2021-05-18 587 views
一直都聽講呢一間打邊爐好出名,一直都好想試下,今日終於可以過嚟食番餐。呢間餐廳就係家樂坊對面,一眼就望到,上二樓就到好易搵到。我哋中午去食,客人唔算好多,夜晚就應該旺場啲。上到去好大,環境唔會好迫。裝修都好特別,牆身好似九龍皇帝字跡咁,燈泡就好似街市用嚟照雞蛋果啲燈咁😂仲有個街市魚檔,可以自己出去揀海鮮都得。上網見好多人都大讚花膠雞鍋正,所以今次就試下啦花膠雞細鍋入面都有半隻雞㗎。一上枱已經聞到好香好濃味。職員叫我地可以先飲湯,飲完再加豬骨湯底打邊爐!睇下個湯底真係好足料又濃郁㗎,奶白色湯底,入口仲有膠質,我地數過有5隻大花膠,都算厚肉!另外有好多火鍋配料,我地隨意點左幾樣。鴨血我每次打邊爐都必食!打邊爐嘅鴨血又滑又好食,呢度嘅鴨血都算厚切,唔會有腥味。薑汁皮蛋爆汁貢丸第一次食,好特別,咬入口真係爆汁!我唔小心燙到口,所以真係要小心食。一咬汁就咇哂出嚟。入面好濃薑蓉,仲有小小粒粒嘅皮蛋,呢個搭配都幾有趣。響鈴卷原來一份都好多,響鈴卷真係打邊爐必備,吸收哂濃湯汁西洋菜打邊爐點可無菜呢。。稻庭烏冬食到最後加個烏冬一齊食,真係好好食,飽哂!唔好以為好少野食,其實真係食唔晒,一開始飲湯食雞食花

呢間餐廳就係家樂坊對面,一眼就望到,上二樓就到好易搵到。

仲有個街市魚檔,可以自己出去揀海鮮都得。

上網見好多人都大讚花膠雞鍋正,所以今次就試下啦

另外有好多火鍋配料,我地隨意點左幾樣。

鴨血

薑汁皮蛋爆汁貢丸

響鈴卷
原來一份都好多,響鈴卷真係打邊爐必備,吸收哂濃湯汁

西洋菜
打邊爐點可無菜呢。。

稻庭烏冬
食到最後加個烏冬一齊食,真係好好食,飽哂!

唔好以為好少野食,其實真係食唔晒,一開始飲湯食雞食花膠真係已經飽左一半 。值得一讚係呢度環境坐得舒服,冷氣好足,好爽😂員工都好友善。
2021-05-16
Lunch
對上一次黎已經係好幾年前同一大班同事,放工後嘅圍爐取暖🍲 今次黎到彷如重遊舊地,環境食物依舊,當年打邊爐嘅檯凳彷似都仲係用緊同一張🪑只係曾經係身邊夾餸比你嘅人,依家已經夾緊比第二個人😪講番正題😂 多年再訪「鮮入圍煮」仍然保持到質素,難怪長期晚市都好full😎 懷舊香港街市裝潢,最鍾意佢幅大字牆,好有香港特色🥰 每日生猛嘅海鮮🦞標好價錢浸係大魚缸,雖然係街市造型,但十分衛生企理👍🏻《濃厚原隻雞煲花膠湯》 $268/小 4.5 / 5 🤤🤤🤤🤤🤤之前黎就試過蟹粉煲,份量太大今日得兩個人所以叫左個細嘅《花膠雞湯》😋 未打邊爐可以先等湯滾起品嘗左湯先😋 湯底好鮮甜,好濃郁嘅雞味,而且充滿膠質🤤 飲落都知好滋補🥰👍🏻 食左少少雞肉飲左兩碗湯,就可以進入打邊爐嘅環節🤩《脆肉鯇魚片》 $68 / 份 4 / 5 😋😋😋😋比平時食到嘅鯇魚片厚同大片,肉質夠晒爽脆好新鮮🤩 唔算好多細骨,不過都係要小心啲食😜《牛胸油》 $138 4.5 / 5 😍😍😍😍😍好少唔係專食牛嘅打邊爐會有哩個部位😍牛胸油又稱牛白肉,望落以為係肥膏,實情佢係肌肉黎架!爽脆得黎好有油脂香,好邪惡🤤 未食過嘅朋友真係要試,每隻

食左少少雞肉飲左兩碗湯,就可以進入打邊爐嘅環節🤩

《脆肉鯇魚片》 $68 / 份 4 / 5 😋😋😋😋

《牛胸油》 $138 4.5 / 5 😍😍😍😍😍

好少唔係專食牛嘅打邊爐會有哩個部位😍牛胸油又稱牛白肉,望落以為係肥膏,實情佢係肌肉黎架!爽脆得黎好有油脂香,好邪惡🤤 未食過嘅朋友真係要試,每隻牛都係得一塊牛胸油,好矜貴㗎!🤤

配搭埋油麥菜,大魚大肉嘅一餐😎😙
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
  • 牛胸油
2021-05-09 317 views
花膠雞鍋幾年前興起 開到成行成市但大家有所不知最初有得用呢個湯打邊爐嘅火鍋店呢間鮮入圍煮可以話係其中之一以前甚至係要早兩星期訂枱先食到而家少左遊客 正好俾我地一試傳說中嘅美味店舖位於二樓裝修都係以大排檔枱局裝修內裡仲有海鮮檔 可以出去睇下有咩新鮮海鮮再決定食咩野枱頭係入座時已擺好晒蔥蒜辣椒混醬用每枱一組 唔駛行出行入 夠晒衛生常用嘅配料都齊備晒必點嘅當然係花膠雞湯我同朋友人唔多 就叫左小雞煲十分足料 有半隻雞 再加約十塊花膠花膠仲要係大大塊通常叫呢個鍋 都會先飲湯 後打邊爐咁就唔怕飲埋配料嘅油濃郁嘅雞湯味 加埋膠膠地嘅口感飲完係會覺得唇邊黏黏地我同朋友 誇張到第一煲湯用嚟飲第二煲湯先用嚟打邊爐野飲種類都多 平時打邊爐嘅配料都齊晒今次點左3種丸 都好有驚喜唔係街市質素爆炸薑汁皮蛋貢丸 一咬落去係會爆汁 入面嘅餡料有少少飲薑醋果陣味 少少甜甜地 非常特別又好好味牛骨汁濃湯牛丸同平時出面食嘅唔同呢隻牛丸牛味超濃 佢唔會一咬就爆湯但就會邊𡁻邊好juicy咁年糕夾心魚丸年糕軟綿綿 索左少少湯汁魚丸又好香魚肉味水魷爽口嘅 厚薄適中有齊魷魚筒/魷魚鬚/魷魚旗最後食埋個出前一丁底下有埋湯粉同麻油不過個
花膠雞鍋幾年前興起 開到成行成市

真係要食多幾轉
食多啲花膠養顏補身

2021-05-08
2021-03-23 955 views
今日去開旺角交收,朋友便介紹打下邊爐喇,聽說鮮入圍煮花膠雞湯好正,好啱女士進食,骨膠原豐富又可美白。這兒佈置好地道,記得兒時有個叫九龍皇帝成日喺牆上寫毛筆字,哈哈,覺得自己年輕咗呢!火鍋醬料人頭計每人$10坐下就不考慮其他湯鍋了,其實係有好多款湯鍋嘅!掛住花膠雞湯。😂我哋當然選花膠雞湯(小)$268濃濃郁郁湯鍋,侍應生在你面前剪開半隻雞好細心,半只雞兩個人食都好多肉呀!湯滾起散發出隆隆骨膠原味,好濃郁而且係好多花膠呀!每人都可以食4件花膠呢!軟綿綿入口熱騰騰,飲了一碗湯先打邊爐。哈哈!西班牙豬腩片$78圓碌碌白雪雪,花腩肉均勻,埋相好靚,爽口彈牙。👍金牌牛肉丸$32好香牛肉味,大大粒好爽口!皇帝菜$38當然配合九龍皇帝feel啦,皇帝菜好新鮮好甜。👍韭菜餃$32帶子水餃$48我喜愛食餃子便叫了兩款,韭菜好香,帶子雖然係細細粒,但係裡面有兩粒㗎!😁細支可樂$10好配合這兒地道,係用支裝嘅!特別好飲。

火鍋醬料人頭計每人$10

我哋當然選花膠雞湯(小)$268

濃濃郁郁湯鍋,侍應生在你面前剪開半隻雞

西班牙豬腩片$78

圓碌碌白雪雪,花腩肉均勻,埋相好靚,爽口彈牙。👍

金牌牛肉丸$32

好香牛肉味,大大粒好爽口!

皇帝菜$38

當然配合九龍皇帝feel啦,皇帝菜好新鮮好甜。👍

韭菜餃$32

帶子水餃$48

細支可樂$10

好配合這兒地道,係用支裝嘅!特別好飲。

2021-03-17
Dinner
  • 花膠雞湯
  • 皇帝菜
  • 西班牙豬腩片
2021-03-08 905 views
見到落雨, 天氣又凍咗少少, 就即刻想打返個邊爐😜 唔想去傳統酒樓, 上嚟openrice睇下就決定過嚟呢間鮮入圍煮試下佢哋出名嘅花膠雞湯底‼️呢度裝修好似以前喺街市大排檔咁, 地道港式風味🤗我地兩個人所以就叫咗細份花膠雞湯 (HK$268)~嘩, 個煲嚟到嗰陣真係嚇一下😂 因為真係有好多好大嚿嘅花膠😍 煲返滾啲湯我哋就即刻食啲雞啦, 啲雞肉好滑, 好入味, 一啲都唔似平時嘅煲湯雞🤭 再試下啲湯, 超級濃味, 滿滿骨膠原嘅感覺~ 真係停唔到口, 係咁不停飲💢 推介‼️火鍋料都有好多款選擇, 但係因為我哋又唔太肚餓, 當日餐廳又收六點, 所以我哋淨係試咗:🔸爆汁濃湯牛九 HK$48 🔸羊肉片HK$78🔸韮菜餃 HK$32牛丸真係好濃味, 咬入去裏面真係好juicy~ 羊肉片保留原先少許羊騷味, 喜歡食羊嘅朋友就一定要叫啦~ 韭菜餃正常水準, 應該係當日新鮮包嘅~💰醬料費每位HK$10, 另收加一服務費~🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
我地兩個人所以就叫咗細份花膠雞湯 (HK$268)~
細花膠雞湯底

🔸爆汁濃湯牛九 HK$48
🔸羊肉片HK$78
🔸韮菜餃 HK$32

牛丸真係好濃味, 咬入去裏面真係好juicy~
羊肉片保留原先少許羊騷味, 喜歡食羊嘅朋友就一定要叫啦~
韭菜餃正常水準, 應該係當日新鮮包嘅~
💰醬料費每位HK$10, 另收加一服務費~
店員細心畀咗保鮮袋裝口罩

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
Tea
細花膠雞湯底
2 day(s) ago 0 views
好耐冇打邊爐啦!始終而家都夏日炎炎💦💦要打邊爐真係未必有咁好既胃口!不過今日黎到呢間邊爐!第一樣野已經加左好多分!就係佢環境好乾淨☺️仲要冷氣好夠!岩哂打邊爐🙈🙈先講翻食物方面!呢間邊爐係單點形式!所以食物質素一定有翻咁上下既水平😘😘首先!我order左一個安格斯牛肉拼一口牛柳粒!果然係安格斯牛肉!厚切得黎!牛味非常香濃👅👅入口即化!吾會有渣!最正係果陣牛味!完全稱得上係齒頰留香😋另外一樣!我就叫左邪惡既始祖!牛胸油😈😈完完全全係omg黎形容!好似食緊牛油咁!香甜到呢🤤🤤🤤鵝🦢膠呢!完全冇腥味!證明處理得十分乾淨!入口爽脆🤑證明一定吾係雪藏貨🥱夠哂新鮮😋鮮魚片!夠哂魚味!肉質鮮甜嫩口😎中意食魚既人必點👀👀最後!一定要講既係佢個鮮雞湯!煲到金黃色👅👅好似飲緊牛油咁🙈🙈湯味層次豐富☺️香!甜!鮮得黎!又吾覺得肥膩🎉淥埋啲牛落去絕對稱得上為絕配😋😋

淥埋啲牛落去絕對稱得上為絕配😋😋
2021-06-15
2021-06-13 9 views
呢間火鍋店都頗有名氣,之前雜誌都有介紹過,佢最特色嘅係佢嘅裝修,成間餐廳裝修到好似以前舊式嘅街市咁,仲要有新鮮海鮮檔,俾你自己親自去揀,肉都係新鮮切嘅,地道香港打邊爐食物選擇方面,都幾多選擇,有埋新鮮海鮮同埋首設本地牛肉選擇叫完嘢食之後,職員即刻上咗個調味架我哋嗌左花膠雞湯底,湯底嘅用了10分有誠意,有十幾塊花膠同埋大約半隻雞左右嘅份量,雞湯非常之濃郁,亦都好有膠質,飲完係將住咗成個口嘅食完湯料同埋飲完湯之後,就可以叫職員幫手茄湯開始打邊爐配料方面,我哋叫咗脆魚鯇片、皮蛋咸牛丸,韭菜餃同埋油麥菜所有配料都新鮮好味,配埋個湯底一流唯一要改善嘅可能係環境衛生,因為地下有啲牌黐立立

食物選擇方面,都幾多選擇,有埋新鮮海鮮同埋首設本地牛肉選擇

叫完嘢食之後,職員即刻上咗個調味架

食完湯料同埋飲完湯之後,就可以叫職員幫手茄湯開始打邊爐

配料方面,我哋叫咗脆魚鯇片、皮蛋咸牛丸,韭菜餃同埋油麥菜

所有配料都新鮮好味,配埋個湯底一流

唯一要改善嘅可能係環境衛生,因為地下有啲牌黐立立
2021-06-12 12 views
放假梗係要食餐好嘅,今日嚟到打邊爐😙一入到去見到以懷舊街市為主題嘅裝修,又幾特別😆會見到師傅即場手切牛肉,亦有新鮮海鮮~餐廳全部食物都係單點散嗌嘅,湯底我哋就揀咗花膠雞湯,夠晒滋補又濃郁🥸跟住食肉獸打邊爐當然要嗌份牛😛就揀咗安格斯牛肉~份量都幾多吓👍🏻牛肉偏厚身,色澤都幾靚~而最值得推介就係呢度嘅芝士流心牛丸😳芝心丸就食得多,但牛丸呢個組合我哋都係第一次見~內餡芝士多到可以拉絲😍😍最後叫咗炸魚皮同油麥菜,魚皮係原包拎上嚟~兩者吸收花膠雞湯嘅精華都夠晒正🤩飲品方面有汽水同酒揀~咁當然要啤啤佢先盡興🥳🥳整體嚟講,呢度幾好坐,食物質素唔錯又夠大份,推介大家同朋友嚟試吓😋

2021-06-12
2021-06-12 0 views
周未同朋友行旺角shopping, 行左半日,好肚餓,於是上openrice 搵下旺角有咩餐廳係未食過既,搵搵下見到依間店名叫鮮入圍煮既火鍋店,因為店名幾有創意,於是就揀左依間野去試下.店內裝修幾有特色,而且風格獨特,三五知己聚埋一起烚下烚下都不錯.因於下午時間,我地唔想食得咁重口味,於是乎就叫左個番茄薯仔湯底,清清地,不過味道就淡左啲,冇想像中番茄個種酸酸地既味道.由於我地得兩個人食,所以食物就叫得比較少,都係一啲平時打邊爐必有既野,包括豬肉眼根,韭菜餃,炙燒芝心丸,牛骨汁濃湯牛丸,羊肉片,日本蟹柳棒,出前一丁公仔面.整體黎講,餐廳食物質素不錯,價錢亦尚算合理,兩個人消費太約$500左右,值得推薦!

2021-06-10 5 views
同事就快轉工,所以決定食餐飯farewell下佢,本身諗住食燒烤 但又時間太短,又 諗住食book任食打邊爐又book唔到,見到鮮入圍煮又多人食又有75拆就決定try try。 因為有book位可以立即入座,環境正常但地板癡粒粒,叫左沙爹+蕃茄湯  , 食物係安格斯牛肉+牛胸油+ 豬肉片+羊肉片+冰豆腐+響玲+水油+牛柏葉+雲吞+水餃+牛丸+油麥菜+妊娃菜 沙爹+蕃茄湯   , 一般 無特別味道 應該加錢試好D嘅湯安格斯牛肉+牛胸油 , 兩樣都幾好 百幾蚊 份量都夠,幾好食 有厚度又有肉味 ,不過牛胸油平50蚊 可以叫多轉豬肉片 ,一般 無特別味道羊肉片, 幾好食 又無咩蘇味 ,唔食羊的朋友都可以接受  $78都可以一戰冰豆腐,一般 無特別味道 ,其他打邊爐店好食D 牛柏葉 /響玲/雲吞/水餃,  一般 無特別味道牛丸 , 好食有之士 ,我叫左兩轉 油麥菜+妊娃菜 , 一般 無特別味道 , 32蚊份量太小 有75拆 , 最後1200 四人 , 1人300蚊 又叫左幾支啤酒飲 , 價錢幾合理 .
因為有book位可以立即入座,環境正常但地板癡粒粒,
油麥菜+妊娃菜
沙爹+蕃茄湯   , 一般 無特別味道 應該加錢試好D嘅湯
豬肉片 ,一般 無特別味道
冰豆腐,一般 無特別味道 ,其他打邊爐店好食D
牛柏葉 /響玲/雲吞/水餃,  一般 無特別味道
牛丸 , 好食有之士 ,我叫左兩轉
油麥菜+妊娃菜 , 一般 無特別味道 , 32蚊份量太小

2021-06-10
  • 安格斯牛肉+牛胸油
2021-06-07 8 views
打邊爐係一年四季都會有衝動想食既東西。今日黎到旺角登打士街呢間鮮入圍煮,餐廳用左大排檔既裝修,好似將大排檔搬上大廈里面,環境比傳統大排檔舒適又不失傳統風味,餐廳里面仲有個海鮮區,可以自己去揀海鮮湯底係打邊爐既精髓,今日唔想食辣, 就點左呢個花膠雞湯(半份),打邊爐前先飲一口湯,鮮甜濃厚,而且好足料,口腔黏黏地,感覺充滿膠質,花膠都好多,雞件都入哂雞湯既味道,本身雞既肉質都幾嫩滑,不錯芝士流心牛丸丸入面係流心既芝士,重點係呢款牛丸牛味好濃郁,愛牛既朋友必試。脆肉鯇魚片鯇魚片晶凝通透,新鮮爽口又唔多骨,而且都幾厚切,抵食。蟹籽墨魚滑份量都幾多,墨魚滑入面有好多墨魚粒粒,好爽口,口感多了一層層次👍🏻

芝士流心牛丸

脆肉鯇魚片

鯇魚片晶凝通透,新鮮爽口又唔多骨,
而且都幾厚切,抵食。
蟹籽墨魚滑

2021-06-06 16 views
疫情以黎, 真係好耐冇出外打過邊爐啦。 人少唔好打, 太多人既地方又唔方便去。 好彩而家穩定好多, 都可以放心外出食飯。 所以就決定去打邊爐大食一餐。鮮入圍煮,之前都聽好多人推介過, 都未有機會去, 今次終於有機會。 一黎到, 見到佈置到好有香港特式,好似係街市入面打邊爐咁, 但又好乾淨, 感覺好得意。一黎到, 店員就介紹我地要試下花膠雞煲, 所以邊叫左。真係好足料,入面真係好多雞同花膠。 好香濃既味道。 而且雞都好嫩滑, 同埋真係好大件,感覺比食雞煲仲多, 但都係叫細煲jar. 食完花膠雞煲,先再加湯開始打邊爐。 但個湯真係超正, 會忍唔住一定飲晒。再叫左安格斯牛, 脆肉鯇魚, 手打墨魚滑, 響鈴,豆腐, 蟹柳, 油麥菜。 嘩,真係餓左好耐邊爐咁。鍋料睇落好新鮮, 食落都好正。 特別係安格斯牛夠嫩滑, 唔會縮細硬, 好有牛味。 脆魚鯇好爽口, 大件肉好好食。 其他都好新鮮, 又乾淨。 真係值得食。
一黎到, 店員就介紹我地要試下花膠雞煲, 所以邊叫左。

2021-06-06
Dinner
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
  • 手切安格斯牛肉
  • 脆肉鯇魚片
2021-06-06 7 views
餐廳係旺角嘅一座大廈裏面,餐廳風格好有大排檔嘅感覺,幾有特色。 佢嘅湯底都有唔少選擇,今次我哋就要濃厚原隻雞煲花膠湯。我哋揀細嘅所以就大概有半隻雞左右。佢嘅湯底入面嘅料都算幾多,有半隻雞左右同花膠。而個湯底飲落口都算幾濃味。啲雞食落去肉質都好滑。爆炸薑汁皮蛋貢丸喺Menu上邊見到呢個咁特別嘅試吓佢,食落又真係幾過癮。佢入邊有皮蛋餡再加薑,啲薑食落去似係醃姜有少少甜味。呢個夠特別,呢一個丸幾特別推介大家可以試下。羊肉片佢哋羊肉片係厚切嘅唔似平時其他餐廳切到好薄,但咬落去都好軟腍同埋都好重羊肉味。油麥菜有乜菜都算幾新鮮,同埋份量都合理

爆炸薑汁皮蛋貢丸

羊肉片

油麥菜
有乜菜都算幾新鮮,同埋份量都合理
一開張果時曾經風摩一時~係要早一個月book枱既鮮入圍煮邊爐店🤍終於比我試到hehe.今次揀左5點鐘就去到🤣貪佢接近晚餐時段但又唔會太多人😚主打模仿街市既裝修,好有風味,客人可以出去揀海鮮,全部都好生猛架不過我一早已經鎖定左目標~所以海鮮都係留返下次😆.花膠雞鍋(小)$268- 真係超級超級香濃🤤淡淡湯都充滿膠質!花膠同雞完全融左落個湯度咁濟🤤真係見到個湯面有層模係度😍勁吸引~- 強烈建議一人整返碗先好開始打邊爐😍超足料既湯~就咁食完雞同花膠都飽飽地~花膠爽口雞件超滑👍🏻讚西洋菜 $35- 超夾個雞湯🤍新鮮又無渣👍🏻👍🏻好好食- 可惜份量比較少,唔夠候🤧牛胸油 $138- 想試佢好耐好耐🤍係好特別既部位出面真係好少地方有!!淥一淥就食得~當佢肥牛咁淥就岩😂好香牛油味~食完成個口都充滿油脂香~因為佢口感係爽的~所以食落好OK😛唔係好似擺左舊脂肪入口咁!ENCORE👍🏻👍🏻脆肉鯇魚片 $68- 見唔見到佢有幾新鮮👍🏻食落唔腥證明夠新鮮,厚度同長度都岩岩好~一碟有成8舊真係幾抵食下龍口粉絲 $28- 特登叫左份粉絲黎索埋啲湯汁食🤤完全無浪費到每一滴精華🤍🤍好好味人均$300左右 性價比都好高

不過我一早已經鎖定左目標~所以海鮮都係留返下次😆
花膠雞鍋(小)$268

西洋菜 $35
- 超夾個雞湯🤍新鮮又無渣👍🏻👍🏻好好食
- 可惜份量比較少,唔夠候🤧

牛胸油 $138