1K
2023-12-30 77 views
媽咪想食潮州菜🤔帶咗佢去灣仔有名嘅「正潮樓」😬.滷水鵝片(例)🪿鵝片肉質腍身入味😋帶薄層鵝皮,滷水汁味道甜鹹適中👍🏻加上白醋,更開胃,底下有滷水豆腐同滷水花生🥜.脆皮九肚魚🐟外金黃薄脆😆裡面魚肉嫩滑無骨😌可以沾上少量醬汁食用☺️.汕頭煎蠔烙🍳蠔肉新鮮脹卜卜🦪蛋皮中怖滿蔬菜🥕食落香脆,又食到蠔嘅鮮味同蛋香🤤魚露將蠔烙味道更加提鮮😗.煎蝦米筍粿🥠粿皮軟糯酥脆😝裡面有蝦米🦐冬菇🍄蔬菜🥬幾有特色😉.香片🫖
媽咪想食潮州菜🤔帶咗佢去灣仔有名嘅「正潮樓」😬
香片🫖
  • 滷水鵝片
  • 汕頭煎蠔烙
  • 脆皮九肚魚
2023-12-27 77 views
灣仔多選擇 菜品夠多樣化的潮州菜館~ 滷水鵝片($168) 滷水基本上係打冷必點 啖啖肉無骨好方便 鵝香同油脂感冇想像中重 例牌份量唔算少 雖然底下有一層滷豆腐同花生 但好入味好正!前菜豬腳凍 ($108) 有點兒失望 食落胡椒味道調味過重 質地都一般般⋯ 反而潮式海鮮粥超級大碗 好足料 鮮味十足 呢個值得一試~ 另外必點的汕頭煎蠔烙 ($108) 唔係炸得好脆好油膩個款 比較軟身口感綿密 蠔仔夠大粒。小食韭菜粿就煎炸得夠酥脆 外皮好軟糯 韭菜餡好夠鹹香 超級惹味!最後整多一碗清心丸綠豆爽 甜品夠晒暖笠笠 唔算好甜㗎。

正潮樓可謂小編最愛的潮洲菜餐廳味道正宗,食物好吃魚露浸花甲 $188花甲鮮甜,每隻又大又肥美,無沙無泥魚露鹹味大大帶出花甲的鮮甜鵝紅$78鵝紅吸入滷水精華,十分入味口感堅韌,令人回味無窮梅醬伴海蜇 $168海蜇爽口Q彈梅醬味帶酸甜,非常開胃方魚炒芥蘭 $128芥蘭顏色翠綠,口感清爽鮮甜方魚粒令芥蘭更加惹味肉碎蠔仔粥(例) $168蠔仔粥鮮味,蠔肉肥美,質感柔軟總括而言,餐廳質素一直都能維持高水準食材新鮮美味
正潮樓可謂小編最愛的潮洲菜餐廳
味道正宗,食物好吃

魚露浸花甲 $188
花甲鮮甜,每隻又大又肥美,無沙無泥
魚露鹹味大大帶出花甲的鮮甜

鵝紅$78
鵝紅吸入滷水精華,十分入味
口感堅韌,令人回味無窮

梅醬伴海蜇 $168
海蜇爽口Q彈
梅醬味帶酸甜,非常開胃

方魚炒芥蘭 $128
芥蘭顏色翠綠,口感清爽鮮甜
方魚粒令芥蘭更加惹味

肉碎蠔仔粥(例) $168
蠔仔粥鮮味,蠔肉肥美,質感柔軟

總括而言,
餐廳質素一直都能維持高水準
食材新鮮美味
2023-12-18 71 views
昨晚在這店內點了一個滷水豬肉,95%都是肥膏只有5%係瘦肉,同侍應講這個豬肉你會吃嗎?她理直氣壯地回答說,來貨也是肥肉,態度惡劣之極,而家大家明白點解而家啲人鍾意北上消費,其他菜式也只是一般,香港要找一間似樣的潮州菜館真有這麼難嗎?
2023-12-15 83 views
滷水鵝片🥰鵝味香濃夠充實,肥瘦岩岩好,唔會太瘦或者太肥,口感夠哂軟潤,仲有D彈性,味道鮮美,口感好好。配埋滷水豆腐,味道唔會太鹹,口感嫩滑,愈嚼愈香,味道夠豐富!黃花魚🥰魚肉厚身,夠哂鮮甜味美,再配上普寧豆醬,豆醬濃郁鹹香十足既香氣同黃花魚完美融合。肉碎蠔仔粥🥰粥係粒粒分明十分完整,所以口感好有咬口,一D都唔糊爛。仲有小小芫荽用做提味。鮮味十足!老菜脯燉豬肚湯🥰鮮甜唔燥熱,好有胡椒香同老菜脯獨特既香味,好好喝。

好耐都冇食潮州菜,今晚就約咗好友過嚟呢一間好出名嘅潮州菜館大快朵頤。七點幾黎到,幾乎全場爆滿,好彩仲有一張兩人枱,先唔使等位。.睇完餐牌買之後我哋叫咗:(例)滷水鵝肉 $138(半份)鵝肝 $128(例)梅汁焗豬手 $128(位)肉碎蠔仔粥 $70(位)富果甜芋泥 $48.佢哋嘅餐牌,有啲係半份,有啲係一份,有啲係例牌,有啲按位數計,記得要睇清楚。.首先係佢哋嘅滷水鵝肉同鵝肝,呢兩樣嘢都係我哋期待已久嘅,鵝肉味濃而不過鹹,質感細膩柔軟,鵝肝則粉綿粉綿的,而且好厚切,口感不錯,另外有驚喜嘅係佢哋嘅滷水豆腐,豆味重,而且好滑溜,不錯,果然一個好嘅滷水汁,會令到滷味點整都好食。.跟住就係焗豬手,豬手焗得非常軟爛,幾乎入口即化,帶有微酸微甜嘅梅味,非常下飯,而且啖啖食落去都膠原滿滿嘅感覺。.肉碎蠔仔粥係是晚嘅飛佛,望落去好似好水,點知食落去每一啖粥水都非常清甜,米粒軟硬度剛剛好,而且蠔仔份量足,下次來決定叫個大嘅。.最後甜芋泥亦值得一試,質感好稠身,芋頭味突出,低甜帶點油香,望落細細兜,其實非常飽,完全夠兩個人食。~~~正潮樓 灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖
睇完餐牌買之後我哋叫咗:

~~~
正潮樓
灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖
2023-12-13 59 views
每次想起吃潮州菜,都必然想到這裏,今晚便來到這裏再吃一次潮州美食。滷水鵝片$138,平常點滷水鵝,都會要滷水鵝件,因為可以吃到骨肉的滋味,不過這裏的滷水鵝肉,實在很有滷水的香味,所以每次來到這裏,都會點滷水鵝肉一碟。汕頭煎蠔烙$108,這裏的煎蠔烙和傳統的有點分別,沒有太多薯粉,不過鴨蛋份量十足,可以吃到鴨蛋的香味,不過個人喜愛有薯粉的煎蠔烙多一點。朥粕春菜煲$118,春菜是潮州菜的名菜,這裏以豬油渣的脂肪,帶起了春菜的味道,春菜軟腍可口,吸收了脂肪之後,非常滋味。蠔仔肉碎粥$70,蠔仔味道鮮甜,湯底的味道正宗,就算一碗,都夠兩人享用。福果甜芋泥$48 ,芋泥的甜度適中,加上福果的甘香,是正宗的潮州甜品。

2023-12-12 58 views
正潮樓位於灣仔謝婓道117號地下由灣仔地鐵站A1出口行5分鐘就到餐廳提供一人餐選擇$338菜膽燉魚翅湯底清味道燶郁翅的分量多一梳梳金華火腿絲分量多一大紮蛙蛙菜燉到淋晒上菜時會附上芫荽同醋令到食客更開胃滷水鵝肉滷水汁味道剛好豆腐入味非常嫰滑鵝肉淋身沒有肥膏放心享用花生大粒淋身果然招牌整得好好白灼青菜菜心翠綠非常爽口分量多有十幾條白飯米飯剛好比較軟熟清心丸綠豆爽$48綠豆係化開散令口腔充滿綠豆清香清心丸偏淋身易咬我比較喜歡彈牙的口感
正潮樓位於灣仔謝婓道117號地下

2023-12-11
  • 滷水鵝片
  • 清心丸綠豆爽
2023-12-11 72 views
裝修得好靚,光猛寬敞,坐得舒服,價錢唔貴,地點非常方便,灣仔地鐵站A1出口唔使兩分鐘就行到。 估唔到平日晚餐時間都幾full, 要記得book位。特色嘅潮州菜都有,鵝片、反沙芋、糖醋麵、花蟹等等,價錢大眾化,家人聚餐唔錯嘅選擇👍職員服務殷勤, 有介紹鹵水、潮州菜等等嘅潮州菜式,仲嗌左兩個糖水,好好食。🥢例牌鵝肉鵝片食得太多,今次試下鵝肉🤤分量好多, 最正係鵝中間精盈剔透既筋部,鵝肉無骨,鹵水以紅糖、鹽、醬油、南薑、桂皮八角等材料烹製,非常美味!🥢豆醬焗嫩雞一上碟已經陣陣熱氣,香噴噴,豆醬焗嘅雞肉,唔會好死咸,香濃既汁拌著一齊食,非常夾。🥢汕頭煎蠔烙薄身既蠔烙唔會係平似食開厚粉既蠔餅,滿滿既蠔仔,一定要趁熱食❣️脆卜卜😋不過就算放涼左都不減美味,兩個女仔都清晒一㡳。🥣清心丸綠豆爽、甜椰汁雪耳用心製作即甜品👍足料,其實潮洲餐店贏晒平時甜xx個d只係糖漿既甜品,齋黎食糖水都抵!💯地點、價錢、服務、質素,絕對物超所值❣️研究下,原來餐廳由國家級大師傅坐鎮!難怪咁好食啦! 加上坐得舒服,過年過節生日慶祝,約親戚朋友嘅一個好地方❣️
裝修得好靚,光猛寬敞,
坐得舒服,價錢唔貴,
地點非常方便,灣仔地鐵站A1出口唔使兩分鐘就行到。
估唔到平日晚餐時間都幾full, 要記得book位。

特色嘅潮州菜都有,
鵝片、反沙芋、糖醋麵、花蟹等等,
價錢大眾化,家人聚餐唔錯嘅選擇👍

職員服務殷勤,
有介紹鹵水、潮州菜等等嘅潮州菜式,仲嗌左兩個糖水,好好食。

🥢例牌鵝肉
鵝片食得太多,今次試下鵝肉🤤
分量好多, 最正係鵝中間精盈剔透既筋部,
鵝肉無骨,
鹵水以紅糖、鹽、醬油、南薑、桂皮八角等材料烹製,非常美味!

🥢豆醬焗嫩雞
一上碟已經陣陣熱氣,香噴噴,
豆醬焗嘅雞肉,唔會好死咸,
香濃既汁拌著一齊食,非常夾。

🥢汕頭煎蠔烙
薄身既蠔烙唔會係平似食開厚粉既蠔餅,
滿滿既蠔仔,一定要趁熱食❣️脆卜卜😋
不過就算放涼左都不減美味,
兩個女仔都清晒一㡳。

🥣清心丸綠豆爽、甜椰汁雪耳
用心製作即甜品👍
足料,
其實潮洲餐店贏晒平時甜xx個d只係糖漿既甜品
齋黎食糖水都抵!

💯地點、價錢、服務、質素,絕對物超所值❣️
研究下,原來餐廳由國家級大師傅坐鎮!難怪咁好食啦!
加上坐得舒服,
過年過節生日慶祝,約親戚朋友嘅一個好地方❣️
2023-12-10 80 views
朋友推介呢間正潮樓食過話幾正宗~看看特別推介餐牌價格定位唔算貴亦有晚市特惠套餐供應。收款處有幅蔡瀾字畫~鵝粉肝 $128有3塊,不過非常大塊且厚度夠,入口有即溶感覺,挺高質!底有豆腐都入味 滷水鵝肉 $138 例 鵝肉無骨,滷得非常出色~ 份量不少是必點的首選!煎韭菜粿 $58/4粒 足料,但口感不是煙韌的沙茶牛肉炒粿條 $148很大碟炒得惹味蠔仔肉碎粥 $70/ 位 除了脹卜卜蠔肉,仲有魚仔乾、肉碎、冬菜等,兩人食都足夠!

朋友推介呢間正潮樓食過話幾正宗~

看看特別推介餐牌價格定位唔算貴

亦有晚市特惠套餐供應。

收款處有幅蔡瀾字畫~

鵝粉肝

$128有3塊,不過非常大塊且厚度夠,
入口有即溶感覺,挺高質!
底有豆腐都入味

滷水鵝肉 $138 例

鵝肉無骨,滷得非常出色~ 份量不少
是必點的首選!

煎韭菜粿 $58/4粒
足料,但口感不是煙韌的

沙茶牛肉炒粿條 $148
很大碟炒得惹味

蠔仔肉碎粥 $70/ 位
除了脹卜卜蠔肉,仲有魚仔乾、肉碎、
冬菜等,兩人食都足夠!
2023-11-29
  • 滷水鵝肉
  • 鵝粉肝
2023-12-10 77 views
同朋友去咗港島區搵野食,高質潮州菜真心唔錯,成個都好旺場!滷水鵝肉 (例)唔好以為例牌好細碟,都係滿潮一碟,食潮州菜必點,滷水味都好足,我自己特別鐘意佢嘅點汁,酸酸地好開胃!入面仲有豆腐Tim芋頭炒香飯都幾大一煲,2-3個人食都好夠!飯香足,芋頭都特別多! 值得一試脆皮九肚魚魚肉好細嫩,皮炸得好脆,一定要熱食先好食!潮汕鼠穀粿超得別,可能第一次食,好軟糯,甜甜地,有種特別香味,都算係好有特色,我都好鐘意
同朋友去咗港島區搵野食,高質潮州菜真心唔錯,成個都好旺場!

滷水鵝肉 (例)

脆皮九肚魚

魚肉好細嫩,皮炸得好脆,一定要熱食先好食!

潮汕鼠穀粿

2023-12-07 88 views
間唔時都會心思思想食潮州菜,朋友推介咗依間正宗潮州菜館比我,即刻訂位試一試。入座後睇餐牌見到好多少見嘅潮州菜式,不過知自己眼寬肚窄難以一一品嘗晒,就揀咗幾款經典嘅菜式試吓先。暖胃之選老菜脯豬肚湯,湯頭顏色好深,飲落好濃郁胡椒味好出,所以更適合秋冬飲啊。豬肚都煲到腍左唔難咬,可以清埋啲湯渣。潮州菜必食一定係滷水項目啦!滷水鵝片份量都唔少,鵝片軟腍唔柴,皮位帶油脂香。鵝片下面仲藏咗滷豆腐,十分嫩滑呢!川椒雞頸肉好惹味,味道好帶勁,以往食過一啲辣味係比較Mild,依度嘅係好啱我地重口味人士。雞頸肉富彈性仲帶啲脆脆口感,好有特色。糖醋煎伊麵撒上糖及醋,表層好香脆內裡仲帶濕潤,功夫好到家。最後來碗清心丸綠豆爽甜品結尾。清心丸係軟軟QQ的,有啲似軟糖口感呢!綠豆好綿,甜度不會太高,係幾清爽嘅甜品選擇。

豬肚都煲到腍左唔難咬,可以清埋啲湯渣。

潮州菜必食一定係滷水項目啦!
滷水鵝片份量都唔少,鵝片軟腍唔柴,皮位帶油脂香。
鵝片下面仲藏咗滷豆腐,十分嫩滑呢!

雞頸肉富彈性仲帶啲脆脆口感,好有特色。
糖醋煎伊麵撒上糖及醋,表層好香脆內裡仲帶濕潤,功夫好到家。

綠豆好綿,甜度不會太高,係幾清爽嘅甜品選擇。
2023-12-03 97 views
有响螺食, 好開心呀! 更開心是價錢適中, 唔肉尺。 記得從前爸媽話 潮州店食响螺好貴, 要3千幾蚊 一塊, 嚇得我唔敢叫嚟食。 今日在正潮樓有得食, 價錢一半都唔駛, 仲要係游水新鮮貨, 好堅呀, 食得我好開心, 以後會再來食响螺。
2023-11-28 2682 views
媽媽很喜歡食潮州菜,可是屋企附近的潮州小店早前已經結業。我係灣仔搵來這間傳統正宗的潮州菜,同媽媽一齊過來回味一下家鄉風味😚👭🥢滷水鵝片($168),一碟鵝片整齊地一片片地排列出來,鵝片下就是一塊塊的滷水豆腐和滷水泡花生。每片的鵝片的厚度平均,肉質腍身、醃得夠哂入味,薄薄的鵝皮,脂肪比例並唔多,但甘香美味,雖然是例牌小碟,但份量一點也不少。🪿😋汕頭煎蠔烙($108),蠔餅粒粒的蠔肉脹卜卜,又大大粒,而且蠔仔佔鴨蛋的比8:2,相當足料,鴨蛋煎得較為薄身,蛋皮黃金香脆,魚露和蠔餅是最佳配搭,將蠔的味道更加提鮮。🍳🦪芋頭炒香飯($128),整鍋飯用鍋仔炒,夠哂鍋氣,炒得又夠乾身,飯粒粒分明,而且又很保溫,芋頭非常香,口感鬆軟很綿密。除左芋頭外,炒飯還有香菇粒、燒肉粒、香蔥,整個飯炒得相當出色,值得一食。🍠🍚🔥煎韭菜粿($58),每粒的菜粿都是晶凝通透,皮薄韭菜又多,外皮又煎得脆口帶點煙韌,粿品包滿了韭菜,味道香濃,加少少潮式辣醬,更加惹味。☺️👍🏼清心丸綠豆爽($48),是最後的飯甜品,綠豆爽唔會好甜,綠豆有幫助清除熱氣、去濕的效用,清心丸粒粒透明煙韌,很喜歡這種口感。😚😍整體而言,這間正潮樓價

滷水鵝片

汕頭煎蠔烙

將蠔的味道更加提鮮。🍳🦪

煎韭菜粿

清心丸綠豆爽

整體而言,這間正潮樓價格合理,而且是一間出色的傳統潮州菜出品,絕對很有家鄉風味。可謂性價比極高。😄👏🏼
滷水鵝片
汕頭煎蠔烙
煎韭菜粿
清心丸綠豆爽
2023-11-28 105 views
店名: 正潮樓地址: 灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖灣仔站A1出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今次黎到位於灣仔古色古香嘅潮州菜館🍲由國家級大師傅👨🏻‍🍳坐鎮,呈現到傳統潮州菜餚🤩潮州凍鮑魚❤️❤️❤️❤️❤️$328@4隻鮑魚口感彈牙爽口,食落煙韌,佐以配料一齊食用,味道帶微酸,十分開胃😌馬友魚❤️❤️❤️❤️$238必食’魚飯’,凍魚食法得潮州菜先有,魚肉嫩滑,毫無腥味,點上醬汁就更惹味😋魚露浸花甲❤️❤️❤️❤️❤️$188潮州菜必叫之選,花甲十分鮮甜,以魚露浸泡,令鮮味更加特出😍欖仁南瓜羹❤️❤️❤️❤️$68材料十足,有南瓜、粟米等多種配料,口感豐富,甜甜地😋
店名: 正潮樓

潮州凍鮑魚❤️❤️❤️❤️❤️
$328@4隻

馬友魚❤️❤️❤️❤️

魚露浸花甲❤️❤️❤️❤️❤️
潮州菜必叫之選,花甲十分鮮甜,以魚露浸泡,令鮮味更加特出😍

欖仁南瓜羹❤️❤️❤️❤️
材料十足,有南瓜、粟米等多種配料,口感豐富,甜甜地😋