銅鑼灣廣場樓上呢間韓雅林屹立多年係老字號正宗韓國菜. 餐廳以傳統韓式裝潢感覺優雅. 我哋坐窗邊卡位位置闊落仲可以望到銅鑼灣夜晚街景. Menu花多眼亂好豐富而且價錢都唔貴,選擇菜式時店員已經奉上多款泡菜及熱茶,服務都好周到,店員同經理好多都係韓國人. 泡菜七大碟好豐富味道正宗開胃任添唔嬲. 飲品叫咗凍薑茶同凍青梅茶,夠養生健康. ⭐️韓脈醬油蟹配牛油飯餐廳招牌原隻韓國產醬油蟹爆羔味道好鮮甜肉質嫰滑,蟹質素夠靚完全唔需要用濃味醬汁去調味果然高質,撈埋生雞蛋蟹膏同醬汁一齊食個芝蔴紫菜牛油飯好滿足. ⭐️海鮮蔥煎餅煎餅用原個煎pan上保持熱辣辣香噴噴,海鮮粒彈牙爽口,有蝦、魷魚等等,餅邊香脆餅身煙靭仲有好香嘅香蔥味. 都係高水準之作. ⭐️牛肋骨湯牛骨大大件,而且好多件,份量十足. 湯底充滿濃香肉味,仲有一片片好腍嘅白蘿蔔. 跟白飯食一流啊. ⭐️水冷麵夏天食夠晒清新. 湯好清新,麵身Q彈,仲有雪梨片、酸蘿蔔漬物、青瓜同雞蛋,可以加入白醋同埋芥末色更加提升食慾. 店員會將麵團剪開再打散麵條. 食飽飽甜品有一人一粒雪米糍❤️ 唔記得咗影相😂是日夜晚生日歌聲此起彼落氣氛歡樂,鋪內有個位俾客人貼上生日慶祝合

飲品叫咗凍薑茶同凍青梅茶,夠養生健康.

⭐️韓脈醬油蟹配牛油飯

⭐️海鮮蔥煎餅

⭐️牛肋骨湯

⭐️水冷麵

食飽飽甜品有一人一粒雪米糍❤️ 唔記得咗影相😂

是日夜晚生日歌聲此起彼落氣氛歡樂,鋪內有個位俾客人貼上生日慶祝合照. 咁多人慶祝生日,唔通有優惠?

• 海鮮蔥煎餅
  • 前菜
  • 牛肋骨湯
  • 水冷麵
2024-08-18 583 views
韓國菜我就最鐘意食醬油蟹,系香港要食正宗醬油蟹我就有推介!就系銅鑼灣傳統韓國餐廳韓雅林,店員大部份都系韓國人,店鋪寬躺設有卡座,十分舒適,餐牌都選擇種類好多,感覺好有家庭式嘅韓國餐廳!坐底後,店員就上前菜,分別有泡菜、芽菜、豆腐、菠菜、茄子、薯仔、白菜仔,佢哋嘅泡菜夠辣好啱我胃口!🌟 醬油蟹(1只)& 牛油飯我就系為佢而來!一隻醬油蟹都幾大只,超多橙黃色嘅蟹膏,真系爆膏架,肉質甘香鮮甜,醬油味剛剛好!將蟹肉蟹膏撈埋紫菜牛油飯一齊食仲好味,每啖都系蟹膏甘香,果然系白飯神偷👍🌟 蝦醬 (4只)醬油蝦超大只,都我只掌咁長!蝦醬厚肉,啖啖肉好滿足!🌟 海鮮蔥煎餅用鐵板上嘅海鮮蔥煎餅,煎餅外脆內軟,每一塊都有海鮮粒,沾埋酸甜汁,唔覺唔覺就食哂!🌟 牛排骨湯清清地嘅牛排骨湯,牛排骨味滲哂入湯,令人有暖胃嘅感覺!而且湯中有好多牛肉,肉質好淋,仲有韓式粉絲,增加了口感!食完仲有雪米滋作甜品🥰 呢度地方闊落,很有家的感覺,適合一家大小嚟!
韓國菜我就最鐘意食醬油蟹,系香港要食正宗醬油蟹我就有推介!

🌟 醬油蟹(1只)& 牛油飯

🌟 蝦醬 (4只)
醬油蝦超大只,都我只掌咁長!蝦醬厚肉,啖啖肉好滿足!

🌟 海鮮蔥煎餅

🌟 牛排骨湯

食完仲有雪米滋作甜品🥰
呢度地方闊落,很有家的感覺,適合一家大小嚟!
2024-08-13
韓雅林(Han Ah Rum Korean Restaurant)位於銅鑼灣廣場一期內,是間韓國菜餐廳🇰🇷 店內裝潢是傳統韓式餐廳風格,環境寬敞舒適,職員亦非常親切有禮🩷點餐後職員會端上7款小菜,全部都可以無限refill🤩🤍韓脈醬油蟹&牛油飯 (HKD280/客)韓國產醬油蟹非常鮮甜,口感軟嫩滑溜🤤 醬油味濃郁,但不會太鹹👍🏻 而且蟹膏多,搭配蛋黃紫菜拌飯一起享用超級滿足,推薦😋🤍海鮮嫩豆腐鍋 (HKD158)豆腐很滑嫩,海鮮材料豐富🤩 而湯底亦很鮮美,少少辣非常惹味🔥 餸飯一流☺️🤍什錦伴粉絲 (HKD158)粉絲煙韌彈牙,材料有牛肉、蛋絲及多款蔬菜等等,口感豐富,香濃惹味😋另外我們還點了米酒 (HKD120)😍韓雅林的食物味道都很正宗(而且食物份量都很足夠🙈),難怪看到有不少韓國食客到訪呢~👍🏻📍韓雅林 (Han Ah Rum Korean Restaurant) - 銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期6樓

點餐後職員會端上7款小菜,全部都可以無限refill🤩
小菜

🤍韓脈醬油蟹&牛油飯 (HKD280/客)
韓脈醬油蟹&牛油飯

🤍海鮮嫩豆腐鍋 (HKD158)
海鮮嫩豆腐鍋

🤍什錦伴粉絲 (HKD158)
什錦伴粉絲

什錦伴粉絲
米酒
  • 韓式炒粉絲
2024-08-07 457 views
好耐冇吃韓國菜、所以今次就去了食韓燒了、平時都會不間斷地吃、所以就去了間餐廳、彌補最近沒有吃韓國菜的遺憾😂醬油蟹 $280🌟🌟🌟🌟🤍浸泡在特製的醬油醃料中。螃蟹在醬油的滋潤下,吸收了醬油的鹹香味道,讓蟹肉更加鮮嫩美味。醬油的香氣滲透到每一絲蟹肉中,讓整道菜餚散發出誘人的香氣。入口時,蟹肉的鮮甜與醬油的風味交織在一起,帶來濃郁的滋味。烤牛排 $380🌟🌟🌟🌟🌟以嫩嫩的牛排經過烤製而成。烤牛排的外皮烤至金黃酥脆,內部保持肉汁豐富的口感,讓每一口都充滿滿足感。烤牛排的烹調過程中,可以加入各種香料和調味料,如黑胡椒、迷迭香等,讓牛排散發出迷人的香氣。牛肋骨肉 $210🌟🌟🌟🌟🌟這部位的肉質豐腴,帶有豐富的油脂和肉汁,經烤調後,口感鮮嫩多汁。烤牛肋骨肉時,外皮烤至金黃酥脆,內部肉質保持嫩滑,讓人一試難忘。米酒 $120🌟🌟🌟🌟🌟具有獨特的香氣和口感,帶有微甜的味道,入口後散發出淡淡的米香,炸肉時、必須要點上一碗配搭、米酒的清香和烤肉的香氣相互輝映,米酒的甜味和烤肉的鹹香相互平衡,喝上一杯米酒,能夠增添美好的味覺體驗。

醬油蟹 $280🌟🌟🌟🌟🤍

烤牛排 $380🌟🌟🌟🌟🌟

牛肋骨肉 $210🌟🌟🌟🌟🌟

米酒 $120🌟🌟🌟🌟🌟

2024-07-07 757 views
返工大壓力,收工就想大快朵頤,是日就約上好閨蜜👭黎呢間韓仔同事推介嘅韓式餐廳食晚餐。餐廳裝修行韓式復古風,深木色嘅枱櫈,加上好多侍應都識韓文,成件事都好韓國。.韓脈醬油蟹🦀係韓仔同事推介食嘅,之前去韓國一直都未有機會食醬油蟹,今次難得係香港見到有,而且得到韓仔同事認證話好食,即刻忍唔住試下。蟹膏非常足,入口鮮甜滑溜,同送嘅牛油飯非常夾,淡淡醬油香甜,加上蟹鮮味,令人印象好深刻。.主食叫了韓式煎餃子🥟及辣海鮮湯麵🍜,餃子好爆滿大隻,外皮微微煙韌,內裡餡料濕潤,韭菜豬肉粉絲餡同之前係韓國食到嘅味道一模一樣海鮮湯麵就好足料,海鮮份量多面底好似烏冬嘅質地,熱辣辣,香辛香辛的,好暖胃。.另外亦都嗌咗一下烤肉試下,烤豬肉嫩口無咩筋味,調味恰到好處,甜甜地加上生菜中和油膩感,很不錯。.免費任食嘅韓式前菜都幾高質,最鍾意麻油香味好重嘅醬油茄子,綿密香甜薯仔,同扎實嫩滑煎豆腐。~~~韓雅林 銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期6樓

~~~
韓雅林
3 day(s) ago 19 views
銅鑼灣這家韓國菜很多韓國人都會選擇過來!和朋友下班之後來吃一下~服務員態度很好特別親切,裝修也很韓風,剛好坐在窗邊😄醬油蟹💰280必點一份醬油蟹啦!很肥美,能看到很多膏!還配了紫菜油飯,就喜歡把飯和蟹混在一起~一口吃下去,👍烤牛肉💰160份量也不少喔!是已經調好味道啦,牛味很突出,不怕很柴!海鮮石鍋拌飯💰160記得要添加辣椒醬,然後趁熱的時候撈起來!能看到挺多海鮮鮑魚蔘雞湯💰258整整半隻雞放進去!還有一隻很大的鮑魚😆熱辣辣地上來!一口都好滋潤的感覺,雞還包著米,就是湯水較少🫣🫣不夠喝!

醬油蟹💰280

烤牛肉💰160
份量也不少喔!是已經調好味道啦,牛味很突出,不怕很柴!

海鮮石鍋拌飯💰160
記得要添加辣椒醬,然後趁熱的時候撈起來!能看到挺多海鮮

鮑魚蔘雞湯💰258
2024-09-12
4 day(s) ago 0 views
銅鑼灣一期呢幢商業大廈,入面佈滿咗唔少餐廳,嚟到呢度~除咗可以食放題、打邊爐之外,其實仲有一間深藏不露嘅韓國餐廳「韓雅林」。「韓雅林」係由韓國人主理,連侍應都係韓國妹豬👻同佢哋落單都記得一定要講韓文(英文)😀呢間餐廳最出色就係佢哋嘅「醬油蟹」🦀,「醬油蟹」 係包咗一個牛油飯,初頭以為牛油飯係牛油+飯溝出嚟嘅飯,對於未食過嘅我嚟講真係孤陋寡聞😌「牛油飯」其實係紫菜加生蛋黃,用嚟溝醬油蟹嗰陣食😆 韓國妹豬侍應,會主動幫我哋拌飯,咁樣溝法,食落有少少牛油香味同埋鮮蟹膏味,感覺有啲驚艷😌「海鮮石鍋拌飯」 用左 魷魚、大蝦等海鮮配上紅蘿蔔絲、椰菜絲,佢哋仲加咗嘅麻油同辣醬去即席處理😍最正係有飯焦架!最後最後仲飲埋個「鮑魚蔘雞湯」,我話個湯竟然用左糯米、紅棗去煮😮我個朋友又笑我大鄉里😒佢話正宗最韓國雞湯,就係咁補,會用糯米、紅棗去煮🤪韓國妹豬侍應,真係勁貼心,連啲雞骨都會喺你面前幫手拆哂同分湯🥣 我哋仲一人分到一大碗,可能因為落咗糯米嘅關係,個感覺係有啲濃稠,加上已經拆骨嘅雞肉,飲完個湯好暖🔥🖖🏼重點!唔記得咗講🫢一埋枱,佢哋仲有六款小菜俾我哋食😋個泡菜好好食架!醬油蟹&牛油飯 $280海鮮石鍋拌

醬油蟹&牛油飯 $280
海鮮石鍋拌飯 $160
鮑魚蔘雞湯 $258
2024-08-25 168 views
韓雅林 (銅鑼灣).一入去就已經有一種韓國高級餐廳嘅感覺,典雅嘅裝修再加埋非常之好嘅服務.▪️醬油蟹▪️.呢度嘅醬油蟹海量嘅膏,再配埋蛋黃汁嘅紫菜撈飯,由於醬油蟹通常都係偏鹹,所以送白飯係一流.▪️水冷麵🍜▪️.想打卡影相之際,店員好快咁已經幫我哋剪開咗個面不過唔緊要,仍然無損佢嘅美味入邊有啲梨片,半隻蛋,再加入芥末同埋白醋調味,我哋就係鍾意佢夠酸夠fresh.▪️ 韓式海鮮拌飯▪️.唔記得咗醬油蟹,其實都配上白飯仲叫多咗個飯添不過呢個飯配埋大醬,仲有飯焦食.▪️牛舌▪️.想少少哋食個燒肉,牛舌貪佢夠爽口一份兩個人食都幾多,配上檸檬汁.📌 韓雅林 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期6樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
韓雅林 (銅鑼灣)

▪️醬油蟹▪️

▪️水冷麵🍜▪️
想打卡影相之際,店員好快咁已經幫我哋剪開咗個面
不過唔緊要,仍然無損佢嘅美味

▪️ 韓式海鮮拌飯▪️
唔記得咗醬油蟹,其實都配上白飯仲叫多咗個飯添
不過呢個飯配埋大醬,仲有飯焦食

▪️牛舌▪️
想少少哋食個燒肉,牛舌貪佢夠爽口
一份兩個人食都幾多,配上檸檬汁
📌 韓雅林 (銅鑼灣)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
今日真係大滿足,去左一位朋友推介既韓國餐餐dinner !真係好有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐牌選擇好多,有齊正宗韓式鍋物、燒肉! 點餐後職員會端上7款小菜,全部都可以無限refill🤩大愛有齊兩款生熟泡菜,口感好豐富!仲有麻油香味好重醬油茄子、綿密薯仔、煎豆腐~用嚟配烤肉直係一流!LA 排骨 $200 係經過醃製嘅牛仔骨~調味香濃,燒完之後會更加香口!肉質鮮嫩,冇筋,而且相當多肉汁!烤五花肉 $180韓燒必食! 大大條,非常新鮮,原條直程放唔落😂邪惡之罪,一定要敲到兩邊都金黃色,剪到one bite size 包落生菜度,配上唔同嘅泡菜、芽菜、辣醬,一啖塞落個口!真係冇得輸!韓脈醬油蟹&牛油飯 (HKD280/客)應該係呢度嘅招牌?基本上人均每台都有叫(≧∇≦)好耐冇食醬油蟹啦,真係好掛住呢種味道!餐廳選用韓國產醬油蟹~味道非常鮮甜🤤蟹膏多,將由味香甜,而且唔會死鹹,重點係一定要配埋蛋黃紫菜拌飯一齊食推薦😋511 牛骨湯 $158呢個份量真係可以用crazy嘅形容,每啖都充滿牛味 !牛骨大大件,份量一啲都唔吝嗇,足足有成六七嚿大肉,個湯真係好鮮甜,無論係泡飯定係就咁飲都好好味!整體嚟講是咁多

點餐後職員會端上7款小菜,全部都可以無限refill🤩

LA 排骨 $200

烤五花肉 $180

韓脈醬油蟹&牛油飯 (HKD280/客)

511 牛骨湯 $158

整體嚟講是咁多樣嘢都非常之好食!絕對有下次!餐廳人流好多,而且超過九成都係韓國人,餐廳充滿韓國風味,非常值得一試!
2024-08-22 112 views
醬油蟹配牛油飯,蟹嚟到都幾大隻,而且食得出係幾新鮮,而且蟹膏唔少,味道和溫度剛剛好。飯面有雞蛋一起吃味道其實都10分濃濃蛋香,再加埋蟹肉和蟹膏,味道再多海鮮蔥煎餅,煎得唔會10分太燶,入邊嘅蔥令到整個餅都更加香,海鮮都不少牛排骨湯配白飯,朋友極力推介這個,說味道和在韓國食的一樣,牛肉不少而且湯底濃濃的,蘿蔔10分入味年糕餃子湯,湯底有點胡椒口感,餃子十分之大隻,而且好多材料喺入邊,年糕好軟熟,最後湯都俾朋友飲晒來到的時候有很多款小菜已經有驚喜而且味道不錯,之後其中兩款可以再加添。食完飯仲有兩粒雪米糍作甜品,勁飽離開

2024-08-22 81 views
好耐冇去韓國,真係好掛住韓國當地嘅著名料理醬油蟹!朋友介紹左呢間話餐廳話醬油蟹好鮮甜就決定黎試一試。醬油蟹一只起叫,即叫即開,大大只唔需要其它配料就食到肥美蟹膏嘅鮮甜味。跟餐仲會有一碗麻油紫菜飯,配上啖啖蟹膏蟹肉,食落真係好滿足!一場黎到當然唔係只食蟹,仲叫五花肉燒烤,一人份都可以order,而且份量好足,推介!另外仲試埋黎韓國餐廳必食嘅泡菜豆腐鍋同泡菜煎餅,泡菜鍋冇睇落咁辣,唔太食辣嘅朋友都食到。雖然話黎食醬油蟹,但其實餐廳餐牌上嘅食物都好多元化,由燒肉,泡菜鍋到炸雞一應俱全。真係可以一次過滿足你嘅韓國胃。

2024-08-18
Type of Meal
Dinner
呢度嘅卡位坐得好舒服,呢度最出名係食醬油蟹同燒肉都好高質✨火爐受熱好均勻,而且抽油煙能力超強👍🏻 好正宗嘅韓國菜,前菜好多(泡菜都好多🤣)⭐️ 醬油蟹 配牛油飯 (1pc) ($280)最近食醬油蟹上咗癮🤣 呢度嘅🦀 醬汁濃郁,蟹膏爆棚蟹肉醃製得好香。牛油飯配搭蟹膏入口即溶🤤 絕對必試嘅招牌菜⭐️ 海鮮煎餅 ($128)呢度嘅海鮮煎餅非常出色👍🏻 一口咬落去,餅皮超級脆💗 內裏海鮮鮮甜多汁,有啲回味無窮🤣⭐️ 燒牛肋骨肉 ($210)已經醃製好嘅牛肋骨肉肥瘦比例相當好,調味亦都恰到好處~配合個爐控制火候同埋抽煙好好,燒出嚟嘅肉好高質🫶🏻⭐️ 燒豬肩頸 ($210)燒豬肩頸大大塊好厚肉🤣 肉質好鮮嫩,火候肉質又多汁,加上燒烤嘅香味,聞到都令人流口水💰HKD 450 p.p for Dinner

⭐️ 醬油蟹 配牛油飯 (1pc) ($280)

⭐️ 海鮮煎餅 ($128)

⭐️ 燒牛肋骨肉 ($210)

⭐️ 燒豬肩頸 ($210)

💰HKD 450 p.p for Dinner
醬油蟹 配牛油飯
燒豬肩頸
燒牛肋骨肉
醬油蟹 配牛油飯
燒牛肋骨肉
  • 海鮮蔥煎餅
2024-08-15 104 views
🚨 正宗高質韓國菜發現🚨✨銅鑼灣搵到一間正宗韓國餐廳,入座後發現裡面唔少韓國人都係坐上客,環境超大又舒適🤩📋點餐後立即送上7款前菜!淨是泡菜都有2款口味,仲有嫩滑豆腐、脆爽芽菜、鮮嫩菠菜、軟綿茄子同香甜薯仔😂必試招牌菜🦀醬油蟹🦀🥢醬油蟹配紫菜飯,醬油味清甜帶微酒香,蟹膏鮮甜多汁,加上生蛋拌飯好食!蟹肉肉質更是綿滑細緻,吃起來過癮到不行🤤調味排骨🥩燒至七成熟,肉質軟嫩不帶筋,配烤洋蔥吃一流👍海鮮嫩豆腐鍋材料超級豐富,有魷魚、蜆、蝦同墨魚仔等,豆腐嫩滑入口😋辣湯辣得黎夠香,一碗接一碗🎈韓雅林🎈銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期6樓
🚨 正宗高質韓國菜發現🚨

必試招牌菜🦀醬油蟹🦀

調味排骨🥩
燒至七成熟,肉質軟嫩不帶筋,配烤洋蔥吃一流👍

🎈韓雅林🎈

2024-08-07 238 views
今日去開銅鑼灣廣場行街 ,又到晚飯時間,💓好耐冇食正宗韓國人主理韓菜🍲,今日就去咗食!😊餐廳由韓國人主理,裝修用木色的主,有掛畫及擺設裝飾,設Vip房適合家人或朋友聯誼!🥰🫶🏼先用QR Code點餐後店員先放下不同款式的韓式前菜!包括泡菜、薯仔、大豆芽、豆腐、青菜等,真係開胃!✨醬油蟹🦀拌飯醬油味道很濃!蟹鮮甜美,蟹膏超多,食落非常甘香!拌紫菜蛋飯一齊吃,好夾!✨帶子大大隻新鮮的帶子,份量也足!用來烤也好鮮甜,令人回味!☺️✨烤牛肉🥩牛肉新鮮嫩滑,入口有淡淡的甜美。 ✨什錦拌粉絲粉絲彈牙,拌了牛肉絲、蛋絲🥚、洋蔥、紅蘿蔔🥕及菜絲等,既熱辣辣又甜香撲鼻!👃🏻

大豆芽、豆腐、青菜等,真係開胃!

✨醬油蟹🦀拌飯

✨帶子
大大隻新鮮的
帶子,份量也足!用來烤也好鮮甜,令人回味!☺️

✨烤牛肉🥩
牛肉新鮮嫩滑,入口
有淡淡的甜美。

✨什錦拌粉絲

2024-08-06
發掘銅鑼灣building ,隱藏正宗韓國美食餐廳🇰🇷店員以韓文打招呼,親切嘅笑容☺️,另外感受置身於韓國😀。🔸韓脈醬油蟹+牛油飯 $280即叫即開,韓國蟹,夠晒新鮮😃肥美蟹膏爆曬出嚟,淡淡蟹膏配上紫菜撈飯+生蛋黃,味道一流🤤重醬油味同鮮甜味,唔覺得腥🔸辣炒年糕 $118年糕軟熟剛好,保持煙韌口感,味道唔會太辣,適合港人口味,韓國回憶返晒嚟🤤🔸海鮮蔥煎餅 $128呢個10分,好過好多間韓國菜,粉漿唔多,但海鮮配料多,煎得香脆之餘,仲可保持口感豐富💙🔸1++韓牛雪濃湯 $188濃湯需要自己再調味,勝在牛肉份量多,滿滿膠原蛋白,湯底順滑易入口👍🏻👍🏻🔸大量韓式前菜有7款前菜提供,泡菜、茄子、豆腐、薯仔、豆芽等,每一款都想refill 🤩 啱晒食韓燒嘅人士做配菜店內裝潢優雅,大量卡位舒適闊落👍🏻,採用深木色枱凳,富有韓國傳統特色。

🔸韓脈醬油蟹+牛油飯 $280

🔸辣炒年糕 $118