Restaurant: Lung Dim Sum (Hennessy Road)
Info:

2022-10-13 1326 views
🥟 灣仔新派ғᴜsɪᴏɴ點心 🫖點心係香港呢個美食天堂嘅其中一個highlight,但平時食嘅都係傳統茶樓嘅點心,今次呢間新開張嘅龍點心就成功帶俾大家一個新派嘅口味🥳 因為佢係主打fusion點心,而最重要嘅係佢啲點心手工現做,款式充滿住創作力👍👍首先要讚下佢嘅環境,顏色非常鮮艷,龍點心個logo好吸引,喺街度都已經吸引到我啦🤣 另外座位坐得好舒服,好適合同親朋戚友或者同事一齊嚟坐吓食吓點心🥢 職員都非常友善,好仔細咁推介餐牌嘅各款美食😊 餐牌都整得好靚😍 所有點心都有圖片,亦都會有個小簡介形容下個點心🙌推介呢幾款點心💯 🔸 一龍大滿足 🦐 呢個一籠有晒6️⃣款招牌點心,一定要試❗️有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃王、豌豆桃子同埋鹹蛋黃墨魚燒賣添😋😋 一次過可以試晒最特色嗰幾款點心,好正🤗🔸 炸饅頭豬柳漢堡 🍔 炸饅頭大家都鍾意,豬柳漢堡大家都一定鍾意,咁有冇諗過呢兩樣嘢可以一齊做一款點心呢?🤭 估唔到原來係得既,而係超好食❗️記住趁佢熱熱地就快啲食👍🔸 脆脆富貴紅米腸粉 🫓呢個腸粉顏色好特別,口感好豐富,入邊脆脆地,覺得最特別嘅係佢有三款醬汁俾你點 - 麻醬、甜酸醬同
🥟 灣仔新派ғᴜsɪᴏɴ點心 🫖

推介呢幾款點心💯
🔸 一龍大滿足 🦐
🔸 炸饅頭豬柳漢堡 🍔
🔸 脆脆富貴紅米腸粉 🫓
呢個腸粉顏色好特別,口感好豐富,入邊脆脆地,覺得最特別嘅係佢有三款醬汁俾你點 - 麻醬、甜酸醬同埋豉油,各有各嘅特色,就算原味唔點醬都好好食😍
🔸 鰻魚荷葉飯 🍚
呢一個又係另一個fusion,荷葉飯平時係得肉粒同埋冬菇喺入邊,但係呢個就比較特別啲,有鰻魚喺上邊🤪 以呢個價錢嚟講非常之抵食,當然質素都非常之好啦👏
🔸 拉絲菠蘿包 🍍
甜品我就試咗呢個啦,菠蘿包入邊最多都係聽過有牛油🧈而呢個就有芝士,記住如果想要拉絲效果一定要趁熱食❗️
🔸 紅豆沙奶蓋 🍮
呢個紅豆沙整得好出色👍👍 除咗整得非常綿之外,特別之處就係佢上面有奶蓋,估唔到呢一個組合口味都唔錯喎👍

💫 佢而家因為新店開張仲會送兩款甜品添,我就試咗佢嘅驢打滾同埋桂花玫瑰糕🙈🙈 兩款都整得好出色,一定會再返嚟試吓其他嘅點心🙌

驢打滾同埋桂花玫瑰糕
鰻魚荷葉飯
驢打滾同埋桂花玫瑰糕
鰻魚荷葉飯
紅豆沙奶蓋
飲茶無疑係廣東飲食文化嘅重要一環 亦都係每一代香港人嘅日常及回憶 基本上香港人嘅生活都同「飲茶」密不可分龍點心餐廳定位為新潮手工點心店 為香港人帶嚟耳目一新嘅飲茶體驗 有別於傳統茶樓 每款點心都各巨特色 但求遇到知心客「龍點心」創始團隊深感創新不應只限科技 也應同時應用於飲食內如飲食中嘅「點心文化」也可以反轉傳統 有點新意思經驗豐富嘅團隊在食材及味道方面改良創新 但同時間保留舊時滋味 造出新舊交融及色香味俱全的創意點心餐廳環境集合了港式情懷與時尚元素 大量採用馬賽克磚及霓虹燈招牌作裝飾 再配合水磨地板像是時光倒流般 回到昔日香港飲茶的情懷 餐廳色彩鮮艷 非常吸精及打卡able係落單前 店員走過嚟一一介紹每一道點心及熱門菜式 服務周到 值得一讚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🥧 ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 💰0(ʀᴀᴛɪɴɢ:7/10)因店鋪新店開張 十月內去進食店員都會送上中式精緻甜點比每檯客人試(係佢地餐牌上暫時未有住架😗)甜品有荷花酥 驢打滾 好鐘意食驢打滾 皮上面沾滿黃豆粉 糯米皮勁軟糯 紅豆蓉勁香滑 荷花酥就個人麻麻💛 龍燒賣💰42/4隻 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)同朋友ꜱʜᴀʀᴇ嚟食 食咗懷舊燒

如飲食中嘅「點心文化」也可以反轉傳統 有點新意思

🥧 ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ 💰0(ʀᴀᴛɪɴɢ:7/10)

💛 龍燒賣💰42/4隻 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
同朋友ꜱʜᴀʀᴇ嚟食 食咗懷舊燒賣同龍蝦汁墨魚汁燒賣 每款都好足料

懷舊燒賣:經典點心燒賣味道 包咗豬肉同冬菇 面頭佈滿蟹籽

龍蝦汁墨魚:彈牙 一咬爆汁 要小心熱 口感似墨魚丸

👄 一口豆腐 💰56 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)
炸豆腐要炸得好唔容易 脆弱嘅豆腐有可能係上粉或油炸過程中散開

而依個炸豆腐調味我適中唔厚粉又金黃色 好惹味 係我最鐘意嘅菜式

🐟 口水汁龍利魚腸粉💰46 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.8/10)
用咗口水雞嘅汁作為底汁 辣味好香濃 又唔會死辣好鐘意個汁 餸飯一流 軟腍腍嘅無骨龍利魚柳比軟糯腸粉皮包住 入口瞬間融為一體😳

🥟 馬拉小籠包💰36/4隻 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10)
小籠包一咬爆湯汁係基本 而依個小籠包有少少唔同 佢爆嘅係肉骨茶湯 偏藥材味 略嫌偏咸 肉質扎實

🐔 蟲草花滑雞粥 💰52 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10)
粥煮得好綿密 份量頗多 亦都非常足料 雞肉亦唔鞋口 如果再多啲雞味就會更好

總結:
每道點心都極具特色 亦有異想不到嘅配搭整體好新鮮 亦都超級適合打卡 如果有外國朋友到港 帶佢地試保證覺得新奇有趣😳 另外再要讚店員服務態度好好

✨味道:7.3/10
✨環境:8/10
✨消費:~ 💰160/ʜᴇᴀᴅ

📍 龍點心
灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號鋪
2022-10-07
$160 (Dinner)
  • 一口豆腐
🐲 龍燒賣 | 🔥️ 7/10一個拼盤滿足你四個願望,最適合看不明中文的朋友!當中最推薦的是麻辣牛肉燒賣,味道激似泰國炸魚餅🇹🇭。至於滷水鵪春蛋燒賣上的鵪春蛋也十分入味,令你瞬間忘記燒賣的味道✨,不論來自哪個國家的朋友都會喜歡這個拼盤🤪。🥟 馬拉小籠包 |🔥️ 7/10超創新用肉骨茶湯製成,顛倒我對小籠包的認知🤯。皮不易破,夾住來影相5分鐘都沒有問題🤓。一啖放進口就爆汁,神奇的是肉骨茶味消失,回歸傳統湯汁味,將fusion 玩得出神入化🫡。👄 一口豆腐 | 🔥️ 7/10外層炸得香脆,豆腐香滑,喜歡炸物的日本朋友要一試🇯🇵。🌶️ 口水龍脷魚腸粉 | 🔥️ 8/10來自韓國的朋友必試!過癮的辣汁令你沉迷在麻辣世界,與辣椒跳舞💃🏼,口中是腸粉還是魚都變得不太重要。🐓 蟲草花滑雞粥 | 🔥️ 7/10雞粥清淡得來足料,而且份量也算多,從來沒有吃過粥的外國朋友會覺得驚為天人🤯。服務 | 🔥️ 10/10平時去茶樓飲茶最怕遇上惡姐姐,這裏的侍應會細心講解餐廳特色和每道點心要注意的地方。
🐲 龍燒賣 | 🔥️ 7/10

🥟 馬拉小籠包 |🔥️ 7/10
馬拉小籠包

👄 一口豆腐 | 🔥️ 7/10
外層炸得香脆,豆腐香滑,喜歡炸物的日本朋友要一試🇯🇵。
一口豆腐

服務 | 🔥️ 10/10
馬拉小籠包
一口豆腐
口水龍脷魚腸粉
最近見到灣仔新開咗間點心專門店,大大個龍字嘅燈牌非常搶眼🐲入面嘅裝修都係走港式懷舊風,仲有兩隻幾得意嘅吉祥物,呢度嘅點心都係走創新路線🤓有唔少都係佢哋原創,例如呢排晚市就有啲特色海鮮點心,創意十足!一籠大滿足 $62見到有咁多款特別嘅點心,都唔知叫邊個好,呢個一籠大滿足嘅點心拼盤就啱晒🤩入面有辣辣地好惹味嘅酸菜魚鳳眼餃🐟面頭鋪滿左一粒粒脹卜卜嘅三文魚子嘅蟹粉菠菜香蝦餃🦀皮薄彈牙嘅筍尖蝦餃王🦐帶有黑松露香氣嘅松露野菌晶瑩餃🍄邪惡流心嘅鹹蛋黃墨魚燒賣🍳同埋特別得黎又唔會太甜嘅豌豆桃子包🍑一次過可以試晒咁多款創新嘅點心~大澳蝦醬鮮魷卷 $52通常其他酒樓嘅呢種米紙網卷入面都係就咁包左蝦膠,但係呢款入面除咗有一粒粒嘅蝦仁之外,仲混入左一啲魷魚粒同埋蔬菜粒🦑咬落去嘅時候口感非常豐富,而且帶有陣陣蝦醬嘅鹹鮮香味,又唔會濃味到覺得好鹹😋馬拉小籠包 $46呢度嘅小籠包外皮係啡色🧐原來係因為入面嘅湯汁帶有肉骨茶風味🍲一咬落去已經見到濃郁嘅湯汁爆曬出嚟,食得出比普通嘅湯汁多咗一重藥材嘅味道😌炸饅頭豬柳漢堡 $46又一創新之作😎將平時普通嘅漢堡包換成左炸饅頭🍔而且唔係原個饅頭拎去炸然後再切開,而係更將饅頭切

一籠大滿足 $62

大澳蝦醬鮮魷卷 $52

馬拉小籠包 $46

炸饅頭豬柳漢堡 $46
又一創新之作😎將平時普通嘅漢堡包換成左炸饅頭🍔而且唔係原個饅頭拎去炸然後再切開,而係更將饅頭切咗一半再拎去炸,令到上下兩塊嘅饅頭成塊都非常鬆脆😈入邊就夾咗煎豬柳、芝士片同埋沙律菜,食完一個都幾飽肚😂

拉絲菠蘿包 $38
叫得拉絲菠蘿包,原來係因為入面塞滿咗滿滿嘅芝士🧀趁熱嘅時候搣開就會有拉絲嘅效果,呢度嘅菠蘿包都係由師傅自家製,焗得非常靚仔,一咬開鬆脆嘅菠蘿皮就會食到啖啖嘅芝士🍞佢呢隻芝士係屬於淡味嘅芝士,所以食晒成個都唔會好濟😙

宮廷點心 贈送
而家新張期內每位客人仲會贈送兩款宮廷點心,今日嘅就係桂花糕同埋蓮花酥🪷冰涼嘅桂花糕形狀好似一朵玫瑰花咁,入口充滿清新嘅桂花香🌹而蓮花酥外型真係好似一朵花咁,以層層分明嘅酥皮包住蓮蓉餡🤤佢嘅酥皮好似春卷皮咁薄,亦都好有心思咁將內層嘅酥皮染成粉紅色,而蓮蓉餡唔算太甜,(好似帶有少少花生味),配茶一流🍵

茶位 $10
呢度嘅茶可以揀香片、菊普、鐵觀音等🌱今次揀咗嘅香片香氣濃郁,味道清幽,唔會好苦澀👍🏻
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
2022-10-11 228 views
每款點心在外面基本上係食唔到,都是師傅特色設計的,而且擺盤精美。龍燒賣:包括傳統燒賣、麻辣牛肉味燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣,美味多汁🤤多樣款式燒賣;一籠大滿足,包括筍尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、松露惹菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、臘味糯米燒賣、豌豆桃子,蝦餃味道多樣款;鳳爪拼金錢肚:鳳爪同金錢肚咬口非常軟腍,加上醬汁非常美味。脆脆富貴紅米腸粉:外脆內軟的腸粉配上三款不同醬汁味道不同;南北杏菜膽燉豬肺:健康養生,材料十足👍🏻;紅豆沙奶蓋:將紅豆磨成蓉面頭加上鹹鹹奶蓋配搭特別
南北杏菜膽燉豬肺
黑金流沙包
鳳爪拼金錢肚
2022-10-08
$180 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
南北杏菜膽燉豬肺
黑金流沙包
鳳爪拼金錢肚
脆脆富貴紅米腸粉
餐廳主打新潮點心,入面大部分既點心都由「龍師傅」精心設計,有別於平時茶樓既點心!尼間玩味感重d,仲要有種精緻到唔捨得食! ⦁一籠大滿足 $62餐牌上既「一籠大滿足」超吸引,可以一次過食唔同點心,岩晒我地尼d乜都想試既好奇寶寶。蒸籠分左六格,每格都有一款精緻點心,仲要係招牌原創點心。精緻點心配上新穎既口味,非常特別! 𝟏“酸菜魚鳳眼餃”花椒味濃,少少辣但辣得過癮。𝟐“筍尖蝦餃王”啖啖都係蝦,爽口彈牙。𝟑“鹹蛋墨魚燒賣”食果陣要小心,中間果餡係流心,真係唔可以睇少佢果普通既外表。𝟒“松露野菌晶瑩餃”咬開紫色既外皮,濃濃既松露味,勁香!𝟓“豌豆桃子”細細粒既綠色壽包,味道偏甜但唔膩。𝟔“蟹粉菠菜香蝦餃”最鍾意最上面既三文魚籽,爆開後令到果餃更加好食。 ⦁長腳蟹肉燒賣 $68燒賣上面真真實實係長腳蟹肉,勁鮮味!只限晚市。 ⦁炸饅頭豬柳漢堡 $46改造後,炸饅頭既微甜,配埋豬柳同芝士,勁邪惡。 ⦁脆脆富貴脆米腸 $48外皮滑溜,包住一層脆脆,入面仲有好多蝦。另外仲有三款醬汁(泰式辣醬、豉油同麻醬)個人比較鍾意泰式辣醬。 ⦁雪梨海底椰燉瘦肉 $48餐廳既湯飲好足料,味道偏濃。飲落順滑易入

⦁一籠大滿足 $62

𝟏“酸菜魚鳳眼餃”花椒味濃,少少辣但辣得過癮。
𝟐“筍尖蝦餃王”啖啖都係蝦,爽口彈牙。
𝟒“松露野菌晶瑩餃”咬開紫色既外皮,濃濃既松露味,勁香!
𝟓“豌豆桃子”細細粒既綠色壽包,味道偏甜但唔膩。

⦁長腳蟹肉燒賣 $68
燒賣上面真真實實係長腳蟹肉,勁鮮味!只限晚市。

⦁炸饅頭豬柳漢堡 $46
改造後,炸饅頭既微甜,配埋豬柳同芝士,勁邪惡。

⦁脆脆富貴脆米腸 $48

⦁雪梨海底椰燉瘦肉 $48
餐廳既湯飲好足料,味道偏濃。飲落順滑易入口。雪梨海底椰岩晒秋涼乾燥既天氣。

⦁濃湯浸翠玉瓜秀珍菇 $46
清清地得黎,翠玉瓜好爽口,湯底好濃好惹味。

⭐️溫馨提示:
𝟏 因為餐廳新開,每台都會送上甜品。蓮花酥🪷外型好靚,而驢打滾就煙煙韌韌,唔會太甜。
𝟐 即時做會員,勁多折扣優惠。就連生日月都可同朋友享用每人一個蛋黃蓮蓉壽包,都好大一個。

2022-10-08
$200 (Dinner)
「龍點心」主打新派及原創點心,將不同國家嘅經典美食概念揉合在傳統點心中,製作出創新創意嘅點心,除咗賣相好靚之外,味道同口感都唔差㗎🤤一睇佢哋嘅餐單📜就已經想叫晒所有嘢食,因為每一款點心都好特別,一來想試新野🤩,二來樣樣點心都好精美😋⭐️一龍大滿足(6隻)💰$62招牌原創點心,每樣點心都精心設計,加入現時飲食文化及大眾喜愛嘅元素,一次過滿足六種味蕾感覺!1️⃣酸菜魚鳳眼餃🐟🍤一食落去都係酸菜魚嘅味道,魚肉同蝦肉融為一體,如果鍾意食酸菜魚嘅朋友一定好鍾意!2️⃣蟹粉菠菜香蝦餃🦐上面鋪滿左三文魚子,食落去有香濃鮮甜嘅魚籽味道,還摻雜淡淡菠菜蝦味道😋所有食材都夾3️⃣筍尖蝦餃皇🦐🍤面皮晶瑩剔透,鮮蝦份量好多,新鮮爽彈,食落去超滿足😍4️⃣松露野菌晶瑩餃🍄🍄紫藍色透明外皮,會令人望多幾眼,內餡是濃郁嘅黑松露及四種新鮮野菌!係素食人士之選😙5️⃣豌豆桃子香甜又帶有少少豆味嘅包子😎有少少似食奶皇夾斑斕,但又唔係,始終係第一次食呢隻味😋6️⃣鹹蛋黃墨魚燒賣以墨魚肉做燒賣底,在燒賣中放入流心鹹蛋醬,一咬爆汁;鹹香美味,非常爽彈。⭐️龍燒賣(4隻)💰$46一個「傅承創新」的驚喜!燒賣原來可以是這樣多變!1️⃣懷舊燒賣有蝦肉及豬肉做餡🍤🐷

⭐️一龍大滿足(6隻)💰$62
1️⃣酸菜魚鳳眼餃🐟🍤

2️⃣蟹粉菠菜香蝦餃🦐

3️⃣筍尖蝦餃皇🦐🍤
面皮晶瑩剔透,鮮蝦份量好多,新鮮爽彈,食落去超滿足😍

4️⃣松露野菌晶瑩餃🍄🍄

5️⃣豌豆桃子

6️⃣鹹蛋黃墨魚燒賣

⭐️龍燒賣(4隻)💰$46
一個「傅承創新」的驚喜!燒賣原來可以是這樣多變!
1️⃣懷舊燒賣
有蝦肉及豬肉做餡🍤🐷,同出面酒樓差唔多,食落去彈牙夠鮮味又多汁😋

2️⃣麻辣牛肉燒賣
好香麻辣味道嘅牛肉餡😋食落去又麻又辣,都好惹味😌

3️⃣龍蝦汁墨魚燒賣
在燒賣以墨魚滑做底,然後中間加入流心龍蝦汁,食嘅時候小心會爆汁,非常爽彈。

4️⃣滷水鵪鶉蛋燒賣
呢個都係比較創新嘅點心😌滷水鵪鶉蛋好入味,為成個燒賣提升個味道👍🏻

⭐️炸饅頭豬柳漢堡(2個) 💰$46
用金黃酥香嘅炸饅頭代替漢堡,再配合芝士、洋葱以及特配醬汁,成功中西合璧👍🏻
鳳尾蝦多士

⭐️鳳尾蝦多士(3件) 💰$56
經典嘅懷舊小食,多士酥脆鮮蝦爽口彈牙,佢地炸嘅時間岩岩好,唔會脆到太硬🍤。
一口鹹水角

⭐️一口鹹水角(4粒) 💰$36
細細粒,一啖一粒,外層脆卜卜得黎又甜甜地,内層嘅餡係由魚香茄子製作而成,原來都夾架👍🏻好好食。

⭐️脆脆富貴紅米腸粉 💰$48
滑滑嘅外皮包住脆脆内層,而脆脆內層又有鮮甜嘅蝦,口感相當豐富,再配上三款特制醬汁,真係直得一試。

⭐️拉絲菠蘿包(3個) 💰$38
會拉絲嘅菠蘿包,你又食過未呢?菠蘿包外脆內軟,包嘅內餡係拉絲芝士,都幾得別👍🏻。
宮廷點心

⭐️宮廷點心(龍打滾+蓮花酥)💰$送的
龍打滾,即係❤️驢打滾,係一種以糯米做皮,紅豆做餡嘅北京傳統小食,清清淡淡都幾好食。
蓮花酥嘅賣相真係好精美,賣相係一朵已開左嘅花🌺🌸🪷餡係蓮蓉為主👍🏻
2022-10-07
$380 (Dinner)
鳳尾蝦多士
一口鹹水角
宮廷點心
朋友一向都知我鍾意食點心,就介紹左呢間新派點心俾我,真係有驚奇!🔹宮廷點心 (新開張贈送)呢款宮廷點心有驢打滾同精緻嘅蓮蓉酥🤩今次初嘗驢打滾,原來佢係清朝嘅宮廷食品,由黃豆粉糯米做皮再包住紅豆餡!蓮蓉酥由多層酥皮製作而成,頗有心思!🔹鳳尾蝦多士 $56佢呢款蝦多士食落唔會炸到太硬,多士好香脆,鳳尾蝦仲好新鮮👍配上千島醬味道更好!🔹龍燒賣 $42集齊4款唔同口味嘅燒賣,如懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣同滷水鵪鶉蛋燒賣🤩我最鍾意係龍蝦汁墨魚燒賣,食落好似墨魚丸嘅味道🔹一口鹹水角 $36呢款鹹水角細細粒,顏色魚豔。佢外層香脆,內層係由魚香茄子組成,惹味可口!🔹一龍大滿足 $62一龍有齊6款唔同嘅點心,完全一次過滿足曬唔同嘅願望!點心包括有酸菜魚風眼餃、蟹粉菠菜昋蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣!酸菜魚風眼餃都係第一次試,好似食緊酸菜魚嘅感覺🤣而松露野菌晶瑩餃食落好香松露味,同野菌好夾👍🔹 炸饅頭豬柳漢堡 (2個) $46炸饅頭平時食得多,呢款咁特別嘅配搭都係第一次,食落幾得意😆鍾意食炸饅頭嘅朋友可以試吓!🔹 脆脆富貴紅米腸粉 $48紅米製成嘅腸粉,食落內脆內

🔹宮廷點心 (新開張贈送)

🔹鳳尾蝦多士 $56

🔹龍燒賣 $42

🔹一口鹹水角 $36

🔹一龍大滿足 $62

🔹 炸饅頭豬柳漢堡 (2個) $46

🔹 脆脆富貴紅米腸粉 $48
紅米製成嘅腸粉,食落內脆內軟,仲有3款唔同口味嘅醬汁,有別於傳統嘅腸粉!
特色創新點心店依間係一間新開既中式點心店,佢地主打既係創新研發同埋fushion點心,普遍出面都食唔到既特色點心餐廳既點心都係師傅每日新鮮整,絕對唔會隔夜餐廳既裝修都好有特色同好靚,而且有好多打卡位講反食物啦。一籠大滿足有齊6款特色點心:酸菜魚鳳眼餃,蟹粉菠菜香蝦餃,筍尖蝦餃皇,松露野菌晶瑩餃,豌豆桃子包,鹹蛋黃墨魚燒賣,可以一次過試到6款咁精美既點心,又唔會太飽食唔到其他野。雪梨海底椰燉瘦肉每一碗燉湯都落重料,完全冇落味精,而且好夠味。濃湯浸翠玉瓜秀珍菇新鮮既蔬菜配埋濃湯,感覺好健康。脆脆富貴紅米腸粉配搭三種醬汁,泰式辣醬,麻醬,豉油每一條腸粉入面最小都有2隻蝦,超滿足,而且裡面既脆脆配搭埋外面嫩滑既外皮,必試。炸饅頭豬柳漢堡超邪惡既一個組合,饅頭炸完唔油👍👍配埋芝士同豬柳,真系非常之正。長腳蟹肉燒賣每晚限定先有,真真真蟹腳,唔係假蟹柳,配搭埋傳統燒賣異常地夾。甜品 荷花酥同埋驢打滾因為餐廳新開張,每一枱既客人都會送一份,非常有心思壽包裡面係傳統既蓮蓉,在加埋大大隻咸蛋黃,超級正以加只要加入會員,生日月重會送壽包,同枱客人都會有餐廳茶既種類都特別有鐵觀音,菊普,壽眉,普洱茶餐廳另有加
特色創新點心店
餐廳既點心都係師傅每日新鮮整,絕對唔會隔夜
餐廳既裝修都好有特色同好靚,而且有好多打卡位

講反食物啦
。一籠大滿足
。雪梨海底椰燉瘦肉
每一碗燉湯都落重料,完全冇落味精,而且好夠味
。濃湯浸翠玉瓜秀珍菇
新鮮既蔬菜配埋濃湯,感覺好健康
。脆脆富貴紅米腸粉
配搭三種醬汁,泰式辣醬,麻醬,豉油
。炸饅頭豬柳漢堡
。長腳蟹肉燒賣
甜品
荷花酥同埋驢打滾
因為餐廳新開張,每一枱既客人都會送一份,非常有心思
壽包
裡面係傳統既蓮蓉,在加埋大大隻咸蛋黃,超級正

以加只要加入會員,生日月重會送壽包,同枱客人都會有

餐廳茶既種類都特別
有鐵觀音,菊普,壽眉,普洱茶

餐廳另有加一服務費
2022-10-08 199 views
一龍大滿足 $62見到咁多精緻嘅點心 真係咩都想試🤩呢籠點心就可以滿足到我嘅願望啦最鍾意酸菜魚鳳眼餃 酸加辣無得輸😋蟹粉菠菜香蝦餃口感豐富 筍尖蝦餃王夠彈牙😚仲有松露野菌晶瑩餃子鹹蛋黃墨魚燒賣同豌豆桃子脆脆富貴脆米腸 $48脆脆脆米腸超香脆🤤少女心嘅紅米腸皮薄餡靚仲有3款醬點大澳蝦醬鮮魷卷 $52估唔到蝦醬都會出現喺點心到🤣分量十足 啖啖都係鮮魷同蝦肉拉絲菠蘿包 $38唔好睇呢個菠蘿包普普通通其實內有乾坤呀😋入面有好多芝士熱辣辣食勁拉絲 好邪惡😝臘腸潤腸蒸雞飯 $56好足料嘅蒸飯😍飯散發住臘腸同潤腸嘅香味仲帶點焦香 勁飽肚南北杏菜膽豬肺湯 $48豬肺湯補肺益氣🤓好啱乾燥嘅天氣飲係健康養生嘅感覺呀
一龍大滿足 $62

豬肺湯補肺益氣🤓
好啱乾燥嘅天氣飲
係健康養生嘅感覺呀
2022-10-08 138 views
唔一定長者先鍾意飲茶,今日就去左灣仔新開的龍點心飲夜茶。餐廳點心好有特色,賣相精緻之外,味道仲好好。落單係以 QRcode好方便!每個蒸籠都有個龍字配埋金色茶壺,非常吸精。✨一龍大滿足 $62五顏六色好靚! 有蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃皇、碗豆桃子、鹹蛋黃墨魚燒賣。餃子皮薄,餡料飽滿,一口一啖,正!✨鰻魚荷葉飯 $78荷葉味道香濃,好特別配埋鰻魚,二人分享啱晒!✨拉絲菠蘿包 $38菠蘿包特別鬆軟,有芝士餡好正,趁熱食!✏️新張期內,每枱都會送上好精緻的宮廷點心,下次要黎試下其他特式點心。店員服務貼心,環境整潔,座位闊落,一家大細飲茶的好地方。

每個蒸籠都有個龍字配埋金色茶壺,非常吸精。

✨一龍大滿足 $62
五顏六色好靚!
餃子皮薄,餡料飽滿,一口一啖,正!

✨鰻魚荷葉飯 $78
荷葉味道香濃,好特別配埋鰻魚,二人分享啱晒!

✨拉絲菠蘿包 $38
菠蘿包特別鬆軟,有芝士餡好正,趁熱食!

店員服務貼心,環境整潔,座位闊落,一家大細飲茶的好地方。
2022-10-07 174 views
係灣仔放工想食點心,附近新開左間新潮手工點心店 「龍🐲點心 」一於入去一盅兩件打埋卡!餐廳主打原創特色點心,全部現場手工即叫即制,熱辣辣好新鮮。裝潢走港式舊情懷風格,坐位舒適,仲有兩隻龍🐲公仔擺設,好鬼可愛!❣️一龍大滿足 $62招牌菜梗係要試嚇啦🥳賣相好靚😍 一籠入面有六件唔同既精緻點心,款款都係好特別的配搭。🔸酸菜魚鳯眼餃 – 好有驚喜! 酸菜魚的味道,入口酸酸辣辣,魚塊放在鳯眼餃上,特別醒胃。🔸筍尖蝦餃皇 - 餡料十足,蝦肉新鮮,鮮甜彈牙。🔸松露野菌晶瑩餃 - 紫色既餃皮夠曬吸睛,粒粒野菌有咬口,黑松露香味突岀!🔸蟹粉菠菜香蝦餃 - 配搭創新,三文魚籽好搶眼,綠色菠菜餃皮包住蝦肉和蟹粉,好食!🔸鹹蛋黃墨魚燒賣 – 會瀑汁的燒賣第一次食,小心辣親嘴仔。墨魚肉彈牙,鹹蛋黃將味道昇華。🔸豌豆桃子 - 賣相好可愛,迷你壽桃包,甜度適中。❣️鳳尾蝦多士 $56蝦多士炸到金黃色,熱辣辣,蝦肉彈牙,入口好鬆脆! ❣️羊肚菌燉水鴨 $52滋補既湯水,好清甜,飲完舒服曬!❣️紅豆沙奶蓋 $28楓葉🍁賣相好靚,紅豆沙好綿,加埋奶蓋,入口滑溜。💕最驚喜係食得七七八八,店員送上甜品。宜家新張期間有宮廷點心送,紫

❣️一龍大滿足 $62
招牌菜梗係要試嚇啦🥳

🔸筍尖蝦餃皇 - 餡料十足,蝦肉新鮮,鮮甜彈牙。

🔸豌豆桃子 - 賣相好可愛,迷你壽桃包,甜度適中。

❣️鳳尾蝦多士 $56
蝦多士炸到金黃色,熱辣辣,蝦肉彈牙,入口好鬆脆!

❣️羊肚菌燉水鴨 $52
滋補既湯水,好清甜,飲完舒服曬!

❣️紅豆沙奶蓋 $28
楓葉🍁賣相好靚,紅豆沙好綿,加埋奶蓋,入口滑溜。

💕最驚喜係食得七七八八,店員送上甜品。宜家新張期間有宮廷點心送,紫薯紅棗糕和爐打滾,煙煙韌韌,食埋大滿足。
2022-10-06 125 views
店舖行懷舊風 但食物口味同設計十分新穎同用心☺️▫️龍餃子 ($46)有筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃同松露野菌晶瑩餃各一隻 色彩繽紛 食物味道新穎 酸菜魚鳳眼餃口感十分有趣及入味▪️龍燒賣 ($42)有懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣及滷水鵪鶉蛋燒賣 4款口味最喜歡滷水鵪鶉蛋燒賣 食落辣辣地!▫️燒汁肥牛腸粉 ($52)肥牛不會鞋 配搭幾新奇 燒汁有點淡 再濃一點就好▪️️黑金流沙包 ($38)超流沙😍很香!!▫️笑口叉燒包 ($38)叉燒餡料足🤤包體鬆軟
店舖行懷舊風 但食物口味同設計十分新穎同用心☺️
▫️龍餃子 ($46)

▪️龍燒賣 ($42)

▫️燒汁肥牛腸粉 ($52)
肥牛不會鞋 配搭幾新奇 燒汁有點淡 再濃一點就好

▪️️黑金流沙包 ($38)
超流沙😍很香!!

▫️笑口叉燒包 ($38)
叉燒餡料足🤤包體鬆軟
今次🐽想推介呢間點心專門店超有特色😎主打新派創意點心,而且裝修圍繞港式主題🇭🇰結合傳統懷舊酒樓設計📸超級igble巧有feel🥰一龍大滿足$62 (7/10)有六款招牌餃,主要係特色蝦餃同燒賣:蟹粉菠菜蝦餃、鹹蛋黃燒賣、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃王、碗豆桃子同埋臘味糯米燒賣,一次可以試晒咁多款特色點心,CP值高☺️蔥燒海參餃 $48 (8/10)有驚喜😋海參超爽口同煙靭嘅餃子皮好夾青森縣黑蒜帶子燒賣 $48 (8/10)超級奢侈🤩成粒帶子燒賣食落真係好滿足 脆脆富貴紅米腸粉 $52 (8.5/10)每枱必要叫,腸粉外皮夠煙靭入面配上脆米紙配埋蝦肉,外軟內脆😎口感夠特別羊肚菌燉水鴨湯 $52 (7/10)淮山杞子螺片燉竹絲雞湯$50 (7.5/10)兩個湯都好出色😉超足料🥳飲落去超有屋企味道豆腐布丁 $26 (8.5/10)估唔到點心專門店嘅豆腐布丁🍮咁有驚喜,從豆腐味而且夠滑👍🏻💰~$200/pp📍灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖📍 觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟#觀塘美食 #灣仔美食 #點心專門店#

一龍大滿足$62 (7/10)

蔥燒海參餃 $48 (8/10)
有驚喜😋海參超爽口同煙靭嘅餃子皮好夾

青森縣黑蒜帶子燒賣 $48 (8/10)
超級奢侈🤩成粒帶子燒賣食落真係好滿足

脆脆富貴紅米腸粉 $52 (8.5/10)

羊肚菌燉水鴨湯 $52 (7/10)
淮山杞子螺片燉竹絲雞湯$50 (7.5/10)
兩個湯都好出色😉超足料🥳飲落去超有屋企味道

豆腐布丁 $26 (8.5/10)
估唔到點心專門店嘅豆腐布丁🍮咁有驚喜,從豆腐味而且夠滑👍🏻

💰~$200/pp

📍灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖
📍 觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖

食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟

#觀塘美食 #灣仔美食 #點心專門店#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #foodiehkgirl #hkfoods #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodshare#相機食先
$220 (Dinner)
2022-10-03 126 views
鐘意打卡四圍食既 吃貨,必定會嚟呢間 創意手工點心店朝聖。呢度點心各有特色,外觀精緻,食材搭出嚟創意味道,好有新鮮感,而且好好味,啱哂相機食先一族😂 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 -龍大滿足*酸菜魚鳯眼餃,味道好似酸菜魚,有少少麻辣感覺*松露野菌晶瑩餃,松露味濃,餃皮煙靱有口感*蟹粉菠菜香蝦餃,魚籽好鮮味,加上彈牙魚滑,正👍*鹹蛋黃墨魚燒賣,鹹蛋黃味重,有少少流沙,好好味。*筍尖蝦餃皇,皮薄,蝦夠彈牙爽口。*碗豆桃子,外層軟綿綿,有少少似湯包,'啖咬落去,碗豆汁流出,味道清甜。💫 大澳蝦醬鮮魷卷外層薄脆,餡料有蝦醬,鮮魷碎,配搭出嚟味道幾特別。💫 鰻魚荷葉飯 香噴噴送到上枱,有金箔點綴,賣相美觀好多。鰻魚夠厚身肉嫩,飯份量都唔少。

💫 -龍大滿足

*酸菜魚鳯眼餃,味道好似酸菜魚,有少少麻辣感覺

*松露野菌晶瑩餃,松露味濃,餃皮煙靱有口感

*蟹粉菠菜香蝦餃,魚籽好鮮味,加上彈牙魚滑,正👍

*鹹蛋黃墨魚燒賣,鹹蛋黃味重,有少少流沙,好好味。

*筍尖蝦餃皇,皮薄,蝦夠彈牙爽口。

💫 大澳蝦醬鮮魷卷
外層薄脆,餡料有蝦醬,鮮魷碎,配搭出嚟味道幾特別。

💫 鰻魚荷葉飯