2023-03-08 228 views
今次去的漁釧日式餐廳位於南昌站V Walk商場,環境裝修具有日式風情,有些卡位也很適合一家大細。亦可以選擇坐在壽司吧枱位,全程欣賞壽司師傅的製作過程。我點了特盛醬油濃雞白湯拉麵,濃湯充滿了雞和醬油鮮香的味道,拉麵的口感不錯,非常彈牙,叉燒也燒得甘香,還有流心蛋很滑溜。極盛四色刺身丼,基本上每一款刺身都是十分新鮮,份量不少,吃一碗就很滿足了。也想推介串燒,鹽燒牛舌非常軟腍,味道香口,大蔥雞肉串和燒雞肉串的炭燒味香濃,調味也是剛好。海蝦雜錦天婦羅有3隻海大蝦,大蝦是偏向似炸蝦的口感,加上茄子、秋葵、南瓜等食材,$78性價比高。如果你想尋找一個平民價又好食的日式居酒屋,漁釧絕對是一個不錯的選擇,平日星期三的晚上都座無虛席,就知道這家是好貨色,記緊預早少少等位。

2023-03-01 212 views
最近我和朋友去了一家名叫漁釧的日式餐廳,位於南昌站V walk,商場也有不少餐廳。店內客人也不少首先,我點了燒銀鱈魚片,燒得不錯,脆脆的,很可口的小食,吃過不停。接下來,我點了南蠻炸雞,雞都給生菜遮蓋了,很健康,炸雞肉質非常鮮嫩和外皮酥脆,味道非常不錯。接著,我點了清酒煮蜆,蜆肉新鮮美味,清酒的味道使得菜色充滿了清新的味道。我又點了火炙三文魚卷,三文魚份量多,肉質鮮嫩,火炙後入口即溶、味道非常美味最後,我點了特盛醬油濃雞白湯拉麵,濃湯充滿了雞同醬油鮮香的味道,而且非常煥發。拉麵的口感不錯,非常彈牙,叉燒也燒得甘香,還有流心蛋很滑溜。總括來說,食物質素不錯,每人平均$250,價錢合理,很滿足,下次有機會再光顧

店內客人也不少

2023-02-20 255 views
第一次到訪漁釧,叫左兩個set, 竟不是跟set的次序上,竟上哂主菜仲未有沙律,本人只好向店員要求可否上沙律後,竟受無視?該同事沒有任何回應,只是望一望bar台,之後繼續上主菜,本人再向其表示可否上左沙律先上壽司,刺身同魚,竟再次被無視,繼續上主菜😲?更聽到數位站在bar台準備食物台面的幾位工作人員不斷講粗言穢語,該人員向待應說:「同佢講呢度有13件壽司,之後該待應遞壽司到我面前說呢度有13件壽司」成餐飯感到這位上菜次序錯亂的工作人員感到不知所謂。 聽粗口的次數好比大排檔。比錢買難受。食物更是不予置評,十分普通,壽司只是一般,炸雞又硬又鞋,炒飯又油又咸。唯一正常的是其中一位店員有為此其道歉及指出該店問題,但真心勸大家不要到這間餐廳,為免中伏及比錢買難受。
第一次到訪漁釧,叫左兩個set, 竟不是跟set的次序上,竟上哂主菜仲未有沙律,本人只好向店員要求可否上沙律後,竟受無視?該同事沒有任何回應,只是望一望bar台,之後繼續上主菜,本人再向其表示可否上左沙律先上壽司刺身同魚,竟再次被無視,繼續上主菜😲?

成餐飯感到這位上菜次序錯亂的工作人員感到不知所謂。
聽粗口的次數好比大排檔。
比錢買難受。

2023-02-19
2023-01-28 301 views
🧧新年期間當然要約下朋友見下面,就約咗係南昌vwalk睇下有咩餐廳食下坐下吹下水,就見到門口有大大個燈籠,裝潢又好似日本居酒屋🏮咁,就入去試試,睇睇餐牌好多種類既食物,🍶🍺仲有不同既酒類添陶板炭火燒雞係用鐵板上,下面仲有🧅洋蔥絲,燒雞既醬汁唔好睇佢黑蚊蚊,好特別又惹味,唔錯唔錯👍🏻牛油炒露筍野菌 🧈🍄上面有大量木魚,牛油夠哂多,所以唔會唔好味😂雞白湯和牛拉麵 🥩🍜一睇餐牌就覺得好吸引,果然無失望😍雞白湯好香濃,和牛亦食得出質素好好,如果分量多啲就更好鐵板牛肉飯🥓醬汁係分開上,🍳鐵板熱辣辣到我最鐘意既環節,就係所有野撈撈撈,雞蛋、飯、牛肉、醬汁撈埋真係好好味😋仲叫咗兩支日本飲品,🍈靜岡蜜瓜梳打、白檸波子汽水波子汽水簡直係童年回憶,好耐無飲過,拍波子落去個下好爽,正🥳整體呢間餐廳格局好舒服,超適合三五知已食野飲酒,下次都會再試下🍻🥂

陶板炭火燒雞

牛油炒露筍野菌 🧈🍄
上面有大量木魚,牛油夠哂多,所以唔會唔好味😂

雞白湯和牛拉麵 🥩🍜

鐵板牛肉飯🥓

仲叫咗兩支日本飲品,🍈靜岡蜜瓜梳打、白檸波子汽水

2022-10-30 564 views
一心諗住外賣黃牛粒炒飯$138應該牛肉不會太多點知盒飯只有半盒份量。外賣盒本身都細但冇諗過只填滿一半。好似俾人食淨就當外賣賣俾客人。又或者廚師炒完碟飯但係只俾一半外賣留返另外一半堂食。外賣盒飯個份量應該夠一碗飯多啲。相信堂食嘅份量一定唔會咁少若果唔係一定會俾人投訴。價錢貴唔係問題但係起碼份量足夠,客人唔會感覺俾人搵笨。同埋餐廳唔應該因為外賣所以偷工減料。就算和牛唔多最少填滿個飯盒。這種行為非常過分,以後不會再幫襯。
2022-10-30
TakeAway
2022-10-28 399 views
V walk 選擇不算多,這間是v walk入面最優秀的餐廳,坐得舒服,食物新鮮,性價比十分高,外賣自取有八折,如果不想堂食的話,住在附近也可以是外賣自取。推介吞拿魚壽司,和天婦羅。
2022-10-24 240 views
星期日去了南昌站睇戲食飯,貪這裡人流不是很多,睇完戲去了V Walk商場地下一間居酒屋‘漁釧’食晚飯,叫了送酒小吃,(海膽酒盗芝士)這道小吃好有海膽和海鮮味,再叫了足量香蔥吞拿魚腩卷,聽個名都知吞拿魚腩有幾多,一大啖放入口好正!另外叫了幾件壽司和刺身井飯,好新鮮!最後叫了鐵板牛舌,不過味道淡了點!
星期日去了南昌站睇戲食飯,貪這裡人流不是很多,睇完戲去了V Walk商場地下一間居酒屋‘漁釧’食晚飯,叫了送酒小吃,(海膽酒盗芝士)這道小吃好有海膽和海鮮味,再叫了足量香蔥吞拿魚腩卷,聽個名都知吞拿魚腩有幾多,一大啖放入口好正!另外叫了幾件壽司刺身井飯,好新鮮!最後叫了鐵板牛舌,不過味道淡了點!
2022-09-30 344 views
一行四人來到V walk行,地鐵站一出就係呢間餐廳,諗都吾諗就入去食午餐。午餐有set ,好平,我地叫左個雞白湯拉麵set,仲有麵豉湯沙律,好抵食,個拉麵一上就好香,熱辣辣好吸引,一食就更加讚,吾係死鹹,好鮮好好食,食完一啖仲想再食!然後叫左個安格斯牛扒,個飯好食,但個牛扒略嫌有過熟,但牛味好好,係質素靚既牛。再叫左個魚生飯set,魚生好新鮮好好食,甘既價錢有呢個質素真係好高性價比!!叫左兩個小食,炸雞同黃金軟殼蟹,炸雞個醬汁好好食唔會肥膩,炸得好鬆脆。個黃金軟殼蟹先係今日主角!!配搭紫菜食用,非常有驚喜,值得為左佢再食!!侍應服務好好,態度主動,不停加熱茶,個茶都好香!!呢間餐廳值得再來,我見有個小朋友食個兒童餐都好好食,有小朋友既都可以來!值得推薦!

侍應服務好好,態度主動,不停加熱茶,個茶都好香!!

黃金軟殼蟹
黃金軟殼蟹
𝓘𝓼𝓪𝓷𝓪 𝓚𝓾𝓼𝓱𝓲𝓻𝓸早前到V Walk 的日本餐廳吃午餐,到達才發現有午市定食,四人同行一人免費的優惠,剛好我們有四人,所以整餐都十分划算。整體CP值都不錯,可以一試。★網燒安格斯西冷定食 $142配有茶碗蒸、沙律、味噌湯、醬瓜及白飯。牛肉約七成熟,肉質頗為細嫩,有肉汁,與面上的黑椒醬汁相輔相成,適合配飯。★ 特盛濃厚醬油雞白湯拉麵 $99這個也配有茶碗蒸、沙律及醬瓜。拉麵份量十足,上面有蛋和數片日式叉燒,但湯底略嫌不夠濃郁,整體來說不過不失。★ 日本黑咖哩吉列豬扒定食 $78黑咖哩是典型的日式口味,偏甜且不辣,如能適當地減少炸粉的份量和縮短炸的時間將更佳。此外,這個餐亦提供茶碗蒸、沙律、味噌湯、醬瓜及白飯。
𝓘𝓼𝓪𝓷𝓪 𝓚𝓾𝓼𝓱𝓲𝓻𝓸

★網燒安格斯西冷定食 $142

★ 特盛濃厚醬油雞白湯拉麵 $99

★ 日本黑咖哩吉列豬扒定食 $78
V Walk開左咁耐,我都係經過過一兩次,因為都係差唔多嘅舖頭,但係今次食咗呢間日本菜覺得幾好,和民嘅價錢值有更高嘅質素!環境日式,有幾格靚卡位,我今次坐嘅係壽司吧枱位,全程可以欣賞壽司司傅變美食!就發覺師傅幾掂喎,好專業同有點要求。🥗炙燒吞拿魚沙律($148) (🉐推介)吞拿魚厚肉無筋,生菜爽脆新鮮,$148有咁多吞拿魚,高質抵食。🍤海蝦雜錦天婦羅 ($78) (🉐推介)有3隻海大蝦!!!係爽同新鮮嘅,而且好大隻,堅呀!仲有茄子、秋葵、南瓜,$78性價比極高!回頭必點!🦑燒日本魷魚一夜干 ($68) 口感爽,唔痴牙,鬚位比較硬, 調味唔會會太濃,食到咸鮮, 送酒之選。 🍣 本鮪魚六點盛(壽司) ($228)質素不錯! 2人食剛剛好!!🦪 清酒蒸日本生蠔(6隻) ($192) (🉐👍🏻)是晚最期待嘅一味菜!店員連個煲一齊送到席前開火,計時煮,打開蓋時清酒剛好全蒸發哂,生蠔完全唔腥,好滑,就算熟左都無縮好多水,都幾大隻。🐤陶板炭火燒雞($88)呢個雞味道幾特別,有點中式的感覺,全是雞件,還有兩片雞腎。🍲豚肉味噌湯($32/碗)夠哂熱,有兩片肉片,係煮出黎唔係hea嘅,幾好飲。🍷自家制梅酒
V Walk開左咁耐,我都係經過過一兩次,
因為都係差唔多嘅舖頭,
但係今次食咗呢間日本菜覺得幾好,
和民嘅價錢值有更高嘅質素!

環境日式,有幾格靚卡位,
我今次坐嘅係壽司吧枱位,
全程可以欣賞壽司司傅變美食!
就發覺師傅幾掂喎,好專業同有點要求。

🥗炙燒吞拿魚沙律($148) (🉐推介)
吞拿魚厚肉無筋,生菜爽脆新鮮,
$148有咁多吞拿魚,高質抵食。
🍤海蝦雜錦天婦羅 ($78) (🉐推介)
有3隻海大蝦!!!
係爽同新鮮嘅,而且好大隻,堅呀!
仲有茄子、秋葵、南瓜,$78性價比極高!
回頭必點!

🦑燒日本魷魚一夜干 ($68)
口感爽,唔痴牙,鬚位比較硬,
調味唔會會太濃,食到咸鮮,
送酒之選。

🍣 本鮪魚六點盛(壽司) ($228)
質素不錯! 2人食剛剛好!!

🦪 清酒蒸日本生蠔(6隻) ($192) (🉐👍🏻)
是晚最期待嘅一味菜!

店員連個煲一齊送到席前開火,計時煮,
打開蓋時清酒剛好全蒸發哂,
生蠔完全唔腥,好滑,
就算熟左都無縮好多水,都幾大隻。

🐤陶板炭火燒雞($88)
呢個雞味道幾特別,有點中式的感覺,
全是雞件,還有兩片雞腎。

🍲豚肉味噌湯($32/碗)
夠哂熱,有兩片肉片,
係煮出黎唔係hea嘅,幾好飲。

🍷自家制梅酒($48/杯)
好甜勁易入口!

㊙️呢餐係紀念慶祝成功解決了一個難題💯
2022-08-23
Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
  • 海蝦雜錦天婦羅
與同事收工直落 選址近他的人氣居酒屋 Vwalk餐廳多 呢間6點幾已好旺場 餐廳走木系和風復古裝修 掛著日式燈籠 卡位以竹簾相隔 私隱度及氣氛都很不錯 餐廳定期會舉辦活動 下週五有即席解魚 有趣之餘 可吃到最新鮮的即劏藍鰭吞拿 還有清酒配對之夜 唎酒師解說指導品酒餐牌選擇頗多 食物水準以上性價比算高 小酌一杯吃吃海鮮與燒烤 好Chill -⧫⧫ 炙燒吞拿魚沙律 ⧫⧫ $𝟏𝟒𝟖 爽脆的沙律菜加上炸脆脆 口感頗為豐富 幾片吞拿輕輕燒過 配微酸沙律汁很開胃 -⧫⧫ 清酒蒸日本生蠔 ⧫⧫ $𝟐𝟐𝟎 / 𝟔 𝐩𝐜𝐬 超級推介! 勁好味鍾意食蠔的朋友必試 鐵鍋上檯的生蠔 店員鬧鐘計時蒸完再焗 邊蒸邊飄出酒香蠔香 時間也控制得極好 剛剛熟的蠔鮮味十足 口感如生蠔般滑溜 滲出淡淡清酒香 回甘餘韻令人回味無窮 -⧫⧫ 本鮪魚六點盛 ⧫⧫ $𝟐𝟐𝟖有大拖羅中拖羅赤身火炙 蔥拖羅蓉及卷 選用日本直送本鮪魚 即是高級的黑鮪魚 大拖羅肥美入口即化 中拖味道濃郁平衡 赤身魚肉甘香爽口 這三款印象深刻美味 很喜歡 一碟就可以食勻不同部位及食法 -⧫⧫ 燒日本魷魚一夜干 ⧫⧫ $𝟔𝟖魚一夜干吃得多 魷魚的一夜干是第
與同事收工直落 選址近他的人氣居酒屋

⧫⧫ 自家制梅酒 ⧫⧫ $𝟑𝟖
甜美清新易入口的類型 酒味偏淡不易醉
2022-08-30
2022-09-03 916 views
When my feast matches my birthday mood首次嚟南昌呢間居酒屋日式餐廳、感受到每個角落有著濃厚的日本昭和氣息;卡位以籐和竹簾做主題裝飾、牆身貼上懷舊日式小海報、天花掛上竹籠燈飾呢啲細節位幾特別。朋友特登book呢間餐廳嚟賀我生日、話大家食日本嘢飲吓清酒真夠老友炙燒吞拿魚沙律Grilled Tuna Salad> 性價比高,幾片大的炙燒吞拿魚魚味香濃,配多款新鮮沙律菜和醋汁,真係無得彈的開胃前菜燒日本魷魚一夜干Grilled Dried Japanese Squid > 師傅燒烤工夫到位,魷魚腍而有咬口、香口味道鹹鮮,送酒一流本鮪魚6點盛・六貫壽司Tuna Sushi Platter > 餐廳主打鮪魚點可以唔叫呢set?鮪魚壽司件件都幾有質素,蔥吞拿魚腩蓉軍艦和肥美的中拖羅係我至愛、愈食愈唔夠喉清酒蒸日本生蠔(6隻)Sake Steamed Japanese Oyster 6pcs > 原鍋上的鮮蠔、職員比個鬧鐘提醒我哋、一響再焗多兩分鐘就食得!蠔隻中等size好好肉地、幾入味滿滿清酒香,好食陶板炭火燒雞Grilled C

炙燒吞拿魚沙律
Grilled Tuna Salad

Grilled Dried Japanese Squid

Tuna Sushi Platter

清酒蒸日本生蠔(6隻)

陶板炭火燒雞
Grilled Chicken

> 上枱時剛煮起成碟陶板燒雞滋滋作響好吸引!雞件份量好多調味好okay、香脆啖啖肉送酒最正

海蝦雜錦天婦羅
Shrimp & Vegetable Tempura

> 炸漿厚度適中、炸蝦夠晒大隻口感幾爽脆;還有南瓜茄子和冬菇tempura豐富好味

Pork Miso Soup

> 湯料十足、有大片豚肉海帶等令湯味更鮮甜濃郁

自家釀造梅酒
Umeshu

> 店自家釀製的紀州梅酒,入口香醇順口、甜甜哋無咁易醉,我哋邊飲談天說地邊食壽司好開心

陶板炭火燒雞/海蝦雜錦天婦羅
炙燒吞拿魚沙律/自家釀造梅酒
Celebration
Birthday
陶板炭火燒雞/海蝦雜錦天婦羅
炙燒吞拿魚沙律/自家釀造梅酒
豚肉味噌湯
🐟炙燒吞拿魚沙律鮮嫩吞拿魚沙律,加上脆脆+醋汁超過癮。🔥燒日本魷魚一夜干鮮嫩口感,更能帶出魷魚鮮味。🍣本鮪魚六點盛(壽司)超好味!🐟拖羅層次漸增,肉質新鮮之外,我最鍾意頗有口感嘅吞拿魚蓉軍艦🤤🦪清酒蒸日本生蠔(6隻)清酒真係第一次試,現場添置小爐旁邊蒸,好唔錯!生蠔蒸咗之後,😋帶上清酒香,又可以食到蠔肉嘅肥美,真係非常特別👍🏻🐤陶板炭火燒雞🍤海蝦雜錦天婦羅🐷豚肉味噌湯香脆天婦羅,足料味噌湯,冇估到豚肉片都好驚豔!肥瘦分佈,爽滑口感,令人難以抗拒。🥃自家製梅酒2杯坐係傳統嘅居酒屋環境中慢慢品嚐,真係chill~記得參加清酒配對之夜,由先付至甘味,每道均會配上不同清酒✨一齊體驗PERFECT MATCH嘅奧秘吧~
🐟炙燒吞拿魚沙律
鮮嫩吞拿魚沙律,加上脆脆+醋汁超過癮。

🔥燒日本魷魚一夜干
鮮嫩口感,更能帶出魷魚鮮味。

🍣本鮪魚六點盛(壽司)

🦪清酒蒸日本生蠔(6隻)

🐤陶板炭火燒雞

🍤海蝦雜錦天婦羅

🐷豚肉味噌湯

🥃自家製梅酒2杯
坐係傳統嘅居酒屋環境中慢慢品嚐,真係chill~

2022-08-28 255 views
食物同環境都可以,只係覺得集團式經營,應有既服務都沒有,再三查詢可否扣恒生cash dollar ,店員沒有查詢就說沒有,再致電恒生確認可以扣cash dollar,電郵去集團電郵,也沒有人回覆!

2022-08-28 257 views
南昌新商場V walk食店林立,不過高質嘅餐廳就唔算多,今日我哋兩個人一齊去試吓新開嘅日式居酒屋,裝修環境十分貼近日本當地嘅水準,令你似乎置身於日本一樣。呢間舖頭主打吞拿魚,吞拿魚相當新鮮,刺身切得好厚身,食落去呢就非常之香濃鮮甜。另外必試嘅桂花梅酒,飲落去一啲酒精嘅感覺都冇,好清新好易入口,有淡淡嘅桂花味,再加上酸酸嘅梅味,真係令人食指大動啊!吞拿魚系列嘅壽司同埋沙律都非常新鮮,係好有水準嘅出品,令人繼續有胃口去試吓其他嘅食物!由於係居酒屋嘅關係啊,好多嘢都比較鹹,例如干燒魷魚一夜干,同埋炭燒雞,呢兩樣嘢都係非常之好送酒嘅,推介俾鍾意飲酒嘅你!至於清酒煮生蠔就好適合唔係好飲得但係又想嘗試下清酒嘅人,清酒同蠔非常之夾,好清新,令你一啖一啖停唔到落嚟,而且飽滿多汁。如果鍾意一路食一路飲吓酒又同朋友傾吓計嘅你呢,非常建議你過嚟試吓,坐得舒服之餘,又能夠嘗試下唔同嘅送酒菜式。

桂花梅酒
吞拿魚壽司六點