2022-11-20 682 views
一間很有情調的餐廳因為要慶祝,所以㨂左呢間餐廳餐廳牆身掛有好多幅畫背景播緊純音樂食物份量唔大,但係小食多滋味,岩岩好嗌左 鵝肝多士,封門柳,黑松露蟹肉意大利飯意大利飯係special menu, 唔會時常有上枱用小鐵pan 有好輕微飯焦味, 唔會藝味本身就好淡味嘅蟹肉全間餐廳得兩枱食客,年紀較大嘅女店員都好殷勤招呼我地食飯途中持續聽到普通話視頻嘅聲,同時都有背景純音樂普通話視頻似乎由廚房方向/ 收銀方向傳出黎對於一間咁有情調嘅餐廳,係幾破壞氣氛行去俾錢嘅時間見到有位需要被照顧嘅女士坐喺收銀枱前面睇緊普通話視頻,及將音量開到最大聲向較年輕嘅女店員反映返呢位女士開嘅普通話視頻都嘈講第一次,女店員無反應再講多一次,女店員依然毫無反應加上餐廳衛生環境真係好一般絕對唔會再去幫襯!!
一間很有情調的餐廳
因為要慶祝,所以㨂左呢間餐廳
餐廳牆身掛有好多幅畫
背景播緊純音樂
食物份量唔大,但係小食多滋味,岩岩好
嗌左 鵝肝多士,封門柳,黑松露蟹肉意大利飯
意大利飯係special menu, 唔會時常有
全間餐廳得兩枱食客,年紀較大嘅女店員都好殷勤招呼我地

食飯途中
持續聽到普通話視頻嘅聲,同時都有背景純音樂
普通話視頻似乎由廚房方向/ 收銀方向傳出黎
對於一間咁有情調嘅餐廳,係幾破壞氣氛
行去俾錢嘅時間
見到有位需要被照顧嘅女士坐喺收銀枱前面
睇緊普通話視頻,及將音量開到最大聲
向較年輕嘅女店員反映返
呢位女士開嘅普通話視頻都嘈
講第一次,女店員無反應
再講多一次,女店員依然毫無反應
加上餐廳衛生環境真係好一般
絕對唔會再去幫襯!!

鵝肝多士
封門柳
黑松露蟹肉意大利飯
2022-08-18 687 views
❤️ 法國鵪鶉脾 $168甫上菜, 撲鼻是我最愛的煙燻味! 😍 肉烤的很香, 有丁點乾, 但很好下酒 🍷❤️ 焗法國田螺🐌配薯蓉 $188 用酥皮包著田螺, 驚喜. 薯蓉是新鮮馬鈴薯做的薯蓉~ 很好吃, 很值得一試!⚜️ 黑毛豬項肉 $148 (today special)這是中式炒牛柳的味道, 味道是不錯, 但和法國菜格格不入.❤️ 鮮蠔墨汁飯🦪 $168墨汁超鮮甜! 太愛了墨汁了! 蠔也是細心煎過的, 很好吃!!⚜️拿破崙蛋糕 $88? (價錢不確定)很一般, 中間的夾心有點算雪葩感的雪糕? 酥皮不鬆, 有點硬.我應該會再來這家餐廳, 主菜前菜都很好吃. 只是甜品就.. 去其他店吃吧~ 😂
❤️ 法國鵪鶉脾 $168

❤️ 焗法國田螺🐌配薯蓉 $188

⚜️ 黑毛豬項肉 $148 (today special)
這是中式炒牛柳的味道, 味道是不錯, 但和法國菜格格不入.

❤️ 鮮蠔墨汁飯🦪 $168

⚜️拿破崙蛋糕 $88? (價錢不確定)

2021-05-07
2021-11-05 1084 views
只係四件這個 size 既豬件收咗350 玟。味道可以都無用。 叫佐兩個湯只係來一個,大蝦,生蠔通通無貨。火退沙律160 玟得細碟菜和六片薄火退出嚟要去再食茶記。九龍城很多類似的選擇。不要中伏。
2021-11-05
2021-05-28 1512 views
好耐好耐都無黎食西餐,尋晚老公話同我拍拖,就第一時間諗到呢間餐廳。食物依然保持水準,每個餸廚師都好有心機煮,食材亦好高質素,再黎試真係無失望我地揀左:凱撒沙律- 蔬菜好鮮甜,芝士味道濃厚煎油鴨髀- 火喉剛好,皮同肉都好香意式乳豬- 呢個不得了皮脆肉厚,肉汁超香,我同老公都以為係將乳豬煮過先焗,所以有好多肉汁,後來同廚師傾偈時至知道原來係「生豬」就放入焗爐焗佢仲分享埋焗乳豬心得蘋果批- 本來係一心要再食佢嘅無花果批,但依家唔係當造,唯有蘋果批代替都好好味架好開心隔咁耐再黎都仲可以再食到好有水準都有心嘅食物,我一定會再黎架

我地揀左:
凱撒沙律- 蔬菜好鮮甜,芝士味道濃厚

煎油鴨髀- 火喉剛好,皮同肉都好香
意式乳豬- 呢個不得了
佢仲分享埋焗乳豬心得

都好好味架

2021-05-27
Dinner
九龍城美食處處,巧遇此特色小店。被其外表吸引。有著圓拱大門及raw的外牆。入到去,內裡樓底很高,更掛著不少名畫,遠播放著懷舊的鄉村音樂,令你置身於歐洲小city 的精緻小館。事不宜遲,講下嘢食先!首先係洋蔥湯。味道3.5/5之後再來法式焗田螺,非常驚喜!第一次食可以食的「田螺殼」,細問老闆娘下,先知係餅皮,薯蓉亦好幼滑,配埋田螺,非常推薦。嚟到main course,西班牙紅蝦炒意粉。紅蝦好大隻,而且好多膏,意粉係偏硬嘅口感,我鍾意❤️。老闆娘提示咗一個食法,果然令意粉更滋味。最後叫咗拿破崙蛋糕作結,它是以芒果做汁,每一層脆皮都有汁,另外custard cream 係比較厚身,整體食落係清爽的,唔會好膩。整體今次好滿意,下次再嚟試下需要預訂嘅羊扒先!

事不宜遲,講下嘢食先!首先係洋蔥湯。
味道3.5/5
洋蔥湯

之後再來法式焗田螺,非常驚喜!
法式焗田螺

老闆娘提示咗一個食法,果然令意粉更滋味。
西班牙紅蝦意粉

拿破崙蛋糕

整體今次好滿意,下次再嚟試下需要預訂嘅羊扒先
2020-11-22
洋蔥湯
法式焗田螺
西班牙紅蝦意粉
拿破崙蛋糕
2020-10-02 1562 views
武漢肺炎🦠影響,食肆很難做,今天的晚市只有兩台客。這裏食物質素、環境及招呼也是可以的,有心經營,不妨試一試。老闆娘?店員?招呼好好,好親切😊店子樓底高,空間感大,淡黃色牆上放上特色油畫,好搶眼。佈置簡單配上音樂🎶,舒服😌,好適合幾位朋友舒服飯局。老闆娘特意把小黑板抬到我們桌前,方便看,好殷勤☺️。小黑板寫上今日推介食物,除此之外另有餐牌可考慮。無花果西班牙黑毛豬沙律🥗~沙律整體略嫌不夠凍,但無花果燒🧨過及有糖面,有少少焦香味,火腿雖然有點乾身但好有油香。法國田螺🐚~田螺蒜蓉🧄味好鬼香,未放枱已經聞到,餅皮田螺,蒜蓉同埋蒜蓉都偏鹹。當老闆娘問今日食物點,也有向她反映,她亦認真地想煮的過程及原因,其實係好有誠意。西班牙黑毛豬架🐗~配上甜甜番薯🍠條好過薯條,無咁悶黑毛豬香口有水份,醬汁配答出色,是蘋果🍎還是梨🍐蓉,甜甜酸酸非常可口,很夾。
老闆娘?店員?招呼好好,好親切😊

無花果西班牙黑毛豬沙律🥗~
沙律整體略嫌不夠凍,但無花果燒🧨過及有糖面,有少少焦香味
,火腿雖然有點乾身但
好有油香。
西班牙火腿無花果沙律

法國田螺🐚~
焗法國田螺
西班牙黑毛豬架🐗~
配上甜甜番薯🍠條好過薯條
,無咁悶

黑毛豬香口有水份,醬汁配答出色
,是蘋果🍎還是梨🍐蓉,甜甜酸酸非常可口,
很夾。
西班牙黑毛豬架
2020-09-16
西班牙火腿無花果沙律
西班牙黑毛豬架
2020-06-17 1263 views
平時比較少去九龍城食西餐,一開始行以為自己行錯地方,因為夜晚個條街感覺都比較靜同唔似有餐廳。入到店內,餐廳枱數唔多,但感覺地方都幾闊落。一坐低冷氣係頭頂略為太凍,女侍應都好細心幫我地多次調教。當日餐廳唔算多客,現場播放既音樂,令寧靜既環境添加一點生氣。MENU 選擇較少,但有塊TODAY SPECIAL 黑板上有多啲菜式揀。由於太肚餓關係,未齊人就叫左個沙律食住等,沙律無乜特別普普通通。其間仲叫左兩牒炸雞翼食,唔記得左影相,味道正常,炸得好香口好味。第一次食意式既煮法,燒完既肉仲好多肉汁同肉味,肉味仲好JUICY,佢加入左香草燒製,同平時中式食法感覺好唔同,唯一得四舊係佢缺點,但都幾大份一舊。點餐既時候見到係1 kg 眼都突埋出來,真係好少可見到咁大份,影完靚相,餐廳好好幫我地切埋,如果唔係咁大份都唔知點切好。我地揀左五成熟,可能塊扒太厚既關係,中間有啲部分仲生啲,似得三成熟,不過無乜血水出之餘,成塊扒肉質好味,同埋油脂分佈得好,十分JUCLY 。鴨脾唔會有羶味,但肉質頗為乾身,味道不過不失。最後呢道西班牙海鮮炒飯最失望,成個炒飯好濕身,同埋味道似茄汁炒出來,而所謂海鮮都似係急凍既平價

入到店內,餐廳枱數唔多,但感覺地方都幾闊落。
一坐低冷氣係頭頂略為太凍,女侍應都好細心幫我地多次調教。

意式焗乳豬

1 KG RIB EYE STEAK

影完靚相,餐廳好好幫我地切埋,如果唔係咁大份都唔知點切好。

鴨脾唔會有羶味,但肉質頗為乾身,味道不過不失。

而所謂海鮮都似係急凍既平價海鮮,完全無乜味

另外,佢野飲好少選擇,我地叫左一JER Sangria 飲,唔記得左影相。
重點係極難飲,完全無紅酒味,而且生果仲要係用罐頭雜果,成件事勁淡味,完全唔值$188
而紅白酒就只可以叫佢地員工介紹,因為無野飲既menu,反而開支紅酒好過叫Sangria

整體來講,主菜最為好食同抵食,同埋鋪頭人手少,出餐都幾慢,唔等得會搞到唔耐煩。
每人消費Around $450
2020-06-06
Celebration
Birthday
意式焗乳豬
1 KG RIB EYE STEAK
2020-06-08 788 views
是晚7人慶祝生日 預先訂好枱沙律我覺得普普通通 個火腿吾夠咸香 冇嘜味海鮮意大利飯 食得出個飯佢用上湯餵過但係個蕃茄味就感覺似係落茄汁衣個飯係吾配$188既價錢衣個鴨脾我覺得煮得有少少乾 但味道不錯相信今次只係失手 鍾意佢配蕃薯條!衣個乳豬就冇得頂!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻肥瘦剛好 皮脆內軟又juicy 仲有係吾會好咸味道岩岩好 就算食多幾舊都吾會好膩1公斤牛扒 五成熟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好食。 7個女仔成功將佢K.O甘香 油脂剛好 肉質軟嫩 表面吾乾重要好juicy超正另外都有叫金莎雞翼,黑松露風乾火腿pizza,2支酒每人平均$420
是晚7人慶祝生日 預先訂好枱

沙律我覺得普普通通 個火腿吾夠咸香 冇嘜味

海鮮意大利飯 食得出個飯佢用上湯餵過
但係個蕃茄味就感覺似係落茄汁
衣個飯係吾配$188既價錢

衣個鴨脾我覺得煮得有少少乾 但味道不錯
相信今次只係失手 鍾意佢配蕃薯條!

衣個乳豬就冇得頂!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

1公斤牛扒 五成熟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好食。 7個女仔成功將佢K.O
甘香 油脂剛好 肉質軟嫩 表面吾乾重要好juicy
超正

另外都有叫金莎雞翼,黑松露風乾火腿pizza,2支酒

每人平均$420
慶祝母親節。特登支持黃店。心情本來好好。店面只有兩個人,態度良好。可惜完全唔夠人手去打理成個餐廳,其中一個會有一半時間喺廚房工作。所以⋯1)上菜超級超級超級慢。等咗半個幾鐘都未有得食2)食物質素性價比低。海鮮RISOTTO 只不過係一碟西炒飯look + 西炒飯味道⋯🤬3)嚟之前20分鐘,已經特登打電話黎問了甜品可唔可以寫上 “Happy Mother’s Day”. 店主話唔可以寫,但係有牌。好啦咁我諗住settle左。收線之前我仲特登提佢我叫咩名,諗住佢會記得甜品要加慶祝字句。🥺叫甜品嘅目的就係想畫上完美句號,拎住有慶祝字句嘅甜品一齊影幅相慶祝母親節。🥺甜品嚟到。首先個蘋果批實在太唔靚,已經好失望。仲要冇牌。😱 母親節正日食甜品、仲要已經特登提咗佢、都竟然唔記得?!?!冇左surprise ,已經不能原諒。😡😡😡😡即刻問佢。佢話冇Happy Mother’s Day 牌。WTF?! 甘我打電話嚟嘅時候你又話有?!🤯佢話佢剩係得Happy Birthday 牌。大佬你一早同我講我就唔會叫甜品😒因為嬲,甜品又唔靚,ruin 曬個mood , 冇影到母親節相🤢三個人。一個頭盤、三個主菜、
慶祝母親節。特登支持黃店。心情本來好好。

所以⋯

1)上菜超級超級超級慢。等咗半個幾鐘都未有得食

甜品嚟到。首先個蘋果批實在太唔靚,已經好失望。仲要冇牌。😱

三個人。一個頭盤、三個主菜、一個甜品。埋單過千。性價比超低,嬲住走。

2019-04-13 3090 views
餐廳係南角道街尾比較不顯眼,門口唔算突出,一入到餐廳第一個感覺有啲似去左歐洲舊式餐廳西班牙火腿(36個月)配無花果沙律,醬汁特別酸酸甜甜,係老闆娘親自調製的醋汁西班牙乳豬皮脆肉嫩吾算太多肥膏,調味料唔多食到豬的原味,值得一試西班牙黑毛豬,烹調方法特別**黑毛豬面係蘋果芥末醬汁** 特別要推介西班牙紅蝦意粉,上菜已經香噴噴,老闆娘推介蝦膏撈埋意粉一齊食紅蝦肉嫩夠鮮味最後有無花果撻 (不足係個酥皮焗得太耐有啲苦澀味) 其實香港仲有好多有心特色小店,值得去支持

西班牙黑毛豬,烹調方法特別**黑毛豬面係蘋果芥末醬汁**

紅蝦肉嫩夠鮮味

最後有無花果撻 (不足係個酥皮焗得太耐有啲苦澀味)

其實香港仲有好多有心特色小店,值得去支持

2018-01-22 3413 views
一所不起眼的意大利餐廳,若不是朋友介紹也找不到。餐廳不多人,靜悄悄的,正好會友談天:)我們都喜歡海鮮,還未詳閲菜單,已不約而同的問及當天生蠔情況:)在店主推薦下,先要了一打生蠔。這是來自法國空運抵港。法國生蠔形體不大,但勝在鮮甜,入口有溶化及海洋味,伴隨白酒,香遠益清!這不是蚌,而是法國蛤蜊,肥美奇鮮,煮的恰到好処,加上大蔥蒜香,極品!也是店主推介的鮮活扇貝,只嫌稍乾,是烤焗時間長了,真的有點浪費!這鮮無花果拿破崙給我們帶來最後的驚喜,疊疊香脆清新,是第一次嚐到如此絕配的拿破崙👍🏻

法國生蠔

白酒煮法國蛤蜊

法國生蠔
白酒煮法國蛤蜊
2017-10-08 2782 views
話說我地一家三口去到 場內有兩臺客,一臺一家大細一行十幾人。坐低叫完野食,隔離一家人越來越高漲,噪音大到我地一張臺都聽唔到對方講野,而且因為場地不大,嘈音大過大排檔,加上幾個小朋友繼續亂跑亂叫。我們向唯一的服務員反映,但她毫無行動,只是進了廚房很耐,一直無出來。後來15分鐘後,成個場都無其他服務員。我就唯有自己去和那一家人要求細聲少少,但無得到改善,依然全場一個服務員都無。我只好敲廚房門,廚房內竟然得一個廚師,無任何助手,難怪上菜非常慢,要求該服務員跟進,但她的回應竟然是“你一早入黎都聽到嘈啦!“ 她完全沒有協助我們,態度十分惡劣。我們立刻要求埋單,她竟然發脾氣!永遠不會去!非常劣評。
2017-10-04 1884 views
依間encore 左二次以人均消費一人三百幾, 貴唔貴就見仁見智。 但作為對食物有要求黎講,性價比係高釜頭扒 燒得牛味香濃 肉軟淋淋 充滿牛脂味 味蕾大滿足 食得出是靚牛今次仲叫左燒蠔墨汁飯 墨汁飯煙煙un un 入要有混左少量蠔肉 所以加左一層鮮味 令我一口接一口。行過路過不要錯過
依間encore 左二次

行過路過不要錯過
2017-06-04 1906 views
星期六晚上約了2位好姊妹聚餐,無意中發現這誠意小店👍🏻店內環境舒適,寧靜,是姊妹談心好地方。我們點了:前菜:燒黑毛豬片(香脆味濃)松露蟹肉焗蘑菇凱薩雞翼(即叫即製👍🏻)湯:黑松露湯、洋蔥湯(濃郁、配麵包一流)主菜:安格斯牛扒(材料優質、價格相宜)鵝肝意大利飯甜品:蘋果批配雪糕(誠意之作)梳乎厘每道菜都好味道,而且價錢合理,一定會再光顧,下次一定試龍蝦意大利飯😋😋值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
星期六晚上約了2位好姊妹聚餐,無意中發現這誠意小店👍🏻
店內環境舒適,寧靜,是姊妹談心好地方。
我們點了:

前菜:
燒黑毛豬片(香脆味濃)
松露蟹肉焗蘑菇
凱薩雞翼(即叫即製👍🏻)

湯:
黑松露湯、洋蔥湯(濃郁、配麵包一流)

主菜:
安格斯牛扒(材料優質、價格相宜)

甜品
蘋果批配雪糕(誠意之作)
梳乎厘

值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
2017-06-03
2016-12-26 2000 views
Boxing Day 我家主子話去九龍城食晚飯,二揀一,泰國菜定西餐,因為好掛住呢度嘅無花果批,決定再黎。首先生蠔,保持一貫水準,唔失望。第二度菜係白酒煮法國聖子,因為早兩日喺另一餐廳已食左白酒煮青口,今日老闆娘推介聖子。第一次食白酒煮嘅,原來可以咁香主菜鵝肝意大利飯,本來係想食法國藍龍蝦意大利飯,但今晚龍蝦賣哂......我係好怕食意大利飯嘅,但呢度令我再食,因為佢個飯係唔會濕到淋,個汁仲啱啱好,我食左一半!今次個鵝肝同呢個忌廉汁夾到呢⋯⋯另外仲有法國野豬,當然係慢煮,等左好耐,但係好值得,入口肉汁好香,同埋豬味好濃,係豬味濃,唔係平時豬嘅「酥」味。佢嘅配菜薯條並唔係普通薯仔整,係好甜嘅蕃薯條,所有配菜清哂!最後我掛住嘅無花果批,回味回味好回味。個批好薄但鋪滿無花果,就係因為佢薄,就算食到好飽都一定食得落我地食甜品時老闆娘先可以坐喺度嘆罐可樂,好喜歡老闆娘對食物對烹煮嘅堅持態度同執著,所以佢做出黎嘅食物真係好有「心」一定會再黎食嘅

首先生蠔,保持一貫水準,唔失望。

一定會再黎食嘅

生蠔