Restaurant: Nanhai No.1
Info:

2018-05-08 2738 views
環境同食物都唔錯!果晚訂左位近Window!可以望到香港既夜景!果晚叫左兩個set!同行既朋友都讚不絕口!可惜因爲時間關係,無坐耐d,呢個地方,食飯同朋友坐低飲野傾計既好地方!
2018-04-18
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$750 (Dinner)
2018-05-04 2997 views
今日帶國內朋友一家到尖沙咀中港城購物,中午係附近想揾個地方飲茶,心目中想揾個中上嘅地方好好食一餐,上網睇過有好幾間,但五一假期好多都滿,再高級嘅ICC 101樓天XX酒家都爆,北京道一號前日已食過想試新嘢,最後見到openrice有介紹同其他食評有環境相,見到高層有海景,應該唔失禮,打去又有位訂,就試一次!去到見到環境唔錯,唔算係好大好豪華嗰種中餐廳,不過因為樓底高(兩層樓)都落地玻璃夠光猛,整體環境算舒服,坐近窗邊第二行嘅大枱,點咗個六人套餐另加點心,中茶就係餐廳自已調嘅鐵觀音,味道有點特別,不過我唔識茶但幾香,主菜都一如預期,味道算不錯材料新鮮符合這地這價錢,但未至於到非食不可,所以我無影食物嘅相,不過我朋友讚不絕口,可能海景及優雅令佢哋心情大好吧,咁嘅環境招呼朋友或客人絕對可以,值得推介!另外補充:1. 套餐最後上嘅甜品係芒果椰汁西米露,西米露係好似分子料理咁一大粒有有膜包著,一拮就穿幾得意,好味!2.見有食評話服務員無禮貌,我當日就覺得ok, 服務員都係年青人為主,明顯感覺都有指定嘅基本禮貌,不過我點嘅點心紙最後發現無落單就差少少,明顯有人忘記,不過唔影響心情3.iSquare

另外補充:

3.iSquare最麻煩(應該係尖沙咀食飯)就係泊車,無位泊full晒,我泊路邊算,附近最近嗰個政府車場一早執埋,私人場時租$30至$50都未必有位, 政府都係帶頭衰先,無得講!
2018-05-01
$600 (Lunch)
2018-04-14 4130 views
之前來過晚膳,夜景很美,一直找機會再來用膳。適逢restaurant week,便選擇在平日星期五中午來到Restaurant week得獎餐廳午膳。Restaurant week lunch menu $198 另加一及加茶芥~$40, 我們一行三人沒能安排窗口位,環境光猛,舒服relax,食物也很好,大大推介老火湯及金榜醬煮大蝦,唯一不足是服務只是一般。但以restaurant week promotion 來說非常超值
老火湯
老火湯
金榜醬煮大蝦
龍蝦湯泡貴妃飯
2018-04-02 2954 views
和朋友到尖沙咀品茗,選了這家位於I Square高層的中菜餐廳。它樓底極高,很有空間感,有落地玻璃,能遠望維港,景觀開揚。兩個人獲安排卡座,地方寛闊舒適。我們點了一客二人午餐,有以下多款美食:雞蓉粟米羮熱騰騰的,有蛋花和雞蓉,味道甜甜,不太稀,很好的開胃熱湯。蛋白翡翠菜苗餃外皮晶瑩剔透,菜苗充足,每一啖都可口,充滿口感,咀嚼時甚至聽到菜苗折斷時清脆的聲音。紅菜頭素粉果起初被它鮮紅的外表有點嚇到,但其實是紅菜頭的汁液混了粉果的麵粉。內裡有雜菌,新鮮甜美,同樣爽口。秘製燒乳鴿外皮燒得紅通通的,不但香噴噴又脆身,乳鴿肉汁豐富,質地夠鮮嫰。上湯泡菜苗這是幼身的豆苗,顏色嫰綠,吸收了上湯的精華。薑蔥花雕焗斑腩用砂鍋盛載,保持食物的溫度。一打開蓋子,輕煙向上升,連隨斑腩的香氣送進鼻腔。斑腩肉炆得軟腍入味,醬汁鹹度適中。珍珠鮑魚糯米飯用荷葉包裹著,糯米飯吸收了荷葉的清香,質感亦見煙韌。內裡有鮑魚肉,煮得夠彈牙。食物很出色,環境亦寧靜寛闊。服務員頻頻為我們換碟子,細心周到。整體質素不俗,值得推介。

我們點了一客二人午餐,有以下多款美食:

雞蓉粟米羮

熱騰騰的,有蛋花和雞蓉,味道甜甜,不太稀,很好的開胃熱湯。

蛋白翡翠菜苗餃

紅菜頭素粉果

秘製燒乳鴿

上湯泡菜苗

這是幼身的豆苗,顏色嫰綠,吸收了上湯的精華。

薑蔥花雕焗斑腩

珍珠鮑魚糯米飯

2018-03-17
$250 (Lunch)
2018-03-31 2349 views
與家人慶祝生日特地到來看美景、所有接待員也殷勤、男服務員也一樣細心留意客戶的需要,主動提供資訊及一些食物講解。最令人喜出望外的事四季豆很好吃,牛坑腩更是回味無窮,外面脆皮肉很淋很美味。(加一前)$56兩個蝦片$44兩個人白開水的錢,但是整體跟家人也是非常滿意每一道菜及環境、給服務員的服務。

2018-03-19 2192 views
環境、服務、食物水準好好👍🏼難得放假梗係想坐得舒服啲食得好啲🍽😋如果你都係咁諗,想放假同朋友,同長輩出嚟飲餐舒服茶嘅話,呢度係一個唔錯嘅選擇。雖然比一般酒樓份量少啲,價錢又貴啲,但是無論食物質素,材料等等,都肯肯定好過一般酒樓。你睇下個view就知。💕豬腳仔同乾炒牛河有驚喜,其他菜式不過不失都幾好食。蝦餃、燒賣、鳳爪呢啲例牌野真係都好例牌。蒸飯好食不過太太太細碗,按分量有啲貴。如果你問我,比二百幾蚊食個lunch buffet ?定係,係呢度舒舒服服飲餐茶嘅話,我情願喺呢度舒舒服服飲餐茶。🌸😋
環境、服務、食物水準好好👍🏼

難得放假梗係想坐得舒服啲食得好啲🍽😋

雖然比一般酒樓份量少啲,價錢又貴啲,

豬腳仔
蠔餅
豬腳仔
乾炒牛河
2018-03-18 18507 views
🍤🍖🍝🍲呢輪真係有好多好好食嘅中菜!今次又有好介紹🤤💓無敵海景!坐得又舒服又有露台~有朋友生日仲有生日優惠,生日套餐四位送一位八位送兩位😋超抵!🔸冰鎮鮑魚。泰式風情嘅頭盤配上酸酸甜甜醬汁,爽口開胃。🔸川芎天麻燉魚皇。淨係聽個名都覺得好補😝特別針對頭痛的朋友,其中川芎袪風散寒,天麻可以改善血流,配料上螺肉雞腳令成煲湯更甜更暖胃😋🔸避風塘楓葉蟹。避風塘炒法原本係海鮮天敵,容易破壞原汁原味,但師傅做法可以令肉質保特嫩滑彈牙,一d都唔"痴殻"證明冇over cook。🔸金榜將煮大蝦。南海一號經典之選,幾乎每枱必點,用泰國虎蝦經高溫油炸,肉質爽實,蝦頭多膏味道甘香~金榜醬錦上添花,有d似新加坡喇沙加椰子香味,本來格格不入既饅頭,點上金榜醬又一個食法,完全冇浪費!🔸即燒片皮鴨。好食但稍稍凍左少少,片皮鴨肉如果再肥少少就perfect,略欠油香。🔸龍蝦湯泡貴妃飯湯飯粒粒分明,脆脆嘅米通可以加強口感,如果龍蝦湯可以再濃味d就更加錦上添花!🔸日本蘋果雪芭甜品都可以擺得好有誠意,呢個日本蘋果有啲似雪梨又有啲似蘋果總算令呢一餐畫上完美嘅句號。
🍤🍖🍝🍲呢輪真係有好多好好食嘅中菜!今次又有好介紹🤤💓

🔸冰鎮鮑魚
。泰式風情嘅頭盤配上酸酸甜甜醬汁,爽口開胃。

🔸川芎天麻燉魚皇

🔸避風塘楓葉蟹

🔸金榜將煮大蝦

🔸即燒片皮鴨

🔸龍蝦湯泡貴妃飯

🔸日本蘋果雪芭
甜品都可以擺得好有誠意,呢個日本蘋果有啲似雪梨又有啲似蘋果
總算令呢一餐畫上完美嘅句號。

$500 (Dinner)
  • 金榜醬煮大蝦
  • 冰鎮鮑魚
  • 金榜醬大蝦
2018-03-17 1508 views
今日白色情人節,雖知都是商人美其名做法,但我都會藉此機會慶祝一番,今日又到海派食府 「南海一號」食個海派飯局!南海沙律,開胃前菜起可不食之道理蓬萊素鵝,腐皮香軟菇菌嫩口,回味無窮!脆肉瓜,黃椒、白合、白菌炒雲耳,清清地特別爽口!酥香肉嫩,似辣不辣妙不可言!😘食物質素水準永遠都保持悠久,與我上次食時是一樣美味香濃可以,故此龍蝦泡飯是我每次必點的。今次好好運安排坐沙發🛋️位,舒舒服服一邊欣賞夜色,一邊細嚐美食樂在其中!眼簾下的維港夜景幾時都值得香港驕傲!

南海沙律,開胃前菜起可不食之道理

蓬萊素鵝,腐皮香軟菇菌嫩口,回味無窮!

脆肉瓜,黃椒、白合、白菌炒雲耳,清清地特別爽口!

酥香肉嫩,似辣不辣妙不可言!
😘

眼簾下的維港夜景幾時都值得香港驕傲!
2018-03-14
$450 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
  • 南海沙律
2018-02-24 2764 views
這裡的環境很一流,枱的數目唔多,大枱亦得個幾張。近落地玻璃通常係二人枱。落地玻璃出面就係露台,未開dinner 之前,亦可去露台外面嘆下snack 飲下酒欣賞下無敵維港景。食食下dinner 八點鐘又可以欣賞維港海面播放幻彩詠香江南, 小朋友睇到嘩嘩聲,好美! 麥一糖花生脆芋絲,甜甜地,脆卜卜,小朋友鐘意食。另外,枱上放置的sides dishes 都有成四碟左右。龍蝦湯泡飯,好濃好濃的龍蝦湯,我麻麻一地甘濃的味,如果本身鐘意飲好濃味龍蝦湯的人會鐘意,真材實料。脆鱔球,咬落淡淡肉,好好味。鮑魚好淋,整得好好味。紅棗糕超級好食,唔係單單甜味,好有紅棗味,應該用左好多粒紅棗整。綠茶餅,味道普通通。其他的食物都一般般,每碟份量偏少。

脆鱔球,咬落淡淡肉,好好味。

鮑魚好淋,整得好好味。

綠茶餅,味道普通通。
其他的食物都一般般,每碟份量偏少。

2018-02-14 2596 views
同左一班朋友去食,坐窗邊望靚景,每人最低消費$500。環境好好,服務都好好。本身係去食片皮鴨為主,估唔到佢其他食物都相當出色。醉雞好香,雞肉好滑❤我地叫左每人一隻帶子都好彈牙鮮甜另外個湯飯簡直一流,好入味,真係好正!!冰鎮鮑魚都好好味!!整體非常滿意

醉雞
好香,雞肉好滑❤
我地叫左每人一隻帶子都好彈牙鮮甜

另外個湯飯簡直一流,好入味,真係好正!!
冰鎮鮑魚都好好味!!
整體非常滿意

2016-11-28
$500 (Dinner)
2018-02-08 2765 views
是日來到南海一號吃午餐,已有一段時間沒來過,很是想念它的味道。環境很舒服,樓底高也有一流維港景色,不介意太陽曬一定要坐窗邊!一坐下便會為你奉上一盤蝦片,我最喜歡它的餐前蝦片了!點著它枱上的XO醬,吃着總不夠喉!吃了大半盆先發現忘了給它拍照!餐茶方面,它們通常都會推薦"南海茶"。它味道很是特別,甘甘甜甜的,其實我覺得它就是我喜歡飲的人蔘烏龍茶。😋這次點了簡單的2人商務午餐,價錢$380。其實它算是高級餐廳,價錢一點也不便宜,不過食物質素有保證,間中來吃一次也不為過😋由於太肚餓忘了給點心和粟米羹拍照。這是薑蔥斑腩,味道很香。今次的糯米雞跟以前不一樣了,多了紅米混在一起,口感跟味道比以前好多了。以前吃不完的糯米雞現在可以全部吃完!這次的上湯泡時蔬沒有以前出色,上湯味道沒有以前的濃,這次的油也多了一點。這裏的乳鴿屬正常,但不是我們的首選。Like facebook有甜品送!忘了它的名字,大概是玫瑰梅酒味涼粉。説真的,味道怪怪的😅最後我們點了紅棗糕(忘了正確的名字),大愛這點品!它是新鮮蒸出來的!軟綿綿香噴噴,如果你喜歡紅棗味,它是必吃的甜品!吃了多次午餐,也可以保持食品及服務質素,是非常難得的

餐前蝦片

南海茶

由於太肚餓忘了給點心和粟米羹拍照。

這是薑蔥斑腩,味道很香。
薑蔥煀斑腩

糯米雞

上湯時蔬

這裏的乳鴿屬正常,但不是我們的首選。
燒乳鴿

紅棗糕
吃了多次午餐,也可以保持食品及服務質素,是非常難得的餐廳!下次有機會也要去試試它的晚餐!
餐前蝦片
南海茶
薑蔥煀斑腩
糯米雞
上湯時蔬
紅棗糕
2018-02-02 1993 views
南海一號個景好靚,店內好似隻船,好有特色!食物方面極有水準,一坐底已送上蝦片,食到不停得口!班蘭馬拉糕啖啖清甜香口,蝦餃皮夠薄蝦好新鮮,义燒飽同义燒腸一樣好味,义燒軟嫰多汁!好得意嘅公仔奶皇包,一咬落口已爆出奶皇,菠菜新鮮唔韌,煑得好味!酒樓還送上甜品金箔桂花糕,呢個味道比較怪!情人節仲有中式情人餐,唔一定食西餐先浪漫🌹💕
2018-01-17 18035 views
iSQUARE 30樓「南海一號」一頓海派晚飯。高雅簡約設計更顯風格南海沙律 $138新鮮食材必然是佳餚靈魂,但配搭就好靠廚師靈感,這道簡單的黃椒、羅馬生菜、合桃、米餅配麻醬汁,酸甜爽香醒胃之作鮮花椒太妃雞 $80太妃雞香稔軟嫩,獨特醬汁配合得淋漓盡致,一個字去型容脆皮蓬萊素鵝 $72簡單香菇雜菌都食出奇妙滋味確實有點驚喜。蒜香蘆筍雞髀菇 $188清清地蘆筍都吸盡蒜香味故入口爽香之感。歌落山辣子雞 $188太邪惡了麻辣雞柳,鬆香肉嫩,層次十足,令我十分回味龍蝦湯泡貴妃飯 $208這是我每次必食的,香濃龍蝦湯配半脆泡米飯,濃中帶清,清中帶甜,非常咂嘴。茹素者都有選擇!茶燻雞都是這裡的名菜套餐選擇!多美的維多利亞港,醉人夜景陪添璀璨!後話 - 額外費用餐前小食 - 龍蝦片$28 茗茶每位 $22連加一在內三人同行合共要加多 $200不過服務質素絕對是值得的!
iSQUARE 30樓「南海一號」一頓海派晚飯。

高雅簡約設計更顯風格

南海沙律 $138

鮮花椒太妃雞 $80
太妃雞香稔軟嫩,獨特醬汁配合得淋漓盡致,一個字去型容

脆皮蓬萊素鵝 $72
簡單香菇雜菌都食出奇妙滋味確實有點驚喜。

蒜香蘆筍雞髀菇 $188
清清地蘆筍都吸盡蒜香味故入口爽香之感。

歌落山辣子雞 $188
太邪惡了麻辣雞柳,鬆香肉嫩,層次十足,令我十分回味

龍蝦湯泡貴妃飯 $208

茹素者都有選擇!

茶燻雞都是這裡的名菜

套餐選擇!

多美的維多利亞港,醉人夜景陪添璀璨!

後話 - 額外費用
餐前小食 - 龍蝦片$28 茗茶每位 $22
連加一在內三人同行合共要加多 $200
不過服務質素絕對是值得的!
2017-12-22
$350 (Dinner)
  • 脆皮蓬萊素雞
  • 南海沙律
2018-01-07 2762 views
在南海一號吃過幾次晚飯,食物質素相當好,服務也佳,景色當然漂亮!今次一行4人來午餐,我們點了$380午市套餐,是二人份量,當中有湯羮、BB乳鴿一隻、大蔥斑腩煲、紅菜頭餃、上湯波菜、迷你荷葉飯等等,幾抵吃!原來有點心可選,我們另加點心及甜點,味道很好。其中三色流沙包,造型可愛,味道分別有斑蘭、黑芝麻和蛋黃皮,所以為之三色。😋另外,服務也十分周到!

另外,服務也十分周到!

三色流沙包
2018-01-06
$240 (Lunch)
三色流沙包
  • 和田玉棗糕
  • 黑松露野菌餃
2017-12-13 3874 views
第一次黎呢度食野,因為有朋友極力推介,話呢度環境好,食物有特色之餘又好味~果然係無令我同屋企人失望吖~👍👍👍因為驚冇位既關係,我事前已經打咗電話book咗個八人風味套餐!價錢係3880, 另加一食物方面每樣菜式都各有特式,有啲仲係平時普通酒樓都吾會有嘅菜式~我自己就最鐘意個湯飯,食咗兩碗都依然仲想食!👅👅👍個冰鎮鮑魚上面淋咗啲酸酸甜甜嘅汁,食落好開胃同惹味~😍另外條巨型炸魚都令我同屋企人都大開眼界,啲魚炸到外脆內軟,真係好食到不得了吖!不過要注意嘅係佢係辣辣地嘅,所以吾食辣既朋友就無口福了啦~😂整體黎講,呢度啲食物水準真係無得頂吖!啲侍應亦好nice,好好服務👍👏

我自己就最鐘意個湯飯,食咗兩碗都依然仲想食!👅👅👍

個冰鎮鮑魚上面淋咗啲酸酸甜甜嘅汁,食落好開胃同惹味~😍