2021-09-03 245 views
💛常麵館·三餸車仔麵+熱飲$45呢間車仔麵都唔錯 我嗌既沙嗲湯底都幾惹味 啲米粉索曬湯超正 係稍為淋咗少少姐 之後我同事話佢個麻辣汁都超級惹味😌佢個蘿蔔好甜 而且超淋 好入味 不過我略嫌佢刨皮刨得有少少唔夠深 所以會有少少渣 之後佢個雞翼都係超入味 而且幾大隻🐤個韭菜雲吞就一般般啦 反而我同事話個豬手超入味 而且好夠淋🤤🤤·📍尖沙咀漆咸道南83-85A號金德大廈地下B號舖
💛常麵館
三餸車仔麵+熱飲$45
三餸車仔麵

📍尖沙咀漆咸道南83-85A號金德大廈地下B號舖
$45 (Dinner)
三餸車仔麵
2021-07-28 251 views
上星期第一次食,真係好耐冇食過咁有質素嘅車仔麵,至愛牛舌,牛筋同牛腩,入味又夠淋,唯一唔好嘅係冷氣唔夠,即使揀清湯都食到出晒汗。前日帶四個小朋友去科學館玩,玩前專登帶佢哋嚟食,叫咗5碗麵,唔同麵底同餸,先嚟4碗,佢哋憑自己揀咗嘅一兩樣餸就拎嚟食,幾分鐘後嚟第5碗,即係我嗰碗,但同我揀嘅完全唔一樣,我對返張單,原來5碗麵入面,有3碗都整錯,唔係錯麵底就係錯餸,我又諗住唔想浪費食物,而且小朋友又冇所謂,所以照要,我將我唔鐘意嘅魚蛋分咗畀小朋友們,分完之後我自己又不憤,同職員講返情況,但強調唔洗換畀我,叫廚房注意返就可,隔咗一陣,嗰位職員帶咗個高級啲嘅職員出嚟,解釋返話”可能太多單,所以搞錯咗,唔好意思!” 我話唔緊要,但佢加多句“或者你哋自己交換返啲餸”,我聽完即火,佢哋已經食緊,點交換呀!!!因為小朋友喺度,所以冇同佢嘈,呢碗麵我真係哽落去。因為你係黃店,因為你有播Mirror歌,因為你食物有質素,所以先再幫襯。希望負責人講嘅說話真係諗過先好講出口
因為小朋友喺度,所以冇同佢嘈,呢碗麵我真係哽落去。
希望負責人講嘅說話真係諗過先好講出口
2021-07-26
Type of Meal
Lunch
  • 牛舌,牛筋
2021-07-07 163 views
今日黎到常麵館食車仔麵 ❤️ 推介一下先一開始,已經俾餐廳入面嘅設計吸引住 🤩一睇就知店主嘅喜好 👍🏻 可以集齊咁多自己中意嘅人物,再放喺自己鋪頭到裝飾&同大家分享,有點佩服 👍🏻餐廳其他嘅設計都唔錯,有大而簡約,亦都有吸晴嘅設計 😎講返menu, colorful 得黎,清楚整齊咁list哂佢有嘅嘢 👍🏻 簡單易明!很好👍🏻好少見到車仔麵有蕃茄薯仔洋蔥湯,所以今次就叫左黎試!估唔到,蕃茄味濃得黎,唔會太甜!最驚喜係,哩個湯底,你會見到仲有切到四四方方、細細粒嘅薯仔粒 😳😳😳😳😳 真心覺得味道唔錯👍🏻今次叫左幼麵,覺得好食嘅,同平時出面食嘅有啲唔同…不過… 佢啲龍蝦丸🤔🤔🤔🤔🤔🤔 每粒切半 😑 得幾粒一半嘅龍蝦丸… 覺得最唔抵係哩樣嘢…. 唔知佢啲魚蛋燒賣貢丸墨丸有冇切半呢😑…雖然都好中意食芫荽,不過今次只係叫左芫荽豬肉餃,有啲啲啲啲偏咸 🤔以尖沙咀區黎講,價錢唔算貴,餐廳衛生唔錯,店面唔算好大,人手亦唔算多,但坐得舒服嘅👍🏻今日黎到食麵,仲播緊《大叔的愛 》😂 睇到唔想走… 雖然睇過 🙈…Anyway, 覺得常麵館嘅嘢幾好味,會再黎 👍🏻
今日黎到常麵館食車仔麵 ❤️ 推介一下先

一開始,已經俾餐廳入面嘅設計吸引住 🤩

餐廳其他嘅設計都唔錯,有大而簡約,亦都有吸晴嘅設計 😎

好少見到車仔麵有蕃茄薯仔洋蔥湯,所以今次就叫左黎試!

今次叫左幼麵,覺得好食嘅,同平時出面食嘅有啲唔同…

Anyway, 覺得常麵館嘅嘢幾好味,會再黎 👍🏻
2021-06-26 148 views
放飯去左呢間食車仔麵湯底有得揀:麻辣 豬骨 蕃茄薯仔我揀咗 蕃茄薯仔🤣🤣🤣🤣好濃既蕃茄薯仔湯既味 如果有埋小小既蕃茄+薯仔 就prefect可能你望落去 唔似有蕃茄其實係我又再圈多左個腩汁😂😂😂😂😂😂hahahahaha不過!話比大家知 即使加左腩汁 我都食到蕃茄薯仔湯既味 咁姐係代表好濃啦!所以變相 腩汁比較淡 唔突出豬皮 正正常常 入味既蘿蔔 有啲渣 但甜既魷魚 如果佢比魷魚鬚 就好 魷魚都比較淡Ps 個日食 餐廳播既歌都係mirror既歌🤣🤣🤣
放飯去左呢間食車仔麵
蘿蔔 有啲渣 但甜既
魷魚 如果佢比魷魚鬚 就好 魷魚都比較淡

Ps 個日食 餐廳播既歌都係mirror既歌🤣🤣🤣
2021-06-21 98 views
第一次路經,叫咗三餸麵同熱奶茶。湯底係番茄薯仔加腩汁,油麵同三餸:豬皮,咖喱魷魚同肥牛,好好味,兼抵食!環境唔錯,室內設計不俗套;醬丶糖丶餐具齊全;食再幫襯👍🏻
第一次路經,叫咗三餸麵同熱奶茶。
環境唔錯,室內設計不俗套;
醬丶糖丶餐具齊全;食再幫襯👍🏻
2021-06-04 125 views
上次第一次黎食覺得幾好味今日有時間再黎一次今日點左~生菜, 豬紅, 尤魚米線配蕃茄薯仔湯豬紅幾入味雖然未係超級滑但都幾好尤魚正常生菜幾翠綠米線有SURPRISE呀比平時食既幼身口感幾好反而個蕃茄薯仔湯底無咩蕃茄味好似同清湯差不多咁下次要番豬骨湯先
上次第一次黎食覺得幾好味
今日有時間再黎一次
今日點左
~生菜, 豬紅, 尤魚米線配蕃茄薯仔湯
豬紅幾入味
反而個蕃茄薯仔湯底無咩蕃茄味
好似同清湯差不多咁
下次要番豬骨湯先
2021-06-03
$44 (Lunch)
2021-05-30 1733 views
之前看其到其他食評推介這間車仔麵店,這裡有與一般車仔麵店不同的餸料,有自家製的特色湯底,所以bookmark後一直都想找個機會來試試。內進後發現牆上有大大隻字寫著「食好西」,不知道這裡是不是食好西的地方呢?平時一碗三餸車仔麵是$43,在此地段來說價錢幾實惠,然而下午茶時間再減$4,$39就有一碗三餸麵和餐飲,價錢上幾抵食。下午茶的車仔麵同樣是在一般的點餐紙上劃上,店員會直接幫客人計下午茶價錢。車仔麵的餸菜款式多,部份未必可以在其他店找到;不過最吸引人注意的是蕃茄薯仔洋蔥湯底,特別地用來做湯底,就點這個試試。餐飲我配了熱奶茶,茶底濃郁,質感都滑。不用一會店員就送上食物,好像幾豐富的似。我特意地點了蕃茄薯仔洋蔥湯,首先當然要飲一啖試試。有點甜,少少酸,幾突出的蕃茄味又沒有太濃,不會因為配著其他食物吃而搶去其他味道;同時湯底裡面有一粒粒湯底的材料,有蕃茄、薯仔、洋蔥,本身的味道加上吸收了湯底的味道更加濃郁,我跟配了油麵十分夾,然而直接飲也可以呢如果食到一些辣的朋友可以加少少檯上有供應的潮式辣椒油,炒得幾香,能夠帶出湯底的鮮味,有愈食愈香食的感覺。網上見到不少人也推介他們自家製的韮菜餃,三餸車

餐飲我配了熱奶茶,茶底濃郁,質感都滑。
不用一會店員就送上食物,好像幾豐富的似。

網上見到不少人也推介他們自家製的韮菜餃,三餸車仔麵裡面會配兩粒。韮菜餃沒有很大粒,皮都算薄,但是餡料比較少,而韮菜跟豬肉的比例失衡,韮菜份量太少,食不出韮菜香,反而像是一隻普通的豬肉餃,原本的期望令我有少少失望。
另一款餸牛肚幾有驚喜。牛肚的數量都幾多,每一件細細的,但質地出奇地軟淋,十分容易咬開,味道微微滷過,有牛味,再吸收了湯底的味道味道更是豐富!

一般餐廳沒有鹹牛脷的選擇,但這裡有供應,一個餸有一件。

其實牛脷沒有甚麼很特別的,有少少鹹鹹,勝在夠厚夠淋,幾滿足,我也見到有其他食客會特意單點一碟鹹牛脷做小食,不是很多餐廳會有,還要是厚切的。

吃著吃著,不知不覺地飲盡所有湯底,最重要的是之後我沒有感到口渴,湯底很讚,推薦試試

這個價錢有這個食物質素是幾有驚喜的,味道不錯,特別的是這裡以一個價錢可以任選不同類型的車仔麵配料,豬手、鹹牛脷等等,不需要額外加錢或逐樣計,抵食。更特別的是,這一碗車仔麵,是食得出舖頭放進去的心機、時間,對製作食物的一份誠意,是一間我會特意乘車來食一碗有質素車仔麵的小店

$39 (Tea)
裝修 - 現代感好重,有乾淨衛生感覺。店內有好多模型,可供食客一路食一路欣賞。味道 - 點左中辣加麻辣汁,成個湯底係紅色的… 見到的時候有啲嚇親。 雖然辣度尚可接受,本人平時食開三個酸辣三小辣,不過個湯底太油不可飲用。點左 韭菜餃 墨魚丸 豬皮 米粉韭菜餃- 唔似自己包,似買返嚟整熱墨魚丸- 唔係太彈牙豬皮- 係浸到好林還可以整體感覺 - 性價比高,加$3可有凍飲。不過冇走甜服務,因為全部已經被廚房安排好,只可選擇凍飲或熱飲。服務態度- 年輕人服務態度很好,乾淨俐落。不過就唔會特登返轉頭再去食了……

點左 韭菜餃 墨魚丸 豬皮 米粉
韭菜餃- 唔似自己包,似買返嚟整熱
墨魚丸- 唔係太彈牙
豬皮- 係浸到好林還可以

服務態度- 年輕人服務態度很好,乾淨俐落。

不過就唔會特登返轉頭再去食了……
韭菜餃 墨魚丸 豬皮 米粉 中辣 加麻辣
2021-05-27
$46 (Dinner)
差不多11:30去到尖沙咀,未食早餐、食晏又太早;啱啱經過「常麵館」,原來係車仔麵店,份量唔會太多,正好滿足需要,可以留肚晏少少食個豐盛下午茶。門口張貼了四大張餐牌,除了車仔麵之外,還有早餐、馬來咖喱風味碟頭飯、常餐,全部只需要$32至$59不等,很抵食,甚至便宜過不少茶餐廳;不過,始終只是車仔麵店,茶餐廳的食品款式有限。但實在唔明白點解車仔麵店會炮制茶餐廳食品,莫非生意真是如此難做?以車仔麵小店來講,枱櫈之間空間夠寬敞;估唔到老闆竟然肯擺少啲枱櫈,抵讚!雖然冇乜特色裝修,但從細微處也睇得出老闆們係班90後年輕人。除了用螢光燈管拗成「我要進來了」、「食好西」等潮語,也盡量利用牆壁空間擺放老闆們的心頭好:日本動漫產品擺設。當中部份係近兩年大熱之作「鬼滅之刃」產品唔出奇,最搶眼卻是正中位置的18個「聖鬥士星矢」聖衣手辦模型,包括12個黃金聖鬥士,5個主角星矢、紫龍、冰河、瞬及一輝,及正中的第13個黃金聖鬥士蛇夫座。正版最少$2000一個,炒價另計 ⋯⋯ 原以為老闆咁捨得擺喺鋪頭,原來全部都係山寨貨,正版產品收藏在家。既然幫襯車仔麵店,當然食車仔麵。三餸麵餐只需要$43,還要贈送餐飲;同樣非
既然幫襯車仔麵店,當然食車仔麵。三餸麵餐只需要$43,還要贈送餐飲;同樣非常抵食,比起其他旺區的車仔麵店便宜。
揀了豬大腸、豬紅、蘿蔔及米線。豬骨清湯配腩汁味道相當不錯,不似大部份車仔麵店一味死鹹、味精重手;呷一口車仔麵湯,真係有少少豬骨鮮甜。加了秘制成仔辣汁,雖然只是小辣,但已經相當香口、辣味濃郁。蘿蔔清甜冇渣;豬紅少少煙韌。豬大腸臊味去除得夠徹底,軟腍得來保留了咬口及少少嚼勁,唔會過分霉軟;只是切得太細塊,以及份量比起蘿蔔及豬紅明顯較少。
三餸麵餐
雖然車仔餸款式唔多,亦冇什麼特別款式;勝在湯底味道很好,而且各款車仔餸皆有相當水準,再加上抵食,實在值得幫襯。此店唯一不利之處就是地理位置並不太好,人流較少;也許正因為舖位位置唔理想,鋪租較低,才可以用抵食價賣好味道車仔麵。
2021-05-16
$50 (Breakfast)
三餸麵餐
2021-05-14 124 views
尖沙咀好似冇乜車仔麵舖頭,今日經過漆咸道南竟然見到呢度原來有間車仔麵檔價錢幾合理,選擇多,就同同事坐低食。.呢度主要分三餸麵餐$43 / 三餸菜底$33 ,加餸另外再加錢咁,跟餐會送飲品(凍飲+3) ,湯底可選擇:豬骨清湯/蕃茄薯仔洋蔥湯/麻辣湯+3。汁就可以擇:辣汁/沙嗲汁/腩汁/咖喱汁。.個人覺得食車仔麵最重點精華係白蘿蔔,因為蘿蔔要問得夠林又唔散開,仲要吸埋個車仔麵汁真心正,叫左碗(蘿蔔豬手魷魚,豬骨清湯,配中辣汁),辣汁💯推介,辣得來好麻又食到粒粒辣椒🌶️,加上叫左幾樣配料都好夾,蘿蔔豬手炆得救林身。.另一碗就叫左(腐皮蝦卷酸甜齋牛腩牛柏葉,豬骨清湯,配咖喱汁)咖喱汁比較甜身同濃味,牛腩牛柏葉好食又多料,花椒八角好香,酸甜齋係分開上,唔會吸晒果汁變咗味。.小食類就叫左個「滷水拼盤$42」同「炸春卷$18」,拼盤勁大份,強烈建議有幾個人share食,滷水料好入味,特別推介過雞翼同鳳爪👍🏻

今次一個人來到尖沙咀購物,我非常熱衷吃車仔麵,尖沙咀有一家受顧客喜愛的鋪頭,美食俘虜了我,我打算到「常麵館」品嘗美味的車仔麵,為吃特別到此一遊。 位於尖沙咀區,地理位置方便,雅緻休閒,周末假日這裡十分墟冚,很多顧客前來捧埸,所以我和好友平日過來覓食。高樓底令整間店很寛敞,用餐的空間感更舒適,店內裝修簡約,佈置優雅,周圍更添置了充滿風情的藝術格調。餐牌分門別類,心思的設計,介紹店中的美食,食品的種類很多,食物質素良好。我選了魷魚、魚蛋及豬皮,蕃茄薯仔洋蔥湯底,麵方面選油麵,包熱杏霜。賣相吸引很開胃,油麵軟硬適中,魷魚、魚蛋及豬皮幾美味,肉質鮮嫰爽滑,紮實彈牙,別有一番風味,加入一些小辣進食,特別美味,味道不錯,香氣撲鼻,芳香的味道仍在口中留戀許久,正合我的口味,我都很喜歡食。我叫了熱杏霜,十分熱辣,清甜止渴,潤一潤口,食飽後用來消滯,中和之前的濃味食物,令人心曠神怡。常麵館(尖沙咀)  地址:尖沙咀漆咸道南83-85A號金德大廈地下B號舖

常麵館(尖沙咀)
地址:尖沙咀漆咸道南83-85A號金德大廈地下B號舖

2021-05-05
$70 (Dinner)
2021-05-01 104 views
今日難得約左老豆出尖沙咀整野, 諗咗好耐都唔知食乜, 最後決定去食車仔麵。 佢係咁話, 食車仔麵咁悶, 一臉嫌棄咁話成日都食, 放假仲要食。  🤣🤣🤣 入去坐低, 見佢好隨意, 求其tick咗幾樣餸就算,  食到個面嚟咗 “嘩~” 個麵好大碗好多餸呀😱。我地都想大讚特讚佢地個車仔麵呀!! 先黎講講個環境, 鋪頭新裝修, 好乾淨整齊, 唔會周圍痴立立, 仲有好多模型, 我唔識就唔班門弄斧嚕, 漫畫迷應該大愛。>講番野食, 老豆點左 豬皮 牛柏葉 魷魚 豬骨湯粗麵, 豬皮好大塊煮到好淋。 魷魚超多條, 我從來未見過車仔麵嘅水魷會比到半隻咁多, 淨係睇相已經5條鬚, 仲要大條唔係縮晒個種!!🤤🤤, 牛柏葉我冇偷食不過老豆話切得好細好爽口。 我自己就點左魷魚 豬紅 豬手 肥牛 油麵 中辣麻辣湯, 我地都超鍾意個麻辣湯, 我平時係3小辣既程度, 通常車仔麵都會叫中辣, 因為多數都係一匙辣醬就算。 佢地係真心有實力既麻辣湯!!辣度岩岩好, 係個麻真係超正, 越食個口越痺, 好爽🤤🤤 我爸本來話想食清d, 食食下不停偷我d湯,係咁讚😂 佢真係好少會咁大讚。講番餸先, 豬手好淋, 係細細隻易咬個種,

講番餸先, 豬手好淋, 係細細隻易咬個種, 唔會食到成面都係, lady friendly~~
魷魚一樣咁多咁入味, 豬紅都係, 唔腥唔淡, 食得出煮左好耐好夠味。 最後肥牛中規中矩, 唔係得肥個種。
咁樣先43蚊3餸, 尖沙咀黎講真係抵到爛呀!!

我地仲點左個炸燒賣, 18蚊5粒, 好肥好脆。 呢間車仔麵cp值真係好高🤤🤤 另外荽迷可以留意下, 呢到車仔麵可以點荽荽, 好特別😂😂

3K
2021-05-01 91 views
下午成三點鐘,仲未食晏好肚餓啊,到左附近的常麵館食野,店舖細細但入面好多公仔呀,店主係動漫粉絲咁樣喎。天氣咁熱就梗係轉凍飲啦,要左凍奶茶同凍檸茶,奶茶有茶味又夠滑,好飲,檸茶走左甜都無苦澀,仲有四片檸檬添,正呀。自己叫左個三餸麵餐,呵呵,係芫荽呀!餸方面要左芫荽+芫荽豬肉餃+豬大腸,配米粉豬骨清湯+成仔辣汁嘅小辣,芫荽仲可以加錢叫多荽,哈哈。湯底幾清甜,小辣都好有辣勁,正。大腸滷得軟腍入味,仲幾有咬口。芫荽餃大大隻,豬肉同芫荽比例唔錯。河粉夠晒滑,份量仲好多添。加左個小食麻辣藕片,好爽口,麻辣汁開頭食甜甜地,後來係越來越辣,正喎。仲有炸燒賣,炸到卜卜脆,外脆又軟綿綿。朋友叫左常餐,炸魚柳大大件,都幾滑㗎。黑松露炒蛋勁香,仲有件厚多士添。另外個餐仲配一碗粉麵,叫左公仔麵,正正常常囉。小店都幾好坐立,不過可能門口位,唔多夠冷氣有啲焗呢。
自己叫左個三餸麵餐,呵呵,係芫荽呀!
湯底幾清甜,小辣都好有辣勁,正。
大腸滷得軟腍入味,仲幾有咬口。
芫荽餃大大隻,豬肉同芫荽比例唔錯。
河粉夠晒滑,份量仲好多添。
仲有炸燒賣,炸到卜卜脆,外脆又軟綿綿。
另外個餐仲配一碗粉麵,叫左公仔麵,正正常常囉。

小店都幾好坐立,不過可能門口位,唔多夠冷氣有啲焗呢。
2021-04-29
$70 (Tea)
2021-04-25 76 views
今晚途經尖沙咀漆咸道南,見到間裝修好潮嘅車仔麵店「常麵館」,店內聖斗士星矢、高達模型擺設好吸睛😍😍3餸麵歺 $43(加餸每款$8) $53蘿蔔清甜冇靭、豬大腸、雞翼尖炆得入味軟腍、芫荽餃皮薄餡多,蕃茄薯仔洋蔥湯底好甜好味到連湯都飲清光😋😋甜酸齋 $25麵筋軟滑,盡吸酸甜汁精華👍陳醋雪耳 $18涼拌之選,陳醋香甜、木耳爽口,又有清腸胃功能👍韭菜豬紅 $32濃濃醬汁滲入一磚磚軟腍豬紅,難以抗拒🥰🥰

3餸麵歺 $43(加餸每款$8) $53

甜酸齋 $25
麵筋軟滑,盡吸酸甜汁精華👍

陳醋雪耳 $18
涼拌之選,陳醋香甜、木耳爽口,又有清腸胃功能👍

韭菜豬紅 $32
濃濃醬汁滲入一磚磚軟腍豬紅,難以抗拒🥰🥰

2021-04-23
$65 (Dinner)
2021-04-24 70 views
今日行街,經過呢度見到有車仔麵喎!因為都真係好耐冇食過車仔麵喇🤤同埋見到個格局都幾特別😆所以就入咗去試試😋叫咗個三餸麵餐,豬骨湯底幾唔錯,唔係味精湯,一口豆卜索晒湯汁味,好好味😍🤤韭菜餃都算大粒,足料!牛栢葉都幾爽,唔韌🤤不過份量多返少少會開心D😆😋另外好少車仔麵有甜酸齋😍我自己就好鍾意食,所以見到都即點😂😍🤤好食,麵根甜酸度都好平勻😋正!另外豬大腸幾好食,冇異味!水魷魚亦都好爽,夾埋油麵一齊食!好正😂另外我哋仲叫咗2款小食,炸牛筋丸同埋陳醋雲耳🤤😍牛筋丸貌似好韌,但一咬落去又幾Juice😂唔錯!陳醋雲耳就超開胃,蒜蓉加埋陳醋比例剛好🤤👍🏻唔係好濃味,又唔會太酸!會不停咁食😂👍🏻