Restaurant: Lung Dim Sum (Eastcore)
Info:

2023-11-17 94 views
老人家成日去酒樓飲茶真係食到悶悶地,放假搵吓觀塘區發現原來有呢一間點心餐廳。估唔到食落都有驚喜。點心賣相精緻,唔係傳統嘅點心類別,有啲創新。不過覺得上枱食物唔係好夠熱(我係鍾意熱辣辣有蒸氣冒晒出嚟嗰種熱度)。當日係星期日午餐時間,真係要排隊等位,等咗30分鐘,好彩係有卡位,其他位置會比較迫。呢個點心拼盤有六款點心都唔錯,賣相靚,而且夠特別。馬拉小籠包,味道冇想像中咁得人驚,食落都ok。紅米腸粉就真係比較少地方有得食,腸粉皮煙煙韌韌,入邊炸到香脆,咬落好有層次,入邊餡料係蝦仁,出奇地同上面嘅沙律醬好夾!有三款醬料可以蘸,豉油,花生醬,辣椒醬。

呢個點心拼盤有六款點心都唔錯,賣相靚,而且夠特別。
馬拉小籠包,味道冇想像中咁得人驚,食落都ok。

2023-09-30
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
✨龍餃子有4️⃣隻唔同類型嘅餃,包括:普通蝦餃🤍、蟹粉菠菜香蝦餃💚、酸菜魚鳳眼餃💛、松露野菌晶瑩餃💙我會介紹後嗰三款:·蟹粉菠菜香蝦餃:食得出勁有海鮮味!!!例如有墨魚??同蝦肉😍好食🤤💕·酸菜魚鳳眼餃:食落係估唔到原來係酸菜魚嚟😂個餡係幾麻辣,仲以為係麻辣肉餃嚟添🙈🙈·松露野菌晶瑩餃:類似食緊素餃子嘅感覺,有好多蔬菜同菇😗我係食肉獸嚟,對呢舊就普普通通啦😌😌✨龍燒賣黃色嗰兩舊先係燒賣咯🐽有普通燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣,同樣我會介紹後面嗰三款:·滷水鵪鶉蛋燒賣:嘩 鵪鶉蛋配燒賣真係第一次見🤣🤣食落都幾特別😝·麻辣牛肉燒賣:簡單咁講就係麻辣牛丸整成燒賣形狀。其實我對牛丸一向都麻麻地,好在佢嘅麻辣遮曬個牛肉嗰陣味❣️·龍蝦汁墨魚燒賣:簡單咁講就係墨魚丸整成燒賣形狀,唔會好乾,幾好🤍✨黑金流沙包其實幾鍾意佢嘅包🖤係煙煙韌韌嘅質地,同埋佢係黑色 始終都係特別啲😚😚流沙就係液體嘅普通奶黃~✨蝦多士:好香 好香脆嘅三細舊多士,每舊都有一隻細蝦🦐🧡細細舊,唔會好大負擔😚😚Overall 嗰啲龍乜乜點心 視覺上真係幾滿足嘅,無論點心外表還是係蒸蘢嘅形狀都幾獨特🙈不過食落其實都係冇咩
✨龍餃子

·滷水鵪鶉蛋燒賣:
嘩 鵪鶉蛋配燒賣真係第一次見🤣🤣食落都幾特別😝
·麻辣牛肉燒賣:
·龍蝦汁墨魚燒賣:
簡單咁講就係墨魚丸整成燒賣形狀,唔會好乾,幾好🤍

✨黑金流沙包

✨蝦多士:

Overall 嗰啲龍乜乜點心 視覺上真係幾滿足嘅,無論點心外表還是係蒸蘢嘅形狀都幾獨特🙈不過食落其實都係冇咩特別🤣🤣我較鍾意個包同多士😍
2023-11-10 94 views
新派茶樓,以多款原創點心吸引客人。餐廳採用QR code,讓食客自行下單,繁忙時間限時60分鐘交枱。惠顧當日大約中午一點,門口仍然有人排隊,需要等一至兩張枱,樓面服務員相當多,執枱上菜等服務亦非常有效率。《$42 鹹蛋黃墨魚燒賣3隻》⭐️⭐️外表同普通燒賣差不多,燒賣上面有小小一點咸蛋黃做識認。一咬落去,咸蛋黃汁爆出黎,相當燙咀,墨魚滑超級彈牙,咬口十足,材料分別都唔錯,但食完沒有覺得咸蛋黃同墨魚好夾既感覺,創新但沒有令人眼前一亮的感覺。《$38 黑金流沙包 3隻》⭐️⭐️⭐️相比傳統茶樓,餐廳的流沙包明顯比較細隻。但由於流沙餡膩感重,食細細個都算係唔錯既選擇,比較細食嘅朋友都唔會食一個就飽左。《$50 脆脆富貴紅米腸粉》⭐️⭐️⭐️好多新派酒樓都有的菜式,腸粉皮薄,包住黃網絲皮同蝦肉,咬落去口感豐富唔油。唔難食,但沒有記憶點。餐廳用左一隻好大既方形碟上菜,包含三款醬汁,泰式辣醬、花生醬、豉油。個人認為點泰式辣醬同豉油都好夾,但花生醬會有點厚重,再搭上腸粉本身有的沙律醬就太多了。《$58 大澳蝦醬鮮魷卷》⭐️⭐️炸物來講算是不過不失,放左落枱好耐都仲好香脆。可能唔想太咸,鮮魷卷只有好淡既蝦醬味,餡料除左魷

《$42 鹹蛋黃墨魚燒賣3隻》⭐️⭐️

《$38 黑金流沙包 3隻》⭐️⭐️⭐️

《$50 脆脆富貴紅米腸粉》⭐️⭐️⭐️

《$58 大澳蝦醬鮮魷卷》⭐️⭐️
炸物來講算是不過不失,放左落枱好耐都仲好香脆。可能唔想太咸,鮮魷卷只有好淡既蝦醬味,餡料除左魷魚之外仲有少量芫荽,對於討厭芫荽的我來說就麻麻了。

《$58 蟹粉波菜鮮蝦餃3隻》⭐️
餐廳好有心機咁係每隻蝦餃上面都放左不少三文魚籽,但魚籽腥味好重,而且熱食總感覺怪怪的。蝦餃餡好食,滿滿既波菜加上彈牙蝦肉,但就欠缺左一點蟹粉既味道。

坦白講,我相當欣賞餐廳既創意,但接近$60 三粒蝦餃,又沒有令人眼前一亮質素,而且食物選擇種類太少,有種迫人食蒸物既感覺,CP值偏低。

人均消費:$150-200
環境:7/10
食物:6/10
服務:7/10
性價比:3/10

整體:3.5/10 創意點心
2023-11-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 脆脆富貴紅米腸粉
星期六黎到,見咁多讚好就黎試下。試到黎見到,九成都係大陸遊客多,都知道專做遊客生意。舖頭好細、啲枱擺到好迫,冷氣又唔夠,好熱好焗,似茶餐廳枱局,同好嘈。都唔係適合飲茶傾偈嘅地方。所以食左一個鐘都走人。點心全部都凍嘅,好似一早蒸定晒,擺左係到好耐咁。味道仲衰過x記。侍應服務又麻麻,呢間話社交平台post相可以有九折優惠,所以咁多好評。啲點心睇落大大籠,但唔地就龍似都唔好食,平均六十蚊一籠,價錢都偏貴但質素差。
星期六黎到,見咁多讚好就黎試下。
試到黎見到,九成都係大陸遊客多,都知道專做遊客生意。

凍同唔好食嘅點心
2023-10-29
$250 (Tea)
2023-10-26 89 views
飲茶不一定要到酒樓, 點心店也是選擇之一。這家的裝修很特別有點懷舊冰室的感覺, 顏色的搭配也很鮮艷。而在食物方面也是很有創新的特色, 但味道跟傳統酒樓點心的味道差不多, 也是吃一個新鮮感。 ♡ 一口鹹水角 $36圓形鹹水角兩粒一串, 大概魚蛋的尺寸大小。皮煙煙韌韌, 不同顏色吃出來的味道都是一樣, 而內餡正常水準。♡ 拉絲菠蘿包 $38菠蘿皮都算脆, 內餡的芝士就沒有拉絲, 是一個迷你菠蘿包, 味道跟麵包店的一樣。♡ 厚切叉燒腸粉 $42叉燒是切成一片片的厚叉燒, 口感很厚重, 還是覺得切成一粒粒碎口感比較好。♡ 懷舊燒賣 $38燒賣是傳統的豬肉燒賣, 有加到少少的蝦肉。♡ 麻辣牛肉燒賣 $38懷舊燒賣變奏版, 第一次吃牛肉燒賣, 麻辣味比較重, 所以牛肉的味道就少了。♡ 馬拉小籠包 $42小籠包的皮是咖啡色, 夾的時候要小心皮很薄, 肉汁是微微的肉骨茶的味道, 肉餡肥瘦均勻。

♡ 一口鹹水角 $36

♡ 拉絲菠蘿包 $38

♡ 厚切叉燒腸粉 $42

♡ 懷舊燒賣 $38
燒賣是傳統的豬肉燒賣, 有加到少少的蝦肉。

♡ 麻辣牛肉燒賣 $38

♡ 馬拉小籠包 $42
2023-10-24 110 views
好鍾意飲茶,可能飲親茶都同屋企人一齊,所以對飲茶有種情意,而家自己屋企一得閒都會飲茶。不過小朋友就鍾意花臣,所以得閒總要同佢地d有特色嘅飲茶地方,其中一間就係龍點心。每次必點嘅係佢嘅肉鬆馬拉糕,全個都係邊位,上面滿晒肉鬆,咸同甜交雜但味道唔怪;每一個推介係個椒鹽脆豆腐(即一口豆腐),外脆內軟,次次都可以食好多。其他點心方面,味道同一般點心差唔多,但都呈現得比較精緻。環境方面,龍點心的裝修新舊融合,既有懷舊感,配上霓虹光管,都好岩影下相

• 一口豆腐
2023-10-22 57 views
假日同屋企人食飯,意外發現尼間新派點心,有別於傳統點心,食落有驚喜,值得一試。龍蝦汁墨魚燒賣蟹粉菠菜香蝦餃松露惹菌晶瑩餃馬拉小籠包鳳爪拼金錢肚(辣)脆脆富貴紅米腸拉絲菠蘿包鳳尾蝦多士豆腐布丁

龍蝦汁墨魚燒賣
蟹粉菠菜香蝦餃
松露惹菌晶瑩餃
馬拉小籠包
鳳爪拼金錢肚(辣)
脆脆富貴紅米腸
拉絲菠蘿包
鳳尾蝦多士
豆腐布丁
2023-10-17 102 views
放工喺牛頭角地鐵站突然間想飲下茶,食吓點心又見到好近地鐵站開咗間新嘅點心舖叫龍點心好有驚喜個湯好好飲蝦餃餃新鮮燒賣好彈牙員工服務不錯 細心茶碗碗筷精緻座位闊落環境都不錯幾舒適
放工喺牛頭角地鐵站
突然間想飲下茶,食吓點心
又見到好近地鐵站

• 松露野菌晶瑩餃
  • 椒鹽雞軟骨
  • 蘿蔔絲酥
2023-10-17 82 views
平時食LUNCH 都會經過龍點心,次次都想去食下但每次去到到好多人,想食都食唔到, 今日終於同朋友一齊來飲下茶食包。其實唔好諗住在觀塘呢啲工業區可能夜晚會冇咩人來飯,但其實都一樣咁多人。一籠大滿足啱晒我呢啲一籠可以試晒好多款點心,有酸菜魚鳯眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣等,賣相十分精緻令到我都唔捨得食佢落肚。燒賣賣相都算唔錯、味道都合格唔錯。脆脆富貴紅米腸粉平時食開啲腸粉都係用白米做白雪雪,但呢到的腸粉皮係紅色用上紅米做,唔係到到都有得食架好特別。餡料內有啲好脆的食物,外皮軟內餡脆,口感好特別。

一籠大滿足

燒賣
賣相都算唔錯、味道都合格唔錯。

脆脆富貴紅米腸粉
2023-10-10 2437 views
好一段時間冇飲茶吃點心,偏偏今日又趕時間,只好隨便去觀塘一個新商場內的【龍點心】滿足口腹之欲。自從多年前【添好運】將廣東點心打造成專門店,甚至獲《米芝蓮》加冕、繼而衝出香港;眼見取得成功,香港的廣東點心專門店就越開越多,但質素非常參差。部份以傳統廣東點心作賣點,部份則以特色造型吸引顧客;但大部份點心專門店出品的味道非常一般,同普通連鎖酒樓集團沒有大分別。【龍點心】正是另一間新近加入競爭行列的同類型小店,甚至開了幾間分店;見到門外的「功夫中國龍」吉祥物公仔,已隱隱覺得此店一定走另類偏鋒路線。室內裝修配合風格,用上紙皮石作為裝修材料,格局又模仿上世紀60年代的懷舊冰室;偏偏配搭顏色鮮艷的裝修材料,甚至加上LED光管 ⋯⋯ 整體感覺古靈精怪。印象中近幾年也有一些小菜館及茶餐廳採用類似室內設計,總覺得有些不倫不類,實在不喜歡這種滲入了中式動畫風味的懷舊香港風情。一如所料,門外大大個座地推廣餐牌及點心紙上的款式果然非一般。但並非以特色造型突破傳統廣東點心框框,而是在選材用料及口味搞搞新意思。龍燒賣($46)一籠有四款口味:懷舊、麻辣牛肉、龍蝦汁墨魚及滷水鵪春蛋。懷舊燒賣算比較正常,但沒有蝦膠,肥
龍燒賣($46)一籠有四款口味:懷舊、麻辣牛肉、龍蝦汁墨魚及滷水鵪春蛋。懷舊燒賣算比較正常,但沒有蝦膠,肥豬肉的比例又太高,只吃到爽口口感,缺少了豬肉的鮮味及咬口。其餘三款創新口味燒賣實在不敢恭維。麻辣牛肉古靈精怪,乾蒸牛肉燒賣好食過佢;龍蝦汁墨魚沒有龍蝦汁味,只似普通蒸墨魚丸。滷水鵪鶉蛋燒賣最難食,鵪鶉蛋浸煮時間過長,又硬又實、亦沒有滷水味;用上懷舊燒賣的相同餡料,完全唔匹配。如果品嚐過傳統口味的懷舊點心鵪鶉蛋燒賣,高下立判。
龍燒賣
龍餃子($50)同樣有四款口味:筍尖蝦餃、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃及松露野菌晶瑩餃。筍尖蝦餃味道正常,但只算普通水準,造型也不佳。至於其餘三款餃子,真的不懂得欣賞,餡料太古怪,為創新而創新,失去了廣東點心的蒸餃精粹。
龍餃子
笑口叉燒包($32)賣相係常見叉燒包,並沒有特別造型。包身未夠鬆軟;叉燒餡料硬身,醬汁太稠身、又偏甜。
笑口叉燒包
臘腸潤腸蒸雞飯($58)唯一賣點係大件夾抵食,但三款餸菜冇一款好食。臘腸又乾又硬;潤腸就完全沒有玫瑰露香味,口感乾身,唔夠濕潤。蒸雞啖啖肉,明顯係廉價急凍雞扒,醃得差,殘留一陣雪藏臊味,與其他廣東酒家或點心專門店的蒸雞飯所採用的斬件蒸雞有太大落差。
臘腸潤腸蒸雞飯
臘腸潤腸蒸雞飯
蘿蔔絲酥($40)賣相中規中矩,味道算較為出色,蘿蔔絲餡料夠清甜。
蘿蔔絲酥
刻意揀了幾款創新口味點心,結果很失望,味道太古靈精怪,完全破壞了傳統廣東點心風味,未能做到推陳出新的原意。至於傳統口味的叉燒包及盅頭蒸雞飯,明顯受制於價錢所限,食材質素一般、調味又不好,同樣唔算好吃。
2023-06-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2023-10-08 122 views
點心行fusion 路線,亦有傳統選擇,環境不錯- ♥筍尖蝦餃皇4隻笑口叉燒包 3隻♥懷舊燒賣4隻♥羊肚菌牛肉球鳳爪拼金錢肚(辣) ♥肉鬆馬拉糕丷厚切叉燒腸粉♥口水汁龍利魚腸粉(辣)鹹水角鳳爪排骨飯
點心行fusion 路線,亦有傳統選擇,環境不錯

- ♥筍尖蝦餃皇4隻
笑口叉燒包 3隻
♥懷舊燒賣4隻
♥羊肚菌牛肉球
鳳爪拼金錢肚(辣)
♥肉鬆馬拉糕
丷厚切叉燒腸粉
♥口水汁龍利魚腸粉(辣)
鹹水角鳳爪排骨飯
2023-10-04 64 views
今日去咗觀塘嘅龍點心,呢度出名係新派嘅點心,同屋企人去試吓,等佢哋試下有啲唔同嘅點心,唔好淨係喺大酒樓叫蝦餃燒賣。每一樣點心都好精美,唔單只係味道好,而且仲色彩繽紛咁樣,屋企人睇到都即刻影相打卡,最好就係佢嘅點心好多時都會有拼盤,咁樣就可以每樣都是一粒,就算中伏都唔使成籠食晒,當然,整體嚟講係每樣點心到好出色。值得一題係佢嘅鰻魚荷葉飯,阿媽話,從來都未見過鰻魚可以加入中式點心入面,俾佢一個好大嘅驚喜,而且佢鍾意食入面每一粒都入晒味嘅飯!成家人有一個愉快嘅用餐體驗!

成家人有一個愉快嘅用餐體驗!

2023-10-03 91 views
📍#觀塘 #龍點心#羊羊在觀塘#羊羊在九龍之前上網買咗優惠卷,特登去試吓呢間點心專門店✌🏻估唔到8點半都仲咁多人,應該真係幾好食掛🤪款款點心都係好精緻,但係味道上就唔似外表咁得🤣即係追求打卡可以,追求好食就不必了,特別咁創新唔係個個接受🙂🐑點心二人餐 $188✨ 一龍大滿足(以下食物各一)🥟酸菜魚鳳眼餃有啲搞笑,食落去有塊皮包住魚肉咁,冇咩特別,唔講唔知係酸菜魚🤭🥟蟹粉菠菜香蝦餃冇蟹粉味,但以菠菜蝦餃嚟講都唔錯😉🥟筍尖蝦餃皇有啲筍粒,蝦都彈牙,但皮太軟,一夾就穿同癡筷子🥢🥟松露野菌晶瑩餃好香松露味,食落就係松露味蝦餃🤣🍑豌豆桃子不知什麼,一口吃下去了,不好意思😅🦑鹹蛋黃墨魚燒賣有驚喜,原來係流心😳同平時燒賣唔同,用咗墨魚彈牙好多😁✨筍尖蝦餃皇✨笑口叉燒包唔係隻隻都爆口,餡就份量正常,偏多醬,包身甜味比較高😗✨一口鹹水角五顏六色都好睇,食落幾厚皮同油淋淋🤦🏻‍♀️餡偏少,好似食咗一口寂寞😮‍💨❌✨脆脆富貴紅米腸幾乎枱枱都叫,不過個人不喜歡,因為真係太油了,連碟都係油🏳️本身紅米腸包住啲脆脆,真係幾香脆,但係一咬就好多油爆出嚟,再蘸麻醬個啲,超油😵有豉油、麻醬、酸甜醬蘸,然而係完全唔夾😊✨桂花

📍#觀塘 #龍點心

#羊羊在觀塘
#羊羊在九龍

🐑點心二人餐 $188
✨ 一龍大滿足(以下食物各一)
🥟酸菜魚鳳眼餃

🥟蟹粉菠菜香蝦餃
冇蟹粉味,但以菠菜蝦餃嚟講都唔錯😉

🥟筍尖蝦餃皇
有啲筍粒,蝦都彈牙,但皮太軟,一夾就穿同癡筷子🥢

🥟松露野菌晶瑩餃
好香松露味,食落就係松露味蝦餃🤣

🍑豌豆桃子
不知什麼,一口吃下去了,不好意思😅

🦑鹹蛋黃墨魚燒賣
有驚喜,原來係流心😳同平時燒賣唔同,用咗墨魚彈牙好多😁

✨筍尖蝦餃皇

✨笑口叉燒包
唔係隻隻都爆口,餡就份量正常,偏多醬,包身甜味比較高😗

✨一口鹹水角

❌✨脆脆富貴紅米腸

✨桂花糕
幾清甜,仲咬到粒粒桂花🤓

🍜擔擔麵 $50
少少貴,唔太大碗但都足料😀有好多肉醬係面,湯底偏濃稠,拌麵咁都幾正🤤順帶一提,係有啲辣🌶

總價錢 - $284 ($10/位🫖+有加一

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #觀塘美食 #九龍美食 #美食推介 #手工點心 #點心 #香港點心 #dimsum #燒賣 #粉果 #蝦餃 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #流量密碼
2023-10-02 71 views
叫了個二人套餐,有8個點心,比正價平便不少,份量超滿足非常抵食。點心全部熱辣辣。尤其是鰻魚飯最好食,因為除了鰻魚外,飯裡面還有餸,超正。打算下次再來叫個四人餐。
2023-10-02
$144 (Dinner)
  • 鰻魚荷葉飯
2023-09-21 158 views
星期六一起伸想飲早茶諗起上次巴士經過灣仔見到呢間新興酒樓,一於試吓! 😍😍得咗一陣終於入到去叫咗三款嘢食,燒賣都好多款,我地叫咗傳統燒賣,豬肉偏肥多,整體都可以。之後叫咗呢個類似炸蝦卷嘅味道正常一般般仲有呢個鳳爪排骨飯呢個反而有驚喜,鳳爪排骨份量唔錯,鳳爪色澤、肉質都好,飯唔乾身整體來講,餐廳裝潢特別,點心都別具特色,服務尚可,不過星期六日都一定好多人等位,所以下次想試其他點心都係平日去好了☺️
星期六一起伸想飲早茶
諗起上次巴士經過灣仔見到呢間新興酒樓
一於試吓! 😍😍

得咗一陣終於入到去
叫咗三款嘢食,
燒賣都好多款,我地叫咗傳統燒賣,
豬肉偏肥多,整體都可以。
傳統燒賣

之後叫咗呢個類似炸蝦卷嘅
味道正常一般般
鳳尾蝦多士

仲有呢個鳳爪排骨飯
呢個反而有驚喜,
鳳爪排骨份量唔錯,
鳳爪色澤、肉質都好,飯唔乾身
鳳爪排骨飯

整體來講,餐廳裝潢特別,
點心都別具特色,服務尚可,
不過星期六日都一定好多人等位,
所以下次想試其他點心都係平日去好了☺️
傳統燒賣