Restaurant: Happiness Cuisine
Info:

2019-06-03 2774 views
星期六下午一點多來到酒樓不用排隊就已經有座位入座後客人不多感覺坐得好舒服我們點了幾款點心食物味道都唔錯,乳鴿略為瘦了一點,鴨舌都幾好味,雪山叉燒包都唔錯,陳皮蒸鮑魚$25元一隻,幾好食!茶芥$15 一位!
2019-04-20 2778 views
老豆今日放假,叫左我地去飲茶。揸車去左科學院飲,飲完順便可以同姨甥女行下海皮嘛。我地4個人都無食晏晝飯,所以都叫左幾多野食。燒腩仔,上枱暖暖地,皮好脆。黑糖馬拉糕,真係無吹,黑糖味好重,糕身夠曬鬆軟,真係唔錯。蝦春卷,好多蒜蓉同蝦粒,炸得好香,呢個又係唔錯。xo炒腸粉,xo醬唔算多,但好夠味,夠曬香。飲茶緊係要嗌籠包食下架啦,叫左個麻蓉包,麻蓉夠曬沙,唔會死甜,甜得都好清新。食完出門口落大雨,海皮之旅提早完結,揸車回家。

我地4個人都無食晏晝飯,所以都叫左幾多野食。

燒腩仔,上枱暖暖地,皮好脆。

黑糖馬拉糕,真係無吹,黑糖味好重,糕身夠曬鬆軟,真係唔錯。

蝦春卷,好多蒜蓉同蝦粒,炸得好香,呢個又係唔錯。

xo炒腸粉,xo醬唔算多,但好夠味,夠曬香。

食完出門口落大雨,海皮之旅提早完結,揸車回家。

2019-04-03 1834 views
Happiness cuisine this Chinese restaurant located in Hong Kong Science Park (University station). It’s quite comfortable for having high tea right here. Those dim sum are very yummy. When I come around to Hong Long Science Park next time, Happiness cuisine must be the first choice for us!
2018-08-30 2609 views
唔係朋友帶都唔知呢間酒樓下晝原來有做快餐, 係出面買完飛拎完野食之後就可以坐係間酒樓入面食野~午餐有燒味飯、盅頭飯、兩餸飯等等。呢日我就揀左乳鴿米粉~ 因為係新鮮即叫即炸, 所以落左單之後等左15分鐘先有得食~呢隻乳鴿都值得等~ 因為岩岩炸起黎食熱辣辣~食完覺得好滿足同時覺得好邪惡個皮脆卜卜,d肉又有肉汁!但食哂全隻略嫌油膩,如果食兩件岩岩好~最好搵人同你share,少食多滋味~配個米粉冇咁滯下次要試下其他燒味先~
乳鴿米粉

下次要試下其他燒味先~
2018-05-21
$55 (Lunch)
乳鴿米粉
2018-08-15 4927 views
難得同屋企人食飯,就去啲比較靜啲嘅酒樓大家聚埋一齊食飯。見到科學園商場入面有一間叫做囍慶酒樓,就去試吓。餐廳門面開陽,而且招牌大大隻字,仲係以我最鍾意嘅白色為主題,裝修歐陸化,華麗而且有氣派。餐牌圖文並茂,而且食物圖片非常吸引,價錢合理,每款餸菜都唔超過$100,好抵食咁。小食方面叫咗川味口水雞同埋紅燒乳鴿試吓。不得不讚紅燒乳鴿外皮燒得好香脆,而且每一邊乳鴿都好多肉,特別雞髀位置肉質鮮嫩,而且好夠味。平時少湯水飲嘅我,即刻叫返一盅杏汁燉白肺。一盅大約有六碗份量,飲落去杏汁味道非常濃郁,而且好鮮甜。小菜方面實在太多選擇,每一款都好想試吓,最後我哋叫咗油鹽水浸菜遠、黑松露帶子炒蛋、秘製重慶雞煲同埋菠蘿咕嚕肉等。當中嘅秘製重慶雞煲入面嘅雞件非常多,而且配料十足,所以食落去每一件雞都非常夠味,而且肉質滑嫩,最後我哋每人叫一碗白飯,以上嘅餸菜簡直送飯一流。而且汽水同埋甜品多款選擇,最後我哋分別每人叫咗一碗糖水,為呢一餐豐富嘅晚餐畫上句號。
難得同屋企人食飯,就去啲比較靜啲嘅酒樓大家聚埋一齊食飯。
見到科學園商場入面有一間叫做囍慶酒樓,就去試吓。

小食方面叫咗川味口水雞同埋紅燒乳鴿試吓。

平時少湯水飲嘅我,即刻叫返一盅杏汁燉白肺。
一盅大約有六碗份量,飲落去杏汁味道非常濃郁,而且好鮮甜。

2018-08-15 4024 views
同朋友踩完單車,就喺附近搵吓有乜嘢美食,一行六人梗係要食返啲小菜醫飽個肚。見到酒樓有泊車優惠,最高可以免費泊車4小時,有得食又有得免費泊車,非常方便。經過見到囍慶酒樓門面,環境舒適,而且座位位置寬敞,隨即店員就帶咗我哋入去坐一張大圓枱。店員服務態度親切殷勤,隨即幫我地開咗一壺茶,茶位每人都只係$12,因為有小朋友,職員隨即攞咗BB椅子俾小朋友坐。酒樓以小菜為招牌菜,而且多種種類選擇,包括時令小菜、燒味、主食同埋海鮮等等。前菜係酸菜,每人食少少,好開胃。一盅杏汁燉白肺價錢都只係$168,隨即我哋order左一盅濕濕口,湯水呈現奶白色,入面肺嘅份量都非常多,咬落去質感好林,湯水味道鮮甜,而且非常滋潤。除咗湯水之外,餐廳亦提供啤酒、汽水等等酒水,當然唔少得叫一支可口可樂爽一爽喉嚨。隨即叫咗兩份小食-川味口水雞好快就嚟咗,見到賣相非常吸引,面頭鋪滿醬汁同埋花生粒,食落去雞皮好薄,而且肉質軟口,醬汁唔係好辣,食落去嘅滋味。另外朋友都讚好紅燒乳鴿好好食。我哋四大兩小就叫咗四個小菜一齊share嚟食。當中嘅黑松露帶子炒蛋非常濃郁嘅黑松露味道,而且帶子份量都非常多,咬落去爽口彈牙,炒蛋炒得好滑,食落去

前菜係酸菜,每人食少少,好開胃。

另外朋友都讚好紅燒乳鴿好好食。

我哋四大兩小就叫咗四個小菜一齊share嚟食。
當中嘅黑松露帶子炒蛋非常濃郁嘅黑松露味道,而且帶子份量都非常多,咬落去爽口彈牙,炒蛋炒得好滑,食落去奶味濃郁。
除此之外,菠蘿咕嚕肉炒得好有鑊氣,食落去咕嚕肉同埋菠蘿🍍酸酸甜甜嘅味道,好開胃。

除此之外,仲有油鹽水浸菜遠同埋菠蘿咕嚕肉,每一款小菜都好大碟。

甜品叫咗芒果布甸同埋紅豆沙。
芒果布甸入面嘅芒果肉好鮮甜,好快就食晒了。

最後我哋四個人埋單都係$1100左右,六個人食咁多嘅份量,相比價錢合理,而且每一款食物都好味,值得再encore。

幾個朋友興起約食飯,揸住架車四圍兜,忽然落起大雨。正當大家都擔心商場人多泊唔到車,有人提意去科學園。果然科學園車位充裕,泊好車就沿天橋入商場,囍慶,門口放左好多優惠推介又唔洗等位,大家都贊成試下。入座之後感覺舒服,唔會好似其他酒樓咁嘈雜,光線同冷氣都很適中。菜牌好多選擇,價格都幾實惠。第一個驚喜係前菜,花生酸菜青瓜雲耳,酸度甜度剛剛好,超級開胃。先黎個杏汁燉白肺湯,$168一大盅,夠哂位用。豬肺洗得好乾淨無臊味,杏汁口感幼滑超濃郁。强力推介!跟住到上湯龍蝦伊麵,$128真係抵,味道鮮美,感覺唔會太油膩。再黎係星州胡椒蟹,少少甜辣,胡椒味剛好,十分惹味。粉絲底煮得軟硬適中,吸哂鮮甜蟹味同惹味醬汁,真係無得彈!有龍蝦有蟹,又點少得蝦仁呢?呢個琥珀合桃炒蝦仁係另一個必食推介。西芹清爽無渣,蝦仁彈牙爽脆份量足。最正係琥珀合桃,香甜酥脆,真係停唔到口。最後係片皮鴨兩食,鴨皮燒得香口薄脆。七彩炒鴨絲份量十足,絶無欺場。夠哂惹味,送飯一流。總括而言,覺得性價比高,服務亦好殷勤。大家最後都好滿足咁捧住個肚走。朋友們都約定下次試下佢地個海鮮餐。

菜牌好多選擇,價格都幾實惠。

强力推介!

再黎係星州胡椒蟹,少少甜辣,胡椒味剛好,十分惹味。
粉絲底煮得軟硬適中,吸哂鮮甜蟹味同惹味醬汁,真係無得彈!

有龍蝦有蟹,又點少得蝦仁呢?
呢個琥珀合桃炒蝦仁係另一個必食推介。
西芹清爽無渣,蝦仁彈牙爽脆份量足。
最正係琥珀合桃,香甜酥脆,真係停唔到口。

最後係片皮鴨兩食,鴨皮燒得香口薄脆。

七彩炒鴨絲份量十足,絶無欺場。夠哂惹味,送飯一流。

朋友們都約定下次試下佢地個海鮮餐。
2018-08-04 1074 views
今晚來到沙田河附近的科學園,和父母晚餐,客人很多,應該預先訂位安全一點。環境不錯,乾淨衛生。晚市茶芥$12一位,三人要一碟酸菜同樣$12。點了三隻果皮蒸原隻孔雀鮑魚,每頭都很鮮,果皮甘味調出本身的鮮味!絕對令人齒頰留香。蒜蓉粉絲貴妃蚌,蒜蓉很入味,不過有點多沙,本身的蚌很新鮮。金蒜粉絲蒸元貝,元貝幾大粒又有嚼勁,價錢很抵。金蒜粉絲蒸聖子,中間的肉很彈牙爽口,粉絲很惹味。每枱可選一樣特價菜,上湯焗龍蝦伊麵有一大隻龍蝦,中間的肉很多,本身伊麵的味道亦很好吃,愈食愈開胃。必選甜品楊枝甘露,最喜歡酒樓的楊枝甘露奶味香濃,又有爽口柚子肉和西米粒,味道比甜品店好味,作飯後甜點很好。整體來說經濟實惠,侍應態度很好,笑容燦爛。不過地方偏遠,除非駕車來,有得免費泊車,否則只有一班巴士到達。
晚市茶芥$12一位,三人要一碟酸菜同樣$12。
酸菜

原隻孔雀鮑魚(隻)

蒜蓉粉絲貴妃蚌,蒜蓉很入味,不過有點多沙,本身的蚌很新鮮。
蒜蓉粉絲貴妃蚌(隻)

金蒜粉絲蒸元貝,元貝幾大粒又有嚼勁,價錢很抵。
金蒜粉絲蒸元貝(隻)

金蒜粉絲蒸聖子,中間的肉很彈牙爽口,粉絲很惹味。
金蒜粉絲蒸聖子(隻)

上湯焗龍蝦伊麵(隻)

楊枝甘露

2018-07-29
酸菜
原隻孔雀鮑魚(隻)
蒜蓉粉絲貴妃蚌(隻)
金蒜粉絲蒸元貝(隻)
金蒜粉絲蒸聖子(隻)
上湯焗龍蝦伊麵(隻)
楊枝甘露
  • 上湯焗龍蝦伊麵
  • 原隻孔雀鮑魚
2018-08-01 965 views
今日去約左大學站接朋友順便食埋晚餐,行過見到一間酒樓啲裝修幾靚,吸收左我入去🤣依間酒樓質素好好!職員做野又快手、服務又好,見我抱住個bb主動拎埋bb椅比我,真心值得推薦!叫左個八道鮮味海鮮餐$438(2人餐),蝦- 好鮮甜,隻隻帳卜卜好翠囗非常新鮮。紅燒皇子鴿- 皮脆肉嫰👍🏻鹽水浸花甲- 好入味👍🏻金銀蛋浸菜黎到好熱辣辣,好入味👍🏻👍🏻👍🏻龍蝦伊麵- 好足料,龍蝦好鮮👍🏻👍🏻清蒸海上鮮-肉好嫰👍🏻👍🏻勁蒜貴妃出蚌,如其名,真係好重蒜味,配粉絲蒜味,配粉絲一流!鮮鮑魚,好鮮,咬感唔錯!最後仲送紅豆沙👍🏻👍🏻總結,依間酒樓服務一流,執枱快手,職員仲會好細心幫我地換左幾次碟,上菜會因應我地食野既速度調節,真心細心,同埋野食份量都好足,咁好既質素真心少有,會返來再幫襯!👍🏻👍🏻👍🏻
2018-07-31 678 views
山長水遠入到科學園,只為了抵食套餐. 套餐有乳豬、龍躉、龍蝦伊面、蟹肉粉絲煲、海蝦,貴妃蚌、吊桶、花甲、聖子、海鮮湯、浸菜苗...還另外叫了壽包,很是豐富,買單每人$200都不用,簡直抵到飛起,食到攬住個肚,而且味道不是差...值得推介俾朋友
2018-07-15
炸子雞
蒸龍躉
金銀蛋小棠菜
2018-07-31 530 views
和朋友星期日踩完單車,又找不到餐廳餐廳,到科學園看一看,見到有間酒樓很多人,就和朋友進去。環境很舒服燈光通明,地方也很乾淨,很多一家大細來吃飯。馬拉盞通菜份量很大,馬拉盞醬汁很多,通菜非常入味,如果多啲辣椒🌶️更加正,可惜朋友不吃辣。蜜桃咕嚕黑豚肉的黑臀肉肉質結實,調味出色,蜜桃配搭新穎,送飯食一流!而且無骨,易入口,外皮又脆。欖菜茄子四季豆很惹味,茄子最好吃,不過有點油膩,味道就真的很好吃。星期日仍然有特價晚餐,燉湯孖寶包括杏汁燉白肺和例牌的燒鵝$238。杏汁燉白肺滋潤湯味濃郁,杏仁味很重,一粒粒南北杏很有咬口,瘦肉和豬肺同樣軟腍!燒鵝很正宗的味道,鵝肉很嫩口,皮脂很香口。整體小菜都很好吃,難怪星期日晚上兩邊都座無虛席。

馬拉盞通菜

蜜桃咕嚕黑豚肉

欖菜茄子四季豆

杏汁燉白肺

燒鵝很正宗的味道,鵝肉很嫩口,皮脂很香口。
燒鵝(例牌)

整體小菜都很好吃,難怪星期日晚上兩邊都座無虛席。
2018-07-29
馬拉盞通菜
蜜桃咕嚕黑豚肉
欖菜茄子四季豆
燒鵝(例牌)
  • 燒鵝
2018-07-31 925 views
之前食過位於沙田嘅喜慶酒樓, 覺得水準唔錯, 今日約了朋友到科學園那邊, 所以決定同朋友一齊試下科學園嘅喜慶酒樓! 去到門口已經感覺良好, 有一種華麗嘅感覺, 唔錯!唔錯! 我哋一同四人, 叫了好幾度菜式, 原本諗住叫 三四度菜, 最後叫了六道菜, 因為價錢實在太合理, 所以全部都想試試😅上湯焗加州大龍蝦伊麵外表平凡, 不過當食落嘅時候未到先前帶出伊麵同龍蝦嘅味道, 龍蝦好鮮味好新鮮, 所以值得一試!推介!推介!星加坡胡椒蟹必食之選, 雖然蟹唔算太多,但都唔少肉, 胡椒好香口, 呢度啱啱好🤗第三道菜 象拔蚌仔, 象拔蚌不算大條, 但非常新鮮, 好爽口,口感一流👍🏻琥珀合桃炒蝦仁原本覺得好普通, 但食落合桃實在停不到口, 香甜酥脆, 蝦仁彈牙爽脆! 正😋北京片皮鴨扁皮鴨非常香口, 青瓜條ge清新感中和扁皮鴨嘅肥膩 加埋一齊係絕配😆最後我哋叫了一個 杏汁燉白肺, 平時唔鐘意杏汁嘅我, 今日簡直令我另眼相開, 杏汁好香豬肺亦都洗得好乾淨好好味, 大家可以試試😉
, 因為價錢實在太合理, 所以全部都想試試😅

上湯焗加州大龍蝦伊麵

星加坡胡椒蟹

琥珀合桃炒蝦仁

北京片皮鴨

2018-07-30 487 views
一個8人餐只需$1698,菜芥加一全免,仲要係以海鮮為主,真係o 咀及顧慮係咪有魔鬼細節。但睇過其他人食評,又無中伏feel,於是我地7條揸車入去食。 5係以為酒樓係科學園就少人幫襯,真係 full house 架。一來酒樓5係大,二來由大學站 / 沙田站入去係勁方便。若係揸車仲好,週末好多泊位,食滿 $400 就有4小時 free parking,咁就可以慢慢食及行下海濱啦。訂座時,佢話要預備食材,所以問我地係咪食海鮮餐,揀邊款,要俾訂金 (可以ATM 過數)。酒樓冷氣一點也不涷,因為酒樓係開放式,沒有玻璃包圍,所以冷氣往外滲。我地7人就叫個8人餐,因為6人餐又要加件數錢,咁不如食得豐盛d,帶定盒去打包,5好做大嘥鬼嘛。8人餐包3渣飲料,我地揀咗4罐椰子水(2罐=1渣)+1渣橙汁。椰子水係越南產品又幾好飲喎。然後就開始不停上菜,共11道(湯+餸),真係食5停。如要炒飯,可以同侍應講,就送你一小碟。坦白講,呢個價錢就5會有太高要求。平時食開海鮮餐要位位 $500 或以上,所以我都調低咗期望。哈~竟然比想像中好,份量也5少。11道湯+餸。。。比較差d係湯太咸、蟹霉霉哋、貴妃蚌蒸得老咗。。

坦白講,呢個價錢就5會有太高要求。平時食開海鮮餐要位位 $500 或以上,所以我都調低咗期望。哈~竟然比想像中好,份量也5少。11道湯+餸。。。比較差d係湯太咸、蟹霉霉哋、貴妃蚌蒸得老咗。。。其他8款都ok 架。好似條魚蒸得滑,吊桶粉薄幾好味。

炒飯係送,都炒得爽,幾好。
糖水係送。。。紅豆沙,5好有期望。
侍應都勤快,都ok 既。
2018-07-22
2018-07-24 394 views
今日天氣咁好,就去踩單車啦!踩完單車就入去科學園食晚飯。當晚入到去都成七點啦! 都幾多人呀! 第一輪已經爆滿。茶芥每位$12, 小食$12晚飯三選一好抵食又吸引, 三款都想試! 有咁多款嘅餸, 要揀有d難。蠔好大隻,一睇落就知道係美國桶蠔嚟嘅,薑蔥爆得佢非常之入味,好creamy。 鴨掌炆得好腍,尤其是啲花膠就真係好入味嘞,不過海參就爽口嘅, 菜都好淋甜。 本應我哋想食燒鵝嘅,但係燒鵝賣曬,所以轉咗食乳鴿,隻乳鴿都炸得好香脆,我最憎嗰啲乳鴿就係乾爭爭,呢一隻炸左都保留到肉汁啦! 呢個頭腩煲好多肉,d料又多,頭腩一啲腥味都冇,同埋佢有炸過先至去蚊,豆腐軟滑入味, 下面有啲菜墊住索曬啲汁啦!走嘅時候仲見到門口有好多人喺度等位。
今日天氣咁好,就去踩單車啦!踩完單車就入去科學園食晚飯。

當晚入到去都成七點啦! 都幾多人呀! 第一輪已經爆滿。

茶芥每位$12, 小食$12
晚飯三選一好抵食又吸引, 三款都想試!
有咁多款嘅餸, 要揀有d難。

薑蔥美國桶蠔煲

花膠鵝掌海參煲
紅燒脆皮鴿
紅炆龍躉頭腩煲
走嘅時候仲見到門口有好多人喺度等位。
2018-07-22
2018-07-11 369 views
而家出街食飯,度度都限時,想搵個地方三五知己一齊食個飯,傾下計過一晚,實在難搵到好地方。好彩醒起科學園呢間酒樓,可以慢慢坐,慢慢食。我地個位置幾好,喺正中間,有大電視睇。座位夠闊,唔會同人背貼背。裝修以西式婚禮為主,高貴幽雅。其實我地今次係衝住片皮鴨而黎,點知今日賣晒呀。失望到一個點。不過算啦,唔開心一陣啦。我地四個人叫左8個餸,食飽飽補返數先。上湯龍蝦伊麵,龍蝦炸過,肉質爽口,用左靚嘅上湯燴,再加上伊麵做底,令到伊麵吸收左雞湯同埋龍蝦嘅味道。烏雞燉花膠螺頭個湯好甜,唔油膩,補一補先吊燒雞皮脆肉嫰,味道剛好唔會鹹,同埋雖然叫左半隻雞,但都幾大隻。沙爹肥牛粉絲煲,牛肉非常腍,都幾多肉汁,而沙嗲汁好香同好濃,粉絲索晒d香味,味道唔會辣,仲好惹味,送飯食一流。菠蘿咕嚕肉,炸漿夠薄,非常脆口,內裹依然有肉汁,唔會太乾。加上個汁少少甜,少少酸,好開胃,好容易令人食完一件又一件。椒鹽鮑魚,第一次咁食鮑魚,少少脆,少少鹹,都幾好食。蒜蓉蒸貴妃蚌,貴妃蚌肉厚又鮮美,表面有好多蒜蓉覆蓋著住,又香又惹味。粉絲完全吸收左貴妃蚌嘅鮮味,唔會太鹹同太油。金銀蛋莧菜,食左咁多肉,都需要有個菜既,呢個清清地,唔錯嘅

上湯龍蝦伊麵

烏雞燉花膠螺頭
個湯好甜,唔油膩,補一補先

吊燒雞

沙爹肥牛粉絲煲

菠蘿咕嚕肉

椒鹽鮑魚,第一次咁食鮑魚,少少脆,少少鹹,都幾好食。

椒鹽鮑魚

蒜蓉蒸貴妃蚌

金銀蛋莧菜,食左咁多肉,都需要有個菜既,呢個清清地,唔錯嘅選擇。

金銀蛋莧菜

最後叫左個紅棗糕,熱辣辣,唔會太甜,好香紅棗味,煙煙韌韌,個frd追住食,走時仲念念不忙添😂

紅棗糕

無論餸菜、服務、環境、衛生都幾好,呢個價錢算合理。下次有機會會再幫襯,一定要食片皮鴨。
上湯龍蝦伊麵
吊燒雞