Restaurant: Lung Dim Sum (Eastcore)
Info:

2022-02-04 52 views
到酒樓飲茶是很多人由細到大便參與的家庭活動,蝦餃、燒賣、叉燒包都陪伴著大家一起長大,成為代代相傳的飲食習慣,這傳統亦隨著時代進步起了變化。近期流行的新潮點心食店,主打各種特色美味創意點心,傳統港式美味融合無限新潮創意,抓住現代人用餐愛拍照的特性,成功令大家對以往茶樓的模式或印象改觀。龍餃子筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃龍燒賣懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、番茄海鮮燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣鳳爪拼金錢肚牛肚和鳳爪軟腍而不爛,吸引醬汁很入味馬拉小籠包肉骨茶風味,薄皮包裹多汁鮮肉一口鹹水角肉丁蝦米冬菇為餡大澳蝦醬鮮魷卷鮮魷與蝦醬融為一體,別具風味黑椒牛肉球嫩滑牛肉蜜桃咕嚕肉酸酸甜甜很開胃

龍餃子
筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃

龍燒賣
懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、番茄海鮮燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣

鳳爪拼金錢肚
牛肚和鳳爪軟腍而不爛,吸引醬汁很入味

馬拉小籠包
肉骨茶風味,薄皮包裹多汁鮮肉

肉丁蝦米冬菇為餡

大澳蝦醬鮮魷卷
鮮魷與蝦醬融為一體,別具風味

黑椒牛肉球
嫩滑牛肉

蜜桃咕嚕肉
酸酸甜甜很開胃
$150 (Tea)
飲茶成日食嚟食去都係嗰幾味🤓今次發掘到一間新式點心 口味創新~座位都尚算闊落 坐得幾舒服而且食物賣相都好精緻 有少少突破傳統.🎈一籠大滿足 ($58)一份有六件唔同點心 適合選擇困難症人士🙆‍♀️👉筍尖蝦餃皇: 一款傳統點心 蝦肉夠彈牙~👉酸菜魚鳳眼餃: 味道微辣 魚味唔算突出👉松露野菌晶瑩餃: 松露fans可以一試 幾特別👉蟹粉菠菜香蝦餃: 另一款好有蟹肉味嘅點心 味道幾特別🤤👉臘味糯米燒賣: 軟糯嘅口感 好夠味啊~👉碗豆桃子: 好特別嘅包點 豆味偏清淡.🎈脆脆富貴紅米腸粉 ($42)紅米腸粉皮呈粉色 好有少女心嘅顏色🤣一份配有醬油 酸辣醬 麻醬 三款醬汁一咬落去已經脆卜卜 入面仲有蝦肉同豬肉口感不錯 推薦加醬油一齊食~.🎈一口鹹水角 ($32)一開始就被精緻的外觀吸引了😍做成串燒形式 大小約莫一粒魚蛋左右又橙又綠 小巧地一串放入兩粒食落一口一個果然夠哂方便!而且炸得香脆 內餡亦夠滋味😛.🎈拉絲菠蘿包 ($36)市面上菠蘿包有內餡多數以叉燒為主用芝士作為內餡整菠蘿包就比較少見🧐菠蘿包嘅表皮已經夠香甜 芝士味較淡兩個味道夾埋唔會覺得衝突 幾特別的👍.🎈櫻花果凍天鵝酥 ($48)起級精緻高

飲茶成日食嚟食去都係嗰幾味🤓
今次發掘到一間新式點心 口味創新~
座位都尚算闊落 坐得幾舒服
而且食物賣相都好精緻 有少少突破傳統
🎈一籠大滿足 ($58)
一籠大滿足

一份有六件唔同點心 適合選擇困難症人士🙆‍♀️
👉筍尖蝦餃皇: 一款傳統點心 蝦肉夠彈牙~
👉酸菜魚鳳眼餃: 味道微辣 魚味唔算突出
👉松露野菌晶瑩餃: 松露fans可以一試 幾特別
👉蟹粉菠菜香蝦餃:
另一款好有蟹肉味嘅點心 味道幾特別🤤
👉臘味糯米燒賣: 軟糯嘅口感 好夠味啊~
👉碗豆桃子: 好特別嘅包點 豆味偏清淡
碗豆桃子

🎈脆脆富貴紅米腸粉 ($42)

紅米腸粉皮呈粉色 好有少女心嘅顏色🤣
一份配有醬油 酸辣醬 麻醬 三款醬汁
一咬落去已經脆卜卜 入面仲有蝦肉同豬肉
口感不錯 推薦加醬油一齊食~
🎈一口鹹水角 ($32)

一開始就被精緻的外觀吸引了😍
做成串燒形式 大小約莫一粒魚蛋左右
又橙又綠 小巧地一串放入兩粒
食落一口一個果然夠哂方便!
而且炸得香脆 內餡亦夠滋味😛
🎈拉絲菠蘿包 ($36)
拉絲菠蘿包

市面上菠蘿包有內餡多數以叉燒為主
用芝士作為內餡整菠蘿包就比較少見🧐
菠蘿包嘅表皮已經夠香甜 芝士味較淡
兩個味道夾埋唔會覺得衝突 幾特別的👍
🎈櫻花果凍天鵝酥 ($48)
櫻花果凍天鵝酥

起級精緻高貴嘅一款甜品 超打卡able😍
兩隻天鵝中間放入一碗櫻花果凍
真係會唔忍心拆開咁靚嘅天鵝啊🤤
天鵝酥入面係豆沙餡 酥皮一層一層好酥脆
味道唔算太甜 食落味道不錯~
櫻花果凍伴以黑糖醬 味道清新
🎈總括而言
性價比算係幾高 精緻得嚟食得飽😛
相比傳統點心 呢到嘅新式點心幾創新
整體味道都不錯 睇得又食得啊~

一籠大滿足
碗豆桃子
拉絲菠蘿包
櫻花果凍天鵝酥
2022-01-31 60 views
👍🏻呢到嘅點心 真心有特色又好好食在傳統點心上加一些小驚喜又不失原本的風采每碟即點即蒸/炸 真心新鮮抵食又好食🥢口水汁龍利魚腸粉第一次食中間係魚的腸粉意外地好食口水汁麻辣惹味 粒粒花生味道突出腸粉爽滑不黏牙 配上滑嫰龍利魚柳真係好好食🥢龍餃子松露野菌晶瑩餃(左上)筍尖蝦餃皇(右上)蟹粉菠菜香蝦餃(左下)酸菜魚鳳眼餃(右下)🥟松露餃外型精緻松露味濃厚到一放入口對面友人都話聞到鍾意食松露的朋友一定要試呢款都係我第二喜歡的餃🥟蟹粉菠菜餃 係四樣之中我最喜歡最推薦的有舒意地將一大片蟹粉再加埋三文魚子 不止外觀吸晴味道亦都好出色 鮮味十足🥟酸菜魚餃表面有一塊魚柳 食入口有種酸菜魚味的餃子感覺 好特別的一款餃🥢龍燒賣懷舊燒賣(左上)麻辣牛肉燒賣(右上)蕃茄海鮮燒賣(左下)龍蝦汁墨魚燒賣(右下)龍燒賣味道都很好但相對龍餃子 驚喜度會無咁大🟡麻辣牛肉燒賣係一粒頗嗆辣的牛肉賣 喜歡麻辣口味的我第二喜歡呢款餃🟡龍蝦汁墨魚燒賣係我係四款入面最喜歡的入口後首先出現感覺到是濃郁墨魚味的滑咬開後瞬間噴出龍蝦汁 好香好juicy🟡蕃茄燒賣 內有蕃茄粒 外皮都是橙紅色的但蕃茄味對比期待上唔算好濃郁👍🏻特別要讚佢地所有

👍🏻呢到嘅點心 真心有特色又好好食

🥟酸菜魚餃表面有一塊魚柳
食入口有種酸菜魚味的餃子感覺
好特別的一款餃

🥢龍燒賣
懷舊燒賣(左上)麻辣牛肉燒賣(右上)
蕃茄海鮮燒賣(左下)龍蝦汁墨魚燒賣(右下)

龍燒賣味道都很好

神秘又帶點華麗的黑金配搭外觀
包體柔軟煙韌
一啖咬落去流沙的奶皇瞬間流出
味道鹹甜相輔
好食到「我要食多個」

🥢馬拉小籠包

本身唔太喜歡茶葉泡太耐的苦澀感
但佢地嘅茶 隔住渣
泡好一段時間都唔會苦澀 很順喉
2022-01-31 196 views
朋友介紹我呢間位於觀塘既點心店-龍點心。餐廳主打新派手工點心,材料配搭非常新穎🤩。裝潢方面,餐廳以港式情懷為主,馬賽克磚同霓虹招牌都散發出濃厚既懷舊氣息。- 龍燒賣呢個拼盤有四款截然不同既味道,包括傳統燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣同番茄海鮮燒賣。後者三款燒賣展現出中西合璧既文化,充滿新鮮感,尤其係龍蝦汁墨魚燒賣,一咬龍蝦汁就「咇」出嚟,味道鮮甜😋- 大澳蝦醬鮮魷卷蝦醬係大澳出名既食物,蝦醬既鹹香味好突出,鮮魷爽口清新,外皮非常香脆😙- 脆脆富貴紅米腸粉最外層既紅米腸粉晶瑩剔透,外皮軟糯,第二層好香脆,最入面既蝦肉鮮甜彈牙,加上沙律醬,層次非常豐富。旁邊仲有三款醬汁任君選擇,包括芝麻醬、甜酸醬同醬油。- 黑金流沙包黑金色既賣相十分型格,流沙包好鬆軟,我將流沙包掐開一半,奶黃即刻流出嚟,而且熱辣辣😍- 一口豆腐外皮非常薄,外脆內軟,入面既豆腐仍然嫩滑,下面有脆囗既南瓜子墊底,食到停唔到口。- 一龍大滿足一籠有齊松露野菌晶瑩餃、豌豆桃子、蟹粉菠菜香蝦餃、荀尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃同臘味糯味飯燒賣😍臘味糯味飯燒賣啱曬鍾意糯米飯但屋企人唔食既我,一個糯米飯既份量對我嚟講太多,呢個燒賣可以俾我

- 龍燒賣

- 一口豆腐
一口豆腐

- 一龍大滿足
一龍大滿足

臘味糯味飯燒賣啱曬鍾意糯米飯但屋企人唔食既我,一個糯米飯既份量對我嚟講太多,呢個燒賣可以俾我過下口癮😚

酸菜魚鳳眼餃上面鋪滿魚片,味道同平時食嘅酸菜魚如出一轍。至於其他款式都好好味👍🏻

所以點心都好好味,環境又靚,值得一試!
2022-01-23
$150 (Lunch)
黑金流沙包
一口豆腐
2022-01-30 48 views
睇廣告慕名而來,入到門口感覺好乾淨,坐下叫了鐵觀音,然後叫了10多款式點心,賣相真係幾好,食過之後味道就麻麻地,點心應該有的配料,佢都冇放在內,出奇地,佢好多點心加了麻辣,感覺好怪,例如滷水鵪春蛋燒賣,佢加了麻辣,麻辣的味道太霸道,變相蓋過了滷水鵪春蛋的滷水味,另一個金錢肚並鳳爪,又係加了麻辣,叫了兩個炸物,本身諗住都冇問題,但係食落啲餡了,居然有蝦醬味,我真係唔識欣賞,鰻魚荷葉飯,這個飯不算太差,但係食唔到荷葉香味,我認為這間公司,應該改良下味道,突出係應該的,但係都要睇吓夾唔夾,咁多點,心,我認為中規中矩,只有叉燒包和腸粉,茶葉方面,只有鐵觀音及菊普洱茶,太小選擇,假如你們是特色茶樓,應該引入多幾款花茶!
2022-01-29 42 views
假日好想嘆下一盅兩件, 觀塘友提議這間新開不久之#龍點心 ,說之前食過番尋味,一於同我去多次。選了鐵觀音茶,茶香又解油膩😊。拉絲菠蘿包,皮脆包很鬆軟,味道很好不會過甜,很喜歡😘。一龍大滿足,有6款不同種類的點心- 蝦餃皇,酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉波菜香蝦餃、豌豆桃子& 臘味糯米餃子,啱晒我哋各款都想試嘅人。蝦餃皇皮薄蝦新鮮又彈牙,酸菜魚鳳眼餃有食緊酸菜魚的感覺,松露餃松露味好出,蟹粉菠菜香蝦餃,入口好香,味道特別,豌豆桃子樣子像壽包,味道清甜,糯米燒賣糯米煙韌。龍燒賣,有四款不同款式的燒賣,正常燒賣、麻辣牛肉燒賣、蕃茄海鮮燒賣&龍蝦汁墨魚燒賣。新鮮熱辣辣,粒粒都各有特色。韮黃鮮蝦腸粉,上菜時已分好6件,每件腸粉內都有新鮮大蝦🍤,手工腸粉很滑溜。普通擔擔麵,佢嘅辣油是我喜歡的麻辣,辣度適中唔會過辣,加埋麻醬味道很正,麵質很煙韌有咬口。

選了鐵觀音茶,茶香又解油膩😊。

拉絲菠蘿包,皮脆包很鬆軟,味道很好不會過甜,很喜歡😘。

2022-01-29
2022-01-28 39 views
真係好啦,又有機會試新野。就咁睇Menu,會覺得呢類型既點心只係好睇唔好食,今日來試咗,發現到有水準喎!最緊要啲嘢係熱辣辣!格局係有心思的!豆豉鯪魚油麥菜, $48點心拼盤,款款都幾特別。$58擔擔面, 48$燒賣,四粒都唔同的呢個鹹水角等得耐!新鮮炸起,好味!呢度坐位都算舒服,總括來講,味道、環境、服務都合格!款式就唔算好多選擇,但係就幾特別。打卡一流!人均消費$110-120左右。一是無妨!下次都想試吓其他款式。

格局係有心思的!

豆豉鯪魚油麥菜, $48

點心拼盤,款款都幾特別。$58

擔擔面, 48$

燒賣,四粒都唔同的

呢個鹹水角等得耐!新鮮炸起,好味!

2022-01-27 24 views
今日約咗朋友同佢補足生日🎂因為而家冇晚市堂食,我呢個朋友又好鍾意食點心🥧就約咗佢嚟觀塘呢間新開嘅點心餐廳~佢有唔同款式嘅點心,茶位只需要$8一位一籠大滿足$58因為新開張有優惠,一大籠有六款唔同嘅點心,好特別~有酸菜魚鳳眼餃,蟹粉菠菜香蝦餃,松露野菌晶瑩餃,豌豆桃子等等~酸菜魚鳳眼餃幾特別,中間嘅酸菜魚酸酸地,少少辣脆脆富貴紅米腸粉$42粉紅色嘅外表,中間配有脆卜卜嘅油炸鬼,食落外軟內脆,幾特別嘅口感,配埋佢特有嘅醬汁,甜酸醬,豉油同埋芝麻醬,幾好味😋馬拉小籠包四隻$36同普通嘅小籠包唔同,佢係啡色外皮,一咬入面有好多肉汁爆曬出嚟,好Juicy,有鹹鹹地又甜甜地嘅感覺,皮薄餡多,好正!鳳爪拼金錢肚$36一籠有好多鳳爪同金錢肚,金錢肚食落煙煙韌韌,幾有咬口,鳳爪整得好香拉絲菠蘿包$36好特別嘅菠蘿包,外皮幾脆,而且幾香甜,內餡係拉絲芝士,成個配搭都好豐富,好味😋

一籠大滿足$58

脆脆富貴紅米腸粉$42

馬拉小籠包四隻$36

鳳爪拼金錢肚$36

拉絲菠蘿包$36
2022-01-23
$120 (Lunch)
2022-01-24 3702 views
觀塘區新開咗一間主打精緻點心嘅餐廳, 座落於觀塘一座商業大廈East Core嘅1樓,新開咗幾間餐廳,其中一間餐廳外表好似一個間懷舊點心舖, 五光十色的霓虹燈裝飾, 午餐食點心都可以去得好好睇睇 🔔茶芥🍵每位$8 龍燒賣($38)一份有四款燒賣包括懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、蕃茄海鮮燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣。賣相的確不錯,味道正常發揮,唔會有伏 松露野菌晶瑩餃($36)💕好少見有紫色嘅點心,仲要係蒸餃,賣相確係有驚喜好特別,夾起都覺得好靚,皮不會太乾太硬,味道還好。 脆脆富貴紅米腸粉($42)💕大大碟夠哂大方得體,確係富貴,紅米腸粉包住炸蝦春卷,外面淋上蛋黃醬, 仲可以點三款唔同嘅醬汁,好好好味,呢個極力推介 笑口叉燒包($32)正常發揮,跟一般貨色差不多 鳳爪拼金錢肚($36)💕少見點心可以金錢肚拼鳳爪做一客,好處係一次過可以食兩碟唔使分開叫👍 馬拉小籠包 ($36)味道唔算突出,食完都唔太記得味道 普通擔擔麵($48)💕個人覺得係酒樓食到擔擔麵都唔算普通,味道不錯,但偏辣,可能唔啱唔食辣嘅朋友

🔔茶芥🍵每位$8

龍燒賣($38)

松露野菌晶瑩餃($36)💕

脆脆富貴紅米腸粉($42)💕

笑口叉燒包($32)
正常發揮,跟一般貨色差不多

鳳爪拼金錢肚($36)💕

馬拉小籠包 ($36)
味道唔算突出,食完都唔太記得味道

普通擔擔麵($48)💕

Type of Meal
Lunch
2022-01-24 811 views
今日同朋友落左去觀塘拎野,發現觀塘有個新大廈叫Eastcore,1樓有幾間食肆,有點雞肚餓就點左呢間食fushion點心!店員安排左卡位比我地座!用Qr code 落單,十分方便準確!一龍大滿足(筍尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、豌豆桃子、臘味糯米燒賣)$58 :筍尖蝦餃皇皮薄蝦彈牙;酸菜魚鳳眼餃就好似食左酸菜魚的味道,麻辣味湧上心頭;松露野菌晶瑩餃就松露味濃郁;蟹粉菠菜香蝦餃蟹籽粒粒脆爆,蟹粉菠菜味很突出;豌豆桃子饀是豌豆攪成蓉,只是微甜,像壽包非常可愛;臘味糯米燒賣,很特別不同平時食的燒賣,像臘味飯放在燒賣皮內,饀當然有糯米、臘腸、臘肉和少少中芹,糯米煙韌饀又多十分好食😋!馬拉小籠包(4隻)$36: 皮是用黃糖煮,饀是豬肉碎而且食時要小心,因為內有好多肉汁爆出來,小心燙親咀。脆脆富貴紅米腸粉$42:內有滿滿蝦肉用網包住炸脆,紅米手工腸粉特別滑溜,腸粉上面有沙律醬,供應醬油,芝麻醬,甜酸醬,加上醬料在腸粉一齊食十分味美。一口豆腐$48: 碟底有好多松子都幾脆口又可作隔油,上面是炸豆腐,豆腐外脆內熱,滑滑的豆腐食多幾件都不覺得膩。一口鹹水角$32: 是用竹支2個

一口鹹水角$32: 是用竹支2個一串,有綠色及橙色,共有2串,傳統是橢圓形,但是這裡是乒乓波呎吋大,煙煙韌韌,好有咬口,內饀是碎肉和中芹,香口又好味。

+++++++++++++++
2022-01-24 57 views
餐廳裝修懷舊得黎又好有創意坐位都闊落,枱與枱之間都有一段距離今次3個人點左11蘢點心,食到好飽😂1)蟹粉菠菜香蝦餃 3隻好重嘅蟹粉味,味道調配得好好2)滷水鵪鶉蛋燒賣 3隻有啲辣嘅燒賣,滷水味滲入哂鵪鶉蛋內,正3)臘味糯米燒賣 4粒冇咩特別,純粹係燒賣皮包住糯米4)黑金流沙包 3個一咬落去 流沙係好多,所以要小心啲食,但好好味5)韭菜鮮蝦腸粉韭菜味唔出,但鮮蝦好大隻同爽口6)大澳蝦醬鮮魷卷蝦醬味好出,必食之一7)一口鹹水角 4粒有別於傳統嘅口味,橙色綠色既外型望落都好靚8)拉絲菠蘿包 3個芝士味唔係好出,所以覺得冇咩特別9)普通擔擔麵辣味出,但覺得可以多啲花生醬嘅味10)叉燒包 3個同平時食既差唔多11)金錢肚 鳳瓜調味好食 金錢肚好爽
餐廳裝修懷舊得黎又好有創意
坐位都闊落,枱與枱之間都有一段距離

今次3個人點左11蘢點心,食到好飽😂

1)蟹粉菠菜香蝦餃 3隻
好重嘅蟹粉味,味道調配得好好

2)滷水鵪鶉蛋燒賣 3隻
有啲辣嘅燒賣,滷水味滲入哂鵪鶉蛋內,正

3)臘味糯米燒賣 4粒
冇咩特別,純粹係燒賣皮包住糯米

4)黑金流沙包 3個
一咬落去 流沙係好多,所以要小心啲食,但好好味

5)韭菜鮮蝦腸粉
韭菜味唔出,但鮮蝦好大隻同爽口

6)大澳蝦醬鮮魷卷
蝦醬味好出,必食之一

7)一口鹹水角 4粒
有別於傳統嘅口味,橙色綠色既外型望落都好靚

8)拉絲菠蘿包 3個
芝士味唔係好出,所以覺得冇咩特別

9)普通擔擔麵
辣味出,但覺得可以多啲花生醬嘅味

10)叉燒包 3個
同平時食既差唔多

11)金錢肚 鳳瓜
調味好食 金錢肚好爽
2022-01-21
$168 (Lunch)
2022-01-22 86 views
餐廳裝修好有特式,好有屬於香港既感覺店內既霓虹燈設計充滿香港既情懷店員服務態度非常之好,好有親切感就算帶住口罩都feel到佢口罩入面有笑容咁因為新店開張 下午茶有八折(2:30pm開始)好抵食!啲野食就咁睇menu都好靚一黎到完全無照騙,都係咁靚想陪媽媽飲茶,仲可以滿足埋我港女想打卡既心一龍大滿足$58一籠6件;荀尖蝦餃皇,酸菜魚鳳蝦餃,松露野菌晶瑩餃,蟹粉菠菜香蝦餃,豌豆桃子,臘味糯头燒賈籠燒賣$38一籠4粒;懷舊燒賣,麻辣牛肉燒賣,番茄海鮮燒賣,龍蝦汁墨魚燒賣就咁賣相都好吸引,每一粒都好特別,有唔同既口感,唔同既味覺,有別於傳統茶樓既點心,但比傳統茶樓更創新更出色黑金流沙包 $32黑蚊蚊既包配上金閃閃既外表,一搣開個包奶黃就爆哂出黎,熱辣辣既流沙內餡,再加上鹹甜既口味非常好入口鳳爪拼金錢肚$36鳳爪肥美軟腍,金錢肚亦好大舊厚身醬汁都好入味一口鹹水角 $32表皮夠酥脆,內餡亦咸香,加上綠橙既配色更加吸引食慾鰻魚荷葉飯 $78鰻魚比想像中肥美同厚身,仲有一塊金箔係上面,再配上荷葉既飯香,值得一試
餐廳裝修好有特式,好有屬於香港既感覺
店內既霓虹燈設計充滿香港既情懷

店員服務態度非常之好,好有親切感
就算帶住口罩都feel到佢口罩入面有笑容咁

因為新店開張 下午茶有八折(2:30pm開始)
好抵食!

啲野食就咁睇menu都好靚
一黎到完全無照騙,都係咁靚
想陪媽媽飲茶,仲可以滿足埋我港女想打卡既心

一龍大滿足$58

籠燒賣$38

黑金流沙包 $32

鳳爪拼金錢肚$36
鳳爪肥美軟腍,金錢肚亦好大舊厚身
醬汁都好入味

一口鹹水角 $32
表皮夠酥脆,內餡亦咸香,加上綠橙既配色更加吸引食慾

鰻魚荷葉飯 $78

2022-01-22 46 views
平時同屋企人都好鍾意去飲茶食點心,基本上每一個星期都會去一次,所以,點心可以話係我哋食咗好多嘅一樣嘢,今次黎開觀塘,見到佢新出左一間龍點心,都係食點心嘅,而且好似有好多新式嘢食,即刻過嚟試吓。啲食物水準都幾好,非常精緻,當中特別要提到嘅係厚切叉燒腸粉,名副其實,真係厚切落足料,比起平時食開嘅要多好多叉燒。個鰻魚荷葉飯都非常好食,啲汁好濃但又唔會太咸,落足料而且調味好好,飯都超級香荷葉味,忍唔住食咗好多哈哈哈

2022-01-21 63 views
喺觀塘Eastcore開左間叫「龍點心」嘅餐廳,搭電梯上一層就到。依家新張優惠下午茶八折。我同朋友下晝四點幾黎,正好係下午茶時間,有八折,正!👍🏻咁多款點心眼花撩亂唔知嗌邊樣好?嗌「一龍大滿足」就唔使諗到頭都大埋啦。入面有齊蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃、臘味糯米燒賣和豌豆桃子。🔶酸菜魚鳳眼餃味道有少許香麻辣,將成個酸菜魚嘅精華濃縮左係一隻餃入邊,讚!👍🏻🔶松露野菌晶瑩餃黑松露味好香,同菇的味道好夾,互相輝映。入面重有粟米同紅蘿蔔粒,增添口感。🔶蟹粉菠菜香蝦餃蟹籽一咬汁就在口腔內爆發,入口有菠菜香。以為呢度淨係食點心,估唔到重有小菜和主食。🔶蜜桃咕嚕肉除左蜜桃,重有紅椒同青椒。最欣賞係佢落埋藍莓!😍蜜桃又甜又多汁。咕嚕肉落左甜酸醬十分開胃。🔶鰻魚荷葉飯呢個真係中西合璧嘅一個菜式。鰻魚啖啖肉而肥美。除咗鰻魚,飯入面仲有雞肉。飯夠乾身,唔會「腍bat bat」。🔶見佢有個甜品叫「櫻花果凍天鵝酥」好似幾靚咁就點個試下。櫻花果凍晶瑩剔透,好似水晶球咁,賞心悅目,微甜,不止美觀,味道也不錯~天鵝酥外貌精美到唔捨得食呀😍。酥皮酥脆,整到好似天鵝毛咁一層層,十分細緻,值得一讚👍🏻

🔶酸菜魚鳳眼餃

🔶松露野菌晶瑩餃

🔶蟹粉菠菜香蝦餃
蟹籽一咬汁就在口腔內爆發,入口有菠菜香。

以為呢度淨係食點心,估唔到重有小菜和主食。

🔶蜜桃咕嚕肉
除左蜜桃,重有紅椒同青椒。最欣賞係佢落埋藍莓!😍
蜜桃又甜又多汁。
咕嚕肉落左甜酸醬十分開胃。

🔶鰻魚荷葉飯
呢個真係中西合璧嘅一個菜式。

🔶見佢有個甜品叫「櫻花果凍天鵝酥」好似幾靚咁就點個試下。

天鵝酥外貌精美到唔捨得食呀😍。酥皮酥脆,整到好似天鵝毛咁一層層,十分細緻,值得一讚👍🏻。餡是紅豆蓉,不會太甜。
2022-01-21 822 views
觀塘食下午茶有好多嘢揀,上樓去新開龍點心,見到人少D,又几靚,仲有新開8折,咁就俾個機會佢啦!另外見佢仲有雜錦點心優惠我地2:25座底,佢俾咗張QR code 單俾我地落單,我scan 入去睇見唔到折扣,就問佢係咪要等晏少少點先有下午茶優惠?店員好有禮貌話我知,如果我準備食下午茶,佢轉頭夠鐘開另一張QR code 單俾我地。另外依度嘅茶有菊普揀,只係$8位,雖然菊花味唔係太重,但已經唔錯。夠鐘用新下午茶QR code 入去落單,見到佢直接顯示折左嘅價錢,點咗一龍大滿足:有蝦餃王,酸菜魚鳳眼餃,松露野菌餃子,牛肉燒賣同豌豆桃子。整體好靚又大粒又几好食,折左先$46 唔錯飲茶最鍾意食牛肉球,佢個拳頭咁大嘅牛肉球有4粒大牛丸份量,雖然唔平,但幾真材實料。韮黃鮮蝦腸粉,巳經切好有六份,六粒大蝦,方便食。見整體味道唔錯,我哋再點咗個小菜:芥末蝦球。同蝦腸一樣咁大隻蝦,俾預期大碟,好走油後撈勻芥末醬,惹味,如果唔係點咗麵,配白飯一流。佢個普通擔擔面,比出面辣,但幾香口,忍唔住食曬。

另外見佢仲有雜錦點心優惠

一龍大滿足

韮黃鮮蝦腸粉,巳經切好有六份,六粒大蝦,方便食。

見整體味道唔錯,我哋再點咗個小菜:芥末蝦球。

佢個普通擔擔面,比出面辣,但幾香口,忍唔住食曬。