少年,你太年輕了以前開左無耐,成日都為了半熟芝士撻同個芝士蛋糕為之瘋狂,起碼都幾日食一次,食到覺得好膩,食到時至幾年後既今日都無再食過,應該係食得太多,有反效果同中學同學食飯慶生,三個女仔買個半磅蛋糕又太多,朋友R最終就買左個伯爵茶蛋糕伯爵茶蛋糕食得多,真係令我心動既,竟然係呢個又平又好食既平民超香濃伯爵茶蛋糕老公好中意食蛋糕,經我介紹下佢都想試,走左去尖沙咀買左一個朱古力味一個伯爵茶味,兩個都非常之好食,令我呢個從不食朱古力蛋糕既都食左半個,正呀!
少年,你太年輕了

2019-01-08 638 views
半熟芝士蛋糕🍰成日係半熟工房見到都好想食🤤今次就買夠五個慢慢食💕💲8️⃣0️⃣五個係有啲貴的,但好味就滿足了🤗芝士味不會太濃,剛剛好ちょうどいい真係好正,好好味🤤🤤果然冇買錯✌🏻
半熟芝士蛋糕🍰
成日係半熟工房見到都好想食🤤
今次就買夠五個慢慢食💕
💲8️⃣0️⃣五個
係有啲貴的,但好味就滿足了🤗
芝士味不會太濃,剛剛好ちょうどいい
真係好正,好好味🤤🤤果然冇買錯✌🏻
2018-11-17 886 views
好耐冇再食芝士撻, 可能因為芝士撻既熱潮退卻左啦, 呢家以前好有名既半熟工房, 而家已經冇左條長長人龍啦, 咁我就見到少左咁多人所以就去試試買幾個食下~一個比媽媽, 一個比爸爸, 一個細佬, 一個自己食其實見到今日買時冇乜人, 我都唔抱太大期望, 估唔到真係麻麻地, 芝士撻既味道都係有既, 但已經唔再流心, 而且好死實實咁, 食多幾啖仲有少少覺得漏添, 會唔會係因為我食過好多太多芝士撻所以要求高左呢?服務員態度都好好呀, 不過應該唔會再買了...

一個比媽媽, 一個比爸爸, 一個細佬, 一個自己食

服務員態度都好好呀, 不過應該唔會再買了...
TakeAway
最後一天在舊公司上班,當然少不了請同事吃「散水餅」。因為同事以年輕人居多,所以選擇現在仍十分流行的半熟芝士撻。因為要買三打(36件),在沒有預訂的情況下,只需等待30分鐘,算是很有效率了。流心的芝士涵十分香濃軟滑,配上鬆化餅皮,的確十分美味,同事也吃得很滿足。買一打有折扣,只需$200。

半熟芝士撻

買一打有折扣,只需$200。
2018-10-19 945 views
七彩蝴蝶酥($8/1件:$65/10件)賣開芝士撻 嘅半熟工房而家出埋蝴蝶酥🍪一共有7款口味咸蛋🐣、伯爵茶🍂、紫薯🍠、黑芝麻、朱古力🍫、綠茶🍵同原味。老實講,質素令草根幾surprise❤️,口感酥脆又唔油膩👍🏻。更重要係每款口味都好特出,就連平日偏淡嘅伯爵茶都一食就認得出🌿,每款都真係食到包裝上寫嘅味道😋堅好食嫁!加上獨立包裝可以袋住周圍去。草根最愛嘅口味係芝麻、伯爵茶同咸蛋味🥚!買嚟送俾人都係個唔錯嘅選擇,非主流得尼又有創意👍🏻!
七彩蝴蝶酥($8/1件:$65/10件)

賣開芝士撻 嘅半熟工房而家出埋蝴蝶酥🍪一共有7款口味
咸蛋🐣、伯爵茶🍂、紫薯🍠、黑芝麻、朱古力🍫、綠茶🍵同原味。

Type of Meal
Tea
  • 七彩蝴蝶酥
2018-10-14 687 views
今日既下午茶係#半熟工房 既手工蝴蝶酥❤️❤️❤️獨立包裝,唔怕好快變淋,可以自選不同味道~🌸8款口味:原味、朱古力、抹茶、咸蛋、伯爵茶、芝麻、紫薯,我中意食原味同咸蛋味,金黃酥脆,甜甜地而牛油味好香😚😚朱古力味同抹茶味有啲偏苦,我不是太喜歡~咸蛋味幾搞笑🤣🤣🤣🤣🤣整體唔太甜~~.價錢: $8/pc $35/5pc $65/10pc.📸#半熟工房地址:尖沙咀金馬倫道6A地舖.......

價錢: $8/pc $35/5pc $65/10pc
📸#半熟工房
地址:尖沙咀金馬倫道6A地舖
2018-07-30 1175 views
下晝經過尖沙咀做嘢,突然想食下午茶,又唔想咁大份,因為驚晚餐食唔落,心血來潮,就去咗半熟工房食佢之前好出名嘅芝士撻半熟工房有好岀色既系列,佢既芝士餅都好好食,不過一買就要買幾件,我feel到我會太肥所以都係揀返芝士撻呢間既芝士撻最原始同好正宗既,因為佢係最早紅起既,不過近排好似質素有啲下降,但仍然幾好食。芝士撻既芝士味好濃又好creamy感覺,唔會感覺太「流」~外面皮唔會酥,或好易散開芝士撻配茶食簡直一流

所以都係揀返芝士撻

外面皮唔會酥,或好易散開

芝士撻配茶食簡直一流

2018-07-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$22 (Tea)
  • 半熟芝士撻
2018-07-07 1007 views
個肚餓到咕咕聲,行經金馬倫道,心血來潮想起半熟工房的芝士撻,頂得餓又唔會太飽肚,絕對是好的選擇。還記得此店剛開業,生意滔滔不絕,排隊的人龍長到不見尾,可惜,香港人就是貪新鮮,羊群心理,今日再來,客人寥寥可數,風光不再。我記得我第一次食這裡的綠茶味芝士撻,熱辣辣,真的一試難忘。今日難得再來,當然又是點選我的至愛。不同的是今次不是熱辣辣,但味道依舊,皮香脆,餡幼滑,綠茶味與芝士味不相伯仲,凍左食也另有一番滋味。

2018-07-06
2018-05-20 1109 views
由小至大,我都十分愛吃有關用芝士製成的食物。我之前在黃大仙臨時攤檔買過半熟芝士蛋糕,個次一試難忘,都打算下次如果再途經,我會再光顧。今天就十分幸運,順路經過尖沙咀半熟芝士工房,我已經心心眼,決定要再買我愛吃的半熟芝士蛋糕和我的家人再分享。雖然當時剛剛吃完正餐,但恰好大小的半熟芝士蛋糕正可以滿足想吃飯後甜品的我。口感柔軟和滑溜,不會感覺太重口味,不會好飽胃。芝士味恰好,不會太重,又不會淡而無味 ,超好吃,不得了!難以抗拒美食的誘惑。我又食過番尋味啦!下次又再經過,又會再買🤤😋

我又食過番尋味啦!
下次又再經過,又會再買🤤😋
  • 半熟芝士蛋糕
2018-04-18 1146 views
星期六返了公司探同事,難得齊人就請佢地食蛋撻,來了半熟買芝士撻。人不多,可是職員手腳很慢,所以在場有些排隊人士有微言。芝士撻有3隻味,每樣買左4隻,外加一盒芝士蛋糕。同事大讚好味,我都覺得幾好味,但服務態度需要再改善。個人最鍾意原味,但同事鍾意朱古力味。我覺得其實三種味都差不多,最重要新鮮出爐先好食。之前成日要排隊先食到,而家唔使點排係方便左。芝士蛋糕都好食,相比起芝士撻,芝士蛋糕更加啱用黎做手信!!!

同事大讚好味,我都覺得幾好味,但服務態度需要再改善。

2018-04-14
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
  • 半熟芝士撻
  • 綠茶芝士撻
  • cheese tart
  • 半熟綠茶芝士撻
2018-04-09 995 views
行經尖沙咀見到半熟工房就被張poster深深吸引住😍牛角包🥐+軟雪糕🍦(仲要係芝士🧀味)咁就引左我入去啦(仲要免費送半熟芝士蛋糕一件)首先店員會拎個牛角包去整番熱去然後再加雪糕 (可揀芝士味或特濃朱古力)同埋粒粒芝士撻 (可揀原味,朱古力味或者抹茶味)一拎上手牛角包熱辣辣,賣相都不錯然後當我拎出黎影相嘅時候牛角包已經淋晒,成唔到形一路食啲雪糕仲係🥐中間到流落黎🤦🏼‍♀️芝士味雪糕,係有啲咸咸地嘅,但就稱不上係芝士味囉😂 而一粒粒嘅芝士撻都幾實下整體一般,都係半熟芝士蛋糕穩陣好多😏
行經尖沙咀見到半熟工房
就被張poster深深吸引住😍
牛角包🥐+軟雪糕🍦(仲要係芝士🧀味)
咁就引左我入去啦
(仲要免費送半熟芝士蛋糕一件)
首先店員會拎個牛角包去整番熱去
然後再加雪糕 (可揀芝士味或特濃朱古力)
同埋粒粒芝士撻 (可揀原味,朱古力味或者抹茶味)
一拎上手牛角包熱辣辣,賣相都不錯
然後當我拎出黎影相嘅時候
牛角包已經淋晒,成唔到形
一路食啲雪糕仲係🥐中間到流落黎🤦🏼‍♀️
芝士味雪糕,係有啲咸咸地嘅,但就稱不上係芝士味囉😂
而一粒粒嘅芝士撻都幾實下
整體一般,都係半熟芝士蛋糕穩陣好多😏

2018-03-29 572 views
可能已經開左好多分店,大眾化左,原來覺得好特別嘅蛋糕依家食落冇咩驚喜, 滑d軟熟d嘅蛋糕一個,不過若果本身唔鍾意太甜又鍾意冇cream嘅蛋糕的話, 的確係好食, 可能係因為新鮮正。
2018-03-19 526 views
$98已經係第三次食呢個卷到而家都仲未厭 😝今次叫返原味 因為食落冇朱古力味咁甜膩 😚鍾意食呢個卷係因為蛋糕部份嘅質感好正 忌廉輕盈整體味道又好好 🤤其實仲好想試吓抹茶味...仲有士多啤梨... 仲有芝士... 🙈
[半熟之卷] $98
已經係第三次食呢個卷
到而家都仲未厭 😝
今次叫返原味 因為食落冇朱古力味咁甜膩 😚
鍾意食呢個卷係因為蛋糕部份嘅質感好正
忌廉輕盈
整體味道又好好 🤤
其實仲好想試吓抹茶味...
仲有士多啤梨... 仲有芝士... 🙈
2018-03-03 483 views
之前有日晏晝過左TST買野, 仲順便買埋呢隻半熟之卷番屋企. 呢隻卷都好似出左一排, 望落比平時美心果D卷蛋細條, 所以一條要$98感覺好似唔算平, 但原來返去切開都切到七八件倒 (切薄D應該有十件), 而且真係幾高質, 唔係普通卷蛋果D level! 佢總共有五隻味, 冇記錯應該有原味, 芝士味, 朱古力味, 抹茶味同埋士多啤梨味. 我揀左芝士味試下先, 陣芝士味道夠晒香, 仲帶D煉奶既香味, 而且切開發覺卷埋既芝士餡都唔少, 口感好幼滑. 而外層蛋糕果隻口感平時冇乜食過, 又唔係一般海棉蛋糕質感, 而係好綿密濕潤咁樣. 整體好香滑又唔會太甜膩, 都幾OK!
2018-02-11
2018-01-29 609 views
第二次去試這間半熟工房啦 對我來說, 我聽得最多有關她的消息就是半熟蛋糕.但今次還是沒有去吃半熟蛋糕.因為沒有遇到一個合適的時機.哈哈而這次反而是去試了她們家的撻.主要是因為我愛吃撻XD我選了一個巧克力撻.味道是挺好的, 不過沒有預期的好.可能是因為我在晚上去買的. 所以品質也變了一些.但我覺得還是值得去買.可以在早上, 下午的時候去買.或者在剛出爐的時間去買.雖然價格有點貴.我下次也會再去買的, 去試試其他款, 其他甜點.
但今次還是沒有去吃半熟蛋糕.
因為沒有遇到一個合適的時機.哈哈
而這次反而是去試了她們家的撻.

主要是因為我愛吃撻XD
我選了一個巧克力撻.
味道是挺好的, 不過沒有預期的好.
可能是因為我在晚上去買的. 所以品質也變了一些.
但我覺得還是值得去買.
可以在早上, 下午的時候去買.
或者在剛出爐的時間去買.
雖然價格有點貴.

我下次也會再去買的, 去試試其他款, 其他甜點.
2018-01-24