2020-10-17 801 views
假日好鍾意去D2 place 💛 除咗去睇戲,玩vr同埋行啲文青小店之外 近排仲開咗漂移賽車場 除此之外 最重要就係食😋D2 Place 有好幾間黃店餐廳 今次要推介嘅就係kool kichen💁🏻‍♀️睇戲前要醫飽個肚 就黎左呢間餐廳試試1️⃣咖喱牛腩配紅米飯 $78不過不失 牛腩炆得夠腍 咖喱唔錯夠濃 但唔係好辣 薯仔蘿蔔炆得啱啱好 不過紅米唔係好多 係白飯🍚溝上少少紅米 我平時起碼撈一半紅米食 哈哈2️⃣泰式串燒 $68有六支串燒 配上泰式辣醬都唔錯 但我點咖喱醬仲好食 串燒會配上少少沙律🥗因為食完早餐唔係太肚餓所以兩個人食都夠飽😆
睇戲前要醫飽個肚 就黎左呢間餐廳試試

1️⃣咖喱牛腩配紅米飯 $78

2️⃣泰式串燒 $68

因為食完早餐唔係太肚餓所以兩個人食都夠飽😆
Type of Meal
Lunch
2020-10-04 734 views
去完做運動,辛苦左一日,好想食餐好啲,朋友就帶左我去依間餐廳試下。首先,我自己就叫左個煎帶子黑松露雜菌扁意粉,味道幾好。用黑松露黎帶出個香味,再加上個汁夠曬creamy。唯一可惜既位就係帶子煎耐左少少,但冇影響整體分數。而朋友今次就叫左菠菜蟹肉鵝肝意大利飯,一上枱已經比香味吸引,飯質好淋,菠菜同蟹肉既配搭都好夾。另外,餐廳枱會有一支水,而水杯個啲都會以自助形式去攞,同埋自助區都有好多唔同既調味料比客人選擇。

煎帶子黑松露雜菌扁意粉

2020-10-03
煎帶子黑松露雜菌扁意粉
菠菜蟹肉鵝肝意大利飯
我做招聘時,總害怕應徵者說陪伴家庭要求固定星期日休息、也怕虔誠信徒每個周日要參加彌撒禮拜。此刻,我會轉介他們嘗試尋找工廠區食堂工作,不要來到普通餐廳工作吧!香港每個工廠區都有自身大廈食堂,食環署發牌也比較寬鬆,但食堂只限招待職工用膳,原則上外人不得進入。此為歷史遺留之問題,現在工廈都多是分租,租戶間互不認識,與以前工廈整棟都由單一營運者管理不同,以前工廈食堂就是指員工飯堂。半個世紀過去,當權者從沒疏理,任由矛盾繼續出發生。幸好未有嚴格執法,即管外人現時也可光顧原只限職工的工廈食堂進餐。但卻對持正牌之餐廳極為不公,除要面對工廈食堂劇烈競爭,就在消防及通風條例上,所付之成本比工廈食堂牌照多達以倍數計算。工廠區眾多上班一族,平日午市必要以快取勝。人人只得一小時午膳,如何擴充生產規模是為關鍵。有些安排十二點前離開七折優惠、有些做外賣預先訂單九折、有些預先烹煮大量食材加快出餐,希望可在午市時段多做兩轉客人。工廠區到了晚市及假日便猶如死寂,許多食堂便直接閉門休息了。D2改革頗為成功,把原先幾個長沙灣工廠大廈改裝成為潮流小店及文青熱點,也令內裡之餐廳既可平日主打上班一族,假日亦不愁沒有生意,改為服務

D2改革頗為成功,把原先幾個長沙灣工廠大廈改裝成為潮流小店及文青熱點,也令內裡之餐廳既可平日主打上班一族,假日亦不愁沒有生意,改為服務休閒家庭人士。

KOOL餐牌以套餐形式發售,備有九款食物予客人選擇,類別雜亂,正如餐牌所形容自己「泰越西」一樣,既做牛扒、又煮咖哩、弄意粉、更做了漢堡。經營者值得反思一下,究竟KOOL餐廳如何定位自己賣點?是食物品質、是餐種多元化、是烹調效率、還是環境氣氛呢?每種客人對各種價值觀的期望值不盡相同。

星期六來到,能隨意入內就座。然後店員通知需先到收銀處付款點餐,再將號碼鐵牌放在枱上,便有店員送餐。餐廳環境不算美好,座位擠迫,像大家樂快餐般。檯與檯相鄰,中間夾著一塊硬卡紙分隔,旁邊顧客不斷訴說公務員復工復課安排。我與她是十分親近,聲聲入耳,卻素不相識,不可搭訕。「泰越西」應該是營造一種西式餐廳,讓人輕鬆愉悅的氛圍吧?

【酷廚芝士蕃茄牛肉漢堡】
上菜非常迅速,不消三分鐘侍應捧餐來到。先吃薯條僅是微暖而已,明顯預先制作,此為薯條大忌,油份收縮令薯條變淋。漢堡麵包亦略為粗硬,表皮灑了黑白芝麻以增香口,但麵包宜多焗一會。牛肉漢堡接近九成熟透,牛汁過份揮發,幸有上層芝士及蕃茄補充水份滲透,吃落漢堡不致完全枯乾。總括言是快餐質素,結構不算緊密,廚師像趕時間砌積木般,每層獨立帶有強烈違和感覺,很清楚見到一層麵包、一層芝士、一層漢堡、一塊生菜。

【煙三文魚蜆肉忌廉意粉】
又是快餐式上菜,制作簡單,沒技巧可言,賣相凌亂欠缺美感。但味道及汁醬掌握準確,忌廉白汁濃稠,可以緊緊包著麵條。三文魚磨菇片硯肉都是現成材料,將意粉沸熟加入鑊內,再落醬汁及食材即成 。這道菜容易制作又味美,毛利亦多,常見於餐牌內。

D2泊車是一難題,寸金尺土,雖有三個停車場,但泊位極少。附近就是警署,經常抄牌。泊車需要留匙保安,他們操控車輛就像玩俄羅斯方塊般。

平日之顧客講求效率,假日之顧客要求質素及氣氛。這就是工廠區食肆如何在星期六日殺出重圍之要袂。如KOOL仍舊以平日營運策略用於星期六日,估計最終也會變成只做平日的工廈食堂了。
行開 D2 Place 發現佢呢度有一間係食多國菜既餐廳 💛於是就黎試下。🥘泰式青咖喱燴雞糙米紅米藜麥飯($78)個咖哩既味道都中規中矩,唯獨係個汁比較稀,雞既味道都唔錯,份量都幾多。🍝蒜香羽衣甘藍欖意油意粉($88)味道同份量方面都唔錯,個人覺得個意粉乾身 D 口感會好 D。🍢泰式串燒($68 6pc)個人幾推薦佢既串燒,燒落都幾香口,配落佢既醬汁味道都相當唔錯。總括黎講,呢間多國菜餐廳味道方面係中規中矩,感覺上佢既主菜菜式雖然係多款式,但係都有要改善既地方。感覺上佢既小食會比較出色一D。性價比黎講,呢間就唔算太高喇,相反如果係同朋友坐低飲杯野食下佢既小食我覺得咁樣反而會好好多。

🥘泰式青咖喱燴雞糙米紅米藜麥飯($78)

🍝蒜香羽衣甘藍欖意油意粉($88)

🍢泰式串燒($68 6pc)

2020-09-13
2020-09-12 808 views
今次去左試依間位於D2place嘅工業風西餐廳 叫左一份黑松露野菌忌廉流心蛋闊條麵同菠菜蟹肉鵝肝意大利飯試下 -野菌忌廉流心蛋闊條麵-黑松露味唔係好多 味道唔算太濃 不過闊條麵質感唔錯 生熟程度啱啱好 美中不足嘅係流心蛋整得太熟啦 做唔到流心效果😅-菠菜蟹肉鵝肝意大利飯-整體味道平衡得好好 菠菜份量好足 但唔會搶左蟹肉味 蟹肉份量適中 豐富整體口感 驚喜嘅係鵝肝都幾大塊 而且煎到表面乾脆而內裏充滿油脂嘅感覺 配合起來唔會太膩好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪: 4/5🌟🌟價錢💰: 菠菜蟹肉鵝肝意大利飯 $168 黑松露野菌忌廉流心蛋闊條麵 $138地址📍:酷廚 荔枝角長順街15號D2 Place二期1樓110-111號舖

野菌忌廉流心蛋闊條麵

好味評分😋:4/5🌟🌟
抵食指數🤑:4/5 🌟🌟
餐廳環境 🤪: 4/5🌟🌟
2020-08-17 848 views
經過D2 place在網上發現Kool評語不錯,便入內試試。Order了這款煙三文魚蜆肉意粉,估唔到咁足料,以為只會有數粒蜆肉但原來係全隻蜆,平時我唔鍾意食蕃茄仔,試左半粒發現好鮮甜,連埋sauce一齊好好食好好味,而且非常足料,煙三文魚同蜆嘅數量差唔多,白汁亦唔會太奶味。

2020-08-01
Type of Meal
Lunch
2020-06-28 866 views
【食物】1. 泰式青咖喱燴雞飯真係泰式到不得了, 青咖喱個樣睇落去唔辣但係食落去好spicy . 啱晒鍾意食辣野嘅朋友.搭加了紅米感覺上很健康哦!每個人接受辣嘅程度都不同,如果有得俾人揀辣度就好啦~2. 飲品個人很喜歡吃芝士和奶蓋所以在這裏是了一事, 不過還是有點失望因為不是很濃郁, 芝士味也不夠。 不過還可以啦感覺上健康啲! 如果又想飲甜野又想減肥不失係一個好選擇, 哈3. 超級驚喜是炸薯條真係第一次食咁脆嘅炸薯條, 好有驚喜。 來到一定要和朋友試一試佢 睇張相應該都想像到嗰種香脆嘅程度吧!🤣😂
【食物】
1. 泰式青咖喱燴雞飯
啱晒鍾意食辣野嘅朋友.搭加了紅米感覺上很健康哦!

每個人接受辣嘅程度都不同,如果有得俾人揀辣度就好啦~

泰式青咖喱配雞飯

2. 飲品
, 芝士味也不夠。 不過還可以啦感覺上健康啲!
如果又想飲甜野又想減肥不失係一個好選擇, 哈
芝士奶蓋

3. 超級驚喜是炸薯條
睇張相應該都想像到嗰種香脆嘅程度吧!🤣😂

啤酒炸薯條

泰式青咖喱配雞飯
啤酒炸薯條
2020-06-14 861 views
因為最近喺D2 place 度做嘢 所以就發現咗呢一間係一樓嘅KOOL 咁因為疫情嘅關係 咁入坐嘅時候就會有部機自動幫你探測溫度嘅 咁我今次就嚟食晚餐嘅咁我叫咗一個鵝肝雜菌意大利飯同埋一個黑松露闊條麵嘅首先首先講吓個鵝肝雜菌意大利飯 個鵝肝香煎左兩邊食落去就十分香口 至於意大利飯就軟硬適中 但係味道正常 至於呢個黑松露闊條麵就味道好普通 同埋啱晒啲食量比較大嘅人 闊條麵份量比較多 但相對鵝肝意大利飯呢個就遜色左少少 黑松露味唔算突出 配菜都唔多食落去比較dry下次會試下午餐

咁因為疫情嘅關係 咁入坐嘅時候就會有部機自動幫你探測溫度嘅

黑松露味唔算突出 配菜都唔多食落去比較dry

下次會試下午餐

2020-06-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鵝肝雜菌意大利飯
2020-06-12 703 views
雖則食肆限聚令放寬左少少,但帶住小朋友出街食飯始終有D擔心。最近比我揾到外送刺身餐正呀!係屋企都可以食到新鮮刺身丼.......Deliverkool 刺身角切包 由生產包裝到送貨都是在超低溫的環境完成。真空包裝無菌處理,保證衞生,食得安心。1包刺身角切有黑鮪、三文魚、油金魚、八爪魚、鯛、帆立貝、燒玉子及三文魚籽店員送來嘅時候用保溫袋包裝好。處理方法好簡單,浸水解凍 (切勿拆包裝+ 常溫食水~)大概30分鐘後, 輕輕用廚房紙印乾。解凍後拆開包裝就食得。可以自行加入青瓜粒/ 牛油果/白米飯我就加左蟹子,青瓜粒,紫菜絲,珍珠米飯做左呢個刺身丼。刺身大大粒,魚肉仲有彈性,有鮮味 !!
Deliverkool 刺身角切包

可以自行加入青瓜粒/ 牛油果/白米飯
刺身角切包
2020-06-03
Delivery
刺身角切包
2020-06-09 442 views
扶老攜幼嚟到呢間餐廳食飯食物完全冇失望老人家都好滿意應該係中價位同區首選 💛全店都係文宣燒羊架三件,大大件好抵食,七成熟既肉質好鮮嫩!絕對足夠大家share食!牛肝菌雜菌意大利飯,分量同味道都好好!其他好味推介仲有啤酒薯條、春雞 (好鍾意個汁)、泰式串燒等!假日嘅晚餐都仲有set真係好抵,加錢仲有得飲特飲或者酒精類飲品!唯一可以諗嘅係加入啲甜品,等大家可以一站式食個完整嘅西餐又或者可以喺舖頭慶祝生日
扶老攜幼嚟到呢間餐廳食飯
食物完全冇失望
老人家都好滿意

應該係中價位同區首選 💛
全店都係文宣

法式燒羊架
牛肝菌雜菌意大利飯

牛肝菌雜菌意大利飯,分量同味道都好好!

法式燒羊架
牛肝菌雜菌意大利飯
2020-06-04 284 views
青咖喱雞球飯除咗辣之外完全冇其他味,連咖喱味都唔太覺,好似食緊辣椒粉揼咗落湯咁,只不過係好多辣椒粉。辣味淨係齋辣嗰種,冇香味,食咗一半已經食唔落去。環境太嘈,同朋友傾偈成日聽得唔清楚(可能因為係有少少近放飯時間,啲位又有啲迫),迫嗱嗱臨食完即刻走。如果大家係注重環境諗住慢慢食慢慢同朋友傾偈嘅話,我就唔建議喺呢間餐廳啦。如果用同樣嘅價錢喺D2 place都可以食到俾佢好食又抵食嘅嘢,都幾失望,以後都唔會再幫襯。
#酷廚#黃泰式青咖哩燴雞糙米紅米藜麥飯🌶️🌶️中2食青咖啡既我,成日都想搵到辣既青咖哩。。估唔到真係俾我搵到炸軟殼蟹蕃茄漢堡🦀🦀軟殼蟹好大舊。。好濃味😋😋😋食住野咁欣賞鋪頭入面既“黃”裝飾同video真係心情好好🖐️👆🤗🤗🤗🤗🤗🤗
#酷廚
#黃

泰式青咖哩燴雞糙米紅米藜麥飯🌶️🌶️

炸軟殼蟹蕃茄漢堡🦀🦀
軟殼蟹好大舊。。好濃味😋😋😋

• 泰式青咖哩燴雞糙米紅米藜麥飯
2020-05-26 312 views
前幾日嘗試左位於荔枝角D2 place 二期嘅高質西餐廳👍🏻👍🏻未入去已經見到啲文宣貼哂喺度🤩好正👍🏻Lunch hour都唔少人幫襯🤧不過唔洗等好耐就有位。餐廳有哂膠板隔著,都幾衛生👍🏻佢係自助式落單,要行出去叫野食,不過其實都冇咩所謂。餐廳播嘅音樂好啱我心水哈哈我地叫左一碟煙三文魚蜆肉忌廉意粉同埋牛肉漢堡配薯條。個意粉真心超抵食👍🏻好多三文魚同埋蜆肉😍真心好多好多料,仲要好好食,個汁又唔漏,值得一試🥰另外個牛堡都唔錯🤣薯條應該係即炸,好脆🤭整體都好滿意💮
未入去已經見到啲文宣貼哂喺度🤩好正👍🏻
Lunch hour都唔少人幫襯🤧不過唔洗等好耐就有位。
餐廳有哂膠板隔著,都幾衛生👍🏻
佢係自助式落單,要行出去叫野食,不過其實都冇咩所謂。

餐廳播嘅音樂好啱我心水
哈哈
我地叫左一碟煙三文魚蜆肉忌廉意粉同埋牛肉漢堡配薯條。
個意粉真心超抵食👍🏻好多三文魚同埋蜆肉😍
真心好多好多料,仲要好好食,個汁又唔漏,值得一試🥰
另外個牛堡都唔錯🤣薯條應該係即炸,好脆🤭
整體都好滿意💮
煙三文魚蜆肉忌廉意粉
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
煙三文魚蜆肉忌廉意粉
2020-05-15 429 views
羽衣甘藍欖油意粉🍝-【支持黃店】荔枝角原來真的有好多黃店呀~這家是位於D2Place,吃多國菜的。羽衣甘藍欖油意粉是全素的,好適合小安,哈哈~(*´˘`*) 味道方面,這意粉充滿非常香濃的蒜味,相比起忌廉意粉來講沒這麼膩。(๑´ڡ`๑) 羽衣甘藍近來非常受歡迎,原因是它高纖通便、維他命豐富、護眼同抗氧化!而其口感是有點脆的,較難咬開,整體感覺是爽的~另外點了一份啤酒薯條,是用啤酒粉漿製的,比一般薯條脆身和香口~٩(。˃ ᵕ ˂ )و 特別要讚的是,這餐廳的份量非常多呀,好抵食!和朋友都吃剩一半要打包,哈哈。
羽衣甘藍欖油意粉🍝

2020-05-10 353 views
呢間餐廳不嬲都幾旺係荔枝角區嘅好選擇嚟喺呢頭返工 都算多食肆呢間就唔會話太貴 又食物質素好好尤其d D2嚟講 算係好抵食啦呢日係星期五梗係要岀街食 過個happy friday同事一早話要食呢間要特登早少少岀嚟排隊霸位因為都幾旺場lunch time好快就爆試過就係準時岀嚟 都滿晒無得入去食 賣相唔錯 份量都好大同事話好好食我個炸魚薯條超大份亦都好好食d魚真係外脆內軟滑薯條就合格啦整體都好抵食希望黃店都能夠唔需要告急啦
呢間餐廳不嬲都幾旺

整體都好抵食

希望黃店都能夠唔需要告急啦
2020-05-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
肉醬扁意粉
炸魚薯條