Restaurant: JASMINE (Langham Place)
Info:

八月軒而家D碗碟好似我早前去尖沙嘴嗰間唐人館既碗碟一樣,提供非常精緻既碗碟!我係八月軒既熟客,對於食物既質素感覺日增無減,越來越喜歡八月軒既環境,價錢開始貴少少,但係仍然係非常好好既餐廳,CP值高既餐廳,仲有Free Wifi,食完順便上去入分!當中經理成日推既飲品,HKD78蚊,心諗試試無妨,我飲完既感想係,OK啦,價格係的確貴少少,但係一杯野成1公升咁大杯,可以share比三個人分都算好玩,杯入面仲有好多水果食!最後強烈推薦八月軒既奶黃包,超好食!

最後強烈推薦八月軒既奶黃包,超好食!
北菇滑雞飯
叉燒酥
滑蛋鮮蝦腸粉
花果奇緣
2017-10-03
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$112.6 (Lunch)
滑蛋鮮蝦腸粉
花果奇緣
2017-09-28 1124 views
第一次幫襯,為同家人中秋食餐團圓飯,見咁多食木評就諗住試下啦,點知中晒伏。先唔評食物質素如何,一間餐廳如果服務質素差,就算食物幾好食,客人都唔會想食。等我先分享下受氣既經歷啦,明明訂4人位,比3set,要求比多set碗筷,點知D侍應就齋應完就算數,搵到第3個部長先有多set碗筷;跟住搵人開茶水又係一樣情況,都算啦,當你地大集團做節特別多人。落單後,等左20分鐘左右,見張張枱枱面都有張菜單,我地就好心問下係咪未落單,個侍應串嘴咁回"你張咩咩咩單呀嘛,落左啦,等下啦你",OK我地就耐心等,但等足超過1過鐘只有花生出現,其他所謂已入單既菜一樣都無上過,但其他枱都食完走埋添。我地再搵侍應追單,果時個部長先去入單。老實講遲入單,唔係最大問題,員工做錯野仲對客好唔友善先係問題。呢間都算係我食過最差既一間美心其下餐廳。極度失望!

呢間都算係我食過最差既一間美心其下餐廳。極度失望!
2017-09-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2017-09-27 1152 views
最近我們經常到八月軒進食午餐,今天我又來開飯啦!最近經常到八月軒進食午餐,今日也來到八月軒開飯啦!檸香叉燒酥個名幾吸引,中西融合,可是名過其實,我吃的叉燒酥吃不出檸香,吃到是實實在在的叉燒酥。超迷你的瑤柱蒸蘿蔔糕,有少許瑤柱舖在蘿蔔糕,但實在太迷你,連小費收費$35.2三小件,造價太高。蔥花酥脆海皇腸粉&上湯雪吞,蔥花酥脆海皇腸粉是腸粉包裹油條蝦仁,味道尚可。上湯雪吞則沒嘗試。$68的蛋香雞肉醬配小米餅,普通的食材,的確見識一次就夠了!回味豬仔腳是我們在八月軒每次必吃的,但今次的回味豬仔腳,我是吃到最後一件,却發覺豬仔腳有排豬仔毛,罩眼間我仲以為是眼睫毛,我自然不會再吃了!但我也沒有致電食環處投訴,便沒有告訴朋友們,以免影響大家吃飽飽後的心情!蝦子叉燒薑蔥撈生麵,都算食番正正常常的撈生麵啦!桂花龍鬚蛋散造得不錯,我特別喜歡桂花龍鬚!今次有眼睫毛的回味豬仔腳事情,我會暫別八月軒。
最近我們經常到八月軒進食午餐,今天我又來開飯啦!

最近經常到八月軒進食午餐,今日也來到八月軒開飯啦!

檸香叉燒酥

蔥花酥脆海皇腸粉&上湯雪吞

蛋香雞肉醬配小米餅

回味豬仔腳

蝦子叉燒薑蔥撈生麵,都算食番正正常常的撈生麵啦!
蝦子叉燒薑蔥撈生麵

桂花龍鬚蛋散造得不錯,我特別喜歡桂花龍鬚!
桂花龍鬚蛋散

今次有眼睫毛的回味豬仔腳事情,我會暫別八月軒。
2017-09-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
檸香叉燒酥
蔥花酥脆海皇腸粉&上湯雪吞
蝦子叉燒薑蔥撈生麵
桂花龍鬚蛋散
2017-09-17 878 views
今晚選了在朗豪坊的這家中菜吃晚飯, 本想吃他們的鳥籠點心再加2個小菜, 但點心都賣完了, 與友人再翻了好幾翻菜單, 才選到了以下幾道菜:乳豬三拼: 聞說這裡的燒味不錯,選了一個乳豬三拼, 拼了叉燒及油雞。乳豬皮香脆而不肥, 叉燒有燶邊不太肥是我喜歡的, 油雞給了脾位, 豉油味香而不過咸, 整體不錯。旁邊的豆味道也不錯。炒金粟: 外表好漂亮的一道菜, 內有粟米, 紅椒粒, 葱粒, 加上旁邊的櫻花蝦, 看來是清淡但實際調味很惹味也很好拌飯!冷•爽•脆: 前菜三味, 一口牛柳粒有牛味, 配上黃芥辣味道不錯, 中間的拍青瓜和一般中菜店的不同, 更像西餐的醃酸青瓜的口感, 菠蘿海蜇頭應是因其長得像菠蘿而得此名, 口感是比一般海蜇要更爽, 我個人則更喜歡一條條的海蜇。芝士大蝦煲: 芝士汁很香濃, 內有6件半邊的大蝦(即3隻蝦), 蝦很新鮮肉質爽, 和芝士汁很配合, 不過$158只有3隻蝦就似乎貴了一點...整體餸菜質素頗高, 但選擇較少, 肉類 蔬菜 海鮮均只有約8款選擇, 比其他中菜館的選擇未免要少太多, 如菜單能增加更多款式的菜相信會更受歡迎。

2017-09-07
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2017-09-14 765 views
今晚為阿姨補祝生日,諗左一大輪結果都係食返中菜。朗豪坊呢間八月軒好旺場,晚上七點鐘入座,餐廳要求我哋八點半前還枱。兩個人食量唔大,所以只係叫咗兩個餸同一個湯。叉燒同老火湯比較出色,另外嗰味餸就算吧啦。蜜汁叉燒皇($88)叉燒火候拿捏得恰到好處,有少少燶邊,又有玫瑰露香。而且份量幾大,兩個人食有點多。是日老火湯($128)是日老火湯係淮山杞子燉螺頭,湯頭幾濃郁,仲有湯渣食,2個人飲好多,因為足足分左6碗湯,所以適合4人分享。蒜香四角豆蝦仁($108)呢個就一般了。蝦仁好細粒,四角豆賣相怪怪,口感亦一般(介乎豆與菜之間),仲九唔搭八加左粟米一齊炒,感覺唔係幾夾。

兩個人食量唔大,所以只係叫咗兩個餸同一個湯。

叉燒同老火湯比較出色,另外嗰味餸就算吧啦。

蜜汁叉燒皇($88)

是日老火湯($128)

蒜香四角豆蝦仁($108)

• 蜜汁叉燒皇
我食左旺角八月軒五十次以上,係非常熟既客人,係咁多年間睇到八月軒既水準有升有跌,有時候繁忙時間食物質素令人失望到下次唔想再黎,但係近排隔一段時間冇去,又掛住八月軒,點知就非常好食,五樣點心每樣都新鮮熱辣,同埋有冒煙,我終於發現八月軒要食到美食既秘訣,答案就係要坐係出菜口既檯,近收銀台個度!總結,奶黃包有時候無流汁,但係今次非常美味,所以去過既食客,如果有人因為上次坐近窗口靠近男廁入少少個便而食到凍既食物,請你地唔好失望,因為好多時候只係因為食物有時候送菜姐姐放左係一二邊,一直無人遞上來,太忙遞唔切菜,今日整體對八月軒感觀都好返好多,又有令女侍應姐姐,好開心!點左五樣點心,兩個人食,260蚊價錢ok啦!叫左比較貴既明前龍井,感覺呢個價錢已經算高級同好享受!
  • 奶黃包
2017-08-11 1233 views
上星期在同學推介的八月軒茶聚後,今個星期放學後大家一致同意再到八月軒茶聚。今次我們吃的大部份是懷舊點心.........我人生最貴的一碟車仔豬腸粉,不過勝在夠熱騰騰,但舖面甜醬不是人人喜歡,在下就是不喜歡。香煎臘味蘿蔔糕粉多就唔合我心水。上次吃過回味豬仔腳,感覺很滿意,今次再吃多轉!柚皮蒸素千層味道濃淡得宜,不錯!時菜順德鯪魚球香酥彈牙,是小點$24,抵食。煎釀三寶(青椒、茄子、豆腐)也不過不失!京葱煎烹胡椒包賣相很靚,沒有油膩,感覺很用心煎烹,肉饀好味道,但沒有肉汁是最敗筆!沙爹牛筋坑腩炒河粉是濕河粉,除了夠腍牛筋坑腩,還有我喜歡的牛筋。酒樓表明不添加味精和選用健康米糠油,有健康之選當然受顧客歡迎,我們吃的點心的確比較清淡,顧客當然希望吃得滋味又健康!
今次我們吃的大部份是懷舊點心.........

香煎臘味蘿蔔糕粉多就唔合我心水。
上次吃過回味豬仔腳,感覺很滿意,今次再吃多轉!

車仔豬腸粉&香煎臘味蘿蔔糕&回味豬仔腳

柚皮蒸素千層味道濃淡得宜,不錯!
柚皮蒸素千層

時菜順德鯪魚球香酥彈牙,是小點$24,抵食。
煎釀三寶(青椒、茄子、豆腐)也不過不失!
時菜順德鯪魚球&鑊仔煎釀三寶

京葱煎烹胡椒包

沙爹牛筋坑腩炒河粉

2017-08-09
$100 (Lunch)
車仔豬腸粉&香煎臘味蘿蔔糕&回味豬仔腳
柚皮蒸素千層
時菜順德鯪魚球&鑊仔煎釀三寶
沙爹牛筋坑腩炒河粉
2017-08-08 1049 views
上星期我相約了家人一起到八月軒食晚飯,這是在旺角朗豪坊的,地理位置十分方便。這個是灌湯餃,材料有很多,例如帶子、花膠等等...湯底十分鮮甜,餃子肉質鮮美這是脆皮牛坑腩,有外脆內軟的感覺,不過我最喜歡的是那個醬汁,味道酸甜,很開胃。這是豉油雞,份量也是挺多的,味道十分入味,雞肉肉質鮮嫩,雞皮也很滑溜。配飯吃也非常之很好最後叫了個蟹黃翅,蟹肉味道十分鮮甜,不過略嫌覺得湯底比較稀,但是整體也配合得很好。

$300 (Dinner)
煎到熟透嘅蛋黃, 再加上一層好似紙咁薄嘅山竹牛肉, 就係美心集團旺角八月軒價值$46嘅煎蛋牛肉飯。煎蛋牛肉飯嘅精髓在於荷包蛋嘅蛋汁同甜豉油混合然後包住飯粒, 然而雞蛋嘅蛋黃已經熟透, 再加上只有紙咁薄嘅山竹牛肉, 完全唔符合本身嘅價值。

煎蛋牛肉飯
2017-08-03 536 views
同學推介今次以下食品,款款俱美味,真多謝她!回味豬腳仔$68,的確好味又夠腍,豬腳仔的主骨已先去除,吃起來更方便。香噴噴的麻香擔擔麵$25,大家都讚!迷你桶仔飯$25,是炒得乾爽又香的炒飯,碗仔外再用迷你木桶仔盛載,頗可愛!懷舊甜品芝麻卷$24,帶出大家兒時回憶!由於我沒有打算寫食評,所以沒有拍攝食品照片分享,但以下的酥皮龍蝦湯拼鮮竹卷$38,不得不推薦;我們都每人一份,鮮竹卷的蝦肉爽脆好味,酥皮龍蝦湯的酥皮吃起來彈跳不少在枱面,雖然有點兒失儀和狼狽,但不失是很好的享受,龍蝦湯濃郁味美還有紹菜。
同學推介今次以下食品,款款俱美味,真多謝她!

回味豬腳仔$68,的確好味又夠腍,
豬腳仔的主骨已先去除,吃起來更方便。

香噴噴的麻香擔擔麵$25,大家都讚!

迷你桶仔飯$25,是炒得乾爽又香的炒飯,
碗仔外再用迷你木桶仔盛載,頗可愛!

懷舊甜品芝麻卷$24,帶出大家兒時回憶!

由於我沒有打算寫食評,所以沒有拍攝食品照片分享,
但以下的酥皮龍蝦湯拼鮮竹卷$38,不得不推薦;
我們都每人一份,鮮竹卷的蝦肉爽脆好味,
酥皮龍蝦湯的酥皮吃起來彈跳不少在枱面,
雖然有點兒失儀和狼狽,但不失是很好的享受,
龍蝦湯濃郁味美還有紹菜。
酥皮龍蝦湯拼鮮竹卷
2017-08-02
$92 (Lunch)
酥皮龍蝦湯拼鮮竹卷
2017-07-18 1007 views
親友來港旅遊,住旺角一帶月租單位。前幾天中午約在朗豪坊八月軒飲茶。假日人多,幸好早訂位及有相熟部長,我們七人去到立即可入座。我們喜歡這裡環境時尚清雅,食物味道好。當天我們要了十多樣點心,一碟肥瘦適中、甘香豐腴的叉燒;一碟鹹魚雞粒炒飯,鹹香惹味,人人爭吃;再加一碟合時的涼瓜牛肉煎米粉,滿滿豆豉香味的醬汁,佐米粉一流。點心方面,較突出的包括皮滑蝦鮮甜的鮮蝦腸粉、棉花雞及辣辣惹味的XO醬煎腸粉。水滾茶靚,埋單七百多元,整體令人滿意。
2017-07-16
$110 (Lunch)
2017-07-13 886 views
八月軒聽得多,今次第一次食,總體來講不過不失,最好食係個和牛沙律,比想像中好食好多!服務不過不失啦,一開始叫個生果茶,成20分鐘到唔來,個staff就埋來話個水巴放假,佢地太忙,叫我地揀第樣,最後上茶果陣個staff都係咁同我地講唔好意思,算係咁!另外,恆生信用卡有九折

另外,恆生信用卡有九折
和牛沙律
乳豬小食
露筍炒藕片
Jasmine  tea
2017-06-23 837 views
有2個好耐唔蒲頭既中學同學竟然肯出黎食飯,梗係要約出黎聚聚啦 地點改完又改,最後因為有人帶B,所以就選擇黎八月軒啦~7點15分左右到達,冇需等位但要個半鐘內交枱。(大約7,8成入座率,但我地走時都未坐爆過)前菜~ 菜甫花生有機腐皮鮮淮山~ 這個小食d腐皮好滑好香豆味,鮮淮山亦都好薄好爽,配埋少少酸酸地既芝麻醬,好夾好開胃。這裡的老火湯是整煲上的,今天是螺頭煲雞,d湯好清甜,湯渣d螺頭差不多比我地清哂。湯量十足,每人起碼有2至3碗擔擔麵~ 一人份, 個湯冇出面嗰d咁“杰”,冇咁膩迷你桶仔飯~ 入面有d雞肉同蘑菇類,幾香幾好味一口牛柳~ 火候剛剛好,每口都又嫩又充滿肉汁燒味三拼~ 這個拼盤有白切雞、燒鵝及叉燒,三款都好嫩好有肉味,正,尤其是馳名的叉燒更正Round 1食完,但仲有d唔滿足,決定黎個Round 2加菜。(依家已經大約八點半啦,但個場都未爆,應該唔會咁準時就趕我哋走啦掛)瑤柱杞子浸菜苗~ 瑤柱既鮮及杞子既甜完全可以蓋過菜苗嗰種臭青味,整道菜很清爽,食左咁多野,消下膩最岩。頭先個拼盤冇呢度出名既乳豬,都係忍唔住要叫一份脆皮bb豬~ 皮脆肉嫩勁正可惜分量太少…… 旁邊有沙律菜解膩
地點改完又改,最後因為有人帶B,所以就選擇黎八月軒啦~

7點15分左右到達,冇需等位但要個半鐘內交枱。
(大約7,8成入座率,但我地走時都未坐爆過)

前菜~ 菜甫花生

擔擔麵~ 一人份, 個湯冇出面嗰d咁“杰”,冇咁膩

迷你桶仔飯~ 入面有d雞肉同蘑菇類,幾香幾好味

一口牛柳~ 火候剛剛好,每口都又嫩又充滿肉汁

可惜分量太少…… 旁邊有沙律菜解膩,但我先食左一舊唔夠喉

甜品先來一個桂花龍鬚蛋散,鬆脆又充滿蛋香既蛋散,跟七彩繽紛的龍鬚糖一起吃,入口即溶既糖絲佈滿蛋散上,感覺十分甜蜜
(警告,這龍鬚糖絲對不愛吃甜的人來說是頗甜的)

最後再來一個桶仔豆腐花,可能沒貨要即撞,等的時間頗久的,但值得!! 好滑好香豆味,唔鐘意食甜既應該都岩,可以自己落少d糖漿/黃糖就OK

食到9點多埋單,冇人催過我地交枱,唔洗趕住走,食得好舒服
但上菜既碟太大隻啦,張枱差d唔夠位放(謎之聲:是你們點得太多了吧=0=”)

最後值得一讚的是這裡的服務,上菜時待應會將餸菜放左遠離BB的位置的上,而且我們多次麻煩待應換熱水比BB“座”熱d奶,待應都樂意幫忙

下次會再黎
2017-06-04
$196 (Dinner)
  • 脆脆BB豬
2017-06-18 669 views
相傳在三國時代,曹操起了一個字謎曰:「一合酥」,吩咐手下「一人一口」分享糕點。二千多年後,八月軒奉丞相命,祭出「一合宴」,「一人一口」絕不欺場,父親節前夕晚市這個「四人套餐」未加一前「只售」 $1,180。第一道菜是湯羹,原本我以為有一盤,卻只是四碗。味道呢?上佳!拜上湯的福,簡直和魚翅撞味。有圖有真相,不是稀稀的,啖啖有咬口。第二道菜是翠綠蚌片,份量僅有例牌一半,帶子一人一粒,我和家人恍如當頭棒喝!味道呢?掂既!第三道菜係鮑魚冬菇生菜,鮑魚同冬菇一樣配額。味道呢?唔錯!第四道菜係燒豬片加豉油雞,燒豬片四件咁大把,上碟幾靚喎(笑)! 味道呢?凍咗啦,都唔脆。第四道菜係龍躉,以前有啲酒樓為吸客,客人憑券幫襯可以免費獲贈一條青斑仔。青斑仔大小形容呢條龍躉仔,最適合不過。味道呢?斑唔會差得去邊,不過食得出 overcooked 肉太實。Last 係甜品,嗜甜既我 like。找經理來了解一下「一合宴」背後的智慧,他客客氣氣稱:「外出用膳係咁上下。」明白了,冇下次。

明白了,冇下次。

竹笙海星燴燕窩
翡翠帶子炒象拔蚌片
蠔皇原隻鮮鮑伴花菇
激脆 BB 豬併燒味 之 豉油雞
激脆 BB 豬併燒味 之 燒豬
清蒸沙巴龍躉斑
法式焦糖蛋布甸
Other Info. : 通常酒樓套餐會以炒飯或蓮蓉包來填飽客人,但今次~~~唔緊要,「麥當當」叔叔呵返!「炸手羽餐」搭救!
2017-06-17
$325 (Dinner)
Celebration
Father's Day
Dining Offer
Voucher
竹笙海星燴燕窩
法式焦糖蛋布甸
2017-06-18 7550 views
今日又到聚會時間,因為有小朋友嘅關係,想坐嘅地方舒服啲,所以就揀咗朗豪坊的八月軒。 但係唔知係咪因為父親節嘅關係,所以要有訂金,今次專登早咗過去朗豪坊俾咗500蚊訂金,然後之後再定星期六夜晚六點鐘食飯。我哋六點鐘準時去到,就叫咗一個六人餐再加一個飯,共二千四蚊 ,每人約$340,個餐有一個花膠翅食落去花膠味都好重,同埋份量都好多,反而就覺得如果冇咁杰身會好啲。我哋半席就所以有一條魚,魚肉都ok唔錯,但係唔夠熱,可能因為父親節嘅關係,好多嘢都已經整好曬 。炸子雞,雞比較鹹蛋味道唔錯醬汁冇味只屬一般。乳豬仔係成圍枱最好味嘅一樣嘢,因為我哋等朋友關係所以遲咗20分鐘食,但係乳豬都十分脆口,而且啲肉都好入味。西蘭花海鮮,冇乜味海鮮,有兩款海鮮但係都係味道偏,淡黑松露係冇嘅。之後仲有一個甜品係芝麻湯丸同埋壽包 壽 包好多朋友都覺得好好味,好香然唔太甜,仲有蛋黃。湯丸係吾夠熱,湯圓好彩都好軟熟,而且芝麻都好香。之後我哋最後另外嗌咗一個海鮮炒飯,海鮮比較少,炒飯比較濕,但分量都唔錯。因為我哋七個人,每人一碗。整體可能因為父親節關係所以嘢食我反而覺得有點兒失望,希望下次會再嚟會好食啲嘅嘢。同埋侍應真係

之後我哋最後另外嗌咗一個海鮮炒飯,海鮮比較少,炒飯比較濕,但分量都唔錯。因為我哋七個人,每人一碗。整體可能因為父親節關係所以嘢食我反而覺得有點兒失望,希望下次會再嚟會好食啲嘅嘢。同埋侍應真係一到八點鐘就即刻叫我哋走,但係佢都冇睇到嗰個收銀其實都未畀返張卡我,所以我覺得服務態度就一般,但係 服務我哋張枱嘅姐姐就好好,長期性都會過嚟幫我哋執枱同埋到水。
2017-06-17
$340 (Dinner)