2021-03-05 1276 views
第一次去D2Place 原來商場入面咁快就行曬 咁就隨心搵左一間多國菜試下😜見出面裝修仲以為係泰國菜 原來仲有埋漢堡!🍔炸軟殼蟹番茄漢堡 💰83漢堡有跟齊沙律同薯條 漢堡都算堆得好高😂軟殼蟹最近係越來越hit 不過冇諗到可以擺埋落burger到😜好有新意🍔酷廚芝士蕃茄牛肉漢堡 💰78漢堡都係一樣!不過睇個feel就唔係特別多汁 希望餐廳可以係芝士到落D功夫🤭🥘泰式青咖哩燴雞飯 💰78呢個就真係十分推介啦!青咖哩冇諗到會咁多油 不過撈飯好正!入面會有一大舊菇 茄子同車厘茄 夠晒健康🥸最值得讚嘅係佢D雞肉 超級嫩而且份量勁多 我諗應該食左有十舊🤣🥔珍寶炸魚薯條 💰78炸魚薯條都係照樣有沙律 呢個服務好正🧡而且魚唔係淡而無味的 可以試下飲品選擇唔算多~但係見到佢有紅棗茶 聽個名幾養生 下次可以試下🤭btw環境好安靜 好啱同屋企人或者frd gathering😆waiter都好好人 好好服務 幾nice🧡最好笑係我地叫多左一個餐做外賣 跟著佢以為我地得兩個人食咁多個餐🤣

🍔炸軟殼蟹番茄漢堡 💰83

炸軟殼蟹番茄漢堡
酷廚芝士蕃茄牛肉漢堡
泰式青咖哩燴雞飯
珍寶炸魚薯條
黑松露溫泉蛋扁意粉🥚真係夠曬肥膩夠曬重黑松露味🐷🐷可能有碎芝士係入面所以夠芝味🤗🤗我最鍾意佢個扁意粉既口感🤤🤤又超掛汁wo🤣🤣一定要encore其實服務超好🤣🤣小肥係d 見字飲水既朋友飲超多水🤣🤣但係佢都會瘋狂幫我倒水🤣🤣倒到我唔好意思🤪🤪🤪-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟🌟又係同層隔離就係廁所😃d2place 2 期都係咁乾淨🥳每格都有足夠紙巾🧻而且沒有任何味道🤪🤪
黑松露溫泉蛋扁意粉🥚

🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟🌟
2021-02-17 895 views
荔枝角不錯漢堡 #漢堡包 #🍔 正茶餐廳的環境~#午市套餐 #lunchset 包餐飲(紅棗蜜/柚子蜜)#芝士番茄牛肉漢堡 $78細細個,味道比想像中好,漢堡扒鮮嫩多汁😃不錯#日式牛肉配白飯 $78有很多肥牛,壽喜燒甜味道,跟吉野家有點像服務質素:6/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10 #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkigfood #酷廚荔枝角長順街15號D2 Place二期1樓110-111號舖
荔枝角不錯漢堡 #漢堡包 #🍔 正

茶餐廳的環境~
#午市套餐 #lunchset
包餐飲(紅棗蜜/柚子蜜)
餐飲

#芝士番茄牛肉漢堡 $78
蕃茄芝士漢堡

細細個,味道比想像中好,漢堡扒鮮嫩多汁😃不錯

#日式牛肉配白飯 $78
日式牛肉飯

有很多肥牛,壽喜燒甜味道,跟吉野家有點像

服務質素:6/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

#酷廚
蕃茄芝士漢堡
2021-01-22 932 views
是出自久違的👅小編這次吃的是D2 Place裡面的kool廚💛 座落在D2 Place 2期的1樓, 餐廳走的是平價的fusion菜色, 既有「很像加藤屋」的牛肉飯, 也有咖哩可以吃😛 餐廳的座位和檯不算大, 坐得不算十分舒服🤨 人流還是滿多的, 畢竟是假期, 而且當天D2 Place還有市集, 不過出乎意料的不用等位👍🏻 我們點了炸軟殼蟹蕃茄漢堡和泰式青咖喱燴雞飯, 飲品是柚子蜜和紅棗茶🤔.泰式青咖喱燴雞飯🍛 $78先上來的是泰式青咖喱燴雞飯, 裡面的雞肉是煎雞扒, 雖然皮不太脆, 但香氣很足而且不會太乾👍🏻 青咖哩就很像茶記咖哩的味道, 略為偏稀但拌飯是不錯的😋 但味道偏死鹹, 要跟專做咖哩的店比味道還是差了不少🤭 飯是較乾身, 🧠小編不喜歡吃軟飯, 所以認為挺不錯! 整體算是不過不失!👀.炸軟殼蟹蕃茄漢堡 🍔 $83再來的便是炸軟殼蟹蕃茄漢堡🍔, 一上抬, 便被它的賣相給嚇到!🤣 份量超大的, 賣相很吸引, 完全是IG-able!!😍😍 軟殼蟹的粉漿是用炸魚薯條的那隻, 視覺效果好像很厚, 但實際上則不是很好, 令到整個漢堡的比例有點失衡😟 很多時候, 吃到整口都只有炸粉, 醬
是出自久違的👅小編
泰式青咖喱燴雞飯🍛 $78
炸軟殼蟹蕃茄漢堡 🍔 $83
再來的便是炸軟殼蟹蕃茄漢堡🍔, 一上抬, 便被它的賣相給嚇到!🤣 份量超大的, 賣相很吸引, 完全是IG-able!!😍😍 軟殼蟹的粉漿是用炸魚薯條的那隻, 視覺效果好像很厚, 但實際上則不是很好, 令到整個漢堡的比例有點失衡😟 很多時候, 吃到整口都只有炸粉, 醬料也因為這個太大的軟殼蟹而倒向了一邊, 整個漢堡包實際只有兩口是可以完整一次吃到醬、軟殼蟹、菜和包的😥 這個配搭是好吃的, 酸酸的醬料配海鮮沒有不好吃的道理🤪 但真的敗在這個過於巨大的粉漿🤦🏻‍♂️ 薯條倒炸得很好吃, 即使放涼了還是很脆, 而且我很喜歡薯條的調味, 出乎意料的加了不少分🤩
兩杯熱飲都很濃很香, 甜甜的挺開胃🤓 整體而言算有特色的店, 食物的賣相不錯!🤩 但沒有到非常好吃, 去D2 place閒逛的, 可以一試!🙂
(💛💛💛💛💛為滿分)
味道:💛💛💛
價錢:💛💛💛
環境: 💛💛💛
服務: 💛💛💛
Ig-able:💛💛💛💛 (賣相不錯!)
酷廚 KOOL
炸軟殼蟹蕃茄漢堡
泰式青咖喱燴雞飯
炸軟殼蟹蕃茄漢堡
泰式青咖喱燴雞飯
2021-01-19 745 views
去到d2 place 的確唔小野食,今日再同大肚婆一齊搵野食,搵間坐坐得舒舒服服又有少少情調啦👆🏻炸蝴蝶蝦😻面頭炸到金黃色,炸粉唔算厚,入邊嘅蝦肉冇雪藏味,值得一試👆🏻扭扭薯條😼同樣地炸粉唔厚,仲食到入邊厚厚既薯肉,外脆內軟,送啤酒一流👆🏻肉眼排😼大肚婆係度,叫左well done,都叫juicy ,不過始終唔算係靚牛,覺得肉質差少少,同埋配菜比較乾👆🏻西冷排😼都係welldone,西冷牛味比較重,鍾意肉味嘅你可以揀西冷,但相對來講煎得比較乾
👆🏻炸蝴蝶蝦😻
面頭炸到金黃色,炸粉唔算厚,入邊嘅蝦肉冇雪藏味,值得一試

👆🏻扭扭薯條😼
同樣地炸粉唔厚,仲食到入邊厚厚既薯肉,外脆內軟,送啤酒一流

👆🏻肉眼排😼

👆🏻西冷排😼
2021-01-03 600 views
唔洗等位加有bb餐椅所以入坐。地方不算太大,但坐位闊落,同隔鄰客人有空間。職員好有禮貌又幫手搬車搬椅。食物價錢合理,一個主菜包熱飲,可以加錢食cheese cake,不過無叫到因為口味唔適合。點左蕃茄漢堡同白汁煙三文魚蜆肉意粉兩樣都好食。薯條好食!白汁意粉又香,意粉硬度剛剛好,細路仔都好喜歡。熱咖啡係亮點,真係好好飲!會因為杯咖啡再去。已經好少出街,今日一出街算係意外收穫。
2021-01-03
$85 (Lunch)
荃葵食到篤👅 — KOOL✨ #cafeforchilling #90cp荔枝角篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔹8. 日式牛肉飯 $78食牛肉飯又唔一定要去牛丼店嘅🤩 呢一個牛肉飯係非常典型牛丼飯 中規中矩啦💁🏻‍♂️ 份量都唔小 而且味道都算濃郁 令我諗起以前某間連鎖店嘅牛丼飯😂 不過你話係咪去到好好食呢就真係未到🧐🔹7. 煙三文魚蜆肉忌廉汁扁意粉 $78呢個意粉性價比就一定高架啦😤 完全係冇偷工減料 蜆成碟都有10幾隻 而且都大份🤩 不過佢嘅醬汁就偏多食到尾好容易感覺到飽飽滯滯🤢 整體都可以嘅 但又未有太突出嘅位囉💰Total: $162‼️ 性價比來講都算幾高嘅 嘢食都中規中矩啦 唔算好突出💁🏻‍♂️ 經過荔枝角又唔知食乜嘅可以考慮下🙇🏻‍♂️
荃葵食到篤👅 — KOOL✨
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔹8. 日式牛肉飯 $78

🔹7. 煙三文魚蜆肉忌廉汁扁意粉 $78

💰Total: $162

8.  日式牛肉飯
7. 煙三文魚蜆肉忌廉汁扁意粉
2020-12-19
$80 (Lunch)
2020-12-23 522 views
荔枝角D2 Place 二期有間餐廳值得一來,我特別點了不同小食和意粉,例如羽衣甘藍蚶肉意粉,超級健康又好味,滿滿的羽衣甘藍絕對滿足愛養生的小妹!另外小食上有泰式串燒、泰式春卷和泰式蝦卷,炸得乾身鬆脆很不錯!近年的我們都好多的擔憂,但期望明天會更好!香港人一定要加油爭氣,2021年一定要更好啊!酷廚 (荔枝角) kool kitchen Restraurant 荔枝角長順街15號D2 Place二期1樓110-111號舖

近年的我們都好多的擔憂,但期望明天會更好!
香港人一定要加油爭氣,2021年一定要更好啊!

D2好多餐廳,但如果要我推介一間餐廳比外區來的朋友試,一定會揀呢間酷廚。因為它的食物質素一向都可以保持水準,用心製作!我比較鍾意揀平日lunch 過後的時間來,因為少d人。上次試左burger已經覺得幾好食,今次揀左午餐的煙三文魚蜆肉忌廉汁意粉。因為本人超喜歡食濃味忌廉汁,呢個意粉的汁做得勁creamy, 絕對係我杯茶,不過因為比較黏身,大家嗌完記得快點食,凍左無咁好食。而且估唔倒有咁多蜆肉,成碟意粉都好足料。覺得午餐咁的質素真係超值!唔洗一舊水連埋野飲,比起很多百幾二百蚊的西餐意粉好食多了,所以一定會再來!

• 煙三文魚蜆肉忌廉汁意粉
2020-12-06 373 views
果日喺D2 place睇完戲,就喺返個商場「覓食」,搵咗呢間黃店,間店全名叫做酷網紅拍攝場地,有啲搞笑。但餐廳裝潢一般,未去到可以打吓卡咁,食物同飲品味道不過不失,同椰林閣質素差唔多,不過當時我哋是但搵地方快食所以冇期望同失望📍蘋果汁豬扒跟紅米飯 $78豬扒非常大份🤣都煎得幾ok ,但似洋蔥豬扒飯多啲🤣📍酷廚凱撒沙律 $58 我哋加左廿蚊配煙三文魚,見menu 有推介,都係大份嘅但冇乜特別,普通沙律一個

📍蘋果汁豬扒跟紅米飯 $78

豬扒非常大份🤣都煎得幾ok ,但似洋蔥豬扒飯多啲🤣

📍酷廚凱撒沙律 $58

2020-11-16 707 views
平日晚上去荔枝角揾吓良心餐廳食飯D2 place 二期一上電梯就見到尼間 好易揾.菠菜蟹肉鵝肝意大利飯 $168一上枱 個飯已經好吸睛 見到d蟹肉份量一d都唔hea鵝肝煎得好靚飯量亦多味道都幾好.法式香草燒羊架 $188有三件羊架 配菜都係厚切羊架好香 唔覺得佢騷食落口感好 無overcook對得起個價錢 非常好👍🏻.香煎去骨香草春雞配香橙燒汁 (半隻) $158雞等得比較耐一樣有厚切嘅配菜真係要同人share先食得哂.扭扭薯條 $48邪惡之選 最緊要夠熱夠脆好食呀

平日晚上去荔枝角揾吓良心餐廳食飯

法式香草燒羊架
香煎去骨香草春雞
扭扭薯條
2020-11-15 380 views
今日同朋友到荔枝角午飯,原本想食另一間餐廳,但人太多,去到這間餐廳嘅事。這間餐廳很特別,一眼望入去以為沒有位置,誰不知入面轉角有很多位置。而且要自己出去櫃檯下單。 一開始有點卻步,看到午市價錢有點貴,於是叫另一個比較少吃的軟殼蟹漢堡包,誰不知很有驚喜。軟殼蟹漢堡包比牛肉漢堡包還要高,首先是一是蟹腳部份,值得一讚的是即叫即整,軟殼蟹是熱的,我相信大家一定試過吃軟殼蟹的時候是凍的,跟整個漢堡包一起吃的時候,效果出奇地好,味道出奇地配合,不會感覺太油膩或太咸,非常出色。總結,見到身旁很多食客都有點漢堡包,或者炸魚薯條,相信這裏的食物質素對得起它的價錢。

炸軟殼蟹蕃茄漢堡包
2020-11-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
炸軟殼蟹蕃茄漢堡包
  • 傳統芝士牛肉漢堡
2020-11-08 716 views
第一次嚟D2,估唔到呢個building咁多食肆都要排長龍,仲要週末...anyway,好睇呢間唔駛點等就有位。點咗2個set lunch加一個小食,份量都幾大。泰式咖哩雞配紅米飯,鍾意佢個咖哩係辣,因為好多店都怕客人唔食得辣就唔落辣,但唔辣嘅泰式咖哩就係爭咁d。而雞扒都有醃過,不過可以再醃耐d入味d,個飯係乾身,配咖哩一流。蜆肉煙三文魚忌廉意粉,意粉唔會煮到過火,配料足,加分。整體呢2個set嘅口味都幾啱我。炸雞扒配薯條,雖然係急凍雞扒,但估唔到入面係juicy,而且粉漿調得幾脆口。另外,好耐冇食過呢款薯條,好懷念,不過下次可以俾多d茄汁。

2020-11-07 361 views
諗住過開嚟就試下,但係以後一定唔會再嚟。要自己喺cashier落單時叫我等一陣,等完又等都唔知等乜。原來係等前一個客人番嚟落單,佢應該解釋一下點解要等。等完落到單完來佢漏單, 其實冇幫我落!提咗兩次,等咗半個鐘先有食物嚟,「唔好意思」都冇聲。漏單之外,食物質素低。肉眼扒餐好難食。柴皮咁韌,又乾又薄。一定唔再幫襯。
諗住過開嚟就試下,但係以後一定唔會再嚟。
等完落到單完來佢漏單, 其實冇幫我落!
提咗兩次,等咗半個鐘先有食物嚟,「唔好意思」都冇聲。
漏單之外,食物質素低。肉眼扒餐好難食。柴皮咁韌,又乾又薄。
一定唔再幫襯。
肉眼扒
2020-11-07
Type of Meal
Lunch
2020-11-03 417 views
朋友提議呢間,大家未食過,就睇下open rice 有咩好介紹餐具是自助,醬料也是。薯角外脆內軟建議加埋卡夫芝士粉好好食美國肉眼我地叫左7成,味道好夠,又大塊,唔韌配菜都ok,唔凍。必叫叫左Estella 啤酒,酒類比較小,建議多一兩款會比較好,可以多一個選擇。之後叫左奶蓋紅茶味道ok,另一杯就金桔蜜。總括黎講,食物好食,味道足夠。店員有禮貌,而且仲要係黃色經濟圈一群,更加要支持。

餐具是自助,醬料也是。

薯角

薯角外脆內軟
建議加埋卡夫芝士粉好好食

美國肉眼排

美國肉眼
我地叫左7成,味道好夠,又大塊,唔韌
配菜都ok,唔凍。必叫

Estella    Beer

奶蓋紅茶

之後叫左奶蓋紅茶味道ok,另一杯就金桔蜜。

2020-10-24
薯角