2020-02-10 847 views
身體健康好重要所以出街都要搵健康野食呢間隨然有機玄米菜食料理健康得黎 味道非常好仲要環境好日系簡約舒適 木枱木櫈再加個落地玻璃心境都輕鬆埋沙律 - 南瓜 羽衣甘藍 豆腐沙律小食 - 蕃茄醬燴素丸呢個一睇就知係五大素球啦 哈哈小食 - 秘製冷奴(凍豆腐)配香脆蓮根小食 - 醬燒黃豆天貝廚師推介 - 菠菜茸合桃有機意大利麵玄米飯 - 五目御飯 意式麵食 - 味噌野菌意大利麵自家製甜品 - 豆腐布甸 / 有機全麥鬆餅最驚喜係醬燒黃豆天貝味道香濃 而且口感煙韌不過成餐飯我覺得唯一缺點係食物份量太少但味道賣相都好好
身體健康好重要

味道香濃 而且口感煙韌
不過成餐飯我覺得唯一缺點係食物份量太少
但味道賣相都好好
2020-01-18 586 views
今日食咗呢間,伏到呢。。。講服務,要自助,well,無問題。但係個店員唔知點解可以唔黑面唔暴粗,但你會覺得佢唔老嚟你。講食物,呢個咖喱雜菜飯。。。整咗20分鐘等我充滿期待。。。結果咖喱唔似咖喱,得堆泡。。。雜菜唔可以叫雜菜,因為得條一分為二嘅秋葵,其他有幾件細細件嘅「扮肉」齋菜物體,我真係唔知自己食咗啲乜。講價錢,尖沙咀租金係貴,但地址係喺橫街窄巷,仲要係樓上舖,呢碟竟然賣一舊水?佢加個小小前菜同甜品仔都好呀,但係無囉。
今日食咗呢間,伏到呢。。。

2019-12-30 964 views
節日過後想食green d,呢間裝修以木系同和風做主調,店內播住令人好relax ge音樂。餐廳採用半自助形式,點餐同埋水都係自助,點完餐後,店員會送上你張枱🔸五目御飯$88 望落去賣相普通,面頭有幾塊風乾左ge 蓮藕片,用日本燒汁炒出黎既玄米飯好粒粒分明,又幾好食🔹自家製日式咖喱飯 $98另外加$68轉套餐  (小缽沙律+湯+無糖豆奶)日式甜甜典型咖喱,配秋葵、茄子、青瓜絲➿羽衣甘藍,調味沒有很多,就只有黑醋,入口好清新🌱➿味增湯,就似典型嘅味增湯😂➿豆奶好滑好香,無糖但都唔覺淡而無味兩碗飯都係玄米飯🍚,d飯好有咬口。2個set份量少左d🤏,如果男仔黎食就未必夠飽。順帶一提,店內食品標榜住使用有機食材,無添加防腐劑,所以想食得健康不妨試吓😝

🔸五目御飯$88
🔹自家製日式咖喱飯 $98
另外加$68轉套餐  (小缽沙律+湯+無糖豆奶)
日式甜甜典型咖喱,配秋葵、茄子、青瓜絲
➿羽衣甘藍,調味沒有很多,就只有黑醋,入口好清新🌱
➿味增湯,就似典型嘅味增湯😂
➿豆奶好滑好香,無糖但都唔覺淡而無味
兩碗飯都係玄米飯🍚,d飯好有咬口。
2個set份量少左d🤏,如果男仔黎食就未必夠飽。
2019-12-30
  • 五目御飯
2019-11-08 1191 views
我們三人分別叫唔同嘅食物和飲品,但同樣是份量超級少,少得寒酸,譬如,蕃茄醬炒意粉併烤菜($98),當然在這裡冇蕃笳豪比你,皆因講明是醬,就同佢講烤菜,只得兩薄片茄子,加兩小片秋葵(注意,並非兩條,而是一條秋葵的一半,再破開兩邊嗰隻)我們都大感失望😮其他如飲品勁細杯、set 餐的冷盤豆腐超細件,(是日式方型小豆腐的一半), d餸完全唔夠送飯,要送完碗飯便需散叫加餸😱另外洗手間衛生環境欠佳⋯⋯總之唔會推介給朋友,也不會再光顧了🙄
2019-11-04 927 views
上星期五同朋友即興去尖沙咀食飯一入到去,俾我嘅感覺好舒服店面嘅裝修係木枱木椅,播放著大自然的歌曲,好似身處係大自然入面餐廳採用半自助形式點餐同埋水係自助不過點完餐之後,店員會幫你拎過黎💜,店員的態度都好親切我叫左茶漬飯,$108朋友叫左咖喱飯,$98價格小貴,但勝在坐得舒服,坐得耐,店員都唔會趕走你😛食物方面,真係好似餐牌所講,冇加「五味」,係健康天然之選,鍾意素菜嘅人可以一試!不過值得留意嘅係,店舖嘅飯比我相像中硬,如果冇食過玄米飯的人,可能會唔慣😣
上星期五同朋友即興去尖沙咀食飯

一入到去,俾我嘅感覺好舒服

餐廳採用半自助形式
點餐同埋水係自助
不過點完餐之後,店員會幫你拎過黎💜,店員的態度都好親切

我叫左茶漬飯,$108
朋友叫左咖喱飯,$98
價格小貴,但勝在坐得舒服,坐得耐,店員都唔會趕走你😛

2019-11-01
Type of Meal
Dinner
2019-11-02 652 views
星期六中午唔多人,環境都幾舒服。叫咗兩個set,一個Japanese style一個western style,都算快有得食。雖然每個set都有幾樣嘢,但每樣都得好少,一啲都唔滿足😔

雖然每個set都有幾樣嘢,但每樣都得好少,一啲都唔滿足😔
2019-11-02
$140 (Lunch)
自從大約一年前開始接觸瑜伽和多菜少肉的生活後,便對素食、減廢等議題有點興趣,亦會不時在網絡上關注有關綠色生活的題材。直到最近去了素食自助餐後才發現原來素食也可以這麼多元化,及後開始留意更多有關素食的資訊。隨然有機玄米菜食料理是一間MACROBIOTIC (意思:健康的、綠色的) 和洋素食餐廳,將我最愛的日本菜與健康有營的素食結合,實在沒有不試的理由。店內擺放了不少植物,木造的桌椅和餐具配上柔和的燈光,營造了自然靜謐的環境。到達的時候好像是剛開門不久,店員著我們隨便選擇坐位,最後我們挑選了靠近窗戶的位置,好讓自然光能夠從玻璃穿透而進,用餐環境舒適而有質感。位於尖沙咀商業大廈裡的餐廳,實在不要期望價錢便宜。隨然有機玄米菜食料理也不例外,屬於中價位的餐廳,以新派的精品素菜來說其實這個價錢亦算合理。食物種類都算多,但套餐選擇則較少。套餐分別提供和食與洋食,我選擇了和食的陰陽平衡套餐,套餐包括糙米飯、豆類主食、季節更替小鉢x2、味噌湯、日替漬物及有機日本番茶。豆類主食包括炸豆腐、紅蘿蔔、大根,雖然是炸物但有再經過煮的功序,出來效果一點也不會覺得熱氣。季節更替小鉢分別是冷豆腐和味噌豆角,冷豆腐的質

陰陽平衡套餐 – 和食
套餐分別提供和食與洋食,我選擇了和食的陰陽平衡套餐,套餐包括糙米飯、豆類主食、季節更替小鉢x2、味噌湯、日替漬物及有機日本番茶。豆類主食包括炸豆腐、紅蘿蔔、大根,雖然是炸物但有再經過煮的功序,出來效果一點也不會覺得熱氣。季節更替小鉢分別是冷豆腐和味噌豆角,冷豆腐的質感很特別,不像一般的滑豆腐;味噌豆角真的很好食,因為味噌較為惹味,配上糙米飯來吃一點也不單調。
本菇醬油唐辛子意大利麵
本菇醬油唐辛子意大利麵,看起來很素,吃起來也很素。意大利麵的軟硬適中,是正宗偏硬的口感,醬油味道亦恰好,惹味得來亦不會過鹹。配菜有時下非常流行的羽衣甘藍,還附有一碗味噌湯。羽衣甘藍不光是名字美麗動聽,而且含有豐富的營養價值,不過以這個價錢其實可以再多添一點蔬菜的份量,意大利麵裡的本菇實在少得可憐。
有機豆奶咖啡
因為意大利麵的套餐本來就沒有飲品,所以用加配價換了一杯有機豆奶咖啡,入口奶泡比例剛好,口感順滑,很喜歡這隻杯子,很有質感。話說最近自己在家沖調咖啡時亦會使用豆奶,喝的時候比起用牛奶多了一份大豆的香味,實在不錯。
2019-10-06
$130 (Lunch)
陰陽平衡套餐 – 和食
本菇醬油唐辛子意大利麵
有機豆奶咖啡
2019-10-23 371 views
又黎下軟決心減個肥🤣🤣🤣雖然都好可能係三鍾鐘熱度lol係黃頁搵左呢間好健康既餐廳賣點係全部都係有機天然既食材~朋友揀左個西餐set 而我就要左南瓜飯南瓜飯睇落好好味!!!但我一擺入口完全唔係想像中果種甜味😂😂😂😂雖然係清淡啲 不過就真係食得出係健康野食🤣🤣🤣整體黎講佢都算係用心整同整得好味既不過就要預左係清淡啲所以好岩想減肥或者著重健康既人而且環境佈置同餐具都算唔錯☺️☺️☺️☺️
又黎下軟決心減個肥🤣🤣🤣雖然都好可能係三鍾鐘熱度lol
係黃頁搵左呢間好健康既餐廳
賣點係全部都係有機天然既食材~
朋友揀左個西餐set 而我就要左南瓜飯
南瓜飯睇落好好味!!!
但我一擺入口完全唔係想像中果種甜味😂😂😂😂
雖然係清淡啲 不過就真係食得出係健康野食🤣🤣🤣
整體黎講佢都算係用心整同整得好味既
不過就要預左係清淡啲
所以好岩想減肥或者著重健康既人
而且環境佈置同餐具都算唔錯☺️☺️☺️☺️
今日專程黎到尖沙咀呢間樓上本地良心小店,主打健康素食。餐廳裝潢利用木造嘅枱枱櫈櫈連同餐具,營造日系感覺。除此之外,餐廳播放住雀仔聲音樂,令人頓覺放鬆。是晚餐廳只有兩三枱食客,靜靜地真係好舒適。自助式嘅格局,喺櫃枱落完order就可以黎木櫃斟水拎餐具。我地一人嗌左一個set作為晚餐,同樣係洋食set,有麵豉湯、蕃茄汁意粉、沙律、藜麥同日本茶,份量恰好,亦色香味俱全。雖然定價為$140係偏貴左,但食得出店主嘅用心,同食材搭配嘅新鮮健康。
今日專程黎到尖沙咀呢間樓上本地良心小店,主打健康素食。

是晚餐廳只有兩三枱食客,靜靜地真係好舒適。

自助式嘅格局,喺櫃枱落完order就可以黎木櫃斟水拎餐具。
陰陽平衡套餐-洋食
陰陽平衡套餐-洋食
2019-09-04 461 views
因為我有位好姊妹已轉食全素,最近又少見而每日午餐都食得太豐富喇!所以定期揾日食素,讓腸胃可休息下😁😁因為即興前一天才約,而星期五好多食肆都滿了訂唔到枱,見這間環境像台灣cafe,菜單又有啲特別,所以決定去試下。訂了8點,上到發現只有3枱客,大概12個客人左右,根本不用訂枱。😅😅我們各自都點了這個陰陽平衡套餐買相好精緻,但味道一般,我哋都唔夠飽,而這食店收10點,最後要去其他地方食甜品,才夠滿足😜但這裡打卡及傾計是ok的好地方,但價錢偏貴。

我們各自都點了這個陰陽平衡套餐

但這裡打卡及傾計是ok的好地方,但價錢偏貴。
2019-08-23
2019-08-31 387 views
想食得健康唔代表食完等如冇食一樣?!今日十五,女友人要食齋。找了這間餐聽試試。我們6點幾到,仲未有其他人。但都好多人有留位。我們見套餐140蚊,感覺都可以接受,於是叫了兩個套餐,女友人另加了一個大根小前菜,要20幾蚊。嚟嘅時候,得一塊籮白,咁就廿幾蚊?因我好口渴,我加了廿幾蚊叫了一杯青檸soda,又是好細杯。overall 味道可以,但份量少得可憐。我們食完都覺得好似冇食野一樣。再叫了一個素肉丸,味道有驚喜,原來是蓮藕。得5粒,每粒肉丸小得比一元嘅圓周更小一點。要70幾蚊。可憐的粗茶淡飯,以同樣嘅價錢有太多更好選擇,唔會再嚟。
想食得健康唔代表食完等如冇食一樣?!
2019-08-30
很久沒有去過如此的素食店,幾個朋友叫咗幾個小食,三個套餐.豆腐味道不錯,分量小過麻雀又薄收費HK$60。番茄醬燴素丸五粒細個街邊的魚蛋收費$75。醬燒黃豆餅只有五小片又薄,味道還可以,收費$70.所有套餐份量少得可憐,麵豉湯,三舊豆腐切開一半,三嚿白蘿蔔,二兩豆角,一杯無味的茶,一碗飯收費$140元,女士們食這份量也不夠飽,日式咖喱套餐收費$176咖喱份量從未見過如此小的份量,二片醃菜白蘿蔔,及一小囗豆腐,見到心想超級中伏搵笨,一次足夠,一定不會再來幫襯。

2019-07-31
2019-07-08 240 views
最近吃得比較高熱量的食物,又是自助餐,大吃大喝款式,又是燒烤重口味等,今晚來個健康晚餐。從網上搜到這家隨然有機玄米菜食料理,下班就和同事過來品嘗一下。一出電梯就看到一個充滿大自然天賜良物的大招牌,大門口放著一個屏風,讓裡面和外面的食客不會相望,避免尷尬,想得非常周到。裡面的餐牌、飯桌和凳子都是原木色的,再加上相接近的燈光,環境十分舒適,而坐在窗邊還可以靜靜地看看街景。隨然是半自助的點餐和自取餐具,但也無礙我們的用餐,我們兩點了兩份餐:陰陽平衡套餐-洋食: 有野菜沙拉,只是加了黑醋酸酸的很開胃。一杯有的一塊的番薯藜麥,番薯非常清甜,藜麥似乎沒有加什麼調味料,但是依然有口感和藜麥香。番茄通粉除了有番茄醬外,也有黑胡椒和金不換。還有我平時很喜歡喝的面鼓湯,湯跟平時喝的淡一些。自家製日式咖喱飯🍛: 咖喱也沒有平時吃的那麼重口味,但顏色確一樣。米飯一顆顆的非常飽滿,非常有裹口感。今晚這餐雖然比較清淡,但是犧牲一下口感換健康是可取的。

今晚這餐雖然比較清淡,但是犧牲一下口感換健康是可取的。
2019-06-29 151 views
平時和朋友吃飯都會大魚大肉 火鍋韓燒炸雞西餐不在話下😛最近跟一個養生的朋友試了這家標籤 有機 無添加 無五辛 的料理木造的枱櫈 背景音樂是令人平靜的音樂撘配少許雀鳥叫聲 很舒服點了一份陰陽平衡套餐 - 和食 $138有味噌湯 玄米飯 飲品選了熱茶另外還有羽衣甘藍黑醋沙津 蘿蔔 豆腐 豆角研究了很耐應該是用薯粉糯米粉做的餅🤣全部的味道都比較清淡正正因為無添加 所以吃得出食材很高質👍🏻平時怕羽衣甘藍會苦 在這裡吃到的很新鮮呢😚糯米餅煙煙韌韌 也是不錯吃味噌湯不會太濃味 喝完喉嚨也不會不舒服少食素的小妹覺得如果再多一款餸菜就更好了😛朋友點了 味噌野菌意大利麵 $118 加$68轉套餐雖然是好濃郁的味噌味 但感覺很健康 吃完也不會口乾🥰午餐應該會比晚餐抵吃啊想試的朋友可以午市去哦☺️
平時和朋友吃飯都會大魚大肉

雖然是好濃郁的味噌味 但感覺很健康 吃完也不會口乾🥰
午餐應該會比晚餐抵吃啊
想試的朋友可以午市去哦☺️
2019-06-29 176 views
其實搵素都唔係一件易事食來食去都齋滷味又確真係有啲悶🥬🥒🥦🍄🥕🍆🥑🥔🍅最近興起好多素食自助餐我個人認為好多都有名無實不如都係有服務既更好好難得先搵到一間餐單比較out standing的素食店不過你預左價錢唔會大眾化得去邊由於我食量比較大所以要配餐兼且額外再加小食好老實齊曬咁多野我都係唔夠食好彩呢度環境好大自然仲有雀聲同朋友傾計好舒服職員都好有禮貌同好好傾!前菜無咩特別impressive 既味道清清地尚算開胃咖喱飯。。。份量好細但食得出絕對唔係現成咖哩其中有一樣野叫天貝都幾特別出面食唔到店員解釋之下先知係印度食品經發酵後好有營養味道少少酸質感喺芋頭同椰汁糕之間幾特別未試過同curry都match既但個牛蒡勁細碟要加20蚊真係嚇死人味道都係無咩特別又唔係咸又唔係酸好彩無牛蒡討厭既腥味總算不過不失其餘茶漬飯擺碟都幾靚就算唔食得都睇得我俾68分啦個味道用羽衣甘藍做salad成本好高但可能當日既菜太老好難咬開食一兩塊就停啦怕會好難消化後記:望到格黎枱啲野食本身想order all day breakfast 但喺我份menu度少左一頁居然搵唔到再望真啲真心好細份好彩無order到咋
其實搵素都唔係一件易事

齊曬咁多野我都係唔夠食

好彩呢度環境好大自然
仲有雀聲
同朋友傾計好舒服
職員都好有禮貌同好好傾!

前菜無咩特別impressive 既味道
清清地