2020-09-27 103 views
曾經過左好多人排隊既時期但依然覺得佢食物嘅質素幾好特別中意食半熟工房既芝士蛋糕同芝士撻所以一直都覺得佢既野食都唔會差見佢新出左十款其他口味抹茶控當然會揀🍵味但坦白講食完有啲失望😩無乜🍵味另外揀左hazelnut 稔住會再失望點知反而好濃味 好似食緊金莎甘雖然好味少少但都係好食過抹茶味但始終都係原味最好味🤦🏻‍♂️所以除非貪新鮮否則都唔太建議去試有時新款會幾好不過有時都真係好伏所以都真係彩數🤦🏻‍♂️
曾經過左好多人排隊既時期

所以除非貪新鮮否則都唔太建議去試
有時新款會幾好
不過有時都真係好伏
所以都真係彩數🤦🏻‍♂️
之前去咗半熟工房買咗個「半熟芝味二重奏」 見味道唔錯就想介紹一下 點知原來半熟工房已經冇再出二重奏了😣😣想買都冇得再買蛋糕外層舖滿金黃色嘅芝士蛋糕碎✨ 上層係質感輕盈嘅輕忌簾慕絲 內裡係香濃軟滑嘅北海道芝士🧀 最底層就係用九州雞蛋做嘅海綿蛋糕 口感軟綿鬆軟 味道充滿層次感 芝士濃郁得黎唔會膩😋 呢個價錢真係好想encore呀🥺

半熟芝味二重奏
半熟芝味二重奏
2020-09-09 219 views
外觀睇落唔錯,幾啱打卡。我覺得好普通,可能嗰撻唔喺剛剛出爐嘅關喺!芝士味唔叫重。單純只講蛋撻同個皮 , 都叫合格,皮算喺厚實有咬感,而蛋都算叫滑,但唔夠香。若果經過都可以試吓
若果經過都可以試吓
半熟芝士撻
2020-05-13
$22 (Tea)
2020-06-07 750 views
朋友生日🎂佢好鍾意食芝士味食物,我就諗起半熟工房嘅招牌芝士蛋糕。細細份,食完飯食岩岩好,又唔會太飽。排咗一陣,覺得肚餓,就買咗個芝士撻俾自己填肚。好彩地,芝士撻岩岩新鮮出爐,口感滑溜,好creamy.加上新鮮出爐,特別好食,但食嘅時候,個皮太鬆化,一唔食一路跌碎碎,有啲狼狽😣重頭戲,朋友好鍾意個蛋糕,第一次食芝士蛋糕,一試便愛上,蛋糕軟綿綿入口好有溶化嘅感覺,芝士味濃又唔膩,所以我割愛,俾埋我個份朋友食。
朋友生日🎂佢好鍾意食芝士味食物,
我就諗起半熟工房嘅招牌芝士蛋糕。
細細份,食完飯食岩岩好,又唔會太飽。
排咗一陣,覺得肚餓,就買咗個芝士撻俾自己填肚。
好彩地,芝士撻岩岩新鮮出爐,
口感滑溜,好creamy.加上新鮮出爐,特別好食,
但食嘅時候,個皮太鬆化,一唔食一路跌碎碎,有啲狼狽😣
重頭戲,朋友好鍾意個蛋糕,
第一次食芝士蛋糕,一試便愛上,
蛋糕軟綿綿入口好有溶化嘅感覺,
芝士味濃又唔膩,所以我割愛,俾埋我個份朋友食。

2020-05-26 502 views
The weather is so hot these days ! Really need to stop by Hanjuku Kobo for some yummy ice-cream! Their milk ice cream is creamy, smooth and milky. Besides ice-cream they also have different products such as cream cakes, Swiss rolls and cheese tarts. Really want to try out their cakes as well.
2020-05-25
$50 (Tea)
  • Milk Ice-cream
2020-05-26 349 views
流心芝士撻曾經紅極一時,可惜近年多家芝士撻專門店相繼結業,要一嚐也不容易。今天在尖沙咀路經半熟工房,立即去買一個當下午茶🤣 🎀食物: 4.8/5▪️藍莓·半熟芝士撻藍莓和芝士本來就是最佳配搭,這款當然是十分美味🤤 新鮮岀爐流心芝士香滑而不膩,加上酸酸甜甜的藍莓令整體味道層次更豐富!🥰 一定要趁著還熱時吃!芝士撻還有多款口味,包括原味、抹茶味、朱古力味及貓山皇味,下次再來嚐嚐其他口味😋
🎀食物: 4.8/5

▪️藍莓·半熟芝士撻

2020-05-16 395 views
好耐冇響星期六返工了,今日要食返個醒神早餐慰勞下自己昨天有同事介紹這店有牛角包套餐,於是一於試下味道如何!牛角包套餐分2種,1)無餡牛角包$30包一杯熱飲。2)有餡牛角包$38包一杯熱飲,並有3款餡料可選擇。熱飲款式也不算少,有各式咖啡及各式鮮奶系列選擇,但凍飲要另加$5!我點了:牛油果火雞胸牛角包 - 賣相吸引餡料十足,火雞片填滿半個牛角包初時以為牛油果不多,食落才知原來也填滿另一邊牛角包牛角包鬆脆香口,口感豐富,不太油膩,好好食呀紫薯鮮奶 - 紫薯香甜,飲落有薯蓉粒。鮮奶口感幼滑。
好耐冇響星期六返工了,今日要食返個醒神早餐慰勞下自己
昨天有同事介紹這店有牛角包套餐,於是一於試下味道如何!

我點了:
牛油果火雞胸牛角包 - 賣相吸引
餡料十足,火雞片填滿半個牛角包
初時以為牛油果不多,食落才知原來也填滿另一邊牛角包
牛角包鬆脆香口,口感豐富,不太油膩,好好食呀

紫薯鮮奶 - 紫薯香甜,飲落有薯蓉粒。鮮奶口感幼滑。
牛油果火雞胸片
牛角包套餐配紫薯鮮奶
2020-05-16
$43 (Breakfast)
記得剛開始芝士撻熱潮時,一直想試下半熟工房的芝士撻,但由於每次經過都太多日排隊,就一直無機會試,久以久之,就一直忘記了嘗試食芝士撻的欲望,但最近見到在openrice 外賣自取芝士撻有優惠,之前22元一個,現在六十元就有六個,太約只要10元一個,所以決定買回家,與家人一同分享..去到半熟工房取芝士撻的時候,見到一個個焗到金黃色芝士撻,每個都非常飽滿,急不及待立刻把它們帶回家享用..芝士撻啖啖都是香濃的芝士味,撻皮焗得超級香脆..撻面上還有的焗得微焦的焦糖,令芝士撻的味道和口感更上升一個層次,連平時一直努力keep fit 的妹妹和媽媽都忍不住食多一件..實在太美味了,仲要咁抵,一定要再望襯
2020-04-18
$10 (Tea)
2020-04-21 308 views
喺香港食過咁多間芝士撻, 呢間依然係我最愛同最推薦的😍! 芝士撻每日店內新鮮焗製, 芝士味香濃而不太膩, 入口軟滑, 撻皮鬆脆。⚠️榴槤控注意! 當貓山王遇上芝士🧀, 兩者又會擦出咩火花呢?榴槤令我諗起一首舊歌🎵 :飄來榴槤之香,曼歌聲震天,飄來榴槤之香,芬芳到嘴邊...(突然覺得自己變咗個老餅添🤦🏻‍♀️)率先試新品 -「半熟貓山王芝士撻」!上層係半熟芝士, 下層係貓山王果肉, 芝士同絲絲榴槤肉二合為一, 榴槤味勁香, 未食已經聞到陣陣榴槤味~貓山王榴槤肉甘甜綿密, 加上芝士既咸香, 相信一班榴槤愛好者會食到停唔到口😋!另推介👍🏻: 火焰焦糖芝士撻🔥 、原味芝士撻、抹茶芝士撻

榴槤令我諗起一首舊歌🎵 :
飄來榴槤之香,曼歌聲震天,
飄來榴槤之香,芬芳到嘴邊...
(突然覺得自己變咗個老餅添🤦🏻‍♀️)

率先試新品 -「半熟貓山王芝士撻」!

另推介👍🏻: 火焰焦糖芝士撻🔥 、原味芝士撻、抹茶芝士撻
2020-04-19
5 Minutes (TakeAway)
Tea
  • 抹茶芝士撻
  • 原味半熟芝士撻
2020-04-12 316 views
芝士tart呢d咁邪惡既甜品,平時都會好控制住自己唔好成日食😂不過今日真係忍唔住啦!一路都好中意食半熟工坊,之前係日本旅行日日食!不過香港定價$22一個,而家有promote,用Openrice app落單只係$60就有半打!之後再用優惠碼同支付寶HK比錢,最後埋單居然只係$37蚊!平均$6蚊就有一個芝士tart,呢個價錢連普通麵包鋪既蛋撻都就快買唔到!真心抵到爆炸!推介比各位中意食芝士tart既大家!
不過今日真係忍唔住啦!

之後再用優惠碼同支付寶HK比錢,最後埋單居然只係$37蚊!
真心抵到爆炸!推介比各位中意食芝士tart既大家!
  • 半熟芝士撻
2020-03-21 407 views
滿心歡喜終於係香港搵到芝士撻😍😍😍係位於尖沙咀嘅半熟工房個樣呢就同我喺北海道食嘅非常相似啦❤️價錢都唔貴$22 一個但係一拎起手就有種賴嘢嘅感覺😦個塔係我嘅手入邊簡直係碎裂🤯🤯🤯餅底林得滯完全承托唔到個芝士內層🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️不過呢佢入邊嗰啲芝士內層呢 味道係岀色嘅🤭如果可以熱辣辣唔好凍冰冰就好啦喺搵唔到有更加好嘅之前 我應該都會再食😂🙈🙈如果大家搵到好食嘅芝士撻記住介紹俾我🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
滿心歡喜終於係香港搵到芝士撻😍😍😍
不過呢佢入邊嗰啲芝士內層呢 味道係岀色嘅🤭
如果可以熱辣辣唔好凍冰冰就好啦
喺搵唔到有更加好嘅之前 我應該都會再食😂🙈🙈
2020-02-17 427 views
我本來想買個蛋糕和我女兒慶祝生日。我見蛋糕只是三十幾元,我便要多4個芝士薘。最後我只要求要一把切蛋糕的刀,她説這款蛋糕不送刀的。我話俾錢都唔可以,佢話不行。其實買蛋糕都系為慶祝,係開心事。點解態度要咁樣😣我最後只要4個芝士tart.因為其他店員都好好。只是店長(話得事)比較差不過我以後都唔會去買,因為受氣
不過我以後都唔會去買,因為受氣

2020-02-16 350 views
對我黎講 芝士就係毒品唔食唔開心 一食就停唔到一星期最少有5、6日都會芝士癮發作芝士撻、芝士蛋糕、芝士粉、芝士醬、 發毛既、軟既、硬既、羊奶.........etc都唔會逃得出我個胃好耐無黎尖沙咀分店跪玻璃界手哭求上水開分店!!!!!火焰焦糖芝士撻好似係新出?點可以放過!!!其實就係原味 半熟芝士撻面加層焦糖好可惜層焦糖浸濕左個牛油撻皮加上層焦糖厚 一咬既時候一壓就爆芝士餡拎起黎食既時候會好易成個散晒! 好狼狽用匙羹食就企理d要注意下!
對我黎講 芝士就係毒品
唔食唔開心 一食就停唔到
一星期最少有5、6日都會芝士癮發作

好耐無黎尖沙咀分店
跪玻璃界手哭求上水開分店!!!!!

火焰焦糖芝士撻好似係新出?
點可以放過!!!
其實就係原味 半熟芝士撻面加層焦糖
2020-02-15
焦糖芝士撻
  • 半熟芝士撻
2020-02-06 743 views
半熟芝士蛋糕🧀 $75半熟芝士蛋糕真係好好味🥰佢唔係勁軟身嗰啲cream cheese cake 好似食緊一pat忌廉咁🧐都唔係硬身嘅芝士蛋糕 冇嗰種好實在飽肚嘅感覺😋口感介乎兩者之間 似係輕芝士蛋糕💓半熟嘅狀態真係好正😎既鬆軟又好綿密幼滑‼️-呢到話係用咗北海道特濃奶油芝士去整 食落芝士味真係好濃郁😍但係一啲都唔膩✨好輕盈嘅感覺😝細細舊 自己一個都可以食晒五件😚雖然除翻開每一舊嘅價錢都有啲貴🤣 十幾蚊得咁細舊🙈但係真係抵買👍🏻
半熟芝士蛋糕🧀 $75
半熟芝士蛋糕