2024-04-24 69 views
Omakase真係食過好多次相信呢間一定係最有誠意,最有heart小店坐位大約十個全部都係吧枱可以近距離欣賞師傅為我地準備食物首先師傅會問下你有無咩唔食從而再精選菜單揀你喜歡而當造既食材師傅好有心思,用不同嘅烹調方法,將食材鮮味帶出,製造驚喜,不單調枱面有師傅自己釀嘅水果酒非常好味,釀酒既心思同做法一d都唔簡單師傅對水果同食材一樣好有要求北海道象拔蚌刺身非常鮮甜爽脆鰆魚,薑,青瓜圈物沒有飯,只有鮮甜味,口感豐富蠔 🦪先蒸至5成熟 加麵豉再烤好好味,第一次食呢個做法爽身清甜,配上香濃麵豉味螢光魷魚當造季節隻隻漲卜卜 烤又真係第一次食好香魷魚鮮味更突出呢個做法事前功夫比較多要將軟骨眼同嘴先拆走如果唔係會有渣用咗唔同蔬菜做既芝麻灑上面松葉蟹我最愛蒸熟拆肉再淋上蟹膏煮嘅汁啖啖蟹肉八爪魚係招牌菜按摩一個鐘,慢煮3個鐘非常軟糯,好香既八爪魚味磯燒鮑魚水雲配紫蘇食完飲埋湯清一清味蕾三文魚子蒸蛋跟住就食壽司啦平政魚赤貝 爽身清甜 加酸柑鮮味提升深海池魚甜而不膩北海道帶子 切成花形配埋鹽及酸柑,減少油膩感 牡丹蝦 燒熟既蝦膏,極香濃都係我最愛拖羅配櫻花鹽成個畫面出哂黎食omakase都咗浪漫呢個師傅幾有
Omakase真係食過好多次
相信呢間一定係最有誠意,最有heart

小店坐位大約十個
全部都係吧枱
可以近距離欣賞師傅為我地準備食物
首先師傅會問下你有無咩唔食
從而再精選菜單
揀你喜歡而當造既食材

枱面有師傅自己釀嘅水果酒
非常好味,釀酒既心思同做法一d都唔簡單
師傅對水果同食材一樣好有要求

北海道象拔蚌刺身
非常鮮甜爽脆

鰆魚,薑,青瓜圈物
沒有飯,只有鮮甜味,口感豐富

蠔 🦪先蒸至5成熟
加麵豉再烤
好好味,第一次食呢個做法
爽身清甜,配上香濃麵豉味

螢光魷魚當造季節隻隻漲卜卜

蒸熟拆肉再淋上蟹膏煮嘅汁
啖啖蟹肉

八爪魚係招牌菜
按摩一個鐘,慢煮3個鐘
非常軟糯,好香既八爪魚味

磯燒鮑魚

鮮味提升
深海池魚
甜而不膩

北海道帶子 切成花形
配埋鹽及酸柑,減少油膩感

牡丹蝦

• 大拖羅
  • 北海道海膽
  • 金目鯛
  • 磯煮鮑魚配肝醬
最近工作忙,成日都想食好嘢慰勞下自己~今日去咗北角一間好有溫度嘅omakase🔪~除咗食咗好多師傅精選嘅靚海產,仲了解咗佢哋背後嘅巧思💭~頭盤係華漣生蠔🦪,係時令最靚嘅蠔~比較爽身,海水味唔重比較甜,配少少酸汁已經好好食😋😋~然後有kanpachi,雖然係白身魚,但食落口都係好肥美~不過食落又有少少柑橘味咁🍊,好清新~然後又食咗虎河豚白子🐡,真係我第一次食白子!樣子睇落好似燒棉花糖咁🍡,食落口亦非常軟綿綿~佢嘅皮帶有特別嘅香味,加埋少少鹽燒就已經好好食🧂~另外,仲有金鯛松立燒🔥,肉質嫩滑~但個皮燒到好脆,啲魚鱗仲一塊塊咁立起,所有咁特別嘅形態🤩~而另一樣好特別嘅食材就係鮟鱇魚肝🐟~嚟到季節尾嘅時候,因為比較多膏,就呈現帶橙色嘅形態🧡~佢嘅口感有如雪糕咁軟滑🍦,但又好香濃~因為食太多會滯,所以小小一片,享受佢嘅豐腴口感已經好足夠💯~壽司部份有深海大池魚,赤貝,梭子魚等🍣~佢嘅火炙金目鯛有火炙嘅焦香,肉質比較爽🐠~師傅亦安排咗赤身豉油漬,估唔到咁軟滑,入口即溶~而用豉油漬仲令佢可以保持鮮紅色澤,唔怕氧化👍~跟住係赤身同中拖羅之間嘅肉,唔係太重油份~但嫩滑程度實在係用舌尖一壓即化👅!最後係好
最近工作忙,成日都想食好嘢慰勞下自己~
今日去咗北角一間好有溫度嘅omakase🔪~
除咗食咗好多師傅精選嘅靚海產,仲了解咗佢哋背後嘅巧思💭~

頭盤係華漣生蠔🦪,係時令最靚嘅蠔~
比較爽身,海水味唔重比較甜,配少少酸汁已經好好食😋😋~
華漣生蠔

然後有kanpachi,雖然係白身魚,但食落口都係好肥美~
不過食落又有少少柑橘味咁🍊,好清新~
kanpachi

然後又食咗虎河豚白子🐡,真係我第一次食白子!
樣子睇落好似燒棉花糖咁🍡,食落口亦非常軟綿綿~
佢嘅皮帶有特別嘅香味,加埋少少鹽燒就已經好好食🧂~
河豚白子

另外,仲有金鯛松立燒🔥,肉質嫩滑~
但個皮燒到好脆,啲魚鱗仲一塊塊咁立起,所有咁特別嘅形態🤩~
金鯛松立燒

而另一樣好特別嘅食材就係鮟鱇魚肝🐟~
嚟到季節尾嘅時候,因為比較多膏,就呈現帶橙色嘅形態🧡~
佢嘅口感有如雪糕咁軟滑🍦,但又好香濃~
鮟鱇魚肝

壽司部份有深海大池魚,赤貝,梭子魚等🍣~
梭子魚

佢嘅火炙金目鯛有火炙嘅焦香,肉質比較爽🐠~
火炙金目鯛

師傅亦安排咗赤身豉油漬,估唔到咁軟滑,入口即溶~
而用豉油漬仲令佢可以保持鮮紅色澤,唔怕氧化👍~
赤身豉油漬

跟住係赤身同中拖羅之間嘅肉,唔係太重油份~
但嫩滑程度實在係用舌尖一壓即化👅!
赤身同中拖羅之間

最後係好靚嘅黃膽同埋更高級嘅食昆布大嘅海膽~
向來覺得海膽腥嘅我,第一次感受到海膽原來係咁甜美😍😍😍!
食昆布大嘅海膽

呢個omakase食到嘅品項實在太多~
而師傅嘅介紹令我對日本海產有更多認知🥰~
佢仲會自家製啲水果酒,尋晚就俾我哋試咗百香果同柑桔酒🥃~
仲不藏私咁話我哋知點整~
我就比較喜歡甜嘅百香果酒🍋‍,亦係師傅新研發嘅~
水果酒

同埋呢間店實在好有溫度🌡~
因為一般omakase都係廚師決定食咩,最多避開你唔食嘅~
但呢度嘅師傅係會因應你喜歡食咩,而推介俾你食😋~
呢晚座上有位熟客,師傅就會為佢特別安排佢喜歡嘅❤️~
但就算唔係熟客,只要訂位時話俾師傅知📲~
你鍾意食肥美嘅定係瘦身嘅,師傅都會精心為你安排~
咁好嘅嘢食,又學到咁多嘢,攪到我好想快啲再嚟食過😋~
前菜
八爪魚
平貝
甜品
2024-02-27 308 views
🇭🇰鮨宏·宏$1,800我地近排返工超忙 所以好耐冇出post啦🙈🙈呢間係前排同朋友仔食既 我自己覺得佢啲料理真係幾好味 魚生都新鮮🤤🤤·先付 l お造り l 一品料理 l 茶碗蒸し首先第一個小食係一個公魚甘露煮 佢係炸咗嘅小魚仔咁 好香 好惹味🐟之後個北海道鰤魚刺身都好肥美😎個香霜蟹都好多蟹肉蟹膏🦀之後佢個長崎生蠔都好新鮮 配埋個酸汁啫喱幾好味🦪之後個櫻煮八爪魚我自己好鍾意 佢係好淋 好軟熟 超正🐙😍之後個鮟鱇魚乾都超級好食 佢係用左清酒黎煮 肥美得黎唔會話太漏 配埋佢上面嗰個小麥嘅味噌超級好食🍶🤤🤤最後個磯煮鮑魚都唔錯 佢個鮑魚本身好腍滑 配埋個鮑魚干醬唔錯😌😌之後佢個茶碗蒸入邊係超多料 面頭嘅海膽都好好食😋·壽司之後佢所有壽司都幾新鮮1️⃣佢個間白魚好爽口2️⃣活赤貝質感都好好3️⃣之後既深海大池魚都肥美既4️⃣平政魚都幾甜5️⃣反而個活帶子無我想像中咁甜6️⃣不過之後個赤身幾好食7️⃣個大拖配埋啲淡雪鹽超級肥美8️⃣之後就係我最鍾意嘅北海道海膽 佢啲海膽比嘅份量超級慷慨 而且好甜 超級好食 如果有得食兩粒就好😈🤤🤤·吸い物 l デザート最後佢就有個魚湯俾你清清個口🐟之後有個好似雞蛋布甸嘅玉子燒 甜甜地咁 幾好
🇭🇰鮨宏
吸い物 l デザート
最後佢就有個魚湯俾你清清個口🐟
之後有個好似雞蛋布甸嘅玉子燒 甜甜地咁 幾好食🍮
甜品拼盤
最後仲有個佢地自家製嘅甜品拼盤 佢個蘋果芝士蛋糕入邊係真係有蘋果粒 幾得意🍎之後個橙啫喱都唔錯🍊最後個宇治抹茶mousse都幾好食 抹茶味好濃 而且下邊個奶凍質感好好 我地食到超級飽🍵
#rbyeat
#rby日本菜 #rbyomakase #rbycelebrations
#rby北角 #rby炮台山
📍北角渣華道8號威邦商業中心地下13號舖
$1980 (Dinner)
公魚甘露煮
大拖
北海道海膽
甜品拼盤
2024-02-02 322 views
北海道冰見寒鰤魚三味賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鰤魚口感細膩,風味鮮甜,盡現冰見的冬天滋味。鰤魚後背清爽,可嚐到魚身的甜味,腹部則充滿美味的脂肪,甘香又可口。長崎小長井蠔賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧生蠔超鮮嫩極肥美,入口啖啖肉,滑溜又潤喉。師傅特意配上水果蕃茄醬汁啫喱調味,令蠔的鮮味更出眾,整體更清新。櫻煮日本空運石爪八爪魚賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧八爪魚先經按摩一小時,再以清酒、茶葉、蔬菜慢煮三小時,製作非常用心有誠意。食落軟腍中不失煙韌,味道鹹鮮中帶有茶葉的清香,不愧為鎮店之寶。鮟鱇魚肝賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧魚肝以古法蒸製,食落口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,不愧為「海中鵝肝」。師傅特意為魚肝配上金山寺味精麵豉,鹹甜滲半的滋味與魚肝非常契合,驚喜之選。銀鱈魚白子天婦羅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧有別於常見的白勺煮法,師傅特意以天婦羅形式烹調白子,令外觀味道更易被接受,非常貼心。天婦羅新鮮即炸,外層酥脆香口,內裡白子口感滑嫩,入口即化,配上特調的忌廉洋蔥汁,滋味更豐盈。香箱蟹賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蟹膏、蟹籽多得滿瀉,非常足料,與蟹肉三者完美拌勻,連蟹殼
北海道冰見寒鰤魚三味

賣相:🐧🐧🐧🐧

銀鱈魚白子天婦羅

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蟹膏、蟹籽多得滿瀉,非常足料,與蟹肉三者完美拌勻,連蟹殼一起完整送上,超級吸引。

蟹肉肉質纖細,味道清甜,蟹膏蟹籽味道濃郁出眾,鮮美無比。表面另加上紫蘇葉,更添清香。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

鮑魚以醬汁和昆布慢火炆煮,讓鮮甜香美的醬汁完美裹著鮑魚,同時保持鮑魚肉質鮮嫩彈牙,上枱前再淋上濃郁的鮑肝醬汁,滋味滿分。

隨鮑魚特意附上一片金蓮葉,讓客人享用鮑魚醋飯後食用,類近芥末的辛香滋味十分過癮。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

鰆魚厚肉又肥美,蘊含了豐厚的魚脂,入口魚油的甘香滿溢,口感滑嫩細緻,經炭燒的外皮焦香薄脆,與名氣更高的鰤魚相比亦毫不遜色。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

茶碗蒸蒸蛋口感細嫩滑溜,入口即化,昆布鰹魚高湯的鮮與雞蛋的香交纏舌尖,令人回味無窮。

茶碗蒸內同時附有多款新鮮海鮮,包括有墨魚仔、海膽、三文魚籽等,非常高級。
牡丹蝦連蝦膏
大拖羅
吞拿魚赤身(背)
中拖羅
壽司八貫

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

師傅即席準備八款精選時令壽司,包括有間白魚、赤貝、池魚王、牡丹蝦、活帶子、吞拿魚赤身、中拖羅以及大拖羅,全部新鮮亮麗非常吸睛。

🐧 最喜歡當中的牡丹蝦壽司,鮮甜爽滑的蝦肉上伴以經香炸處理的蝦膏,濃厚的蝦味令人回味無窮。
海膽手卷
海膽卷

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

海膽卷內採用了分別來自北海道和札幌的海膽,非常有誠意。海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶,濃郁的滋味令人難以忘懷。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

玉子燒由新鮮雞蛋伴以磨碎魚蓉,慢火細煮一小時製作而成。期間師傅持續守候在則,確保玉子燒表面零氣泡,超級有心機之作。

玉子燒口感猶如布甸一般,細滑又富彈性,食落甘甜中帶有濃濃蛋香,滋味非常出眾。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

師傅特別準備了來源自懷石料理的燉水魚湯,取替慣例的麵豉湯,非常有心🥰

湯品以清酒、昆布、薑等食材慢火煲製,飲落暖笠笠非常袪寒,冬日良伴。
士多啤梨蛋糕,橙果凍,宇治抹茶慕絲
士多啤梨蛋糕、芋治抹茶慕絲、橙果凍

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

甜品同樣由師傅親手料理製作,食落清新開胃,甜而不膩,非常出色。

當中以懷石方法製成的橙果凍最為特別🥰 果凍用盡鮮橙所有部位(包括橙皮)打造,入口橙香滿溢,清甜又開胃,誠意之作。
🐧❣️餐前會附上四款日式地道小菜,清新又開胃。
環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用傳統日系簡約設計,日本風味十足。半開放式的座位設計,令客人可邊欣賞師傅料理食品,邊享用餐點,更可與師傅互動暢聊,氣氛極佳。

🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️

🐧❤️結語:師傅料理極富心思誠意十足,衷心推薦👍👍👍
牡丹蝦連蝦膏
大拖羅
吞拿魚赤身(背)
中拖羅
海膽手卷
士多啤梨蛋糕,橙果凍,宇治抹茶慕絲
  • 拖羅刺身
2024-01-19 302 views
北角隱世Omakase鮨宏第一次到訪實在令我太驚喜!今次食完真心覺得大家encore既餐廳。~長崎小長井生蠔:以水果蕃茄醬汁啫喱調味,份外清新。~有脂鰆魚:又稱馬交sawara,體型細長,到了冬天,大型的鰆積累了豐厚的脂肪,肉身肥美,口感更佳,師傅以炭燒外皮,好好味!可媲美名氣更高的鰤魚。~櫻煮日本空運新鮮游水石爪八爪魚:師傅介紹是這店的鎮店之寶,八爪魚經過按摩一小時後再煮三小時,以清酒、茶葉、蔬菜煮汁,吸盤好腍,故時間的掌控及所花的心機的確高章!~北海道銀鱈魚白子:非常creamy,白勺至半生熟,加檸檬醋,酸汁配以新鮮辣椒蘿蔔蓉及蔥花拌勻一起吃上去口感濃而不膩。~ 香箱蟹:師傅蒸完完之後拆肉,一次過可同時吃到蟹肉蟹膏蟹籽,紫蘇葉放上面,味道清香。~北海道鰤魚:先吃背,再吃腩,鰤魚含豐富魚油但肥美不膩,配四季紅放上面去吃,一絕!~ 鮟康魚肝:就像深海鵝肝,口感棉滑像雪糕,以古法全個去蒸 ,並用小麥做的金山寺味精麵豉,兩者非常之夾。~ 長崎縣燉水魚湯:師傅的重點推介👍🏻以昆布燉6小時,秘方炮製,冬天飲最啱!~鮑魚肝醬伴醋飯:秘製磯煮鮑魚,入味煙靭彈牙,最後再吃金連葉,味道很特別。~ 茶碗
北角隱世Omakase鮨宏
第一次到訪實在令我太驚喜!
今次食完真心覺得大家encore既餐廳。

~長崎小長井生蠔:以水果蕃茄醬汁啫喱調味,份外清新。

~ 茶碗蒸:以松葉蟹腳肉、三文魚子、花膠的茶碗蒸, 絕對係高級食材!

~ 炙燒地金目鯛:皮脆肉嫩,連魚鱗燒至金黃色,魚皮就像薯片脆卜卜,真的大力推介!
壽司九貫:
分別有真雕𩶘魚、 活赤貝、間八魚腩、太刀魚、深海大池魚、北海道活帶子、池魚王、赤身吞拿魚及甜蝦。其中甜蝦,用蝦殼熬成蝦油放上面,真係好香。
~海膽熱狗:啖啖海膽真係冇得輸,鮮味於口腔內爆發!

~ 玉子燒:有魚蓉做的滑蛋、口感極似布甸蛋糕,盡顯師傅功力深厚。

甜品:又一大癲之作,有蜜瓜、芝士蛋糕、宇字抹茶布甸、橙果凍,原來這是懷石甜品

宏師傅,膽敢用自己的名字作為店名,並告訴我冇一個師傅連甜品都識做,真的與衆不同,非常有個人特色。完美的一餐。

• 磯煮鮑魚
  • 茶碗蒸
  • 鮟鱇魚肝
2 day(s) ago 0 views
早幾天趁工作不太忙,午膳時間偷偷地自己一個人去吃Omakase。餐廳雖然只有10個座位,但是坐起來沒有壓迫感很舒服。一邊與師傅傾談一邊看他整壽司,也是一個不錯的減壓方法。HK$880 福 午餐的Omakase平政魚薄切~配上酸汁,油脂豐富。-北海道象拔蚌~當造季節,先伴新鮮Wasabi 來吃,爽口鮮甜。-師傅自家製時令水果酒,口味有金橘、菠蘿、士多啤梨及梅酒。師傅推士多啤梨味,果味香。-來自三重縣生蠔,大廚將生蠔蒸成五成熟配上特式醬汁鋪面烤,吃起來好有特色。--磯煮肝鮑魚飯~彈口的鮑魚,飯粒吸收鮑魚的精華。-金鯛立鱗燒~魚鱗皮炸至脆身,魚肉肉質如蒸魚一樣嫩滑配上明太子醬汁,不錯。-茶碗蒸~有蝦、雞肉、魚籽,口感嫩滑。櫻煮八爪魚~放落口中像紅燒肉的質感,比紅燒肉更加好味。-深海大池魚王~最肥美的位置就是魚腩清爽而不油膩。-赤貝~師傅灑上青橘汁,讓鮮味更突出。-青魚~張青魚燒至脆,吃起來滿口魚油,只用鹽來調味,味道剛好。-金目鯛~薄薄的昆布片放在被火炎金目鯛上,雙重口感好特別。-牡丹蝦~蝦膏燒至香口放上軟熟的牡丹蝦上極濃蝦味。-赤身~用醬油泡過一會兒,吃起來軟熟又不會太咸。-中拖羅~入口的

HK$880 福 午餐的Omakase
平政魚薄切~配上酸汁,油脂豐富。

磯煮肝鮑魚飯~彈口的鮑魚,飯粒吸收鮑魚的精華。

茶碗蒸~有蝦、雞肉、魚籽,口感嫩滑。

櫻煮八爪魚~放落口中像紅燒肉的質感,比紅燒肉更加好味。

深海大池魚王~最肥美的位置就是魚腩清爽而不油膩。

赤貝~師傅灑上青橘汁,讓鮮味更突出。
金目鯛~薄薄的昆布片放在被火炎金目鯛上,雙重口感好特別。
牡丹蝦~蝦膏燒至香口放上軟熟的牡丹蝦上極濃蝦味。
赤身~用醬油泡過一會兒,吃起來軟熟又不會太咸。
中拖羅~入口的油脂慢慢溶化。
拖羅~高溫的火燒過魚身,油脂更出。

天婦羅鯛魚白子~第一次吃鯛魚白子天婦羅,外脆內軟,兩種不同的感覺,真是令人留下深刻印象。

北海道海膽~入口像忌廉一樣的感覺。

玉子~內有魚蓉,口感像布甸又不太甜。

魚湯~白雪雪的魚湯內有昆布喝起來好有鮮味又暖心。
好少機會Omakase可以一次過吃三款甜品,對於一個甜品控來說,真是滿足。三款甜品也是由師傅親手做的有士多啤梨芝士蛋糕香橙果凍及水蜜桃啫喱。三款甜品的甜度適中,吃完又不會出現

罪惡感。
5 day(s) ago
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$880 (Lunch)
2024-05-02 7 views
今次夜晚食更加豐富。夜晚比下晝更加多人,所以要早啲預約。芝麻豆腐配支豆汁自家製芝麻豆腐,芝麻味超級濃郁,味道同芝麻糊一樣。- 鮫鰈二食,鰈背卷海膽、鰈裙邊厚切一開始壽司就已經有海膽食,捲着碟魚背部就爽滑,裙邊爽得嚟帶油甘香味。- 香箱蟹雌性松葉蟹,其精髓在於佢嘅蟹籽同蟹膏,人手起肉拆膏。蟹肉精華係曬度。- 櫻煮八爪魚本店招牌菜,入非常之淋同入味,八爪魚用咗長時間按摩,再用抹茶、櫻花、醬油等慢煮。第二次嚟都係覺得咁好食。- 味噌焗生蠔自家味噌汁焗三重県生蠔,半生熟,甜甜地。- 炭燒螢光魷魚炭火用照燒汁,燒熟螢光魷魚,另有一番風味。- 天婦羅鯛魚白子鯛魚白子第一次食,外面脆炸外皮鬆化,入面半熟好似忌廉咁。- 磯煮鮑魚配鮑魚肝醬飯另一道招牌菜,磯煮鮑魚淋滑鮮味,鮑魚肝醬飯濃香十足,滿口都係鮑魚味海膽三文魚子茶碗蒸,入邊仲有鮮蝦同帶子,平平無奇裏便用料十足。- 平政 :爽滑- 真鯛 :加入魚肝醬同昆布片,係另一種濃郁- 赤貝:爽鮮,連少少腥味都冇- 深海大池魚:油香肥爽- 甜蝦:加大size甜蝦+膏,超濃郁- 赤身背:醬油漬加多層甘香- 拖羅:經過醬油清洗,肥而不膩- 海膽:特厚份量,白海膽加
今次夜晚食更加豐富。夜晚比下晝更加多人,所以要早啲預約。

[先付]
芝麻豆腐配支豆汁
自家製芝麻豆腐,芝麻味超級濃郁,味道同芝麻糊一樣。

[お造り]
- 鮫鰈二食,鰈背卷海膽、鰈裙邊厚切

- 香箱蟹

- 櫻煮八爪魚

[煮物]
- 味噌焗生蠔
自家味噌汁焗三重県生蠔,半生熟,甜甜地。

- 炭燒螢光魷魚
炭火用照燒汁,燒熟螢光魷魚,另有一番風味。

[揚げ物]
- 天婦羅鯛魚白子
鯛魚白子第一次食,外面脆炸外皮鬆化,入面半熟好似忌廉咁。

[主食]
- 磯煮鮑魚配鮑魚肝醬飯

[茶碗蒸し]

[握り]
- 平政 :爽滑
- 真鯛 :加入魚肝醬同昆布片,係另一種濃郁
- 赤貝:爽鮮,連少少腥味都冇
- 深海大池魚:油香肥爽
- 甜蝦:加大size甜蝦+膏,超濃郁
- 赤身背:醬油漬加多層甘香
- 拖羅:經過醬油清洗,肥而不膩
- 海膽:特厚份量,白海膽加馬糞海膽,甜都冇嘢講
- 玉子燒:佢哋玉子燒好特別,好輕身,好似蛋糕一樣

[吸い物]
海帶魚湯配稻庭烏冬
連湯都冇偷懶,加埋烏冬而家份量啱啱好

[一品料理]
- 甘鯛炭火立鱗燒
估唔到仲有一份壓軸料理,甘鯛加上紫蘇花,帶着魚香完咗呢一餐

[デザート]
- 香橙果凍
- 芒果芝士蛋糕
- 牛乳奶凍

自家製甜品各有特色,唔似得出邊咁公式化,超讚👍🏻
$2000 (Dinner)
  • 磯煮鮑魚配肝醬
  • 櫻煮八爪魚
2024-05-01 0 views
Sushi lunch set at about $880 Below is my top three:🥇 海膽非常鮮甜,多汁🥈鮟鱅魚肝魚肝口感綿密滑順醇。🥉八爪魚將八爪魚按摩30分鐘,上枱時八爪魚非常鯰,口感十分特別。—————————————📍 鮨宏 (北角)北角渣華道8號威邦商業中心地下13號舖🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍Sushi lunch set at about $880 Below is my top three:🥇 Sea urchinVery sweet and juicy🥈Antlefish liverThe fish liver tastes dense, smooth and mellow.🥉octopusMassage the octopus for 30 minutes. The octopus is very catfishy when you go up the top with a special taste.——————————————📍 鮨宏 (North Point)Shop 13, Ground Floor, Weibang Commercial

🥇 海膽
非常鮮甜,多汁

🥈鮟鱅魚肝
魚肝口感綿密滑順醇。

🥉八爪魚
將八爪魚按摩30分鐘,上枱時八爪魚非常鯰,口感十分特別。
—————————————

📍 鮨宏 (北角)
北角渣華道8號威邦商業中心地下13號舖

🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍

🥇 Sea urchin

Very sweet and juicy

🥈Antlefish liver

🥉octopus

——————————————

📍 鮨宏 (North Point)

Shop 13, Ground Floor, Weibang Commercial Center, 8 Java Road, North Point
2024-04-29 0 views
北角渣華道「鮨宏」專做Omakase,小小店鋪只有10個座位,師傅一人主理,既考時間安排同時又要著重細節做到好品質,不容易!當日10個座位8個都是熟客,師傅親民又有禮,每個客人入內都互相問候,可見回頭率高,實力不容置疑!🔶Lunch Omakase($880)▫️北海道鰈魚包海膽·裙邊魚味清淡但卻油脂豐富.裙邊位置甘甜魚油會緩緩滲出,層次豐富▫️北海道象拔厚身非常新鮮.份量不少,厚度十足,爽口鮮味▫️香箱蟹先將香箱蟹拆肉,放入蟹蓋內蒸煮.再加上由蟹子蟹膏烹煮而成的醬汁,熱騰騰!味道非常鮮香,啖啖奢侈又滿足!▫️螢光魷魚富山特產,輕輕燒炙後更惹味.咬落中心亦帶濕潤,可見其新鮮程度▫️麵豉燒蠔 ▫️汁煮馬友用當造真蠔蒸到5成熟,一咬海水味湧現,熟度剛好.上面加上麵豉醬更顯香濃.馬友魚件份量十足,皮肉粘連,入口嫩滑.先食魚肉,後食蘿蔔清甜入味.兩款低溫熟烹調同樣考驗師傅功架!▫️間八魚 ▫️赤貝青檸汁 ▫️甜蝦▫️金目鯛 ▫️深海大池魚王▫️極上拖羅 ▫️北海道海膽未食壽司前其實已經有八成飽,但每件壽司外型看似平凡但件件鮮味十足,一點不簡單同樣不能錯過! 【深海大池魚王】爽身厚肉,帶油脂. 【金目鯛】用江戶前做

🔶Lunch Omakase($880)

▫️北海道鰈魚包海膽·裙邊

魚味清淡但卻油脂豐富.
裙邊位置甘甜魚油會緩緩滲出,層次豐富

▫️北海道象拔厚身

非常新鮮.份量不少,厚度十足,爽口鮮味

▫️香箱蟹

▫️螢光魷魚

富山特產,輕輕燒炙後更惹味.
咬落中心亦帶濕潤,可見其新鮮程度

▫️麵豉燒蠔 ▫️汁煮馬友

▫️間八魚 ▫️赤貝青檸汁 ▫️甜蝦
▫️金目鯛 ▫️深海大池魚王
▫️極上拖羅 ▫️北海道海膽

未食壽司前其實已經有八成飽,但每件壽司外型看似平凡但件件鮮味十足,一點不簡單同樣不能錯過! 【深海大池魚王】爽身厚肉,帶油脂. 【金目鯛】用江戶前做法,加上已醃製醋味昆布,食落有層次. 【北海道海膽】份量十足,綿滑甘香入口即溶! 【極上拖羅】當然油香四溢. 每件壽司緊接地令人驚喜,令飽足度達至高峰!

▫️玉子燒▫️吸物▫️甜品

甜品非常吸引我眼球!師傅挖空西瓜並做成西瓜味啫喱,動L動L!彈地有韌性,味道清爽~加上滑溜布丁,滿足到翻天!

座落於北角繁華街道地下千祈唔好睇少門面好似平平無奇有著食物高質素且風趣幽默的師傅即使一人用餐都感受到滿滿氛圍感𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚|$𝟴𝟴𝟬從前菜到甜品每一道都合我心意,不用過多的調味食到食材原料的鮮味,櫻煮八爪魚是鎮店之菜,入口勁軟淋且有口感,好新鮮的感覺,有驚喜,另外,同樣烹煮繁複的仲有磯煮鮑魚配肝醬,兩樣都係經低溫烹調考驗師傅功架。順帶一講,生蠔個汁都非常好味.ᐟ .ᐟ.ᐟ且不會掩蓋生蠔味道🥹到壽司方面,都係用上當造食材,食到食材既新鮮同附有的油香。最後甜品方面都有三種不同作結尾,肚皮大滿足了٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
座落於北角繁華街道地下
千祈唔好睇少門面好似平平無奇
有著食物高質素且風趣幽默的師傅
即使一人用餐都感受到滿滿氛圍感

𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚|$𝟴𝟴𝟬

宏 HIRO ($1800)🌟刺身環節北海道油口魚背部 ➕雲丹海膽(season)油口魚好新鮮,食落口感軟得來有啲脆!! ॱଳ͘ 海膽好Creamy好甜,真係好好食😭🤍兩樣嘢好夾,呢個作為今晚打響嘅第一炮🫰🏻象拔蚌 (season)象拔蚌都係作為刺身上碟,食材非常新鮮,比起一般坊間食到嘅更脆口,同埋甜甜哋👍🏻鮟鱇魚肝今次嘅鮟鱇魚肝真係超正!!聽師傅講係先用Sake煮過,所以又係好鮮甜,口感超綿密。食到一半可以拌「麵豉醬」食,又會有第二種感覺👍🏻華漣蒸蠔🦪華漣蠔出名係爽脆鮮甜,師傅今次用特別嘅手法先蒸咗5分鐘,跟住加上自製麵豉燒過,完全冇腥味,極鮮甜😭💕平時唔食熟蠔嘅我都覺得好好食👍🏻蟹膏松葉蟹松葉蟹就唔使講啦,蟹肉非常鮮美,配上濃郁嘅蟹膏,一啖接住一啖👍🏻鯛魚白子🍤鯛魚白子係依家當造,師傅採用咗天婦羅嘅做法,天婦羅炸得好脆,好輕身!!白子熟嘅程度都係啱啱好,中間仲好Creamy~招牌八爪魚🐙八爪魚可以用入口即溶嚟形容,完全想像唔到八爪魚可以做到呢個口感,超讚!!招牌機煮鮑魚師傅係用新鮮鮑魚來煮,都係煮到好軟好嫩👍🏻鮑魚本體係凍嘅,配上下面嘅暖飯jeng🌟最後一啖夾埋金蓮葉,好fres
宏 HIRO ($1800)

🌟刺身環節
北海道油口魚背部 ➕雲丹海膽(season)
油口魚好新鮮,食落口感軟得來有啲脆!! ॱଳ͘

象拔蚌 (season)

華漣蒸蠔🦪

蟹膏松葉蟹

鯛魚白子🍤

招牌八爪魚🐙

招牌機煮鮑魚
師傅係用新鮮鮑魚來煮,都係煮到好軟好嫩👍🏻鮑魚本體係凍嘅,配上下面嘅暖飯jeng🌟最後一啖夾埋金蓮葉,好fresh💕

茶碗蒸🥚
茶碗蒸超足料,好夠熱🔥,裏面有海膽+三文魚籽+鯛魚+菇🍄,好滑好好食🤤

鰻魚骨干
好脆,超適合做下酒零食
————————————
🌟壽司環節
池魚王
食落超肥美,口感都有啲彈牙,新鮮👍🏻

活帶子
師傅切到好似花咁樣,上面沈咗啲既磨岩鹽 帶有小小有柚子味~

牡丹蝦
凍凍的,配上濃味蝦膏,好鮮甜😭

拖羅
充滿油脂香超好食,凍冰冰,入口即溶🤍

海膽
同樣都係用雲丹海膽,濃味得來好鮮甜,配上紫菜同暖飯,好好食😭💕

玉子燒
聽講係最考師傅功力嘅一道菜,呢度嘅玉子燒烤我食過最驚豔嘅!! 玉子燒好似布丁咁 Dong L😹 好好食😋

然後會送上昆布魚湯,魚湯又係好濃郁,應該加咗唔同嘅料落去煮,好飲到要encore!!

最後西瓜凍🍉 芝士蛋糕🍰 哈密瓜🍈作為結尾

整體嚟講,雖然$1800/1 食一餐晚飯睇落好似好貴,但係師傅比較返師傅有30幾年嘅經驗,又真係真材實料咁俾你食頂級食材,落足功夫,配合埋呢個舒服嘅環境,間唔時紀念日嚟食吓都OK🤍呢間隱世Omakase 推薦俾大家 •͈ᴗ⁃͈
近期印象特に深刻的一餐😍炮台山新開Omakase鮨店 -鮨宏,店鋪小而溫馨,很有在日本的Feel~~食材新鮮,料理精緻,味道出眾。師傅也會細心講解每項食物,絕對會找機會再來encore~~-特大縞海老:蝦肉鮮甜,蝦籽葡萄帶有海水味,非常特別。-北海道象拔蚌:口感爽脆,味道鮮甜。-河豚雞泡魚白子:經過炭燒,咬落內軟綿綿,外表炭燒過微微熱帶煙韌。-長崎縣華連蠔:Japan Oyster Number 1!肥美多汁,有滿滿礦物質味道。-磯煮鮑魚配鮑魚肝:鮑魚肝鮮香濃郁,搭配壽司醋飯非常美味。磯煮鮑魚:鮑魚爽口,味道鮮美。-毛蟹日本北海道的特產,餐廳先蒸蟹後拆肉,最大程度地保留蟹肉的鮮味和口感。蟹肉拆得非常細緻,入口即肉質鮮甜細嫩。-立鱗燒立鱗燒做得非常精緻,十分喜歡魚鱗烤得金黃酥脆,魚肉鮮嫩多汁,肉質細膩。-茶碗蒸非常滑嫩!最驚喜是裡面有原隻鮑魚、毛豆和三文魚籽。鮑魚口感彈牙,毛豆增加口感,三文魚籽也晶瑩剔透,增加嫰蛋的咸鮮味。--深海池魚王壽司:肉質肥嫩,刺身質地纖細柔軟。-活赤貝壽司:赤貝鮮甜爽脆。-平政魚壽司:魚肉爽身清甜。-金目鯛壽司:魚肉細嫩,新鮮肥美,肉質柔嫩。-甜蝦配蝦膏壽司:
近期印象特に深刻的一餐😍
炮台山新開Omakase鮨店 -鮨宏,

店鋪小而溫馨,很有在日本的Feel~~
食材新鮮,料理精緻,味道出眾。

師傅也會細心講解每項食物,
絕對會找機會再來encore~~
特大縞海老:

蝦肉鮮甜,蝦籽葡萄帶有海水味,非常特別。
北海道象拔蚌:

口感爽脆,味道鮮甜。

河豚雞泡魚白子:

經過炭燒,咬落內軟綿綿,外表炭燒過微微熱帶煙韌。
長崎縣華連蠔:

Japan Oyster Number 1!

肥美多汁,有滿滿礦物質味道。
磯煮鮑魚配鮑魚肝:

鮑魚肝鮮香濃郁,搭配壽司醋飯非常美味。

磯煮鮑魚:鮑魚爽口,味道鮮美。
毛蟹

日本北海道的特產,
餐廳先蒸蟹後拆肉,

最大程度地保留蟹肉的鮮味和口感。
蟹肉拆得非常細緻,入口即肉質鮮甜細嫩。
立鱗燒

立鱗燒做得非常精緻,
十分喜歡魚鱗烤得金黃酥脆,

魚肉鮮嫩多汁,肉質細膩。
非常滑嫩!

最驚喜是裡面有原隻鮑魚、毛豆和三文魚籽。

深海池魚王壽司

肉質肥嫩,刺身質地纖細柔軟。

活赤貝壽司

赤貝鮮甜爽脆。
平政魚壽司

魚肉爽身清甜。

金目鯛壽司

魚肉細嫩,新鮮肥美,肉質柔嫩。
甜蝦配蝦膏壽司

甜蝦鮮甜,蝦膏濃郁。
赤貝:

魚味濃郁~
大拖羅:

魚肉肥美,經輕輕炙燒過,入口滿滿魚油香。
北海道海膽壽司

海膽鮮甜,口感綿密。
甜品也很有驚喜,

一次過上的三款甜品,由橙啫喱,芝士蛋糕再到日本密瓜,超美味的說🥰
2024-03-21 15 views
鮨宏 Hiro Omakase📍北角-😋Taste: 7/10💰Price: $1900pp🚶Revisit: 🙂🪑Decor: ✨✨/3-北角隱世omakase小店 一人小店 晚市Omakase好豐富 超過20道 前菜高水準 有碟魚,安康魚肝,廣島蠔,鮑魚同埋海膽蒸蛋 我自己就最鍾意安康魚肝 煮得好滑同埋好香 師傅話係用sake慢煮既 另外鮑魚擺得好靚 好打卡able主食就有鯛魚配明太子醬 魚鱗炸得好脆 魚肉好滑 同微微有啲辣既明太子醬好夾 壽司總共有8款 魚生夠曬新鮮 壽司飯調味都唔錯 唔會太酸 手握飯都幾好 當然壓軸登場既海膽都夠鮮甜師傅最後燒左個鯖魚 好多汁 自己本身唔係特別鍾意食鯖魚 但係燒完好好味 魚肉鎖曬汁 另外師傅仲現場整左個玉子燒 甜品trio就有靜岡蜜瓜 牛奶布丁同埋橙啫喱
鮨宏 Hiro Omakase
📍北角
😋Taste: 7/10
💰Price: $1900pp
🚶Revisit: 🙂
🪑Decor: ✨✨/3

甜品trio就有靜岡蜜瓜 牛奶布丁同埋橙啫喱
2024-03-19 19 views
估唔到竟然有位隱世高手藏身係北角區入面。師父用心製作,每個工序、擺盤、對食物嘅專注、要求都一絲不苟。餐廳店面唔大,座位只有大約10個,但卻令到客人同師傅距離拉到更近!師傅上每道食物前嘅過程,端上後向客人嘅介紹,然後再留意客人對食物嘅反應及聆聽感受,呢一切一切更是我對餐廳嘅欣賞同對師傅嘅佩服。食物嘅味道,更係最值得讚👍🏻𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓- 毛蟹- 北海道⁠鮟康魚肝- ⁠吉島縣蕃茄𝑺𝒂𝒔𝒉𝒊𝒎𝒊- 北海道蝶魚- ⁠北海道活帶子𝑺𝒐𝒖𝒑- 鱲魚湯𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊- 金目鯛- ⁠池魚王- ⁠活赤貝- ⁠牡丹蝦- ⁠赤身- ⁠中拖羅- ⁠北海道海膽𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑭𝒐𝒐𝒅- 炭燒河豚白子- ⁠燒山松懸蠔- ⁠金鯛松辣燒- ⁠磯燒鮑魚- ⁠玉子燒𝑺𝒕𝒆𝒘𝒆𝒅 𝑫𝒊𝒔𝒉- 櫻煮八爪魚𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒈𝒈- 海膽三文魚籽茶碗蒸𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕- 香橙凍- ⁠芝士餅- ⁠綠茶奶凍- ⁠日本蜜瓜一整餐我都沉浸於欣賞師傅在烹調過程嘅執著,對待每樣食物嘅認真,以及為客人概述及介紹食食法嘅交流,讓客人帶來絕對嘅美食享受。多謝鮨宏·馮師傅

食物嘅味道,更係最值得讚👍🏻

𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

- ⁠芝士餅
- ⁠綠茶奶凍
- ⁠日本蜜瓜

多謝鮨宏·馮師傅
$2000 (Dinner)
2024-03-14 16 views
去咗位於北角渣華道嘅「鮨宏」食高質Omakase,師傅手法純熟地為食客準備食材,每一道菜都细心講解食法,而且對食客的提問都一一解答👍,師傅除左日本料理了得,連整甜品都好講究,簡直集甜品、藝術於一身,仲好好食添😋Lunch $888 (Fuku 福)Dinner $1800(Hiro 宏)宏 Hiro 。全23 品⚜️餐前小食⚜️ ✔️漬物(牛蒡、生薑🫚)令人開胃的日式漬物,為整頓omakase 揭開序幕✔️日本脆蝦及鰻魚骨首先師傅送上日本脆蝦及鰻魚骨作為餐前小食,魚骨脆卜卜,脆蝦就好惹味。⚜️刺身⚜️🪙將鰈魚薄切,再包住北海道海膽,不蘸醬油巳好好味,而鰈魚群邊爽口肥美,蘸上攪勻左嘅蘿蔔蓉加辣椒醬嘅酸汁,特別好食。🪙蟹身(肉)蒸熟後,撈埋蟹醋,份量都唔少,放喺蟹殼內,再將肥美的松葉蟹腳肉鋪係面,就咁食已經啖淡肉好鮮甜。🪙紫菜夾住燒了5 成熟既鯖魚,微微焦香魚油味,暖暖地,一啖食落口,好滿足🥰🪙炭燒河豚3 月係河豚🐡白子,最當造時期。用200 度高溫炭燒,外皮微焦帶點煙靱,食時用筷子將其分開兩邊,好熱下,冒晒煙,不用沾醬,超Creamy又唔會腥🥰🪙燒生蠔🦪呢款係桃蠔,因為形狀圓碌,好似桃,將其蒸5 成

Lunch $888 (Fuku 福)
Dinner $1800(Hiro 宏)

宏 Hiro 。全23 品

⚜️餐前小食⚜️

✔️漬物(牛蒡、生薑🫚)
令人開胃的日式漬物,為整頓omakase 揭開序幕

✔️日本脆蝦及鰻魚骨
首先師傅送上日本脆蝦及
鰻魚骨作為餐前小食,魚骨脆卜卜,脆蝦就好惹味。

⚜️刺身⚜️

🪙炭燒河豚

🪙燒生蠔🦪
呢款係桃蠔,因為形狀圓碌,好似桃,將其蒸5 成熟,配埋甜甜嘅麵鼓醬嚟食,好夾👍

🪙汁煮八爪魚🐙
八爪魚好腍好有咬口,第一嚿就咁食,第二嚿蘸上wasabi嚟食,師傅話連個汁當湯飲,嘩,真係好鮮甜😋

🪙磯煮鮑魚
師傅用鮑魚肝煮成醬撈飯,再加點醋,再將鮑魚切成粒放喺面,連塊葉都可以食(有點wasabi 味),成個配搭都好和味👍

🪙手釣新鮮金錭魚比網釣鮮甜,價錢貴一倍🤩師傅將魚鱗炸脆,再加點食用花喺面,賣相好靚,「皮脆肉嫩」最啱形容這道料理。

⚜️壽司⚜️
🍣間白魚
🍣金目雕
🍣海膽
紫菜包住北海道海膽配埋櫻花🌸鹽一齊食,海膽味道甘甜,入口即溶,好好食,食多件都得😋
🍣活赤貝
淋上青檸汁夠清新,赤貝鮮味爽口。
🍣活帶子
將帶子𠝹成綻放的鮮花,加埋櫻花🌸鹽,不用沾醬,就咁食,超鮮味。
🍣牡丹蝦
牡丹蝦好鮮甜,喺上面放點蝦膏,好滿足🥰
🍣中拖羅
入口即溶,無筋👍。
🍣大拖羅
師傅火炙厚切大拖羅和壽司飯,微微焦香味,迫出油脂,更可口😋
🍣玉子燒
有魚肉在內,夠特別。

🪙鮟康魚肝配麵豉醬
本身好鍾意食鵝肝,估唔到魚肝都咁好食,好似雪糕嘅質感,配埋麵豉醬食,超級正👍👍

🪙茶碗蒸
蛋熱騰騰,超級嫰滑,仲有蝦肉😋

⚜️吸物⚜️
魚湯要趁熱飲,好清甜,仲有我好鍾意嘅昆布😍

⚜️甜品⚜️
簡直係一set 睇得又食得嘅精緻藝術感甜品🔥

🍊橙果凍,賣相吸引,用新鮮橙皮裝著果凍,清香橙味,食落透心涼。

🍵抹茶mousse杯,宇治抹茶布甸好滑,上面鋪滿抹茶啫利,甜度適中,口感豐富。

🧀芝士餅
用北海道軟芝士製作,用消化餅做餅底,芝士餅口感軟熟Creamy,芝士味濃郁,好好食🥰

🍈蜜瓜
日本蜜瓜,清甜勁多汁。

🥃🍊柑桔威士忌
柑桔來自鹿兒島,靚嘢嚟😆👏🏻,加埋威士忌在密封的玻璃罌浸泡三個多月,威士忌味道濃烈,柑桔果皮香而帶甘,加冰飲,停一陣,柑桔味更出,好好飲🤤呢度仲有梅子、福岡士多啤梨、沖繩菠蘿等用伏特加或威士忌浸泡嘅果酒🤤

@hiroomakase

鮨宏 Hiro Omakase