2021-12-11 877 views
📍荳子 (海壩街) (荃灣)荃灣海壩街99號地下🕐荃灣的Beans💛雖然有兩間鋪,但仍然長期要等位,限時90分鐘。🍔安格斯牛肉漢堡外觀正常,個包微暖,餡料層次分明,漢堡扒都有肉汁,但醃得唔夠,醬都唔夠多,一食落去無乜味,食到中間有多啲醬先好少少。🍟薯條偏淋,唔香脆,食落去比較粉,無想食曬佢嘅衝動。🥗沙律菜同餐飲熱檸蜜味道正常。埋單$172,性價比偏低,我會選擇午餐嚟食手撕豬仔肉漢堡包。🤵🏻‍♂️另外我想講吓侍應嘅對答,我坐低咗之後想去洗手間,問邊度有,佢好愕然咁話我哋呢度無,要我問佢邊度有,先有少少不耐煩咁答我「要去附近商場或麥當勞」,但又唔講清楚呢兩個地點點去,搞到我以為我係咁耐以嚟第一個要去洗手間嘅客人,帶咗麻煩俾佢。餐廳嘅staff training 可以再做好啲。
📍荳子 (海壩街) (荃灣)
荃灣海壩街99號地下

🍔安格斯牛肉漢堡

🍟薯條偏淋,唔香脆,食落去比較粉,無想食曬佢嘅衝動。

🥗沙律菜同餐飲熱檸蜜味道正常。

2021-12-11 572 views
嚟過荳子幾次,今次終於下定決心寫下食評。今次可以話係食黑松露大餐🤣主菜我地叫咗黑松露軟殼蟹意粉同黑松露什菌意大利飯,另外叫咗黑松露薯條同香草疏乎厘,再加三杯飲品,埋單大約人均$150,cp值算高。黑松露軟殼蟹意粉🍝每次同朋友嚟都一定會叫,黑松露味幾香,軟殼蟹炸得幾脆,但意大利粉略嫌唔夠彈牙。香草疏乎厘🧁呢個有驚喜,勁重蛋香味,同AM PM嗰間疏乎厘有得比。AM PM嘅疏乎厘比較實淨,Beans 嘅就比較鬆化,空氣感重啲。總結:有個舒服嘅環境同朋友聚會,嘢食唔錯,價錢合理👍🏻👍🏻👍🏻
嚟過荳子幾次,今次終於下定決心寫下食評。

今次可以話係食黑松露大餐🤣
主菜我地叫咗黑松露軟殼蟹意粉同黑松露什菌意大利飯,

黑松露軟殼蟹意粉🍝

香草疏乎厘🧁

香草疏乎厘

2021-12-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
香草疏乎厘
  • 黑糖薑母茶
  • 黑松露什菌意大利飯
2021-12-06 436 views
一直都想試下呢間野~次次見到都排隊,今次決定排下,睇下係唔係真係咁好食🐝俗語有話「希望越大, 失望越大」我唔可以話佢唔好食, 其實佢都ok, 只不過我對佢期望太高, 所以有少少失望~就以呢個軟殼蟹黑松露意粉嚟講,軟殼蟹成隻好似炸粉咁樣,唔太討好!而且個意粉麻麻地~佢好似落咗少少胡椒味, 冚住咗黑松露嘅香味😐所以我自己覺得唔算好食🤔不過我去,到都冇咩人食我呢個意, 可能係我叫錯嘢食😐lunch set包一杯飲品, 我叫咗杯熱嘅蜂蜜檸檬,都幾天然幾足料🐝不過唔會特登去排嚕😂最好笑佢仲要有個信封,叫人自己畀貼士佢

俗語有話「希望越大, 失望越大」

不過我去,到都冇咩人食我呢個意, 可能係我叫錯嘢食😐

不過唔會特登去排嚕😂
最好笑佢仲要有個信封,叫人自己畀貼士佢
2021-12-06 326 views
Beans 我諗都唔駛多介紹,出名既打卡勝地。無論係餐廳既裝修,又或者係食物既擺盤都係可以俾大家瘋狂影相打卡,亦因為咁我就一直無試過。一來人龍太長,二來總係覺得得果樣,啲嘢食應該普通好味。上星期路過,發現竟然唔駛排隊,咁就試一試啦Deluxe Full English Breakfast ($122)上枱之後繼續我內心既想法,擺盤靚。咁就試一啖,其實all day breakfast 講真都係果個味,好難好好味,亦都好難難食既,所以中規中矩啦。Peking Duck Bun ($132)係menu 第一眼見到就覺得fusion野喎,但上枱之後發現,其實好中式,無乜加到西式元素。另外果鴨肉切得太厚,似燒鴨咁,如果似返片皮鴨會吸引啲總結:其實食物質素不過不失,但真係價錢略貴,如果唔駛排隊,都可以一戰既

Peking Duck Bun ($132)

2021-12-05 390 views
荳子分店越開越多,人龍卻好像不減,屋企附近間荳子每次經過都見到長龍,已經好耐冇幫襯。今日同朋友去開荃灣,朋友介紹街角有間Cafe唔錯,過到去原來係荳子。星期六下午時間居然唔使排隊,就同兩位朋友坐低試吓。三個人分別叫咗墨魚子煙三文魚Egg Benedict、卡邦尼黑松露煙肉意大利粉同埋黃金蟹肉意大利粉。每一碟都賣相精緻,配上食用花更是錦上添花。黃金蟹肉意粉仲有成個蟹殼🦀伴碟,唔使多講,一上菜絕對係相機食先😆食物味道方面都有水準,雖然唔算好有驚喜,但配合埋成個咁relax嘅環境,傾吓偈都幾舒服,值得推介!值得一讚嘅係個黃金蟹肉意粉,鹹蛋黃嘅比例得宜,唔會太濃太膩。最後我哋仲叫多一件抹茶蛋糕同一件柚子芝士伯爵茶蛋糕做甜品😋跟餐一件只係加$25,超值!
2021-12-04
$130 (Tea)
2021-12-01 261 views
今日一個人食晚餐,唔知食咩好,突然想食黑松露意粉,就即刻上網係beans訂定先。我叫咗一個卡邦尼黑松露意大利粉,加一杯熱檸檬蜂蜜。卡邦尼汁好香好濃,配料都好豐富,有蘑菇又有煙肉,外賣質素算唔錯.另外杯熱檸檬蜂蜜都ok好飲。

我叫咗一個卡邦尼黑松露意大利粉,加一杯熱檸檬蜂蜜。

另外杯熱檸檬蜂蜜都ok好飲。
卡邦尼黑松露意大利粉
TakeAway
2021-11-28 361 views
餐廳:Beans荳子(荃灣分店)美味指數:🦶🏾🦶🏽🦶🏽🦶🏼#小腳板食良心 #小腳板食暈香港 #小腳板食暈荃灣真心行過次次都爆🤦🏾‍♂️咁岩早幾日下午茶時段行過無人,諗都唔諗就衝衝子咁入左去🏃🏾💨#Oreo麻糬流心吐司 💰58一切落去🍞嗰下,影都影唔切就流出黎,真係爆晒餡,再加上燒到金黃色💛嘅棉花糖,仲有酸酸甜甜嘅雜莓,減下個罪惡感😈#單骨雞翼拼薯條 💰58懶人最愛嘅單骨蜜糖雞翼,甜度啱啱好,薯條脆卜卜🍟🍟#青檸梳打(跟餐送)正正常常,唔太甜就OK啦,係就細杯左小小😆#泡沫鮮奶伯爵茶☕️(跟餐送)伯爵茶味唔算好濃,泡沫加埋個奶味好幼滑,值得一試👍🏾#美食 #香港美食 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣良心小店 #荃灣黃店 #甜品 #下午茶 #拍拖去處 #拍拖好去處 #beans荳子#hk #hkig #foodie #foodiehk #foodiehkblogger #hkfoodie #tsuenwan
餐廳:Beans荳子(荃灣分店)
美味指數:🦶🏾🦶🏽🦶🏽🦶🏼

#小腳板食良心 #小腳板食暈香港 #小腳板食暈荃灣

#Oreo麻糬流心吐司 💰58

#單骨雞翼拼薯條 💰58
懶人最愛嘅單骨蜜糖雞翼,甜度啱啱好,薯條脆卜卜🍟🍟

#青檸梳打(跟餐送)
正正常常,唔太甜就OK啦,係就細杯左小小😆

#泡沫鮮奶伯爵茶☕️(跟餐送)
伯爵茶味唔算好濃,泡沫加埋個奶味好幼滑,值得一試👍🏾

Oreo麻糬流心吐司
單骨雞翼拼薯條
泡沫鮮奶伯爵茶
青檸梳打
$58 (Tea)
Oreo麻糬流心吐司
單骨雞翼拼薯條
2021-11-28 142 views
餐廳:Beans荳子(荃灣分店)美味指數:🦶🏾🦶🏽🦶🏽🦶🏼#小腳板食良心 #小腳板食暈香港真心行過次次都爆🤦🏾‍♂️咁岩早幾日下午茶時段行過無人,諗都唔諗就衝衝子咁入左去🏃🏾💨#Oreo麻糬流心吐司 💰58一切落去🍞嗰下,影都影唔切就流出黎,真係爆晒餡,再加上燒到金黃色💛嘅棉花糖,仲有酸酸甜甜嘅雜莓,減下個罪惡感😈#單骨雞翼拼薯條 💰58懶人最愛嘅單骨蜜糖雞翼,甜度啱啱好,薯條脆卜卜🍟🍟#青檸梳打(跟餐送)正正常常,唔太甜就OK啦,係就細杯左小小😆#泡沫鮮奶伯爵茶☕️(跟餐送)伯爵茶味唔算好濃,泡沫加埋個奶味好幼滑,值得一試👍🏾#美食 #香港美食 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣良心小店 #荃灣黃店 #甜品 #下午茶 ##hk #hkig #foodie #foodiehk #foodiehkblogger
餐廳:Beans荳子(荃灣分店)
美味指數:🦶🏾🦶🏽🦶🏽🦶🏼

#小腳板食良心 #小腳板食暈香港

#Oreo麻糬流心吐司 💰58

#單骨雞翼拼薯條 💰58
懶人最愛嘅單骨蜜糖雞翼,甜度啱啱好,薯條脆卜卜🍟🍟

#青檸梳打(跟餐送)
正正常常,唔太甜就OK啦,係就細杯左小小😆

#泡沫鮮奶伯爵茶☕️(跟餐送)
伯爵茶味唔算好濃,泡沫加埋個奶味好幼滑,值得一試👍🏾

Type of Meal
Tea
  • Oreo麻糬流心吐司
2021-11-19 638 views
🐒Beans 荳子🌱📍荃灣 Tsuen WanLindt Chocolate Mosses 🍫賣相:🤎🤎🤎🤎味道:🤎🤎🤎🤎🤎好多層次既口感。朱古力蛋糕帶出榛子味既香,Perfect match! 🍫Deluxe Full English Breakfast 賣相:🤎🤎🤎🤎🤎味道:🤎🤎🤎🤎🤎Plating方面好得體,Egg Benedict既效果唔錯。特別想讚下佢個小冬甩,甜甜地好軟熟👍🏻👍🏻炸薯條配黑松露醬🍟賣相:🤎🤎🤎味道:🤎🤎🤎粗身既薯條,但都脆口👍🏻Rose Earl grey latte🌹 賣相:🤎🤎🤎🤎味道:🤎🤎🤎淡淡既玫瑰花香,伯爵茶唔算濃,但泡沫既感覺好輕,略甜,但配搭唔錯🍵凍Hazelnut Latte 🧉賣相:🤎🤎🤎🤎味道:🤎🤎🤎🤎榛子味甜度適中,奶打得好滑,加上咖啡既回甘,整體比例很好。店舖內整潔程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻員工態度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻舒適程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻物超所值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(價錢合理)每道菜式都好有心思。Relax之選。就算係自己去飲杯假啡,食個餐都唔錯👍🏻呢次體驗值滿意分數有90%👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻#Foodmonkay #tsue
🐒Beans 荳子🌱

味道:🤎🤎🤎🤎🤎

炸薯條配黑松露醬🍟
賣相:🤎🤎🤎
味道:🤎🤎🤎

粗身既薯條,但都脆口👍🏻

Rose Earl grey latte🌹
味道:🤎🤎🤎

凍Hazelnut Latte 🧉
味道:🤎🤎🤎🤎

榛子味甜度適中,奶打得好滑,加上咖啡既回甘,整體比例很好。

店舖內
整潔程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
員工態度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
舒適程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
物超所值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(價錢合理)

呢次體驗值滿意分數有90%👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

#Foodmonkay #tsuenwan #goodwest
2021-11-14 444 views
已經食過好幾次呢間餐廳,見成日都好多人,所以有一段時間冇黎食。今日晏晝五點幾肚餓諗住早啲食晚餐,見到beans冇人排隊✌🏻見到個Menu多咗啲新菜式,有魚香茄子意粉,北京填鴨漢堡😂好有創意。我哋兩個人叫咗兩個main course,一個係北京填鴨漢堡,有薯條有沙律,但個包就細個咗少少,個包係中式嘅蒸包,搽咗一層北京填鴨醬,入邊有兩大舊鴨肉,味道唔錯,鍾意食北京填鴨嘅人應該都會鍾意食呢一個。跟住另一個主菜係大蝦龍蝦汁意粉,加咗錢叫咗個薯條配黑松露醬。大蝦龍蝦汁意粉- 兩隻蝦就唔係好大隻,個龍蝦汁都唔係好濃,但整體上都OK,只係見到隔離枱叫嘅黑松露軟殼蟹意粉,同埋蟹肉蛋黃意粉好似吸引好多咁😂有啲後悔叫咗呢個大蝦龍蝦汁意粉😂個薯條配嘅黑松露醬超好食,好濃嘅黑松露味嘢飲就叫咗一杯特濃朱古力同埋伯爵茶。特濃朱古力上面有好厚嘅朱古力粉,飲嗰時小心濁親,朱古力味好濃。伯爵茶飲完可以re-fill熱水落茶壺度。伯爵茶唔算好濃都唔係好淡隻。

北京填鴨漢堡

個薯條配嘅黑松露醬超好食,好濃嘅黑松露味

大蝦龍蝦汁意粉
薯條配黑松露醬

嘢飲就叫咗一杯特濃朱古力同埋伯爵茶。
特濃朱古力
薯條配黑松露醬
特濃朱古力
伯爵茶
2021-11-12 505 views
一間想食好耐嘅西餐廳,皆因無論佢九龍灣定係荃灣分店每一次經過都排哂長龍🥲 難得今次經過荃灣分店嘅時候,竟然冇人排隊? !即刻同FD子行入去try try 佢❤️黃金蟹肉意大利粉黃金嘅意思其實係鹹蛋黃,鹹蛋黃味好香,個汁好creamy ❤️ 勁好食黑松露軟殼蟹意大利粉黑松露味超出,軟殼蟹香脆,果汁同樣地都好creamy ,好食到停唔到口芝士薯條芝士味好濃,薯條係粗身嘅大薯條,可以點到好多芝士醬❤️拿破崙蛋糕個酥皮好薄,入口酥脆,食完一啖又一啖❤️勁正法式焦糖燉蛋焦糖好香❤️燉蛋好滑👍🏻連伴碟嘅杏仁蛋糕都好好食最後人均都只係$125,有大大碟意粉有甜品仲有埋嘢飲,呢個價錢真係非常抵,值得下次再嚟

黃金蟹肉意大利粉

芝士薯條
芝士味好濃,薯條係粗身嘅大薯條,可以點到好多芝士醬❤️

拿破崙蛋糕
個酥皮好薄,入口酥脆,食完一啖又一啖❤️勁正

法式焦糖燉蛋
焦糖好香❤️燉蛋好滑👍🏻連伴碟嘅杏仁蛋糕都好好食

2021-11-03 565 views
☺️平日行過呢間餐廳一定係有人排隊,今晚好幸運行過見冇人排隊,所以即刻就入去試咗啦。食過之後,我下次就算要排隊我相信我都會排,因為值得👍👍環境坐得舒服,乾淨,員工亦都好好禮貌,令你食得開心😋..🍕開心果薄餅 $96 (必食)❤之前喺尖沙咀K11食過一間日本嘅過江龍餐廳,佢類似呢個Pizza都好好食,可惜呢間餐廳已經執咗笠,但係今次Beans呢個開心果薄餅,仲好食過之前我食過嗰個,脆卜卜卜,點埋個蜜糖汁,連續食左兩塊都唔覺漏😋😋😋👍👍..🍜軟殼蟹意粉 $116❤️份量都幾大碟,軟殼蟹有兩隻,凍咗都脆卜卜,意粉個質地同出邊嗰啲有啲唔同,佢己有咬口,因為有陣時出邊嗰啲呢會"林pat pat",呢個都算幾好食😋..🍵$40包杯熱飲+🍰 $25包件蛋糕❤熱飲我飲熱檸蜜,夠味唔淡,但檸檬就有啲苦澀味❤栗子蓉栗子忌廉杏仁撻,栗子味好濃,但我就覺得太多cream,味道都幾好嘅,甜品來講佢唔算係好甜,佢仲有好多甜品款式,都幾特別,下次有機會會再試埋佢其他嘅甜品同埋咖啡☕️..💰$305 連加一 (2人晚餐)註:餐廳只收現金或者八達通..服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五星⭐️為滿分)
🍕開心果薄餅 $96 (必食)

🍜軟殼蟹意粉 $116

🍵$40包杯熱飲+🍰 $25包件蛋糕

❤熱飲我飲熱檸蜜,夠味唔淡,但檸檬就有啲苦澀味

💰$305 連加一 (2人晚餐)
註:餐廳只收現金或者八達通
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五星⭐️為滿分)
2021-11-02 377 views
beans 既lunch menu 去到下午六點,可以同老公食個早飯。plating 同碗碟都好精美,絕對有視覺享受。環境舒適,有落地大玻璃看街境。order 左軟殼蟹黑松露忌廉意粉,軟殼蟹鬆脆香口,濃濃黑松露香味,加上雜菌及啖啖意粉掛上creamy 忌廉汁,好好味😋但食食都好溜。仲有帆立貝蟹子千島薄餅,新鮮出爐熱辣辣,帆立貝大大粒,每粒上面都有一匙蟹子同蟹柳,配千島醬係一流。餐茶可以揀咖啡、薑母茶或者檸檬蜜糖,人均約$90,CP值高👍🏼
$90 (Tea)
  • 黑松露軟殼蟹意大利粉
  • 千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅
2021-11-02 280 views
晚餐時間經常見到荳子的餐廳門口大排長龍,今日約開舊同事食飯,決定來試一試,順便打下卡啦!大約七點左右嚟到,排隊排咗大約15分鐘入得,餐廳入邊唔算大,但裝修都幾靚,有一種文青Cafe嘅感覺。Deluxe All Day Breakfast,除咗個樣好靚影相一流之外,配料都算多同新鮮,質素唔錯。而冬甩嘅配搭,係All Day Breakfast來講算係比較少見,食得出係新鮮製作,質感都算係鬆軟好食,但係配埋個忌廉一齊食之後,其實已經變咗甜品嘅感覺了😅但整體來講,個All Day Breakfast質素算係唔錯黃金蟹肉意粉,蟹肉已經拆晒出嚟,但係都會連埋個蟹蓋上碟,方便客人影相打卡其實唔係好食得出鹹蛋味,但係個醬汁同個麵都算好食,同出邊嘅西餐質素差唔多。黑松露醬汁薯條,上碟成個配搭都好靚,影相一流!薯條即炸,質素正常,黑松露醬汁有淡淡的黑松露味,成個小食中規中矩。意粉同埋All Day Breakfast 都可以配嘢飲,今次選咗個凍嘅檸檬蜜糖飲品,檸檬新鮮,飲落幾好飲!整體來講,餐廳嘅食物質素中規中矩,唔會令人失望,而且擺碟幾靚,好啱打卡影相。如果經過咁啱見到唔使排隊,一試無妨!

如果經過咁啱見到唔使排隊,一試無妨!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-10-28 479 views
📍 荳子 ~ 荃灣海壩街99號地下本來想食漢堡包😂😂但係又要等位放棄咗🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️所以就行咗過去幾時想食嘅Beans睇吓要唔要等位😏😏咁岩今日冇呃人就梗係即刻去食啦😆😆😏😏1)蕃茄肉醬溫泉蛋意大利通粉,望落去個樣好靚,隻蛋係冇得輸,大意粉就有少少住得太晏,蕃茄肉醬味適中😏😏😏算好食嘅2)檸檬檸蜜,不過不失冇乜特別都係一杯跟餐嘢飲😆😆😆環境一間冇咖啡味嘅咖啡室,價錢合理,一間連鎖店囉😆😆😆😆如果唔使等位都會推介👍🏻
📍 荳子 ~ 荃灣海壩街99號地下

蕃茄肉醬溫泉蛋意大利通粉
2021-10-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
蕃茄肉醬溫泉蛋意大利通粉