2024-04-26 17 views
餐廳有室外位置同室內吧枱,坐吧枱可以隔著玻璃睇住師傅燒。主打燒鳥🐓,仲有燒牛、海鮮、豚肉、野菜等,食物高質款式好多,全部即叫即燒!佢嘅燒鳥有唔少稀有部位,好似提燈、雞尾、雞腳筋同埋雞食道等,絕對係高CP值🫶🏻,仲有燒飯團同甜品結尾,好滿足~------------------------------串燒都好有水準🤤,仲可以按自己口味自由配搭六款調味粉,有山椒粉、七味粉、一味粉、抹茶鹽、咖喱鹽、柚子鹽🧂,好玩又特別。✨必試推薦有提燈🍳,一口咬落去即刻爆漿,蛋汁香濃;雞頸肉好有驚喜,厚身燒得好香脆,嫩滑又多汁;雞心外脆內軟,雞食道都好食值得推介,好爽脆,又帶啲咬口,一試難忘!燒飯團🍙塗上醬油,烤到微焦,帶少少黏口煙韌,包埋紫菜一齊食,飽肚又滋味!💕燒鱈魚乾 $48💕雞頸肉 $38💕雞食道 $38💕提燈(限定) $48💕雞心 $38💕免治雞肉棒 $48💕水牛芝士煙肉卷 $48💕福岡秋葵 $38💕唐辛子 $38💕醬油燒飯團 $38💕抹茶蕨餅 $38🌟 Encore指數:9/10

💕燒鱈魚乾 $48
💕醬油燒飯團 $38
💕抹茶蕨餅 $38

🌟 Encore指數:9/10
2024-04-26 54 views
尖沙咀樓上有間黑色裝修簡約風嘅燒鳥居酒屋 成間專賣雞為主 仲有啲稀有部位款式多到選擇困難症會失控啱啱坐低就一人上一份調味盤 黑椒粉 七味粉 一味粉 柚子鹽 海鹽🧂可因應個人口味調整❣️たら焼き 燒鱈魚乾 $48乾身脆卜卜嘅鱈魚乾薄如薯片 入口即碎非常香脆 加上凍冰冰嘅沙律醬係必點嘅送酒小食❣️ちょうちん 提燈(限定) $48呢個咁有中秋特色嘅名係母雞嘅輸卵管、卵巢同連結住未覆殼嘅蛋黃🍳食落唔腥 彈牙有韌性❣️ベーコンチーズ巻き 水牛芝士煙肉卷 $48燒溶咗嘅芝士入口即溶🧀鹹香十足嘅煙肉片🥓包裹住零捨好味❣️とりの食道 食道 $38呢個部位好特別 徬彿薄管一樣嘅食道 十分彈牙 而且搽咗燒汁香甜好味❣️つくね 雞肉軟骨棒 $48沾上蛋汁令軟骨棒更滑身更多層次 咬落軟骨脆口好過癮❣️もも 雞上髀肉 $38滑捋捋嘅雞髀肉🍗灑上少少海鹽吊味已經好夠 食落幼嫩香滑❣️はつ元 雞下心 $38雞心好有咬口 灑上七味粉更加香口❣️ししとう 唐辛子 $38綠色嘅辣椒仔比紅色嘅辣椒仔更辛口火辣辣 搽上燒汁更有味道 連埋木魚碎一直食好正 唔好辣嘅都值得試嚇🌶️❣️おくら 福岡秋葵 $38外脆多汁嘅秋
款式多到選擇困難症會失控

❣️おくら 福岡秋葵 $38
外脆多汁嘅秋葵仲有爽脆木魚脆 口味清新爽口
醬油燒飯團
❣️醤油おにぎり焼き 醬油燒飯團 $38
搽左醬油先燒嘅飯團🍙香甜脆口 外脆內軟即叫即燒熱辣辣 用紫菜包埋一齊食 冬天嘅話一定好正
抹茶蕨餅
❣️抹茶わらび餅 抹茶蕨餅 $38
濃香抹茶粉加上抹茶做嘅蕨餅成份都好抹茶🍵香甜醇香 唔會太甜啱我口味

提燈(限定)
福岡秋葵
醬油燒飯團
抹茶蕨餅
2024-04-22 15 views
自從搬咗office之後,都少咗出尖沙咀,難得黎到,梗係要去食好西啦。今日拉晒同事去咗寶勒巷附近既火赤食串燒,同同事吹下水。😆😆一入門口,日式燒肉既香味撲鼻而來,令人食指大動。我地坐係bar枱既一角,燈色幽暗,好有feel架。🤗🤗首先黎既係燒鱈魚乾,鱈魚乾非常薄脆,配上卡夫醬,脆卜卜好好食。😄😄之後就黎啲特別刁鑽既雞串燒。第一樣係雞食道,呢個部位好爽脆,又帶啲咬口,真係第一次食! 第二樣係雞掌心,雞腳係我由細到大都好鐘意食既小食,而呢個部位就係佢個掌心最啖啖肉,師傅略加鹽調味,已經好出色。😍😍之後黎既係雞頸同煙肉芝士卷。雞頸都係成日運動既部位,食落有啲似細舊既雞脾肉,口感彈牙嫩滑。而煙肉芝士卷,兩樣都係好濃味既野,雖然係好食,但聽落好似好膩,但師傅係食材間加上一片紫蘇葉,加上一陣清新既味道,亦有解膩作用。😋😋講到雞內臟,今日終於試到提燈,呢樣野好考師傅既刀功同埋烹調技巧。今日師傅處理得好好,”蛋黃”保持流心,又係食過返尋味。接住黎既係我每次去食串燒必叫既免治雞肉串,雞肉入面有少少雞軟骨,增添口感,啖啖肉之餘仲加上日本雞蛋,令香氣再昇華。食完呢樣冇耐就上埋日式醬油燒飯團。師傅首先烘一烘紫

講到雞內臟,今日終於試到提燈,呢樣野好考師傅既刀功同埋烹調技巧。今日師傅處理得好好,”蛋黃”保持流心,又係食過返尋味。接住黎既係我每次去食串燒必叫既免治雞肉串,雞肉入面有少少雞軟骨,增添口感,啖啖肉之餘仲加上日本雞蛋,令香氣再昇華。食完呢樣冇耐就上埋日式醬油燒飯團。師傅首先烘一烘紫菜,之後就慢慢燒個飯團。紫菜香口,飯團表面好香脆,微微燒焦既醬油同飯團好夾,最重要係咬開之後,入面既日本米飯係非常軟糯,好似蛋糕一樣軟熟。☺️☺️

最後係燒唐辛子同埋日本甘薯。日本甘薯真係好出色,完全唔係死甜,作為飯後甜品一流。🤩🤩
2024-04-21 17 views
尖沙咀都好多高質居酒屋今次揾到依間專食雞燒鳥既串燒樓上小店風格同杯碟都相當日式依到食物都系即叫即燒一落單,師傅就即刻執料落火燒但上菜速度一啲都唔慢火喉控制好好,一燒好就上碟而且要講比既配料有 山椒粉,一味粉,七味粉抹茶鹽,咖喱鹽,柚子鹽種類多,又有心思首先系-燒鱈魚干,送酒一流串燒:-雞上脾肉,雞食道,雞頸雞軟骨,雞肉軟骨棒,水牛芝士煙肉卷有好多秘之雞部位,而雞食道好特別,好爽口蔬菜類:-燒秋葵,燒甜薯甜薯要讚,又香又甜之後主食-醬油燒飯團外層小脆,內裡熱辣辣最後-抹茶蕨餅 作結尾

尖沙咀都好多高質居酒屋
今次揾到依間專食雞
燒鳥既串燒樓上小店
風格同杯碟都相當日式

依到食物都系即叫即燒
一落單,師傅就即刻執料落火燒
但上菜速度一啲都唔慢
火喉控制好好,一燒好就上碟

而且要講比既配料
有 山椒粉,一味粉,七味粉
抹茶鹽,咖喱鹽,柚子鹽
種類多,又有心思

首先系-燒鱈魚干,送酒一流

串燒:-雞上脾肉,雞食道,雞頸
雞軟骨,雞肉軟骨棒,水牛芝士煙肉卷
有好多秘之雞部位,
而雞食道好特別,好爽口

蔬菜類:-燒秋葵,燒甜薯
甜薯要讚,又香又甜

之後主食-醬油燒飯團
外層小脆,內裡熱辣辣

最後-抹茶蕨餅 作結尾

• 雞肉軟骨棒
2024-04-20 24 views
唔係淨係好食咁簡單,一入口就食得出係誠意之作,串燒溫度均勻,精緻,調味亦十分到位~ 「火赤」位於尖沙咀寶勒巷樓上舖,一入餐廳門口就係串燒吧檯位置,即叫即燒即上枱,熱辣辣串燒入口,美味しい~ 餐廳主打雞串燒,有唔同嘅燒鳥部位及內臟。嘻嘻,我第一次食提燈,耶,口感好似食生蛋黃,一咬即爆汁~ 餐廳另外配上五款調味粉: 七味粉, 一味粉, 柚子鹽, 咖哩鹽, 山椒粉‼️ 🐔 燒鳥部位: HK$38-48@ 雞下心 | 雞頸肉 | 雞上髀 食道 | 雞肉軟骨棒 | 提燈 (限定) 仲有好多款,留番下次食🤭 🍡 當然唔只叫雞啦,仲食咗呢啲,一樣高質: 水牛芝士煙肉卷 $48@醬油燒飯糰 $38@燒鱈魚乾 $48@福岡安納芋 $58@(甜品) 抹茶蕨餅 $38@

🐔 燒鳥部位: HK$38-48@
雞下心 | 雞頸肉 | 雞上髀
食道 | 雞肉軟骨棒 | 提燈 (限定)
仲有好多款,留番下次食🤭

🍡 當然唔只叫雞啦,仲食咗呢啲,一樣高質:
水牛芝士煙肉卷 $48@

2024-04-15
Type of Meal
Dinner
2024-04-18 23 views
🇭🇰香港有好多居酒屋 💁🏻‍♀️今次揀咗一間係尖沙咀商業大廈入面嘅居酒屋 ㊙️比較隱世 私隱度高 💮推開木門 會見到BAR枱位置 佢哋有室內&室外可以選擇👍🏻 暗暗嘅燈光 再加上日文歌做背景音樂 絕對有去咗日本居酒屋嘅感覺🫶🏻🔥點餐之後 佢哋會送上五色調味盤 💛當中有一味粉﹑ 七味粉﹑山椒粉﹑咖喱鹽﹑柚子鹽 配合燒香嘅串燒 只需要揀自己🧡喜好嘅調味粉 ✨簡簡單單 既可以食到食物嘅😋原味道 仲可以加少少調味為味蕾帶少少刺激 👍🏻恰到好處🙌🏻🥢食物方面💁🏻‍♀️呢到係出名食雞嘅唔同部位 唔同部位唔同口感 幾有趣😚 而且處理得非常好 唔會有奇怪異味 幾唔錯👍🏻🩶雞頸肉 口感味道就似雞肉 少少juicy 配搭少少串燒粉末 已經好唔錯🩶雞尾 鬆脆口感 油份偏高 但我幾鍾意 油脂充滿口腔嘅感覺 好滿足🩶食道 爽口脆感 幾有新鮮感 我鍾意🩶雞腎 大粒飽滿 爽口 而且一啲都唔乾 🩶雞肉軟骨棒 蘸生蛋一齊食 再加上雞骨棒的軟滑口感 好滋味🩶燒鱈魚乾 烘熱後 薄脆口感 特別惹味 令人食唔停口🩶唐辛子燒香咗嘅小青椒 冇青椒嘅辣味 加埋木魚一齊食 口感味道幾開胃可口 🩶福岡秋葵 超多木魚toppings 加上微微

🥢食物方面

🩶燒鱈魚乾
烘熱後 薄脆口感 特別惹味 令人食唔停口

🩶唐辛子

🩶福岡秋葵
超多木魚toppings 加上微微燒香嘅秋葵 簡簡單單 已經好夠

🩶煙肉糖心蛋
煙肉的咸香&油脂 夾住超流心嘅溏心蛋 觀感+口感 非常正

🩶醬油燒飯團
熱辣辣嘅飯團作最後一道熱食 飯團面層有焦香嘅醬油味 脆口嘅紫菜 軟軟嘅飯粒 滿足

🩶抹茶厥餅
  • 雞腎
  • 雞尾
  • 雞食道
2024-04-17 15 views
人少少想同個閨蜜傾心事就諗起呢間居酒屋。佢勝在坐得舒服,環境唔嘈雜,食物一小件一小件,最適合一路傾一路食。🔸Signature日式燒鳥🔸各種燒鳥串燒都有。整體燒得個燒汁香濃,但又不失保存鳥物嘅原味。鐘意食濃味嘅你應該會鐘意。最令我難忘而又想encall係鷄食道,係外面從未食過鷄食道,原來燒起上黎甘爽爽脆脆😋 鷄腿肉和雞頸肉都好嫩滑,燒得好適中,無乾無老。鐘意食口感香脆嘅我,當然唔少得要點個雞軟骨啦😉爽爽脆脆滲有爐燒香味。糯米雞肉棒可以自己沾吓啲生蛋,提升哂串燒嘅嘢味。食呢個令我哋諗起要送飯就各自叫埋個飯團🍘食肉食夠仲可以點埋菜類串燒物。菜都燒得好平均,無燒到乾哂,仲保持到菜嘅juicy同香脆。最後當然要叫埋個甜品畫上整晚嘅完美句號
人少少想同個閨蜜傾心事就諗起呢間居酒屋。

🔸Signature日式燒鳥🔸
鷄腿肉和雞頸肉都好嫩滑,燒得好適中,無乾無老。

最後當然要叫埋個甜品畫上整晚嘅完美句號

2024-04-11
試咗唔同款式嘅串燒 餐廳亦有提供一啲稀有嘅雞部位 鍾意食內臟嘅朋友一定會中意👍🏼🌟雞胸骨 平時係香港好少見既軟骨位,口感比一般雞軟骨更脆更豐富 師傅燒得好香 再加埋一味粉 簡直冇得頂 一度想再encore🤭🌟水牛芝士煙肉卷 本身以為會好膩,但因為中間包左紫蘇葉 所以中和左呢種感覺,反而仲有少少Fresh!食得出唔係喺超市買到嗰啲急凍貨嘅質素👍🏼🌟燒鱈魚乾呢個送酒一流!燒至有微微焦香,脆卜卜既口感忍唔住一啖接一啖甘食🌟雞肉軟骨棒免治雞肉中間混合左軟骨,一啖同時充滿兩種口感,加上月見蛋黃一齊食,雞汁加上蛋漿無限Juicy😍🌟雞肝串同朋友一人order左串雞肝試試 (我個人本身係唔太好內臟 不過一場嚟到所以特登試下🙈) 口感同味道原來同豬潤有啲分別,燒過之後 外脆內軟 更好味 有驚喜😲

🌟雞胸骨

🌟水牛芝士煙肉卷

🌟燒鱈魚乾

🌟雞肉軟骨棒

🌟雞肝串
人均$200起|尖沙嘴|日本串燒|火赤你有吃過這麼多種類的雞肉串燒嗎?這家位於尖沙咀的日本串燒店,提供各類型的雞肉串!先來一把調味料:抹茶鹽、七味粉、咖喱粉、一味粉、蒜鹽第一串是食道超級爽脆,還是挺新奇的~雞上髀這個好好吃啊,雞肉好嫩好多肉汁!雞腎 這個好爽脆欸,火候控制的剛好!雞肋骨像是雞軟骨,好吃極了雞心自己比較少吃到雞心,可是味道和質地也是一流的~像是雞上髀,可是更有嚼勁!煙肉芝士卷這個大推!起司都融化了,煙肉焦糖化很是香脆,愛了日本紫薯🍠小小一口的紫薯不會太甜,愛了。木魚秋葵滿滿的木魚為秋葵帶來了日本的風味,好吃極了。烤飯糰完全是日本居酒屋🏮才有的特色料理來的,神還原了日本街頭風,焦香味愛死了!!!抹茶蕨餅🍵每人都可以平均分享,小小一口好好吃喔!——————為食分界線——————📍火赤 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓人均消費: $200#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkf
人均$200起|尖沙嘴|日本串燒|火赤
你有吃過這麼多種類的雞肉串燒嗎?
這家位於尖沙咀的日本串燒店,提供各類型的雞肉串!
先來一把調味料:
抹茶鹽、七味粉、咖喱粉、一味粉、蒜鹽

第一串是食道
超級爽脆,還是挺新奇的~

雞上髀
這個好好吃啊,雞肉好嫩好多肉汁!

雞腎
這個好爽脆欸,火候控制的剛好!

雞肋骨
像是雞軟骨,好吃極了

雞心
自己比較少吃到雞心,可是味道和質地也是一流的~
像是雞上髀,可是更有嚼勁!

煙肉芝士卷
這個大推!
起司都融化了,煙肉焦糖化很是香脆,愛了

日本紫薯🍠
小小一口的紫薯不會太甜,愛了。

木魚秋葵
滿滿的木魚為秋葵帶來了日本的風味,好吃極了。

烤飯糰

抹茶蕨餅🍵
每人都可以平均分享,小小一口好好吃喔!
——————為食分界線——————
📍火赤 (尖沙咀)

人均消費: $200
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-04-10 7 views
位於尖沙咀既火赤燒鳥店店舖座位數量並不多但設有露台位置果日去係平日來嫁客人全場座滿人氣相當高阿~係附近收工多一個選擇😀七色調味粉檸檬鹽、咖喱鹽、柚子鹽、抹茶鹽、七味粉、山椒粉、一味粉雞食道|$38雞胸軟骨|$37雞腎|$38雞髀肉|$38糯米雞肉棒|$48醬油燒飯團|$38福岡秋葵|$38抹茶蕨餅|38火赤 尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓#火赤#尖沙咀美食#尖沙咀串燒#尖沙咀燒鳥#燒鳥店#雞皮
位於尖沙咀既火赤燒鳥店
店舖座位數量並不多
但設有露台位置
果日去係平日來嫁
客人全場座滿
人氣相當高阿~
係附近收工多一個選擇😀

七色調味粉
檸檬鹽、咖喱鹽、柚子鹽、抹茶鹽、七味粉、山椒粉、一味粉

雞食道|$38
抹茶蕨餅|38

火赤

#火赤#尖沙咀美食#尖沙咀串燒
#尖沙咀燒鳥#燒鳥店#雞皮
👨🏻‍🍳火赤 (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓 「勁惹味之樓上日式燒鳥」 上次系台北食完「燒鳥」,對雞部位既串燒回味😋😋今次去到幾乎0負評的火赤試試😝 好隱蔽🙈系樓上,開門見到日式裝潢,好香燒肉味,但系無乜油煙🤤好早食,仲有位可以揀😆望住師傅燒!! 6色調味盤 :一味粉🌶️、七味粉(百搭)、山椒粉(有D似薑粉)、咖喱鹽、柚子鹽、抹茶鹽搭配串燒更惹味!! 👍🏻🍽️燒鱈魚乾香口,脆卜卜,蘸卡夫醬絕配😋 👍🏻🍽️雞食道第一次食😻脆得黎煙韌,頗有口感搭配柚子鹽、山椒粉、青檸,完全刺激味蕾😆酸辣咸,好惹味!! 👍🏻🍽️雞上脾肉勁juicy!!啖啖肉!!必點‼️外皮微脆 👍🏻🍽️雞頸肉肉質好嫩!! 👍🏻🍽️雞肉軟骨棒燒得好靚,外邊微脆,入面加入軟骨,啖啖充斥口感;再加埋蛋黃,世一👍🏻 👍🏻🍽️蘆筍好清爽😋「chop chop聲」,調味剛好,吾會淡!! 👍🏻🍽️水牛芝士煙肉卷入面既水牛芝士,系入到口先融😆😆煙肉大大片,啖啖肉,系日本嫩燒,吾系西方硬脆!! 👍🏻🍽️雞腎好大粒😻有咬口👍🏻 👍🏻🍽️福岡安納芋甜而不膩🥹即叫即燒,仲冒煙!!大愛🫶🏻 👍🏻🍽️櫻花蝦明太子飯糰師傅即場捏,即場燒。比例剛好!!燒汁燒到微
👨🏻‍🍳火赤 (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

「勁惹味之樓上日式燒鳥」

上次系台北食完「燒鳥」,
對雞部位既串燒回味😋😋
今次去到幾乎0負評的火赤試試😝

好隱蔽🙈系樓上,
開門見到日式裝潢,
好香燒肉味,但系無乜油煙🤤
好早食,仲有位可以揀😆望住師傅燒!!
6色調味盤

搭配串燒更惹味!!

👍🏻🍽️燒鱈魚乾
香口,脆卜卜,蘸卡夫醬絕配😋

👍🏻🍽️雞食道
第一次食😻脆得黎煙韌,頗有口感
搭配柚子鹽、山椒粉、青檸,完全刺激味蕾😆
酸辣咸,好惹味!!

👍🏻🍽️雞上脾肉
勁juicy!!啖啖肉!!
必點‼️外皮微脆

👍🏻🍽️雞頸肉
肉質好嫩!!

👍🏻🍽️雞肉軟骨棒
蘆筍

👍🏻🍽️蘆筍
好清爽😋「chop chop聲」,調味剛好,吾會淡!!

👍🏻🍽️水牛芝士煙肉卷

👍🏻🍽️雞腎
好大粒😻有咬口👍🏻
福岡安納芋

👍🏻🍽️福岡安納芋
甜而不膩🥹即叫即燒,仲冒煙!!大愛🫶🏻
櫻花蝦明太子燒飯團

👍🏻🍽️櫻花蝦明太子飯糰
師傅即場捏,即場燒。比例剛好!!燒汁燒到微焦,入面飯糰粒粒分明,軟糯度剛好!!
抹茶厥餅

👍🏻🍽️抹茶厥餅
暫時食過最好食既厥餅👍🏻抹茶味濃,厥餅有調味,冷凍過,食落微甜煙韌、好fresh🤤

6色調味都同串燒好夾😋
今次柚子鹽、山椒粉、七味粉重點之選😆

呢間燒鳥店吾錯😝
味道真系好食!!
價錢吾算好貴,即叫即燒,正🤤

#akaihonoo #火赤 #香港燒鳥 #香港燒鳥關注組 #燒鳥

6色調味盤
蘆筍
福岡安納芋
櫻花蝦明太子燒飯團
抹茶厥餅
2024-04-03 483 views
尖沙咀一間食Yakitori嘅寶藏餐廳❤️ 藏身喺商廈真係要專登搵先搵到💁🏻‍♀️ 都幾多座上客 即叫即燒好專業🔥 仲有室外位幾舒服(๑•̀ㅁ•́๑)✧︎❣️山椒粉/ 七味粉/ 一味粉/ 抹茶/ 咖喱/ 柚子呢度提供咗好多調味粉😆 令到串燒味道都有好多變化🥳鍾意刺激少少可以點少少頭三款😋 咖喱用嚟點飯團係最夾😝❣️鱈魚乾 $48食過最好食嘅鱈魚乾 係燒到燶燶地非常香口‼️ 絕對可以encore好多次配酒一流🍻🍶❣️雞心 $38❣️雞頸 $38雞頸肉平時比較少食到見親都會嗌🐓 可能隻雞成日啄米 條頸係非常爽彈 好食😂 雞心係內臟類中我幾鐘意的 口感特別的唔腥💁🏻‍♀️❣️雞食道 $38❣️雞上髀肉 $38雞食道真係第一次食🐓咁偏門都有🤪 食緊軟骨咁好爽脆~雞髀見到個皮就流晒口水🤤🤤 外脆內嫩係基本🐓❣️糯米雞肉棒 $48重點推薦‼️ 特別嘅item✅ 糯米飯燒到有飯焦感脆卜卜😽👄包住免治雞肉 口感好豐富🐣 ❣️福岡安納芋 $58❣️福岡秋葵 $38安納芋之前冇食過 甜度好高 輕輕一燒已經好似甜品咁🍠 質感係綿滑💯❣️水牛芝士煙肉卷 $48呢個配搭會有啲膩 巧妙地中間包裹住紫蘇葉中和左✨❣️醬油燒飯團 $38 🍙第一次食到個飯

❣️山椒粉/ 七味粉/ 一味粉/ 抹茶/ 咖喱/ 柚子

❣️雞頸 $38
雞心係內臟類中我幾鐘意的 口感特別的唔腥💁🏻‍♀️

❣️雞食道 $38
❣️雞上髀肉 $38
雞食道真係第一次食🐓咁偏門都有🤪 食緊軟骨咁好爽脆~
雞髀見到個皮就流晒口水🤤🤤 外脆內嫩係基本🐓

• 福岡秋葵
  • 雞頸肉
  • 雞上髀肉
  • 雞食道
📍尖沙咀串燒店-火赤 @akaihonoo_hk 今日同大家介紹一間位於尖沙咀寶勒巷嘅串燒!🇯🇵呢間真係隱世嘅推介!全店剩係得14個位 如果大家唔想摸門釘 記得book位啦❤️~🐟燒鱈魚片無論去到邊一間日式餐廳 為咗開開胃,我都一定會叫一個燒鱈魚片!😍🥹呢一間燒到啱啱好 再點埋沙律醬食 簡直係滋味享受!🐓雞食道講真咁大個女都係第二次食雞嘅食道~ 超級爽口 而且有雞嘅香味(●°u°●)​ 」必encore!!🐥雞腿肉我諗你哋就咁睇reels都見到串雞腿肉有幾脹卜卜(///▽///)!師傅燒到外脆內嫩😍🥰🐤雞柳雞柳喺我一般嘅認識都係唔算特別滑嘅!但係師傅真係烹調得好有技巧🥰✨就算雞柳都係依然咁嫩滑!🫀雞下心呢個我真係第一次試!因為係醬油醃嘅關係🤍所以食落去就算唔使點任何調味粉都好好味!🥰🥹推介!🧀水牛芝士煙肉卷跟住仲叫咗一個水牛芝士嘅煙肉卷!冇諗過樣樣嘢係咁夾(。・ω・。)!cheese lover必叫!✨🫧🍚糯米雞肉棒呢樣嘢我係完全冇喺其他居酒屋見過!🍢竟然諗到用糯米嚟包住雞肉😍😍❤️好夾 完全唔使驚串燒會食唔飽人!🍘醬油燒飯團除咗特別小小嘅糯米棒之外 仲有燒飯團🍙外皮脆脆的!有啲似飯焦🥹好
📍尖沙咀串燒店-火赤 @akaihonoo_hk

🫀雞下心

🧀水牛芝士煙肉卷

🍚糯米雞肉棒

🍘醬油燒飯團

除咗特別小小嘅糯米棒之外 仲有燒飯團🍙外皮脆脆的!有啲似飯焦🥹好惹味!

🥬燒蘆筍

食串燒必叫嘅一定係我最愛嘅蘆筍❤️🥹食返少少蔬菜就可以減少罪惡感😂😂

🍠福岡安納芋
我想講呢一個番薯真係極度驚艷🥹❤️超級甜!(●°u°●)​ 」究竟點樣做到?

🍵抹茶蕨餅

食每一餐都必須有甜品修尾!畫上完美句號!🫧蕨餅亦都係我最愛嘅甜品之一!好濃嘅抹茶味 而且份量都幾多✨
———
📍尖沙咀串燒店-火赤
地址: 尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
尖沙咀樓上嘅一間有露台又有吧枱的日式燒鳥居酒屋,七點半左右入到去full house 好熱鬧,甚至乎店員都忙到接應不暇😮當日坐於吧枱,可以見到師傅馬不停蹄地炮製唔同嘅串燒🍢- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ๑ 燒鱈魚乾先上一碟六種調味粉,山椒粉+七味粉+一味粉+抹茶柚子+咖喱鹽,作點串燒之用๑ 食道 $38 ๑ 雞頸肉 $38๑ 雞腿肉 $38 ๑ 雞心 $38 ๑ 糯米雞肉棒 $48 ๑ 雞肉軟骨棒 $48餐廳主打雞類串燒,發現亦有不少稀有雞內臟部位的雞類串燒,例如”雞食道“外型彎彎曲曲,口感爽脆; “雞心”則脹卜卜及彈牙點,較特別的”糯米雞肉棒“內有軟骨,外層有烤脆焦香的糯米,口感同入面的雞肉成對比๑ 水牛芝士煙肉卷 $48 另外非雞類串燒較吸引的”水牛芝士煙肉卷“ 入面有紫蘇葉,煙肉有咬口而不太油膩๑ 露筍 $38๑ 飯團 $38๑ 抹茶厥餅 $38- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 📍 火赤 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓- - - - - - - - - - - -

๑ 燒鱈魚乾

๑ 水牛芝士煙肉卷 $48

๑ 露筍 $38
๑ 飯團 $38
๑ 抹茶厥餅 $38

📍 火赤 (尖沙咀)
2024-03-25 7 views
相比大大件的串燒,我更喜歡日式精美的串燒,尖沙咀火赤以雞串燒為主,火候控制得好,串燒精緻美味,正合我的口味。燒鱈魚乾$48 每一片都烤到薄脆,微焦而帶鱈魚香味,蘸上沙律醬更開胃。雞食道$38 印象中第一次食,可算是罕有部位吧,把條狀的食道串起烤香,咬下去有爆汁感。雞胸軟骨$38脆嫩的口感與炭烤的香氣互相結合,一口一件,口感上有新鮮感覺。雞尾$38鹽燒的方式突顯了雞尾的滋味,脂肪部分在高溫下烤出香氣,並沒有奇怪的味道。雞上脾肉$38即雞腿肉,肉質嫩滑,每一咬都散發出雞肉的鮮甜,雞香在口中慢慢化開。雞頸肉$38 近期的至愛,嫩嫩質感和雞腿少許相似,不同的是它嚼勁較多,令享受可以延續。糯米雞肉棒$48平常雞酒屋必吃的雞肉棒,這裡有不一樣的版本,外層包著糯米烤至微焦,內裡是雞肉混合雞軟骨,外脆內嫩多汁。水牛芝士煙肉卷$48煙熏的香氣與芝士的濃郁交織,烤至外皮微脆,內裡芝士熔化,口感豐富。蘆筍$38削去外層的硬皮,清爽的口感,吃肉之餘與炭增添了一抹清新清甜。福岡安納芋$58安納芋的自然甜味在炭火的烤制下更加突出,甜而不膩,口感柔軟綿密。醬油燒飯團$38飽肚之選,烤過的飯團脆口,醬油帶出香味,紫菜

燒鱈魚乾$48
每一片都烤到薄脆,微焦而帶鱈魚香味,蘸上沙律醬更開胃。

雞食道$38

水牛芝士煙肉卷$48

蘆筍$38

福岡安納芋$58

醬油燒飯團$38
飽肚之選,烤過的飯團脆口,醬油帶出香味,紫菜要盡快吃,有脆脆的口感,整體簡單卻有和式風味。

抹茶厥餅$38
還原日本風味,抹茶的清香與厥餅的軟糯相融合,甜度適中。