2022-05-31 130 views
水果氮氣冷泡茶 杯茶口感好濃厚 杰杰地清香既果味 但甜度無得揀 因佢只係加左天然果糖 飲完都唔覺溜 但有d飽肚😂呢度既蛋糕係用茶做賣點 今次試左兩款 大吉嶺紅茶卷蛋 比佢好靚既外型吸引左 蛋糕綿密 中間既cream帶有淡淡既紅茶味 仲有煙韌既麻薯 質感好夾 食晒都唔覺甜到溜 豆腐抹茶慕司蛋糕 真係做到成磚豆腐咁 搞到我有所期望 可惜食落甜得滯 豆腐同抹茶味都唔夠 抹茶更加好似失左蹤咁🧐

水果氮氣冷泡茶

大吉嶺紅茶卷蛋

豆腐抹茶慕司蛋糕
真係做到成磚豆腐咁 搞到我有所期望
可惜食落甜得滯 豆腐同抹茶味都唔夠 抹茶更加好似失左蹤咁🧐
🌟評分:8/10.出開銅鑼灣行街就搵左間cafe chill 下餐廳唔比訂座 只可以walk-in 😉等左大概15分鐘有位都算快😊呢間cafe 性價比算幾高通常Cafe嘢食都麻麻哋好味但估唔到呢間食物質素幾好🤩睇得又食得.必點豆腐慕絲抹茶蛋糕🍰 $55Matcha mousse cake非常幼滑smooth豆腐味濃 不會太甜 ☺️聽講係店內最受歡迎甜品😉.鹹食方面叫左蜜糖烤雞捲餅 $78Honey roasted chicken wrap蛋黃醬非常惹味 配上烤雞肉食落有d似芝士 朋友都讚不絕口😋.大蝦薯仔火箭菜沙律🥗$78大蝦爽滑彈牙 配上薯仔和沙律再加上sour cream 真係好好味😋😋 .抹茶牛奶🍵 $50Matcha milk 拉花嘅天鵝非常吸睛😉奶味比抹茶味濃郁唔會怕茶味太苦 非常適合我☺️.烏龍摩茶 $50其實係一個熱朱古力配烏龍茶☕️飲落朱古力味好濃郁☺️有一種淡淡的烏龍茶香 不錯😉..不過可能因為店舖唔大食完野後 店員都有定期 望下大家枱面仲有無食物應該係想暗示叫你讓返張枱出黎🙈.BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)🏡銅鑼灣白沙道16號地舖
🌟評分:8/10

有一種淡淡的烏龍茶香 不錯😉
不過可能因為店舖唔大
食完野後 店員都有定期 望下大家枱面仲有無食物
應該係想暗示叫你讓返張枱出黎🙈
BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)
🏡銅鑼灣白沙道16號地舖
  • 豆腐慕絲抹茶蛋糕
  • 蜜糖烤雞卷餅
路過銅鑼灣見到呢間Cafe都幾多人,行到攰就入咗去坐下,佢哋主打日式茶飲,輕食,感覺好舒適,可以慢慢坐低傾偈!🍰 豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55 (8/10)蛋糕嘅外型好似一舊豆腐,好細件。食落都係一舊豆腐嘅味同質感😜基本上成個蛋糕得中間嗰層係會有抹茶戚風蛋糕,豆腐慕絲口感同味道同真豆腐係一樣嘅,好香濃嘅豆味,口感比較硬身,而抹茶蛋糕就比較乾身,唔係太食得抹茶嘅味道,覺得豆腐同抹茶唔係夾,但又唔係特別match,但食佢個豆腐味係唔錯嘅!🍰 特濃抹茶慕絲蛋糕 $58 (7.5/10)抹茶慕絲非常香濃,口感細滑,抹茶戚風蛋糕味道比較淡,比較乾身,同埋佔嘅比例太多啦,想食個抹茶慕絲多啲🫢同埋無啦啦+3粒藍莓上去好似唔係太夾,但打卡效果係一流嘅🤣🤣☕️ 抹茶牛奶 $50 (6/10)比較一般,$50唔值得呢個價錢,抹茶味係香濃㗎,奶都有奶香,但同坊間一般抹茶牛奶差唔多味道,價錢太貴啦🤣🤣☕️ 烏龍摩茶 $50 (8/10)呢杯反而比較特別,烏龍加朱古力,係一個難以想像嘅配搭,但意外地match!烏龍烘焙過嘅香濃,加上朱古力嘅香甜帶微苦,整體好香濃好回甘,真心係幾好飲,值得一試!🍹水果氮氣冷泡茶 (7/1

🍰 豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55 (8/10)

🍰 特濃抹茶慕絲蛋糕 $58 (7.5/10)

☕️ 抹茶牛奶 $50 (6/10)

☕️ 烏龍摩茶 $50 (8/10)

🍹水果氮氣冷泡茶 (7/10)
水果主題每日都唔一樣,今日嘅係提子!有淡淡提子清香,加上果茶味道,感覺好清新,好啱夏天飲!個人唔係特別鍾意提子,但朋友就覺得幾唔錯~

推薦指數: 7.5/10
個人覺得某啲茶飲同蛋糕係質素唔錯,但價錢偏貴咗少少,但有得坐低傾吓計都幾唔錯,坐得舒服嘅,同埋打卡影相!冇特別想去第二次(好老實講係覺得幾特別,但冇特別鍾意!XD

2022-04-06 528 views
very relaxing n quiet tea place in CWB Japanese style interior design like bamboos Tea: Ice passionfruit green tea 🍵 tea smells good not too sweet, which makes a very nice combination. sitting also very comfortable and good for chatting with friends

2022-03-30 462 views
呢間cafe入面幾大 環境唔錯 坐位多 裝修簡單 以草木系為主🌱Menu主食有 toast, wrap, burger, salad當然有各式飲品 茶款🍵▶️蜜糖烤雞卷🍯 ($78)一份有兩大個wrap🌯lunch食啱啱好旁邊有沙律菜 落咗vinegar 所以食落少少酸 但係同時加咗唔少鮮甜嘅車厘茄🥗味道清新Wrap入面夾咗好多雞肉 之後配上洋蔥🧅三色椒🫑酸瓜令佢更加香感覺好似食緊pizza咁 味道上冇乜分別薄餅雖然只係邊位微脆 但係質感好好 咬落十分之煙韌 加上佢卷得實 所以基本上有兩層 咬落口感好正😋真係幾似pizza🍕醬汁係sour cream mayo 另外好似落咗芝士🧀可以見到深黃同白色嘅醬 味道鹹鹹地 成個wrap啲材料好夾味 而且唔乾雞肉份量ok唔會食食吓冇曬餡🐣雞肉幾滑嫩 juicy不過唔知點解我好似冇乜點食到蜜糖味🙈但係可能仲好 因為如果個wrap甜會仲奇怪-食物質素好👍🏻款式唔錯環境都舒服 感覺輕鬆 一路播住迪士尼主題曲playlist🎼 搞到我好掛住迪士尼🥺服務都好好好有禮貌 都有唔少員工/barista價錢性價比ok 平均每人$100 cafe入面算唔錯 我覺得值
當然有各式飲品 茶款🍵

▶️蜜糖烤雞卷🍯 ($78)
一份有兩大個wrap🌯lunch食啱啱好
蜜糖烤雞卷餅

感覺好似食緊pizza咁 味道上冇乜分別

雞肉份量ok唔會食食吓冇曬餡🐣雞肉幾滑嫩 juicy
食物質素好👍🏻款式唔錯
服務都好好好有禮貌 都有唔少員工/barista
價錢性價比ok 平均每人$100 cafe入面算唔錯 我覺得值❤️
Avocado  toast  with  tea  poached  egg
蜜糖烤雞卷餅
2022-03-27 303 views
烏龍Mocha好飲,上面拉花飲極都仲有,好厲害,而且唔甜,烏龍味好香。Chicken Wrap味道剛好,皮夠脆,烘得夠熱,大紅袍瑞士卷一d都唔甜,中間有麻薯,推薦。
蜜糖雞卷
蜜糖雞卷
通常去cafe都會飲咖啡😆但黎到依間cafe就係專門飲茶❣️一入門口已經聞到濃濃既茶香味🥰🥑牛油果酸種吐司配煙燻茶葉温泉蛋 $98吐司上舖滿牛油果😻牛油果熟得岩岩好👍再加上黑醋汁酸酸甜甜好開胃😋最特別係配埋煙燻蛋,上面仲加左d茶葉✨入口有陣陣茶味😍🌯蜜糖烤雞卷餅 $78相對之下呢個冇咁特別🤣餅皮有少少乾🤔不過依個價錢有2大卷係幾抵食😳🍵岩茶牛奶 $45 焙茶牛奶 $45 必推依度既茶飲!一定要飲熱既🤤無論係邊款茶,都非常濃❣️而且入口順滑✨最岩同朋友一路傾計一路飲🤍

🥑牛油果酸種吐司配煙燻茶葉温泉蛋 $98

🌯蜜糖烤雞卷餅 $78

🍵岩茶牛奶 $45 焙茶牛奶 $45

2022-03-23 167 views
-//位於銅鑼灣主打茶葉嘅Cafe🌱比較特別😛有分店係灣仔,鐘意飲茶嘅你 可以去試下🫖用餐時間90分鐘⏳可以慢慢坐 嘆吓茶📚不過係冇賣咖啡架☕️另有賣蛋糕、三文治等//今次就試咗4款飲品+2款蛋糕🥳//📍抹茶牛奶🍵(Hot) $50個人超愛抹茶💚但呢杯奶味太重 抹茶味唔夠出不過不失,不過拉花好有心思,賣相好靚呀 🦢📍抹茶檸檬氣泡特飲(Ice) $65呢杯好新奇🤣估唔到抹茶+檸檬都幾夾喎😳但以一杯飲品的話 價錢就略貴🤫📍豆腐慕絲•蛋糕🍰 $55呢款甜品係人氣之選😛好搶手 成日賣哂架😭果然豆腐味超重,仲有好濃嘅豆味不過豆腐味有點 蓋過抹茶味🥺但都好食👍🏻------------------------------📍岩茶牛奶🥛(Hot) $45呢款岩茶嘅烏龍茶味幾出😋淡淡回甘味🤤見到好多人飲🤣但如果甜多少少會更好🤏🏻📍日本莖茶蛋糕卷🍰 $52個名好特別 好好奇咩味🤣食落有啲似綠茶味 茶味幾香 個卷好厚實 啲Cream都好滑喎但有啲苦澀味 入面仲有啲麻薯 幾煙靭💁🏻‍♀️📍氮氣冷泡茶🍶(Ice)$65呢款茶底唔算好濃,反正係淡淡嘅茶香味🤩係好清新解渴,又唔會好甜,幾鐘意🤤//適合文青打卡·消磨時間
//位於銅鑼灣主打茶葉嘅Cafe🌱比較特別😛
有分店係灣仔,鐘意飲茶嘅你 可以去試下🫖
用餐時間90分鐘⏳可以慢慢坐 嘆吓茶📚
不過係冇賣咖啡架☕️另有賣蛋糕、三文治等

//今次就試咗4款飲品+2款蛋糕🥳//

📍抹茶牛奶🍵(Hot) $50
個人超愛抹茶💚但呢杯奶味太重 抹茶味唔夠出
不過不失,不過拉花好有心思,賣相好靚呀 🦢

📍抹茶檸檬氣泡特飲(Ice) $65
呢杯好新奇🤣估唔到抹茶+檸檬都幾夾喎😳
但以一杯飲品的話 價錢就略貴🤫

📍豆腐慕絲•蛋糕🍰 $55
呢款甜品係人氣之選😛好搶手 成日賣哂架😭
果然豆腐味超重,仲有好濃嘅豆味
不過豆腐味有點 蓋過抹茶味🥺但都好食👍🏻

個名好特別 好好奇咩味🤣食落有啲似綠茶味
茶味幾香 個卷好厚實 啲Cream都好滑喎
但有啲苦澀味 入面仲有啲麻薯 幾煙靭💁🏻‍♀️

📍氮氣冷泡茶🍶(Ice)$65
呢款茶底唔算好濃,反正係淡淡嘅茶香味🤩
係好清新解渴,又唔會好甜,幾鐘意🤤

//適合文青打卡·消磨時間的📸

#銅鑼灣美食
#餐廳推介
不設加一服務費✖️

抵食程度:🌝🌝🌝🌗🌑

📍BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)
銅鑼灣白沙道16號地舖
2022-03-02 374 views
March 希望新嘅一月大家安好!喺銅鑼灣行完街shopping振興經濟後,經過白沙道見到間靚靚Cafe梗係入去飲個茶食件cake🍰🍵環境: 7/10鬧市中嘅茶室,陣間以白色同木係設計感覺治癒,留一天與你喘息的好地方🤍📸食物: 7.5101️⃣豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55外型四四方方以為係豆腐芝士蛋糕,食落好重豆腐香味,感覺偏甜,食到中間就有就有抹茶蛋糕平衡返,不過豆腐味太搶冚過抹茶味🍵2️⃣抹茶牛油果鮮打特飲 $65本身好鍾意牛油果加上見到沙冰好似幾適合打卡就點嚟試試!😂點知見到個顏色都感覺到一浸青味😂我會形容為係一杯好健康嘅蔬菜沙冰😂健康人生嘅你可以挑戰下😂3️⃣大吉嶺紅茶蛋糕卷 $52呢度最出名就係茶🍵當然要試埋佢哋嘅紅茶卷蛋啦,蛋糕濕潤有淡淡的茶香同好多cream入邊仲有麻糬粒😍4️⃣岩茶牛奶  $50呢度有好多款茶latte,我就揀咗個店主推介嘅烏龍茶底!果然出色茶底好香濃奶又夠滑!係一杯好嘅茶🥰👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💰性價比 :6.5/10 (~$100/人)蛋糕飲品定價都比一般Cafe貴少少,因為主打精品茶室路線,如果真係想嘆杯好茶都值得推介🍵👍🏻

環境: 7/10

食物: 7.510
1️⃣豆腐慕絲抹茶蛋糕 $55
2️⃣抹茶牛油果鮮打特飲 $65
3️⃣大吉嶺紅茶蛋糕卷 $52
4️⃣岩茶牛奶  $50

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💰性價比 :6.5/10 (~$100/人)
大吉嶺紅茶蛋糕卷
豆腐慕絲抹茶蛋糕
岩茶牛奶
2022-03-01
$100 (Tea)
大吉嶺紅茶蛋糕卷
豆腐慕絲抹茶蛋糕
岩茶牛奶
👉🏻Tofu Matcha Mousse Cake $55 ⭐️6.5/10👉🏻Da Hong Pao Cake Roll $52 ⭐️6.5/10👉🏻Honey Roast Chicken Wrap $78 ⭐️7/10👉🏻Iced hojicha Latte $50 👉🏻Black Current Flush $55👉🏻Bergamot Fog $45 😍🤤雖然係茶館,但呢到嘅cake都相當出名,尤其個豆腐慕絲抹茶蛋糕。平時完全唔食豆腐嘅我都覺得ok,可能係因為豆腐嘅味唔係特別濃🍰🍰3杯飲品入面覺得伯爵茶牛奶最好飲~奶味好香,入口都好滑。推薦☕️☕️🍽 BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)📍銅鑼灣白沙道16號地舖喺正希慎後面好方便(´▽`)(金鐘都有分店)

👉🏻Iced hojicha Latte $50
👉🏻Black Current Flush $55
👉🏻Bergamot Fog $45 😍🤤

🍽 BASAO tea (白沙道) (銅鑼灣)
📍銅鑼灣白沙道16號地舖
喺正希慎後面好方便(´▽`)
(金鐘都有分店)
2022-02-21 174 views
呢間ᑕᗩᖴE已經係第2間分店。。第1間係灣仔一直都夾唔到時間去。。佢開左係銅鑼灣就方便左。。就即刻去試試佢。。鋪頭依然有張長木櫈。。都係一個影相位👍🏼👍🏼😏..🧁ᗪᗩ ᕼOᑎG ᑭᗩO TEᗩ ᑕᗩKE ᖇOᒪᒪ🍰TOᖴᑌ ᗰOᑌᔕᔕE ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩKE☕️ ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE🍹Yᑌᘔᑌ GIᑎGEᖇ KOᗰᗷᑌᑕᕼᗩ呢間ᑕᗩᖴE已經係第2間分店。。第1間係灣仔一直都夾唔到時間去。。佢開左係銅鑼灣就方便左。。就即刻去試試佢。。鋪頭依然有張長木櫈。。都係一個影相位👍🏼👍🏼😏..🧁ᗪᗩ ᕼOᑎG ᑭᗩO TEᗩ ᑕᗩKE ᖇOᒪᒪ🍰TOᖴᑌ ᗰOᑌᔕᔕE ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩKE☕️ ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE🍹Yᑌᘔᑌ GIᑎGEᖇ KOᗰᗷᑌᑕᕼᗩ..📍 BASAO tea 銅鑼灣白沙道16號地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#food
呢間ᑕᗩᖴE已經係第2間分店。。
第1間係灣仔一直都夾唔到時間去。。
佢開左係銅鑼灣就方便左。。
就即刻去試試佢。。
鋪頭依然有張長木櫈。。都係一個影相位👍🏼👍🏼😏
🧁ᗪᗩ ᕼOᑎG ᑭᗩO TEᗩ ᑕᗩKE ᖇOᒪᒪ
🍰TOᖴᑌ ᗰOᑌᔕᔕE ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩKE
☕️ ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
第1間係灣仔一直都夾唔到時間去。。
佢開左係銅鑼灣就方便左。。
就即刻去試試佢。。
鋪頭依然有張長木櫈。。都係一個影相位👍🏼👍🏼😏
🧁ᗪᗩ ᕼOᑎG ᑭᗩO TEᗩ ᑕᗩKE ᖇOᒪᒪ
🍰TOᖴᑌ ᗰOᑌᔕᔕE ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩKE
☕️ ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
🍹Yᑌᘔᑌ GIᑎGEᖇ KOᗰᗷᑌᑕᕼᗩ
📍 BASAO tea
銅鑼灣白沙道16號地舖
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#h
🧁ᗪᗩ ᕼOᑎG ᑭᗩO TEᗩ ᑕᗩKE ᖇOᒪᒪ 🍰TOᖴᑌ ᗰOᑌᔕᔕE ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩKE ☕️ ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE 🍹Yᑌᘔᑌ GIᑎGEᖇ KOᗰᗷᑌᑕᕼᗩ
2022-02-12 169 views
等足一星期終於可以唔係食外賣去到cafe坐下hea下😢😢門外侍應相當好禮貌未入座就送上餐牌俾我地睇下入座前都有宣問想坐邊個位置我地轉黎轉去都係微笑點頭👍👍👍呢間cafe環境幾好,坐得幾舒服唔算太多人唔會太嘈可以望下街望下人飲下野試左signature 嘅岩茶牛奶茶味好香濃!奶泡香甜味道滿意!唯一係用上紙杯感覺唔環保之餘,都幾快凍朋友仔試左焙茶牛奶唔知係因為凍飲關係定件egg roll甜焙茶牛奶好淡,無甜味🙁大紅袍黑糖蛋糕捲黑糖味香濃可惜敗筆係麻糬唔夠煙韌
等足一星期終於可以唔係食外賣
去到cafe坐下hea下😢😢

門外侍應相當好禮貌
未入座就送上餐牌俾我地睇下
入座前都有宣問想坐邊個位置
我地轉黎轉去都係微笑點頭👍👍👍

呢間cafe
環境幾好,坐得幾舒服
唔算太多人

茶味好香濃!
奶泡香甜
味道滿意!
唯一係用上紙杯
感覺唔環保之餘,都幾快凍

朋友仔試左焙茶牛奶
唔知係因為凍飲關係
定件egg roll甜
焙茶牛奶好淡,無甜味🙁

大紅袍黑糖蛋糕捲
黑糖味香濃
可惜敗筆係麻糬唔夠煙韌

2022-02-11
Type of Meal
Tea
2022-02-04 195 views
茶葉品牌BASAO Tea,於銅鑼灣白沙道既另一間日系茶舍分店,裝修同樣極簡裝潢、環境以清幽雅致感覺為核心,開放式吧枱設計加上樓底高,令餐廳採光十足,配合綠色植物,營造出一種舒適嘅感覺。作為專業茶葉品牌——BASAO Tea,屬於專門製作精品茶既茶館🍵 茶葉當然都經過細緻挑選,除左多款來自中國、台灣既原茶,仲有日本抹茶、焙茶等,而銅鑼灣店更供應少量輕食🍴 主打Tea Latter,茶香濃郁順滑,配合牛奶既微甜,令口感更加豐富醒神。另外,豆腐慕絲抹茶蛋糕同樣令人眼前一亮,外表係一磚方形豆腐,夾層係味道清甜既抹茶蛋糕,可愛又好味。 假日必到既小清新茶館🌾
2022-02-01 126 views
之前在灣仔月街光顧過BASAO Tea,銅鑼灣間是他們的分店。上次試了他們的豆腐甜品,今次試試他們的早餐吧。我點了一份是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司,是拉差辣醬源自泰國,辣度尚可接受(本人不食太辣)。烤雞肉乾了一點點,問題不大,我十分喜歡雞肉上的烤芝士,多士旁的一抹千島醬更是神來之筆。BASAO Tea主打茶飲,今次試試他們的烏龍摩茶。「摩茶」取了「Mocha」的發音,當然有朱古力的味道,而且很突出。除了朱古力之外,還加入了鮮奶和武夷肉桂茶,層次複雜而且好好飲。烏龍摩茶 $50是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司 $88
是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司

烏龍摩茶

烏龍摩茶 $50
是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司 $88
是拉差辣醬雞肉酸種麵包吐司
烏龍摩茶
2022-02-01 89 views
平時去cafe 多數都係飲啡,今日黎呢一間係飲茶既!淨係見到門面都已經好鍾意🥰雖然YY本身好鍾意飲茶,但係對茶都唔係好熟悉。同店員講想飲咩口味嘅茶,佢哋好細心講解!呢杯大吉嶺個名好得意,茶好夠香但冇苦澀味!飲靚茶梗係要配返件卷蛋!同樣係以茶香做主角,甜度啱啱好,未食晒已經好想encore 了🤤回頭指數: 😋😋😋😋

呢杯大吉嶺個名好得意,茶好夠香但冇苦澀味!

回頭指數: 😋😋😋😋