2021-09-28 36 views
今日黎到食經典越菜,lunch set $65 起有交易!✅越式生牛河粉($65)同香茅豬扒湯河($65)都係lunch set,有新鮮芽菜按自己喜好加入。份量都算夠大。+$8仲可以有特色飲品。除左lunch set, 另加左✅串燒沙嗲($102)小食,6串有齊豬牛雞,新鮮惹味😋。最推介✅黃咖喱軟殼蟹配薄餅($118)。咖喱有一個熱鍋上,好似打邊爐咁,可以再加軟殼蟹。如果有白飯送咖喱汁就正啦😋。另外坐得好舒服,值得一讚
今日黎到食經典越菜,lunch set $65 起有交易!
2021-09-27 44 views
早2日OpenRice 卜左4位6:45,一去到就有得入。4個人叫左5樣野,同3杯野飲。埋單加埋一150左右一位(不過唔算食到好飽)首先係炒椰菜苗(3.5/5),蒜味好香,夠鑊氣幾好食半打串燒 (4/5),豬牛雞都好食,唔沾個醬其實好普通(3/5),不過沾埋醬juicy 好多,加反分,幾出色菠蘿蝦炒飯(4/5)份量都夠,蝦唔算大隻,不過食落都新鮮。加埋肉鬆同炒飯好正豬頸肉米紙卷(2/5)可能對佢期望太高,所以都好失望,豬勁肉得好簿一片,又唔算特別好味。成餐飯既重點,酸辣海鮮鍋(4/5)佢係連埋個爐上,蝦係全生咁上,要慢慢煮。百零蚊有咁大隻蝦,正。有2大隻,然後其他蜆肉,魷魚仔,個湯偏酸,小辣,岩岩好。下次可以再試其他鍋物。飲品就當然唔少得三色冰同埋紅豆冰,不過不失,好普通。總結,食物味道質素有好有普通,不過雖然收左加一不過係無服務可言,d staff長期都睇唔到你舉手,又扮聽唔到人地叫佢。
早2日OpenRice 卜左4位6:45,一去到就有得入。
首先係炒椰菜苗(3.5/5),蒜味好香,夠鑊氣幾好食

菠蘿蝦炒飯(4/5)
份量都夠,蝦唔算大隻,不過食落都新鮮。加埋肉鬆同炒飯好正

豬頸肉米紙卷(2/5)
成餐飯既重點,酸辣海鮮鍋(4/5)
佢係連埋個爐上,蝦係全生咁上,要慢慢煮。

飲品就當然唔少得三色冰同埋紅豆冰,不過不失,好普通。

2K
一個人喺The ONE,要搵餐晏仔食,行個圈見到呢間餐廳,記得曾經幫襯過,印象中味道唔錯,咁就決定食過番尋味😆叫咗 $65嘅 Lunch Set「香茅豬扒湯粉」,跟餐加 $8 要咗杯「越南🇻🇳滴滴咖啡」;諗住對自己好啲,加咗 $238嘅「牛油焗大頭蝦」😆「香茅豬扒湯粉」嘅豬扒同湯粉原來係分開上,另外仲配有芽菜、檸檬葉、紅辣椒粒、青檸,我將佢哋全部加晒落碗湯河裏邊,再影番張靚相😆;豬扒🐷煎到香噴噴,湯河原來係越南🇻🇳河粉,加咗檸檬葉同青檸汁,食落特別惹味😋。「牛油焗大頭蝦」賣相非常立體,presentation 好掂🤩;大頭蝦🦐非常大隻,驟眼睇落仲以為係龍蝦😆;大頭蝦肉質結實,炸完之後,加咗極多蒜蓉喺上邊,配埋牛油一齊,香口好味道😋。「越南🇻🇳滴滴咖啡☕️(原來越南文叫Ca Phe Phin😆)」加咗煉奶甜甜哋,幾香幾滑😋

2021-09-27
$340 (Lunch)
2021-09-27 24 views
主打新派越菜,菜式做得精緻,價錢抵食足料,越式生牛河牛油焗大頭蝦、椰青海鮮焗飯及金不換白酒煮蜆都是招牌菜。今日午餐過左黎食越南河,係尖沙咀THE ONE商場內既越南菜餐廳午市優惠 越式生牛肉粉 $65湯底係牛骨濃湯,每日新鮮製作,油少湯濃味香甜,入口順口配料有安格斯牛河片,清湯蘿蔔片,洋蔥等配料先飲一口濃湯,再用熱湯灼熟牛肉薄片,牛肉脂肪少,肉味濃,入口嫩滑蘿蔔非常入味同清甜無渣,另外配以滑溜河粉,非常大碗味美香芒糯米飯 $59 以新鮮芒果切片,配以黑白糯米飯,淋上香甜椰漿汁睇佢份量不多,但係味道又濃又甜,糯米飯香軟煙韌芒果肉足一個份量 肉汁多又夠甜環境坐得舒適,價錢同一般餐廳相約,水準高,抵食Shop L402, 4/F, The ONE, 100 Nathan Road, Tsim Sha Tsui消費$150
主打新派越菜,菜式做得精緻,價錢抵食足料,越式生牛河
牛油焗大頭蝦、椰青海鮮焗飯及金不換白酒煮蜆都是招牌菜。
午市優惠 越式生牛肉粉 $65
湯底係牛骨濃湯,每日新鮮製作,油少湯濃味香甜,入口順口
配料有安格斯牛河片,清湯蘿蔔片,洋蔥等配料
蘿蔔非常入味同清甜無渣,另外配以滑溜河粉,非常大碗味美
香芒糯米飯 $59
以新鮮芒果切片,配以黑白糯米飯,淋上香甜椰漿汁
睇佢份量不多,但係味道又濃又甜,糯米飯香軟煙韌
芒果肉足一個份量 肉汁多又夠甜
環境坐得舒適,價錢同一般餐廳相約,水準高,抵食

消費$150
2021-09-25 62 views
味道還好 正正常常 不過我地食嗰兩個都好難伏得去邊但係份量真係偏小我食唔飽之餘連我女朋友食量唔大都唔夠飽,所以建議可以加大啲份量 例如豬頸肉撈檬咁 其實豬頸肉都有7、8塊 都ok 但係檬粉真係比太少至於生牛肉湯粉 同普通街市30幾蚊嗰啲越南粉差唔多 但係價錢貴成倍 份量都少好多所以整體嚟講 性價比真係唔高 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
味道還好 正正常常 不過我地食嗰兩個都好難伏得去邊
但係份量真係偏小

所以整體嚟講 性價比真係唔高
豬頸肉撈檬
生牛肉湯粉
2021-09-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 香茅豬頸肉撈檬
  • 生牛肉湯粉
2021-09-25 31 views
味道還好 正正常常 不過我地食嗰兩個都好難伏得去邊
但係份量真係偏小

所以整體嚟講 性價比真係唔高
2021-09-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 香茅燒豬頸肉撈檬
  • 生牛肉湯粉
2021-09-23 627 views
#越式eatcovery #尖沙咀eatcovery💡抵食越南小店小編做完運動,就直接係The one 搵野食,見好耐無食越南野,所以就搵到間好多人都話好食嘅越南餐廳。🍽 串燒雞,牛,豬 3串串燒三款都好食,肉質又唔會鞋身,肉嘅調味唔會太鹹。加埋個沙嗲醬汁就更加惹味。🍽香茅燒豬頸肉撈檬 香茅燒豬頸肉撈檬面鋪上七塊燒豬頸肉,燒得香脆可口,又唔會太乾,食落又唔會好鞋,如果厚身少少會更有口感。配菜充足,包括生菜、芽菜、蘿蔔絲、青瓜絲。好清新,食落唔會覺得肥膩。魚露係分開上,可以因應自己喜好落幾多份量。🍽 黃咖哩牛腩鍋配法包 咖哩係烘爐上加熱,能保持到咖哩嘅溫度,咁就唔怕會愈食愈凍。黃咖哩唔會太辣,加上用左椰奶去煮,帶少少杰身,更能帶出咖哩香濃味。入面仲有點洋蔥同青椒,所以食落去帶點微辣。整係咖哩就已好正,所以小編都忍唔住加碗白飯黎撈汁食。牛腩份量多,肥瘦適中,肉味濃郁,有咬口。法枱仲係熱,而且好鬆軟。🍽 咸魚炒介蘭蔬菜當然唔小得,炒出黎蒜容味香濃,有陣陣咸魚味,豐富左口感。如果咸魚多少少就更加出啦。🍽奶茶奶茶味夠突出,奶嘅比例啱啱好。小編order左小甜,反而茶味更出,真係充滿驚喜。#尖沙咀
#越式eatcovery #尖沙咀eatcovery

💡抵食越南小店

🍽 串燒雞,牛,豬 3串

🍽香茅燒豬頸肉撈檬

🍽 黃咖哩牛腩鍋配法包

🍽 咸魚炒介蘭

🍽奶茶

#尖沙咀食咩好 #尖沙咀美食 #好西 #小店 #情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #尖沙咀 #尖沙咀越式 #相機食先 #串燒 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant  #hkfoodblogger #foodlover #Leviet
  • 黃咖哩牛腩鍋
  • 香茅燒豬頸肉撈檬
Openrice見到好多好評,所以book左同家人預祝中秋節,點知中大伏!5個人點左海南雞飯,咖哩炒蜆,豬頸肉炒金邊粉,炒通菜,燒烏頭,菠蘿炒飯,春卷,辣椒膏炒大頭蝦,煎薄餅。望落好豐富,係因為每樣份量極細,完全食唔飽🙄1. 咖哩炒大蜆:咖哩冇味,水汪汪。大蜆total 10隻,有2隻死左,仲有果8隻d肉勁細粒2. 豬頸肉炒金邊粉:廚師唔記得落調味料3. 海南雞飯:冇咩感覺,因為太細份冇點食過4. 辣椒膏炒大頭蝦:諗住大家一人一隻蝦,點知係3隻,其他全都係配菜5. 炒通菜:呢個ok, 係細份左少少6. 春卷:5條女仔手指公size的春卷7. 薄餅:上完薄餅幾個字後先比咖哩我8. 菠蘿炒飯:已經嬲到冇食,不評論呢間餐廳嚴重understaff。餐具一開始已比唔足,催左幾次先有。加水又係三催四請,野食就7點慢慢上到8點半,fine dining 水準。總括而言,the one好多好選擇,唔好黎中伏

2. 豬頸肉炒金邊粉:廚師唔記得落調味料

3. 海南雞飯:冇咩感覺,因為太細份冇點食過

5. 炒通菜:呢個ok, 係細份左少少

6. 春卷:5條女仔手指公size的春卷

7. 薄餅:上完薄餅幾個字後先比咖哩我

8. 菠蘿炒飯:已經嬲到冇食,不評論

總括而言,the one好多好選擇,唔好黎中伏
$200 (Dinner)
2021-09-20 306 views
突然好想食越南嘢,所以上網搵吓又問吓朋友有冇好介紹,最後,朋友介紹咗我食The One 呢間,咁我當然約埋佢帶我去食啦!😋😋😋Le Vient 尖沙咀香茅豬扒湯粉豬扒好夠味,香茅加上蜜糖甜甜哋,咬落超 juicy,肉嫩多汁,再配上熱辣辣嘅湯粉,真係好味。😊😊😊香茅豬頸肉撈檬香茅豬頸肉同豬扒一樣,我唔再多講啦,想提一提嘅係佢唔同其他餐廳比一大壺汁你自己落,落剩就比下一個用,佢哋好細心,好衛生,比一樽仔汁,係足夠你撈檬,起碼唔會再留比下一位客人用。🤗🤗🤗札肉蒸粉包 4件最期待嘅粉蒸包,上枱時,真係令人食慾大增,晶瑩剔透嘅粉皮包住木耳,蝦米,沙葛,肉碎,配埋蝦片同札肉一齊食,真係令味道層次更升一層。😍😍😍飲品:熱檸水兩杯整體評分:最高為🌕🌕🌕🌕🌕味道:🌕🌕🌕🌕服務:🌕🌕🌕🌗環境:🌕🌕🌕🌕地點:🌕🌕🌕🌕再食:🌕🌕🌕🌗

Le Vient 尖沙咀

地點:🌕🌕🌕🌕
再食:🌕🌕🌕🌗
  • 札肉粉蒸包
2021-09-16 19 views
餐廳的主理人是柬埔寨華僑第二代 佈置以紅黃藍色的裝潢為主調商場內有一間越南菜 菜式做得精緻 嚴選食材又用心製作午市餐牌好抵食 同大家介紹下 招牌牛肉湯河 $65 特飲加$8廚師控制得時間非常好湯粉放上枱面 生牛肉仍是粉紅色牛肉口感柔嫩熱湯浸至半熟食味道最嫩滑  湯底充滿牛肉和越式香料香味非常濃郁牛肉剛好5成熟極之嫩滑 越南河粉特別幼細和纖薄吃起來很滑溜配辣椒和青檸汁味更豐富特飲係青檸七喜 酸香清爽味道消暑降火尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖評分8/10平均消費$88
餐廳的主理人是柬埔寨華僑第二代 佈置以紅黃藍色的裝潢為主調

尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖
評分8/10
平均消費$88
2021-09-14 25 views
🦐🍍大蝦菠蘿飯 $88原隻菠蘿殼🍍盛載炒飯,三隻大蝦🍤舖上炒飯面,好搶眼。蛋炒飯有新鮮菠蘿、海鮮、肉鬆,好有鑊氣! 配上消暑冬瓜湯,好抵食! 🐔去骨海南雞飯 $72海南雞無骨,選用雞脾肉部份,肉質嫩滑, 配埋大碗油飯🍚,配以雞骨熬製湯,非常滋味!🐙海鮮炒檬粉 $74海鮮配料有墨魚🐙、蝦仁🦐,檬粉用蛋炒,口感豐富!🍹三色冰 $28越南🇻🇳餐廳特飲,感受到東南亞風情, 用椰漿沖調而成,香濃椰奶味道,配搭三色粉條,cheers!🥭香芒糯米飯 $59芒果香甜,紫糯米飯和白糯米飯加上椰漿,甜而不膩。享受甜品,感覺非常滿足!
🦐🍍大蝦菠蘿飯 $88

🐔去骨海南雞飯 $72

🐙海鮮炒檬粉 $74
海鮮配料有墨魚🐙、蝦仁🦐,檬粉用蛋炒,口感豐富!

🍹三色冰 $28

🥭香芒糯米飯 $59
  • 三色冰
  • 海鮮炒檬粉
  • 香芒糯米飯
  • 大蝦菠蘿炒飯
2021-09-14 25 views
今日特別想食越南野,咁啱search 到The One有一間,見坐得都舒服,所以入去試吓。串燒沙嗲,分別有牛,雞,豬,燒到外面焦焦脆脆,但又唔會太乾,d肉質仲好juicy,點埋d沙嗲醬一齊食,好有風味。食越南野唔少得食火車頭,所以叫咗個特別火車頭,入面材料都幾豐富,有牛腩,牛丸,肥牛,牛栢葉,羅白,d材料都幾新鮮,個湯底清得黎又有濃郁嘅牛味。咖喱炒大虎蝦下,配印式薄餅,個咖喱唔算辣,有勁多蛋絲煮咖哩,虎蝦都好大隻,爽口彈牙,仲入晒d咖哩味,好惹味,個汁用薄餅點黎食,勁正。

2021-08-11 91 views
聽聞呢度既越南菜好食,特登相約朋友黎食飯 侍應服務積積,有講廣東話,都有只識講英文既,但指住menu 落單完全冇問題。 叫左越式咖哩牛腩配薄餅,咖哩好下飯,食完薄餅唔夠要再叫法包,個人更鐘意法包,覺得法包配咖哩更夾。 另外叫左牛油雞翼,雞翼有驚喜,滋味十足。 兩杯越式飲品就正正常常。
聽聞呢度既越南菜好食,特登相約朋友黎食飯
另外叫左牛油雞翼,雞翼有驚喜,滋味十足。
兩杯越式飲品就正正常常。
  • 牛油雞翼
Le Viet 嘅午餐真係好抵食😍我叫咗碗香茅豬扒湯粉等咗大約15分鐘就黎到,碗湯粉熱辣辣好好食用咗金邊粉,有啲咬口,唔會淥得太耐湯底就應該係用咗清雞湯,唔會太油或者好重味精味,所以感覺好健康🤤👍塊豬扒好大塊,調味啱啱好唔會太咸,但唔係好食得出有香茅味,同埋肉質有少少鞋,唔太濕潤😅 可能煎得有啲過龍不過午餐淨係要$62, 又包埋嘢飲,算係好抵食👍我哋仲叫咗豬牛雞三串串燒,好有驚喜😍肉質嫩滑,唔會燒得好乾,同埋份量都好多啲肉嘅部位應該幾靚,因為好冧,唔會好韌咬唔開加上佢嘅秘製沙嗲醬,真係好好食👍
Le Viet 嘅午餐真係好抵食😍
我叫咗碗香茅豬扒湯粉
等咗大約15分鐘就黎到,碗湯粉熱辣辣好好食
用咗金邊粉,有啲咬口,唔會淥得太耐
不過午餐淨係要$62, 又包埋嘢飲,算係好抵食👍
我哋仲叫咗豬牛雞三串串燒,好有驚喜😍
肉質嫩滑,唔會燒得好乾,同埋份量都好多
啲肉嘅部位應該幾靚,因為好冧,唔會好韌咬唔開
加上佢嘅秘製沙嗲醬,真係好好食👍

1️⃣大蝦菠蘿飯 $168🤍4.5/5🌩大大份炒飯裝滿個菠蘿蓋超啱用嚟打卡💕🌩三隻大蝦鋪面,仲好細心咁己經剝咗☺️🌩炒飯炒得好香口,甜甜嘅粟米紅蘿蔔配上酸甜嘅菠蘿同鹹鹹嘅肉鬆香腸,四味交集既開胃又惹味🔥🔥😋🌩整體嚟好好食但係配上萬惡嘅青豆少扣分😵‍💫2️⃣ 香茅豬頸肉撈檬 $69 🤍4/5🌩 薄切豬頸肉燒得惹味焦香,而且肉質又軟嫩又彈牙超香口😋😋⭐️🌩有個布甸樽仔酸汁,好開胃,而且係特別調製嘅別有一番風味👍🏼😋3️⃣ 去骨海南雞(1/4隻) $78 🤍4/5🌩半隻啖啖肉海南雞髀😋🌩肉質超級嫩滑,而且海南雞嚟講真係唔算好肥好油膩⭐️🌩青瓜椰菜好清新解膩,唔會好草青🥰🌩下次叫海南雞飯,跟埋個飯送雞會再正啲😬4️⃣ 柚子海鮮沙律 $76 🤍1/5🌩 柚子沙律幾特別,好多柚子感覺好fresh好清新😁🌩海鮮有蝦、魷魚、蜆,份量都唔少,但係特別係蜆食落覺得腥,同埋同柚子唔match💦🌩 間中會食到薄荷葉,可能我加上我本身唔接受到薄荷,好似食緊牙膏味沙律咁🤢
1️⃣大蝦菠蘿飯 $168🤍4.5/5
🌩大大份炒飯裝滿個菠蘿蓋超啱用嚟打卡💕
🌩三隻大蝦鋪面,仲好細心咁己經剝咗☺️
🌩整體嚟好好食但係配上萬惡嘅青豆少扣分😵‍💫

2️⃣ 香茅豬頸肉撈檬 $69 🤍4/5

3️⃣ 去骨海南雞(1/4隻) $78 🤍4/5
🌩半隻啖啖肉海南雞髀😋
🌩肉質超級嫩滑,而且海南雞嚟講真係唔算好肥好油膩⭐️
🌩青瓜椰菜好清新解膩,唔會好草青🥰
🌩下次叫海南雞飯,跟埋個飯送雞會再正啲😬

4️⃣ 柚子海鮮沙律 $76 🤍1/5
🌩 柚子沙律幾特別,好多柚子感覺好fresh好清新😁

大蝦菠蘿飯
去骨海南雞