2024-03-06 59 views
在上環逛逛看到了這間裝修充滿時尚的越南餐廳,便二話不說,進店試試。餐廳內的裝修亦沒有令人失望,喜歡它的地板懷舊花紋加上吊燈,舒適。服務質素因十分好,水會提供,有淡淡的青瓜味道。亦會細心地幫我添水,不用我要求。食物的選擇很多,我卻鍾情一碗phô. 點了火車頭金邊粉。賣相很好,味道都十分好。湯底的牛骨味很香,生牛肉的油香十足,牛丸是純牛丸,不過牛味不錯。份量亦足夠我成年男滿足。可算是對得住$168的價錢了。

食物的選擇很多,我卻鍾情一碗phô. 點了火車頭金邊粉。

可算是對得住$168的價錢了。

【上環 ⋄ 全新高質越南菜】 🍽 MâmAmis📍上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖小編之前去完越南旅行後一直心心念念當地的地道美食🇻🇳所以決定到上環新開不久的越南餐廳「MâmAmis」吃晚餐店名由越南文Mâm和法文Amis組成 代表與好友享用饗宴餐廳設計融入現代法國藝術和越南鄉村風情 打卡一流✨大廚以法式烹調技巧製作正宗越南菜 菜式創新 充滿驚喜!私心推薦經典小食越南春卷 春卷皮炸得香脆 餡料豐富😋最有驚喜是Beef Pho 美國肉眼生牛肉十分粉嫩 河粉夠滑👍🏻另外試了越南牛腩煲伴蒜蓉包和鵝肝配菠蘿辣果醬也不錯~最後以Pandan Pina Cotta作結 奶凍斑蘭味香濃很滿足🥰⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Deep-Fried Spring Rolls (4 pcs) $118☞ Beef Pho $148☞ Pan Seared Foie Gras w/ Pineapples Chilli Jam $188☞ Vietnamese Beef Stew $208☞ Pandan Pina Co
【上環 ⋄ 全新高質越南菜】
🍽 MâmAmis
📍上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖

小編之前去完越南旅行後一直心心念念當地的地道美食🇻🇳
所以決定到上環新開不久的越南餐廳「MâmAmis」吃晚餐
店名由越南文Mâm和法文Amis組成 代表與好友享用饗宴
餐廳設計融入現代法國藝術和越南鄉村風情 打卡一流✨
大廚以法式烹調技巧製作正宗越南菜 菜式創新 充滿驚喜!

私心推薦經典小食越南春卷 春卷皮炸得香脆 餡料豐富😋
另外試了越南牛腩煲伴蒜蓉包和鵝肝配菠蘿辣果醬也不錯~
❝我地食咗咩? ت ❞

☞ Beef Pho $148

☞ Vietnamese Beef Stew $208

☞ Pandan Pina Cotta $68
☞ Fresh Coconut $68
⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
2024-02-23 73 views
呢間餐廳真係好正呀!佢哋主打越南同法國嘅結合菜,好有創意同吸引力。我同女朋友叫左越南春卷、火車頭,仲有好好食嘅越南燒豬。❃越南春卷個皮好薄,入面有各種蔬菜、香草同豬肉,炸到金黃酥脆,食落好好味。❃火車頭入面有肥牛、牛展、牛丸同牛栢葉等等,湯底清甜濃郁,飲落好開胃,牛肉片都好大塊嫩滑。❃越南燒豬同女朋友都認同係暫時過最好食嘅燒豬!佢哋先嘅豬皮香脆唔油膩,食落一點都唔覺得膩,仲有淡淡嘅荔枝木香氣,但要 preorder, 諗住食要先問左佢地仲有冇先。除咗食物好食同精緻,服務生都好熱情好客,好耐冇遇過咁好的 staff了,一定會再 encore!回頭率:10/10total: $819

❃越南春卷

❃火車頭

❃越南燒豬

回頭率:10/10
total: $819
2024-02-18 63 views
兩巷相交處,見到呢間主打越南食物的餐廳。內裏一片綠洲,可以暫時帶我逃避煩囂的城市。越南燒豬同香港的乳豬好相似,但個調味料有越南的風味!酥香嫩滑,外皮金黃色,像薯片一樣脆,色香味俱全。醬汁配lemongrass好特別,清新的感覺。越南火車頭呢碗湯粉啱晒牛魔王的我,配料同牛有關,又夠豐富,有安格斯牛肉、牛丸、牛肚、牛腩、扎肉、每樣都好吃😋湯底飲得出師傅落咗好多香料、材料熬製,味道清甜,不鹹,別有一番風味。仲可以加入芽菜、青檸等,令層次感再提升!飲品方面,我哋叫咗一個椰青和一杯Cocktail。Cocktail 叫百花飄香,以荔枝味為主,酒味唔算好重,幾清新、帶fruity的雞尾酒。最有驚喜係甜品。店員話每日的甜品都不同,要睇下時令當造的水果/材料邊樣新鮮,廚師就會即日製作,而且每款數量都唔多,建議落單前預留咗先~今日係有班蘭Panna Cotta,奶香班蘭味濃,少甜又不膩,很出色的甜品。嚟緊可能有榴槤雪糕,十分期待!

越南燒豬

越南火車頭

嚟緊可能有榴槤雪糕,十分期待!
位於上環的MâmAmis主打越南街頭美食,餐廳環境走清新大自然路線,高樓底的設計充滿空間感,加上友善熱情的員工,整個用餐體驗都非常愉悅呢😆🌿.串燒拼盤 $158自選六件的雞肉或牛肉串燒,雞肉肉質嫩滑,肉與肉中間夾着炸脆的越南洛葉,可口又帶淡淡香氣,超喜歡的!.越南牛腩煲 $208牛腩與蕃茄、紅蘿蔔一起燉至軟腍入味,味道非常濃郁!🥕餐廳在火上以特別的卡紙盛載牛肉,使牛肉整餐都保持到溫度呢🔥.越南蕃茄蟹湯檬 $168.美國肉眼生牛肉湯河 $148食越南菜當然少不了湯粉🍜 必點生牛肉湯河,湯底香甜牛肉高質,牛肉份量亦很慷慨(相片影不太到因為大部分都沈底了🤣) 蕃茄蟹湯檬則是醒胃惹味之選!🍅最後以是日甜品班蘭Panna Cotta ($68)作結,奶凍超濃班蘭香味超喜歡!💚

.串燒拼盤 $158

.越南牛腩煲 $208

.越南蕃茄蟹湯檬 $168
.美國肉眼生牛肉湯河 $148

Type of Meal
Dinner
2024-01-25 98 views
黎之前已經見到Openrice有食評話一般。同同事farewell lunch食左呢間越南野,見佢裝修靚靚地應該ok既。入到去員工服務真係好一般,好似趕住要你落order。到落左之後6個人有1碗黎錯左要重新上過一碗🫠個同事等多左10分鐘先有得食,大家都差唔多食完了⋯不過對我地黎講呢樣真係好少事,主要都係味道,湯底非常清淡,清到食魚蛋粉個湯底都濃過佢⋯真係唔好食,可一不可再🫠再加上佢個價錢真係完全唔值,$138一碗咁嘅質素,反正冇下次🫠🫠
黎之前已經見到Openrice有食評話一般。

生牛肉湯河
越南菜之令我著迷,應該是與越南被法國在十九世紀中晚期曾經殖民統治過,而令地道的越南菜滲透了大量的法國口味有關。曾幾何時,我被一間吃越南菜的餐廳,誤以為是一間西式酒吧。的確這酒吧的裝潢,西化得來想也想不到裡面原來有越南菜吃,足以看到,曾當殖民地的越南,被法國的文化影響之大。同樣地越南菜式中也如是,有很多西方的味道在其中,這味道比帶著濃厚本土民族特色的東西亞菜所沒有,這就是令我對越南菜著迷和傾慕的原因。在上環禧利街,又被我發現了一間西化的越南餐廳 - MâmAmis.餐廳的裝潢,門面扒房西餐廳格局,內裡特色的枱椅和裝修,滿有西貢河邊餐廳風情,加上餐廳的名字,是由越南文和法文所組成,讓客人在未吃之先,已感覺到這餐廳是吃越法fusion 菜的了。今晚與女兒來到這店,侍應安排了坐在近窗邊的坐位。適逢放工時候,見到各白領們又一次的奔波,仿佛一天工作辛勞之後,又要趕下一輪的場,回家好再會友人也好,總是見証著港人每天的勞碌百態,盡入眼簾。大家不妨光顧這餐廳時,也選一個窗邊的位置,對比感受一下忙閒之間的心情差異。餐廳菜單分頭盤、主菜和湯粉類,也看到原來也有看顧純素食的人。頭盤我們選了炭燒蝦柚子沙律,微酸

頭盤我們選了炭燒蝦柚子沙律,微酸開胃,三隻炭燒虎蝦也巨型,沙律除了柚子之外,還有蘿蔔絲金不換洋蔥絲等,口感配搭顏色豐富非常醒胃。

炭燒粟米條也惹味燒得香口。

我的至愛越南春卷終於上桌,香脆的春卷皮包著蝦蟹肉加越式米粉、爽脆的蘿蔔木耳絲,再包上生菜九層塔,鬆脆得來真的百吃不厭。

越南牛腩煲炆得腍身入味,可另配白飯或蒜蓉牛油法包同吃。

越南蕃茄蟹湯檬,除了整只軟殼蟹之外,還有的配料有炸豆腐 、肉丸和扎肉,湯底鮮甜可口。餐廳上菜的速度很快,吃得其他來,湯檬已變冷和吸水,幸好友善的侍應,主動走來問我們需否再加點熱的湯汁。窩心的侍應以客為上,值得在此給他一個稱讚。

越南菜是我杯茶,遇到一間比一間優質的越南餐廳,是我的榮幸,這一間也是值得再去的食肆。
2024-01-09 69 views
上環💕值得推薦高質越南菜小店.這間位於上環的越南菜小店,裝修充滿異國風情,又帶點輕鬆浪漫氣氛,環境舒適之餘,重好適合打卡📸 餐點方面,餐廳主打地道越南菜,再融合法國菜的烹調方式,製作富特色的高質越南菜。.💕越南春卷 $118春卷皮香脆又夠薄,而且不油膩,入面有蝦、蟹肉、越式粉絲、木耳、蘿蔔絲等配料,口感和味道層次豐富,配上生菜一齊食更清新。.🐔咖哩雞$168咖哩雞味道調得剛剛好,辣得來又充滿椰香,而且入面還有不少嫩滑雞肉、洋蔥、薯仔,十分豐富。配上香脆蒜蓉包更惹味。.🍜越南火車頭$168越南菜必食火車頭,豐富又美味。湯底經多小時熬製,而且無味精,配料的牛丸口感彈牙,肉味香濃,而生牛肉🐮放入熱湯後,生熟度剛好,口感嫩滑。.串燒拼盤 $158可選牛和雞,我們選了雙拼。串燒燒得剛剛好,外層微焦,入面肉質嫩滑,配上沙嗲醬更惹味。.🥥椰青 $68椰青大大個,味道清甜又清熱氣。.🥥椰奶珍多冰 $48味道香甜,椰味香濃,入面還有不少爽口粉條,感覺夏日。.🍦越南咖啡味雪糕 $48咖啡味好香濃,而且略帶回甘,咖啡控一定愛上。.值得一讚,店員服務殷勤有禮,不時幫忙添水,還細心留意客人需要,令客人有賓至如歸
上環💕值得推薦高質越南菜小店

💕越南春卷 $118

🐔咖哩雞$168

🍜越南火車頭$168

串燒拼盤 $158

🥥椰青 $68
椰青大大個,味道清甜又清熱氣。
🥥椰奶珍多冰 $48
味道香甜,椰味香濃,入面還有不少爽口粉條,感覺夏日。

🍦越南咖啡味雪糕 $48
咖啡味好香濃,而且略帶回甘,咖啡控一定愛上。

值得一讚,店員服務殷勤有禮,不時幫忙添水,還細心留意客人需要,令客人有賓至如歸的感覺👍🏻
好耐無食越南野,早排碌ig見到又心癢癢,捉左朋友黎試呢間靚靚越南菜😚。喺香港食越南菜先入主都覺得係食pho,環境通常一般😂。但呢間餐廳裝修好靚好有feel🥺,好似去左越南咁😳 🔅炭燒越式豬頸肉 ($188)越南野必食之一,但同時又好易中伏🤫,不過呢間我同朋友大讚好出色😚。豬頸肉🐷燒到微燶邊,夠爽口又夠嫩👍🏻🔅串燒拼盤 ($158)見人comment串燒唔錯所以叫黎試下。有牛同雞,或者mix各3串。🐥肉質嫩滑,好香口,點埋醬一流😍🔅越南蕃茄蟹湯檬 ($168)呢碗見好多人都有叫所以跟機😎。蕃茄湯🍅幾鮮,蟹味好濃🦀,無味精👍🏻。大大隻軟殼蟹炸到好脆,加埋扎肉、豆腐同肉丸等配料好豐富😋🔅越式咖哩雞 ($168)咖哩有淡淡椰香🥥,無骨雞件好滑🤤,薯仔🥔勁腍勁入味。值得一讚直接用小火爐上菜,keep到熱,天氣凍都唔怕😌~🔅蒜蓉包(4pcs) ($30)🧄包好香好脆,唔怕口臭既真係必叫🤣🔅新鮮椰青 ($68)🔅自家製雪糕店家免費送,有越南咖啡同椰子味。雖然係自家製,但仲高質過出街食到既😂💬Overall同朋友都好滿意💮~雖然餐廳喺馬路邊,但環境唔會好嘈雜,店員又超級nice,野食都相當唔錯😋,值得

炭燒越式豬頸肉
🔅炭燒越式豬頸肉 ($188)

串燒拼盤
🔅串燒拼盤 ($158)

越南蕃茄蟹湯檬
🔅越南蕃茄蟹湯檬 ($168)

越式咖哩雞
🔅越式咖哩雞 ($168)

蒜蓉包(4pcs)
🔅蒜蓉包(4pcs) ($30)
🧄包好香好脆,唔怕口臭既真係必叫🤣

新鮮椰青
🔅新鮮椰青 ($68)

自家製雪糕
🔅自家製雪糕

💬Overall同朋友都好滿意💮~雖然餐廳喺馬路邊,但環境唔會好嘈雜,店員又超級nice,野食都相當唔錯😋,值得推薦✨
炭燒越式豬頸肉
串燒拼盤
越南蕃茄蟹湯檬
蒜蓉包(4pcs)
自家製雪糕
2024-01-07 43 views
同媽咪走入上環掃定年貨 行到禧利街盡頭 被這間靚裝餐廳吸引眼球👀 原來「Mamamis」係一間越南餐廳🇻🇳✨軟殼蟹沙律大大隻軟殼蟹 炸得金黃酥脆 配搭沙律清新健康🥰✨越南蕃茄蟹湯檬軟殼蟹香脆可口 蕃茄湯底酸甜開胃👍🏿 檬粉掛汁彈牙 做得不錯✨越南春卷春卷一客四條 餡料滿滿 一試愛上😍✨咖喱雜菜粉絲煲咖喱雜菜有薯仔🥔西蘭花🥦秋葵 咖喱香氣撲鼻😮‍💨粉絲份量十足 飽肚又滋味✨椰青印有店鋪名字 頗有特色💥

✨軟殼蟹沙律
大大隻軟殼蟹 炸得金黃酥脆 配搭沙律清新健康🥰

✨越南蕃茄蟹湯檬

✨越南春卷
春卷一客四條 餡料滿滿 一試愛上😍

✨咖喱雜菜粉絲煲

✨椰青
印有店鋪名字 頗有特色💥
呢間上環嘅越南餐廳新開無耐,主打越法fusion,室內裝修行復古法式越南風🇻🇳,藤椅、吊燈、壁畫及植物等配搭突顯細節位🪴,內內外外都比一間普通越南餐廳來得有高級感,價錢都相應係中上,但坐得舒服,同埋店員好熱情,不停同客人推介菜式🫡。🚗 餐廳附近好多咪錶位,weekdays晚嚟到都唔難揾位泊!1️⃣美國安格斯生牛肉 $258對比平時西餐食得多嘅Beef Carpaccio,餐廳選用安格斯牛🐂,厚身更有肉味,每塊都大大片,卷起嚟食更有咬口😋,完全吸收特調醬汁,上面撒上香蒜、炒香蔥、芫荽等,酸酸地好開胃👍🏻。2️⃣ 越南春卷 $118 店員推介小食之一,炸得香脆嘅春卷皮入面除左基本嘅粉絲,蘿蔔絲之外,仲包左蟹肉🦀。用生菜夾住食配魚露,口感層次豐富🫶🏻。3️⃣ 咖哩雞$168 ; 蒜蓉包 $30唔好睇佢細細碗,其實好多雞肉🐔,而且咖哩調得辣同椰香味balance得剛好 ,有少量洋蔥薯仔墊底,配白飯一流🍚,不過小編就加配蒜蓉包,更加邪惡惹味🤤。4️⃣ 越南火車頭$168Menu上面有幾款湯粉,但係最正宗最顯功架都係火車頭😎!牛丸彈牙爆汁,生牛肉浸入熱湯後剛好熟而嫩👍🏻,不得不讚個湯底有濃濃牛味🐮,

1️⃣美國安格斯生牛肉 $258

2️⃣ 越南春卷 $118

3️⃣ 咖哩雞$168 ; 蒜蓉包 $30

4️⃣ 越南火車頭$168
Menu上面有幾款湯粉,但係最正宗最顯功架都係火車頭😎!牛丸彈牙爆汁,生牛肉浸入熱湯後剛好熟而嫩👍🏻,不得不讚個湯底有濃濃牛味🐮,標榜無味精熬製多個小時嘅心血之作,貴但係有道理👍🏻!

探店前都睇過下其他人嘅食評,有D話服務態度差但小編又唔覺喎🫢,店員好熱情咁同每枱客傾計,平日晚嚟到同朋友坐足2個鐘慢慢食😂。性價比喺呢個area嚟講都OK,更加適合夜晚dinner🍽️!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
2023-10-05
2023-12-27 40 views
上環Mam Amis系一間越法菜館,傳統越南風味結合法菜料理精髓,餐廳用藤椅同壁畫布置得很有越南鄉村風,用清新綠意植物去點綴,燈光柔和浪漫,盡顯法式情調。店員親切熱情,好詳細介紹當店招牌菜式,服務亦非常周到。越南蕃茄蟹湯檬 差唔多每枱都會order呢個蟹檬,好大隻軟殼蟹炸至金黃,炸粉晤算太厚,香脆可口,湯底加入蟹膏,鮮香濃郁,配搭炸豆腐、扎肉、越式肉丸、肉碎、用越南香蔥、芫荽、小蕃茄點綴調味。檬粉彈牙,佢吸收咗蕃茄蟹湯之後變得非常入味好食。越南風味濃郁,地道正宗。想試吓咁多款越南小食,我建議點呢個招牌拼盤。佢賣相好靚,仲好豐富!包括:甜蔗蝦 X 2炭燒香葉牛肉卷 X 2越南春卷 X 2魚餅 X 2沙嗲雞串 X 2仲要配咗4種醬料!太細心啦!非常喜歡佢呢個沙嗲雞串!雞肉燒得好香,但保持肉質嫩滑,充滿越南香料味 ,仲用檸檬葉隔開每一塊,非常惹味.魚餅:外皮金黃,咬落彈牙可口。越南春卷 :餡料夠豐富,非常香脆。炭燒香葉牛肉卷 :有特色,出面好少有得食到。香葉卷住d牛肉炸,香葉薄脆,牛肉肉質保持肉汁嫩口。越南牛腩煲伴蒜蓉包 牛腩大塊但燉得好軟腍,很有驚喜!份量很滿足,用火爐呈上,暖住食,特別滋

店員親切熱情,好詳細介紹當店招牌菜式,服務亦非常周到。

越南蕃茄蟹湯檬

想試吓咁多款越南小食,我建議點呢個招牌拼盤。
佢賣相好靚,仲好豐富!包括:
甜蔗蝦 X 2
炭燒香葉牛肉卷 X 2
越南春卷 X 2
魚餅 X 2
沙嗲雞串 X 2

仲要配咗4種醬料!太細心啦!
非常喜歡佢呢個沙嗲雞串!

魚餅:外皮金黃,咬落彈牙可口。
越南春卷 :餡料夠豐富,非常香脆。
炭燒香葉牛肉卷 :有特色,出面好少有得食到。
香葉卷住d牛肉炸,香葉薄脆,牛肉肉質保持肉汁嫩口。

越南牛腩煲伴蒜蓉包
牛腩大塊但燉得好軟腍,很有驚喜!
份量很滿足,用火爐呈上,暖住食,特別滋味。
加上九層塔、蕃茄、紅蔥頭調味,配搭胡蘿蔔,吸咗牛腩湯汁,味道勁鮮甜!
配脆蒜蓉包,沾上湯汁精華食,好味!

自家製金不換雪糕
自家製越南咖啡雪糕
第一次食金不換口味雪糕!口感充滿金不換香料味,清爽有驚喜!
滴漏咖啡雪糕咖啡味都零舍不同!好似真係飲緊咖啡咁濃郁香滑。

新鮮椰青
椰青好大粒!多水份夠清甜!椰青外殼仲印咗餐廳嘅logo!打正一流吖!

Mam Amis
地址:上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B
2023-12-16 1160 views
ᴍâᴍᴀᴍɪs 真的收藏好久了 最近終於到訪 無論是 sᴛᴏʀᴇғʀᴏɴᴛ 跟裡面的環境都好喜歡外面一排木系 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 店面內裏佈滿特色桌椅及植物 充滿外國風情餐廳提供地道越式小食跟湯河撈檬等麵食最近更新了餐牌加入了特色素菜跟聖誕限定套餐𓋪 鮮柚子沙律是個很適合分享的大份量有烤大蝦 混合青瓜 柚子 紅蘿蔔跟香料帶點酸辣味道 是一道很清新的前菜𓋪 越式咖喱雞在咖喱雞與咖喱雜菜粉絲煲間掙扎良久最後還是選了肉類雞塊份量十足 處理得嫩滑且入味 咖喱濃郁惹味又不會過辣記得加配白飯/蒜蓉包沾醬 別具風味𓋪 越南火車頭越南菜吃 ᴘʜᴏ 是常識吧 ~ 就吃一個 ᴄᴏᴍʙᴏ ᴘʜᴏ 有彈牙牛丸 牛𦟌 口感軟稔的美國安格斯肥牛 再喝一口牛味濃郁的湯頭是最近吃過最好吃的 ᴘʜᴏ 𓋪 炭燒菠蘿ᴍâᴍᴀᴍɪs 的得意之作 有別於傳統做法 餐廳把菠蘿外皮切走 剩下滿滿果肉 燒過後仍然超 juicy 又沒渣ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 還有邪惡的忌廉跟焦糖醬 超級滿足𓎾 椰青每個椰青都細心刻上餐廳名字清甜又多汁 相當解渴還可以刮出椰肉享用好久沒有在香港吃過越南菜ᴍâᴍᴀᴍɪs 無論是食物 環境跟服務都很滿意難怪平日的晚上也
ᴍâᴍᴀᴍɪs 真的收藏好久了 最近終於到訪

ᴍâᴍᴀᴍɪs 無論是食物 環境跟服務都很滿意
難怪平日的晚上也不乏座上客
下次要再來嘗一下其他菜式
2023-12-06
Couldn’t find a better place for Viet food🇻🇳 Authentic and high quality beef pho, such a comfy treat for dinner. The crab soup noodles is fresh and umami with tomato broth🦀 Vietnamese Grandma Crab and Tomatoes Soup Noodles $168 Crab meat roe souffle, fried tofu, rice vermicelli noodles, soft shell crab, fresh tomatoes in a pork bone brothBeef Pho $148US Angus beef, beef balls, beef tripe, beef brisket, flat rice noodles in superior brothVietnamese Style Chicken Curry $168Deep-fried spring rolls

Beef Pho $148

Deep-fried spring rolls (4pcs) $118
Vietnamese Crispy-fried spring roll with Shrimps and crab meat, vermicelli noodles, jicama, taro, carrots, wood ears

French Onion Bruschetta (3 pcs) $68
Caramelzeo onion With two Cheeses on bruschetta

Salted Lemon Soda $48
2023-12-05 55 views
最近上環新開咗間越法Fusion餐廳,以傳統越南菜,融合法國烹調手法,製作多款特色美食~ 裝潢參考法國小館,營造浪漫氣氛,價錢合理,地理位置方便,店員服務態度友善,值得到訪🩷前菜有Pomelo Salad with Chargrilled Prawns,細細一碟,鮮蝦大大隻,爽口彈牙,而且好入味,柚子酸酸甜甜,搭配青瓜絲、蘿蔔絲等,整體搭配好夾,令人食慾大開!Roasted Garlic Bone Marrow 出面比較少見,火喉控制得唔錯,原條開邊烤焗,蒜蓉調味,鎖住水分,油香十足,香噴噴,好惹味,配埋蒜蓉包,果然無介紹錯~ 冬天當然唔少得叫返款煲暖暖胃,Chicken Curry望落好油但食落又唔覺,雞肉嫩滑唔嚡口,好掛汁,咖喱充滿椰香氣,好想當湯飲埋佢,建議一定要點埋蒜蓉包食呀!Beef Stew同樣出色,用熱鍋保持住溫度,十分貼心,熱辣辣,香氣四溢,未食已經覺得吸引,牛腩入口即溶,老少咸宜,醬汁濃郁可口,可惜太飽啦,如果唔係撈飯一定好好食😂