2024-04-20 752 views
附近新開了高檔潮洲菜館「正潮樓」,難得大夥兒有空聚在一起,當然把握機會大快朵頤!環境優雅,座位舒適,廂房可供十多人用餐。潮式功夫茶,餐前餐後都自動奉上,茶味香醇!有茶也要有酒,今晚的精酿原漿啤酒,口感醇厚,沒有一貫啤酒的苦澀味,連平日不喝啤酒的朋友都覺得不錯。茶酒過後,先來三年老鵝頭,獅頭鵝養滿三年,升價十倍!配上濃郁的滷水汁,異常入味。當中以鵝髻的膠原及去骨鵝頸皮肉最為上品,一試難忘。潮式醃膏蟹醃膏蟹都有不可抗拒的魔力,單是賣相已經令人垂涎!醃蟹的膏勁多勁爆,生醃的蟹肉有如啫喱果凍的口感,加上潮式的特制醬汁,帶出蟹的鮮甜,好吃到停不了口。潮式醃海蝦海蝦質感相對實淨,濃稠的醬汁入味之餘,又不會搶去海蝦本身的鮮甜味,處理得非常好,啖啖都品嚐到蝦隻的味道!明爐燒響螺,響螺由於無法人工飼養,野生的都身價不菲;加上炭燒的工序繁複,故此這度菜式屬高檔次的潮州菜。明爐螺肉口感跟鮑魚相似,味道濃郁鮮甜。螺尾即是螺肝,帶回甘的味道。橄欖燉鴨湯,橄欖的酸味頂替了檸檬,而且酸味相對輕一點,用來做燉鴨湯更合口味。燉湯清澈見底,橄欖微酸吊出鴨鮮味,好飲有益!脆皮酸甜蠔炸漿厚薄適中,夠脆夠熱,蠔身超大隻,蠔味鮮
環境優雅,座位舒適,廂房可供十多人用餐。
潮式功夫茶,餐前餐後都自動奉上,茶味香醇!
潮式醃膏蟹
醃膏蟹都有不可抗拒的魔力,單是賣相已經令人垂涎!
潮式醃海蝦
明爐螺肉口感跟鮑魚相似,味道濃郁鮮甜。
螺尾即是螺肝,帶回甘的味道。
脆皮酸甜蠔
炸漿厚薄適中,夠脆夠熱,蠔身超大隻,蠔味鮮濃,其實不放醬汁,也絕對好味😋
香炒瑤柱鬆
潮式生菜🥬包,生菜爽嫩,瑤柱滿滿的,加上肉碎炒香,嘆完一輪重味海鮮,味覺驟然清新起來 😁😁
玉枕炆白菜,手工菜一度,用了津白包裹著由豬頸肉、鮮蝦、蝦米、冬菇剁碎的饀料;津白嫩滑無渣,一咬即開,啖啖皆美味 👍
富貴石榴蟹
還是手工菜式,蝦仁打膠,鮮蟹拆肉,雞蛋做皮,包好還要一打個結,不得不讚👍。饀料味道鮮美,質感爽彈,蛋皮夠薄,正!
朥粕春菜煲,朥粕即豬油渣, 潮州菜中的家常菜式,本身都是春菜煲的擁躉,春菜夠腍滑,簡單平凡的好味道
正潮樓的點心全家福,一次過點齊所有點心,是一份豪氣!真心要夠人多,才可以豪一轉,大家嚷著吃這吃那,氣氛真的好到極點!😂😂😂
2024-01-08 3676 views
🩷 正潮樓📍灣仔富通大廈地下2號舖------------------------------1️⃣ 鵝三寶(鵝掌、鵝翼,鵝肝) $268推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鵝掌 鵝翼滷得入味🤩味道適中 不會死鹹 帶有淡淡的甜味 肉質軟淰 入口即化🥰鵝肝更為出色 粉粉嫩嫩的口感一流🥹墊底的豆腐和花生也相當入味2️⃣ 滷水鵝片(例) $168推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鵝片入味 而且鵝味濃郁😍肥瘦適中 皮薄 師傅刀工出色 厚薄適中均勻3️⃣ 普寧豆腐 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豆腐外脆內軟 熱辣辣🤩金黃的外皮包裹着滑嫩的豆腐 不錯😆4️⃣ 汕頭煎蠔烙 $108推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蠔烙煎得香脆 外表黃金可口🥰 餡料份量十足 蠔仔的份量很多 啖啖肉🙈咬下去不太腥 可加入胡椒粉和蘸醬 5️⃣ 腩肉炆涼瓜 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻跟想像中的炆涼瓜有很大分別 涼瓜原條上 而且是有湯的 味道一點也不苦 清淡中帶點甘甜 不錯😍最驚喜的是厚厚的大花菇 軟淰入味 6️⃣ 老菜脯豬肚湯(位) $68 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻味道較濃 黑胡椒味道非常重🙈豬肚味道不太突出 不推薦7️⃣ 鹹檸檬燉鴨(位) $68推薦指數:👍🏻👍🏻
🩷 正潮樓

推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
味道較濃 黑胡椒味道非常重🙈豬肚味道不太突出 不推薦

7️⃣ 鹹檸檬燉鴨(位) $68
推薦指數:👍🏻👍🏻
非常有創意😂上枱時檸檬在湯面浮沉 聞起來有檸檬的酸味 惟喝下去非常鹹😂味道相當衝擊 不建議試

8️⃣ 富果甜芋泥(位) $48
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
芋泥軟糯香甜 不錯😍甜味不是白糖的死甜 有淡淡香芋的甜味 但一個人食完一碗會比較膩😂

9️⃣ 甜椰汁雪耳(位)$48
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
大推🤩很好吃 椰汁非常香濃 雪耳營養豐富 口感爽滑可口 一定要食😋

🔟 芝麻落湯錢 $128
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
這是包裹着黑香芝麻 花生碎的糯米糍🤩糯米糍米香十足 十分煙韌 不錯🥰

整體食物水平中上😍座位亦舒適 侍應態度很好 點菜時會閒聊 並了解客人的口味 再建議合適的菜式和份量 亦會會主動換碟 加水😆

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-12
【正潮樓|傳統正宗潮州菜感受🎉】心血來潮想食中式鵝肝,朋友帶我嚟到灣仔「正潮樓」,起初以前是很古老的潮洲打冷類型,原來是新潮潮菜,裝修好簡潔,光線充足座位闊落坐得很舒服。..👍🏻蝦棗拼蟹棗例牌份量每款4粒,炸得外脆金黃,咬開啖啖肉,蝦肉蟹肉都清晰可見,很喜歡彈牙口感和鮮味,雖然有酸醬給我們調味,但本身都味道幾鮮和濃味。..👍🏻魚露浸花甲很是特別冷盤,具潮洲風味。除魚露外亦有淡淡酒香,花甲已輕輕煮熟再用上魚露、酒、等特製調味浸泡,功夫手工菜。花甲大大隻,肉厚鮮甜惹味,份量比預期中多,性價比高。..👍🏻鵝粉肝(半份)朋友是因着這碟神級鵝粉肝而帶我嚟果然名不虛傳,鵝粉肝稱之為粉肝,相信除了顏色粉粉嫩嫩外,其口感都滿口粉粉軟滑效果,鵝肝很香,完全沒有滯口感,但因想吃多款食物,所以只點半份,二人食剛剛好。鵝粉肝底的豆腐和花生都是高質素的,可以獨當一面。..👍🏻朥粕春菜煲「朥粕」裡的「朥」是豬油的意思,「朥粕」是豬油渣也,是潮州菜中的代表菜之一,豬油渣嘅香令到春菜特別爽脆清甜。春菜並非春天才有的,潮州人習慣在立春後用春菜入饌,取其迎春接福的好意頭。..👍🏻福果甜芋泥福果在這裡其實是銀杏白果,廚師將
【正潮樓|傳統正宗潮州菜感受🎉】

👍🏻蝦棗拼蟹棗

👍🏻魚露浸花甲

👍🏻鵝粉肝(半份)

👍🏻朥粕春菜煲

👍🏻福果甜芋泥
福果在這裡其實是銀杏白果,廚師將銀杏用糖炆煮成蜜餞,軟軟糯糯,芋泥份量十足,香濃芋香,口感順滑綿密,杰身幾飽肚,值得留肚品嘗。

👍🏻清心丸綠豆爽
清心丸又是潮州糖水代表,傳統清心丸是用一種名為城鵝的粉搓成,蒸熟後切成粒粒,放入糖水中煮,很多時配上開邊綠豆,成為今次這個糖水。今次嘅清心丸煙煙韌韌,綠豆有淡淡清香,熱食暖暖的,雖不及凍食清涼,但的確有一份完滿感覺。

📯正潮樓
📍灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖 (TEL: 21856718) (WhatsApp:98181382)
🚗港鐵灣仔站 A1 出口, 步行約3分鐘

#香港 #香港旅行 #香港美食 #香港探店 #香港中菜館 #正潮樓 #灣仔 #潮州菜 #灣仔
2023-11-27
  • 福果甜芋泥
  • 蝦棗拼蟹棗
2023-11-28 2645 views
媽媽很喜歡食潮州菜,可是屋企附近的潮州小店早前已經結業。我係灣仔搵來這間傳統正宗的潮州菜,同媽媽一齊過來回味一下家鄉風味😚👭🥢滷水鵝片($168),一碟鵝片整齊地一片片地排列出來,鵝片下就是一塊塊的滷水豆腐和滷水泡花生。每片的鵝片的厚度平均,肉質腍身、醃得夠哂入味,薄薄的鵝皮,脂肪比例並唔多,但甘香美味,雖然是例牌小碟,但份量一點也不少。🪿😋汕頭煎蠔烙($108),蠔餅粒粒的蠔肉脹卜卜,又大大粒,而且蠔仔佔鴨蛋的比8:2,相當足料,鴨蛋煎得較為薄身,蛋皮黃金香脆,魚露和蠔餅是最佳配搭,將蠔的味道更加提鮮。🍳🦪芋頭炒香飯($128),整鍋飯用鍋仔炒,夠哂鍋氣,炒得又夠乾身,飯粒粒分明,而且又很保溫,芋頭非常香,口感鬆軟很綿密。除左芋頭外,炒飯還有香菇粒、燒肉粒、香蔥,整個飯炒得相當出色,值得一食。🍠🍚🔥煎韭菜粿($58),每粒的菜粿都是晶凝通透,皮薄韭菜又多,外皮又煎得脆口帶點煙韌,粿品包滿了韭菜,味道香濃,加少少潮式辣醬,更加惹味。☺️👍🏼清心丸綠豆爽($48),是最後的飯甜品,綠豆爽唔會好甜,綠豆有幫助清除熱氣、去濕的效用,清心丸粒粒透明煙韌,很喜歡這種口感。😚😍整體而言,這間正潮樓價

汕頭煎蠔烙

將蠔的味道更加提鮮。🍳🦪

煎韭菜粿

清心丸綠豆爽

整體而言,這間正潮樓價格合理,而且是一間出色的傳統潮州菜出品,絕對很有家鄉風味。可謂性價比極高。😄👏🏼
煎韭菜粿
清心丸綠豆爽
2024-05-14 0 views
想喺灣仔食潮州菜咁,咁就上網搵吓邊度好食呀,搵到呢一間叫正潮樓。仲以為禮拜一係唔使訂位,點知呢咁蹺都坐滿晒人,咁佢哋安排咗我哋坐喺間包房,所以我哋都好感謝佢。我哋點咗啲潮州菜最應該食㗎啦,有滷水鵝腸啦,滷水鵝片啦,仲有一個川椒雞,同埋一個燉湯。鵝腸同埋鵝片呢都非常之好食,燒雞其實都炒得好食㗎,不過佢嘅川椒葉實在太少啦,我記得我以前喺第二度食嘅話,好多川椒葉俾你!呢間舖頭呢,睇菜單都好多係做商務套餐或者係宴請,所以下次都可以嚟試吓佢嗰啲set 。

2024-04-22
潮州菜最出色,就是紅燒翅! 要吃就吃最好! 豪一豪, 又翅又燕窩 都只係 $1000 多d.. 二人晚市套餐可以選擇鮑魚、海參、紅燒翅、紅燒燕窩 另外再加三個小菜 人均$500 左右 我哋揀左 紅燒翅同埋紅燒燕窩 紅燒魚翅 翅量超多 湯底濃郁, 魚翅粗身 呢個價錢去澳門食都無咁平 紅燒燕窩 滿滿的燕窩 非常幸福鹹味嘅燕窩比較少食,感覺就好似一個非常矜貴嘅湯羹 燕窩唔係碎燕,是一梳-梳的 女士恩物汕頭煎蠔烙 非常香口,蠔仔鮮嫩 , 蠔仔肉大隻juicy 脹卜卜的菜脯炒粿條 微辣 惹味芝麻落湯錢 非常出色的餐後甜品 又唔會過甜
潮州菜最出色,就是紅燒翅! 要吃就吃最好!

豪一豪, 又翅又燕窩 都只係 $1000 多d..

人均$500 左右

我哋揀左 紅燒翅同埋紅燒燕窩

紅燒魚翅 翅量超多 湯底濃郁, 魚翅粗身
呢個價錢去澳門食都無咁平

紅燒燕窩 滿滿的燕窩 非常幸福

鹹味嘅燕窩比較少食,感覺就好似一個非常矜貴嘅湯羹

燕窩唔係碎燕,是一梳-梳的
女士恩物

菜脯炒粿條 微辣 惹味

芝麻落湯錢 非常出色的餐後甜品
又唔會過甜
2024-05-03 41 views
今日同朋友嚟呢一間食潮州嘢嘅餐廳,位於灣仔,佢嘅位置都尚算方便,唔會太難搵,難得收工約埋班朋友食潮州嘢,點可以唔試吓呢度嘅鵝片,鵝片嚟講我哋都覺得幾好食,本身個滷水汁非常出色,而且鵝片送酒一流, 豆腐亦都非常入味,鍾意食潮州滷水嘢嘅朋友絕對唔可以錯過呢一個鵝片,另外我哋叫咗糖醋煎伊面,都非常好食,出邊好少可以做到呢一個水準,而且脆博博熱辣辣,味道都做得唔錯,下次會再返嚟幫襯,絕對係可以聚會嘅好地方!
2024-04-11 88 views
叫上朋友吃晚飯,潮州打冷確實是不錯的選擇,散叫一些餸菜,環境氣氛也夠熱鬧!這間打冷店位於灣仔,晚市客人絡繹不絕,主打各款潮式鹵水拼盤,亦有些地道的潮式菜品和粿可以一嘗,整體味道質素也不錯!------------------------------🍳◖煎九肚魚烙◗ $138作為招牌菜,九肚魚份量亦不少,煎得外酥內嫩,香口富有蛋香,口感味道亦不錯,但小心會有細小的魚骨~🐟◖凍食黃花魚◗ $218凍魚確實是潮州菜必食,店家先幫黃花魚去掉魚骨,加上魚汁啫喱,可以根據個人口味沾上少許普寧豆醬,吃上去更鮮更香!🍜◖普寧咸面線◗ $128雖說是面線,但感覺更似是米粉,加入普寧豆醬猛火快炒,加上少許配料,炒得夠鑊氣夠香!🥠◖煎荷蘭薯粿◗ $58這個也是店家推介,感覺像是變奏版的薯餅,用薯蓉混合糯米粉造成,煎得很香口,口感煙煙韌韌,挺特別!🌟 Encore指數:9/10
🍳◖煎九肚魚烙◗ $138

🐟◖凍食黃花魚◗ $218

🍜◖普寧咸面線◗ $128

🥠◖煎荷蘭薯粿◗ $58

🌟 Encore指數:9/10
2024-04-11 99 views
今晚和家人在灣仔, 正潮樓 吃了一頓晚飯, 嚐嚐潮州菜, 感覺不錯. 先來傳統必食潮州滷水鵝片 ~用古法鹵水汁烹煮, 肉質油脂感豐富, 鵝片已去骨好入味.  墊底用了鹵水花生, 又稔又好食.鵝肝半份 ~  不同西餐以煎烹方法,  食得香口.  而潮州菜把鵝肝用滷水配制, 味帶鹹香, 口感軟綿嫩滑, 墊底的豆腐也非常好食. 汕頭煎蠔烙 ~ 潮汕經典菜,   熱辣辣的送上,  蠔仔肉加上雞蛋及番薯粉, 煎得不油膩, 脆中帶點煙韌,  蠔仔飽滿,  味道鮮美.  配以魚露.嘮粕春菜煲 ~ 家常菜, 味道清新, 不油膩.豆醬焗海蝦 ~ 海蝦好大隻, 每人一隻, 有海蝦的鮮味又有豆醬的香味, 不錯.糖醋煎伊面 ~蛋面煎得金黃香脆,   配來鎮江香醋.  醋味香濃, 再加添上白砂糖,  食落軟內外脆,  酸甜香脆,  好滋味.  食物調味不錯, 食材選擇多, 價錢中肯.
先來傳統必食潮州滷水鵝片 ~
滷水鵝片
鵝肝半份 ~  不同西餐以煎烹方法,  食得香口.
鵝肝半份
汕頭煎蠔烙 ~ 潮汕經典菜,   熱辣辣的送上,
汕頭煎蠔烙
嘮粕春菜煲 ~ 家常菜, 味道清新, 不油膩.
糖醋煎伊面 ~
糖醋煎伊面
食物調味不錯, 食材選擇多, 價錢中肯.
鵝肝半份
糖醋煎伊面
2024-04-01 120 views
正潮樓位於灣仔謝斐道117號富通大廈地下2號舖灣仔地鐵站A1出口,過行人路行前小小就見到呢幾日天氣熱左,有成25度以上好似夏天到了所以想食碗清心丸綠豆爽$48潮州特色甜品綠豆具清熱功效助排泄甜度岩岩好,好清甜潮汕煎蠔烙$108因為用左蕃薯粉所以好煙韌平時係廟街食開煎蠔餅係用麵粉會比較鬆脆一人餐$338滷水鹅秘製滷水汁鵝肉滷到好入味味道較咸送飯一流豆腐入晒味酸菜爽口點埋蒜泥白醋提升鮮味解膩作用菜膽燉翅招牌菜湯水充滿金華火腿的香味非常足料白灼青菜係菜心非常淋甜
正潮樓位於灣仔謝斐道117號富通大廈地下2號舖

• 滷水鵝片
  • 汕頭煎蠔烙
  • 清心丸綠豆爽
2024-03-29 90 views
灣仔有間好高質嘅潮州菜館,價錢合理,坐得舒服,所以閒日晚上都好好生意👍🏿圖中係6點半,但去到7點已經坐滿7成了。煎韮菜棵($58)呢個未食過,有啲似炸過嘅茶棵,不過入面有滿滿嘅韮菜餡。老菜脯豬肚湯($68)好足料嘅燉湯,胡椒味濃郁,入面仲有好多豬肚😍滷水鵝片($168)拼鵝蛋($28)食潮州菜必嗌!呢度嘅滷水鵝片必嗌,啖啖肉又嫩滑,一啲都唔鞋。底下仲有豆腐,索晒啲汁好美味。第一次叫鵝蛋,原來係咁巨大😱 嗌一隻四個人分都得。肉碎蠔仔粥($70)呢度係一人份,但其實分到四小碗,兩個人嗌就好足夠。入面有好多蠔仔,仲好鮮甜肥美🤤 呢個都係必嗌!豬油炒蕃薯苗($108)本身聽到豬油有啲驚,點知個炒菜一啲都唔油膩。蕃薯苗都好嫩,食得岀係靚嘢。
圖中係6點半,但去到7點已經坐滿7成了。

煎韮菜棵($58)
呢個未食過,有啲似炸過嘅茶棵,不過入面有滿滿嘅韮菜餡。

老菜脯豬肚湯($68)
好足料嘅燉湯,胡椒味濃郁,入面仲有好多豬肚😍

滷水鵝片($168)拼鵝蛋($28)
第一次叫鵝蛋,原來係咁巨大😱 嗌一隻四個人分都得。

肉碎蠔仔粥($70)
呢度係一人份,但其實分到四小碗,兩個人嗌就好足夠。
入面有好多蠔仔,仲好鮮甜肥美🤤 呢個都係必嗌!

豬油炒蕃薯苗($108)
本身聽到豬油有啲驚,點知個炒菜一啲都唔油膩。
蕃薯苗都好嫩,食得岀係靚嘢。

2024-03-28 55 views
🇭🇰 全港最正潮汕菜-「正潮楼」 湾仔附近一向是美食家聚集之处,中式➕西式,各种各样的餐厅层出不穷,作为粤菜忠实的爱好者,潮汕菜一直是我心里最喜欢的菜系,朋友推荐下,到湾仔的这家「正潮楼」,一试绝食潮州菜! 🪿卤水鹅片 一个字,绝!鹅片味道非常软嫩,卤汁很棒,下面垫的豆腐简直是一绝,味道不要太棒,就连配的花生米感觉都很棒! 🥩五花肉 第一次吃这种做法的五花肉,和烧肉或者红烧肉不一样,口味清爽,有淡淡的油香,感觉非常nice! 🍖梅汁猪手 今晚的MVP给到这道菜!本来以为鹅片已经是天花板了,是真的再给我来了一击啊,甜甜的糯糯的,真的吃起来太享受了,配的青菜也非常入味! 🍕蚝仔饼 生蚝搭配着油香的鸡蛋,真的是绝美的享受! 潮州菜天花板,名不虚传!
🇭🇰 全港最正潮汕菜-「正潮楼」
🪿卤水鹅片
🥩五花肉
🍖梅汁猪手
🍕蚝仔饼
生蚝搭配着油香的鸡蛋,真的是绝美的享受!
潮州菜天花板,名不虚传!
2024-03-28 55 views
跟家人到來吃晚飯,試了以下幾款食物,服務人員殷勤有禮,食物及服務都很有水準,值得一讚! 滷水鵝片(例) - 滷水鵝片啖啖肉,鵝肉又香又滑又入味,滷水汁很棒,又香又惹味,鵝片沾點白醋汁更能提鮮及中和鵝皮的油膩感,墊底的滷水豆腐也不錯,有豆香味及滷水香味。滷水鵝粉肝(半份) - 鵝粉肝很嫩滑,入口有香濃嘅肝味,但卻沒有一點腥味,很喜歡,同樣有滷水豆腐墊底。汕頭煎蠔烙 - 蠔仔很新鮮,份量很多,每一口都吃到,煎的火喉控制得很好,沒有油膩的感覺。糖醋煎伊麵 - 麵煎得香脆,底面更灑上韭黃粒同煎,所以感覺更清香,加上浙醋及白糖同吃,味道更昇華。

2024-03-25
Type of Meal
Dinner
2024-03-26 42 views
朋友生日想食潮洲菜,見灣仔正潮樓多人推介,價錢適中,所以一早訂位同朋友黎慶祝。裝修都好中國風,古色古香。環境闊落座位都多,眼見仲有得包房,一大班人黎食岩哂。滷水鵝肉我地叫左例牌,份量都好多,鵝肉色水好靚,肉質非常嫩滑,配合秘製滷水汁,鵝肉味好甘香,下面仲有多件厚切豆腐,食落好滑,好入味。汕頭煎壕烙蠔餅唔會過份酥脆,所以食落感覺唔會太熱氣😛,呢道蠔既份量足料外,仲要大大粒,食落好鮮。整體口感唔會太油,但口感鬆化啖啖都食到蠔肉,配埋魚露食真係無得頂呀。必點!豬油炒蕃薯苗呢個又係一碟令人起出望外既餸,豬油炒出黎既蕃薯苗好香好鮮嫩,食落非常惹味, 完全係食唔停口。芋頭炒香飯估唔到勁大煲,3-4個人食都夠,飯粒粒分明,芋頭份量多,每一口都食到芋頭既香味,再配小量蔥花,係好飽情況下每人都食到2大碗。 呢到食物份量真係好大碟,2人食唔哂,最後都打包😆福果甜芋泥呢個甜品第一次食,口感好特別,鐘意芋頭味既人必試。芋泥幼滑清香,加左豬油做,所以口感更軟糯,芋味更出更細膩。

滷水鵝肉

• 滷水鵝肉
  • 芋頭炒香飯
  • 福果甜芋泥
  • 豬油炒蕃薯苗
灣仔有間滷水超正既潮洲菜館—正潮樓裝潢古色古香,椅桌同幅牆畫都好有特色。依間招牌係滷水野,仲有國家級大廚坐鎮,有質素保證。收銀處有句書法:不怕膽固醇,好攪笑!鵝翼(例)、鵝粉肝(例)、鵝蛋(隻)餐廳有提供滷水三寶/六寶,適合人少少但想食多d款式。但我偏愛鵝翼同鵝粉肝所以單點食多幾塊。兩款滷水野都暖暖的,滷水汁超入味又甜甜地。鵝翼啖啖肉、鵝粉肝口感滑嘟嘟又夠粉,仲有豆腐係底,大讚!鵝蛋大大隻,蛋肉係特別厚身彈牙。干貝海鮮粥(位)食少少墊下個胃。超多粒干貝,鹹香用作配淡味既粥提鮮!粥身好綿。椒鹽九肚魚即叫即炸好脆。九肚魚肉質入口即溶又無暗骨。
灣仔有間滷水超正既潮洲菜館—正潮樓

鵝翼(例)、鵝粉肝(例)、鵝蛋(隻)

干貝海鮮粥(位)

椒鹽九肚魚
即叫即炸好脆。九肚魚肉質入口即溶又無暗骨。
  • 脆皮九肚魚