4 day(s) ago 0 views
銅鑼灣鬧市,無意中發覺一間飲茶嘅舖頭,入邊嘅飲品幾有特色,適合鍾意品茶嘅人或者想靜靜銅鑼灣寧靜茶飲店地睇書做嘢都合適📚📝岩茶牛奶 轉燕麥 🫖Hot $48+5飲到大紅袍茶既甘味,同麥奶融合得合適搖擺烏龍 Iced 🧊 $68烏龍茶加上茶凍,口感特別,淡淡蘋果味配合味道清新,健康解渴之選
或者想靜靜銅鑼灣寧靜茶飲店地睇書做嘢都合適📚📝

岩茶牛奶 轉燕麥 🫖Hot $48+5
飲到大紅袍茶既甘味,同麥奶融合得合適

搖擺烏龍 Iced 🧊 $68
烏龍茶加上茶凍,口感特別,淡淡蘋果味配合
味道清新,健康解渴之選
5 day(s) ago
$60 (Tea)
搖擺烏龍 Iced 🧊 $68
平時去得多cafe,今次就嚟試吓茶室😄!顧名思義,呢間嘢唔賣咖啡,主打飲茶🫖,茶又真係幾出色嘅😊~餐廳地點方便,環境好chill、好靚~雖然價錢真係少貴,但值得一試嘅🤪~讓你喺鬧市中尋找平靜🧘🏻‍♀️~✨大吉嶺春摘白玉蛋糕卷🍰 $58卷蛋質感偏濕潤,蛋糕同cream都好有茶味😍~我估因為個cream加咗茶葉,所以會有少少澀~就咁食個蛋糕會覺得有啲啲甜,但配埋個茶味嘅cream就即刻中和返😋!白玉同樣出色~幾煙靭~整體唔錯😌!✨豆腐慕絲抹茶蛋糕🍵 $60雖然佢話係抹茶蛋糕,但係竟然冇乜抹茶味😅~個豆腐味就出啲~幾濃郁!呢道嘅蛋糕普遍都係偏甜,不過都可以接受嘅😗~✨白芽奇蘭烏龍茶🫖 $78手沖茶製作好認真,真係計時手沖㗎,好有心機🥹!杯茶本身配埋鳳梨酥🍍,個鳳梨酥好好食,外脆內軟!而杯茶有芒果綠茶嘅味,飲落好舒服,超夾個鳳梨酥呀😍!✨蜜香紅烏龍牛奶🥛 $50呢杯烏龍牛奶好有驚喜🤩!茶同奶嘅味係唔會搶咗大家,而且好香茶味,飲落去都係好舒服☺️!CP價:🌟🌟🌟Encore機會:🔥🔥🔥環境氣氛:🧸🧸🧸🧸🧸🔖 #BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣) 📞 23388172🔍 銅鑼灣白沙道16號地舖

✨大吉嶺春摘白玉蛋糕卷🍰 $58

✨豆腐慕絲抹茶蛋糕🍵 $60

✨白芽奇蘭烏龍茶🫖 $78

✨蜜香紅烏龍牛奶🥛 $50

CP價:🌟🌟🌟
Encore機會:🔥🔥🔥
環境氣氛:🧸🧸🧸🧸🧸

🔖 #BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)
📞 23388172
🔍 銅鑼灣白沙道16號地舖
2024-02-21 534 views
我們於20/2(二)約下午三點四十五分左右到達餐廳,餐廳空間感十足,當時也有不少位置。店員給我們menu,之後出去點餐及埋單。由於沒有set,我們單點叫了3樣野。❶Tofu Mousse Matcha Cube 豆腐慕絲抹茶蛋糕($60):外表是一個白色正方體,外邊是豆腐慕絲,入口絲滑,內有蛋糕層,2層抹茶🍵雪糕層及紅豆🫘,口味清淡,吃完也不膩👍🏻❷Lingia First Flush Tea Cake Roll 大吉嶺香摘白玉蛋糕卷($58):最令人喜出望外的一個甜品,卷蛋內里的茶cream真的有淡淡的茶味,亦有2粒白玉,cream也不少👍🏻喜歡茶的值得一試❸Impossible Wrap 烤汁素肉卷餅($90):有2條素肉卷餅,旁有沙律菜🥗伴碟。素肉卷餅比想像中大條(因為有些cafe是一分二上碟),素肉卷由左邊到右邊都有(有些是分佈不平均),素肉卷🌮內有洋蔥碎🧅,熱騰騰吃👍🏻Cafe在銅鑼灣就像一個嘈吵的地方內有一個寧靜的喘息之地,雖然價錢略貴,但食物質素不錯
由於沒有set,我們單點叫了3樣野。

大吉嶺香摘白玉蛋糕卷
豆腐慕絲抹茶蛋糕
烤汁素肉卷餅
2024-02-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$104 (Tea)
大吉嶺香摘白玉蛋糕卷
豆腐慕絲抹茶蛋糕
烤汁素肉卷餅
  • 大吉嶺紅茶蛋糕卷
Basao tea主打茶飲,各種清茶、奶類茶飲,仲有茶類甜點、鹹食。裝修採用日式禪系風格,主要用木色、杏色,加入少許植物,簡約、自然,令人喺銅鑼灣鬧市中都可以獲得片刻嘅寧靜。*牛油果酸種麵包吐司配煙燻茶葉溏心蛋 $113酸種麵包烘熱咗外層,中間保持到濕潤度。牛油果切片鋪面,帶少許黑點,淋上微酸油醋汁,配搭經典冇得輸。溏心蛋帶明顯嘅茶香、煙燻,可惜蛋黃稍稍過熟。岩石牛奶 $47大紅袍茶葉用整espresso嘅方法整一shot濃縮茶液,再加入打咗奶泡嘅熱牛奶。茶味奶味各佔一半,平衡得好好,唔會澀,茶嘅回甘味比較少。
牛油果酸種麵包吐司配煙燻茶葉溏心蛋 $113
牛油果酸種麵包吐司配煙燻茶葉溏心蛋

岩石牛奶 $47
岩石牛奶
2023-12-25
$160 (Breakfast)
岩石牛奶
2023-11-15 650 views
原來,上一次寫食評已係2020年懶了一陣子,依家要重新出發,努力搵食,努力筆耕~今早因有事要過黎銅鑼灣,一直也想試呢間既早餐。前兩次黎都係下午茶時間,人好多,坐得滿滿的。我是被焙茶鮮奶所吸引,再次幫襯。今早9點幾,全店無人,店員親切的打招呼,真係名符其實既good morning。早餐有bagel, salad bowl, 種類唔算多,都係單點,無set.叫了個牛油果酸種麵包配溏心蛋,再加我既至愛焙茶鮮奶 (轉oat milk加5蚊)。食品賣相一流,食指大動! 份量唔算大,女仔我覺得介乎輕食至飽肚既份量。牛油果好味,麵包配了酸甜的醬汁,不會過鹹。溏心蛋用小兜裝住,方便進食時漏汁都唔會太論盡。我自己好喜歡個溏心蛋汁,有微酒味,香甜。反而蛋外面有點硬,略為過熟。整體而言,都係上乘水平。焙茶鮮奶走甜,好夠茶味,依然係我至愛美好一天,由美味早餐開始
原來,上一次寫食評已係2020年
懶了一陣子,依家要重新出發,努力搵食,努力筆耕~

美好一天,由美味早餐開始

牛油果酸種麵包配溏心蛋
焙茶鮮奶
牛油果酸種麵包配溏心蛋
焙茶鮮奶
2023-10-23 545 views
大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷🧁大紅袍茶味香濃,而且有黑糖麻糬夾在蛋糕的中間,令口感層次更為提升,麻糬質地煙煙韌韌,非常美味!另外蛋糕卷身非常鬆軟,整體感覺茶味出色,口感豐富!.搖擺烏龍🥤個人是被它特別的名字而吸引,而本來我就很喜歡喝烏龍茶!烏龍茶味道清新,杯底還有一顆顆的自家製啫喱,配上蘋果汁,夏天喝的話解暑一流!.環境舒適,位於鬧市中的位置,非常方便,無論是一個人,還是跟朋友,也可以享受一個悠閒的下午!
大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷🧁
搖擺烏龍🥤
2023-10-23 327 views
Tofu Mousse Matcha Cube 豆腐慕絲抹茶蛋糕A flavourful matche chiffon cake wrapped in silky tufu mousse第一口已經覺得太甜了食到有蛋糕的部分又中和左甜美白色的部分小糖做會好點Honey Roasted Chicken Wrap 蜜糖烤雞卷餅Sweet and tangy, the juicy rosted chicken thigh smothered in sour cream mayo that gives the perfect balance in flavour.皮太厚餡料少左點Rock Oolong Latte岩茶牛奶(LESS Sweet )x2(熱)The freshly ground Da Hong Pao tea leaves give a unique floral scent to the tea latte that makes it the perfect daily pick-me-up.飲品係吾加糖都好好飲的牛奶吾會蓋過茶味Turmeric Rock Oolong Latt
第一口已經覺得太甜了
食到有蛋糕的部分又中和左甜美
白色的部分小糖做會好點

皮太厚餡料少左點

飲品係吾加糖都好好飲的
牛奶吾會蓋過茶味

Turmeric Rock Oolong Latte薑黃岩茶牛奶
走前想外賣一杯俾妹妹
可惜呢個係季節限定
只好下次再試
唯有再order 一杯
熱岩茶牛奶(無糖)
2023-10-23
  • 岩茶牛奶
2023-08-29 603 views
鍾意一個人靜靜哋飲茶每次去銅鑼灣都想去Basao奈何每次都時間倉猝終於有一個平靜嘅下晝可以安靜咁飲茶,清醒吓頭腦雖然平時偏好夏摘,鍾意佢果香濃d但今次打算點Lingia 1st Flush 春摘大吉嶺以前飲過其他tea room嘅春摘,覺得太grassy依次Basao嘅無咁草味Fresh d,令我對春摘有所改觀齋飲茶會有d dry點咗件烏龍茶蛋卷夾返兩種層次嘅口感綿蜜又有麻糬嘅煙韌cream中和咗茶香,啱啱好嘅甜度成個setting好舒服好適合需要一個人冷靜嘅時候
鍾意一個人靜靜哋飲茶

每次去銅鑼灣都想去Basao
奈何每次都時間倉猝
終於有一個平靜嘅下晝
可以安靜咁飲茶,清醒吓頭腦

雖然平時偏好夏摘,鍾意佢果香濃d
但今次打算點Lingia 1st Flush 春摘大吉嶺
以前飲過其他tea room嘅春摘,覺得太grassy
依次Basao嘅無咁草味
Fresh d,令我對春摘有所改觀

齋飲茶會有d dry
點咗件烏龍茶蛋卷夾返
兩種層次嘅口感
綿蜜又有麻糬嘅煙韌
cream中和咗茶香,啱啱好嘅甜度

成個setting好舒服
好適合需要一個人冷靜嘅時候

Lingia  1st  Flush  Darjeeling
2023-08-12 415 views
回訪再回訪,覺得算係銅鑼灣幾好坐嘅Cafe,有正餐、甜品同飲品~Basao第一間分店係灣仔星街起家,以前每次食Lunch見到排長龍都無機會入去幫襯,衣家就多咗銅鑼灣同黃竹坑分店~如果鍾意茶味嘅朋友一定會好鍾意呢間店,因為大部分都以茶為主~啱晒唔飲咖啡嘅一群~🍵Rock Tea Latte ($45) 熱門必點岩茶牛奶,帶有淡淡嘅花香~🍰Lingia Tea Cake Roll ($52)大吉嶺紅茶蛋捲,入面有軟綿綿嘅麻糬,蛋捲上亦灑滿乾脆嘅茶葉,配搭埋一齊食更加香~除咗甜品仲有主食,可以同朋友坐低傾吓計食餐飯係一間幾好嘅選擇~而且無限時,又唔算好嘈,門口位亦幾打卡,所以行街行到攰都鍾意去飲杯嘢休息下傾下偈🤭⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 5/10推介值:7/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10
打卡: 6/10
CP值: 5/10
推介值:7/10

• 大紅袍黑糖麻糬蛋糕卷
2023-06-27 782 views
行街突然落雨,又咁岩想坐下突然醒起附近有一家未去過,就來嘆下開心果燕麥黃梔香冰茶淡淡的黃梔香透著濃濃開心果仁味,冰凍後口感更佳熱烏龍燕麥奶估唔到烏龍茶與燕麥奶竟然咁夾,奶味香濃中帶出烏龍茶味。岩茶牛奶招牌必試,朋友這一杯,拉了愛心的烏龍茶底更加濃厚,極具岩韻,搭配牛奶味道更佳。還有可愛貼紙送,貼係cafe度更有feel
行街突然落雨,又咁岩想坐下
突然醒起附近有一家未去過,就來嘆下

開心果燕麥黃梔香冰茶
淡淡的黃梔香透著濃濃開心果仁味,冰凍後口感更佳

熱烏龍燕麥奶
估唔到烏龍茶與燕麥奶竟然咁夾,奶味香濃中帶出烏龍茶味。

岩茶牛奶

還有可愛貼紙送,貼係cafe度更有feel
自從茶家執咗之後,一直都仲搵緊一間比較寧靜嘅茶室,可以安安靜靜歎番杯茶飲嘅地方,今次終於嚟到bookmark咗好耐嘅Basao Tea😍月街呢個地段始終唔太近地鐵站,所以就自然唔會太多人,即使係星期日下午,我哋等咗幾分鐘就有位坐🥰加咗呢度嘅環境比較寧靜,大家都係用下電腦傾下計,成個生活可以慢返落嚟☺️ Iced Hojicha latte ($50)Iced Rock Oolong Latte ($50) 我好鍾意佢哋嘅焙茶,烘得好香,份量亦啱啱好,唔會苦澀。淡淡茶香,加上綿滑嘅鮮奶泡,再加夏天最重要嘅冰🧊,成件事好享受!而大紅袍鮮奶都一樣,烏龍入口後回甘,好飲啊😍😍我哋都唔算係好識品茶,但可以話比你聽,好飲!推介!今次太飽,未有機會試佢嘅roll cake,下次再嚟要試吓先😚灣仔月街嘅隱蔽茶室 Basao Tea 🍵

Iced Hojicha latte ($50)
Iced Rock Oolong Latte ($50)

• 焙茶牛奶
週末又是發掘舒服的Café的好時候,希慎廣場附近的BASAO tea主打各式茶飲,Café環境舒適,裝潢以木系為主,適合和朋友坐底Chill一個悠閒的下午~☕岩茶牛奶 Rock Oolong Tea ($45)☕焙茶牛奶 Hojicha Latte ($45)🍵抹茶牛奶 Matcha Latte ($50)

☕岩茶牛奶 Rock Oolong Tea ($45)

岩茶牛奶

☕焙茶牛奶 Hojicha Latte ($45)

焙茶牛奶

🍵抹茶牛奶 Matcha Latte ($50)

抹茶牛奶
焙茶牛奶
抹茶牛奶
2023-04-25 568 views
好好彩嚟嘅個一刻未滿座仲可以坐到最入嘅位置享受一刻嘅寧靜☺️Rock Tea Latte - $45朋友叫嘅茶味無Hojicha咁濃不過都幾香同幾滑--Hojicha Latte - $45Hojicha味都幾濃飲落幾滑好鍾意個杯同杯茶勁襯而且我鍾意佢夠簡單Pulled Pork Burger - $118同朋友唔算好大食但都覺得呢個Burger嘅Size有啲細手撕豬肉個調味都幾濃肉質唔鞋口用嚟做Burger都幾夾沙律菜份量都多而且好新鮮食落仲有好清脆嘅聲音個Sauce唔會太酸蕃茄仔都好甜Avocado Toast with Tea Poached Egg - $108Toast係酸種麵包幾鬆脆牛油果蓉同牛油果都好正但放最上個粒茶葉蛋就令到成件事有啲古怪因為成粒咁上有啲唔知想點嘅感覺而且唔夠流心味道係無問題嘅但粒蛋個造型就可以有待改善😅Tofu Matcha Mousse Cake - $60外形係一粒好Plain嘅正方形磚感覺好滑溜好鍾意啲咁簡單嘅設計切開中間有Matcha味嘅蛋糕不過豆腐味太濃唔太食到Matcha味但呢個豆味都好香豆腐本身又健康食完感覺好似都無咁邪惡
好好彩嚟嘅個一刻未滿座

但呢個豆味都好香
豆腐本身又健康
食完感覺好似都無咁邪惡

2023-04-10
$200 (Tea)
  • 豆腐慕絲抹茶蛋糕
  • 焙茶牛奶
好耐冇去cafe 同姐妹spend一個下晝chitchat 🥹。係咖啡橫行既cafe界入面,仲要係銅鑼灣鬧市入面,只提供茶飲既佢地就好似一抹清泉🫧如果你唔飲得/唔好咖啡,去親cafe都只能求其揀,呢個茶室can be ur choice😉推薦指數:🐷🐷🐷半(5分滿分)(原因:食物質素不錯,地點方便,窗邊吧枱有加分!)🍰豆腐慕絲抹茶蛋糕 𝐇𝐊𝐃 60第一啖已經食到濃濃既豆香🥰,蛋糕好濕潤,抹茶係偏甜既style,帶dd 苦🤏🏻,配埋豆腐味既蛋糕又好夾,不甜不膩剛剛好❤️🍰特濃抹茶慕絲蛋糕 𝐇𝐊𝐃 62上層係抹茶慕絲,綿密香濃,下層係抹茶蜂蜜蛋糕,香甜厚實🍰,但整體味道冇豆腐慕絲驚艷🍵大吉嶺霖吉雅莊園春摘 𝐇𝐊𝐃 72散發住淡淡花香,入口清爽淡雅🌱,茶湯柔和,帶少少回甘👍🏻🥛岩茶牛奶 𝐇𝐊𝐃 45茶同奶既比例剛剛好,茶味香濃,口感順滑,出色必試!環境:空間感大,坐喺窗邊吧枱好chill~

推薦指數:🐷🐷🐷半

🍰豆腐慕絲抹茶蛋糕 𝐇𝐊𝐃 60

🍰特濃抹茶慕絲蛋糕 𝐇𝐊𝐃 62

🍵大吉嶺霖吉雅莊園春摘 𝐇𝐊𝐃 72

散發住淡淡花香,入口清爽淡雅🌱,茶湯柔和,帶少少回甘👍🏻

🥛岩茶牛奶 𝐇𝐊𝐃 45

茶同奶既比例剛剛好,茶味香濃,口感順滑,出色必試!

環境:空間感大,坐喺窗邊吧枱好chill~
  • 豆腐慕絲抹茶蛋糕
  • 岩茶牛奶
之前J小編同朋友係銅鑼灣行街,到下午茶時間固然想坐低嘆下休息下xd 所以經過Basao就話入去飲杯野食件cake,最重要係3點幾4點見無乜人唔使等🤣銅鑼灣分店已經係第2次嚟,環境舒適又寧靜,凝造日式茶館嘅感覺,加上樓底都唔矮,相比月街個間分店空間感會更大~相信其實好多人都聽過Basao呢間茶館,而且同出面cafe唔同嘅係佢哋大部分食物同飲品都係用茶嚟做主題,所以會係佢哋到見到好多唔同茶嘅種類~J小編之前仲去過月街個間,環境雖然無咁大,但勝在出面有張凳可以比人打下卡🤭係個邊試過佢哋個signature tofu mousse matcha cake,確實係幾好食🥹整體所有野食同野飲都唔會好甜,如果特別鐘意茶或者唔飲咖啡嘅朋友,呢到絕對係一個幾好嘅選擇🙌🏻

🍰Gardenia Cake Roll
🍵Yuzu Ginger Kumbucha