第二次黎「鮮入圍煮」打邊爐, 水準keep得好好, 難怪多年以來入選並成為openrice《優秀開飯熱店大賞》嘅火鍋店! 黎得「鮮入圍煮」, 必點⭐️推薦❗️招牌濃厚原隻雞煲花膠湯。😏 雞煲花膠湯有(大)$388,有(細)$268 , 不過只有我地兩個人食,所以點(細)就夠啱啱好啦! 雖然是(細),但絕對足料! 煲內除了有半隻🐔雞之外, 仲有好多件大大塊嘅花膠, 上枱後,店員仲會好貼心地幫我地剪開隻雞,方便食用, 雞肉肉質都算嫩滑鮮味, 花膠滑嘟嘟,滋潤又養顏!😌 小編建議加其他火鍋配料之前,先飲返幾碗膠原感重、原汁原味嘅花膠雞湯先,小妹激讚!👍🏻 飲完過湯之後,可以開始打邊爐啦!🤗 ⭐️推薦❗️白鱔片($108) 一份有十片, 都算符合性價比, 晶瑩剔透,都幾新鮮, 食落魚油脂香,口感軟嫩,又不失嚼勁😋。 原粒帶子水餃($48/4粒) 好大粒呀!而且隻隻都皮薄餡多, 除左豬肉外,每隻都食得到粒帶子仔,不錯吃! ⭐️推薦❗️韮菜餃(半打)($32) 好抵食喎! 從薄薄嘅外皮已經透露左包係裏面嘅嫩綠色韮菜,菜多少肉,比例剛好,鹹香味美
第二次黎「鮮入圍煮」打邊爐,
水準keep得好好,
黎得「鮮入圍煮」,
必點⭐️推薦❗️招牌濃厚原隻雞煲花膠湯。😏
雞煲花膠湯有(大)$388,有(細)$268 ,
不過只有我地兩個人食,所以點(細)就夠啱啱好啦!
雖然是(細),但絕對足料!
煲內除了有半隻🐔雞之外,
仲有好多件大大塊嘅花膠,
上枱後,店員仲會好貼心地幫我地剪開隻雞,方便食用,
雞肉肉質都算嫩滑鮮味,
花膠滑嘟嘟,滋潤又養顏!😌
招牌濃厚原隻雞煲花膠湯
飲完過湯之後,可以開始打邊爐啦!🤗

⭐️推薦❗️白鱔片($108)
一份有十片,
都算符合性價比,
晶瑩剔透,都幾新鮮,
食落魚油脂香,口感軟嫩,又不失嚼勁😋。
白鱔片
原粒帶子水餃($48/4粒)
好大粒呀!而且隻隻都皮薄餡多,
除左豬肉外,每隻都食得到粒帶子仔,不錯吃!
原粒帶子水餃
⭐️推薦❗️韮菜餃(半打)($32)
好抵食喎!
從薄薄嘅外皮已經透露左包係裏面嘅嫩綠色韮菜,菜多少肉,比例剛好,鹹香味美。
韮菜餃
唐生菜($32)
份量唔多,但勝在新鮮爽脆。
白鱔片
韮菜餃
2019-09-30 1152 views
朋友介紹樓上打邊爐大熱店,非常有特色的香港舊街市feel裝修。既然今日要到旺角找些精品,就打邊爐!重現九龍皇帝筆跡,有趣啱哂打卡。濃厚原隻雞煲花膠湯(小)  $268主打的必食花膠雞煲湯底,雞湯濃郁有香氣,再加湯繼續打邊爐也是加入雞湯。未加打邊爐料前,先飲碗湯,很熟悉的味道,有自家煲湯的感覺,沒有平常打邊爐湯底的味精感。朋友再問我,覺得是什麼熟悉的味道?就像是食翅時的濃郁湯底呢。除了飲湯,雞肉都仍很有肉鮮味,職員會幫忙將半隻雞剪開,方便食用。羊肉片  $68生料羊肉片肉色鮮紅,肥瘦適中。切薄片,碌起來比較快熟不會老,肉質嫩滑。芝士流心牛丸  $38咬開要非常小心,滿滿的芝士湧出!芝士足料,跟牛丸好夾。稻庭手打烏冬  $28打邊爐必備收尾~烏冬,個人覺得比即食麵好,因不會太大肥膩感。已經食烏冬配雞湯濃郁湯底,又可再飲些湯。烏冬本身亦煙韌彈牙,不用煮太耐,散開滾起便ok!傳統街市場景兩個人一時興起打邊爐,胃的空間有限,已經食到很飽,實在未能將全部心儀的食品都點完,下回再續
既然今日要到旺角找些精品,就打邊爐!

重現九龍皇帝筆跡,有趣啱哂打卡。

濃厚原隻雞煲花膠湯(小)  $268

羊肉片  $68

芝士流心牛丸  $38
咬開要非常小心,滿滿的芝士湧出!芝士足料,跟牛丸好夾。

稻庭手打烏冬  $28

傳統街市場景

• 稻庭手打烏冬
  • 原隻鮮雞燉花膠湯
一直都知道這裡由開業以來,任何時段都人山人海!由於太受歡迎的關係,絕對係一位難求!!為了滿足我好恨打邊爐的心癮,朋友一早已經預約好,今日放工便可立即打邊爐!!這裡的裝修除了見到牆上有好似九龍皇帝寫的大字,還充滿著舊香港街市的味道!!唔好以為似街市就會有好多水漬或一陣陣的魚腥味,雖然這裡有個位置可以比客人選購海鮮,但環境衛生絕對唔差,沒有任何怪味,地方仲好乾淨呢!置身在這個街市打邊爐真的不錯!火鍋湯底有13款,還有肉類,丸類,蔬菜,菇類,麵食,腸,魚片等雜類選擇,種類繁多,選擇多到好難取捨!!最後我們點了安格斯牛肉,魚皮餃,腸仔,魚丸,芋絲,水魷,白栢葉,響鈴,一些蔬菜,菇和烏冬等!枱上有醬油,蔥花,炸蒜,生蒜和辣椒,可以自行配搭!<鴛鴦湯底 - 沙嗲配皮蛋> 一個鍋有2款湯底,一邊係沙嗲,一邊係芫茜皮蛋!沙嗲味好香,任何食物放在沙嗲湯底都食到香濃的沙嗲味道,但唔會好咸!!相反芫茜比較清香,再加上皮蛋的味道會慢慢滲入湯裡,味道唔會好單調!<手切安格斯牛肉> 每枱都有點這個牛肉,一個大圓盤內裡放滿好多冰,冰上面鋪滿一片片牛肉,色澤鮮豔,十分新鮮!肉質鮮嫩柔軟

枱上有醬油,蔥花,炸蒜,生蒜和辣椒,可以自行配搭!

<手切安格斯牛肉> 每枱都有點這個牛肉,一個大圓盤內裡放滿好多冰,冰上面鋪滿一片片牛肉,色澤鮮豔,十分新鮮!肉質鮮嫩柔軟,牛味濃郁,非常好味!

<年糕夾心魚丸> 魚丸夾著白雪雪的年糕,放入火鍋裡一陣,一口咬開,年糕嘭一下溢出,食起來口感煙韌彈牙,不會好粘,就算放在火鍋好耐都未夾起,但仍然無損年糕的質感,真的不錯!

<水魷> 厚身又大塊,外層的皮膜好完整,色澤接近透明特別新鮮,放在火鍋裡水魷微微卷起,但無縮水變細,食起來鮮甜嫩滑,煙韌爽脆有咬口,不經不覺越食越多!

<白柏葉> 白柏葉即係牛柏葉,份量好多,又大又新鮮,只需要在火鍋裡灼一灼,已經吸盡了火鍋裡的湯汁,非常入味,每一啖都爽口彈牙,絕對係打邊爐必叫的食材之一!

我明白點解這裡那麼樣受歡迎,幾乎日日爆滿,因為每款食材都新鮮又大份,加上環境又有氣氛,服務又好,真係一間令人回味的火鍋店!!
  • 鴛鴦湯底-沙嗲配皮蛋
  • 年糕夾心魚丸
  • 水魷
  • 白柏葉
2019-08-12 2183 views
今晚約左老友去打邊爐,呢間火鍋常常滿座,現在openrice可以book位,方便了好多。一坐下,店員就會奉上各式配料混醬。有幾張食物紙,上面有湯底、肉類、丸、餃、麵、菜、飲品等等可供選擇。仲可以自行到店內的海鮮區選購是日新鮮岩食的各類海鮮。十分新鮮。今日由於只得我跟朋友來打邊爐,所以便沒有機會吃太多款式。好耐冇黎食,好掛住個花膠雞湯底。所以今晚主打是跟朋友來治治花膠雞湯癮。點了花膠雞鍋,店員會整鍋送上,為我們把半隻雞件剪成一件件,方便我們進食。等了一會兒,滾了,好香好濃。我們急不及待即一人飲了兩碗花膠雞湯,先食一下雞件,又香滑又啖啖肉,入面仲有好多花膠,正,十分滋補足料。真是大滿足。當我們飲夠湯後,便開始打邊爐了。今次點了西班牙豬腩肉,價錢抵食,份量不少,肉質紅潤。滿滿的豬味,經過快涮後,薄薄的豬肉好濃味又好咬口,正。鮮入圍煮的丸子、餃子都十分有名,出名又好味又大隻足料。今次點了帶子水餃。大大粒,共有4粒,我跟朋友一人食了兩粒。皮薄餡靚。入面大大粒帶子,好鮮甜,混和了豬肉,又啖啖肉又惹味,好正。點了一個稻庭烏冬,經過煮後,配上了雞湯湯底,好滋味,烏冬又滑滑的,十分滋味。唐生菜爽脆,菜好

一坐下,店員就會奉上各式配料混醬。

今日由於只得我跟朋友來打邊爐,所以便沒有機會吃太多款式。
花膠雞湯

西班牙豬腩肉

今次點了西班牙豬腩肉,價錢抵食,份量不少,肉質紅潤。
滿滿的豬味,經過快涮後,薄薄的豬肉好濃味又好咬口,正。
鮮入圍煮的丸子、餃子都十分有名,出名又好味又大隻足料。
帶子水餃

唐生菜

唐生菜爽脆,菜好翠綠爽口。不錯。
對於鮮入圍煮的食物質素好欣賞,裝修環境又地道,好似大排檔咁,好有特式。

2019-08-08
花膠雞湯
帶子水餃
2019-07-14 2496 views
打邊爐一向無分季節,所以是夜來到登打士街的「鮮入圍煮」,餐廳位於登打士廣場2樓,可以選擇行樓梯或搭升降機到餐廳。星期四晚上餐廳都幾乎滿座,幸好預早訂位,去到不需要再等。餐廳佈置以模仿懷舊街市作主題,而且是用上大排檔檯凳,什是懷舊,充滿大排檔地踎的風味。餐廳內有肉檔,還有小型海鮮檔可以即劏海鮮,如想食海鮮的話可以加點。醬料都是有炸蒜、蒜蓉、辣椒、香蔥、豉油等等。肉類、海鮮都少不免,然後其他配料,菜、粟米、肉丸、水餃、響鈴同炸魚皮都應有盡有。而飲品平均十多元一支,價錢偏高。蕃茄薯仔湯用上新鮮蕃茄和薯仔,湯頭不算清甜,帶少許酸,相信落了茄膏,味道有點化學。手切安格斯牛肉非常新鮮,色澤鮮紅,紋理都好靚,牛肉味好濃郁,肉質入口嫩滑有咬口,咬下去口裡充滿肉汁!蟹籽鮮蝦滑手打蝦滑,份量挺多,質感十分爽口彈牙,也很新鮮,蝦滑也很有嚼頭!炸響鈴 炸響鈴非常脆,打邊爐一流。稻庭手打烏冬烏冬的質感滑溜煙韌,口感彈牙,也特別軟滑。

醬料

炸響鈴
炸響鈴非常脆,打邊爐一流。

稻庭手打烏冬
烏冬的質感滑溜煙韌,口感彈牙,也特別軟滑。
2019-07-11
醬料
2019-11-30 0 views
陪honey行旺角女人街後,去了附近登打士廣場樓上的鮮入圍煮火鍋店吃火鍋,原因係之前吃過還記得這火鍋店幾年都拎過食評大獎。牆壁設計有不同的塗鴉和海報,像在街市旁叫餸食飯一樣的情景依然一樣,雖然地方似大排檔,但枱與枱之間有一定的距離感覺舒適。我們點了花雕醉雞湯底,火鍋一端上枱,立刻聞到陣陣花雕酒味,湯料加有補身藥材,香氣撲鼻,雞件肉質嫩滑新鮮。手切安格斯牛肉,有高級日式料理的感覺,牛肉薄切,入口即溶,有強烈的牛肉鮮甜味!就算不用點醬汁也好夠味!韭菜餃,size 雖然比較細粒但皮薄餡靚。脆肉鯇魚腩,很爽口鮮美。總括而言,整體食物質素都很新鮮,拎奬實至名歸,會再次幫襯!

韭菜餃,size 雖然比較細粒但皮薄餡靚

脆肉鯇魚腩,很爽口鮮美

總括而言,整體食物質素都很新鮮,拎奬實至名歸,會再次幫襯!

• 花雕醉雞火鍋湯底  韭菜水餃  脆肉脘魚腩
2019-11-28 13 views
今日岀旺角,未到六點好餓,之前已經想試下鮮入圍煮,見時間都早,避開晚市時間,一定有位,便walk in 入座。時間尚早,冇乜人,可以靜靜地同朋友傾下計。餐廳設計似大排檔,海鮮豬肉即叫即切,好懷舊feel。湯底很清甜,皮蛋煙韌甘香,芫茜味好正。呢個唔係好多地方有得食,我們點了一試。看似普通,但質感和我們平時吃的很不同,肉質較癡牙。呢排少食豬肉,所以我們在點了一個西班牙豬腩肉。豬肉半肥瘦,食落甘香但亦不覺得肥膩。這個蝦滑是手打的,食落新鮮彈牙,而且份量亦合理。服務員還細心地提我們把蝦滑落入鍋中。牛丸牛味非常濃郁,還非常爽脆彈牙,超正。桂花蚌新鮮爽脆,很大件,口感超正。記住不要淥過龍,否則就會失去了桂花蚌本身嘅質感。皇帝菜翠綠,鮮嫩清甜。紅薯粉放入鍋中滾一會就吃得,熟的時候呈半透明,質地煙韌,吸收了湯的精華,十分美味。
今日岀旺角,未到六點好餓,
之前已經想試下鮮入圍煮,見時間都早,
避開晚市時間,一定有位,便walk in 入座。

時間尚早,冇乜人,
可以靜靜地同朋友傾下計。
餐廳設計似大排檔,海鮮豬肉即叫即切,
好懷舊feel。

湯底很清甜,皮蛋煙韌甘香,芫茜味好正。
香茜皮蛋湯

呢個唔係好多地方有得食,我們點了一試。
看似普通,但質感和我們平時吃的很不同,肉質較癡牙。

鮮豬肉眼根

西班牙豬腩肉

這個蝦滑是手打的,食落新鮮彈牙,
而且份量亦合理。
服務員還細心地提我們把蝦滑落入鍋中。
蟹籽鮮蝦滑

牛丸牛味非常濃郁,還非常爽脆彈牙,超正。

牛骨汁濃湯牛丸

桂花蚌新鮮爽脆,很大件,口感超正。

記住不要淥過龍,否則就會失去了桂花蚌本身嘅質感。
桂花蚌

皇帝菜翠綠,鮮嫩清甜。
皇帝菜

桂花蚌
皇帝菜
紅薯粉
2019-11-21 16 views
踏入秋天天氣開始凍,相約朋友去吃火鍋暖暖個肚先。這間店名字很特別叫「鮮入圍煮」正是給新鮮的材料給食客品嚐。這裡裝修很懷舊,好有兒時大排檔感覺。懷舊支裝汽水~~可樂同忌廉吃火鍋點少得汽水呀!胡椒濃湯鮮豬骨鍋,香噴噴胡椒味豬骨大件湯底濃郁。湯材料非常豐富有豬骨、粟米、勤菜等。店員好好會主動加湯,我們都喝了幾碗湯呀。手切安格斯牛肉,色澤鮮明肉脂均勻。薄薄一片肉質幼滑入口即化,牛肉味濃。韮菜餃 (半打)新鮮餡料而餃皮好煙韌。炸響鈴,新鮮即炸滾兩秒好鬆脆。

這裡裝修很懷舊,好有兒時大排檔感覺。
懷舊支裝汽水~~可樂同忌廉
火鍋點少得汽水呀!

店員好好會主動加湯,我們都喝了幾碗湯呀。

手切安格斯牛肉,色澤鮮明肉脂均勻。

薄薄一片肉質幼滑入口即化,牛肉味濃。

韮菜餃 (半打)新鮮餡料而餃皮好煙韌。
炸響鈴,新鮮即炸滾兩秒好鬆脆。
  • 手切安格斯牛肉
一入大門,就見到佢哋招牌式嘅海鮮檔..所有海鮮都超級生猛,扎扎跳。一坐低就即刻睇吓Menu有乜嘢食,哦!原來唔係剩係得海鮮咁簡單㗎啵。望吓個Menu湯底已經有好多選擇。我哋最後揀咗佢嘅,鎮店之寶 - 「花膠雞濃湯 」一嚟到就已經好驚喜!店員仲好好地幫我地將個雞斬件,建議我哋先飲咗湯,再食雞同埋花膠,最後先再打邊爐。花膠雞湯簡直無得輸啊,濃得來完全入晒味。雞同埋花膠配搭得充滿鮮味啊!飲完花膠雞湯後,配上冰豆腐同埋龍口粉絲,完全令到花膠雞湯升華到一個極點。所有花膠濃湯嘅味道,都吸收晒落去呢兩種配料入面。由於同行嘅朋友唔食牛肉,我哋就點左芝士腸、西班牙豬腩肉、豬眼根、淮山、同埋金菇。兩隻豬肉嘅味道都唔錯架,仲好彈牙,碌兩碌就熟。其他配菜都好新鮮。湯底好,就算普通配料都變得好味!
一入大門,就見到佢哋招牌式嘅海鮮檔..
所有海鮮都超級生猛,扎扎跳。

望吓個Menu湯底已經有好多選擇。

湯底好,就算普通配料都變得好味!
2019-10-31 20 views
聽過幾個朋友介紹呢間打邊爐,假期超級旺場,根本book唔到!今次提前book閑日,終於有機會試!裝修十分有特色,服務都唔錯。海鮮好新鮮,可以現場自己揀。最鍾意個花膠雞湯底,加水之前飲左好多碗,飲得出係真材實料煲既,鮮味得來唔滯,d雞又好滑!下次會再為左個湯底而來!🥰 (太肚餓無影到相🤣) 另外值得一提係個凍豆腐,索晒d湯汁超好味,我已經食到好飽但又忍唔住最尾清晒d豆腐。ps: 見到呢間好特別有黑牛柏葉,試左下唔係好食得慣,太韌咬好耐都咬唔爛,下次都係試白牛柏葉啦,哈哈!下次多d人來可以試多d嘢!
  • 唐生菜
  • 炸響鈴
2019-10-26 32 views
表姊難得黎左香港玩幾日,我當然要盡地主之誼帶佢周圍飲飲食食~喺香港梗係要帶佢去打邊爐!旺角呢間鮮入圍煮就最出名食養生花膠雞煲,今日決定帶佢嚟試吓!餐廳嘅佈置好似一個舊式街市咁,非常充滿懷舊風情!煮個花膠雞煲,一睇個色澤就知勁香濃!我哋得兩個人叫咗個細嘅煲,入邊有半隻雞+6大嚿花膠,材料都幾足夠!嘴刁嘅我哋叫咗個牛白肉黎食,唔係間間火鍋店都有架!呢個牛白肉非常爽脆,油香味重,超級好食呢個牛汁濃湯牛丸都非常推介!一咬入去就滲出滿滿嘅牛汁,彈牙得來又夠juicy~呢個叫花膠蟹粉蝦餃皇,不過唔係好食到花膠嘅存在$28一粒略嫌偏貴~

餐廳嘅佈置好似一個舊式街市咁,非常充滿懷舊風情!

煮個花膠雞煲,一睇個色澤就知勁香濃!

呢個叫花膠蟹粉蝦餃皇,不過唔係好食到花膠嘅存在
$28一粒略嫌偏貴~

2019-10-24
  • 花膠雞湯
其實愛吃火煱 但肚子小吃得不多很多時候 去散叫的店 會比較開心 這店在登打士廣場的2樓 以懷舊街市作主題用了很多懷舊的餐具用品 牆上貼满懷舊的海報店內有模擬海鮮檔 可以即揀即劏店員奉上不同的醬油配料=濃厚原隻雞煲花膠湯=(小)看到這湯底是最多人叫的 必定要嘗嘗它的厲害半隻雞隨鍋而上 店員再張雞剪成一件件湯滾先飲湯 濃郁非常鮮甜且稠口雞的肉質嫩滑 花膠厚身且稔又入味每人飲了3碗湯滋補滋補才開始叫火煱配料=手切安格斯牛肉=手切牛片以冰座著 保持新鮮色澤鮮紅 油脂紋分佈平均牛肉味濃郁 肉質屬有口感咬口類=脆肉鯇魚片= 魚片其實切得不薄身 但可以確定十分新鮮因為魚片通透有光澤 肉質的結實而又爽脆非常高質的脆鯇=爆炸薑汁皮蛋貢丸=最近興起的丸類吧 裡面充滿薑味 不辛口 而且真的能吃到皮蛋粒為味蕾帶來少少的刺激個人喜歡薑的味道 所以很滿意
其實愛吃火煱 但肚子小吃得不多
很多時候 去散叫的店 會比較開心
這店在登打士廣場的2樓 以懷舊街市作主題
用了很多懷舊的餐具用品 牆上貼满懷舊的海報
店內有模擬海鮮檔 可以即揀即劏

店員奉上不同的醬油配料

=濃厚原隻雞煲花膠湯=(小)
看到這湯底是最多人叫的 必定要嘗嘗它的厲害

脆肉鯇魚片
爆炸薑汁皮蛋貢丸
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
2019-10-22 20 views
放工後跟同事到旺角逛街,順便上開飯網看看附近有什麼東西好吃...見到這間打邊爐店十分有特色,裝修是用了香港傳統街市為主題,店內的一旁有一檔類似賣魚檔口,讓食客可以挑選海鮮,即點即滾,很特別!我跟同事人點了半份花雕醉雞鍋、西班牙豬腩片、紅薯粉、炸魚皮、唐生菜及竹笙。由於每份食材的分量都十分多,所以我跟同事二人未能點太多,避免浪費食物吃不完...首先湯底一上枱已經聞到濃濃的花雕香味,另外還有半隻分量幾大的醉雞。店員幫忙放入煲內,水滾再等多一會兒便可以食。雞肉 結實有雞味,而且吸滿了花雕酒。酒精經過高溫揮發後,留下的就只有陣陣香氣撲鼻的酒香,食落口香口而不會醉,不錯!不過雞肉在煲內翻滾就會開始變得嚡口,建議雞肉煮好後就可以取出食用,避免過熟。西班牙豬腩片肉質結實,有很重的肉味。由於是薄片,同樣不宜煮得過熟,避免嚡口,基本上跟牛肉一樣,輕輕灼一會兒就可以。另外紅薯粉易亦值得推介,紅薯粉煮熟後變成半透明狀十分煙韌彈牙,飽肚之餘,紅薯粉索滿了花雕雞湯,味道十分鮮甜。竹笙亦是一個不錯的選擇。此餐廳的竹笙品種大,爽口,同樣煮熟後索滿湯汁,十分好吃。另外唐生菜及炸魚皮則屬於中上質素,炸魚皮用獨立包裝上枱

竹笙亦是一個不錯的選擇。此餐廳的竹笙品種大,爽口,同樣煮熟後索滿湯汁,十分好吃。另外唐生菜及炸魚皮則屬於中上質素,炸魚皮用獨立包裝上枱,分量非常多,建議有多幾人分享便剛剛好。

總括而言,此餐廳的環境幾特別,營造到舊式香港氣氛,食物質素亦不錯,而且份量算多,建議多人打邊爐比較好,可以試試更加多的食材,下次有機會再來光顧!
2019-10-17