2021-02-14 2418 views
呢間Cafe係荃灣都幾有名氣,次次經過都一定有一條人龍,今次我都參與埋一份排下隊,比想像中快,排左三十分鐘,值得一讚係個店員唔洗手寫,佢憑住驚人既記憶力黎落單😎🦀🍝《黃金蟹肉意粉》$98賣相非常有意境,份量唔少,雖然唔知蟹蓋會唔會環保用🤣但的確非常有食慾,有睇頭,蟹肉同蛋黃味非常夾,順口,蛋黃既油香配以蟹肉既鮮甜,對味蕾產生左微妙既衝擊力,意粉質感剛好,掛汁能力高,每一口都滿足到視覺與味覺。🥑🥙《牛油果他他》$78睇個名已經聽到佢叫我叫佢,森林系牛油🧈&清新沙律菜🥬少少黑醋帶黎些許溫和刺激,又要一讚佢既賣相令人快樂,不同材料交疊,砌成層層疊,配上金黃色澤,外脆內鬆軟,比各大連鎖麵包更出色麵包,微溫麵包,疊上他他送入口🌮每一口都「唔唔」聲牛咁叫。🍟《黑松露薯條》加配$25黑松醬非常香,松露味好出,份量亦不吝嗇,最後醬還剩,實屬非常難得,價錢亦超值,熱呼呼的薯香,包覆松露香,令人意想不到,欣賞用心做。☕️熱法式焦糖燉蛋拿鐵$29個名改到好浪漫,好吸引咁,好細杯但好精美,焦糖表面,入口相當有層次,脆甜香滑,咖啡味順滑而香,雖然無蛋,但整體味道而言,享受十分。🍋🍯凍檸檬蜂蜜,跟餐$0跟餐無須加錢
呢間Cafe係荃灣都幾有名氣,
次次經過都一定有一條人龍,
今次我都參與埋一份排下隊,
比想像中快,排左三十分鐘,
值得一讚係個店員唔洗手寫,
佢憑住驚人既記憶力黎落單😎

🦀🍝《黃金蟹肉意粉》$98
賣相非常有意境,份量唔少,
雖然唔知蟹蓋會唔會環保用🤣
但的確非常有食慾,有睇頭,
蟹肉同蛋黃味非常夾,順口,
蛋黃既油香配以蟹肉既鮮甜,
對味蕾產生左微妙既衝擊力,
意粉質感剛好,掛汁能力高,
每一口都滿足到視覺與味覺。

🥑🥙《牛油果他他》$78
睇個名已經聽到佢叫我叫佢,
森林系牛油🧈&清新沙律菜🥬
少少黑醋帶黎些許溫和刺激,
又要一讚佢既賣相令人快樂,
不同材料交疊,砌成層層疊,
配上金黃色澤,外脆內鬆軟,
比各大連鎖麵包更出色麵包,
微溫麵包,疊上他他送入口🌮
每一口都「唔唔」聲牛咁叫。

🍟《黑松露薯條》加配$25
黑松醬非常香,松露味好出,
份量亦不吝嗇,最後醬還剩,
實屬非常難得,價錢亦超值,
熱呼呼的薯香,包覆松露香,
令人意想不到,欣賞用心做。

☕️熱法式焦糖燉蛋拿鐵$29
個名改到好浪漫,好吸引咁,
好細杯但好精美,焦糖表面,
入口相當有層次,脆甜香滑,
咖啡味順滑而香,雖然無蛋,
但整體味道而言,享受十分。

🍋🍯凍檸檬蜂蜜,跟餐$0
跟餐無須加錢既滋潤飲品呀🥰
佢實在太細杯,但勝在好飲,
佢既檸檬同蜜糖比例好完美,
因蜜糖不死甜,檸檬不苦澀。
唔洗加錢既飲品都咁出色既。

🍫🍰Lindt Choco Mous $25
有優質蛋糕食好幸福,抵食,
正常其他Cafe唔會做到咁平,
弧圓造型好可愛,流線外表,
絕對係誠意之作,豐富內涵,
入面夾有朱古力蛋糕,硬塊,
成功帶來多變化既口感體驗,
黑朱古力味道香醇而不死甜。

埋單 $255 , 無加一服務費,
Cafe黎講,性價比異常地高,
環境食物飲品,令人心情靚。

2021-01-16
$127.5 (Lunch)
  • 黃金蟹肉意大利粉
  • 檸檬蜂蜜
  • 法式焦糖燉蛋拿鐵
2021-04-18 686 views
噚日(17-4-2021 Sat)去完銀行食個晏,由於呢喥可以用中電送嘅$100.00電子消息劵,咁就大大力嚟懲罰佢啦.我哋嚟到唔多人排隊,大約等咗10分鐘就有位,睇完menu,老公決定要$89.00嘅班尼廸蛋,黑魚子,煙三文魚嘅all day breakfast,要減$8.00,變成$40.00嘅自家製龍蝦海鮮濃湯.我要$58.00嘅Green Tea Waffles,有蜂蜜窩夫,蜜燴紅豆蘋果,吉士奶油,綠茶雪糕,香草忌廉同純乳酪同 $39.00一壺,免費refill嘅蘋果肉桂茶.落完單,店長話all day breakfast重有一杯嘢飲包,可遲啲決定落單.冇耐,蘋果肉桂茶同自家製龍蝦海鮮濃湯到嚟,特製嘅壺可以好安全咁放喺杯上面,好骨子.拎開自家製龍蝦海鮮濃湯睇,海鮮放咗喺杯喥,有蝦,帶子各一隻同兩隻蜆,龍蝦濃湯好深色,味道真係好濃郁,而且一壺斟到兩碗咁多,好抵飲.海鮮又新鮮,好正.蘋果肉桂茶係茶包嚟,肉桂味重啲但唔太濃,可接受.Green Tea Waffles到嚟,圓形嘅窩夫好鬆軟,味道清淡,要加綠茶漿同奶;蘋果紅豆都甜甜的,上面嘅珠珠有荔枝味.中間嗰撮應該係吉士奶油啩,味道唔

我哋嚟到唔多人排隊,大約等咗10分鐘就有位,睇完menu,

左: 蘋果肉桂茶, 右: 自家製龍蝦海鮮濃湯
自家製龍蝦海鮮濃湯

蘋果肉桂茶係茶包嚟,
蘋果肉桂茶
肉桂味重啲但唔太濃,可接受.

Green Tea Waffles到嚟,
Green Tea Waffles
圓形嘅窩夫好鬆軟,
Waffles

中間嗰撮應該係吉士奶油啩,味道唔錯.咁,純乳酪呢?邊啲係?

班尼廸蛋,黑魚子,煙三文魚all day breakfast,賣相好靚,
班尼廸蛋
蛋黃全流心,
班尼廸蛋
配埋微鹹嘅煙三文魚食好夾;沙律菜同麵包粒都正常冇問題.

然後後加$52.00嘅薑汁味半熟梳乎厘,
薑汁味半熟梳乎厘
呢個要用30分鐘做,淡淡嘅薑汁味,我覺得啱啱好;梳乎厘鬆軟,
薑汁味半熟梳乎厘
亦真係半遜,底係全熟但仍鬆軟.
薑汁味半熟梳乎厘
同一個甜品有兩種口感.

老公最後要黑糖薑母茶,
黑糖薑母茶
呢個味道亦啱啱好,唔錯.

上次食評已經係上年5月23日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E7%AC%AC3000%E7%AF%87%E9%A3%9F%E8%A9%95-%E6%84%9B%E5%BF%83%E9%BB%83%E5%BA%97-e3729967
2021-04-17
$89 (Lunch)
Dining Offer
  • 右: 自家製龍蝦海鮮濃湯
  • 班尼廸蛋
  • 黑魚子
  • 煙三文魚all day breakfast
好耐冇食過Beans🤪🤪🤪今次朋友生日上嚟呢度食🤓所以星期六6:30就嚟到排隊 人唔請太多 同左店員講今次係慶祝生日 想係甜品碟上面寫字✍️ 佢都好有耐心介紹邊款甜品可以寫到字🥰🥰態度值得一讚 食物方面我哋叫咗一個黑松露軟殼蟹意粉🍝同埋一個Eggs Royale🍳先講意粉 黑松露味剛剛好 軟殼蟹size都唔會太細 食落香口 唔會有陣油溢味 不過始終係忌廉汁 食得多都會膩 所以最好兩個人開心share😛至於egg benedict就相對比較普通 冇咩特別飲品方面我哋叫咗一杯凍榛子朱古力🍫 一杯熱特濃朱古力☕️朋友飲特濃朱古力 佢話味道比較偏甜 至於我就飲凍榛子朱古力 本身諗住佢只係味道上有榛子味 不過飲落榛子味唔算太濃 不過飲到最底有細細粒嘅榛子 🌰😍😍整體口感豐富左整體而言性價比唔錯😆 會繼續支持💛💛下次想試埋個黃金蟹肉意粉😻😻

好耐冇食過Beans🤪🤪🤪

至於egg benedict就相對比較普通 冇咩特別

飲品方面我哋叫咗一杯凍榛子朱古力🍫 一杯熱特濃朱古力☕️

2021-07-10
Dinner
Celebration
Birthday
2021-07-07 166 views
下午茶時段~排隊人數唔多等大約5分鐘就可以入座荃灣店係大街分開兩店,職員要走來走去帶位好像有點不耐煩~店門口雖然長關,但成日有人出入,都幾大塵~坐得唔係幾舒服!雖然服務同環境都一般但食物絕對可以Cover返晒!黃金蟹肉意大利粉好有驚喜!蟹肉份量好多!醬汁都可以掛滿每一啖意粉!黑松露醬配薯條又係必食之選~薯條炸得剛剛好,軟硬適中,熱辣辣!而且唔會好碎!千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅滿滿的材料~但係Pizza皮都好鬆脆唔會軟淋淋咁!薄餅本身已切好4塊,好容易就可以分開。值得讚~食材都舖得好平均~好啱同朋友仔share食!推介!
下午茶時段~排隊人數唔多
等大約5分鐘就可以入座
荃灣店係大街分開兩店,職員要走來走去帶位好像有點不耐煩~
店門口雖然長關,但成日有人出入,都幾大塵~坐得唔係幾舒服!

雖然服務同環境都一般
但食物絕對可以Cover返晒!

黃金蟹肉意大利粉
好有驚喜!蟹肉份量好多!醬汁都可以掛滿每一啖意粉!

黑松露醬配薯條
黑松露醬薯條

推介!

2021-06-02
黑松露醬薯條
  • 黑松露薯條
2021-06-28 384 views
一間有人氣既cafe,好少過海既我難得過嚟荃灣就一於試一試佢!(佢哋嘅分店都係喺新界區多)唔surprise地8點幾去到嗰度都有一條小小既人龍,當時仲驚會唔會趕唔切喺10點前食完,好彩好快就入到去食野~嗌左豪華英式早餐、卡邦尼意粉、黃金蟹肉意粉等等加3個分別$25既小菜(黑松露薯條、芝士薯條、羽衣甘藍藜麥沙律)#豪華英式早餐真係好豐富,仲要有埋我最喜愛既waffle(不過唔係傳統唔隻waffle,佢係好好似donut既蛋糕仔咁),唔係間間cafe都有~#薯條個芝士醬好濃味,啲芝士醬好在就算凍左就唔會凝固。而黑松露醬方面,好鍾意佢比好多醬,食晒啲薯條都仲有醬淨,一啲都唔孤寒。#黃金蟹肉意粉個賣相好吸引,個蛋黃味同個蟹肉好夾,同埋份量睇落好似好細咁,但係唔知點解食極都食唔完🤣#黑松露軟殻蟹意粉味道好濃郁,黑松露控非試不可😘 啲蟹殻都幾脆,唔錯🤣#卡邦尼意粉個醬汁調得好好味非常之Creamy 煙肉嘅份量都非常充足係食得好滿既卡邦尼意粉#桃🍑慕絲蛋糕造型好可愛桃味好清香 幾好食

#豪華英式早餐

#薯條

#黃金蟹肉意粉

#黑松露軟殻蟹意粉
味道好濃郁,黑松露控非試不可😘
啲蟹殻都幾脆,唔錯🤣

#卡邦尼意粉

造型好可愛
桃味好清香 幾好食
  • 豪華英式全日早餐
2021-06-21 206 views
焦糖香蕉窩夫($58)本身諗住喺係外脆內軟嗰種格仔窩夫見到呢個樣有少少失望🥶中間嗰球係好杰既custard 味道好漏 食咗兩啖就冇食啦😮‍💨如果轉做light 少少嘅cream可能會好啲~整體偏甜 仲要已經冇落糖漿同奶或者可以調整下配料同窩夫嘅比例令到成件事balance啲🙌🏻✨焦糖單骨雞翼($54)呢個係encore之選🥳單骨雞翼先炸過 出面再落蜜糖本身雞翼有用黑椒粒調味 食落冇嗰種甜膩嘅感覺~味道係好食但係偏貴 始終份量唔多🥲3D拉花伯爵茶拿鐵($37)本身以為係可以自己揀整啲咩公仔😂原來係咖啡師random做嘅最後出嚟呢隻應該係貓(?)伯爵茶香味係有既 味道不過不失啦整體食物係好食嘅(〃▽〃)我覺得鹹食比較啱我口味~之前食過軟殼蟹意粉同埋黑松露薯條都好鐘意係會想試埋其他嘢嘅地方(*´∀`)ノ
焦糖香蕉窩夫($58)
本身諗住喺係外脆內軟嗰種格仔窩夫
見到呢個樣有少少失望🥶
中間嗰球係好杰既custard
味道好漏 食咗兩啖就冇食啦😮‍💨
如果轉做light 少少嘅cream可能會好啲~
整體偏甜 仲要已經冇落糖漿同奶
或者可以調整下配料同窩夫嘅比例
令到成件事balance啲🙌🏻

✨焦糖單骨雞翼($54)
呢個係encore之選🥳
單骨雞翼先炸過 出面再落蜜糖
本身雞翼有用黑椒粒調味
食落冇嗰種甜膩嘅感覺~
味道係好食但係偏貴 始終份量唔多🥲

3D拉花伯爵茶拿鐵($37)
本身以為係可以自己揀整啲咩公仔😂
原來係咖啡師random做嘅
最後出嚟呢隻應該係貓(?)
伯爵茶香味係有既 味道不過不失啦

整體食物係好食嘅(〃▽〃)
我覺得鹹食比較啱我口味~
之前食過軟殼蟹意粉同埋黑松露薯條都好鐘意
係會想試埋其他嘢嘅地方(*´∀`)ノ
2021-06-16 251 views
好耐之前已經成日去Beans食甜品,佢地啲甜品真係做得好精緻,最緊要係心太軟整得好濃好好食😋不過今次因為太夜先去啲,甜品好多都賣晒了,就食個意粉算啦🤭•👅黑松露軟殼蟹意大利麵($98)軟殼蟹炸得好脆身,食落口唔會覺得油笠笠😛意粉軟硬適中,配埋黑松露汁又係無得輸嘅😚我成日都好好奇,點解明明睇落去碟粉好似好細碟,但又真係岩岩好夠食😂•👅 檸檬生薑茶我叫左杯檸檬生薑茶,已經用匙羹搞均啦,但都有沉埋同未溶晒嘅情況出現。可能係我掛住傾計,無係佢最熱嘅時候搞佢地,於是我又膽粗粗係飲到底嘅時間問店員可唔可以要杯熱水😂點知!佢地勁好咁幫我係個杯度加返啲熱水,我覺得自己好似飲左兩杯生薑茶呀🤩🤩佢地真係好好人呀🤤多謝你地🤤

👅黑松露軟殼蟹意大利麵($98)

👅 檸檬生薑茶
2021-06-15 184 views
💛Beans 係一間偶爾會想回訪 但一直都覺得甜點好食過咸點嘅黃店💛黃金蟹肉意粉 $98 (7.5/10)連蟹蓋上菜賣相唔錯 入面仲有唔少蟹肉絲 仲有一條大蟹柳 醬汁好濃 有好濃嘅蛋黃味 啱晒蛋黃愛好者💛賽螃蟹意大利飯 $118 (4/10)本身對呢個中西fusion 好有興趣 但上碟時就覺得叫錯左 賣相唔吸引 白色糊仔感覺 再加上個白汁一樣好濃 食完蛋黃蟹肉個意粉已經好heavy 呢個食左一半就唔想再食💛跟餐+$25有抹茶卷卷.山政小山園 (menu寫住係A級評定嘅抹茶卷😨)甜品果然係全餐最期待又最好食嘅野 抹茶卷嘅cream 好滑好濃味 蛋糕薄而不會太濕 恰到好處 好滿足💛法式焦糖燉蛋拿鐵 跟餐+$29叫favour latte 可以揀要3D Latte 鍾意打卡嘅我梗係叫左🤪熊仔做型可愛 望到都心情愉快

💛黃金蟹肉意粉 $98 (7.5/10)
黃金蟹肉意粉

💛賽螃蟹意大利飯 $118 (4/10)
賽磅蟹意大利飯

💛跟餐+$25有抹茶卷
卷.山政小山園 (menu寫住係A級評定嘅抹茶卷😨)
卷.山政小山園

💛法式焦糖燉蛋拿鐵 跟餐+$29
法式焦糖燉蛋拿鐵
卷.山政小山園
2021-06-10 303 views
平時經過啲間餐廳,都好多年輕人排隊,阿仔今日生日,放學之後話想食呢間,所以今日一於就試下哩間。因為外邊路面維修,所以外在環境一般,而內在環境方面,空間寬敞,坐得舒適。我們點了三份午餐,煙燻雞胸香茹藜麥意大利飯,飯粒煙韌有口感,雞肉軟淋且帶濃香的煙熏味,味道超正,但份量就略嫌太少,對男仔嚟講就不太夠。手撕豬仔骨漢堡(焦糖洋蔥,太陽蛋,薯條),漢堡內的豬仔骨肉因為手撕的關係,所以很有口感,再加入太陽蛋同番茄片令整個漢堡,有更豐富的層次感,好正。千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅,加入大量的千島醬和芝士,焗起後再加上一堆堆的蟹子。咬落蟹子卜卜脆的口感很有趣,味道也出奇地夾。車打芝士薯條,車打芝士雖然味道不夠濃郁,但薯條就很香脆,所以整體上還可以。 總括來說,味道唔錯,價錢合理。

總括來說,味道唔錯,價錢合理。

2021-06-08
$80 (Lunch)
2021-06-05 224 views
#tea #荃灣 #甜品Beans嘅心太軟一直都係我心中嘅no.1 (。・ω・。)ノ雖然唔近地鐵站,但都專程拜訪。(其實係唔知道荃灣附近仲有咩好嘅甜品食!如有心水請推薦!!)香芋燕麥鮮奶拿鐵☕️ 這是沒有咖啡因的喔!成個drink list都唔係好多無咖啡因嘅飲品,如果多啲會好啲!不過呢杯都幾不錯。Green tea combo🍵其實我只係想食個抹茶心太軟(´・_・`)佢嘅matcha lover lava cake真係好好食,但唔知點解我去當天餐牌上冇咗(但啱啱睇openrice其他人影嘅餐牌係仲有!),仲以為係佢升級版多咗vanilla matcha ball,所以就叫咗呢個。一上檯有煙燻效果好誇張!係好啱打卡嘅,但太多嘢食,一個人真係食唔曬(´・_・`)同埋太濃抹茶味,食完有幾日都唔想再食抹茶嘢( ;´Д`)下次如果有都係叫返淨心太軟算了!
#tea #荃灣 #甜品

香芋燕麥鮮奶拿鐵☕️
香芋燕麥鮮奶拿鐵

Green tea combo🍵
Green  tea  combo
香芋燕麥鮮奶拿鐵
超負評給帶位店員👩🏼‍🦰店內剛好同時有兩枱客離座,分別是2人座及4人座,我們排頭位,見後面等位全都是2人,沒有4人要入座,剛入門就小聲問店員可否安排坐4人枱,結果遭到拒絕。完全想不到拒絕的理由,首先同時有2張枱,也是兩隔離移動不用很多,時間亦是晚上8:30非繁忙時間,我們只剛入座不夠一分鐘未點餐,後面亦沒有4人等位,完全不理解服務為何如此不變通,結果店員都是安排後面的2人入座。本來想多點食物,但心情完全受到這店員影響!對食物沒有意見的但帶位店員的態度就非常不滿!
超負評給帶位店員👩🏼‍🦰

完全想不到拒絕的理由,首先

同時有2張枱,也是兩隔離移動不用很多,
時間亦是晚上8:30非繁忙時間,
我們只剛入座不夠一分鐘未點餐,
後面亦沒有4人等位,
完全不理解服務為何如此不變通,
結果店員都是安排後面的2人入座。

本來想多點食物,但心情完全受到這店員影響!

對食物沒有意見的
但帶位店員的態度就非常不滿!

2021-05-28
Dinner
我算係老顧客,中意追住佢地嘅分店食,今日真係令我覺得可以放棄呢間餐廳,無心做無謂食入場侍應態度平平,飲品嘅飲管都可以倒轉放(尖個個向上?),叫個黃金蛋肉意大利粉,我少少咸蛋味都食唔到,蟹肉碎到我撈完食都食唔到味,成碟就係忌廉意大利粉,唔係覺得有個蟹蓋係到就有蟹味?😓開咁多間分店,keep唔到水準,BEANS請加油🤫賣相幾好,但係個蟹殼係幻覺,無蟹味,無咸蛋味少得可憐嘅蟹肉,紅到隻色似蟹柳....當然我食唔到味,評唔到係真蟹定假蟹
開咁多間分店,keep唔到水準,BEANS請加油🤫
黃金蟹肉意大利粉

賣相幾好,但係個蟹殼係幻覺,無蟹味,無咸蛋味

檸檬蜂蜜
2021-05-26
$80 (Tea)
2021-05-21 369 views
呢間野食整體唔錯,全部都無伏仲要好好食!😋之前見到咁多人排隊所以無試,今次趁下午茶時間去食果然無乜人,唔洗等位又無咩人,環境好chill😚下次一定再嚟食!==============================🧁 荳子Beans(海壩街) @beans_cafe_hk📍荃灣海壩街99號地下⏰ 星期一至日 11:00 - 22:00==============================1️⃣【黑松露軟殼蟹意大利粉🦀】$74意粉黎到熱辣辣,亦都好香黑松露味😚食落好creamy,每一條意粉都有黑松露醬包裹住🤤意粉偏爽,好鍾意有咬口嘅意粉😍主角軟殼蟹🦀完全無得輸,炸得好脆,食落好香口,如果太隻啲就好嚕😋份量適中唔算多,男仔食可能唔夠飽🤪但整體唔錯,會為咗個軟殼蟹🦀再黎食👍🏻(🔥 怒食指數:8/10).2️⃣【開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜🍯】$58呢個薄餅幾surprise到我🤩蜂蜜同芝士好夾,又甜又咸,重點係要幾多蜜糖可以自己落,咁就唔怕太甜或唔甜🤪薄餅都係新鮮整起,做到拉絲效果😍不過開心果嘅味唔太出😅得表面幾粒開心果碎...整體係ok嘅,最好同朋友share食,因為食到第二塊已經有啲膩🤨(
呢間野食整體唔錯,全部都無伏仲要好好食!😋
🧁 荳子Beans(海壩街) @beans_cafe_hk
📍荃灣海壩街99號地下
⏰ 星期一至日 11:00 - 22:00
1️⃣【黑松露軟殼蟹意大利粉🦀】$74
意粉黎到熱辣辣,亦都好香黑松露味😚
(🔥 怒食指數:8/10)
2️⃣【開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜🍯】$58
不過開心果嘅味唔太出😅得表面幾粒開心果碎...
(🔥 怒食指數:8.5/10)
3️⃣【黑松露薯條】+$25
薯條偏粗,食落外脆內軟,又唔會覺得好油膩同熱氣,再加埋黑松露醬,令到薯條嘅味道有層次👍🏻
隻碟大睇落份量好似唔多,但其實食落都好夠飽🤣
整體正正常常,如果鍾意黑松露嘅話一試無妨😋
(🔥 怒食指數:7/10)
4️⃣【Lindt Chocolate Mousse🍫】+$25
作為朱古力嘅忠實粉絲,又點可以放過朱古力🍫嘅甜品
慕絲甜度適中,口感有啲似未融嘅甜筒雪糕,一放入口好香濃嘅朱古力味🍫湧出來🤤值得一試!
(🔥 怒食指數:7/10)
5️⃣【焦糖燉蛋配核桃蛋糕🍰】+$25
核桃蛋糕食落好鬆軟,入面有幾粒核桃碎,幾特別同埋精緻🤪
焦糖燉蛋🥚超好味!唔會太甜,面頭塊焦糖燒得啱啱好,唔會太燶,食落無苦味😋入面嘅燉蛋好滑,唔會整到太老變蒸蛋👍🏻
(🔥 怒食指數:9/10)
🔥評分:
黑松露薯條
黑松露軟殼蟹意大利粉
開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜
黑松露薯條
🌱荳子☀️🍝🧇 荳子當初係荃灣開店先🤣睇住佢大 見證住佢愈開愈多分店 咁多年都站得住腳 質素當然有保證! 佢嘅鹹食食過幾次都好出性 性價比高 👍🏻今次就食甜品為主 果然沒有令我失望👻🍊GAT($58)造型非常可愛 三粒小桔仔 食落相當有驚喜 係炸左嘅糯米糍😍 外脆內軟 入面係奶黃餡好好味 😋最窩心係配上益力多雪芭 十分清新好味 可以中和返 炸桔仔嘅油膩感 同埋佢擺盤好有心思 真係成件藝術品咁 睇得食得😗😙Green tea Waffles 🧇 🍵 ($58)呢度嘅waffles 好特別 係圓圓的 好似donuts 咁好鬆軟 伴碟份量多到嚇親 有一堆蘋果加紅豆、爆爆珠 、果仁碎 、綠茶醬同牛奶醬 一球綠茶雪糕同cream 🤣🤣絕對唔會唔夠野送個waffles 成件事真係好滿足🥰絕對會再Encore 嘅cafe 性價比高 質素有保證
🌱荳子☀️🍝🧇

🍊GAT($58)
GAT

造型非常可愛 三粒小桔仔 食落相當有驚喜
係炸左嘅糯米糍😍 外脆內軟 入面係奶黃餡

Green tea Waffles 🧇 🍵 ($58)
Green tea Waffles

成件事真係好滿足🥰

絕對會再Encore 嘅cafe 性價比高 質素有保證
2021-05-03
GAT
Green tea Waffles
2021-05-16 300 views
其實講咗好耐想試呢間,但係次次經過都大排長龍就會放棄🥲 雖然今次都排咗差唔多成粒鐘,但係時間仲早,未肚餓嘅時候開始排,所以都唔算太痛苦🥳 入座前,見到員工除咗抹枱凳,仲抹埋地,咁乾淨仔細,睇到都覺得安全好多😇☕️Americano (跟餐)放低之後,心諗點解americano俾奶(因為好少主動俾)🤨最後個奶救咗我一命😂 啲豆靚唔靚真係唔知,淨係知好...苦。作為一個好憎酸咖啡,好鍾意飲苦咖啡嘅人,我都覺得佢好苦🤢 加咗奶之後好啲,唔會多咗甜味/奶味,純碎溝淡咗冇咁苦。飲唔慣苦嘅咖啡豆唔建議嗌。🍝黑松露軟殼蟹意粉 $98一直想試beans嘅原因就係想食呢個意粉🥳 黎到嘅時候o咗個咀,點解咁細份😨 但係其實食落都好飽😅 意粉軟硬適中,未去到al dente但係覺得未至於太淋。黑松露味極重!!😍 但係唔會太鹹,超加分🥳 軟殼蟹炸得好脆,唔會太乾,但係好鹹😳 個人覺得,如果第一次黎食可以試,但係我自己再黎就未必會再嗌🍕慢煮燒烤汁手撕豬薄餅 $92冇上網睇過相/review就嗌咗,黎到嘅時候少少失望😔 好足料,超多芝士😍 手撕豬份量ok,但係個汁好似溝咗茄汁,唔係純bbq醬,自己唔算太鍾意。可惜個

☕️Americano (跟餐)

🍝黑松露軟殼蟹意粉 $98

🍕慢煮燒烤汁手撕豬薄餅 $92
冇上網睇過相/review就嗌咗,黎到嘅時候少少失望😔 好足料,超多芝士😍 手撕豬份量ok,但係個汁好似溝咗茄汁,唔係純bbq醬,自己唔算太鍾意。可惜個餅地實在太失望😭 一啲都唔似pizza,如果寫flatbread都好啲.. 其實唔算難食,但係下次再黎唔會再嗌,同埋如果有得再揀都唔會嗌🥶

🌰瑞士栗子撻 +$25跟餐
終極栗子控在這裡🙋🏻‍♀️ 因為自己好鍾意食栗子撻,所以覺得必試🤣 栗子蓉甜度啱啱好,但係唔係太滑。同坊間好多栗子撻差唔多,入面有粒栗子,少少蛋糕咁。撻就冇乜特別,但係因為佢唔係好甜所以覺得幾好!跟餐+$25都可以接受,但係叫我單點$42就唔會嗌啦🤭

服務質素:🌕🌕🌕🌕
野食質素:🌕🌕🌕🌗
乾淨指數:🌕🌕🌕🌕🌕
CP值:🌕🌕🌖
回頭指數:🌕🌕🌖

總括而言,期待已久嘅Beans唔算太驚艷,但都未至於失望嘅。Cafe黎講我就覺得都算中上。但係荃灣有好多好味而又唔洗排嘅野食,所以下次黎荃灣都未必會再食~