Restaurant: Happiness Cuisine
Info:

2018-07-11 2455 views
囍慶我今晚揀了囍慶酒樓,價錢算實惠,菜式選擇都有很多,我們七點去食就唔使等位,但七點多後開始多人。烏雞燉花膠螺頭湯,好足料的燉湯,花膠、螺肉、瘦肉、原隻烏雞,鮮味無窮,老火湯真係好好飲!上湯焗龍蝦伊麵,呢個又係超抵食,龍蝦好多肉,伊麵份量適中。 一大隻龍蝦開邊,好容易就可以成嚿龍蝦肉起出嚟,方便過平時斬開一嚿嚿, 龍蝦肉鮮甜而肉質爽彈,質素非常好。伊麵味道亦都煮得啱啱好,絕對抵食。吊燒雞賣相很好,皮非常香脆,食落出奇地好食,雞肉入味而且嫩滑,有好豐富肉汁,肉不靭,值得推薦。金蒜粉絲蒸貴妃蚌隻,貴妃蚌很新鮮,蒜蓉蒸真的無得輸,鮮甜多汁又彈牙。椒鹽鮮鮑魚,蒸鮑魚食得多,椒鹽鮑魚第一次食,外面炸得香脆,裏面鬆軟。菠蘿咕嚕肉,甜酸味適中又有鑊氣,非常開胃,咕嚕肉炸粉薄身又炸得香脆,咬落啖啖肉香。金銀蛋莧菜賣相不錯,蔬菜新鮮,有鹹蛋皮蛋一齊,清得黎唔會太寡。食到好飽好飽,仲可以憑單免費泊車,又唔使喺市區同人迫,下次會再黎過!
囍慶

2018-07-10
2018-07-04 296 views
今日同老公一齊去科學院探望完朋友後,就去附近既囍慶食晚飯門口的擺設非常新潮面裝修四四方方,樓頂很高,有好多水晶燈,感覺奢華,舒適,最開心係有部大電視,啱晒我地兩個電視迷😁餐前小食既花生青瓜食完好開胃抵食餐牌有我最愛既龍蝦伊麵食 冰燒脆腩仔$58 ,皮夠脆,肉質夠嫩金蒜粉絲蒸蟶子皇$30/隻, 蒸到啱啱好,不會過熟, 粉絲加埋啲熟蒜一齊食,好鮮味' 上湯加拿大龍蝦(伊麵底)$128, 終於等到我最想食嘅主角嚟啦!冇諗過$128咁抵既價錢可以咁足料, 伊麵底仲唔使加錢, 龍蝦啖啖肉,好新鮮彈牙 西蘭花炒帶子$128, 帶子嘅份量比平常酒樓嗰啲多好多有成十幾粒😲,帶子醃得好嫩滑,整碟菜都炒得好有鑊氣食完成餐飯後,仲有紅豆沙食㖭
今日同老公一齊去科學院探望完朋友後,就去附近既囍慶食晚飯

門口的擺設非常新潮

餐前小食既花生青瓜食完好開胃
抵食餐牌有我最愛既龍蝦伊麵食

冰燒脆腩仔$58 ,皮夠脆,肉質夠嫩

西蘭花炒帶子$128, 帶子嘅份量比平常酒樓嗰啲多好多
有成十幾粒😲,帶子醃得好嫩滑,整碟菜都炒得好有鑊氣

食完成餐飯後,仲有紅豆沙食㖭

2018-06-24 336 views
第一次黎呢間野飲茶,樓面人都唔多個,侍應對客愛理不理,加水叫極都無人黎要搞到自己搵水壺。點心好多都話無,最勁係叫左個雞扎,入面魚肚超硬 雞肉係半件生,無蒸熟到。叫個經理黎,非常順灘地話幫我地取消,而旁面嘅樓面笑住同經理講:「哈!又有生😃」經理開心地笑而不語,即係擺明呢間野不嬲都有煮唔熟嘅習慣。見到枱頭有意見紙,上手客都寫左差唔多嘅野。間唔中都會黎科學園行下食下野,估唔到第一次上黎飲茶就中招,我未試過飲茶有蒸唔熟嘅點心,永遠唔會再黎!垃圾

見到枱頭有意見紙,上手客都寫左差唔多嘅野。

2018-06-24
Tea
My friends and I went to a Chinese Restaurant called "Happiness Cuisine" (囍慶酒樓) located in Shop S101-S106, 2/F, Core Building 2, 1 Science Park E Ave, Hong Kong Science Park, Pak Shek Kok, Sha Tin沙田白石角香港科學園1期科技大道西1號核心大樓2座2樓S101-S106號舖.There are beautiful wavy crystal chandeliers hanging on the ceiling.The restaurant uses white colour as the theme colour with a touch of violet.Dinner Combo 優惠孖寶.."Roasted Goose" 囍慶燒鵝王+"Steamed abalones with dried tangerine Peel" 果皮蒸鮮鮑魚HKD$198"Grilled Goose"囍慶燒鵝王 (

Dinner Combo 優惠孖寶

"Roasted Goose" 囍慶燒鵝王
HKD$198

"Grilled Goose"
囍慶燒鵝王 (例)

Incredibly juicy, tender, moist and succulent.

Abundant amount of gravy!!!!Yummmmm

Highly recommended.

"Stir fed prawn with Coriander"
芫茜炒蝦仁
HKD$138

Prawns are jumbo in size

Very springy and bouncy

Not too salty.Good!
Steamed fresh grouper
清蒸游水龍躉仔
HKD$68( HKD$268 Original Price 原價)
(Each table can only order one 每桌限叫一條)

Seasoned with soy sauce and spring onion.

Quite fresh and firm.

Value for money!!!
Red bean sweet soup
紅豆沙
(free of charge for patrons in dinner time)
(晚市免費贈送)

Loadsssssss of various types of beans!!!

Not too sweet. Very nutritious and nourishing!!!

Highly recommended!
Homemade Steamed lotus paste buns
自家制壽包
HKD$68/ 6 pcs 個

Unlike the ordinary ones, these buns stuffed with lotus paste and the most important part-salted egg yolk!!!

Only few traditional Chinese restaurants present these buns with salted egg yolks within

One of the waitresses is very nice and friendly.
  • "Grilled Goose" 囍慶燒鵝王
  • Red bean sweet soup 紅豆沙
2018-06-20 208 views
今日又黎到科學園同朋友食飯。估唔到呢個園區都有一間咁有水準既酒樓。MENU上面小菜海鮮通通都有,海鮮有好多都好平先黎一個白灼九節蝦(例$88),,份量比想像中少,但勝在超級新鮮!每一隻都好彈牙厚實!中意食海鮮既我仲叫左兩隻蒜蓉粉絲蒸蟶子X2($56),蟶子每隻有湯匙咁大隻,用上蒜蓉蒸特別入味!粉絲索哂D汁勁好送飯!上湯龍蝦係必叫!有埋伊面底都係$128份量一D唔少,原隻龍蝦夠3-4個人食。蟹蚶啖啖肉,肉質好實,呢個價食到原隻新鮮龍蝦抵到爛!薑蔥美國桶蠔煲($138)同樣係必點!桶蠔隻隻勁肥美,一個煲一約有6-7大隻。用薑蔥爆香,每隻蠔都煎得焦香,惹味到爆!菜方面就點左個豉汁涼瓜牛肉($88)呢個對我黎講好驚喜,首先個豉汁好夠味好香,牛肉比我想像中更有牛味,而且口感又夠鬆軟!仲有紅豆沙送,一個滿足既晚餐

MENU上面小菜海鮮通通都有,海鮮有好多都好平

上湯龍蝦係必叫!有埋伊面底都係$128
份量一D唔少,原隻龍蝦夠3-4個人食。
蟹蚶啖啖肉,肉質好實,呢個價食到原隻新鮮龍蝦抵到爛!

用薑蔥爆香,每隻蠔都煎得焦香,惹味到爆!

菜方面就點左個豉汁涼瓜牛肉($88)

仲有紅豆沙送,一個滿足既晚餐
2018-06-07
  • 白灼九節蝦,豉汁涼瓜牛肉,薑蔥美國桶蠔煲
2018-06-19 245 views
平時都係踩單車先經過科學園,從來都未入過去入面,但原來入面有好多食店架,今次就黎左呢間酒樓試下。本身仲諗住應該會無咩人,點知一行入黎發現都有幾多人喎!而且有部大電視係中間,可以一路食一路睇下電視,首先我地黎左道上湯加拿大龍蝦(伊麵底),呢一道菜就係好抵食,原隻龍蝦再加個伊麵底都只係$128 ,呢個價錢真係去邊度搵呀!!我地成餐飯都無叫過一個白飯,因為食呢個伊龍已經夠晒喇!餐牌上仲有幾款孖寶揀,我地揀左鵝肝醬貢菜炒什菌+金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)貢菜比較少見,出面唔係好多地方有得食,但通常貢菜都係整成涼菜,我都係第1次食炒貢菜。貢菜既口感食落爽爽地拼埋個充滿鵝肝醬既什菌,呢道菜特別得黎好好味!中意食蒜既朋友一定會鍾意呢道菜!因為每隻皇帝貝上面都有大量既蒜,再有粉絲墊係皇帝貝既下面,D粉絲吸晒皇帝貝既鮮味,蟲草花銀魚蒸茄子呢道菜既茄子本身比較清淡,但因為加左蟲草花同銀魚係面,口感同味道既層次都多左唔少,我個人認為呢道菜好適合長者呢!黑松露帶子炒蛋本身都怕呢個菜會無咩特別,但食落口都幾驚喜!因為佢個黑松露味真係好濃,仲有佢用帶子取代傳統既蝦仁,感覺好match,唔會覺得格格不入,比起係一般餐廳
平時都係踩單車先經過科學園,從來都未入過去入面,
但原來入面有好多食店架,
今次就黎左呢間酒樓試下。

本身仲諗住應該會無咩人,
點知一行入黎發現都有幾多人喎!
而且有部大電視係中間,
可以一路食一路睇下電視,

首先我地黎左道上湯加拿大龍蝦(伊麵底),
上湯加拿大龍蝦(伊麵底)
呢一道菜就係好抵食,
原隻龍蝦再加個伊麵底都只係$128 ,
呢個價錢真係去邊度搵呀!!
我地成餐飯都無叫過一個白飯,
因為食呢個伊龍已經夠晒喇!

餐牌上仲有幾款孖寶揀,
我地揀左鵝肝醬貢菜炒什菌+金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)

鵝肝醬頁菜炒什菌

貢菜比較少見,出面唔係好多地方有得食,
但通常貢菜都係整成涼菜,
我都係第1次食炒貢菜。
貢菜既口感食落爽爽地
拼埋個充滿鵝肝醬既什菌,
呢道菜特別得黎好好味!

金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)

中意食蒜既朋友一定會鍾意呢道菜!
因為每隻皇帝貝上面都有大量既蒜,
再有粉絲墊係皇帝貝既下面,
D粉絲吸晒皇帝貝既鮮味,

蟲草花銀魚蒸茄子
呢道菜既茄子本身比較清淡,
但因為加左蟲草花同銀魚係面,
口感同味道既層次都多左唔少,
我個人認為呢道菜好適合長者呢!

黑松露帶子炒蛋
本身都怕呢個菜會無咩特別,
但食落口都幾驚喜!
因為佢個黑松露味真係好濃,
仲有佢用帶子取代傳統既蝦仁,
感覺好match,唔會覺得格格不入,
比起係一般餐廳食既蝦仁炒蛋層次又更高了!

由於我本人係非常中意飲湯,
所以都係忍唔住叫左個杏汁燉白肺

杏汁燉白肺
呢個湯岩晒我呢D近日咳到就黎死既人,
佢個杏汁好滑好滑,
加埋個豬肺,以形補形
飲完覺得自己個肺舒服左好多

食飽飽喇,侍應問我地上唔上埋糖水
我地先知道有糖水環節

今日係喳咋
糖水-喳咋

好足料,入面真係有大量唔同類型既豆!

雖然呢間酒樓既位置係比較偏僻少少,
但假日踩單車經過科學園,
入黎食下野都唔錯!
2018-06-13
上湯加拿大龍蝦(伊麵底)
鵝肝醬頁菜炒什菌
金蒜粉絲蒸皇帝貝(6隻)
杏汁燉白肺
糖水-喳咋
2018-06-15 140 views
慶祝父親節最好當然係食中菜,早早book好枱,去到酒樓,叫餸當然要跟住爸爸口味選擇,所以點左佢最鍾意既蟹同燒味,加一個什菜煲已經非常豐富啦。因為地方同時係婚宴場地,所以裝修有氣派,明亮舒服,台中央有大投射螢幕可以睇到電視,而侍應都好殷勤有禮貌。燒味拼盤先上,每人叫左一碗白飯,有靚餸當然要配米飯呢!拼盤有叉燒及油雞及爽脆青瓜,賣相精緻,叉燒好同油雞都好新鮮,滷水汁又惹味。之後到薑蔥肉蟹煲,大大煲貨真價實,十分有鍋氣,蟹肉好新鮮清甜,連佐料蔥蒜都好入味,我地都冇浪費,一樣食曬。最後係上湯什菜煲,有小棠菜,蝦米,粉絲,菰等等,菜夠稔身清,粉絲又吸收左上湯精華,一口菜一口湯,好健康又好食。爸爸表示時菜色十分滿意,我地下次會再食!

爸爸表示時菜色十分滿意,我地下次會再食!
2018-06-14 2416 views
朋友在科學園上班,今日又來到科學園晚飯,飯後又順便可以散步回家。今日來到科學園區入面的「囍慶」。門口夠派頭。酒樓不算太大,但非常乾淨光猛。裝修好新酒樓剛好餐牌有很多海鮮,正合我這個海鮮迷的心意。首先先來一個白灼九節蝦,蝦份量比想像中少,但勝在新鮮彈牙。蝦肉超彈牙!正!蒜蓉粉絲蟶子都非常不錯,蟶子有湯匙般長,肉質厚實,配上好入味粉絲,送飯一流另一蒜蓉粉絲貴妃蚌,同樣新鮮!一向喜愛蠔,豈能錯過這個薑蔥美國桶蠔,薑蔥加上醬汁,味道濃郁。美國桶蠔一向肥美size夠大,入面共有6-7大隻蠔!$138好抵食另一抵食之選一定是上湯龍蝦伊麵,酒樓做特價只需$128,且配有伊麵底。龍蝦雖屬較細size,但非常厚肉,特別蚶位啖啖肉。蔬菜方面點了一個豉汁涼瓜牛肉,比預期中驚喜,牛肉入口即溶,而且牛味好重!最後侍應送上陳皮紅豆沙做甜品,味道有點太甜,但誠意搭救

今日來到科學園區入面的「囍慶」。
門口夠派頭。
酒樓不算太大,但非常乾淨光猛。裝修好新
酒樓剛好餐牌有很多海鮮,正合我這個海鮮迷的心意。
首先先來一個白灼九節蝦,蝦份量比想像中少,但勝在新鮮彈牙。
白灼九節蝦
蝦肉超彈牙!正!
蒜蓉粉絲蟶子
另一蒜蓉粉絲貴妃蚌,同樣新鮮!
蒜蓉粉絲貴妃蚌
薑蔥美國桶蠔煲

上湯加拿大龍蝦伊麵
龍蝦雖屬較細size,但非常厚肉,特別蚶位啖啖肉。
豉汁涼瓜牛肉
最後侍應送上陳皮紅豆沙做甜品,味道有點太甜,但誠意搭救
紅豆沙
薑蔥美國桶蠔煲
上湯加拿大龍蝦伊麵
豉汁涼瓜牛肉
2018-06-10 213 views
今晚來到科學園呢間酒樓, 嘩!竟然星期六晚都咁多人,訂左7:30 都要等一陣才有位。待應介紹我們一些抵食推介。大部份都是海鮮菜式, 看看價錢真係好抵。還有這些套餐選擇,都係價錢相宜我們二人看過menu後, 都是決定散叫。杏汁燉白肺湯濃濃的杏汁香散發出來,一盎大概有四,五碗白肺都清洗得乾淨入味椒鹽鮮鮑魚蒸鮑魚食得多,椒鹽鮑魚第一次食,外香脆,内鬆軟星加坡胡椒蟹辣味適中,胡椒蟹當然沒有在星加坡那麼大隻啦! 但係啖啖肉 上湯焗龍蝦伊麵呢個又係超抵食,龍蝦好多肉,伊麵份量適中。埋單,大概$647 總括來說喜慶酒樓的海鮮真係又抵食又好味。如果揸車入嚟食滿200蚊還有兩小時泊車免費,400蚊有四小時。

待應介紹我們一些抵食推介。
大部份都是海鮮菜式, 看看價錢真係好抵。

還有這些套餐選擇,都係價錢相宜

我們二人看過menu後, 都是決定散叫。
杏汁燉白肺湯
濃濃的杏汁香散發出來,一盎大概有四,五碗

白肺都清洗得乾淨
入味

椒鹽鮮鮑魚
蒸鮑魚食得多,椒鹽鮑魚第一次食
,外香脆,内鬆軟

星加坡胡椒蟹
辣味適中,胡椒蟹當然沒有在星加坡那麼大隻啦! 但係啖啖肉

上湯焗龍蝦伊麵
呢個又係超抵食,龍蝦好多肉,伊麵份量適中。

埋單,大概$647

總括來說喜慶酒樓的海鮮真係又抵食又好味。
2018-06-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-05-27 272 views
上個星期去過科學園食野,我同女朋友都覺得環境唔錯,人少少好舒服,所以今個星期再黎搵吓嘢食,最後決定揀呢間酒樓。酒樓面積唔算好大,好在我哋早去,大概七點鐘嘅時候已經全部滿座。見到餐牌有個超抵食兩人海鮮九大簋餐,冇睇錯呀係兩個人都有九道菜!我哋就決定試一試!先來一隻紅燒乳鴿,塊皮炸得非常香脆,而且亦都好多肉,新鮮炸起仲係熱辣辣,好正。侍應差唔多見你食完,就會準備檸檬熱茶同埋濕紙巾俾你洗手,好貼心。再黎一碟清炒白菜。之後嘅海鮮就陸續送來。首先有椒鹽海水蝦,每人兩隻共四隻。炸過既蝦可以連殼食,而且椒鹽份量啱啱好唔會太咸。然後有豉椒炒花甲,足足有一大碟,蜆肉無沙又鮮甜,而且個汁唔會太辣。跟住有清蒸鮮鮑魚,厚肉但完全唔un。再有勁蒜蒸貴妃蚌,真係有好多好多蒜頭,其實可以撥走晒啲蒜頭,因為貴妃蚌本身已經好鮮甜。仲有清蒸海上鮮,今次係一條中size嘅倉魚,有魚味但唔腥,而且只有一條大骨好容易去,加埋熟油豉油正!之後就多重頭戲上湯龍蝦伊麵,有一大隻龍蝦開邊,好容易就可以成嚿龍蝦肉起出嚟,方便過平時斬開一嚿嚿。伊麵味道亦都煮得啱啱好。最後仲有一窩粟米紅蘿蔔海鮮湯,魚湯裏面加上蝦,蜆,粟米同紅蘿蔔,十分鮮甜

再黎一碟清炒白菜。

跟住有清蒸鮮鮑魚,厚肉但完全唔un。

最後仲有一窩粟米紅蘿蔔海鮮湯,魚湯裏面加上蝦,蜆,粟米同紅蘿蔔,十分鮮甜。記得趁熱飲,因為凍左會有少少腥。

兩個人有九道菜,仲包括咁多新鮮海鮮,味道好之餘,免加一免茶介,仲要送飲品,
只係$438,真係諗唔到有咩理由彈,勁抵食!

而且值得一讚係服務真心好好,侍應時不時就會主動去幫你換碟,收碟,仲會問下你對食物既意見,讚呀!

2018-05-26 1757 views
入夜之後嘅科學園可以搵食嘅地方唔多, 而科學園入面最岩一家大細一齊食嘅就係囍慶酒樓而家已經好少地方有支裝懷舊汔水可以叫,所以平時少飲汔水嘅我都忍唔住叫左一支($12)。呢度食飯有晚市4選一優惠,可以用$168 就叫一隻燒鵝,咁抵當然唔可以放過啦,其實其餘三款都好抵食,$1蚊1隻雞,$68有龍躉,仲要$128就有原隻龍蝦食,真係唔知點揀好最後揀埋個孖寶D,咁就可以食埋隻吊燒雞同龍蝦,都只係$398燒鵝大大隻皮脆肉嫩,表面油份足夠,好令身,一口咬落去鵝油隨著鵝肉慢慢滲入口腔,令我不自覺食完一舊又一舊。蟶子配埋蒜蓉粉絲蒸,都完全可以食返出蟶子嘅鮮味龍蝦伊面D 龍蝦剝殼一D 都有難度,全因為酒樓已經將最難搞嘅鉗位分開左,就算就咁用筷子食一樣冇問題雞肉嫩滑,唔點個汁都夠哂味道炒飯好香,仲有唔少蝦仁、瑤柱絲同元貝喺入面芥菜好嫩綠,配以薯仔,成煲湯都好清甜呢個就味道正常,金銀蛋都多既魷魚酥就好大條,而炸粉都好薄最後叫多個斎米配燒鵝

,真係唔知點揀好

食完一舊又一舊。
燒鵝

蟶子配埋蒜蓉粉絲蒸,都完全可以食返出蟶子嘅鮮味
金蒜粉絲蒜蟶子

一樣冇問題
龍蝦
雞肉嫩滑,唔點個汁都夠哂味道
吊燒雞

炒飯好香,仲有唔少蝦仁、瑤柱絲同元貝喺入面
富豪蛋白炒飯
芥菜好嫩綠,配以薯仔,成煲湯都好清甜
香薯大介菜煲
呢個就味道正常,金銀蛋都多既
金銀蛋莧菜
魷魚酥就好大條,而炸粉都好薄
椒鹽魷魚酥
香薯大介菜煲
金銀蛋莧菜
椒鹽魷魚酥
2018-05-21 164 views
母親節周圍食飯都好多人,要簡一間要坐得舒服,價錢合理而且食物有質素嘅地方食一餐飯的確唔容易,但係為左一年一次嘅母親節冇辦法啦,難D 都要搵,結果比我諗到可以去中大行完山,之後再去隔離科學園食晚餐,咁就諗好左母親節一日遊嘅節目啦我地叫左個孖寶套餐,套餐有上湯焗龍蝦伊面再加半隻吊燒雞,睇落價錢唔錯就叫左呢個另外仲叫左一隻燒鵝皇,金蒜蒸蟶子,金銀蛋莧菜同埋一個富豪蛋白炒飯。上湯焗龍蝦伊面以孖寶價黎講份量正常,值得一讚嘅位置係呢度所有嘅蟹鉗位置都已經被拆一半,所以食嘅時候好方便,鉗都唔駛問酒樓拎就可以輕鬆食到龍蝦肉,正唔好嘅地方就係面稍為鹹左少少吊燒雞雖然賣相一般,但食落出奇地好食,雞肉入味而且嫩滑。燒鵝皇果然夠大隻,一上枱就已經成功搶奪成枱人嘅目光食落就係岩岩熟,肉質比吊燒雞仲要嫩滑,而且食任何一個部位都唔會有"鞋" 嘅感覺金銀蛋莧菜正正常常富豪蛋白炒飯炒出黎嘅飯係一粒粒,食埋就飽晒

唔好嘅地方就係面稍為鹹左少少

吊燒雞雖然賣相一般,但食落出奇地好食,雞肉入味而且嫩滑。

燒鵝皇果然夠大隻,一上枱就已經成功搶奪成枱人嘅目光

金銀蛋莧菜正正常常

富豪蛋白炒飯炒出黎嘅飯係一粒粒,食埋就飽晒
2018-05-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-05-15 181 views
今日有老公接放工,我地又到科學園食飯喇。真係喜歡黎呢個地方,因為人比較少,加上呢度嘅人,多數仲係工作中,令我地覺得自己好寫意。囍慶呢間酒樓,之前試過黎飲宴,除左覺得如果冇揸車,入黎唔方便之外。都覺得呢度環境唔錯,乾淨又光猛,樓底夠高,個場又grand,而且有個大電視,結婚擺酒確實係一個唔錯嘅場地💑。門口擺左個白花膠,魚肚公。鎮店之寶🤔叫左個上湯龍蝦伊麵底,雖然係$108,但龍蝦大隻又啖啖肉,上湯好濃郁,個伊麵吸收晒所有上湯及龍蝦嘅味道,大大碟,食整都食唔晒,絕對抵食👍。預備埋水俾我地洗手,不過有老公剝龍蝦殼,盆水就讓俾老公用啦京式片皮鴨,需要時間整,所以要有d耐性,我地都等左一段時間。隻鴨size唔算大,肉都算嫩,有少少肥膏。鴨皮配清爽嘅青瓜同京葱,再加上甜面醬,然後用餅皮包起,餅皮質感煙韌,令到個口感更加豐富,味道亦唔錯,不過片得唔夠薄身。我地加左$48叫左個二食,七彩火鴨絲,西芹可以去左d油膩感,冇咁濟。成碟火鴨絲好夠味,唔會太鹹。食左咁多肉,叫左碟菜中和下,馬拉盞炒通菜,通菜好新鮮,少渣,用馬拉盞炒,好香好惹味,而且味道唔會太辣,豬都食到,但多油左d。豬覺得每碟餸嘅份量都幾多,我

門口擺左個白花膠,魚肚公。鎮店之寶🤔

上湯龍蝦伊麵

預備埋水俾我地洗手,不過有老公剝龍蝦殼,盆水就讓俾老公用啦

京式片皮鴨

七彩火鴨絲

食左咁多肉,叫左碟菜中和下,
馬拉盞炒通菜

豬覺得每碟餸嘅份量都幾多,我諗喺for附近返工嘅人一大班去食,咁就可以食飽飽。但對豬同老公黎講就食唔晒喇,下次要帶朋友黎食就會好d喇。
上湯龍蝦伊麵
京式片皮鴨
七彩火鴨絲
馬拉盞炒通菜
2018-05-11 157 views
今天提早跟媽媽食母親節飯,因為那天要上班。媽媽比較喜歡中菜,今次帶她來酒樓吃飯。一坐下來,有這個開胃菜給我們!有木耳、青瓜,炸花生,酸菜,吃完覺得很肚餓。今次點了頗多,包括有9頭南非鮑魚伴玉掌, 鮑魚口感煙韌,鵝掌軟腍入味。關西刺參浸花膠,刺身肉質肥厚,口感軟滑,花膠爽而滑溜。上湯焗加拿大龍蝦伊麵,龍蝦啖啖肉,伊麵底吸收到龍蝦的精華,很入味。欖菜肉鬆四季豆,四季豆新鮮脆嫩,炒得很香口,夠火候!鵝肝醬貢菜炒什菌,我是第一次吃貢菜,味道很特別,質感爽口,另外什菌炸得很香口。黑松露帶子炒蛋,很香黑松露的味道。金蒜粉絲蒸皇帝貝6隻,皇帝貝很新鮮,蒜蓉蒸真的無得輸。
今天提早跟媽媽食母親節飯,因為那天要上班。
媽媽比較喜歡中菜,今次帶她來酒樓吃飯。

關西刺參浸花膠,刺身肉質肥厚,口感軟滑,花膠爽而滑溜。

欖菜肉鬆四季豆,四季豆新鮮脆嫩,炒得很香口,夠火候!

黑松露帶子炒蛋,很香黑松露的味道。

金蒜粉絲蒸皇帝貝6隻,皇帝貝很新鮮,蒜蓉蒸真的無得輸。
2018-05-10 292 views
囍慶酒樓聽朋友講科學園有消費就有四個鐘頭泊車優惠,我地今晚揸車黎到科學園食晚餐,一去到就有位,停車場有兩個,所以就算平日夜晚都唔洗等位。 呢度環境唔錯,坐得舒服,夠大,裝修新,唔會好似其他酒樓咁嘈到傾唔到計,呢方便係比較優勝。上湯焗加拿大龍蝦伊麵底,原隻加拿大龍蝦相當多肉, 份量十足,夠新鮮,啖啖肉,爽滑入味,抵吃,必叫之選!龍蝦肉鮮甜而肉質爽彈,質素非常好,遠遠超出預期。上湯亦夠清甜,伊麵也吸收了龍蝦的鮮和上湯的甜,食到停唔到口。北京片皮鴨兩食,鴨皮每片都有少少肉,切得幾細心,包鴨片嘅麵粉皮嘅質感較為有彈性,面頭仲有少許芝麻,同平時食果d有d唔同,幾特別。而鬆脆鴨皮配合埋餅皮包埋大葱同青瓜,就一都唔油膩,大葱同青瓜完全將少少既膻味都去除埋,仲十分爽口!另外再將剩餘的鴨肉物盡其用,用西芹炒鴨肉,西芹爽脆,鴨肉惹味,不會太咸,恰到好處,全部都份量十足。馬拉盞炒通菜,味道濃郁,大大碟,通菜亦都非常新鮮。食到好飽好飽,都係五百幾蚊埋單,仲可以憑單免費泊車,下次會再黎過!
囍慶酒樓

馬拉盞炒通菜,味道濃郁,大大碟,通菜亦都非常新鮮。

2018-05-10