2021-08-13 278 views
第一次嚟呢間餐廳都已經好多年前,今日偶然經過同個朋友決定再試一次。同好多年前嘅一次一模一樣,我都係叫返同樣嘅食物同飲品,即係All day breakfast 同埋一杯凍嘅Latte餐後感:估唔到咁多年後,餐廳嘅食物都仍然保持到水準除咗賣相唔差之外,味道都好好All day breakfast 個菇炒得好香,炒蛋亦都夠滑Latte 奶味好香,咖啡味唔會過重唯一嘅缺點就係要喺舖頭出邊排隊,喺夏天嘅時候就真係有啲辛苦……

餐後感:
估唔到咁多年後,餐廳嘅食物都仍然保持到水準
除咗賣相唔差之外,味道都好好
Latte 奶味好香,咖啡味唔會過重
2021-07-29 531 views
無錯!又係荳子呀😂😂今次黎佢轉左menu呀,又係我軟殼蟹怪出動嘅時候了🤤.👅 黃金蟹肉意粉本身會以為軟殼蟹必勝,點知!呢個意粉個汁無得頂🤣係咸蛋黃汁,食落一啲都唔會太咸,個種杰撻撻同忌廉汁嘅杰撻撻融合得好好👍🏻係出奇咁夾!加埋面頭啲菇仔,同埋有份量嘅蟹肉,大滿足!.👅黑松露軟殼蟹意粉軟殼蟹好味🤤炸得夠脆又夠大隻,其實我鍾意佢個身仲好juicy 😍黑松露汁好掛到麵,又夠香,鍾意食軟殼蟹嘅朋友唔好錯過呀!

👅 黃金蟹肉意粉

👅黑松露軟殼蟹意粉

2021-07-28 385 views
早晨時段食all day breakfast 幾好啊,難得閒日放假又唔需要排隊,小店室內雖然不是太大空間,但勝在五藏俱全,夠哂舒服。叫了兩份早餐,並嘆番杯咖啡,chill到極點。值得提提,出餐幾快手又有禮貌👍🏻

2021-07-24 508 views
荳子真係久唔久就想去食既小店之一,成日行過都見到排長龍~ 今日難得平日放假就去tea下~ 獨食最掛住既窩夫4點幾去到唔洗排隊又唔多人享受一下悠閒既午後下午茶唔想食太多就淨係點左窩夫之前都見未必個個都喜歡荳子既窩夫~因為佢唔係外面格仔果種 反而似台灣啲雞蛋糕但我就好喜歡佢煙韌又甜甜地既口感配合埋雲呢拿雪糕/焦糖/忌廉 仲有合桃同開心果碎~ 真係令人大滿足自從疫情開始 佢外賣一直都做8折優惠~其實真係幾抵食今次唯一美中不足係⋯ 佢壞左冷氣⋯ 少少熱 哈哈

4點幾去到唔洗排隊又唔多人
享受一下悠閒既午後

下午茶唔想食太多就淨係點左窩夫
焦糖香蕉窩夫

之前都見未必個個都喜歡荳子既窩夫~
因為佢唔係外面格仔果種 反而似台灣啲雞蛋糕
但我就好喜歡佢煙韌又甜甜地既口感

自從疫情開始 佢外賣一直都做8折優惠~
其實真係幾抵食
今次唯一美中不足係⋯ 佢壞左冷氣⋯ 少少熱 哈哈
2021-07-23
$58 (Tea)
焦糖香蕉窩夫
好耐冇食過Beans🤪🤪🤪今次朋友生日上嚟呢度食🤓所以星期六6:30就嚟到排隊 人唔請太多 同左店員講今次係慶祝生日 想係甜品碟上面寫字✍️ 佢都好有耐心介紹邊款甜品可以寫到字🥰🥰態度值得一讚 食物方面我哋叫咗一個黑松露軟殼蟹意粉🍝同埋一個Eggs Royale🍳先講意粉 黑松露味剛剛好 軟殼蟹size都唔會太細 食落香口 唔會有陣油溢味 不過始終係忌廉汁 食得多都會膩 所以最好兩個人開心share😛至於egg benedict就相對比較普通 冇咩特別飲品方面我哋叫咗一杯凍榛子朱古力🍫 一杯熱特濃朱古力☕️朋友飲特濃朱古力 佢話味道比較偏甜 至於我就飲凍榛子朱古力 本身諗住佢只係味道上有榛子味 不過飲落榛子味唔算太濃 不過飲到最底有細細粒嘅榛子 🌰😍😍整體口感豐富左整體而言性價比唔錯😆 會繼續支持💛💛下次想試埋個黃金蟹肉意粉😻😻

好耐冇食過Beans🤪🤪🤪

至於egg benedict就相對比較普通 冇咩特別

飲品方面我哋叫咗一杯凍榛子朱古力🍫 一杯熱特濃朱古力☕️

2021-07-10
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 黑松露軟殼蟹意大利粉
2021-07-07 468 views
下午茶時段~排隊人數唔多等大約5分鐘就可以入座荃灣店係大街分開兩店,職員要走來走去帶位好像有點不耐煩~店門口雖然長關,但成日有人出入,都幾大塵~坐得唔係幾舒服!雖然服務同環境都一般但食物絕對可以Cover返晒!黃金蟹肉意大利粉好有驚喜!蟹肉份量好多!醬汁都可以掛滿每一啖意粉!黑松露醬配薯條又係必食之選~薯條炸得剛剛好,軟硬適中,熱辣辣!而且唔會好碎!千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅滿滿的材料~但係Pizza皮都好鬆脆唔會軟淋淋咁!薄餅本身已切好4塊,好容易就可以分開。值得讚~食材都舖得好平均~好啱同朋友仔share食!推介!
下午茶時段~排隊人數唔多
等大約5分鐘就可以入座
荃灣店係大街分開兩店,職員要走來走去帶位好像有點不耐煩~
店門口雖然長關,但成日有人出入,都幾大塵~坐得唔係幾舒服!

雖然服務同環境都一般
但食物絕對可以Cover返晒!

黃金蟹肉意大利粉
好有驚喜!蟹肉份量好多!醬汁都可以掛滿每一啖意粉!

黑松露醬配薯條
黑松露醬薯條

推介!

2021-06-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
黑松露醬薯條
  • 黑松露薯條
2021-06-28 606 views
一間有人氣既cafe,好少過海既我難得過嚟荃灣就一於試一試佢!(佢哋嘅分店都係喺新界區多)唔surprise地8點幾去到嗰度都有一條小小既人龍,當時仲驚會唔會趕唔切喺10點前食完,好彩好快就入到去食野~嗌左豪華英式早餐、卡邦尼意粉、黃金蟹肉意粉等等加3個分別$25既小菜(黑松露薯條、芝士薯條、羽衣甘藍藜麥沙律)#豪華英式早餐真係好豐富,仲要有埋我最喜愛既waffle(不過唔係傳統唔隻waffle,佢係好好似donut既蛋糕仔咁),唔係間間cafe都有~#薯條個芝士醬好濃味,啲芝士醬好在就算凍左就唔會凝固。而黑松露醬方面,好鍾意佢比好多醬,食晒啲薯條都仲有醬淨,一啲都唔孤寒。#黃金蟹肉意粉個賣相好吸引,個蛋黃味同個蟹肉好夾,同埋份量睇落好似好細咁,但係唔知點解食極都食唔完🤣#黑松露軟殻蟹意粉味道好濃郁,黑松露控非試不可😘 啲蟹殻都幾脆,唔錯🤣#卡邦尼意粉個醬汁調得好好味非常之Creamy 煙肉嘅份量都非常充足係食得好滿既卡邦尼意粉#桃🍑慕絲蛋糕造型好可愛桃味好清香 幾好食

#豪華英式早餐

#薯條

#黃金蟹肉意粉

#黑松露軟殻蟹意粉
味道好濃郁,黑松露控非試不可😘
啲蟹殻都幾脆,唔錯🤣

#卡邦尼意粉

桃味好清香 幾好食
  • 黑松露軟殼蟹意大利粉
  • 豪華英式全日早餐
2021-06-21 339 views
焦糖香蕉窩夫($58)本身諗住喺係外脆內軟嗰種格仔窩夫見到呢個樣有少少失望🥶中間嗰球係好杰既custard 味道好漏 食咗兩啖就冇食啦😮‍💨如果轉做light 少少嘅cream可能會好啲~整體偏甜 仲要已經冇落糖漿同奶或者可以調整下配料同窩夫嘅比例令到成件事balance啲🙌🏻✨焦糖單骨雞翼($54)呢個係encore之選🥳單骨雞翼先炸過 出面再落蜜糖本身雞翼有用黑椒粒調味 食落冇嗰種甜膩嘅感覺~味道係好食但係偏貴 始終份量唔多🥲3D拉花伯爵茶拿鐵($37)本身以為係可以自己揀整啲咩公仔😂原來係咖啡師random做嘅最後出嚟呢隻應該係貓(?)伯爵茶香味係有既 味道不過不失啦整體食物係好食嘅(〃▽〃)我覺得鹹食比較啱我口味~之前食過軟殼蟹意粉同埋黑松露薯條都好鐘意係會想試埋其他嘢嘅地方(*´∀`)ノ
焦糖香蕉窩夫($58)
本身諗住喺係外脆內軟嗰種格仔窩夫
見到呢個樣有少少失望🥶
中間嗰球係好杰既custard
味道好漏 食咗兩啖就冇食啦😮‍💨
如果轉做light 少少嘅cream可能會好啲~
整體偏甜 仲要已經冇落糖漿同奶
或者可以調整下配料同窩夫嘅比例
令到成件事balance啲🙌🏻

✨焦糖單骨雞翼($54)
呢個係encore之選🥳
單骨雞翼先炸過 出面再落蜜糖
本身雞翼有用黑椒粒調味
食落冇嗰種甜膩嘅感覺~
味道係好食但係偏貴 始終份量唔多🥲

3D拉花伯爵茶拿鐵($37)
本身以為係可以自己揀整啲咩公仔😂
原來係咖啡師random做嘅
最後出嚟呢隻應該係貓(?)
伯爵茶香味係有既 味道不過不失啦

整體食物係好食嘅(〃▽〃)
我覺得鹹食比較啱我口味~
之前食過軟殼蟹意粉同埋黑松露薯條都好鐘意
係會想試埋其他嘢嘅地方(*´∀`)ノ
2021-06-16 372 views
好耐之前已經成日去Beans食甜品,佢地啲甜品真係做得好精緻,最緊要係心太軟整得好濃好好食😋不過今次因為太夜先去啲,甜品好多都賣晒了,就食個意粉算啦🤭•👅黑松露軟殼蟹意大利麵($98)軟殼蟹炸得好脆身,食落口唔會覺得油笠笠😛意粉軟硬適中,配埋黑松露汁又係無得輸嘅😚我成日都好好奇,點解明明睇落去碟粉好似好細碟,但又真係岩岩好夠食😂•👅 檸檬生薑茶我叫左杯檸檬生薑茶,已經用匙羹搞均啦,但都有沉埋同未溶晒嘅情況出現。可能係我掛住傾計,無係佢最熱嘅時候搞佢地,於是我又膽粗粗係飲到底嘅時間問店員可唔可以要杯熱水😂點知!佢地勁好咁幫我係個杯度加返啲熱水,我覺得自己好似飲左兩杯生薑茶呀🤩🤩佢地真係好好人呀🤤多謝你地🤤

👅黑松露軟殼蟹意大利麵($98)

👅 檸檬生薑茶
2021-06-15 443 views
💛Beans 係一間偶爾會想回訪 但一直都覺得甜點好食過咸點嘅黃店💛黃金蟹肉意粉 $98 (7.5/10)連蟹蓋上菜賣相唔錯 入面仲有唔少蟹肉絲 仲有一條大蟹柳 醬汁好濃 有好濃嘅蛋黃味 啱晒蛋黃愛好者💛賽螃蟹意大利飯 $118 (4/10)本身對呢個中西fusion 好有興趣 但上碟時就覺得叫錯左 賣相唔吸引 白色糊仔感覺 再加上個白汁一樣好濃 食完蛋黃蟹肉個意粉已經好heavy 呢個食左一半就唔想再食💛跟餐+$25有抹茶卷卷.山政小山園 (menu寫住係A級評定嘅抹茶卷😨)甜品果然係全餐最期待又最好食嘅野 抹茶卷嘅cream 好滑好濃味 蛋糕薄而不會太濕 恰到好處 好滿足💛法式焦糖燉蛋拿鐵 跟餐+$29叫favour latte 可以揀要3D Latte 鍾意打卡嘅我梗係叫左🤪熊仔做型可愛 望到都心情愉快

💛黃金蟹肉意粉 $98 (7.5/10)
黃金蟹肉意粉

💛賽螃蟹意大利飯 $118 (4/10)
賽磅蟹意大利飯

💛跟餐+$25有抹茶卷
卷.山政小山園 (menu寫住係A級評定嘅抹茶卷😨)
卷.山政小山園

💛法式焦糖燉蛋拿鐵 跟餐+$29
法式焦糖燉蛋拿鐵
2092 views
卷.山政小山園
2021-06-10 465 views
平時經過啲間餐廳,都好多年輕人排隊,阿仔今日生日,放學之後話想食呢間,所以今日一於就試下哩間。因為外邊路面維修,所以外在環境一般,而內在環境方面,空間寬敞,坐得舒適。我們點了三份午餐,煙燻雞胸香茹藜麥意大利飯,飯粒煙韌有口感,雞肉軟淋且帶濃香的煙熏味,味道超正,但份量就略嫌太少,對男仔嚟講就不太夠。手撕豬仔骨漢堡(焦糖洋蔥,太陽蛋,薯條),漢堡內的豬仔骨肉因為手撕的關係,所以很有口感,再加入太陽蛋同番茄片令整個漢堡,有更豐富的層次感,好正。千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅,加入大量的千島醬和芝士,焗起後再加上一堆堆的蟹子。咬落蟹子卜卜脆的口感很有趣,味道也出奇地夾。車打芝士薯條,車打芝士雖然味道不夠濃郁,但薯條就很香脆,所以整體上還可以。 總括來說,味道唔錯,價錢合理。

總括來說,味道唔錯,價錢合理。

2021-06-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-06-05 328 views
#tea #荃灣 #甜品Beans嘅心太軟一直都係我心中嘅no.1 (。・ω・。)ノ雖然唔近地鐵站,但都專程拜訪。(其實係唔知道荃灣附近仲有咩好嘅甜品食!如有心水請推薦!!)香芋燕麥鮮奶拿鐵☕️ 這是沒有咖啡因的喔!成個drink list都唔係好多無咖啡因嘅飲品,如果多啲會好啲!不過呢杯都幾不錯。Green tea combo🍵其實我只係想食個抹茶心太軟(´・_・`)佢嘅matcha lover lava cake真係好好食,但唔知點解我去當天餐牌上冇咗(但啱啱睇openrice其他人影嘅餐牌係仲有!),仲以為係佢升級版多咗vanilla matcha ball,所以就叫咗呢個。一上檯有煙燻效果好誇張!係好啱打卡嘅,但太多嘢食,一個人真係食唔曬(´・_・`)同埋太濃抹茶味,食完有幾日都唔想再食抹茶嘢( ;´Д`)下次如果有都係叫返淨心太軟算了!
#tea #荃灣 #甜品

香芋燕麥鮮奶拿鐵☕️
香芋燕麥鮮奶拿鐵

Green tea combo🍵
Green  tea  combo
香芋燕麥鮮奶拿鐵
超負評給帶位店員👩🏼‍🦰店內剛好同時有兩枱客離座,分別是2人座及4人座,我們排頭位,見後面等位全都是2人,沒有4人要入座,剛入門就小聲問店員可否安排坐4人枱,結果遭到拒絕。完全想不到拒絕的理由,首先同時有2張枱,也是兩隔離移動不用很多,時間亦是晚上8:30非繁忙時間,我們只剛入座不夠一分鐘未點餐,後面亦沒有4人等位,完全不理解服務為何如此不變通,結果店員都是安排後面的2人入座。本來想多點食物,但心情完全受到這店員影響!對食物沒有意見的但帶位店員的態度就非常不滿!
超負評給帶位店員👩🏼‍🦰

完全想不到拒絕的理由,首先

同時有2張枱,也是兩隔離移動不用很多,
時間亦是晚上8:30非繁忙時間,
我們只剛入座不夠一分鐘未點餐,
後面亦沒有4人等位,
完全不理解服務為何如此不變通,
結果店員都是安排後面的2人入座。

本來想多點食物,但心情完全受到這店員影響!

對食物沒有意見的
但帶位店員的態度就非常不滿!

2021-05-28
Type of Meal
Dinner
我算係老顧客,中意追住佢地嘅分店食,今日真係令我覺得可以放棄呢間餐廳,無心做無謂食入場侍應態度平平,飲品嘅飲管都可以倒轉放(尖個個向上?),叫個黃金蛋肉意大利粉,我少少咸蛋味都食唔到,蟹肉碎到我撈完食都食唔到味,成碟就係忌廉意大利粉,唔係覺得有個蟹蓋係到就有蟹味?😓開咁多間分店,keep唔到水準,BEANS請加油🤫賣相幾好,但係個蟹殼係幻覺,無蟹味,無咸蛋味少得可憐嘅蟹肉,紅到隻色似蟹柳....當然我食唔到味,評唔到係真蟹定假蟹
開咁多間分店,keep唔到水準,BEANS請加油🤫
黃金蟹肉意大利粉

賣相幾好,但係個蟹殼係幻覺,無蟹味,無咸蛋味

檸檬蜂蜜
2021-05-26
$80 (Tea)
2021-05-21 600 views
呢間野食整體唔錯,全部都無伏仲要好好食!😋之前見到咁多人排隊所以無試,今次趁下午茶時間去食果然無乜人,唔洗等位又無咩人,環境好chill😚下次一定再嚟食!==============================🧁 荳子Beans(海壩街) @beans_cafe_hk📍荃灣海壩街99號地下⏰ 星期一至日 11:00 - 22:00==============================1️⃣【黑松露軟殼蟹意大利粉🦀】$74意粉黎到熱辣辣,亦都好香黑松露味😚食落好creamy,每一條意粉都有黑松露醬包裹住🤤意粉偏爽,好鍾意有咬口嘅意粉😍主角軟殼蟹🦀完全無得輸,炸得好脆,食落好香口,如果太隻啲就好嚕😋份量適中唔算多,男仔食可能唔夠飽🤪但整體唔錯,會為咗個軟殼蟹🦀再黎食👍🏻(🔥 怒食指數:8/10).2️⃣【開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜🍯】$58呢個薄餅幾surprise到我🤩蜂蜜同芝士好夾,又甜又咸,重點係要幾多蜜糖可以自己落,咁就唔怕太甜或唔甜🤪薄餅都係新鮮整起,做到拉絲效果😍不過開心果嘅味唔太出😅得表面幾粒開心果碎...整體係ok嘅,最好同朋友share食,因為食到第二塊已經有啲膩🤨(
呢間野食整體唔錯,全部都無伏仲要好好食!😋
🧁 荳子Beans(海壩街) @beans_cafe_hk
📍荃灣海壩街99號地下
⏰ 星期一至日 11:00 - 22:00
1️⃣【黑松露軟殼蟹意大利粉🦀】$74
意粉黎到熱辣辣,亦都好香黑松露味😚
(🔥 怒食指數:8/10)
2️⃣【開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜🍯】$58
不過開心果嘅味唔太出😅得表面幾粒開心果碎...
(🔥 怒食指數:8.5/10)
3️⃣【黑松露薯條】+$25
薯條偏粗,食落外脆內軟,又唔會覺得好油膩同熱氣,再加埋黑松露醬,令到薯條嘅味道有層次👍🏻
隻碟大睇落份量好似唔多,但其實食落都好夠飽🤣
整體正正常常,如果鍾意黑松露嘅話一試無妨😋
(🔥 怒食指數:7/10)
4️⃣【Lindt Chocolate Mousse🍫】+$25
作為朱古力嘅忠實粉絲,又點可以放過朱古力🍫嘅甜品
慕絲甜度適中,口感有啲似未融嘅甜筒雪糕,一放入口好香濃嘅朱古力味🍫湧出來🤤值得一試!
(🔥 怒食指數:7/10)
5️⃣【焦糖燉蛋配核桃蛋糕🍰】+$25
核桃蛋糕食落好鬆軟,入面有幾粒核桃碎,幾特別同埋精緻🤪
焦糖燉蛋🥚超好味!唔會太甜,面頭塊焦糖燒得啱啱好,唔會太燶,食落無苦味😋入面嘅燉蛋好滑,唔會整到太老變蒸蛋👍🏻
(🔥 怒食指數:9/10)
🔥評分:
環境:9/10