2018-11-16 1558 views
今天到沙田中心北海道居酒屋吃一人午餐,不用等位已可入坐。打開餐牌,選擇頗多,價錢亦很相宜。最後我點了一客豚肉生姜燒定食。午餐很快便送上。這一人定食非常豐富,除了滿滿的一碟燒豚肉外,定食還包括了一碗飯、一碗味噌湯、前菜、菜沙律和一個日式蒸蛋!前菜爽脆,加了麻醬的菜沙律非常惹味,味噌湯一般,但燒肉味美,肉質一點也不乾,還加上了洋蔥和大白蔥,吃起來頗爽口。用這餸來送飯,不消一會兒,我已吃了一半!最後,打開蒸蛋,熱氣騰出,賣相非常吸引!我用小匙一口一口的吃下這滑滑好味的蒸蛋,非常滿足!😊 這$58 的定食確實物超所值!👍

2018-11-12
$58 (Lunch)
2018-10-07 775 views
想中午吃點不同的,所以特意挑了間之前沒吃過的日式店嚐鮮一下。日式店就是乾淨企理,坐下來會很舒適不會太侷促。中午餐價錢由$50多起跳,比想像中好。而且選擇也多,有生有熟,就看大家口味。生的其中一款就是壽司精選~比較偏貴要百多元一個餐。餐包括了沙律、麵鼓湯、茶碗蒸、小小一碟腌菜與9件壽司。刺身還挺鮮,壽司飯也黏不易散。比想像中好,還算不錯。吉列豬排飯,很豐富且抵食的一個餐。豬排下面都是蛋加洋蔥,很好配飯。其中一款刺身飯,也是超過百元的一個餐。刺身仍是挺鮮,所以不錯吃~

日式店就是乾淨企理,坐下來會很舒適不會太侷促。

生的其中一款就是壽司精選~比較偏貴要百多元一個餐。餐包括了沙律、麵鼓湯、茶碗蒸、小小一碟腌菜與9件壽司刺身還挺鮮,壽司飯也黏不易散。比想像中好,還算不錯。

2018-08-31 586 views
沙田工作去左食日式定食,價錢平,埋單$58!叫左個牛肉定食,都幾豐富㗎😍,有日式蒸蛋、麵豉湯、前菜、飯同鐵板炒牛肉😊😊下次會試埋佢個滑蛋雞定食,我估應該都唔錯嘅😌😌😌
沙田工作去左食日式定食,
價錢平,埋單$58!
下次會試埋佢個滑蛋雞定食,我估應該都唔錯嘅😌😌😌
2018-08-23
$58 (Lunch)
2018-07-23 732 views
附過門口見到餐牌上面嘅食物幾吸引,價錢唔算平,不過都試吓啦!兩個人食,叫咗五樣野,生蠔三隻、炸雞軟骨、芒果炸蝦卷(餐牌實際嘅名唔記得)炙燒日本產和牛片配柑橘汁同埋剌身三點。叫嗰陣待應話要等20至25分鐘,都ok啦,反正未算好肚餓。野食好一般,根本唔值咁既價錢。仲要等咁耐,以為會好用心煮啦!點知同平民日本餐廳無咩大分別。芒果蝦卷味道正常,但無必要用呢個價錢食。個炙燒和牛先係重點,明明寫燒,餐牌張圖都睇到係燒既感覺,點知原來係冷盤,有被騙既感覺。侍應服務都算好。佢解釋佢地既和牛要凍先好食,唔岩食可以幫我取消。最後取消左,因為我真係想食燒牛其他野食無影到就唔多講啦!總之唔會再食呢間野

其他野食無影到就唔多講啦!總之唔會再食呢間野
2018-07-23
上餐等極耐,大概等咗半嗰鐘,基本上係大部分客人都催單。催咗之後來咗嗰完全冇味又冇姜味的生姜豚肉燒,份量少,有啲豚肉仲要係燒燶咗嘅,而且有軟骨,飯極硬。以後絕不會再幫襯!
2018-07-15
沙田周圍都是連鎖而又高檔的餐廳,終於開了一間稍為走平民路線的日式居酒屋,當然要前往一試!先叫了個海鮮味噌雜菜煲,份量比想像中大,不只是椰菜的量多,鋪面的海鮮種類亦甚多,有三文魚、鮮蝦及呑拿魚片,而且材料新魚鮮,味噌湯底滲透着海鮮的鮮甜更是份外惹味。接下來上了松葉蟹肉蟹膏甲羅燒,將啖啖蟹肉送進口中,口腔充斥着香濃的蟹膏味,對於大愛蟹膏的我來説簡直是食到無法停手!另外還點了個燒和牛片,牛肉片是薄切,細心地伴以沙律及焗薯粒。牛肉鮮味突出,而且火喉控制得宜燒得剛好,燒出牛肉香味但仍能保持juicy的肉質。最後還追加了一道唐揚雞塊,每件雞塊都頗大,可惜炸粉略嫌太厚。

北海道海鮮味噌雜菜煲

松葉蟹肉蟹膏甲羅燒

特色燒牛肉產和牛片

唐揚北海道產雞件
北海道海鮮味噌雜菜煲
松葉蟹肉蟹膏甲羅燒
特色燒牛肉產和牛片
唐揚北海道產雞件
本身想食板長,但板長多人等,甘就試下依間!嗌左北海道粟米,蟹膏,鰻魚炒飯,和牛味噌鍋,富士山,秋刀魚,仲有一啲壽司!食物整體唔錯,除左鰻魚炒飯好似食剩甘既份量,粟米唔熟,秋刀魚好似咸魚甘咸之外!試粟米時,發現生生地,之後同侍應講,佢叫左應該係店長既人(冬菇頭,漂左髮果位),問我地想再整過定取消,我地諗左諗,就話取消算,因為佢個粟米燒得勁乾都唔熟得哂,俾佢再整都唔好得去邊!唔想再俾機會佢!最離譜係我個秋刀魚係第一樣野嗌,點知最遲落單既鰻魚飯都到,條魚都未到!甘咪問下係唔係漏左單囉,係漏左就唔要算啦!點知佢話有落,但無同我地講唔好意思,跟住過左30秒條魚就到左!一黎到,燶到呢,算,我最多唔食皮,但一食啲肉,嘩,咸魚黎架?咸到甘,甘我咪反映下囉,本身同求其一個侍應講,最後又係叫左個疑似店長過黎,佢一行過黎我地話好咸,佢勁唔好態度甘講,<甘係咪取消?>嘩,大佬,我等你條魚甘耐,無人講過唔好意思,黎到咸過咸魚仲要講到我地好似唔岩食就想取消甘,我寧願佢無味,至少無味都食得落肚,但你咸到甘點食,我驚食哂會令到我一日攝取鹽分既quota 超哂標囉!本身都無甘興,但屋企人都不約而同話個女

最離譜係我個秋刀魚係第一樣野嗌,點知最遲落單既鰻魚飯都到,條魚都未到!甘咪問下係唔係漏左單囉,係漏左就唔要算啦!點知佢話有落,但無同我地講唔好意思,跟住過左30秒條魚就到左!一黎到,燶到呢,算,我最多唔食皮,但一食啲肉,嘩,咸魚黎架?咸到甘,甘我咪反映下囉,本身同求其一個侍應講,最後又係叫左個疑似店長過黎,佢一行過黎我地話好咸,佢勁唔好態度甘講,<甘係咪取消?>嘩,大佬,我等你條魚甘耐,無人講過唔好意思,黎到咸過咸魚仲要講到我地好似唔岩食就想取消甘,我寧願佢無味,至少無味都食得落肚,但你咸到甘點食,我驚食哂會令到我一日攝取鹽分既quota 超哂標囉!本身都無甘興,但屋企人都不約而同話個女店長態度唔好!點會一行過黎甘同客講野!

其實除左佢之外,其他侍應都好好態度! 唔明佢點解甘都做到in-charge
2018-06-07 169 views
呢間係沙田中心近期新開嘅日本野😍 等位都算快 野食都唔錯 份量都ok 環境都舒適 店員服務態度就有啲好 有啲差 比較參差 食物方面 叫左一個鍋物 一個月見拉麵 一客 shushi 仲有吉列豬扒咖哩飯 全都幾好味 鍋份量十足 下次要試下其他 係個拉麵就中規中矩
2018-05-29
朋友相聚沙田。。唔一定食雞粥ge!試試。。北海道居酒屋啦~打開menu就被吸引了。。北海道城松前町便當!一定要叫了!北海道城來了!真的好可愛~就像真的城堡一樣呢!咁首先睇睇第一層。。好新鮮的魚生!三文魚及吞拿魚好滑~蝦好爽好甜!第二層是魚生飯!三文魚子唔腥又多汁~海膽好滑呢~吞拿魚碎和蛋碎太配合了!第三層是冷面!附上冷面汁~淋上冷面汁及蔥。。整個超滑,又好入味!之後。。極上壽司盛!那麼多款。。豐盛的奉上!先試魚生的吧~好鮮甜味美呀!大蝦爽口彈牙!三文魚子粒粒都脆卜卜!款款都咁好味呀!主食外,來了。。北海道產花笑蟹味噌湯!熱氣騰騰好香呢~即刻撩點蟹肉來試試!好新鮮美味呀!好爽口彈牙呀!和湯好夾呀!之後。。鐵板香蒜牛柳卷!一上檯就熱騰騰,香噴噴!立即試一件!wow~小心燙口!mmmm~牛柳燒得好入味!香蒜令其更香更吸引!超開心的一餐飯呢!
朋友相聚沙田。。
唔一定食雞粥ge!
試試。。
北海道居酒屋啦~

打開menu就被吸引了。。
北海道城松前町便當!
一定要叫了!

北海道城來了!

真的好可愛~

就像真的城堡一樣呢!

咁首先睇睇第一層。。
好新鮮的魚生!

三文魚及吞拿魚好滑~
蝦好爽好甜!

第二層是魚生飯!

三文魚子唔腥又多汁~
海膽好滑呢~
吞拿魚碎和蛋碎太配合了!

第三層是冷面!

附上冷面汁~
淋上冷面汁及蔥。。

整個超滑,

豐盛的奉上!

先試魚生的吧~

好鮮甜味美呀!

大蝦爽口彈牙!

三文魚子粒粒都脆卜卜!

款款都咁好味呀!

主食外,來了。。
北海道產花笑蟹味噌湯!

熱氣騰騰好香呢~

即刻撩點蟹肉來試試!

好新鮮美味呀!

好爽口彈牙呀!

和湯好夾呀!

之後。。
鐵板香蒜牛柳卷!

一上檯就熱騰騰,
香噴噴!

立即試一件!

wow~
小心燙口!

mmmm~
牛柳燒得好入味!

香蒜令其更香更吸引!

超開心的一餐飯呢!

2018-05-01 222 views
去開沙田行間,成日都係貪方便係新城市個頭食。今次行入D 去到沙田中心度搵餐廳。12點幾行入依間日本居酒屋,唔係好多人,真係太好。我地一行兩個人坐卡位,都好闊落。間餐廳都幾多選擇,我地叫左個和牛味噌雜菜煮,都幾多和牛,仲有椰菜係底,好健康食好多菜XDD之後仲有火龍卷,三文魚籽包住炸蝦,味道幾好。最後叫左個海蝦天婦羅蕎麥面,天婦羅有兩條炸蝦,一件矮瓜、一件冬菇同埋一件紅椒。我們我地都唔食紅椒,咁就哂左一件天婦羅了。埋單一人150,豐富的午餐。

之後仲有火龍卷,三文魚籽包住炸蝦,味道幾好。

埋單一人150,豐富的午餐。
2018-04-26 199 views
今晚同呀仔慶祝生日,呀仔話想食日本野,經過呢間北海道居酒屋,就入左嚟試食,三文魚同天婦羅都夠新鮮,魷魚超正,抄飯就一般,乾淨衞生,服務態度也很好,但價錢就比較貴!
2018-04-19
Celebration
Birthday
沙田市中心發展極迅速,有著林林種種的餐廳及菜式,不過若要找到一間正宗日式居酒屋,就好像有點難度。然而,從此不再苦惱,商場經裝修後,引入了這間日式正宗居酒屋,又提供多了一個不錯的日本菜選擇餐廳環境設計有日式居酒屋風味,感覺舒適食物款式不少,餐牌將其依類分好,每項食物都有圖片供參考,非常吸引日本產和牛壽喜燒 $188第一個先到的就是它,吃壽喜燒不能缺少的當然生雞蛋,因為要用以沾點鍋物去吃 ; 而此鍋物可以見份量非常澎湃,最低層放滿了蔬菜,例如大白菜及甘菇等,上層就鋪滿了日本和牛,每塊和牛的脂肪分佈中等且大大塊,煮熟後,口感一流,有點入口即溶的感覺刺身3點 $883點的意思是餐廳會自行預設3款刺身給客人,今天的3款刺身就分別是三文魚,油甘魚及赤海蝦,都是極為新鮮,而兩款魚類刺身都是厚切,口感很不錯蟹肉蟹膏玉子燒 $86玉子燒是日式傳統著名菜式之一,本身玉子燒由雞蛋煮製就已經既有層次又很有味道,現配上蟹肉蟹膏作配料,進一步將其整體口感及味道提升,變得很重蟹味,而最上面的蟹籽粒更令口感帶有一點爽脆,絕對值得一試燒活鮑魚 $58日式居酒屋之中,燒物亦是不會缺少的,而這個燒活鮑魚,就可以吃出鮑魚的鮮

餐廳環境設計有日式居酒屋風味,感覺舒適

日本產和牛壽喜燒 $188

刺身3點 $88

蟹肉蟹膏玉子燒 $86

燒活鮑魚 $58

日式居酒屋之中,燒物亦是不會缺少的,而這個燒活鮑魚,就可以吃出鮑魚的鮮味,經過燒香的它,肉質口感剛好,不會過韌之餘,當中仍帶有一點JUICY

火龍卷(8件) $88

卷物之中,這款火龍卷的味道不錯,一共有8大件,當中包括炸蝦在內,所以口感是比較香口的,而蝦的主體亦伴隨於卷物中,整體是不錯的

火灸鰻魚芝士芝麻反卷(8件) $188

同為卷物且有8件的它,雖然價錢比上面的火龍卷貴,不過味道及價錢是成正比的,最上層鋪上火灸鰻魚,配上輕輕的鰻魚汁,而芝士及其他配料就夾於卷物之中,味道是非常配合的,如果喜歡吃鰻魚的朋友就一定要點這個反卷了 !

鐵板牛油焗帶子 $58

熟食的質素都不差的,就例如這個鐵板牛油焗帶子,每粒都大大粒的帶子經鐵板燒香後,配上香濃的牛油味,整體真的非常香口,是一個很出色的熟食 !

可能製法容易,但味道控制及帶子的質素就確實非每間餐廳都會注意,而餐廳於這一點就有不錯的表現

北海道十勝紅豆本抹茶雪糕 $28

最後,有甜品才感覺完美,紅豆抹茶的傳統日式配搭,令我選擇了呢個北海道的甜品雪糕,香濃的抹茶雪糕,連同紅豆,再帶有3小粒口感煙韌的白色小丸子, 只是$28的它,正式為這餐畫上完美句號
2018-04-02 874 views
朋友特登搵我沙田食野.我好耐無係沙田出現架啦~上網搵睇, 有間日式餐廳好似幾咁同朋友試下~ 一人一枝可樂, 爽我飲富士山可樂, 第一次飲,好好飲~我飲左兩枝先夠喉~正野~雜菜鍋,即場係面前蒸熟D肉架~玉子, 我去日式餐廳切點的食物之一北海道牛奶玉子卷份量大份, 蛋味較重刺身盛 有五款 不只一樣, 可試多幾款, 同朋友每款一人一件呢款真係好特別. 皮脆, 有少少油膩 配D檸檬汁就OK~ 口感幾特別, 比我想飲中好食可以一試喔~ 另外,緊係有叫番少少串燒試下啦~日式串燒都係我必點的食物之一冬姑我一定叫, 好吃~炸軟殼蟹也是, 價錢又唔貴抵食~ 甲羅燒, 最近我喜愛食物之一配D薯片食, 真係好正架~又香, 蟹膏份量足料 和牛片, 我第一次食不是熱的和牛肯定是熟的和牛啦~ 但熱同攤凍左既感覺真係很明顯燒鰻魚~ ~ 醬汁甜甜地除左刺身, 當然亦要點壽司火龍卷蠔燒, 超喜歡食蠔,但不用多一人一隻很足夠了~ ^^很不錯的日式餐廳,位置方便~近沙田火車站~ 附近又多商店~

朋友特登搵我沙田食野.我好耐無係沙田出現架啦~
上網搵睇, 有間日式餐廳好似幾咁
同朋友試下~ 一人一枝可樂, 爽
我飲富士山可樂, 第一次飲,好好飲~
我飲左兩枝先夠喉~正野~

雜菜鍋,即場係面前蒸熟D肉架~

玉子, 我去日式餐廳切點的食物之一
北海道牛奶玉子卷
份量大份, 蛋味較重

刺身盛 有五款
不只一樣, 可試多幾款, 同朋友每款一人一件

呢款真係好特別. 皮脆, 有少少油膩
配D檸檬汁就OK~
口感幾特別, 比我想飲中好食
可以一試喔~

另外,緊係有叫番少少串燒試下啦~
日式串燒都係我必點的食物之一
冬姑我一定叫, 好吃~

炸軟殼蟹也是, 價錢又唔貴
抵食~

甲羅燒, 最近我喜愛食物之一
配D薯片食, 真係好正架~
又香, 蟹膏份量足料

和牛片, 我第一次食不是熱的和牛
肯定是熟的和牛啦~ 但熱同攤凍左既感覺真係很明顯

燒鰻魚~ ~ 醬汁甜甜地

除左刺身, 當然亦要點壽司
火龍卷

蠔燒, 超喜歡食蠔,但不用多
一人一隻很足夠了~ ^^
很不錯的日式餐廳,位置方便~
近沙田火車站~ 附近又多商店~
2018-02-28
2018-03-24 223 views
新城市越黎越唔知有咩食, 一唔係太貴, 就係唔好食, 發掘到隔離商場有呢間日本野, 平時都唔係好覺眼. 款式好多種類, 壽司, 爐端燒, 串燒, 鍋物, 仲有日本直送藍鰭吞拿魚.要個刺身3點, 刺身切到夠晒厚, 帶子夠彈牙又鮮甜, 三文魚同油甘魚魚脂豐富, 無雪藏味道.鹽燒牛舌同黑豚腩肉串燒, 即燒真係好香口, 加埋鹽燒好惹味. 牛舌夠爽口, 唔韌, 味道濃郁. 豬腩肉就夠軟腍, 肉質唔鞋, 好入味.主食要左天婦羅蕎麥麵, 一黎已聞到好香既蕎麥味. 蕎麥麵食落好爽口, 夠彈牙, 可以索索聲咁食, 凍食感覺無咁易濟, 不經不覺食晒成盤.天婦羅炸得夠乾身, 唔油膩夠脆口, 炸粉唔會太厚.炸蝦彈牙又大隻, 仲有冬菇, 南瓜同青椒.平日晚都好多人, 食到7點幾門口已經排晒隊.
天婦羅炸得夠乾身, 唔油膩夠脆口, 炸粉唔會太厚.
炸蝦彈牙又大隻, 仲有冬菇, 南瓜同青椒.
平日晚都好多人, 食到7點幾門口已經排晒隊.
2018-03-18 761 views
三個女人一個墟真的沒有說錯, 我們這一餐的相約在沙田的開年飯真的是由頭嘈到尾, 整晚個口都未停過, 又要傾又要食, 真的很忙。已有一段時間沒有來過沙田, 人迫得好像比旺角還要多。也不知道沙田中心這邊開了一間主打北海道美食的居酒屋餐廳, 充滿日式的裝修, 主打來自日本的食材, 坐得又舒服, 已加了印象分。可能早前新年時間吃得太多中式食品, 見到日本"家鄉菜" 特別有胃口。既然是狗年第一個聚會, 就吃豪一點點了一個七色刺身併盤。雖然每款刺身只得兩件, 但款款厚切新鮮, 帶有光澤, 十分吸睛。雖然應該先吃較淡口的白身魚, 但我還是先吃了最名貴的拖羅。這中TORO 的油脂分佈均勻, 不算多筋, 肉質柔嫩。咬下去就是滿口魚油, 真正齒頰留香。大大件的海膽非常有驚喜, 甘香豐腴有質感。包着紫菜吃更是外脆內軟, 加添了海洋味, 整個層次更為豐富, 很久沒有吃過這樣高質素的UNI。真的寧願吃一件大海膽也不想吃那些小小汪汪的海膽蓋飯。特盛壽司併盤的八款壽司同樣用料不錯。我最愛的帆立貝壽司肉厚質鮮, 柔嫩清甜。而大大粒的三文魚籽一點也不腥, 脹卜卜的魚油在口中爆發的口感其實相當甘香, 好像一次過吸收大量

特盛壽司併盤的八款壽司同樣用料不錯。

omega3。不過我覺得壽司飯如果可以軟身少少會感覺更好。

而這個玉子燒份量都幾大, 加入了北海道牛奶的蛋更香, 口感軟棉棉的。其實只是這樣的煎蛋帶微甜不加配料已經可以很好吃, 而且還幾飽肚呢。

最後我們還有一個什錦天婦羅, 基本上熱辣辣新鮮的炸物很難不好吃。雖然天婦羅蝦應該是主角, 但我還是更喜愛軟糯甜香的炸南瓜片。

這晚吃的東西可不算很多, 但就是傾了十分多,  很開心的開年飯呢~