2021-12-17 549 views
想搵個靜靜哋嘅地方歎個舒服嘅午餐,於是嚟到呢間環境唔錯嘅小茶室。😌🥪 是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司 $88💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 淨係講賣相已經夠晒吸引,大大塊微微燒過嘅芝士睇落都覺得好食。是拉差辣醬係泰式嘅味道,雞肉都幾嫩滑同juicy,夾埋沙律菜同酸種麵包份量啱啱好。👍🏻🥑 抹茶牛油果鮮打特飲 $65💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5) 💬 新鮮打嘅青BB Smoothie,抹茶加牛油果綠上加綠。口感打得都算幼滑,飲落幾濃厚,不過抹茶嘅澀味相當重,令杯特飲整體比較苦。😗🍔 手撕豬肉漢堡配沙律 $108💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)💬 手撕豬肉嘅醬汁頗多,令到個漢堡包十分之濕潤,食落主要都係啲醬濃郁嘅酸味,係一個比較heavy嘅選擇。沙律淋上少量油醋調味,入面嘅車厘茄有兩種,分別係紅色同少見啲嘅橙色。🙂☕ 岩茶牛奶(熱) $45💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 見menu寫住must try所以叫咗嚟試,杯嘢上面有精緻嘅拉花。牛奶濃郁得嚟唔會蓋過咗岩茶嘅香氣,兩者嘅味道完美地融合埋一齊,唔怪得係大家推介嘅必飲之選。😋🌯 蜜糖烤雞卷餅 $78💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬

🥪 是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司 $88
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
🥑 抹茶牛油果鮮打特飲 $65
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司、抹茶牛油果鮮打特飲
🍔 手撕豬肉漢堡配沙律 $108
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
☕ 岩茶牛奶(熱) $45
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)
手撕豬肉漢堡配沙律、岩茶牛奶
🌯 蜜糖烤雞卷餅 $78
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)
💬 餅皮烘得脆卜卜,咬落煙煙韌韌,食到最尾都仲暖笠笠。餡料包得非常飽滿,有雞肉、芝士、甜椒、洋蔥……味道豐富又有層次,隔離仲有沙律可以中和返個油膩感。🤤
🫐 黑加倫子冰紅茶 $55
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
💬 夢幻嘅紫紅色啱晒影靚相打卡,飲落冇想像嘅藥水味,黑加倫子酸酸may may但可以接受。淡淡嘅莓果香氣同紅茶獨特嘅甘醇配合得好好,冰冰涼涼咁清爽又解渴。😍
蜜糖烤雞卷餅、黑加倫子冰紅茶
店員態度唔錯,耐心服務又有禮貌,有機會再嚟試吓卷蛋同其他嘢食~😁
2021-12-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司、抹茶牛油果鮮打特飲
手撕豬肉漢堡配沙律、岩茶牛奶
蜜糖烤雞卷餅、黑加倫子冰紅茶
  • 蜜糖烤雞卷餅
  • 黑加倫子冰紅茶
  • 岩茶牛奶
2021-12-11 319 views
見到好多食評都係蛋糕及加牛奶的茶,我覺得飲茶最好飲係夠熱同不加牛奶先飲到茶的香味同清純。蜜蘭香烏棟單叢$95一杯可refill 一次。相對有些果茶有陣濃烈果香影響茶味較俗氣,這款茶香氣清幽雅致十分推介。我覺得品茶才是這間店重點。要略為提一提,茶用玻璃器皿裝著,很快冷卻,要盡快飲。

蜜蘭香烏棟單叢
2021-12-11
蜜蘭香烏棟單叢
2021-12-06 321 views
一間位於銅鑼灣白沙道都幾當紅顯眼嘅位置,好似茶室嘅Cafe,以茶道為主題有各款甜品同飲品,亦都有啲熱食例如卷餅Burger,環境亦貼切返主題有竹子場景啡白色裝修想營造出茶園嘅感覺,不過我覺得最舒服係內裏空間好大唔會好逼夾,而且我今日晏晝去嘅時候唔算好多人,靜靜地幾舒服可以慢慢坐,見到有人喺度用電腦好寫意。👓岩茶牛奶 $45 hotRock oolong latte,rock tea其實係烏龍茶嘅類別,即係其實依杯係烏龍茶牛奶,聽聞呢杯係招牌飲品,飲落去又的確幾好飲喎,淡淡烏龍茶香味當中又有奶,雖然都幾重奶味不過亦有茶香味,加埋靚靚拉花,第一次飲覺得幾特別,不過稍為有啲細杯唔夠喉🤣評分:7.5/10👓豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55豆腐味真係好重,而且食落去嘅質感偏濕潤都係似豆腐質地反而唔太似慕絲。雖然話係抹茶蛋糕不過其實唔太明顯有抹茶味,所以覺得唔食抹茶嘅朋友都可以食到。內裏係一層抹茶蛋糕一層慕絲再一層蛋糕,最底部仲有少少紅豆粒,蛋糕整體唔太甜,賣相靚嘅正正方方白雪雪再灑上抹茶粉,不過個蛋糕size比想像中有啲細所以其實依個價錢係有少少貴。整體味道幾得意新奇不過稱吾上好出色🤣評分:7/10👓蜜

👓岩茶牛奶 $45 hot
評分:7.5/10
👓豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55
評分:7/10
👓蜜糖烤雞卷餅 $78
當中有青瓜三色椒絲、sour cream、芝士。聽落去餡料好似唔吸引不過其實佢個烤餅似拎去烤焗過,所以入邊餡料都係好熱,芝士溶晒好流心,青瓜本身有水份所以令餡料唔會太乾反而有濕潤感,個餅皮唔會太厚。成個卷餅本身應該係一條好長,然後一分為二,所以上碟係有兩條。有少許沙律淋上黑醋同車厘茄作為伴碟,整體都好飽肚味道唔錯價錢合理。
評分:7.5/10
2021-12-06 222 views
#📍 BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)銅鑼灣白沙道16號地舖🔸 大吉嶺紅茶蛋糕卷 $52🔸 豆腐慕絲抺茶蛋糕 $55🔸 焙茶牛奶 $45🔸 岩茶牛奶 $50🍒點評時間呢間bookmark左好耐嘅cafe☕️ 終於有機會去食啦星期日都意外地唔洗攞位 店員通知用餐時間75分鐘Signature嘅大吉嶺紅茶蛋糕卷打卡一流👍🏻可能期望太高 覺得味道不過不失不過入面有麻糬幾得意🥰豆腐慕絲抺茶蛋糕反而幾有驚喜😜應該用左豆腐花instead of其他餐廳用嘅豆腐味豆腐味道重好多仲甜甜地 抹茶味淡淡地做襯托飲品覺得比甜品更加出色🤣岩茶即係烏龍茶 熱飲比凍飲更飲得出茶味整體來講價錢都偏貴不過開係銅鑼灣街頭都理解嘅🤣ps原來唔記得影飲品 補兩張有飲品嘅相啦🤣好味指數😋:⭐️⭐️⭐️抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️ 服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️
#
📍 BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)
銅鑼灣白沙道16號地舖

抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️
2021-11-21 337 views
以前喺附近返工好鍾意嚟呢度食light lunch而家放假都會好鍾意嚟呢度飲杯嘢, 食件cake🍰🍵 因為呢度嘅環境真係令人感覺好舒服, 同埋嘢食嘅質素都幾好💕每次嚟到都會飲呢度嘅焙茶latte好濃郁, 我多數會叫走甜, 鍾意飲佢好濃郁嘅茶香味🤎同埋去過咁多次其實都冇食過佢嘅signature豆腐慕絲抹茶蛋糕, 今次一於試吓🤍我問過staff, 佢話呢個蛋糕唔會有好多cream, 因為主要真係豆腐🤍 我食得出好濃郁嘅豆腐味道同埋質感, 食落去一啲都唔heavy, 入面仲有少少抹茶蛋糕同埋紅豆, 成個感覺味道層次好豐富, 就算自己一個食晒都唔會覺得好膩💓 推介👍🏻
以前喺附近返工好鍾意嚟呢度食light lunch

每次嚟到都會飲呢度嘅焙茶latte
好濃郁, 我多數會叫走甜, 鍾意飲佢好濃郁嘅茶香味🤎

• 焙茶牛奶
  • 豆腐慕絲抹茶蛋糕
2021-11-19 165 views
星期日最適合去下cafe chill下,睇下書📖 今次就嚟到專賣茶品嘅Cafe✨ 餐廳環境舒適,最適合讓人放鬆一下飲品方面都ok🤣 佢嘅抹茶檸檬梳打幾好飲👍🏻 抹茶味都幾濃❤️❤️ 酸酸甜甜,幾吸引😘佢嘅餐牌都有其他嘅嘢食選擇,今次因為朋友已經食飽咗返嚟所以就冇嘗試到🥲 另外見到佢嘅甜品都十分吸引😻 但係佢哋有限時嘅用餐時間💀 未必可以比到大家坐足一日!! 但係三五知己敘舊都係一個唔錯嘅選擇所以大家衡量下啦🤣🤣

所以大家衡量下啦🤣🤣
2021-11-17 196 views
一個人下午茶經過銅鑼灣白沙道發現這間新開貌似咖啡店其實只有茶沒有咖啡而且味道出乎意料之外好飲主題輕食主題烏龍摩茶估唔到烏龍茶都可以咁好飲茶葉蛋牛油果碳酸包醬汁酸酸甜甜好開胃牛油果好新鮮茶葉蛋好有茶味
一個人下午茶
醬汁酸酸甜甜好開胃
牛油果好新鮮
茶葉蛋好有茶味
2021-11-15 160 views
有些日子,你會想享受咖啡店的氛圍,但對咖啡又不太感冒,那時候便會尋找另一種咖啡因 — 茶飲。BASAO tea 以各種茶類飲品為主打,既有職人用心沏的一壺好茶,亦有使用大紅袍茶葉的岩茶牛奶。同時甜品也加入茶製作,就如這可愛的白色的正立方體,其實是清香帶豆味的豆腐慕斯抹茶蛋糕,讓你毋須吸收咖啡,也能達到提神的效用。
2021-11-14 159 views
醇香濃的岩茶Latte🥰—— 本想入去試下咖啡,但原來佢地只賣茶,所以就叫左杯佢介紹既岩茶latte ,因我牛奶敏感,就轉左豆奶,而且仲好夾!飲茶🫖竟然有咖啡既感覺實在唔錯👍
岩茶豆奶Latte
岩茶豆奶Latte
2021-11-07 195 views
𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮 | 銅鑼灣𝗜𝗰𝗲 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬𝗕𝗲𝗿𝗴𝗮𝗺𝗼𝘁 𝗳𝗼𝗴 $𝟰𝟱𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱$𝟳𝟴𝗗𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲$𝟱𝟴“5 ✔︎ 𝕚𝕤 𝕥𝕙𝕖 𝕓𝕖𝕤𝕥“𝔼𝕟𝕧𝕚𝕣𝕠𝕟𝕞𝕖𝕟𝕥: ✔︎✔︎✔︎✔︎𝔽𝕠𝕠𝕕: ✔︎✔︎✔︎ℙ𝕣𝕚𝕔𝕖:✔︎✔︎/依間係茶館. 茶館. 茶館 無咖啡飲的🍵 環境幾舒服 文青 適合同朋友吹水傾計 或者自己黎睇吓書 做吓嘢 但星期六日多人會限時75分鐘/大蝦沙律d蝦係切半的 所以唔抵食😂📍 銅鑼灣白沙道16號地舖分店: BASAO tea (月街) (金鐘)#eatalltime_cwb #eatalltime_admiralty
𝗕𝗮𝘀𝗮𝗼 𝗧𝗲𝗮 | 銅鑼灣

𝔽𝕠𝕠𝕕: ✔︎✔︎✔︎
ℙ𝕣𝕚𝕔𝕖:✔︎✔︎

/大蝦沙律d蝦係切半的 所以唔抵食😂

📍 銅鑼灣白沙道16號地舖
分店: BASAO tea (月街) (金鐘)

2021-07-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 焙茶牛奶
  • 焙茶戚風蛋糕
2021-11-02 214 views
🍀ᴡʜᴇɴ ʏᴏᴜ ꜰᴇᴇʟ ᴛɪʀᴇᴅ ɪɴ ᴄᴀᴜꜱᴇᴡᴀʏ ʙᴀʏ…銅鑼灣從來都不缺 café☕️而呢間 café俾人感覺就幾舒服😌店舖行簡約風 座位舒適食物同店舖一樣咁清新😋⭐️ Some refreshing plates⭐️👉🏻 Honey roasted chicken wrap 蜜糖烤雞卷餅🌯👉🏻 Superfood Bowl 羽衣甘藍藜麥香橙沙律🥗👉🏻 Pina Jasmine Green菠蘿苿莉綠茶🍍👉🏻 Chin Shin Osmanthus 桂花蜜青心烏龍

銅鑼灣從來都不缺 café☕️

👉🏻 Honey roasted chicken wrap
蜜糖烤雞卷餅🌯
👉🏻 Superfood Bowl 羽衣甘藍藜麥香橙沙律🥗
👉🏻 Pina Jasmine Green菠蘿苿莉綠茶🍍
這家店一直放在To-Try-List上,可惜是有好幾次在週末打電話去詢問,都被告知排隊時間要很久,所以一直無緣一嚐!在10月31日的下午茶時間前往,雖然是週日的關係,但可能因為是萬聖節,所以剛巧有幾個空位不用排隊!室內裝潢以簡約的木色為主,擺放了不少清新的盆栽,對於也有種植我的來說特別喜歡,感覺可以好好在這裡渡過一段好時光。這裡是自助形式,餐牌上有正餐,也有店家自豪的茶飲。最後我們點了店家推薦的「茶岩牛奶」,是一款採用大紅袍茶葉的烏龍茶牛奶,味道喝起來茶香與牛奶都很剛剛好,雙方都不會太濃郁,又不會沒有味道,小小一杯不知不覺就喝完了。另外還點了放在櫥窗的「大吉嶺紅茶蛋糕卷」,蛋糕口感濕潤頗好吃的,而內裡的紅茶奶油與白玉更是絕配,忍不住一口接一口的我還埋怨不夠白玉呢!就這樣坐在窗邊的座位,享受著盤中茶點,看著街上人來人往,是一個美好的下午呢~

2021-10-31
$50 (Tea)
  • 大吉嶺紅茶蛋糕卷
2021-10-15 405 views
在外面望入去,好多植物既裝飾,一入到去好似去左叢林咁,比好多植物包圍住咁🥰栗子杏仁奶Cappuccino 呢杯啡既杏仁味好出,其次係豆奶味,反而係咖啡味比較淡一些😅,Order左呢杯啡,客人可以選擇與店職員一齊落手參與整呢杯啡,仲會有Healthier Choices,出到來既完成品perfect (因為自己有份參與🤣)Flat White 呢杯就反而係豆奶味好出,都係啡味較為淡些,但兩者來講,都係夾到既😂,呢杯都係可以有得Healthier Choices,出到來完成品都是美美的😍

栗子杏仁奶Cappuccino

Flat White

2021-10-04 384 views
呢間Cafe專賣茶,鍾意飲茶嘅朋友一定要來試下😆裝修簡潔清新,環境唔錯😌咁啱坐到入面嘅梳化位,所以好舒服👍🏻【大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷】$58~Da Hong Pao Tea Cake Roll stuffed with Muscovado Mochi 蛋糕卷濕潤唔乾,但大紅袍味道比較低調,主要食到黑糖麻糬嘅味道,而麻薯不是煙韌type,而是比較像蕨餅嘅質地,整體偏甜,幾好味😋【古樹檸檬紅茶】$55~BASAO’s Iced Tea好清新嘅檸檬茶,不過可以再甜啲😂【抹茶牛奶】$50~Matcha Latte奶味比抹茶味重,但抹茶唔澀,而且唔係太甜,唔錯😙

【大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷】$58

【古樹檸檬紅茶】$55
~BASAO’s Iced Tea
好清新嘅檸檬茶,不過可以再甜啲😂

【抹茶牛奶】$50
~Matcha Latte
奶味比抹茶味重,但抹茶唔澀,而且唔係太甜,唔錯😙
2021-10-03 240 views
位於銅鑼灣白沙道既茶飲店Basao主打各種茶飲 仲會用唔同方法沖製白芽奇蘭 $70個名好特別 佢係屬於烏龍茶店員會用手沖方式沖製餐牌介紹會有白提子同櫻桃風味入口甘甜 滑身 唔會鞋口茶味香濃 飲完會有好relax嘅感覺蜜糖烤雞卷餅 $78一份有2件 仲會配上沙律菜沙律菜加左黑醋 味道小小酸 幾清新開胃蜜糖烤雞卷餅裡面會有三色椒 洋蔥 青瓜同芝士捲餅即叫即做黎到既時侯熱辣辣 一切落去啲芝士醬會流出黎😋唔好睇佢份量唔係好多 都夠女仔當lunch 食平日早上去唔會太多人環境都好舒服 空間感好夠❤️小提示:用餐時間只有75分鐘
位於銅鑼灣白沙道既茶飲店Basao
主打各種茶飲 仲會用唔同方法沖製