1K
平日多肉少菜,身體開始投訴了,這天決定要做個健康寶寶,到尖沙咀吃有機素食。隨然有機玄米菜食料理位於尖沙咀寶勒巷的樓上CAFE,裝修簡約,人客較少,甫入店後,店員向我們示意點餐到櫃枱,而茶水則放在一旁自助。朋友拿了兩杯清水回來,發現杯子油油的,水面還泛起一層油,只好放棄飲用。餐牌上的食物選擇不多,套餐大概只有兩款,我們最後決定點兩款和食定食。套餐送上來時,不過很奇怪,店員沒有主動向我們表示餐具在那裏拿取,而是放下抬盤就走,最後我們才知道餐具放在櫃枱,而當我們拿餐具時,店員的樣子總是一副愛理不理的樣子,雖說不用收加一服務,但個人認為店員至少可以提醒食客一下。和食定食內容共6款,包括麵豉湯、漬物、豆類主食、時令小鉢2款及糙米飯。價錢HK$138,感覺有點貴,不過,說是有機的話,又另作別論。凍豆腐豆味香濃,麵豉湯內有點點金菇菜粒,不過,味道有點偏重/鹹,糙米飯有咬口,四季豆以麵豉醬調味,味道挺特別,豆類主食內有豆卜、白蘿蔔及海帶,豆卜煮得蠻入味,不過,海帶屬性偏寒,寒底女生要注意喔。

2019-01-12
Lunch
2019-01-08 1017 views
近年來有不少朋友轉食素菜, 早兩年更有幸可參加一場素婚宴. 回想那場宴會, 那種回歸自然的感覺實在令人回味. 隨着素食的盛行, 其質量亦更趨講究. 不難發現市場上出現了一些有機素食的供應者, 以出眾的素材作為招來. 今天和久別了的素吃朋友到尖沙咀這間有機素食店品嚐一下那久遣了的味道.店內裝修平實簡約, 似乎令人在潛意式裡聯繫着素菜的清新. 店家還提供免費的網絡服務, 實在細心. 細看餐牌上店家所推崇的哲學, 要得到良好的身體, 必需進食健康的食物, 所以我倆便點了內含時令食材的 '是日更替餐' 和食及洋食.和食餐包括湯豆腐配紅白蘿蔔, 玄米飯, 麵豉湯, 麵豉甜豆, 黑醋豆腐, 漬物蘿蔔 及 日本有機三年番茶. 湯物豆腐香口, 內裏幼滑, 紅白蘿蔔清甜爽口, 湯口感滋潤. 玄米飯清香撲鼻. 麵豉湯散着濃郁黃豆發酵香氣. 黑醋豆腐軟滑開胃. 漬物蘿蔔酸甜適中. 日本有機三年番茶清香, 入口回甘. 洋食餐側包括蕃茄長通粉, 焗南瓜藜麥, 麵豉湯, 黑醋羽衣甘藍, 漬物蘿蔔 及 日本有機三年番茶. 新鮮碎蕃茄混和彈牙長通粉配有碎香草什為香口. 焗南瓜清甜軟身, 藜麥有咬口. 麵豉湯散着濃郁黃

洋食餐側包括蕃茄長通粉, 焗南瓜藜麥, 麵豉湯, 黑醋羽衣甘藍, 漬物蘿蔔 及 日本有機三年番茶. 新鮮碎蕃茄混和彈牙長通粉配有碎香草什為香口. 焗南瓜清甜軟身, 藜麥有咬口. 麵豉湯散着濃郁黃豆發酵香氣. 黑醋羽衣甘藍脆口開胃. 漬物蘿蔔酸甜適中. 日本有機三年番茶清香, 入口回甘.

每個套餐HKD98, 個人應為在這個價錢上能提供如此優質的有機食材實在超值.
2019-01-07
$100 (Lunch)
2019-01-08 112 views
現今社會主流大多提倡健康飲食,剛好其中一位朋友試過lee間位於尖沙咀寶勒巷嘅新派素食餐廳,當然要試下啦~當晚一行四人,餐廳安排了靠窗的四人臺,透過落地玻璃窗可以望到入夜后五光十色的街景。配合素食的主題,餐具也很雅緻。聽講分量不算很大,因此我們點了四個主食,外加一個小食。面豉湯,濃淡得宜。跟餐可以轉豆奶,值得一試,香濃但不會甜膩。素食也有all day breakfast。分別由豆腐、羽衣甘藍、菇、果仁、米餅、天貝、南瓜及雜豆,食材新鮮,簡單帶甜味嘅source已令人欲罷不能。小食番茄醬燴素丸,賣相逼真,唔講都唔知道素丸由蓮藕製成,口感與醬汁也不錯,對於較少食素食嘅我來講,真係非常不錯!本菇醬油唐辛子意大利麵意粉略硬,菇味突出,配少少辣椒粉,惹味非常!自家製日式咖喱飯秉承著日式咖喱甜辣嘅特點,這份自家製日式咖喱飯也是當晚出色的一道菜,有略煎過的天貝黃豆餅、秋葵與我最喜愛的茄子,非常開胃。陰陽平衡洋食-番茄焗長通粉配南瓜藜麥番茄長通粉不過不失,健康食品又點少得藜麥,lee嗰洋食套餐配嘅南瓜藜麥好夾,口感適中,仲有新鮮嘅羽衣甘藍。餐廳環境清幽,很適合三五知己靜靜哋傾下計,美中不足的是,這麼有

面豉湯,濃淡得宜。

跟餐可以轉豆奶,值得一試,香濃但不會甜膩。

本菇醬油唐辛子意大利麵
意粉略硬,菇味突出,配少少辣椒粉,惹味非常!

自家製日式咖喱飯

陰陽平衡洋食-番茄焗長通粉配南瓜藜麥

餐廳環境清幽,很適合三五知己靜靜哋傾下計,美中不足的是,這麼有特色的新派素食分量卻不太夠,不過一定人數的話,可以多點幾個餐,share食更開心~
2018-10-08
2019-01-05 99 views
尖沙咀終於有間環境唔錯嘅素食餐廳,仲最岩去蛇王餐廳裝潢簡約,同素食主義嘅風格好一致。雖然係樓上鋪,但係光線好充足,呢到坐低已經覺得好relax。今日11點幾到,只有一枱客食緊野。Lunch選擇都唔算少,我揀左set和食。食物好快到,先飲左啖湯,偏向濃味左d。豆腐嘅份量都比較少,同埋個冷盤醬汁都係偏咸。玄米飯份量就幾多嘅,不過配菜唔夠多姐由於份量唔太大,我好快食哂。就慢慢歎杯有機三年番茶,好飲喎。總括黎講,呢間素食店食物尚算ok,不過份量比較細,我食完要再出去買多杯珍珠奶茶先夠飽
尖沙咀終於有間環境唔錯嘅素食餐廳,仲最岩去蛇王

Lunch選擇都唔算少,我揀左set和食。

食物好快到,先飲左啖湯,偏向濃味左d。

豆腐嘅份量都比較少,同埋個冷盤醬汁都係偏咸。

玄米飯份量就幾多嘅,不過配菜唔夠多姐

由於份量唔太大,我好快食哂。
就慢慢歎杯有機三年番茶,好飲喎。

2019-01-04
$110 (Lunch)
2018-12-06 207 views
簡潔嘅裝潢好有大自然的感覺,十分配合餐廳主題。呢間餐廳選用有機食材,少加調味料,品嚐到食物天然味道,適合素食者,非常健康。餐牌很簡單,每日有五個餐選擇,適合有選擇困難的朋友。陰陽平衡套餐-洋食 $138一個餐包左漬物、是日餐湯、蕃茄長通粉、焗南瓜藜麥、羽衣甘藍沙律和有機豆奶咖啡餐具美觀,食物貭數很好,直通粉煮得啱啱好很有嚼勁,選用天然番茄做醬汁,美味天貝茶漬飯配茄子南瓜漬$108平時不太喜歡味增湯,但呢間嘅湯出奇地合心意。配上煮得剛好的玄米飯,每粒飯都飽滿彈牙,很有飽足感,一流。但原本配的湯太過清淡,沒有味道。最有驚喜是豆奶咖啡及朱古力慕思,咖啡香浓,甜品慕思超好食,淡淡的豆漿味幼滑而香濃,食落似奶凍,一定要試

餐牌很簡單,每日有五個餐選擇,適合有選擇困難的朋友。

陰陽平衡套餐-洋食 $138

天貝茶漬飯配茄子南瓜漬$108

冷豆腐很好吃,是感不像是一般街買到的豆腐,配上薄薄的、脆脆的蓮藕片蕃茄雜豆湯很美味,鮮甜,沒有假蕃茄味,而且有些香草調調味。再配上一塊米餅沾下湯食,開下胃蓮藕做的肉丸波波很香口,那個南瓜飯略嫌少了一些餸,如果多返d餸定會好吃得多南瓜湯都好味,叫套餐加十蚊就有。點了一個日式 set dinner, 有關東煮,玄米飯及豆豆,味道較清淡最後點了壺洋甘菊茶,輕輕鬆鬆的與朋友暢聚一番整晚只有我們和另一張枱的客人,環境非常清靜,與朋友傾計最好不過!

蓮藕做的肉丸波波很香口,

那個南瓜飯略嫌少了一些餸,如果多返d餸定會好吃得多

南瓜湯都好味,叫套餐加十蚊就有。

最後點了壺洋甘菊茶,輕輕鬆鬆的與朋友暢聚一番

2018-11-17 164 views
星期日黎開尖沙咀,放假自然想掛間環境媽既cafe 坐下食下野。上網search 到隨然日本料理,環境同食物都幾chill, 於是同朋友幫親下。我地Lunch time 叫左兩個set天貝茶潰飯配茄子南蠻潰$108可以自己落茶落飯,飯既軟硬同茶既多少可以自己控制。茶味好濃郁,飯亦好有咬感。南瓜燴飯$98南瓜同珍珠米原來都可以好夾,呢個set 賣相好靚。加$68可以Upgrade to set 有沙律,湯,有機日本番茶,乜都有。面豉湯都幾濃郁的。

我地Lunch time 叫左兩個set
天貝茶潰飯配茄子南蠻潰$108

南瓜燴飯$98

南瓜同珍珠米原來都可以好夾,呢個set 賣相好靚。
加$68可以Upgrade to set
有沙律,湯,有機日本番茶,乜都有。面豉湯都幾濃郁的。
2018-11-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
近年素食趨勢愈吹愈熱,身邊茹素朋友都愈來愈多,影響到我都多左幫襯素食餐廳。這間樓上素食館是朋友介紹的,地方寧靜舒適,以自助形式到前檯下單和自取餐具。環境媲美Cafe,簡單木器傢俱正好是我杯茶雜豆有機全麥意大利麵,用上全麥意大利麵,口感比較爽口彈牙。好多人以為素食會營養吸收唔夠,不過野菌、三角豆提供好豐富植物蛋白質,全麥意大利麵又提供優質五穀,都算營養均衡。又出現選擇困難的我點算選全日早餐,賣相都好靚,味道又好豆腐、菇類、羽衣甘藍、燒野菜、堅果、天貝、煮物、米餅Rice Cake米餅配炒菇類,絕配有機豆奶咖啡,好適合我這種咖啡愛好者,香、滑、好味。

環境媲美Cafe,簡單木器傢俱正好是我杯茶
雜豆有機全麥意大利麵

雜豆有機全麥意大利麵,用上全麥意大利麵,口感比較爽口彈牙。

全日早餐

又出現選擇困難的我點算選全日早餐,賣相都好靚,味道又好

豆腐、菇類、羽衣甘藍、燒野菜、堅果、天貝、煮物、米餅

Rice Cake米餅配炒菇類,絕配
有機荳奶咖啡

有機豆奶咖啡,好適合我這種咖啡愛好者,香、滑、好味。
2018-10-04
雜豆有機全麥意大利麵
全日早餐
有機荳奶咖啡
2018-10-12 105 views
香港人越來越喜歡健康 品嘗 新鮮有益素菜絕對係一個選擇 這裡好特別 給人舒服既感覺 有小小似日本家庭式小店裝修以木色為主 餐牌食物種類頗多 全部以天然為主相當健康 急不及待 點了兩個餐 作是日晚餐成個晚餐好豐富 有湯 小食 同主食 重要有甜品介紹一下先 叫了兩個套餐 分別是 陰陽平衡套餐 -和食同洋食 和食 有心湯豆腐配以蘿白 清甜可口 又不油膩湯係 海帶味噌面豉湯 相當入味豆角 又健康又好食 另一主角 是 薏仁玄米飯 煮得一粒粒 好分明簡單好味 另外係洋食:蕃茄長通粉 煮得酸酸甜甜 好開胃 味道剛好 長通粉亦煮得剛好 焗南瓜藜麥 藜麥相當有營養 非常飽肚據說有豐富蛋白質 食多點先最後係甜品 :豆腐布甸 好有心机 布甸好滑好有豆味〉呢度絕對係健康 之選 亦可以比自己身體休息一下 下次一定再來
香港人越來越喜歡健康

面豉湯
薏仁玄米飯
蕃茄長通粉
2018-10-10 113 views
因為其中有一位朋友係素食者,所以我地今次黎左依間有機素食餐廳食晚飯,齊齊Green Monday。間中食下素食對健康都好。我地叫左4個主食,加一個小食。每款食物清淡得黎都幾香,唔錯,而且每款食物都色彩繽紛,唔會覺得食素好悶。洋食:蕃茄長通焗南瓜藜麥呢個整得好fresh,南瓜同藜麥好夾,意粉有嚼勁。All Day Breakfast份量並唔多, 但都有成8款食物,有豆腐、羽衣甘藍、菇、腰果、米餅、天貝、南瓜、豆。本茹醬油唐辛子意大利麵意粉質感煙韌,本菇香軟,份量足夠,味道帶辣。自家製日式咖哩飯有天貝、秋葵、茄子!天貝黃豆餅煎過,更添美味,咖喱汁有少許辣辣地。蕃茄醬燴素丸 職員話素丸係用蓮藕整出黎,個賣相真係好似肉。

洋食:蕃茄長通焗南瓜藜麥
呢個整得好fresh,南瓜同藜麥好夾,意粉有嚼勁。

All Day Breakfast

本茹醬油唐辛子意大利麵
意粉質感煙韌,本菇香軟,份量足夠,味道帶辣。

自家製日式咖哩飯

蕃茄醬燴素丸
職員話素丸係用蓮藕整出黎,個賣相真係好似肉。

2018-10-08
2018-10-03 134 views
同朋友成日大魚大肉, 朋友就建議不如食素食, 對於素食餐廳選擇無概念既我, 就係openrice睇到呢間未試過既素食餐廳。一踏入餐廳已經有種心靈潔淨既感覺, 尤其是以木製簡潔風格令人心身舒放, 空間感幾大。餐廳以自助形式運作, 即係自己點餐, 因此唔洗收加一, 以尖沙咀食飯黎講都少見, 飲水拎餐具自己搞掂~~~店員推介新出既自家製日式咖哩飯~估唔到咁大份, 飯係加左糙米飯但食落又無糙米果種硬感, 煮得好軟熟! 而咖哩汁同平時食落好唔同, 食落似係黃薑粉為主既微辛口感, 少左平時咖哩既甜/油膩/杰身, 就係單純辣辣地既汁, 食落好輕盈無負擔, 餸有秋葵、茄子、天貝、南瓜等, 天貝脆身(係炸架嗎哈哈?) 好特別~雖然無肉但食落都飽肚因為好多飯~洋食:蕃茄長通粉蕃茄醬天然帶酸甜, 長通粉同出面食既口感唔同, 偏硬身但帶煙韌, 好少可食到呢種質感既通粉! 令我不知不覺不停咁食LOL 南瓜焗藜調味好少, 完全係天然既感覺, 好適合想健康飲食既朋友~而且環境清幽寧靜 我同朋友坐左好耐都無比人趕XDD最後食左無蛋奶既朱古力慕士,比想像中濃又甜,口感滑順,幾有驚喜喔

店員推介新出既自家製日式咖哩飯~

洋食:蕃茄長通粉

2018-09-26 91 views
A plain dish with very few ingredients - costs $90 something and it’s self-service! The food tastes ok. There are a lot more better choices in the same building and neighbourhood. The eatery is empty at 1pm when we had our lunch. Can’t imagine this in HK.
2018-09-21 88 views
今晚同朋友去尖沙咀,黎到寶勒巷的樓上餐廳食晚飯~7點幾上到去,人不太多,侍應好快出黎帶位呢度係要自已去點餐付款既~ 9點last order~餐具都係自助的。我叫左個自家製日式咖喱飯~個汁偏甜,帶有少辣,很是可口!茄子都好味,不過得幾舊~最得意既係個天貝(長方形),我第一次食!個味好似肉,唔知點解有陣粽味,可能係天貝都係用豆做既,所以有呢個味道! 係好味既,但係個分量太小了,完全唔夠飽囉!唔扺食!不過呢個價錢係尖沙咀黎講就唔算貴既,而且環境好舒服,好適合同朋友黎傾下計!下次可以試下d set!
今晚同朋友去尖沙咀,黎到寶勒巷的樓上餐廳食晚飯~
7點幾上到去,人不太多,侍應好快出黎帶位
呢度係要自已去點餐付款既~ 9點last order~
餐具都係自助的。

我叫左個
自家製日式咖喱飯~個汁偏甜,帶有少辣,很是可口!

茄子都好味,不過得幾舊~
天貝都係用豆做既,所以有呢個味道!
係好味既,但係個分量太小了,完全唔夠飽囉!唔扺食!
Dinner
2018-09-21 99 views
今次同朋友放工去左尖沙咀~ search到寶勒巷有呢間素食餐廳便上來試試~餐廳裝潢簡單、舒適,餐桌、椅子都是木的,燈光柔黃,收銀處旁有一鹽燈,成個環境都好舒服!地方幾大,有差不多7桌的人,但空間感夠!一入門口,待應便友善帶位,並給menu善意提醒要出去先付錢點單。餐具都是自助的~我點了自家製日式咖喱飯~賣相可口,好靚~有秋葵、茄子、南瓜同天貝!天貝好好食,佢係豆製成的,有少少肉的味道,煎香左配咖喱好好味!咖喱第一口係甜的,食最到最後有一點辣味~ 很有趣~ 金平牛蒡長通粉長通粉沒有過軟,醬汁甜甜的,讓人一口接一口地吃,很不錯!有機無糖豆奶豆奶上有很多泡沫,豆味好濃!口感很幼滑~抹茶布甸抹茶味不濃,但好香豆腐布甸豆味香濃,好滑~

餐具都是自助的~

我點了自家製日式咖喱飯~
賣相可口,好靚~有秋葵、茄子、南瓜同天貝!
咖喱第一口係甜的,食最到最後有一點辣味~ 很有趣~

金平牛蒡長通粉
長通粉沒有過軟,醬汁甜甜的,讓人一口接一口地吃,很不錯!

有機無糖豆奶
豆奶上有很多泡沫,豆味好濃!口感很幼滑~

抹茶布甸
抹茶味不濃,但好香
豆腐布甸
豆味香濃,好滑~
2018-09-13 70 views
加班想一個人好好整頓情緒,便決定獨自享用晚餐,不用配合好友們,所以挑了平日想吃,主打有機素食的店。餐廳是半自助形式,自行拎餐具及裝水,傢具也多用木製的,感覺非常清雅,讓人感覺舒服。餐牌有這店的一種堅持,這種堅持在紙醉金迷的社會來說格外難得。店裡也坐了不少人,但大家聲量都不會大,所以完全感覺有私人空間。本菇醬油唐辛子意大利麵$98,加了$68轉套餐有小份沙律+湯+飲品由於是即製,所以製作會花一點時間,麵端上來時熱騰騰,因是自製麵所以質感很厚實,另外麵的味道很清甜。菇不太多勝在鮮美,不會很辣但味道是剛好又不會覺油與重味。沙律是豆,冷盤來很清甜爽口。湯是昆布麵鼓湯,同樣清甜不咸~之後試了玫瑰鬆餅$38,用的是台灣玫瑰花醬,質感挺鬆脆,玫瑰味蠻香但又不會甜~清香的甜品感覺很辣鮮清新。整體來說,這間店逗著很舒適,一人來或二人談心很不錯。

沙律是豆,冷盤來很清甜爽口。湯是昆布麵鼓湯,同樣清甜不咸~

整體來說,這間店逗著很舒適,一人來或二人談心很不錯。