2023-09-21 46 views
今日突然間想食鐵板燒,於是去左位於長沙灣嘅鳥海山,環境高雅舒適,最岩夜晚同朋友黎呢到放鬆一下。餐廳提供多款鐵板燒套餐,仲有單點刺身、壽司和其他日式料理,望落好吸引。鳥海山二人套餐 沙律:新鮮又爽脆既蔬菜同番茄仔,配埋油醋汁酸酸甜甜好開胃。是日精選刺身:帶子、粒貝、間八、葉血引刺身上枱嘅時候店員好細心咁為我們介紹食刺身既次序,由淡味既開始食先。帶子粒貝爽口鮮甜,間八同葉血引都係第一次食,食落鮮味十足,而且肉味濃郁,好高質。比目魚分量好足,有成兩大舊,比目魚皮薄肉嫩,油脂感十足😋活龍蝦原隻龍蝦上枱個下已經好吸睛🤩龍蝦肉口感爽脆彈牙,仲拆好晒比客人食用,非常貼心。最出色係用龍蝦膏煮成既醬汁,啖啖牛油香,簡直食唔停口,令口感更上一層樓,吃不停口,絕對會為左呢個龍蝦而encore👍牛肉薄燒牛肉捲住蔥花同蒜片,散發陣陣焦香,一咬落去即刻爆晒肉汁😽櫻花蝦蛋炒飯炒飯很乾身,粒粒分明,加入櫻花蝦好有口感,香氣十足👏野菜蒜蓉炒椰菜,調味唔重,可以食到椰菜既清甜。🫶

餐廳提供多款鐵板燒套餐,仲有單點刺身壽司和其他日式料理,望落好吸引。

鳥海山二人套餐

沙律:
新鮮又爽脆既蔬菜同番茄仔,配埋油醋汁酸酸甜甜好開胃。

是日精選刺身
帶子、粒貝、間八、葉血引

比目魚
分量好足,有成兩大舊,比目魚皮薄肉嫩,油脂感十足😋

牛肉薄燒
牛肉捲住蔥花同蒜片,散發陣陣焦香,一咬落去即刻爆晒肉汁😽

櫻花蝦蛋炒飯
炒飯很乾身,粒粒分明,加入櫻花蝦好有口感,香氣十足👏

野菜
蒜蓉炒椰菜,調味唔重,可以食到椰菜既清甜。🫶
2023-09-20 50 views
沙律:沙律菜新鮮爽脆,醬汁酸酸甜甜味道清新。刺身精選:粒貝、目一、油甘、大拖羅。全部都好新鮮。粒貝清甜,口感爽脆。大拖羅火炙外表、入口即溶,但唔會油膩,好好味👍🏻活鮑魚:切開快炒彈牙又唔韌,醬汁調味濃淡適中,唔會搶走鮑魚鮮甜味。活龍蝦:加左$80要大龍蝦,每嚿龍蝦肉都好大粒,啖啖肉份量十足。鐵板燒得好香,未上檯已聞到。火喉剛好,肉質結實鮮嫩😋鵝肝多士:好鍾意鵝肝口感,質地柔軟細滑,但唔會感覺好生好油膩。多士感覺用牛油煎過(或者吸左鵝肝啲油🤔)非常香口鬆脆。牛肉薄燒:和牛煎得軟淋,牛肉味濃郁,炸蒜蔥花令味道更豐富。炒飯:米飯吸收之前材料味道,加上雞蛋、櫻花蝦,蔥花,炒得粒粒分明有𡁻口,飯香撲鼻。另外有炒野菜同味噌湯,有菜有湯令晚餐營養更均衡。菜式上檯時間啱啱好,食完一道再上第二道,每道都新鮮熱辣。
沙律:沙律菜新鮮爽脆,醬汁酸酸甜甜味道清新。

牛肉薄燒:和牛煎得軟淋,牛肉味濃郁,炸蒜蔥花令味道更豐富。

2023-09-19 57 views
🍽️食物方面:🦞2人前龍蝦餐💲948姐姐話龍蝦好細隻要我哋加錢轉大🤨最後無加都夠食刺身🥗龍蝦 比目魚 🐮薄燒/🐷 野菜 炒飯 味噌湯味道正常 只係享受唔到 好多嘢一次過煮 好速食🫣食平價lunch set就抵 係你面前炒 乾淨又新鮮🔈環境方面:有bar枱可以望🧑🏻‍🍳煮嘢食冇乜service…加水都係要叫💬其他資訊:鳥海山鐵板燒 📍長沙灣昌華街23號富華廣場地下18號舖
🍽️食物方面:

💬其他資訊:
鳥海山鐵板燒
📍長沙灣昌華街23號富華廣場地下18號舖
2023-09-18 40 views
老公喺附近工作,經常經過見到呢一間鐵板燒都好想試,今日終於扚起心肝試吓。餐廳分別有吧枱同埋普通枱,可惜當日吧枱已經滿座,唯有坐普通枱。我哋就揀咗鐵板燒龍蝦套餐,因為呢排來貨只有大龍蝦,需要加返$80。套餐包括是日精選魚生、沙律、龍蝦、比目魚、牛肉薄燒、野菜、炒飯、味噌湯精選魚生分別有粒貝、飯池鯊、鷹羽鯛職員好細心咁介紹每樣魚生食嘅先後次序,又淡到濃。沙律都係簡單嘅蕃茄生菜酸酸甜甜,非常開胃牛肉薄燒牛肉入邊夾住蔥同埋炸蒜對於本身唔鍾意食蔥嘅,我都覺得非常好味主菜活龍蝦一上枱嗰陣我嘩咗一聲,因為冇諗過份量咁多,龍蝦肉非常鮮甜,龍蝦非常多膏,同龍蝦一齊煮,簡直回味無窮。比目魚煎得非常香口,最鍾意煎魚嘅皮,脆香,魚肉都唔會煎得過老炒飯令我最驚喜嘅,反而係炒飯,配上櫻花蝦,味道唔會死鹹。野菜食到新鮮菜嘅甜味,炒得剛剛好最後送上味噌湯已經非常飽肚總括而言,呢一餐都抵食

精選魚生分別有粒貝、飯池鯊、鷹羽鯛
職員好細心咁介紹每樣魚生食嘅先後次序,又淡到濃。

沙律都係簡單嘅蕃茄生菜
酸酸甜甜,非常開胃

牛肉入邊夾住蔥同埋炸蒜
對於本身唔鍾意食蔥嘅,我都覺得非常好味

主菜活龍蝦

比目魚

煎得非常香口,最鍾意煎魚嘅皮,脆香,魚肉都唔會煎得過老

炒飯

令我最驚喜嘅,反而係炒飯,配上櫻花蝦,味道唔會死鹹。

野菜
食到新鮮菜嘅甜味,炒得剛剛好

最後送上味噌湯
已經非常飽肚

總括而言,呢一餐都抵食
2023-09-14 23 views
中菜一般都講求鑊氣,所以好多時睇電視介紹中菜,啲師傅都一定話燒紅隻鑊,落油快炒。鐵板燒其實都係一樣道理,鐵板一定要夠熱,快速兜煮,等食材足夠受熱,又保持最新鮮狀態。再者,兩者既共通點,就係材料必須要新鮮。呢日食到嘅鐵板燒,正正就表現出呢一種功夫。 🍖 未食熱野之前先食刺身,四點既刺身,非常新鮮,而且厚切,咬落非常飽滿。我最中意就係個刀貝(可能記錯名),刀下功夫切割得非常之好,再加上材料新鮮,口感非常爽口,又保留到本身嘅鮮味。 🍖鮑魚切成粒狀,由於係新鮮鮑魚,處理上就唔需要用太多時間,但係足以令到口感變得既煙um但同時又好爽脆。而且非常入味。 🍖龍蝦嘅處理亦都物盡其用,與其就咁俾啲蝦膏煮熟,師傅先取出蝦膏。再配合調味,連龍蝦肉一齊炒,成為最接近原味既醬汁。而且蝦肉彈牙。又再一次體會到快炒嘅好處。 🍖鵝肝同薄燒牛肉煎得好香,唔太大唔太細,慢慢放喺口入邊咀嚼。香氣慢慢從鼻孔深入,而且裡面嘅軟滑,喺口入邊慢慢融化。我地食得非常享受。 🍖最後以櫻花蝦炒飯,同埋炒菜作結,個飯仲用珍珠米,但係我懷疑都係以冷飯嘅形式處理,所以做到粒粒分明。 🍺✨️食鐵板燒其實仲有一個特點,就係睇師傅表演。我地呢日雖然因

🍺✨️食鐵板燒其實仲有一個特點,就係睇師傅表演。我地呢日雖然因為吧台已經坐左人,無緣坐近。但離遠亦都睇到師傅嘅功架,非常賞心悅目。
媽媽恨食鐵板燒,今日專程帶她去長沙灣,幫襯下朋友推介的鳥海山鐵板燒。小店果然用心經營,食物優質味道好,師傅有功力,價錢實惠,我們都好滿意。我們選了和牛一人前和海虎蝦一人前套餐來share。沙律清爽新鮮,味噌湯開胃。四點刺身新鮮,好貨色。清酒煑蜆大大隻,蜆肉鮮美,乾淨無沙,份量不少。魷魚筒有水準,肉質鮮甜彈牙唔韌,調味好,有味又唔會太濃,吃完一塊又一塊,正!比目魚又香又滑,調味佳,入口溶化。澳洲M9+和牛都好肥美,鮮嫩有肉汁,口感佳,好正,和蒜片一起吃更有風味。特大野生海虎蝦好好食,肉鲜甜结實,蝦頭的羔好香。野菜和炒飯都啱我地口味。兩個餐好味又份量足夠,大滿足,物有所值,期望再訪。

我們選了和牛一人前和海虎蝦一人前套餐來share。

沙律清爽新鮮,味噌湯開胃。

四點刺身新鮮,好貨色。

清酒煑蜆大大隻,蜆肉鮮美,乾淨無沙,份量不少。

比目魚又香又滑,調味佳,入口溶化。

特大野生海虎蝦好好食,肉鲜甜结實,蝦頭的羔好香。

野菜和炒飯都啱我地口味。

兩個餐好味又份量足夠,大滿足,物有所值,期望再訪。
  • 海虎蝦一人前
  • 和牛一人前
2023-09-09 640 views
紀念日食好啲🤣,今日同男朋友過黎撐枱腳。地點都幾就腳。決定食好啲,揀咗個最貴嘅套餐🤣鐵板套餐二人前$1198 加大龍蝦+80🥗沙律一人一份沙律,蕃茄沙律菜,酸酸地,幾開胃。是日新選刺身🍣一共有四款精選刺身,每樣兩塊,店員會講解每一款刺身,亦會食嘅先後次序,由淡到濃。粒貝爽口鮮甜,吞拿魚。活鮑魚鮑魚份量幾多,爽口彈牙,好鮮甜,落咗醬汁個味都唔會太濃,都唔會搶咗鮑魚嘅鮮味。鵝肝多士麵包煎脆卜卜,鵝肝都大塊,煎得啱啱好,一放落口會爆汁,鵝肝配麵包真係絕配。牛肉薄燒🐮一共有四塊,牛味好香,每塊牛肉一面都包咗葱同埋炸蒜,口感層次好豐富。活龍蝦🦞店員話因為最近來貨唔同咗,要加$80轉另一種大隻啲嘅龍蝦。龍蝦大過我隻手掌,超抵食。而且賣相都好吸引,打卡一流。龍蝦份量超級多,好滿足。最特別嘅係佢哋仲將龍蝦膏同龍蝦肉一齊煮,每一舊龍蝦肉都沾滿滿左龍蝦膏。蝦肉鮮甜彈牙,食到停吾到口。野菜🥬個菜炒得啱啱好,充滿牛油香。炒飯🍚每個人一碗炒飯,見到有櫻花蝦。炒飯粒粒分明,乾爽,唔會淋。味噌湯總括嚟講,火候控制得好好,性價比高。記念日食飯拍拖都喺一個幾好選擇。
紀念日食好啲🤣,今日同男朋友過黎撐枱腳。地點都幾就腳。

決定食好啲,揀咗個最貴嘅套餐🤣

鐵板套餐二人前$1198
加大龍蝦+80

🥗沙律
一人一份沙律,蕃茄沙律菜,酸酸地,幾開胃。
沙律

是日新選刺身🍣

牛肉薄燒🐮

活龍蝦🦞

野菜🥬
個菜炒得啱啱好,充滿牛油香。

炒飯🍚
每個人一碗炒飯,見到有櫻花蝦。炒飯粒粒分明,乾爽,唔會淋。

Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
  • 櫻花蝦炒飯
2023-09-08 41 views
同朋友去完D2 place 玩VR後,當然周圍行吓睇吓有咩好食,行行吓比我搵到間門面好有日本風格既餐廳。餐廳叫「鳥海山」,是日本百名山之一⛰️點解我會知?係因為我鍾意行山,日本既山都略懂一二😆見個名咁親切就上前望吓個餐牌,有鐵板燒、刺身,活海鮮等等都幾啱口味就決定食呢間🤩餐廳環境闊落四正,座位佈局大致分兩邊。一邊係望到師傅下廚的吧枱位置,另一邊係普通餐枱座,枱與枱之間距離充足👍🏻一坐低店員就詳細講解餐廳菜色後,見到個鐵板餐好吸引,一於就佢啦!😆鳥海山鐵板餐 $1198沙律生菜新鮮脆口,配上黑醋調味,相當開胃。是日精選刺身(真鯛、深海池魚、勘八,燒大拖羅)店員上菜時細心講解每款魚的特性,食用既先後次序,配合那種醬料才發揮到刺身的鮮味,真的不得不讚!刺身肥美鮮味,值得一提大拖羅經師傅燒過表面後加上秘製醬汁,外面燒得香脆,內面仍保留魚的鮮味,令人齒頰留香。😋活鮑魚將南非活鮑魚經鐵板燒後,切成每件一口份量。食落鮮甜爽口還帶有點牛油香味,肉質結實得來容易咀嚼👍🏻活龍蝦 (加大龍蝦+$80)澳洲活龍蝦份量十足,鮮甜厚肉彈牙,配合燒汁同蝦膏烹調,味濃而不會掩蓋龍蝦本身的鮮味。鵝肝多士鵝肝油脂豐盈,入口
點解我會知?係因為我鍾意行山,日本既山都略懂一二😆
見個名咁親切就上前望吓個餐牌,
有鐵板燒、刺身,活海鮮等等都幾啱口味就決定食呢間🤩

鳥海山鐵板餐 $1198
沙律
生菜新鮮脆口,配上黑醋調味,相當開胃。

是日精選刺身(真鯛、深海池魚、勘八,燒大拖羅)
刺身肥美鮮味,值得一提大拖羅經師傅燒過表面後加上秘製醬汁,
外面燒得香脆,內面仍保留魚的鮮味,令人齒頰留香。😋

活鮑魚

活龍蝦 (加大龍蝦+$80)

鵝肝多士
鵝肝油脂豐盈,入口即溶,配上香脆多士,減低了鵝肝帶來的油膩感,呢道菜好食到想再來多碟。大推!🥰

牛肉薄燒
牛肉內有炸蒜令肉味提升不少,
而表面有蔥花解膩,口感豐富。☺️

炒飯
未上菜已經聞到炒飯嘅香味,炒飯乾身粒粒分明。仲有份量不少嘅櫻花蝦增強口感。

野菜
椰菜新鮮爽口,可以清清味蕾。

味噌湯
熱辣辣味噌湯味道恰到好處。

總結餐廳服務好好,店員非常細心。
師傅亦會留意到客人進食速度而控制時間準備下一道菜,確保每道菜都以最佳狀態送上客人餐枱👍🏻
餐廳無論食材到服務都屬高水平,將列入會再幫襯名單中!💯
  • 鳥海山鐵板餐
2023-09-08 31 views
☔雨季總係令人打唔起精神?!吃貨Be嘅獨門秘方就係去食番餐好😃心情自然Refresh!琴晚紅雨夜揀咗去食日式鐵板燒🇯🇵有師傅精心炮製嘅鐵板料理(如 海鮮, 牛肉…) 選擇多多揀唔到😜Be索性叫咗套餐:. 🌟龍蝦餐二人前🌟 $948 (另加一) . ✨沙律沙律菜x小蕃茄x醋汁🥗清新開胃!. ✨是日精選刺身今晚係:粒貝, 蓮子鯛, 間白, 油甘魚!非常鮮甜肥美👍🏻👍🏻當中Be尤其鍾意粒貝嘅爽脆口感&油甘魚嘅入口即溶食感❤️. ✨活龍蝦 (加$80 轉大龍蝦) 大大隻🦞勁架勢!當然要相機食先😎😎送埋嚟已經香氣撲面!師傅以龍蝦膏將起好哂肉嘅龍蝦肉炒起!勁彈牙又鮮味爆棚👏🏻👏🏻👏🏻. ✨比目魚煎得甘香油潤!將啲魚油逼哂出嚟!十分好味👏🏻☺️. ✨牛肉薄燒入面捲住大量葱花炸蒜!夠哂惹味🐂牛肉煎得剛好唔韌!!. ✨野菜只以蒜茸輕輕炒一炒…已帶出椰菜嘅清甜田園風味🌱比平時同類型炒菜好食!. ✨炒飯飯粒炒得粒粒分明👍🏻仲有櫻花蝦加持🦐🦐. ✨味噌湯濃淡適中!入面仲加有海帶同滑豆腐!
🌟龍蝦餐二人前🌟 $948 (另加一)
✨沙律
沙律菜x小蕃茄x醋汁🥗清新開胃!
✨是日精選刺身
✨活龍蝦 (加$80 轉大龍蝦)
✨比目魚
煎得甘香油潤!將啲魚油逼哂出嚟!十分好味👏🏻☺️
✨牛肉薄燒
入面捲住大量葱花炸蒜!夠哂惹味🐂牛肉煎得剛好唔韌!!
✨野菜
✨炒飯
飯粒炒得粒粒分明👍🏻仲有櫻花蝦加持🦐🦐
✨味噌湯
濃淡適中!入面仲加有海帶同滑豆腐!
嘩落黑雨之前去咗長沙灣食鐵板燒 😂Try 左鳥海山鐵板燒二人餐🔆二人前包括👉🏻是日精選剌身🔆🔆🔆頭盤嘅刺身4點 , 店員逐款介紹兼提示由淡到濃味嘅進食順序粒貝 、平目、真鯛、油甘魚 , 爽口彈牙 ,very fresh🔆🔆🔆👉🏻沙律👉🏻活鮑魚鐵板燒香咗嘅鮑魚、醬汁好香好惹味、鮑魚幾大隻同鮮甜 , 燒得香口彈牙👍🏻👉🏻活龍蝦🔆🔆🔆龍蝦原隻拆肉 ,份量都幾多,啖啖肉😳😳😳, 醬汁都好惹味, 應該混合在蝦膏整嘅醬汁炒埋一齊,送飯一流😳😳😳👉🏻鵝肝多士🔆🔆🔆大大塊鵝肝 配上香脆嘅多士, 入口油香滿載 ,煎到外脆內軟🫶🏻🫶🏻🫶🏻👉🏻牛肉薄燒🔆🔆🔆大大塊牛肉薄燒裏頭包滿香蔥蒜粒燒香左,肉嫩多汁🔆🔆🔆👉🏻野菜 + 炒飯炒飯加咗櫻花蝦炒到乾身有鑊氣 , 粒粒分明唔油膩🫶🏻炒椰菜都炒得好爽口🔆👉🏻味噌湯 建議如果有想預約餐枱嘅話,可以 坐鐵板燒檯前 , 一邊睇住師傅鐵板燒 熟手地快炒食材,一邊食👍🏻
嘩落黑雨之前去咗長沙灣食鐵板燒 😂
👉🏻活鮑魚
👉🏻活龍蝦🔆🔆🔆
👉🏻鵝肝多士🔆🔆🔆
👉🏻牛肉薄燒🔆🔆🔆
大大塊牛肉薄燒裏頭包滿香蔥蒜粒燒香左,肉嫩多汁🔆🔆🔆
👉🏻野菜 + 炒飯
👉🏻味噌湯

2023-09-06 1008 views
媽咪生日係長沙灣搵食上OpenRice 搵到呢間小店,見呢排評語唔錯咁,就book來同媽咪試下。佢下午6點先開晚市,我哋5點幾來到,等入座,未算好多人,都有一兩台客準備入座。一打開餐牌就被佢吸引住,色彩豐富嘅魚生飯最後我哋揀咗二人鐵板燒餐先來兩份小沙律菜,汁酸酸地好清新,菜都好新鮮,唔錯。頭盆四款魚生,好新鮮,好好味佢有分次序食,由淡味食先到濃味。 呢個鐵板燒南非鮑魚真係不得了,超好味,好淋,帶住啲油香,入口又淋又滑身,大讚主菜,龍蝦感覺到好新鮮,好彈牙,好好味,佢用咗本身嘅蝦膏去做個汁,好正。呢個真係估佢唔到,真心勁好食,鵝肝外脆內軟,無嗅味,入口溶化,就連個底,都做得好好,好脆,唔係淋左個啲,有誠意,必食。呢個係薄燒和牛卷,和牛好淋,雖然有少少根,但味度都算ok最後係炒飯同炒菜,吸晒之前個啲菜式精華,真係不得了,飯炒得粒粒分明,每粒都充滿油香味,仲有啲櫻花蝦喺度一齊食。呢次晚餐媽咪都好滿意 雖然有點貴,份量男人來講可能就要再加啲嘢,不過我哋就好夠飽,大滿足整體都會偏油少少,如果平時怕多油朋友可能就要諗下。
媽咪生日係長沙灣搵食

一打開餐牌就被佢吸引住,色彩豐富嘅魚生飯

最後我哋揀咗二人鐵板燒餐

先來兩份小沙律菜,汁酸酸地好清新,菜都好新鮮,唔錯。

頭盆四款魚生,好新鮮,好好味
佢有分次序食,由淡味食先到濃味。

主菜,龍蝦
呢個係薄燒和牛卷,和牛好淋,雖然有少少根,但味度都算ok
呢次晚餐媽咪都好滿意

整體都會偏油少少,如果平時怕多油朋友可能就要諗下。
2023-08-28
$660 (Dinner)
  • 鵝肝多士
黎到長沙灣諗唔起有咩食,搵搵下見到呢間日式鐵板燒餐廳。佢位置唔係好出眾,可以叫隱世高質餐廳。門口睇落以經感覺到高貴感覺。裝修日式風格。環境舒服,店員細心,服務周到睇到佢地最人氣推薦就係呢個鳥海山鐵板餐。呢個餐裏面包括左是日精選刺身、沙律、活龍蝦、活鮑魚、鵝肝多士、牛肉薄燒、野菜、炒飯、味噌湯。首先係沙律,沙律賣相十分吸引,蔬菜睇落都好新鮮,食落爽脆鮮租,配埋個汁酸酸地 十分開胃,都係一個出色既沙律。食完沙律之後店員就上左刺身店員十分細心同有質素,會逐一介紹食物同進食次序,順序粒貝、真鯛、金目鯛,最後係煙燻鯖魚, 由淡到濃味既刺身去食,刺身十分新鮮,粒貝爽口鮮甜,金目鯛肉質新鮮。最後煙燻鯖魚係唔洗加豉油 ,十分夠味,有淡淡煙燻香味,充滿油脂香味。食完刺身店員上左活鮑魚鮑魚份量有2隻,賣相十分好。鮑魚質素高,肉質彈牙多汁,燒到好焦香 ,好鮮啖啖鮑魚肉。活龍蝦 一黎到十分誇張,勁大隻龍蝦,肉量好多,佢用左龍蝦既膏去炒,好香膏味。龍蝦肉口感好爽滑彈牙,肉質鮮甜,唔會煮得老左,肉好嫩滑,反轉個殼都仲有d肉,啖啖肉好正,店員仲好細心拎濕紙幣比你。 鵝肝多士鵝肝大大件,入口即溶,燒到好焦香,多士亂脆
黎到長沙灣諗唔起有咩食,搵搵下見到呢間日式鐵板燒餐廳。
佢位置唔係好出眾,可以叫隱世高質餐廳。
門口睇落以經感覺到高貴感覺。裝修日式風格。

環境舒服,店員細心,服務周到
睇到佢地最人氣推薦就係呢個鳥海山鐵板餐。

食完沙律之後店員就上左刺身

食完刺身店員上左活鮑魚

鵝肝多士
鵝肝大大件,入口即溶,燒到好焦香,多士亂脆口薄身,食落唔太膩。煮得十分出色。

牛肉薄燒
牛肉薄燒份量1人2件,都幾多下,入面包左蔥,十分香口,牛肉嫩滑,肉汁十分多,牛肉油脂夠香 ,食完十分飽。

炒飯,椰菜
椰菜新鮮鮮甜,炒得十分惹味,配合炒飯十分夾。
炒飯份量好多,粒粒分明 。仲有櫻花蝦塔配 ,炒飯濕潤度適中,唔會油膩,作為成個餐最後既主食十分完滿。

味噌湯
鹹度適中,配有昆布同埋豆腐,暖暖地飲完十分舒服。
成個餐十分飽肚,食材新鮮,廚師整得好食。服務員好專業好細心,觀察住你既需要。十分推薦。
2023-09-02 41 views
香港既日式鐵板燒餐廳一直都偏貴,經朋友介紹一間位於長沙灣嘅鐵板燒餐廳,晚市大約二人$1000左右,仲要食到龍蝦🤩,對比其他鐵板燒性價比都算高,想食鐵板燒嘅朋友可以一試😁鐵板燒套餐 $948 (特大龍蝦+$80)沙律🥗沙律菜新鮮爽脆配埋酸甜幾開胃是日精選刺身分別有粒貝、金目鯛、深海池魚、油甘魚,四款刺身都是厚切而且非常新鮮甜美,印象最深刻係粒貝,肉質纖細幼嫩帶咬口,味道爽口清甜🤤特大活龍蝦🦞原隻龍蝦上碟非常吸引🤩師傅將龍蝦頭膏製作成蝦膏醬,再用醬汁炒龍蝦肉,龍蝦肉燒至8-9成熟,食落蝦膏味非常濃郁,肉質鮮甜爽口👅比目魚🐟比目魚外皮煎得金黃香脆,肉質細嫩鮮甜😋牛肉薄燒🐮牛肉外層煎得焦香,內裏剛好呈粉嫩色,4大塊牛肉包住大量蔥花,牛肉入口香濃,配埋香蔥香蒜口感味道更為豐富👍🏻炒野菜食完海鮮緊係要食返碟蒜香清炒椰菜🤪水準正常炒飯櫻花蝦炒飯配上雞蛋、蔥粒等配料,炒得乾爽粒粒分明,櫻花蝦既鹹香味非常突出,完全食唔停口👅
鐵板燒套餐 $948 (特大龍蝦+$80)

沙律🥗
沙律菜新鮮爽脆配埋酸甜幾開胃

特大活龍蝦🦞

比目魚🐟
比目魚外皮煎得金黃香脆,肉質細嫩鮮甜😋

牛肉薄燒🐮

炒野菜
食完海鮮緊係要食返碟蒜香清炒椰菜🤪水準正常

2023-08-31
$550 (Dinner)
2023-08-31 36 views
鳥海山鐵板餐 $1198 (加大龍蝦+$80)個set有沙律、是日精選剌身、活龍蝦、活鮑魚、鵝肝多士、牛肉薄燒、野菜、櫻花蝦炒飯、味噌湯是日精選剌身總共有四款剌身,每款兩片,店員會推薦食用順序,都係啲平時壽司店好少有機會食到嘅海鮮款~包括:- 苙貝: 脆口,唔癡牙- 平目魚: 佐以昆布酸汁- 蓮子鯛: 炙燒,香口- 油金魚: 厚實,唔腥四款剌身用唔同方式簡單調味/製作,難得一見有心思嘅剌身拼盤,而且唔會有腥味/雪藏味活鮑魚 - 食落爽口,唔痴牙- 總共兩隻,每隻有四塊厚切片- 調味剛好大龍蝦 (+$80)- 肉質厚實 - 醬汁濃郁- 原殼上,方便龍蝦控挖埋殼入面食~鵝肝多士- 多汁- 完全不膩- 本身冇乜點食過鵝肝,以為係好粉好濟的,點知好juicy牛肉薄燒 - 包裹滿滿的蔥- 肥瘦均勻- 啖啖肉、多汁櫻花蝦炒飯- 粒粒分明- 多櫻花蝦,有蝦味野菜- 落咗蒜粒,香口整體鐵板燒嚟講唔算油膩,剛剛好,店員上菜時會介紹每道菜色,推薦大家去試鐵板燒小店啊~

鳥海山鐵板餐 $1198 (加大龍蝦+$80)

是日精選剌身
是日精選剌身

- 苙貝: 脆口,唔癡牙
- 平目魚: 佐以昆布酸汁
- 蓮子鯛: 炙燒,香口
- 油金魚: 厚實,唔腥

鮑魚

- 食落爽口,唔痴牙
- 總共兩隻,每隻有四塊厚切片
- 調味剛好

大龍蝦 (+$80)

大龍蝦

- 肉質厚實
- 醬汁濃郁
- 原殼上,方便龍蝦控挖埋殼入面食~

- 多汁
- 完全不膩
- 本身冇乜點食過鵝肝,以為係好粉好濟的,點知好juicy

- 包裹滿滿的蔥
- 肥瘦均勻
- 啖啖肉、多汁

櫻花蝦炒飯

- 粒粒分明
- 多櫻花蝦,有蝦味

- 落咗蒜粒,香口

• 鳥海山鐵板餐
2023-08-24 49 views
今天去了長沙灣一間鐵板燒日式居酒屋叫鳥海山鐵板燒,有吧枱看住廚師煮和普通枱,牆上也有掛畫,好日式感覺😆叫了鳥海山鐵板餐 $1198是日精選刺身🍣分別有目仁奈,八爪魚,油甘魚,金線鲷等刺身,食落好鮮甜,質地嫩滑,有一口溶化感覺😍沙律🥗沙律菜好爽脆,加上鲜甜蕃茄仔,開胃小食😝南非鲍魚鲍鱼的肉質韌勁而有彈性,口感豐富和滋味鲜美😝大龍蝦 🦞+80龍蝦肉起埋肉,啖啖肉,十分鲜甜嫩滑,口感一流鵝肝多士🫓鵝肝超香,配上麵包一齊食,完美搭配😚牛肉薄燒🥩牛肉切到薄片,卷起葱花,好有牛味,味道不錯😚燒野菜🥬,味噌湯🥣野菜新鲜可口,味噌湯好飲開胃炒飯🍚炒飯煎得好香,粒粒分明,配上蝦干,蔥,蛋,好味整體得分: 5/5味道: 5/5環境: 5/5🎇鳥海山鐵板燒🎈長沙灣昌華街23號富華廣場地下18號舖
叫了鳥海山鐵板餐 $1198

是日精選刺身🍣
沙律🥗
沙律菜好爽脆,加上鲜甜蕃茄仔,開胃小食😝
南非鲍魚
鲍鱼的肉質韌勁而有彈性,口感豐富和滋味鲜美😝
大龍蝦 🦞+80
龍蝦肉起埋肉,啖啖肉,十分鲜甜嫩滑,口感一流
鵝肝多士🫓
鵝肝超香,配上麵包一齊食,完美搭配😚
牛肉薄燒🥩
牛肉切到薄片,卷起葱花,好有牛味,味道不錯😚
燒野菜🥬,味噌湯🥣
野菜新鲜可口,味噌湯好飲開胃
炒飯🍚
炒飯煎得好香,粒粒分明,配上蝦干,蔥,蛋,好味
整體得分: 5/5
味道: 5/5