2021-01-04 494 views
鰻魚梳乎厘飯,採用砵仔製作以保溫,梳乎厘口感鬆軟、入口即化,可於梳乎厘中間位挖一小窿,將蛋白汁逐少加入,然後攪勻,令鰻魚滲有蛋白汁,蛋香味濃,好足料,鰻魚份量多,肉質肥美,充滿蒲燒醬汁味道,食落好入味,味道咸鮮。,磯辺燒曰本年糕,年糕口感煙韌,帶有焦香,日本醬油味道咸香,配以紫菜食用,口感外脆內軟。雞中翼,肉質鮮嫩,肉汁飽滿,食落好香口。豬頸肉串配自家製辣味噌醬,豬頸肉口感爽口,食落啖啖肉,自家製辣味噌醬味道香辣,食落好惹味。香菇,食落好Juicy。自家製抹茶布甸2份,抹茶味道濃郁、不苦澀,濃度8分,紅豆、忌廉中和抹茶甘度,紅豆口感軟硬適中,忌廉口感細滑。SHIRO白,日本手工啤酒,小麥味道香甜、帶有果香,容易入口。柚子梳打,味道清甜,飲落好清爽。

雞中翼,肉質鮮嫩,肉汁飽滿,食落好香口。

香菇,食落好Juicy。

柚子梳打,味道清甜,飲落好清爽。
  • 自家製抹茶布甸
2020-07-11 366 views
炎炎夏日飲beer 真係好消暑 ,呢家餐廳有日本draught craft beer 既platter ,一次試晒六款不同口味既啤酒,由又淡又清既ale到又濃又nutty 感重既黑啤,每款都各有特色,睇心情同天氣就知個日飲邊款最好有個combo set 係有埋串燒pairing with beer tasting, ,不同口感既食材配不同texture 同intensity 既啤酒 ,下次去要試!地點係cwb 近維多利亞公園,算少人流 都可以靜靜地邊chill 邊傾
Beer Platter
2020-07-09
Beer Platter
  • COEDO BEER PLATTER
2020-07-05 217 views
銅鑼灣食街應該好多人都有去過。我哋久唔久都會嚟幫襯一下。但係可能好多人唔會發覺係中間地段有一間日式西餐廳。次次食親都係有讚冇彈!疫情之後好耐冇去,今次再嚟幫襯,仍然有高水準嘅午餐供應!午餐好抵食有一個日式湯、主菜同埋咖啡或茶。都係$98。銅鑼灣鬧市地段都算合理價錢。質量好最緊要!少少哋一班人可以入室內就好似包場咁!室內就舒服啲,室外嘅位置就比較迫一啲!食物方面而家午餐有三種選擇,今日我哋試咗其中兩種。極力推介三文魚沙律飯同埋蕃茄雞肉烏冬三文魚沙律飯裏便嘅沙律好新鮮!個汁都係好惹味!份量好多!半熟醃三文魚就真係最好用嚟送飯食。本來諗住唔食咁多飯,結果就食晒雞肉烏冬個蕃茄湯好香份量啱啱好!連佢跟餐嘅咖啡都係好有水準,跟咖啡嘅奶係熱嘅!我要求要多一份奶,佢哋嘅服務態度都係好好!走嘅時候仲不斷多謝

同埋蕃茄雞肉烏冬

雞肉烏冬個蕃茄湯好香份量啱啱好!
走嘅時候仲不斷多謝

• 炙燒醃三文魚沙律飯
諗住簡簡單單食個lunch,原本覺得環境ok就行入左呢間試,兩個人各叫咗主食同一杯啤酒。點知一黎到,我以為係隔夜飯餸叮翻熱,滑蛋?炭燒雞?你地可以自己睇,真係不予置評🤦🏻‍♀️好失望(個味同叮飯一樣,90幾蚊嘅飯盒翻叮)當個烏冬嚟到,嘩~個外表比較好d喎⋯哈 個牛冇壽喜燒味 之餘仲要又「鞋」又乾嘅,救命 已經吾想再嚟食。試埋個咖哩湯,懇求揾到一絲希望🙂點丫 冇味嘅⋯人生好攰入得黎食野不求平靚正,但你都俾番相同價值嘅食物同服務我丫!全程冇Service,已經坐係最出,窗邊,坐左一排都冇人,要走去揾人落單🤷🏼‍♀️最嬲係埋單時,好彩望一望張單,我哋點餐時係happy hour,但飲品收費係正價?於是一問之下,佢話係佢地員工落錯單(點餐時menu寫住HH$58毬花)我地問:你地落錯單,但要我地硬俾呢個錯嘅價錢? 對方點頭表示:嗯。黑人問號???想去試的話,請自行斟酌,隨時要負擔「員工落錯單 客人負責番」嘅風險。而本人真係吾會再去,黑 店 bye

而本人真係吾會再去,黑 店 bye
滑蛋炭燒雞丼
壽喜燒牛肉咖喱烏冬
2020-06-14 188 views
星期六梗係要chill返下,和朋友去左銅鑼灣食飯,經過呢間店覺得好有格調,於是入黎試下,想住飲返杯,啤啤它。Coedo日本手工啤,見到呢個 Skewer Codeo Beer pairing就叫黎試下。好似好多人都點呢個,我和朋友都想試下唔同的手工啤,看下有咩分別。每款串燒配一種口味的酒,好特別啊!Coedo Beer Platter ,每款酒的名都好有意思,係瑠璃、白、毬花、伽羅、紅赤和漆黑。我個人特別喜歡琉璃,讓人想起日本的琉璃光院,很有意境,清新的口味,較易入口。坐在店裡覺得好舒服,型格的格調,適合工作過後,來一杯啤酒,忘憂。

和漆黑。

• COEDOBEERPLATTER
2020-04-13 1625 views
這段時間很少出街食飯,今次嚟到這間銅鑼灣串燒店,享受下鬧市中零靜的餐廳,與朋友暢談一番🤪——————————🔹Avocado with Cheese $38本身很喜歡食牛油果,但未試過加入芝士會是怎樣😅 一開始都擔心會太肥膩,而牛油果輕微燒過,中間加入煙肉碎和忌廉芝士,所以食起來牛油果🥑味道更加濃郁,但不至於-🔸Chicken Heart $40這裏的串燒燒得很高水準,每串都不會燒得太燶,雞心有五大嚿,外層有些少鹽調味,入口彈牙,還有少少脆口,不錯 👍🏼-🔹Chicken Thighs with Leek $40這個雞腿肉配大蔥串,看起來雞腿肉偏小,而大蔥的甜味為鹹鹹的雞腿肉增添了天然甜味和香氣🥰但如果分量多少少更好😂-🔸Pork Neck每次食串燒都會叫豬頸肉,這個燒得很惹味,豬頸肉配自家製辣味噌醬,更能突出豬頸肉爽口的口感,雖然只有四嚿肉,但都有飽肚感🤪-🔹Fried Kawagoe Noodles $86這個日式炒麵份量不多亦不少,配啤酒🍻和串燒就剛好,未食已經聞到日式燒汁的味道,上面有些日本紅薑和紫菜👅果然炒麵的份量和配料差不多份量,豬肉片和菇類充滿酸酸的燒肉汁,但食到最後會覺
——————————

🔸Pork Neck
Pork Neck

🔹Fried Kawagoe Noodles $86
Fried Kawagoe Noodles

這個日式炒麵份量不多亦不少,配啤酒🍻和串燒就剛好,未食已經聞到日式燒汁的味道,上面有些日本紅薑和紫菜👅果然炒麵的份量和配料差不多份量,豬肉片和菇類充滿酸酸的燒肉汁,但食到最後會覺得太濃味😖
🔸Isobeyaki $42
Isobeyaki

這個矶边烧用紫菜包住年糕,再搽上日本醬油製成。年糕輕微燒過,煙煙韌韌,還帶點鹹鹹的醬油味,食一嚿已經有點飽肚的感覺~
🔹Quail Eggs $30
Quail Eggs

我從來未試過把剝開的鵪鶉蛋做串燒,但味道真的不錯👍🏼本身鵪鶉蛋的蛋黃很濃味,搽上少少醬油燒,會增添醬油香味☺好好食😋
🔸Coedo Marihana
本身不是太喜歡飲酒,因為怕太苦難入口,但這種酒沒有以上問題,淡而帶點麥味,飲多幾啖都不會醉😚
🔹Zeffer Apple Crumble
這種酒帶點果香,還有甜味,對於不好飲酒的女士,也適合你們😚

Type of Meal
Dinner
Avocado with Cheese
Chicken Heart
Pork Neck
Isobeyaki
Quail Eggs
2020-03-20 109 views
銅鑼灣露天餐廳:Coedo Taproom 環境: 8.5/10呢間餐廳位於銅鑼灣百德新街入面,入面有好多唔同類形既餐廳,我地簡左呢間因為佢出面既位置好開揚寬敞,感覺休閒自在,適合同朋友談天說地一個下午。 食物: 8.5/10本地手工啤 East and West - 啖啖清新既熱情果味,好香而且不會太甜,女仔應該會幾鍾意本地手工啤 - 好濃厚既麥味,可能係本地整既手工啤,有種好fresh 既感覺,鍾意麥味重d既人可以試下呢隻Salad - salad菜好新鮮,mix埋咖哩牛肉都係第一次試,估唔到出黎效果又唔錯,俾想像中辣左少少,唔食得辣既人要有心理準備鰻魚飯 - 佢用左鰻魚汁塗石鍋,然後再放飯,所以佢既飯焦有鰻魚汁味,係我食過最好既飯焦,非常推介。用石鍋保溫,食到最後都係keep住好熱。鰻魚都好厚,總共有3塊,男仔都夠食。 價錢: 8/10Average $130 - one lunch set $100 with coffee or tea, can add $20 for local beer, with 10% service charge.$130 有湯,有主菜,有野飲,仲
銅鑼灣露天餐廳:Coedo Taproom
環境: 8.5/10

食物: 8.5/10

價錢: 8/10
$130 有湯,有主菜,有野飲,仲有10種本地手工啤可以簡,真係同朋友傾計既好地方。
值得無限次n call嘅店😋😋marihana:入口清香 有談談嘅花香味 好好入口 而且入口後香味停留係口度比較耐 帶有少少🤏甜 味道fresh Ruth:麥子味道比較濃 酒氣比較重 但係就唔會有一般啤酒嘅苦澀味開頭時候放太耐先飲 可以後段時間,感覺兩隻酒都有少少走味 Coedo紅赤啤酒慢煮牛脷配薯蓉牛脷非常爽滑 薯蓉配搭啤酒本来好似好唔Match 🙈但係能慢慢炆嘅時候啤酒都入曬牛脷裡面 如果再來一碗白飯就完美🤣牛油果配意大利軟芝士身為牛油果🥑fans一定無限次N call🤭Cheese 唔會膩都唔會太甜 配合烘培後鬆軟嘅牛油果 非常好食😋日式疏乎厘蛋香砵仔飯配鏗魚汁呢個飯真係令我超級有驚喜 熱辣辣嘅疏乎厘蛋香 然後帶點泡沫 感覺呢就甜品與飯嘅結合 另外鰻魚都非常高質、鏗魚汁非常之鮮 份量充足豬腩肉 酸辣芒果醬豬腩肉有D肥 但係入口都幾爽 不過也不是失 配合酸辣芒果醬汁 有D泰式料理作法
值得無限次n call嘅店😋😋

marihana:入口清香 有談談嘅花香味 好好入口

開頭時候放太耐先飲 可以後段時間,感覺兩隻酒都有少少走味

Coedo紅赤啤酒慢煮牛脷配薯蓉

身為牛油果🥑fans一定無限次N call🤭

呢個飯真係令我超級有驚喜 熱辣辣嘅疏乎厘蛋香 然後帶點泡沫

豬腩肉 酸辣芒果醬

豬腩肉  酸辣芒果jiangq

豬腩肉  酸辣芒果jiangq
2020-03-13 79 views
又再一次掛住呢個既串燒、啤酒(c 小姐話個apple crumble cider 抗拒唔到)。 平日夜晚,好耐都無happy hour 過喇,真係要飲下啤酒吹下風輕鬆下!估唔到外面full 哂,一個位都無,想吹住風飲啤酒都唔得添!唯有坐入邊望住啤酒機啦!Zeffer cider apple crumble infused cider New Zealand 一坐低未睇野食就叫左啤酒先,順一順喉嚨先,c 小姐飲既係cider 係幾特別,之前飲過覺得好好味,原來有拎過cider 獎。通常都係apple cider 味,或者有時係啤梨味,但係呢個真係好特別,係甜品apple crumble 味,唔係水果味咁簡單,非常適合覺得啤酒苦既女士們!RURI pilsner Japan 自從有一次係日本見到個罐係貓頭鷹幾可愛就買左黎試,試完之後知道唔係得個樣架喎,所以又試晒其他款,總括黎講,pilsner 係清淡啲既啤酒,口感清新d,適合啱啱開始試飲啤酒或者鍾意飲唔太濃既人!或者作為beer platter 既第一杯酒!唔知鍾意邊款,呢度有beer platter 可以一次過試晒Coedo 既款架!安

New Zealand

RURI pilsner
Japan

安格斯牛肉肉眼配 Coedo 漆黑醬
Coedo taproom 令我最掛住既另一樣野就係串燒既特制醬汁喇,每款肉都配番啱味既醬汁,真係好吸引! 例如牛肉肉眼就係配漆黑醬,一食落去就將肉汁既鮮味都帶埋岀黎!

柚子胡椒風味大葱雞肉
Coedo 係日本啤酒,呢款柚子胡椒風味,就可以令到食既人feel 到個日式風喇,雞肉燒得啱啱好,唔會太熟,好硬,肉汁好足!

豬腩肉配酸辣芒果醬
呢個酸辣芒果食落又好似唔係日式而變左墨西哥feel 喎,又酸又辣又香芒果味,超級啱一啖啤酒,一啖肉咁食呀!

吉列厚切牛脷飯
厚切牛脷再加係吉列,真係唔係度度有。炸得好脆但係又唔會太乾,牛脷仲係有嫩肉!值得一試!

柚子風味雞湯拉麵
C 小姐另一必食,柚子同雞真係絕配,濃濃既雞湯味加上鮮甜柚味,c小姐淨係俾我食左一啖就自己食哂lu 。

• 吉列厚切牛脷飯
  • 手工啤酒
2020-03-12 60 views
好耐無去飲野, 今日放左工就去左FASHION WALK HAPPY HOUR, 7點前可以free upsize, 環境幾chill, bar黎講仲有好多小食/主菜揀~啤酒都有好多款, 我揀左第一款, 都幾易入口, 麥味都算濃!啤酒一定要叫炸雞, 呢個炸雞超級好食, juicy又脆口, 送酒一流!!另外見到人地叫疏乎厘原來係鰻魚飯黎架, 上面超fluffy, 撈埋一齊食變得好滑溜, 推介!!menu仲有好多串燒, 下次再黎試!

menu仲有好多串燒, 下次再黎試!
2020-03-06 80 views
收工同朋友去銅鑼灣,諗住去chill下,就揀咗呢間店雖然佢係類似bar,但係食物種類都幾多同埋幾特別喎。 👍🏻鰻魚疏乎厘飯⭐️⭐️⭐️⭐️份量都幾多,口感幾特別,可以用來影相打卡呃下like,味道同出面嘅鰻魚飯差唔多,個疏乎厘冇乜味,但總體來講都唔錯。香菇⭐️⭐️⭐️份量唔多,個味道幾特別豬頸肉串⭐️⭐️⭐️⭐️個自家製辣醬味道唔錯,但係有啲細件燒日本年糕⭐️⭐️⭐️幾煙銀但係有少少鹹自家製抹茶布甸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️個布甸嘅牛奶味同抹茶味都好濃郁,好好食手工啤酒飲得出同平時嗰啲啤酒有啲唔同,但係因為好少飲所以冇乜太大感覺柚子梳打同出面嗰啲一樣,唔鍾意飲酒人可以去試吓個廁所有好多消毒設備,加分
收工同朋友去銅鑼灣,諗住去chill下,就揀咗呢間店

雖然佢係類似bar,但係食物種類都幾多同埋幾特別喎。 👍🏻

鰻魚疏乎厘飯⭐️⭐️⭐️⭐️
鰻魚疏乎厘飯

香菇⭐️⭐️⭐️
份量唔多,個味道幾特別
香菇

豬頸肉串⭐️⭐️⭐️⭐️
個自家製辣醬味道唔錯,但係有啲細件
豬頸肉串

燒日本年糕⭐️⭐️⭐️
幾煙銀但係有少少鹹
燒日式年糕

自家製抹茶布甸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
個布甸嘅牛奶味同抹茶味都好濃郁,好好食
自家制抹茶布甸

手工啤酒
手工啤酒

柚子梳打
同出面嗰啲一樣,唔鍾意飲酒人可以去試吓
柚子梳打

個廁所有好多消毒設備,加分
雞中翼
2020-03-04
鰻魚疏乎厘飯
豬頸肉串
燒日式年糕
自家制抹茶布甸
雞中翼
2020-03-05 59 views
Happy hump day! 嚟到星期三晚當然要happy hour同食餐好嘅,先可以繼續捱到去weekend。之前喺超市已經見過Coedo呢個brand,原來佢係嚟自日本埼玉市,喺銅鑼灣嘅Coedo Taproom 更加係佢哋海外嘅第一間酒吧。酒吧入面全部都係高椅,所以我身形比較的骰嘅同伴要坐上去都有少少困難LOL。Coedo Beer Platter總共有六款啤酒,口味由淡至濃,包括瑠璃丶白丶毬花丶伽羅丶紅赤丶漆黑。其中我最鍾意嘅就係伽羅,佢係India Pale Lager,酒精含量較一般啤酒略為高少少,屬於medium-bodied brew。明太子芝士蛋卷Japanese Cheese Rolled Omelette with Mentaiko明太子即係鱈魚卵,係其中一樣我嘅最愛。明太子加芝士整成嘅玉子燒的確係幾好味,可惜只係得四件。鰻魚梳乎厘飯Eel Rice Soufflé店員叫我地喺中間篤開一個個窿仔,然後再慢慢將嗰蛋白汁倒落去,跟住攪勻。估唔到梳乎厘同飯都可以mix埋一齊,都幾過癮下。鰻魚嘅肉質都唔錯。依間taproom喺Fashion Walk食街夠晒方便,的確係

Coedo Beer Platter

明太子芝士蛋卷

鰻魚梳乎厘飯
Eel Rice Soufflé

依間taproom喺Fashion Walk食街夠晒方便,的確係happy hour同醫肚嘅好地方。
2020-03-04
Type of Meal
Dinner
  • COEDO BEER PLATTER
2020-03-05 61 views
鰻魚梳乎厘飯好新奇嘅配搭面頭梳乎厘入面係鰻魚飯店員建議先喺上面開個窿再倒入專門配嘅飯汁撈勻食真係幾好玩架!COEDO紅赤啤酒燜牛脷見到餐牌有唔少牛脷嘅菜式都見到餐廳對本身整牛脷嘅信心 牛脷燜得夠冧個啤酒汁味道索哂入牛脷度真係好match 果然無令我失望安格斯肉眼串燒 配COEDO漆黑醬火喉啱啱好 外面燒熟入面仍然充滿肉汁面頭調味剛剛妳唔會破壞牛嘅味道用黎送酒就真係perfect1BU手工啤呢款pale ale頗有驚喜清淡嘅味加上少少西柚為主嘅果香食完串燒飲啖可以refresh一下味口腔味蕾睇得出鋪頭喺揀手工啤方面好有心得

鰻魚梳乎厘飯

清淡嘅味加上少少西柚為主嘅果香
食完串燒飲啖可以refresh一下味口腔味蕾
睇得出鋪頭喺揀手工啤方面好有心得
2020-03-01 58 views
呢間餐廳座落係百德新街,有一整條美食街把餐廳都串連起來~ 餐廳的裝潢偏向西式,估唔到竟然係日式料理餐廳😂😂😂係落單嘅時候店員向我地表示因為餐廳呢刻只得一個主廚,所以只可以點串燒和部分炸物...所以我地唯有試下佢嘅串燒啦😉咁多款之中我最推介牛油果配意大利軟芝士和豬腩肉露筍卷~☺️ 估唔到焗熱左嘅牛油果係咁幼滑柔軟,牛油果嘅油香配埋意大利軟芝士嘅鹹香真係好夾呀~😋 豬腩肉露筍卷都好好食,燒到好香口嘅豬腩肉包裏住嫩滑嘅露筍~🤤食串燒又點可以唔配酒呢😆 餐廳都有唔少酒類選擇,連自家製嘅手工啤酒都有,不過苦味比較重,我都係比較中意飲有甜味嘅apple crumble~ 😝😝

豬腩肉露筍卷
Coedo  毬花
Zeffer  -  Apple  Crumble
2020-02-24
2020-02-27 39 views
最近疫情嚴重,如非必要都係唔好出咁多街,不過朋友都係要見嘅,間唔中見一次好啦。我哋就揀咗喺銅鑼灣嘅Fashion walk,鋪頭呢度有室內同室外嘅空間啊,幫手將啲客人分流,而且店員亦都會好用心咁樣安排客人隔枱坐,亦都附上消毒濕紙巾,食嘢食之前再清潔多一次咁就夠晒乾淨啦。我哋嗌左四個嘢食加一支手工啤:明太子玉子燒,炸芝士角,壽喜燒牛肉烏冬,炭燒親子丼同埋一個抹茶紅豆布甸。手工啤我哋就揀咗來自紐西蘭嘅Apple crumble。兩款小食都夠晒開胃,首先個玉子燒夠晒大嚿入面包住明太子非常之多餡,黎到嘅時候已經幫我地切開咗,啲餡流晒出嚟夠晒吸引。玉子只唔會太鞋,食落口又甜甜地而且夠滑。炸芝士個就最鍾意佢配嘅嗰一個醬料。新鮮滾熱辣啱啱好咋好就拎上嚟,正。兩個煮食都好快就送到上嚟,壽喜燒牛肉烏冬嘅湯底非常之濃郁,配埋烏冬同牛肉一齊放入口,令到牛肉嘅味道更加豐富。但係我都係比較鍾意食另一個親子丼,比起傳統只係得蛋同埋雞肉,佢另外在放咗野菌,夠晒豐富,而且雞肉非常多汁,每一啖飯都有好多湯汁,配埋餸唔經唔覺好快就食完啦,非常之開胃。抹茶布甸抹茶味好香濃,配埋紅豆,唔會話甜到阿媽都唔認得,布甸亦都比較硬身
抹茶布甸抹茶味好香濃,配埋紅豆,唔會話甜到阿媽都唔認得,布甸亦都比較硬身,唔會軟林林,一筆落去就爛晒。面頭仲搭配左忌廉增加口感。
Apple crumble手工啤絕對有5**,有好香濃嘅蘋果香味,而且我覺得有一陣陣淡淡的木頭香,有一下合埋眼我以為自己身處一間木屋度添啊。就算唔鍾意飲酒嘅朋友,都可以試吓由呢一款開始,因為容易入口又唔重酒味,十分之推介。