2014-12-17 17064 views
聖誕節聚會一浪接一浪~~今次成班女人就選左呢度既TEA BUFFET, 紀對值, 性價比很高, 個人十分推介!!坦白講而家食個HIGH TEA 每位$200 走唔甩, 但係呢度TEA BUFFET係任食同任飲除左有好多甜品仲包好多熟食同刺食, 埋單都唔洗$250, 你話係咪食TEA BUFFET好過??因為近聖誕, 所以好多甜品好多都好有聖誕FEEL, 未食睇到都好開心我地攞左兩大盤返黎SHARE食, 其實真係同HIGH TEA無分別, 款式仲多過HIGH TEA好多添, 最好味係個窩夫, 仲熱的我地仲配埋雪糕一齊食, 好好味!! 除左甜品, 刺身仲有三款, 不過我只係鐘意食三文魚, 但三文魚真係好肥美新鮮, 我食完再食多一次, 沙律仲利害, 佢提供左十幾款醬你點, 有好多都好特別, 啱灑試新口味的人, 不過我比較傳統, 我最後都是選了芝麻醬! 而且場內仲有好多點心供應, 好味又抵食, 仲要係酒店級, 環境又舒服, 十分推介!!

2014-10-10 39135 views
香港旺角太子道西193號帝京酒店 花月庭 La Scala平日晚餐(指定信用卡全時段75折)$595+10%分段時間(無任何信用卡優惠得開飯優惠)星期一至四「第一及第二時段」$428+10%/438+10%哩間老公話食好多次架啦成日都話的同事個個都話平靚正但我一直誤會係同帝x酒店雅x座果間同一間因為好死唔死我食過果間3次3次都麻麻地話打死都唔再試雅x座本身花月庭名同環境都差唔多所以每次他提話要試我都say no今次他生日就破例同他黎試點知原來我真係未黎過架現在有點後悔tim^^點解唔早的黎呢??因為有指定信用卡所以食得舒服的我們食全時段如果無信用卡的真係考慮print張卷食分段因為其實2小時15分係夠時間食的平日早段最好比較少人睇完咁多相就知道的野食超多啦不過野食多都要夠好食先得架今晚每位額外逢送一份海膽不過得一份好似唔多夠候wor不過都好過無海膽夠新鮮好鮮甜無腥味正即開生蠔係澳洲哥芬灣的每次限取2隻因為比較多選擇人龍都可以接受大約8-10人到味道就新鮮都有小小海水味不過始終哩款品種夠細少要食好多隻先夠侯長腳蟹的位置就比較隱蔽哈哈要認真行先見到味道就普通同size同係好幼身所以無咩意慾

香港旺角太子道西193號帝京酒店

花月庭 La Scala

平日晚餐(指定信用卡全時段75折)

$595+10%

分段時間(無任何信用卡優惠得開飯優惠)

星期一至四「第一及第二時段」

$428+10%/438+10%

所以每次他提話要試我都say no

今次他生日就破例同他黎試

點知原來我真係未黎過架

現在有點後悔tim^^

點解唔早的黎呢??

因為有指定信用卡所以食得舒服的

龍蝦
鵝肝
珍寶梳呼厘
2014-10-08 28473 views
因為有朋友請客,第一次食甜品Buffet就比左花月庭場內甜品中式西式應有盡有(當然係西式多啲haha)食左好多蛋糕 件件都好好食 尤其推介細版Tiramisu! 細版Tiramisu甜得來唔會話太漏,入面仲有真正既Baileys! 除左呢樣啲其他甜品都好正 例如朱古力棉花糖等等 唔會話因為Buffet而質素下降另外佢啲雪糕都好令人驚喜,估唔到咁Dum本,唔係Nestle D Cheap Cheap雪糕除左野食Service都好好,啲野食補得好快,唔會話成日有吉盤,得個位無野食既情況出現雖然只係下午茶,但係食完已經好飽唔駛再食夜晚
因為有朋友請客,第一次食甜品Buffet就比左花月庭
雖然只係下午茶,但係食完已經好飽唔駛再食夜晚
2014-10-02
$150 (Tea)
2014-09-17 21710 views
同屋企人食生日飯book左8點半食地方好大食物款式都算多 食咁多次buffet第一次見有燒味食!見唔多人排緊隊就衝去食刺身先 一次四塊 好鮮味又夠厚身有咬口個燒羊髀真係無得輸!好有羊味唔係講笑!雞粥好惹味,咸度剛好雞絲都嫩焗薯好好好好味!!!薯仔愛好者重覆拎左3次!外脆內軟!一人每次限拎一隻,同妹妹一齊去拎既芝士半溶熱辣辣一啖塞入口真係除左爽同正都唔知講咩好有機會一定再黎食!食左四轉好飽但未食夠XD
同屋企人食生日飯book左8點半食
燒羊髀,雞粥,焗薯,蒜茸炒時蔬
個燒羊髀真係無得輸!好有羊味唔係講笑!
雞粥好惹味,咸度剛好雞絲都嫩
焗薯好好好好味!!!薯仔愛好者重覆拎左3次!外脆內軟!
芝士焗龍蝦
一人每次限拎一隻,同妹妹一齊去拎既
芝士半溶熱辣辣一啖塞入口真係除左爽同正都唔知講咩好

有機會一定再黎食!食左四轉好飽但未食夠XD
2014-09-12
$454 (Dinner)
燒羊髀,雞粥,焗薯,蒜茸炒時蔬
芝士焗龍蝦
2014-08-28 29034 views
自助餐晚餐原來係會食死人 花月廳自助晚餐真係勁多野食 鵝肝 禾牛一定唔少得 鵝肝真係勁多汁 好滑好香 不過一人每次排隊最多可以拎兩隻 而個人就全場最中意就一定係禾牛tart 出面香脆酥皮包住好juicy既禾牛真係一流 甜品主打主打一定係燕窩奶凍 奶凍係隻膠蛋殼入面 上面再加‘2條’燕窩 好香cream味 次次食都係眼闊肚窄 到最尾見到甜品都無能為力 下次都係食完甜品再食主食
2014-08-16 28329 views
見openrice有優惠,就訂左今晚去食。一入到去見到好多野食 第一時間去攞生蠔同長腳蟹!生蠔每次只可拎兩隻,外型細小,但係即開,好新鮮!又唔太腥,我平時好怕食生蠔,但今次都食得落口:)長腳蟹都好正~唔似其他buffet咁雪到冇哂味。但唔知係咪我唔識食,食到成手都係水 見到有Parma ham同莎樂美腸,我冇食到,但朋友話麻麻。熟食有好多選擇 鵝肝同焗龍蝦,唔錯。片皮鴨,不過不失,塊皮有啲厚。避風塘炒蟹,唔夠入味,蟹肉好鞋。由於最近主題係松葉蟹,所以都見到好多相關食品,我覺得最好食係松葉蟹酥皮盒(唔太記得咩名)。最期待係甜品 雪糕有haagen dazs同movenpick,口味都有5-6種以上,配料都好充足!另外有waffle, opera, pudding, cupcake......7:15仲有火焰山表演 個火焰蛋糕又幾好味,上面係用酒燒過既cream, 下面有幾層雪糕同蛋糕 總括黎講,食物質素同款式都唔錯。環境同服務都有返酒店應有水準。下次都會考慮再黎。
見openrice有優惠,就訂左今晚去食。

一入到去見到好多野食

熟食有好多選擇

最期待係甜品

2014-08-15
$418 (Dinner)
2014-08-11 24567 views
因為生日太遲約勒.. 所以穩陣起見  揀番啲自己試過既Buffet早一日約都約得到 但不能全時段.. 約左係8:30 之後但呢個地點  對於渣車既人仕 真係唔方便...超級爆  搵左好耐先有位  打去問佢有無留啲位FOR 酒店又話無但走果時拎CARPARK呢  又話出面有車位  亂晒龍噓~  入正題..  一來就梗係食個沙律打個底先勒啲菜好甜好新鮮~海鮮都好好味~ 蝦好鮮甜  但青口就麻麻地勒  無咩味今次佢係松葉蟹做主題  當然唔會令到人失望勒食落去有蟹味  唔會俾啲咸味蓋過晒  供應既數量都好充足跟住呢~ 係拎蟹既時候見到啲牛好鬼靚忍唔住未食完啲冷盤就拎左件..  仲要件肥既好少會食晒成件~~~~嘩卡卡卡  呢件我食晒生蠔我唔好..  但我肥仔同佢阿妹話好好味我坐係度都聞到好香蠔味..  反正俾左錢嘔都係俾左錢就試一件~ WO~ 平時食呢  會覺得滑潺潺.. 但呢度既蠔無呢種感覺仲食到好大陣蠔味  甜甜地XD  不過我都只係食左一件..  有得俾我揀我都係鐘意食熟既 今次佢既湯有三款揀  粟米忌廉蘑菇湯  肉骨茶 同我揀既松葉蟹但麻麻地  好似求其搵啲蟹肉打個茨同埋以前好鐘意食佢個
早一日約都約得到 但不能全時段.. 約左係8:30 之後
但呢個地點  對於渣車既人仕 真係唔方便...
但走果時拎CARPARK呢  又話出面有車位  亂晒龍

噓~  入正題..  一來就梗係食個沙律打個底先勒
啲菜好甜好新鮮~海鮮都好好味~
蝦好鮮甜  但青口就麻麻地勒  無咩味
今次佢係松葉蟹做主題  當然唔會令到人失望勒
食落去有蟹味  唔會俾啲咸味蓋過晒  供應既數量都好充足
跟住呢~ 係拎蟹既時候見到啲牛好鬼靚

忍唔住未食完啲冷盤就拎左件..  仲要件肥既
好少會食晒成件~~~~嘩卡卡卡  呢件我食晒
生蠔我唔好..  但我肥仔同佢阿妹話好好味
我坐係度都聞到好香蠔味..  反正俾左錢
嘔都係俾左錢就試一件~

WO~ 平時食呢  會覺得滑潺潺.. 但呢度既蠔無呢種感覺
仲食到好大陣蠔味  甜甜地XD
不過我都只係食左一件..  有得俾我揀我都係鐘意食熟既

但麻麻地  好似求其搵啲蟹肉打個茨
同埋以前好鐘意食佢個粥!! 個粥係好入味  好有鴨肉味 勁正
但今次好似食白粥咁
鵝肝煎得好好味  岩岩好  外面脆脆地  入面就剛剛熟
我好過份咁等佢無人排隊果時  叫佢煎夠六件俾我XD
跟住相入面果啲我都唔知咩來  唔好食  所以無咩印象
蒸蛋係我地一家人一致推介!!  每人食左兩個~
阿妹話今晚最正係呢個
而個鵝掌都OK  但唔算好入味
總於到甜品勒..  除左果兩件糕  其他都好好味
特別係綠色果個綠茶  睇佢得果小小  但一匙  佢都好夠做  成個口都係綠茶味
愛好綠茶人仕一定要一試

但明明出面寫住$370一個  但埋單果時原來佢自動改左價錢

跟住差唔多走果時.. 我就習慣先叫野飲
跟住個經理又走過來話  野飲係係出面自己來
聽落去個感覺好似係我大香理咁

咁人地平時食  去到最尾係有招呼架麻..  係你呢度小鬼氣無者
2014-08-10
  • 蒸蛋
2014-07-17 27375 views
朋友放大假第一就找我陪放工會合朋友去花月庭食自助餐有好多食物如魚生, 源源不絶的供應冷盤海鮮都幾多款有青口,蝦,生蠔,長腳蟹魚生靜係食左少少三文魚刺身很肥美的,都幾鮮味煙三文魚甘香好香魚油味,前後食左拾多片生蠔肥美又有鮮味!我前後食左6隻當中龍蝦亦無限量供應,焗白汁芝士龍蝦肉質好結實彈牙,而味道就一般般本人不大感興趣,只食了一啖朋友幫手食甜品 好多款.好精緻.樣樣都細細杯座位很舒服,慢慢嘆咖啡同不停取甜品最後我地傾計食足四個鐘!朋友話正,下星期再來
朋友放大假第一就找我陪
放工會合朋友去花月庭食自助餐
有好多食物如魚生, 源源不絶的供應
冷盤海鮮都幾多款有青口,蝦,生蠔,長腳蟹
魚生靜係食左少少三文魚刺身很肥美的,都幾鮮味
煙三文魚甘香好香魚油味,前後食左拾多片
生蠔肥美又有鮮味!我前後食左6隻
當中龍蝦亦無限量供應,焗白汁芝士龍蝦
肉質好結實彈牙,而味道就一般般
本人不大感興趣,只食了一啖朋友幫手食
甜品 好多款.好精緻.樣樣都細細杯
座位很舒服,慢慢嘆咖啡同不停取甜品
最後我地傾計食足四個鐘!
朋友話正,下星期再來
2014-06-05 35868 views
看了嗰廣告,十分吸引,仲有 coupon, 馬上 book 啦! 去到在場內行了三個圈,也找不到廣告中的和牛排。 最大的也只是指頭般大的和牛肉粒。其餘的,都只是用免治牛肉做的菜色。佢話係和牛,信不信尤你。但個廣告開到咁大,一件似樣的也找不到,有被騙的感覺好彩有尐燒美國牛排充吓場。尐燒牛排做得不錯,五成熟, 好滑,好 juicy。另外仲有甜品和雪糕,質數也不彩。當然,名牌雪糕嘛。魚生款式不多,最受歡迎的三文魚當然有,但新鮮還可以,甜美郤不足。而最差的可算是海鮮冷盤。凍吓淡淡的,完全沒有味道。長腳蟹郤勁咸,食完一只要飲返一杯水,不可能食第二只

另外仲有甜品和雪糕,質數也不彩。當然,名牌雪糕嘛。

2014-06-04
$400 (Dinner)
Coupon
  • 燒牛肉
2014-06-01 31046 views
今日收到朋友訊息,是花月庭自助餐海報,主題是極尚和牛海鮮呢!海報上有大大件燒和牛的圖樣,讓人唾涎三尺,反正沒事做,決定去大吃一番啦!誰知,去到buffet枱... 只有零丁跟和牛有關的菜式,如金蒜和牛粒﹑和牛碎蒸蛋﹑和牛意大利肉丸﹑還有一個我們看漏眼的和牛沙律/啫喱凍... 我不是無理取鬧的,以前常到花月庭吃自助晚餐,試過佢既和牛菜式,是一件件食指濶既和牛肉(扒)架!既有牛味,又夠實在!我明白現在百物騰貴,也明白圖片只供參考,但這次海報肉容跟實際出入太大,讓大家評下道理吧!還好其海鮮部份做得尚可,有即開生蠔﹑長腳蟹﹑燒開邊龍蝦﹑炒龍蝦鉗﹑忌廉煮青口... 不過整體食物質素有下降之嫌,花月庭... 希望你不會繼續墮落下去,話哂光顧十多年,我也不想少一個開飯點呢!

看到和牛肉丸嗎?同宜家傢俬肉丸沒分別囉!
碎牛蒸蛋,我一定吃得出係和牛啦!
這個是唯一像樣的和牛粒,但食味一般
2014-05-31
2014-05-29 26230 views
同男朋友慶祝3週年 今次就黎左帝京花月庭試下聽就聽得多 食就第一次上openrice搵電話book位嘅時候睇到有優惠可以平d 又真係幾抵喎就決定食花月庭去慶祝我地嘅週年紀念日。我地5:45分準時去到,侍應生帶位嘅時候經過有好多位,好大可以容納好多人。又多長枱,可以比一大班朋友黎慶祝。坐低左之後侍應生好有禮貌甘話我地有袋同褸,所以幫我地笠椅套,避免整污衊。服務態度好好。準備開餐啦~因為我地好準時到嘅關係,見仲未有人開始拎野食。我就出左去~見無人就緊係拎生蠔先啦。D蠔都幾鮮~平時嘅我其實好小食生蠔都覺得真係幾唔錯!拎完蠔就緊係到海鮮啦~選擇就唔係好多!有長腳蟹,青口同蝦。不過我係一個超鐘意食長腳蟹嘅人,佢啲蟹腳都真係好鮮甜。不過係去到我食左幾輪之後放新嘅落去速度好慢。靜返d都係唔多靚夾唔落手~蝦同青口都好新鮮~海鮮之後就講下魚生~同樣都真係好新鮮。呢度其實食物種類都幾多~都有幾多值得推介嘅食物~首先要推介嘅係燒龍蝦,好多人排隊食。記得呢個崗位嘅員工好有禮貌~我同男朋友拎左幾次,佢每次都雙手比碟又微微躹躬。好好嘅服務態度,抵讚!第二我要推介嘅係鵝肝因為都好多人排隊~呢樣真係幾好味。每次拎到就
同男朋友慶祝3週年 今次就黎左帝京花月庭試下
聽就聽得多 食就第一次
就決定食花月庭去慶祝我地嘅週年紀念日。

又多長枱,可以比一大班朋友黎慶祝。

準備開餐啦~

D蠔都幾鮮~平時嘅我其實好小食生蠔都覺得真係幾唔錯!
拎完蠔就緊係到海鮮啦~選擇就唔係好多!
有長腳蟹,青口同蝦。

蝦同青口都好新鮮~
海鮮之後就講下魚生~同樣都真係好新鮮。

呢度其實食物種類都幾多~
都有幾多值得推介嘅食物~
首先要推介嘅係燒龍蝦,好多人排隊食。

第二我要推介嘅係鵝肝
因為都好多人排隊~呢樣真係幾好味。每次拎到就算係幾大舊。見到前面有人果舊較細員工會加多舊細嘅,又係值得一讚!
呢個鵝肝嘅所用嘅汁襯埋件鵝肝真係好好味~

小食佢地都幾多~唔錯唔錯
壽司種類比較小~佢有兩種。不過其中一種有和牛,而我係唔食牛嘅人,就真係得一款可以食。

食到差唔多飽就開始食甜品啦~
甜品就都幾多選擇,而我要推介嘅有兩樣。

推介嘅甜品分別係萄撻同北海道3.6牛奶燕窩布丁
萄撻佢細細件,可以成件放入口!又好脆身,甜道剛剛好!
而牛奶布丁又係甜度適中,細細杯好正!

今餐食到好滿足亦~我相信如果之後我會再黎食😁😁
2014-05-28
$388 (Dinner)
Anniversary
Others
  • 鵝肝
2014-05-22 21174 views
早2個月左右, 難得約齊哂屋企人, 一齊出去食自助餐.兩老好鍾意食生蠔, 所以揾既自助餐要有生蠔先ok.其實好早已經收藏左花月庭, 睇食評有好多野食, 雪糕仲有hd~於是決定黎食~當日星期日5:30場, 都好多人好爆.生蠔每人每次限拎2隻, 係即刻開既~由於我地3姊妹唔食蠔, 所以每次都去幫兩老拎, 哈哈.兩老其食了30多隻.回哂本.我自己唯有諗住向刺身出發回本, 但刺身只有三文魚, 鮑片, 希靈魚, 吞拿魚...我唔食魚類...變相刺身完全食唔落...... - -強烈希望有貝類同蝦類就very nice~~~食左好多蟹腳, 都新鮮而且甜!其他熟食都唔差, 不過之前好期待既龍蝦就痳痳啦...個汁無味....得個樣令人興奮以為重芝士味 -_-仲有沙律, 冷面, 串燒選擇~甜品都算多款, 不過食到尾都唔係幾食得落....好多cake~
早2個月左右, 難得約齊哂屋企人, 一齊出去食自助餐.
兩老好鍾意食生蠔, 所以揾既自助餐要有生蠔先ok.

於是決定黎食~

當日星期日5:30場, 都好多人好爆.
生蠔每人每次限拎2隻, 係即刻開既~
由於我地3姊妹唔食蠔, 所以每次都去幫兩老拎, 哈哈.
兩老其食了30多隻.回哂本.

我唔食魚類...變相刺身完全食唔落...... - -
強烈希望有貝類同蝦類就very nice~~~

食左好多蟹腳, 都新鮮而且甜!
其他熟食都唔差, 不過之前好期待既龍蝦就痳痳啦...
個汁無味....得個樣令人興奮以為重芝士味 -_-

仲有沙律, 冷面, 串燒選擇~
甜品都算多款, 不過食到尾都唔係幾食得落....
好多cake~

拒絕商業母親節, 就提前和媽媽慶祝了花月庭不是第1次去了, 中菜和自助餐也有試過, 5星級酒店來說這地方是物超所值而且每次都有不同的主題, 是日主題是和牛海鮮我們選的第1時段, 為的是希望品嚐最早最新鮮的食物開始是無論是生蠔還是刺身等的地方都有長長的人龍排隊, 當然大家都很守秩序而師傅也很好, 叫他多給一些刺身都會滿足我最喜歡的是凍盤, 雖然這裡不是極多選擇, 不過應該有提供的都有, 煙三文魚的品質很好, 在外面吃不到, 而火腿的味道適中, 是那種咸鮮的滋味, 配上爽甜的哈蜜瓜真是美味極了。有很多人都忽略了, 其實自助餐不一定要吃最貴的東西, 平凡的東西也有不平凡的味道, 這裡有幾種麵包可配不同的特製牛油同吃, 雖然會飽肚, 佔了一定空間, 不過滋味也是好極了, 特別是黑松露牛油和蜜糖牛油。主題是鵝肝海觧, 負責煎鵝肝的師傅辛苦了, 時不時也有人在排隊, 幸好流通也很快美中不足是沒有配上多士, 只是強調了鵝肝的油脂和油膩口感, 要扣少少分, 因為層次的配搭是十分重要的。 就如想要有美好的婚姻, 雖然會有一方是強大的主體, 但也需要另一方的支持才可(又亂說了)另外有燒牛肉, 燒羊脾和片皮
拒絕商業母親節, 就提前和媽媽慶祝了

而且每次都有不同的主題, 是日主題是和牛海鮮

我們選的第1時段, 為的是希望品嚐最早最新鮮的食物
而師傅也很好, 叫他多給一些刺身都會滿足
凍肉什錦
麵包配特製牛油
鵝肝海鮮

另外有燒牛肉, 燒羊脾和片皮鴨等特別食物, 不過除了燒牛肉之外, 其他都乏善可陳, 特別是片皮鴨, 吃不到應有的味道。
燒羊脾
片皮鴨
其實想講的食物還有很多很多, 無可能一一都介紹出來, 其實甜品和串燒也很不錯, 要吃完所有食物一次對普通人來說可能要飽到頂喉了, 所以說要好好的品嚐估計要吃2次才可

平心而論, 這個性價比算是高的, 5星酒店就是有5星酒店的服務, 食物也新觧足量, 廚師不停的為熱門食物補充, 這是值得一讚的。環境乾淨清潔, 通道闊落, 食物的擺位也見心思編排, 硬要挑不足的話, 就是是次的主題和牛, 是有一點點失望的, 期待下次更好。

還一定會再來光顧!
各式甜品
2014-05-06
Mother's Day
凍肉什錦
各式甜品
話說我屋企人好遲先book位,話係後補,要等佢再call~~到左前一日佢終於打黎,話有位,但係近門口自助餐限時2個鍾入到去... 都唔算係門口位,靠窗,都幾好 妹妹試左蘑菇湯同蟹,幾好生蠔好好味,但係要排好耐(>_<)每次得2隻! 所以我只係拿左1次咋龍蝦okay, 蒸蛋好滑, 鵝肝雖然有點油,但煎得好香口,配埋個汁,超好味(≧∇≦)即煮意粉都好好味,有得自己選材料,份量小,唔會令你食得太飽,可以試多幾款美食甜品水準高,除左綠茶芝士蛋糕有小小heavy之外,上圖其他哦3款都好好奶凍,布丁之類我試左好多杯,我覺得green tea最好味(可能係我本身喜歡green tea既食物:-))總結,$408有龍蝦/生蠔/鵝肝/刺身等等,都係幾抵食,加上飲品(咖啡或茶【冷熱】)係任飲既,自己在水吧度拿,唯一美中不足既係和牛,原因係佢係之前煎好左,分成1小碟,放出來俾大家拿,妹妹食完話唔好味,和牛真係令人好失望
到左前一日佢終於打黎,話有位,但係近門口
自助餐限時2個鍾

入到去...

都唔算係門口位,靠窗,都幾好

妹妹試左蘑菇湯同蟹,幾好

生蠔好好味,但係要排好耐(>_<)
每次得2隻! 所以我只係拿左1次咋

2014-05-04
$408 (Dinner)
Coupon
  • 龍蝦
  • 鵝肝
  • 甜品
不經不覺, 青蛙跟豬大人拍拖拖兩年喇~在這730日裡, 我倆不斷四圍覓食。但慶祝兩週年, 反而想找個可以食多多、又可以慢慢坐的地方。在豬大人努力搜尋下,決定選址對我倆非常就腳、又而多食物款式選擇的《花月庭》lunch buffet~果然叻叻豬 我倆提前到達, 一夠鐘就即時齊齊出去取食物 ^^海鮮類青口: 新鮮, 而且size正常, 帶微微海水味;蝦: 同樣新鮮, 肉質爽口, 青蛙吃了很多~刺身三文魚: 尚有另外兩款刺身, 但青蛙只試了三文魚。三文魚夠肥美,           但如果跟師傅說要雙份的話, 就會搭兩舊賣相差少少的給你;日式冷烏冬: 青蛙加了全部自選配料- 火腿、蛋絲、蟹柳絲; 還加了大量芝麻醬,                不過烏冬入口亦覺乾身, 其餘配料以蟹柳絲最好吃; 生蠔: 與刺身區相鄰, 長期保持人龍。遺青蛙是不吃生蠔的, 所以未能評論~熱葷海南雞飯: 豬大人極力推介, 不過又真的好好吃~ 雞嫩不在話下,              油飯沾上它們的靈魂醬汁才是絕配! 我倆合共吃了三份!!節瓜雪耳湯: 湯喝得出足料而不是加了大量水的淡味湯;火腿: 豬大人給青蛙試
不經不覺, 青蛙跟豬大人拍拖拖兩年喇~

在這730日裡, 我倆不斷四圍覓食。

但慶祝兩週年,

反而想找個可以食多多、又可以慢慢坐的地方。

在豬大人努力搜尋下,

決定選址對我倆非常就腳、

又而多食物款式選擇的《花月庭》lunch buffet~

果然叻叻豬

我倆提前到達, 一夠鐘就即時齊齊出去取食物 ^^

海鮮類

青口: 新鮮, 而且size正常, 帶微微海水味;

蝦: 同樣新鮮, 肉質爽口, 青蛙吃了很多
~

刺身

但如果跟師傅說要雙份的話, 就會搭兩舊賣相差少少的給你;

不過烏冬入口亦覺乾身, 其餘配料以蟹柳絲最好吃;

熱葷

油飯沾上它們的靈魂醬汁才是絕配! 我倆合共吃了三份!!

節瓜雪耳湯: 湯喝得出足料而不是加了大量水的淡味湯;

火腿: 豬大人給青蛙試了一口, 覺得配上黑椒汁很香口;

炸豬排: 見它薄薄的一塊, 還以為會韌, 不過入口又不算, 只是有點乾身;

牛排: 又一個人龍區, 青蛙取了給豬大人品嚐。青蛙因很怕牛肉的膻味,
        所以從來只吃肥牛。而這塊牛排青蛙亦只嚐了一口, 膻味不算厲害,
        但太血紅....青蛙放棄!

車仔麵: 蘿蔔最入味最腍, 其餘的餸則不過不失;

蒸蛋: 熱辣辣的蒸蛋十分滑, 調味亦恰到好處~

其他

牛油與麵包: 平日青蛙不會取的麵包, 但因為《花月庭》的牛油有多款口味,
                所以為試而取。青蛙選了其中覺得最吸引的三款來試- 黑松露、花生與香蒜~
                三款中尢以黑松露最香口, 不過始終太油, 都不建議吃太多~

芝士與餅乾: 青蛙試了多款芝士都沒什麼味道....很奇怪呢~

甜品

雪糕: 為H牌及M牌, 可配上杏仁片吃更香口;

楊枝甘露: 料不足而又太甜;

豆腐花: 很香很滑, 青蛙吃了兩大碗!!

《花月庭》雖然人流極多又嘈吵,

但lunch buffet有75折優惠, 而且食物種類算多,

服務員收碟亦快, 又主動幫忙拍照~

我倆吃得痛快之餘, 感覺亦良好,

兩週年的慶祝也稱得上劃上完美的句號!!

2014-03-30
Type of Meal