2021-09-11 544 views
程班長台式美食 台灣雲林人-程班長,年輕時,當兵認識嘅外省老兵有日教佢做四川牛肉麵,退伍之後就去到台北饒河街夜市賣牛肉麵,幫保生計。結果成為咗夜市嘅人氣小店之一。之後輾轉黎到香港荔枝角嘅工廈開設台灣食堂,主打紅燒牛肉麵及其他台灣菜,正宗台灣口味。開業之後,呢間餐廳一直被人整蠱。例如消防,警察成日上黎檢查,openrice 成日有人寫D唔合理嘅食評,派口罩而又被人罵等等,對程班長黎講己經係日常事件。 我其實今次係第一次去程班長(唔好話我呀)餐廳嘅環境以而家嘅審美觀黎講係可以話佢係「醜樣」,但佢醜樣得黎又好有傳統台灣風格。 1.豆乳雞$32豆乳雞源於台南做法同鹽酥雞好似。將腐乳同蒜,醬油,香料等等,再上一層蛋漿同蕃薯粉再拎去炸。外皮香脆,散發著豆香。雞肉嫰滑,好juicy,仲keep到D肉汁,雞味濃得黎又帶少少腐乳味。係一個高分之作,但我一個人食,就講得好熱氣。 2.牛肉捲餅$35捲餅皮唔係平時食開嘅蛋餅皮咁,係一塊葱油餅黎嘅。外皮煎到有少少脆口,但餅皮中層就好韌,好似裏面有少少未煎熟咁。內餡就有牛,青瓜,葱同甜麵醬。牛切到好薄,食落唔韌,又有肉味同少少滷汁味。甜麵醬份量控制得幾好,唔
程班長台式美食

我其實今次係第一次去程班長(唔好話我呀)

豆乳雞

1.豆乳雞$32

牛肉捲餅

2.牛肉捲餅$35

內餡就有牛,青瓜,葱同甜麵醬。

牛切到好薄,食落唔韌,又有肉味同少少滷汁味。甜麵醬份量控制得幾好,唔會太甜。加埋青瓜同好鬼刺激嘅䓤,成個配答都拎我覺得佢好似片皮鴨咁,但可惜皮太韌。
豆乳雞
2021-09-02 699 views
荔枝角鼎鼎有名的台灣餐廳,老闆和店員都是台灣人🤩menu選擇極豐富,味道和在台灣吃到的都一樣呢!!//✨牛肉乾拌麵 加滷蛋比起湯麵,個人更喜歡拌麵😌每一條麵都能沾滿醬汁,好吃多了! 這碗的麵條煙韌,醬汁帶點辣,夠惹味🔥牛肉粒煮得軟淋,再加一顆滷蛋就完美👍🏼✨家鄉水餃其實十粒份量的水餃也猛多🥟餃子皮不算很薄,但每一顆都很飽滿😃店家有提供豉油、辣油和醋,加上一起吃的味道更棒~✨甜不辣之前吃別的都是炸過像薯條,這兒沒有外脆的皮,口感像魚片,口感軟軟又煙韌,加上了辣油的味道都不錯👌🏼✨蚵仔煎是最期待的一款!! 台灣夜市必吃的🤤外層淋上了甜醬,裡頭有生菜和蚵仔肉🦪吃下去也挺嫩👍🏼粉團的量也不少,也是軟軟的口感~但整體來說,個人會更喜歡蛋餅那種扎實一點的口感🤪✨山粉圓✨阿嫲傳統鳯梨冰芋圓第一次喝山粉圓,很好奇是什麼東西😲樣子很像奇亞籽,原來大家都有吸水的能力~糖水底的味道像仙草茶,初嚐的體驗是不錯😉而鳯梨冰也有很多顆芋圓,部分的裡頭能吃到芋頭粒,但芋圓味比較淡🤔冰裡面也藏著一些鳯梨肉,但份量很少,整體一般~
✨牛肉乾拌麵 加滷蛋

✨阿嫲傳統鳯梨冰芋圓
牛肉乾拌麵 加滷蛋
家鄉水餃
甜不辣
山粉圓、阿嫲傳統鳯梨冰芋圓
2021-08-31 505 views
睇咗個標題都知我係慕名而來,點解會嚟食呢間野呢就因為我男朋友好鍾意喺呢度買車仔模型,咁佢上次買模型嘅時候呢就見到好多人排隊所以佢今日就特登帶咗我黎呢間台灣嘢度食!入到去見到好多人都喺度食緊覺得嘩真係應該唔錯喎啲嘢食!台式滷肉飯,太多白飯太少肉碎😅不過我幾鍾意佢啲菜👍🏼夠甜台式炸豬扒飯,都幾大碟不過豬肉好乾身唔夠Juice😅蔥油餅夾蛋粟米起司,呢個一般般冇乜味熱烏龍茶,杯嘢飲要加$8仲要係茶包😰😰😰😰😰

入到去見到好多人都喺度食緊覺得嘩真係應該唔錯喎啲嘢食!

台式滷肉飯,太多白飯太少肉碎😅不過我幾鍾意佢啲菜👍🏼夠甜

台式炸豬扒飯,都幾大碟不過豬肉好乾身唔夠Juice😅

蔥油餅夾蛋粟米起司,呢個一般般冇乜味

熱烏龍茶,杯嘢飲要加$8
仲要係茶包😰😰😰😰😰

2021-08-31
$60 (Lunch)
平時喺荔枝角都會經常嚟幫襯, 今日同同事一行三人叫了 牛三寶麵、雞腿湯麵加滷蛋、肉燥便當、玉米起司蛋卷餅,仲有一個必叫的自選拼盤(滷豆腐,豬耳,海帶)自選拼盤牛三寶麵識食一定叫粗麵,麵質夾起嚟掛上滿滿牛精華的湯底,份外好吃,牛肚牛腩煮得好琳不在話下,食完唔會口渴唔會覺得好油,出面粉面鋪一定做唔到雞腿湯麵雞腿大分夾抵食,同事每次都吃不完麵肉燥便當肉燥是比較濕的一種,送飯一流最後是程班長最出名的玉米起司蛋卷餅,這個真的是100分台灣風味,食落口完全唔油,非常滿足的一餐。不過有一個小建議,就是希望程班長推出更多飲品。

自選拼盤

雞腿湯麵
雞腿大分夾抵食,同事每次都吃不完麵

肉燥便當
肉燥是比較濕的一種,送飯一流

不過有一個小建議,就是希望程班長推出更多飲品。
2021-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 綜合盤
  • 玉米起司蛋捲餅
2021-08-29 306 views
台灣的街頭美食當中,最喜歡😍就是蚵仔煎了可惜現在還不能夠親身飛到台灣🇹🇼,到夜市吃個飽在香港🇭🇰,想吃到正宗又美味的蚵仔煎,這店絕對是不二之選蚵仔煎 $36這款美食跟煎蠔餅很相像,只是烹調方法、味道跟質感就差很遠了💁🏻‍♀️先說店家這款的份量,真的非常大非常足料,單吃一份已經飽肚,煎得外邊脆口內裡軟糯,煙韌黏稠程度適中👌🏻蚵仔數量不少,味濃且新鮮,配上生菜跟雞蛋🥚,拈上又甜又鹹的海山醬,每啖滋味滿分💯 跟台灣吃到的味道一模一樣,美味🤤之餘又可回味一下這家🔥人氣店我想不用跟大家介紹太多,只要是在營業時間⏰就能看見人龍,全因來自台灣的店家一直堅持✊🏻烹調出在地台味予每一位客人在未能出國旅遊🧳的日子,就來吃吃這家來回味😋一下吧!
台灣的街頭美食當中,最喜歡😍就是蚵仔煎了
可惜現在還不能夠親身飛到台灣🇹🇼,到夜市吃個飽
在香港🇭🇰,想吃到正宗又美味的蚵仔煎,這店絕對是不二之選

蚵仔煎 $36

在未能出國旅遊🧳的日子,就來吃吃這家來回味😋一下吧!
2021-07-03
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2021-08-28 305 views
掛住台灣,所以慕名而去試下☺️,揀左幾款比較多人叫嘅試下🍜紅燒半筋半肉麵 $55 (8.1/10)筋同肉都好淋,同台灣一樣,個麵都好有咬口😌,個湯飲落都唔差🍚肉燥飯 $28 (8.8/10)呢個係瘦肉版、最好食,有比好多椰菜、仲有蔥,好香口,我會想再試魯肉飯(啫係肥肉版)、便當貴好多、但差好少野,呢個性價比多啲🦪蚵仔煎 $36 (7.5/10)佢似台灣嘅蚵仔煎嘅,個汁、同埋食落似膠嘅呢樣都做到台灣嘅味道,不過我唔明點解要落咁多菜,啲菜多到食到菜仲多過蠔,仲要冇切🫔玉米起司蛋捲餅 $36 (7.2/10)餅皮太厚,同埋個芝士冇咩味🥃冬瓜茶 跟餐$10 (7.2/10)杯冬瓜茶冇得揀甜度,好甜😖🍵冷泡四季春 跟餐$12 (7.6/10)茶味好濃,見到個底有好多茶葉
掛住台灣,所以慕名而去試下☺️,揀左幾款比較多人叫嘅試下

🍜紅燒半筋半肉麵 $55 (8.1/10)
筋同肉都好淋,同台灣一樣,個麵都好有咬口😌,個湯飲落都唔差

🍚肉燥飯 $28 (8.8/10)

🦪蚵仔煎 $36 (7.5/10)

🫔玉米起司蛋捲餅 $36 (7.2/10)
餅皮太厚,同埋個芝士冇咩味

🥃冬瓜茶 跟餐$10 (7.2/10)
杯冬瓜茶冇得揀甜度,好甜😖

🍵冷泡四季春 跟餐$12 (7.6/10)
茶味好濃,見到個底有好多茶葉
2021-08-27 292 views
.好耐都冇去過台灣啦🇹🇼雖然係香港都食到台灣野但始終都冇係台灣食到咁地道既感覺😮‍💨今次就特登揀返間台灣人經營既良心小店啦💛.🥢 清燉牛肉麵 $53牛肉湯底超鮮甜勁多牛肉味🍲冇辣味我覺得仲可以食到更多牛肉味麵條質地又好煙韌有口感🍜不過牛肉就相對地硬啲🐮同埋湯麵都相對好肥.🥢 手工滷肉飯 $33價錢平不過份量真係相對黎講少啲🤏🏻滷肉對飯份量相對黎講都夠叫左個肥少少既食落口就好滑😋.🥢 綜合盤 $28豬血糕 食落覺得冇乜味 加埋啲花生得花生味🥜豬耳 少少辣 唔算好大條🌶甜不辣 呢個最正 食落最有口感.🥢 蚵仔煎 $36呢個最有台灣味個醬真係唔係間間都咁好食蛋加蠔仔加上成份都煙煙韌韌🦪食過翻尋味😝底部就成份都係生菜我就覺得有啲唔match🥬.🌟 程班長台灣美食📍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室.#hkcomidaamarilla💛#hkcomida_荔枝角.#hkcomida #hkig #foodiehk #foodiegram #hkfoodblogger #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfo

好耐都冇去過台灣啦🇹🇼

🌟 程班長台灣美食
📍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102室
#hkcomidaamarilla💛
#hkcomida_荔枝角
#hkcomida #hkig #foodiehk #foodiegram #hkfoodblogger #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodie #香港美食 #吃貨 #手機食先 #相機食先 #foodoftheday #foodphotography #followme #likeforlikes #hkeats #hkrestaurant #followback #美味 #discoverhongkong #hkfoodie #igers #hkfoodie #荔枝角美食
2021-08-26 259 views
就算知道食程班長要排長龍,但還是會再來,份量不多,但味道精細。座位以黃色膠板相間,完全看不到訪邊客人,但很有壓迫感,下單之後把號碼牌夾到膠板上。最愛就是清燉牛肉麵,可以吃清燉牛肉麵的餐廳不多,要不就湯底無味,要不很油,程班長的湯底真的做得很好,清甜不膩,而且麵條十分有咬勁,真的會為了它再來。皮蛋豆腐就是可以想像的味道,味道全靠上面的醬油膏。這個爌肉飯真的不推,很鞋,而且沒有什麼汁,下面都是白飯,基本上就是很後悔叫了。記得程班長只收現金,其實不太夠飽,可是沒現金在身上。
清燉半筋半肉牛肉麵
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐就是可以想像的味道,味道全靠上面的醬油膏。
爌肉飯

記得程班長只收現金,其實不太夠飽,可是沒現金在身上。
2021-08-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
清燉半筋半肉牛肉麵
皮蛋豆腐
2021-08-14 625 views
🥢比預期好吃很多😋😋😋‼️撇開預期值,覺得這間得味道算是不錯😚💖💗💗▪️牛肉乾拌麵(➕滷蛋)$48這個我蠻推薦‼️我額外要求加辣,整體不會太辣,幫助提味,讓整個麵更香更開胃,味道多了層次!牛肉非常非常好吃❣️❣️❣️很嫩卻帶有口感,同時又入味,肉的份量也不少!而且還有豆乾粒,超喜歡的♪( ´▽`)滷蛋也是完整一顆(我很重視這個點)醬汁非常剛好,麵條超吸汁❣️讚喔( ´▽` )ノ▪️清燉半筋半肉牛肉麵 $55湯底喝起來比看得有些出入,以為喝起來會油膩膩,都是味精的味道,結果層次味道蠻豐富的😳是好喝,讓人不自覺多喝幾口!▪️綜合盤(甜不辣、百頁豆腐、海帶)$28這個比我想像中少XD 喜歡大口大口吃的我覺得它甜不辣切得有點過分小TT 但這三個都好吃,ps好懷念海帶!感覺蠻少店有這種海帶,這裡卻吃得到😚▪️蚵仔煎 $36沒有煎得很油,偏Q,偏多木薯粉的蚵仔煎

▪️牛肉乾拌麵(➕滷蛋)$48
這個我蠻推薦‼️

▪️清燉半筋半肉牛肉麵 $55

▪️綜合盤(甜不辣、百頁豆腐、海帶)$28

▪️蚵仔煎 $36
沒有煎得很油,偏Q,偏多木薯粉的蚵仔煎

2021-08-07 531 views
一講台灣菜無理由唔識程班長,終於有機會一探究竟。程班長位於就腳工廈,D2附近,非常易揾。相信大家都係純為食物而去,翻枱速度快,多人都係等十分鐘左右。肉燥麵:🔅🔅🔅🔅肉燥肥瘦適中、台式甜鹹度、麵身彈牙不膩,比刀削麵好食。皮蛋豆腐(後):🔅🔅🔅🔅🔅喺香港多唔多人識佢? 多年前台灣劇初紅嘅時候食過,老闆話要壓到糊仔咁食就最好味!皮蛋唔會好似上海嗰隻半熟咁腥,醬料鹹甜味平衡(出面有啲整到好鹹),非常對版!牛肚:🔅🔅🔅🔅🔅見有就試下,炆到好入味又多林,冇騷味,加埋少少辣汁🤤程班長可以試開牛肚麵檔!鹽酥雞:🔅🔅🔅🔅🔅炸野係人都識,但可以做到薄酥胝脆炸漿包住嫩滑無筋雞肉,呢啲全部都睇得出廚師斤兩同用心!仲要個場咁旺都保持水準,真心難!超讚推薦!港人想點喼汁🤣🤭🤣手抓餅:🔅🔅🔅比一般大塊,小心思就係有特登剪幾下令佢個樣靚仔啲。食落較乾,但另一個選擇就係入蛋,會太飽。希望有其他款可供選擇。 因為係飯堂feel冇乜裝修,所以價錢以環境黎講唔算抵,但為一解台灣美食嘅嘴饞絕對可以!適合同close嘅人去😆

一講台灣菜無理由唔識程班長,終於有機會一探究竟。

程班長位於就腳工廈,D2附近,非常易揾。

肉燥麵:🔅🔅🔅🔅
肉燥肥瘦適中、台式甜鹹度、麵身彈牙不膩,比刀削麵好食。

皮蛋豆腐(後):🔅🔅🔅🔅🔅
牛肚:🔅🔅🔅🔅🔅
見有就試下,炆到好入味又多林,冇騷味,加埋少少辣汁🤤
程班長可以試開牛肚麵檔!

鹽酥雞:🔅🔅🔅🔅🔅
港人想點喼汁🤣🤭🤣

手抓餅:🔅🔅🔅
比一般大塊,小心思就係有特登剪幾下令佢個樣靚仔啲。

2021-08-06 253 views
📎肉燥乾拌麵麵好有口感,偏向煙韌🤫肉燥比想像中淡味少少,整體比較清淡🤓📎牛肉乾拌麵呢一款乾拌麵帶微辣,可能有牛肉嘅關係,醬汁會偏油少少😽但係個人就更加好食牛肉煮得好軟淋🥰
📎肉燥乾拌麵
麵好有口感,偏向煙韌🤫肉燥比想像中淡味少少,整體比較清淡🤓

📎牛肉乾拌麵
牛肉煮得好軟淋🥰
2021-08-06 276 views
不怕排隊的人可以去試試,因為味道是和一般商場台灣餐廳是不同的,既然要滿足一下台灣旅行的心願,當然是有幾多叫幾多。鹽酥雞的味道刈包這杯飲品很特別,我諗應該纖維很高。豬扒麵的豬扒是分開上的,這就是豬扒麵的面,有埋滷蛋的。

鹽酥雞的味道

刈包

這杯飲品很特別,我諗應該纖維很高。

豬扒麵的豬扒是分開上的,這就是豬扒麵的面,有埋滷蛋的。
2021-08-04 284 views
坐落於荔枝角工廈內的程班長,我和朋友一起到訪,迎接我們的是,一口濃濃的台灣國語。侍應姐姐的口音很地道,再加上餐單的編排,不為意的話,真的以為自己去了台灣旅行。這次我們點了牛肉乾拌麵,以及肉燥便當飲品則是,冬瓜茶和山粉圓首先說說牛肉乾拌麵,他的辣度中規中矩,配上青瓜,很爽口,麵質有彈性。其次,肉燥便當五花肉有一點over cook,配搭些少滷肉,味道很地道。但個人不太推薦。冬瓜茶味道很清涼,而我叫的是凍飲(他只是比常溫冷一點,很容易入口)山粉圓味道還可以,口感不錯,第一次去的朋友可以嘗試一下。食店環境:有足夠的空間進食,也沒有人催趕,餐廳也提供儲物籃,可謂很方便。上菜速度很快。水準屬正常發揮,如果說是非常好吃的台灣菜,有點言過其實🤔
坐落於荔枝角工廈內的程班長,

這次我們點了牛肉乾拌麵,以及肉燥便當
飲品則是,冬瓜茶和山粉圓

首先說說牛肉乾拌麵,

他的辣度中規中矩,配上青瓜,很爽口,麵質有彈性。

其次,肉燥便當

冬瓜茶

山粉圓

味道還可以,口感不錯,第一次去的朋友可以嘗試一下。

水準屬正常發揮,如果說是非常好吃的台灣菜,有點言過其實🤔
2021-08-03
2021-08-03 527 views
第一次慕名前往幫襯《程班長台灣美食》,坦白說,店舖的位置不是處於顯眼的大街小巷,而店內的裝修也比較簡陋,第一個印象真的不是很吸引。不過,所提供的食品真的充滿濃厚的台灣風味,感覺很正宗。先來一碗「紅燒牛肉麵」,麵條的口感幼滑,應該是正宗手工麵,因為肉眼所見,每一條麵的粗幼都不同,而且湯底非常美味,牛肉切成粒狀,咬下去感覺很香軟。接著試試「蚵仔煎」。裡頭主要有生菜和蠔仔。蠔仔的數量雖然不算多,但是體積比想像中大。不過,對於吃慣潮式蠔餅的我來說,感覺沒有那麼香口。最後,點了一份「蔥油餅加蛋」。吃下去的口感很豐富美味,而且沒有想過會那麼飽肚,幸好惠顧套餐只要加$10就可以換購一杯酸梅汁,可以速速幫助消化。整體來說,對於喜歡吃台灣菜的朋友來說,真的是一個很不錯的選擇。
紅燒牛肉麵

蔥油餅加蛋

紅燒牛肉麵
蔥油餅加蛋
呢日忽然心血來潮想食台灣野,男朋友推介我試呢間「程班長台灣美食」! 「程班長台灣美食」係一間由台灣人經營嘅台式餐廳,各類台灣麵食、便當、夜市小食、台式飲品都可以係呢度搵到!食物質素相當高,價錢唔貴,真係又平又靚又正! 星期六餐廳開舖無耐我哋去到已經好多人,12點頭開始要等位~不過上菜速度都幾快,同埋餐廳裝修唔係適宜長坐嗰種,所以都唔會等好耐~ 🧡紅燒半筋半肉麵($55)試過好多間餐廳嘅台灣牛肉麵,我最鍾意呢間個湯頭,味道好香濃,但因為無落味精,所以飲落好舒服!牛肉都煮得好腍,好重牛香味,咁嘅質素先至$55,性價比相當高! 🧡蚵仔煎($36)佢個蚵仔煎真係不得不試,份量好大,煎得好香,蠔仔好鮮好嫩,入面夾咗勁多生菜,啖啖都可以食到,超正! 🧡泡菜香豆腐($28)泡菜酸甜解膩!香豆腐外脆內嫩,個醬好好味,配個豆腐一流! 🧡玉米起司蛋捲餅($36)呢間餐廳個蛋餅比較特別,餅皮係用手抓餅,個人就麻麻地鐘意,太dry同埋搶咗芝士味! 🧡山粉圓(跟餐+$10) 黑糖水沖山粉圓,唔會好甜,都幾潤喉!

紅燒半筋半肉麵

🧡紅燒半筋半肉麵($55)

蚵仔煎

🧡蚵仔煎($36)

泡菜香豆腐

🧡泡菜香豆腐($28)
泡菜酸甜解膩!香豆腐外脆內嫩,個醬好好味,配個豆腐一流!

玉米起司蛋捲餅

🧡玉米起司蛋捲餅($36)

山粉圓

🧡山粉圓(跟餐+$10)
糖水沖山粉圓,唔會好甜,都幾潤喉!
紅燒半筋半肉麵
泡菜香豆腐