2020-01-25 272 views
漁釧主打日本高級料理,但價錢卻非常親民,並已經在南昌的V Walk開設分店,附近的日本餐廳不多,今晚就去試試!餐廳的裝潢設計採用傳統與現代結合的日本昭和風格,牆身貼上日式懷舊海報,天花高掛魚形竹籠吊燈,很有和風。先來日本小食《海膽酒盜芝士 $68》酒盜有咸香,配上芝士又香滑味濃,口感更rich,餅乾脆口,整體簡單得來口感又豐富。《鹽燒青花魚 $54》皮薄脆,肉質嫩滑汁潤,蘸上檸汁更提味。《燒雞心串 $28》雞心味道香濃,口質實在,爽而有口感。《鹽燒牛舌串 $38》牛舌厚切,部位夠爽嫩,一點不會韌。《鰻魚柳川鍋 $98》鰻魚爽嫩又汁潤,豐富的蛋舖底,但放久了整鍋會比較水,要新鮮食。《軟殼蟹卷 $98》軟殼蟹卷即炸夠香脆,帶點蟹肉,壽司蘸點豉油更美味。《劍魚腩x2 $14》劍魚腩新鮮厚身,性價比高。《平目魚邊 $12》油潤有魚脂香,壽司蘸點豉油更美味。《飛魚子軍艦 $12》飛魚子不腥又爽口。《腐皮x2 $8》每次必點,最愛腐皮甜甜香香的味道,壽司完不用蘸醬汁都好味。

先來日本小食《海膽酒盜芝士 $68》

《鹽燒青花魚 $54》
皮薄脆,肉質嫩滑汁潤,蘸上檸汁更提味。

《燒雞心串 $28》
雞心味道香濃,口質實在,爽而有口感。

《鹽燒牛舌串 $38》
牛舌厚切,部位夠爽嫩,一點不會韌。

《鰻魚柳川鍋 $98》

《軟殼蟹卷 $98》
軟殼蟹卷即炸夠香脆,帶點蟹肉,壽司蘸點豉油更美味。

《劍魚腩x2 $14》
劍魚腩新鮮厚身,性價比高。

《平目魚邊 $12》
油潤有魚脂香,壽司蘸點豉油更美味。

《飛魚子軍艦 $12》
飛魚子不腥又爽口。

《腐皮x2 $8》
每次必點,最愛腐皮甜甜香香的味道,壽司完不用蘸醬汁都好味。
2020-01-15
2020-01-06 460 views
今日去左深水埗做野, 之後約左女朋友去v walk食野去左一間叫漁釧既日式餐廳, 入面既牛好似好正, 仲有中拖既壽司食, 睇落壽司仲要好新鮮中拖羅壽司油脂都算豐富, 飯會好細舊, 但可以帶出中拖應有既油脂口感海膽少飯海膽都算多, 撈埋飯一齊食真係好正, 海鮮粒都好豐富,唔會只係得飯海鮮爽口彈牙, 應該有魷魚, 蝦仁等等, 飯粒彈牙, 仲可以食到海膽既淡淡海水味,正芒果海老反卷佢地係用原隻大蝦炸, 然後去殼放上飯及配料上再卷, 見到都流哂口水,加上芒果酸酸甜甜既味道,令人食慾大增黃金軟殼蟹用咸蛋整既野食唔可以話簡單, 但一定係香港人既最愛佢地首先炸到軟殼蟹脆卜卜, 再用咸蛋快炒, 個口感真係好正, 咸香加脆卜卜既軟殼蟹, 真係食唔停口炸鰻魚玉子天婦羅呢樣野對我黎講好新, 因為未聽過有炸鰻魚加玉子既配搭鰻魚本身味濃, 少少爽口, 有鰻魚應有既味道, 玉子甜甜地,加上炸既口感, 真係新口感, 但又幾夾厚燒牛舌燒到剛剛好, 仲要厚切, 食落口口感好豐富, 牛舌本身唔會好多汁, 但竟然食到汁, 唔會乾曾曾wow唐揚雞軟骨粒炸物當然唔少得, 炸得剛剛好, 唔會過濃, 脆卜卜唔駛講, 加上沙律醬一齊
今日去左深水埗做野, 之後約左女朋友去v walk食野

中拖羅壽司
油脂都算豐富, 飯會好細舊, 但可以帶出中拖應有既油脂口感

海膽少飯

芒果海老反卷
加上芒果酸酸甜甜既味道,令人食慾大增

黃金軟殼蟹
用咸蛋整既野食唔可以話簡單, 但一定係香港人既最愛

炸鰻魚玉子天婦羅
呢樣野對我黎講好新, 因為未聽過有炸鰻魚加玉子既配搭

厚燒牛舌

唐揚雞軟骨粒
炸物當然唔少得, 炸得剛剛好, 唔會過濃, 脆卜卜唔駛講, 加上沙律醬一齊食,正
2019-09-30
2019-11-13 1896 views
從同事口中得知深水埗有一間高級日式餐廳,名叫漁釧,把日本高級料理平民化,無論用料、味道、賣相都媲美高級日本料,今日同老公去深水埗買嘢,順便去試試。餐廳位於近期新開V walk商場内,裝修擺設如日本居酒屋。店內設有吧枱,可以睇到師傅製作食物。特盛醬油濃雞白湯拉麵:雞湯底超濃郁,义燒不會太肥,肉質軟嫩,温泉蛋滑溜,拉麵比較粗身,掛上濃湯,彈牙又美味。極上四色刺身丼:刺身好新鮮,有三文魚、帆立貝、赤海蝦、吞拿魚蓉。三文魚角切,所以有很好的口感,魚脂甘香,帆立貝鮮甜,赤海蝦鮮美爽口,吞拿魚蓉鮮味十足,口感creamy,還有一壼綢魚湯跟上,可以加入壽司飯做日式漬飯,奶白色的魚湯好鮮甜,加入軟硬適中的壽司飯中,極之美味!帆立貝壽司:帆立貝大粒厚身,鮮味十足。珍寶赤海蝦壽司:赤海蝦大隻,已經去殼去腸清潔得好乾淨,非常爽口。海蝦天婦羅:即叫即炸,熱騰騰,外層香脆可口,蝦肉爽口。唐揚池魚仔也是即炸,細细條好脆口,配啤酒一流。Suntory啤酒,有優惠第二客半價,抵飲就飲多杯。
海蝦天婦羅:即叫即炸,熱騰騰,外層香脆可口,蝦肉爽口。
唐揚池魚仔也是即炸,細细條好脆口,配啤酒一流。
Suntory啤酒,有優惠第二客半價,抵飲就飲多杯。
2019-10-29
2019-11-10 1065 views
南昌站新開的v walk 有不少特色餐廳進駐,我地趁假日去逛左陣,最後決定到[漁釧]食晚餐🍣🍣🍱🍙 餐廳格局都非常有特色,有日本居酒屋既感覺食物種類都頗多,有不少熱食串燒拉麵,亦有創意壽司手卷等等。帆立貝$18@ 三文魚$10海膽三文魚卷 $188 總共六件卷物,鋪面的海膽份量不少,色澤鮮豔,味道鮮甜不苦 足量壽司 $168名符其實係足料份量多到完全蓋過下面的飯卷,分別有吞拿魚蓉、蟹柳、魚籽、海膽、蟹肉,非常豐富 個人較喜歡蟹肉,一啖啖結實的蟹肉,好滿足 如果將蟹柳改為蟹膏會更吸引!海膽醬油三文魚$12@ 火炙平目魚邊$14@火炙和牛$28火炙鵝肝$40喜歡和牛的朋友可以一試。鵝肝份量偏少,有點失望。醬油濃雞白湯拉麵$78估唔到壽司店的拉麵做得幾出色,湯底濃郁又不會重味精感,奶白的湯底加上彈牙拉麵 再配埋大量爽口木耳、微微煎香的叉燒片,非常吸引價錢也合理!

餐廳格局都非常有特色,有日本居酒屋既感覺

食物種類都頗多,有不少熱食串燒拉麵,亦有創意壽司手卷等等。

帆立貝$18@ 三文魚$10

海膽三文魚卷 $188
總共六件卷物,鋪面的海膽份量不少,色澤鮮豔,味道鮮甜不苦

足量壽司 $168

名符其實係足料
個人較喜歡蟹肉,一啖啖結實的蟹肉,好滿足

如果將蟹柳改為蟹膏會更吸引!

海膽

醬油三文魚$12@
火炙平目魚邊$14@

火炙和牛$28
火炙鵝肝$40

喜歡和牛的朋友可以一試。
鵝肝份量偏少,有點失望。

醬油濃雞白湯拉麵$78

再配埋大量爽口木耳、微微煎香的叉燒片,非常吸引
價錢也合理!

• 醬油濃雞白湯拉麵
  • 海膽三文魚卷
2019-11-10 735 views
漁釧 Isana Kushiro 本身都出品都相當唔錯佢既老闆係一個好有品味同要求既食家定期會重金請來名廚大師傅開辦料理晚宴10月個場就十分精彩日本清酒配美食食到頂級既食材同手藝品嚐到獨特既清酒當晚氣氛非常熱鬧,就像去到日本居酒屋有興趣就留意漁釧 Isana Kushiro聽講11月也會有一場晚宴,想試就快D報名!單係美食已經值回票價!唔飲醉唔好走! 呢一場名為熊本和牛懷石料理X日本酒$498一位每一道菜都配上不同的清酒作為配搭飲到不一樣的清酒滋味本來我已經好多年無飲咁多酒當晚我都忍唔住飲了好多杯!好多獨家既名貴清酒都可以任飲!前菜有煎海蝦,燒帆立貝,大黑煮伴以純米作穗乃智,清雅甘甜酒味,易入口當季既時令鮮魚刺身中拖羅,白身魚海膽卷,甘海老,金目鯛等刺身油花平均,油脂甘香肥美配返上寫樂,爽口既清酒味道特別夾 煮物配白隱正宗濃郁醇厚,帶甘辛味,配上煮物係最好既選擇 百合根,海鼠腸,蟹肉茶碗蒸,汁燒秋刀柚味曾汁鮟鱇魚肝,炙燒魚壓壽司配以七本鎗純米原酒 蒸物,煮,飯,燒物,這幾款菜式最合適配酒每款精緻小巧,將山海滋味放入小碟之中! 甘苦酸甜辣咸,味覺體驗極之豐富 個人最期待就是熊本和牛了!合
漁釧 Isana Kushiro
10月個場就十分精彩
日本清酒配美食
食到頂級既食材同手藝
品嚐到獨特既清酒
當晚氣氛非常熱鬧,就像去到日本居酒屋
有興趣就留意漁釧 Isana Kushiro
唔飲醉唔好走!
 呢一場名為熊本和牛懷石料理X日本酒
$498一位
每一道菜都配上不同的清酒作為配搭
飲到不一樣的清酒滋味
本來我已經好多年無飲咁多酒
當晚我都忍唔住飲了好多杯!
好多獨家既名貴清酒都可以任飲!

前菜有煎海蝦,燒帆立貝,大黑煮
伴以純米作穗乃智,清雅甘甜酒味,易入口

當季既時令鮮魚刺身
中拖羅,白身魚海膽卷,甘海老,金目鯛等
刺身油花平均,油脂甘香肥美
配返上寫樂,爽口既清酒味道特別夾

煮物配白隱正宗

濃郁醇厚,帶甘辛味,配上煮物係最好既選擇

百合根,海鼠腸,蟹肉茶碗蒸,汁燒秋刀
柚味曾汁鮟鱇魚肝,炙燒魚壓壽司
配以七本鎗純米原酒

蒸物,煮,飯,燒物,這幾款菜式最合適配酒

每款精緻小巧,將山海滋味放入小碟之中!

甘苦酸甜辣咸,味覺體驗極之豐富

個人最期待就是熊本和牛了!
合肴(あいざかな)
熊本和牛壽喜燒
用上頂級和牛,加上秘製醬汁煮過
油花豐富,肉質細緻嫩滑,獨有既和牛香氣
而且份量比得相當豪氣!

單係呢碟和牛已經回本一半

辣味曾羽太牡蠣鍋 (蠔鍋)
強肴,主菜,蠔鍋

清甜既高湯煮蠔,食材仲有鯛魚肉片
十分鮮味既鍋物,吃到最後連湯都喝埋!

食事,秋天釜飯

金目鯛魚肉飯,最後加上海膽,魚籽
未食已聞得濃濃鮮味
米粒已盡吸魚肉鮮味,飽滿味美
再加上海膽,如此豪華御飯作結
讓人十分滿足!

一場海鮮美味宴,最後再配上一道甜品結尾
抹茶雪糕,洋梨,無花果
果汁多汁又甜,配埋凍冰既抹茶雪糕
飲過清酒岩飲可以落單預訂
奧村憲司係懷石料理大師!
今晚真係大開眼界
#漁釧 #IsanaKushiro #漁釧IsanaKushiro #懷石料理 #VWALK #奧村憲司  #熊本和牛
#和牛 #金目鯛 #海膽 #純米清酒 #寫樂 #白隱正宗 #日本清酒配對 #日本料理 #日本菜
2020-02-07 0 views
同朋友買完野,去左呢間位於南昌既日本野食飯。呢到裝修都幾靚,都幾有日本居酒屋既感覺。而且地鐵站一出就見到呢間餐廳,十分方便易搵。當日仲見到日本人都去食添!menu上面選擇都幾多,串燒,鍋物,各式各樣既壽司刺身都有。我地揀左一個素麵,壽司,同小食share。海膽三文魚卷有六舊,見到佢三文魚,青瓜同海膽都放左好多下。海膽同三文魚都幾新鮮。三文魚籽軍艦,啲魚籽好大粒同新鮮,呢個正!然後海鮮素麵普通少少,不過都有魚,帶子,蝦做配菜,麵煮得剛剛好,唔會太淋。鐵板香蒜牛柳卷,成舊都係用牛肉卷出黎!我開頭仲諗緊佢入面會包乜添哈哈!口感好紮實,但係略嫌唔夠入味。串燒方面我地叫左兩串雞腎同一串雞肝,朋友話因為雞肝唔係到到都有,所以想食。口感我覺得係豬肝同鵝肝中間啦!當然比豬肝滑得多。雞腎調味好足夠,好食!呢間串燒係做得幾好,火候岩岩好,調味又足夠!最後叫左杯希望之露蘋果汁埋尾~呢隻蘋果汁係成熟既蘋果既味道,好甜好好飲!

三文魚籽軍艦,啲魚籽好大粒同新鮮,呢個正!

2020-02-05
  • 鹽燒雞腎串
  • 燒雞肝串
2020-02-03 16 views
年初三 到到都排隊呢間唔算好多人 就試下啦 4個人gathering 又唔算好餓就樣樣叫dSushi又幾新鮮啵! 由其係油甘魚樣樣串燒叫少少燒得唔干 雞皮脆 好難得呢種餐廳有呀豬肉果串就一般 !牛舌少少un 呢個海鮮 黎到時比人影下相佢再幫我地燒 想話係樣樣都新鮮!海鮮鮮味係個鮑魚唔個係咪咁 少少唔熟😂蟹蓋配薯片 第一次試 食完好口渴😂另外仲叫咗兩碟芝麻雞翼冇影相 好香脆有機會會再來試下美人鍋四個人食 又海鮮又盛 每人250價錢算合理啦 坐得又舒服
年初三 到到都排隊

試下美人鍋
四個人食 又海鮮又盛 每人250
價錢算合理啦 坐得又舒服
2020-01-30 18 views
剛剛過完農曆新年,大部份店舖已經開始營業,即刻和家人到漁釧食日本菜,很喜歡到這裏食飯因為這類食物款式多,食物又新鮮餐牌上每一款食物都好想食香芒大蝦卷😋份量亦不小,大蝦炸得脆卜卜,蝦肉新鮮爽口,芒果酸酸甜甜非常開胃,再夾埋一齊食味道都幾特別,幾清新。海蝦雜錦天婦羅👍👍👍炸漿酥脆之餘不油膩,雖然是炸物,但仍然食得出鮮蝦甜味,肉質彈牙,配埋特色醬料味道有多個層次。金茹牛肉卷😋牛肉入口有即溶感覺,牛肉味濃郁,配金菇一齊食簡直絕配,醬汁亦冇得輸。特盛醬油濃雞白湯拉麵醬油雞湯是我最愛,麵條煙韌度適中,叉燒肥瘦比例恰當,不會感到油膩,每啖湯都能食出濃濃的味道。韓醬八爪魚粒😋這個前菜一入口已經好好味,每粒八爪魚及青瓜都新鮮無比,韓醬又惹味,好食又健康。👍
剛剛過完農曆新年,大部份店舖已經開始營業,即刻和家人到漁釧食日本菜,很喜歡到這裏食飯因為這類食物款式多,食物又新鮮[强]餐牌上每一款食物都好想食
香芒大蝦卷😋
海蝦雜錦天婦羅👍👍👍
金茹牛肉卷😋
特盛醬油濃雞白湯拉麵
韓醬八爪魚粒😋

• 特盛醬油濃雞白湯拉麵
2020-01-29 11 views
農曆新年到了,這幾天都躲在家裏,直至今天才與家人出外逛逛,順道到深水埗V Walk的漁釧吃晚餐🍣🍱🍜這間餐廳環境很別緻,餐廳內以木質為主調,牆頂有很多燈籠作裝飾,容入日式元素。餐牌上圖文並茂,十分清晰,食物種類繁多,有一品料理、壽司🍣、魚生🐟、天麩羅🍤、串燒、拉麵🍜及沙律🥗等。韓醬八瓜魚粒🐙味道清淡爽口。牛油炒露筍野菌🍄材料有:筍、鮮冬菇、金菇等,熱騰騰上枱,滿口鮮菇味,非常清新。特盛醬油濃雞白湯拉麵🍜,豚肉肉質不太肥膩之餘非常淋,湯濃,蛋香夠滑,好味😋。還有海鮮海膽炒飯,材料有:八瓜魚、蝦🦐、蟹柳絲及海膽,將它撈勻吃,滿是香味好食😋。最後吃這個鐵板牛油焗帶子,不油膩,帶子入口熱辣辣又有陣陣蒜🧄香味,十分惹味。

韓醬八瓜魚粒🐙味道清淡爽口。

一黎到V walk地下,就會見到有間裝潢典雅嘅日本餐廳,除左門面嘅大燈籠外,入面嘅擺設都好有特色,用上唔同嘅木簾分隔開唔同嘅卡位,感覺就好似入左個包箱入面,私穩度立時提高唔少。咁今次我地黎到主要就食左壽司同刺身,見店家其實都因住天氣有推介火鍋同蟹粥等合時菜色,不過因為怕眼闊肚窄,都唔敢叫太多。先講刺身先,4款刺身都係厚切,有jumbo嘅size,而且入口都覺得相當肥美新鮮,比坊間嘅刺身靚上唔少,一食便知龍與鳳。至於壽司呢,最岀色嘅一定係魚子壽司,味道鮮甜,粒粒飽滿。加上呢d用嘅紫菜乾身,唔會好似岀面食個d咁多水份,望到起曬皺紋咁。另外,都叫左天婦羅烏冬,天婦羅品質都相當好。外皮脆口但唔會過硬,茄子做到非常岀色,大大舊,撕開一半,見到氤氳繚繞,令人食指大動!總的來說,高質日本餐廳,係市區,又係黃店,唔係唔黎啊麻?

咁今次我地黎到主要就食左壽司刺身,見店家其實都因住天氣有推介火鍋同蟹粥等合時菜色,不過因為怕眼闊肚窄,都唔敢叫太多。

總的來說,高質日本餐廳,係市區,又係黃店,唔係唔黎啊麻?
2020-01-25 18 views
今日黎到南昌嘅V walk,試下呢間黃到發金嘅日本餐廳。因為下就食左下午茶,所以3個人食,都無叫到太多,只係淺嘗輒止。首先黎嘅,係滑蛋鰻魚,下面墊左d薑絲,食落幾暖胃,作為第一樣野食,岀乎意料地好喎。之後再黎嘅壽司拼盤,有5款唔同嘅壽司,最岀色嘅一定係魚子軍艦,鮮味同係日本食嘅有得比!其他嘅魚類味道就比較淡,無太深印象。對比起壽司,刺身嘅魚,用嘅品質就突岀唔少啦,有拖羅,帶子,三文魚等等嘅食材,食落去甚至比係自助餐食嘅更肥美腴滑,物有所值!另外,重叫左天婦羅烏冬,天婦羅炸得啱啱好,粉同涵嘅比例恰到好處,唔會好似坊間嘅炸物咁,外皮太硬乾爭爭。總括黎講,係一間相當唔差嘅餐廳,重要係黃店,你唔係唔黎啊麻?
今日黎到南昌嘅V walk,試下呢間黃到發金嘅日本餐廳。

對比起壽司刺身嘅魚,用嘅品質就突岀唔少啦,有拖羅,帶子,三文魚等等嘅食材,食落去甚至比係自助餐食嘅更肥美腴滑,物有所值!

2020-01-20 15 views
今晚我先到深水埗買揮春,然後和老公到南昌站V Walk 一逛!見到這家漁釧,人頭湧湧,實在勾起我這股壽司癮!先來點了一大盤壽司拼盤,讓我最深刻的壽司確實有幾款,所以也重複點了,呵呵。自選壽司平目魚邊咁有口感,而且充滿魚油香!自家製玉子燒壽司有點不同,看得出是「自家製」,沒有機器的死實實感,反而有人手製那種層次口感。黃金軟殼蟹想不到這到軟殼蟹深得我心,原來鹹蛋和軟殼蟹是這麼的相配,配上紫菜後,減去蟹的油膩感,可謂是必點!特盛醬油濃雞白湯拉麵麵條口感煙銀,配上厚切的豬肉片、加上雞肉濃湯,很對味!而且醃過的雞蛋咬下時,真是驚喜! 很入味呢,配上麵條,確實一絕。難怪這店一直人頭湧湧,確實有道理。記起好姊妹就住在南昌站附近,下次必然要和她來試一試。

自選壽司
平目魚邊咁有口感,而且充滿魚油香!

黃金軟殼蟹

特盛醬油濃雞白湯拉麵

2020-01-20 13 views
今日同鍾意食日菜嘅友人去食下依間居酒屋。晚市時段餐廳差唔多滿座,睇落唔錯。Menu 圖文並茂,睇圖就容易d揀到食咩。首先我地點咗個美人鍋($188),本身想叫個博多華味鳥美人鍋,不過最後都係平平地食個普通版算。湯底好清甜,忍唔住飲多幾啖。雞唔算太入味,清清地都幾好。配菜方面,有小棠菜、娃娃菜、豆腐、冬菇同金針菇等,全部吸收哂湯味,所以好好食。因為友人鍾意食鰻魚,所以我地點咗餐廳都推薦嘅鰻魚柳川鍋($98)。鍋size唔大,但鰻魚彈牙實肉。入面仲有牛蒡絲滑蛋入味嫩滑見到menu個圖咁吸引,忍唔住叫咗幾款燒海鮮。有帆立貝、鮑魚同大蜆。有專人幫你燒埋。佢應該淨係落好少調味,比你食到個鮮味。最後食埋個黃金軟殼蟹。鹹蛋同軟殼蟹簡直係絕配,包埋紫菜食好滿足