若然你想大啖大啖咁吞胡椒粉落肚而又對白烚海鮮無比鍾情既話,請你毫不猶豫order佢個海鮮炒檬粉等左30分鐘再催先上菜,令我頓時進入fine dine體驗。當你以為胡椒粉已經落得如此大方,海鮮依然淡而無味,一定係餐廳細心至極,留意到本人有三高問題,健康清淡既菜式,令我感受到無微不至既照顧。檬粉既色澤令我不禁驚嘆餐廳如此fancy,使用到日本透明醬油炒粉,透明到連味道都透明埋。此般高級料理,小弟一介賤民,少食為妙。其實上次去食,印象真係唔錯,但係今次真係大跌眼鏡

其實上次去食,印象真係唔錯,但係今次真係大跌眼鏡

2021-08-01 175 views
上網查到呢間係被公認為最正宗嘅越南菜 係最佳越式餐廳之一🍴講到咁堅 梗係要試試佢😎.📌串燒雞,牛,豬 半打 $102串燒三款都好食 推介😋沙嗲花生味濃幾好食🥜肉嘅調味唔會太鹹啱啱好🥰同朋友都覺得牛最好食 夠嫩滑牛味都濃😎.📌香茅燒豬頸肉撈檬 $69香茅味唔太食得出🤫燒得唔會好乾 脆脆地 食落唔會好鞋🤤唔算太爽口彈牙 都唔會話 好juicy🙈肉唔算好厚 6片左右 檬粉都唔算太多🤣不過面都都幾多配菜 好清新 但男仔食應該唔夠🧐.📌咖喱牛腩撈檬 $69雖然係撈檬但係似湯檬多啲👀啲汁都幾多 咖哩味好香偏杰身🥘檬粉食落又唔會好淋 都爽口😎牛腩份量唔算好多 不過都幾淋 唔會好肥膩😌.📌香茅燒牛仔骨 $98得四舊份量有啲少 都唔太厚肉😢香茅味都係食唔出🌿不過牛味又幾濃🐮夠滑又juicy😚燒得好香 甜甜地👅.📌三色冰 $28佢係椰奶底 椰子味好濃香🥥飲落唔會好甜 加埋三色啫喱煙煙韌韌😌口感唔錯🤍
📌串燒雞,牛,豬 半打 $102

三色冰
  • 串燒雞
  • 豬 半打
2021-07-07 146 views
又係一次臨時轉肽😂本身打酸食永年、但係有人話要上the one 睇下牧牧&KK爭田田嘅天台🤣兜下兜下就變左食依間🤣成餐飯只係得個半鐘、但係點左N躲嘢🥲同埋真係上得太快、根本冇位放,只可以係咁快啲快啲食豬扒望落好似好吸引,但係豬扒醃製唔夠入味有啲硬,失望咖喱雞煲陪印度薄餅有啲真係唔習慣用手撕凱啲薄餅、不過真係好鍾意泰式越式嘅咖喱、椰汁味濃啲又唔會太辣、雞件好滑好入味 但係份量太少了薯仔好淋好入味,食左就停唔到口,如果有白飯撈埋啲咖喱汁就爽
又係一次臨時轉肽😂
豬扒望落好似好吸引,但係豬扒醃製唔夠入味有啲硬,失望

咖喱雞煲陪印度薄餅
雞件好滑好入味 但係份量太少了
薯仔好淋好入味,食左就停唔到口,如果有白飯撈埋啲咖喱汁就爽
2021-07-06 158 views
位於the one商場 地理優越 都幾方便🥳柚子海鮮沙律$78先黎個開胃小食 味道酸酸地辣辣地🌶柚子味道清新 冇酸味 剛好可以中和個辣味😆越式拼盤$98掋食之選🤩原價$118 但依家有推廣優惠😎集齊越南小食人氣之選 有蝦餅有豬頸肉😍每樣都新鮮熱辣 炸得好香脆 唔會乾🤪印式薄餅$25食食吓發現唔係幾夠飽 嗌咗個平平哋嘅薄餅薄餅口感軟熟鬆脆 有足夠既厚度 實飽肚🤤香芒糯米飯$59甜品不二之選😙芒果鮮甜🥭最緊要夠甜👍🏻有齊白糯米、黑糯米 質感唔會太硬 剛好😋三色冰$28凍奶茶$28
位於the one商場 地理優越 都幾方便🥳

食食吓發現唔係幾夠飽 嗌咗個平平哋嘅薄餅
薄餅口感軟熟鬆脆 有足夠既厚度 實飽肚🤤

香芒糯米飯$59
甜品不二之選😙芒果鮮甜🥭最緊要夠甜👍🏻
有齊白糯米、黑糯米 質感唔會太硬 剛好😋

三色冰$28

凍奶茶$28
  • 越式拼盤
2021-07-05 104 views
☟非專業最真實食評☟𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼-/ 𝘽+:超載椰青焗飯($98)椰汁同椰青味mix埋一齊好夾,第一啖真係勁好味👀啲汁撈飯甜甜地得尼好creamy, 仲可以食埋椰青肉👍🏻可惜食到最底會有少少膩𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:大蝦菠蘿飯($88)不過不失嘅菠蘿炒飯,蝦得3-4隻,炒飯唔會好油膩嘅。純粹我個人鐘意食菠蘿炒飯先比尼個分haha🤣
☟非專業最真實食評☟

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼-/ 𝘽+:超載椰青焗飯($98)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:大蝦菠蘿飯($88)
2021-06-27 2903 views
一到夏天就特別想食越南菜,係咁熱既天氣下無咩胃口,相比之下食碗帶湯既粉麵濕下口更好.手撕雞札肉湯粉清湯底帶一陣雞油香,手撕雞有嚼口又唔會好柴,入口雞肉唔會有雪味帶淡淡雞肉香.河粉香滑夾起唔容易斷.札肉帶一陣胡椒肉香,入口彈牙.河粉再加上附送既配料例如九層塔,青檸及辣椒食落加左陣檸香及少少酸味令整體更開胃.黃咖哩軟殼蟹鍋咖哩係烘爐上加熱,保持咖哩既温度,配上外脆內軟熟法包沾上溫熱既咖哩汁食,味道相當濃郁豐厚.黃咖哩味道帶薑黃香及淡淡椰香味,濃郁惹味.另外附上既炸軟殻蟹外酥內香,咬入口帶住蟹鮮香及咖哩香.印式薄餅帶住油酥香既薄餅,味帶麵粉香入口煙煙韌韌.吸汁力同樣夠強,每一口都食到濃郁既咖哩.越式春卷炸成金黃色又香脆既春卷賣相好吸引,咬開既時間係口中聽到清脆既咔嚓聲.春卷內裏帶住粉絲肉碎及蔬菜,外在再包上新鮮既生菜令油膩感減低.越南滴滴咖啡重焦香既咖啡經滴漏後更順滑香甜.底下以煉奶換上鮮奶味道更醇滑既同時亦帶住一陣奶香甜味.

手撕雞札肉湯粉

印式薄餅

越南滴滴咖啡

Type of Meal
Lunch
2021-06-25 139 views
今日同姊妹係The one行街睇戲順便食埋飯先返屋企🙌見好耐冇食越南野就黎左呢間!青木瓜蝦沙律 🥗 $62呢個青木瓜蝦沙律酸酸辣辣好醒胃先😍 木瓜清新蝦仁🍤夠爽口😉係一個唔錯既開胃菜越式拼盤 $98有我最愛既蒸粉卷🤩粉卷皮夠薄點埋酸味味醬汁一齊食樂好正🥰炸春卷、炸蝦餅炸到好香脆👍豬頸肉肉質彈牙又唔會好乾👍火車頭河粉 $78每次食越南野都必定叫「火車頭牛肉湯粉」先安樂😂 呢度嘅湯底好正隔住口罩都聞到好香🥰牛肉嫩滑有牛味🤩河粉都滑嘟嘟架🤟青檸🍋梳打 $28呢度既青檸梳打係用返Chang 呢個牌子既梳打水架😊一啲都唔hea😁芒果🥭糯米飯 $59呢個係用左糯米加紫米雙色既糯米🤩食落暖暖地而且口感好煙un 😚面頭椰漿份量好多😍食落椰香十足但唔會覺得好heavy😉另一主角芒果🥭食落未算勁甜嗰隻😂不過都係好食😌

青木瓜蝦沙律 🥗 $62

越式拼盤 $98

火車頭河粉 $78

青檸🍋梳打 $28

芒果🥭糯米飯 $59

2021-06-23 157 views
除咗眼睛想旅行,條脷都想去埋一份👅東南亞菜不嬲都幾合我口味,今次就食越南菜🇻🇳·<滿載椰青海鮮飯> ʜᴋᴅ 103對呢間越南餐廳嘅印象其實就係嚟自於呢個飯,見到用原個椰青做裝飯,啲椰汁仲要滿瀉流到落碟底真係好吸引🤩飯嘅表面淋上椰汁,一上枱就聞到好香椰子味,甜甜咸咸好上癮🥥椰青內都塞滿飯,建議多啲人share先食得晒😆海鮮有幾隻蝦同墨魚仔🦐偶而喺飯入面會出現小小蜆肉,略嫌海鮮份量少咗啲🤏🏻·<越式咖喱鮮雞鍋配印式薄餅> ʜᴋᴅ 105咖喱鍋會連埋一個小火爐一齊上,有火keep住溫度,咖喱仲會保持微滾添🍛味道甜甜地似泰國黃咖喱,雞件都有4-5大件,連埋咖喱汁食非常惹味😋薄餅係類似手抓餅,不過無論係naan定手抓餅,蘸咖喱都係咁好食🤪·<鮮蝦米紙卷> ʜᴋᴅ 48每一段米紙卷都會有一隻蝦,包入好多米粉🦐米紙煙韌好食😛不過味道偏淡,要靠附上嘅醬汁調味,個汁私心想要多啲🤓·<串燒雞、牛、豬> ʜᴋᴅ 58朋友話好想食串燒,就叫咗每樣一串咁試🍢 感覺三種肉嘅腌料大同小異,味道差不多。配上嘅沙嗲汁有淡淡花生醬味🥜味道偏甜我幾鍾意👌🏻·雖
<滿載椰青海鮮飯> ʜᴋᴅ 103
<越式咖喱鮮雞鍋配印式薄餅> ʜᴋᴅ 105
<鮮蝦米紙卷> ʜᴋᴅ 48
<串燒雞、牛、豬> ʜᴋᴅ 58
雖然未去過越南,呢度點都有啲越南味嘅🇻🇳但真係好想去食pho同越南法包,重點係可以好平🤪
好食,推介!如果唔係媽媽嗌,我真係未必會試,今日真係有驚喜。外皮夠滑,厚薄適中,餡料有免治豬肉、木耳、洋葱等,非常岩味。再點埋啲酸甜汁,吃落再增添層次。米紙卷旣粉皮一樣咁滑,仲好薄添。豬頸肉係薄薄一塊係裡面,加上一片新鮮生菜,包住大「住」粉絲,再配埋酸甜汁,正!湯夠清甜,河粉滑溜。生牛肉分量不少,味道肉質亦不錯;牛丸頗彈牙,再大粒啲就更加正;牛柏葉夠爽口。一大碗,share食,十分滿足。 另一份主食,我地點左越式咖喱鮮雞鍋配印式薄餅!一serve到枱面,職員就點火熱住咖喱鍋,咖喱味非常香濃。大大件雞塊,肉質唔會鞋,我至愛旣薄餅仲要煎得熱辣辣、又煙韌,點埋咖喱汁,大滿足。(開頭落lime soda, 冇飲開個隻chang牌,staff 都好好態度offer 換其他飲品) 整啖紅豆冰,爽!粒粒紅豆都大大粒,無煮到爛曬,very good.

扎肉蒸粉包

香茅豬頸肉米紙卷

特別火車頭

越式咖哩鮮雞鍋配印度薄餅

另一份主食,我地點左越式咖喱鮮雞鍋配印式薄餅!

扎肉蒸粉包
香茅豬頸肉米紙卷
特別火車頭
越式咖哩鮮雞鍋配印度薄餅
2021-06-22 81 views
今日去尖沙咀換禮品,換完之後順便覓食才回家🤭記得The one 商場有間越南菜,午市套餐不太貴!於是今日就去試吓🤪Le Viet 位於 The One 商場4樓,一出Lift就會見到!香矛燒豬頸肉撈檬,豬頸肉份量不少,而且是厚切有咬感,味道燒得香濃惹味!咖喱牛腩撈檬,咖喱香濃帶少少辣夠惹味,配菜不少有厚切洋蔥,薯仔,三色椒等,牛腩軟硬適中,牛筋夠淋!鮮蝦米紙卷,米紙夠薄,包住爽甜的鮮蝦,爽口的生菜和檬粉等再埋埋醒胃的酸酸甜甜醬汁一齊食👍🏻炸蝦餅,炸得夠香脆,蝦肉彈牙!

炸蝦餅,炸得夠香脆,蝦肉彈牙!

2021-06-22 77 views
行尖沙咀the one , 咁多年我最常食嘅就係4樓金寶同Le Viet。一邊食泰國菜,另一邊食越南嘢,天口慶就想食凍濛。午餐有豬頸肉撈濛,切成薄片嘅豬頸肉,燒得香口,配上越式酸撈濛汁即刻有胃口。雖然熱但係嚟到依度一定要叫個咖喱牛腩,小窩咖喱一直滾住香噴噴,配手抓餅更香。友人喜歡食得豐富有變化,就點咗個招牌飯,扎肉雞翼豬扒酸菜乜都有,仲有隻煎得好靚嘅太陽蛋,將飯同蔥油、脆蒜片加上蛋黃撈埋,已經好食。見到隔離枱食豬扒粉,大大塊豬扒分開放,似乎好好食,下次食依個。

• 香茅燒豬頸肉撈檬
2021-06-19 81 views
東南亞菜式一向係我嘅最愛, 酸酸辣辣開胃醒神, 天氣炎熱 落雨又悶焗, 最啱就係食越南菜。準時收工真係好著數, 來到餐廳仲可以叫下午茶😁😁😁 抵食夾大件。越式拼盆拼盤做緊特價100蚊都唔使,越式蒸粉包+越式春捲+ 炭燒豬頸肉+ 脆卜卜蝦餅。 蒸粉包新鮮熱辣, 粉皮 煙煙靭靭, 餡料爽脆 有沙葛雲耳, 加埋秘製蔥油真係好好食。海鮮炒檬粉新嘗試炒檬粉, 都幾好又彈牙 ,加埋唔同嘅海鮮粒粒, 仲有爽口嘅大蝦, 最重要入埋青檸汁,更加醒胃開胃。香茅豬扒湯粉香茅豬扒炸至金黃色, 香茅味道突出夠入味, 湯粉比想像中多, 大大碗絕對唔係平時下午茶減半的分量。蒜蓉椰菜苗每次食東南亞菜都會嗌椰菜苗, 情有獨鍾這種菜的獨特質感, 蒜蓉味 非常香口, 椰菜苗炒得爽身青綠。越式滴滴咖啡+青檸梳打下午茶套餐加八蚊就有特色飲品, 越南咖啡真係唔錯, 青檸梳打係用原裝梳打水😀😀👍👍👍

越式拼盆

香茅豬扒湯粉

蒜蓉椰菜苗

越式滴滴咖啡+青檸梳打

2021-06-19 1999 views
今日嚟到尖沙咀the one ,咁因為實在天氣好熱 ,咁費事走嚟走去,咁就試下呢一間越南嘢試下。 其實我同朋友都好鍾意食越南嘢因為覺得呢度都幾寬敞, 而且坐得都算幾舒服。 咁我同朋友叫咗以下食品:青木瓜絲大蝦沙律: 呢個青木瓜絲沙律我覺得啲青木瓜絲都算幾新鮮,而且個沙律汁亦都幾開胃,而且啲蝦有幾大舊,夾埋真係幾開胃,餐前小食係幾好的。越式拼盤: 咁裏面有越式春捲、扎肉蒸粉包同埋炸蝦餅及豬頸肉, 其實自己就比較鍾意食炸蝦餅,因為炸得都幾脆,同埋都食到裏面真係有蝦肉唔係得啲麵粉,扎肉蒸粉包 入面都有幾多料, 做得真係幾好。 不過可能太多料啦,所以個皮被我攪穿咗。 整體嚟講佢呢個拼盤係幾好,好似食咗好多餸咁, 每樣一啲。去骨海南雞飯: 咁呢一個海南雞飯最特別之處就係隻雞幾新鮮,所以我覺得好意外,而且海南雞都幾嫩滑, 因為近排我著重咗健康所以將個油飯改造白飯, 咁亦都可以試清楚隻雞嘅味道 。另外海南雞醬汁酸酸辣辣咁樣幾開胃 。所以我覺得呢個海南雞飯真係幾健康 ,同埋真係幾好味。香茅豬頸肉湯粉: 呢個豬頸肉係我朋友叫嘅,咁我覺得個河粉做得唔錯,因為個河粉 都幾通透及幾滑,而且豬頸肉燒得都幾好,

香茅豬頸肉湯粉: 呢個豬頸肉係我朋友叫嘅,咁我覺得個河粉做得唔錯,因為個河粉 都幾通透及幾滑,而且豬頸肉燒得都幾好, 全部豬頸肉都唔算好肥,瘦之餘幾幼嫩。 肉質亦都幾彈牙。 所以如果輕食嘅話,叫一個粉都可以夠嘅。

最後我同朋友食完就閃, 因為又到十點, 如果唔係政府限制嘅話我同朋友都想坐耐啲呀。 anyway如果大家行開尖沙咀呢一頭,大家可以試下呢間餐廳,我覺得海南雞同個河粉都做得唔錯,大家可以試下。

• 越式拼盤
2021-06-11 2009 views
今日帶阿仔攞完身分證,就喺尖沙咀周圍行吓街,順便搵個地方食餐晏,就嚟到TheOne,最後揀咗呢間Le Viet。原來呢度平日嘅午市都幾抵食,午市套餐由$65起,就已經包埋飲品,所以平日中午都不乏捧場客。另外主餐牌有更多選擇,我哋一行三人,但阿仔又食得唔多,所以就決定叫兩個午餐再加一啲小食。首先當然係叫返個大人細路都鍾意嘅炸蝦餅,總共有完整四件,蝦餅肉質都夠彈牙,炸得夠乾身,食起上嚟冇油膩嘅感覺。牛油雞翼就更加抵食,總共有五隻而且size都幾大,每啖都充滿牛油香味,再加上上面灑滿蒜蓉,真係非常惹味。午餐方面就揀咗大蝦菠蘿炒飯,上面有三隻大蝦,蝦身已經去殼,仲有啲豬肉鬆,而炒飯裏面就有菠蘿、火腿、三色豆等配菜,啱晒小朋友食。海鮮炒檬粉有原隻嘅蝦、小八爪魚、蜆肉,仲有炒蛋,檬粉炒得乾身,主要以胡椒粉作調味,清清地都唔錯。跟餐飲品叫咗一杯凍檸茶同埋加$8轉紅豆冰,紅豆冰唔太甜,如果有多啲紅豆就更加正喇!
蝦餅
牛油雞翼
大蝦菠蘿飯
海鮮炒檬粉
$120 (Lunch)
蝦餅
牛油雞翼
大蝦菠蘿飯
大熱天時,想吃些簡單開胃的菜式,便想起the One 四樓的Le Viet。午市有多款抵食的套餐,包飲品。生牛肉湯河美味有水準。湯清甜,河粉滑,有多塊生牛肉,味道肉質都好。芽菜爽口。大大碗吃飽飽。香茅燒豬頸肉撈檬清新美味。檬加埋酸甜的汁和菜絲令人開胃,清涼易入口,最適宜炎夏吃。豬頸肉燒得恰到好處,有口感和肉味,入口不覺肥膩。串燒雞牛豬各有特色,每串都美味。肉調味佳,燒得香口但不焦,點埋香甜沙爺醬美味。扎肉蒸粉包好食,推介。粉包外皮滑,餡免治豬肉,木耳絲,洋葱等足料夾味。加點酸甜汁吃入口更有層次。凍越南滴滴咖啡推薦你來試。咖啡味濃有特色。凍檸檬茶解渴。兩個人吃得飽飽好滿意,每人平均消費約$175。抵食好食。

午市有多款抵食的套餐,包飲品。

凍越南滴滴咖啡推薦你來試。咖啡味濃有特色。凍檸檬茶解渴。

兩個人吃得飽飽好滿意,每人平均消費約$175。抵食好食。