2024-08-04 103 views
經常光顧的高質小店,雖然位於商業大廈里面,鄰近地鐵站,地理位置方便。氛圍舒服,適合三五知己聚會。食材新鮮,味道配搭特別,推介豆苗燒豚肉,雞頸和飯團。平時好少食特別部位,雞頸串燒肉嫩多汁,最後加點了幾串。酒單的選擇也不錯,整體食物質素和環境很好。
2024-08-03
  • 提燈
  • 醬油燒飯糰
店子雖小,五臟俱全,串燒燒鳥專門店$38至$48一串,極抵!調味料🧂山椒 一味 七味 蒜鹽 粉紅鹽各適其適的五色調料板,麻 辛 甜 香 鹹,非常特別🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓雞下心$38心血管的部分入口帶絲絲血的味道,口感比心臟🫀淋軟,有趣雞頸肉$38嫩肉比想像中多,入口肉多但不肥膩雞胸軟骨$38雞胸肉瘦,胸軟骨脆,當中形成的三角部位十分下酒!雞上髀肉$38跟雞頸肉一樣嫩滑糯米雞肉棒$48薄薄一層糯米包裹著雞肉,口感外脆得像薯片,內帶肉汁,相當好吃的組合🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓鱈魚乾$48燒過的鱈魚乾口感爽脆,配上七味粉跟蛋黃醬,下酒良菜!水牛芝士煙肉卷$48水牛芝士🧀️口味比想像中鹹香濃郁,入口即化,煙肉🥓肥美!🫑唐辛子$38秋葵$38在漫長的雞肉串燒旅程中,增添一些蔬菜的甜味🍙醬油燒飯團$38好稔軟的飯團!紫菜爽脆無比,入口鹹甜皆備,比想像好吃🥠抹茶厥餅$38簡單的厥餅不配黃豆 配上抹茶🍵粉,甜度驟降,更具日式風味火赤 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

調味料🧂
山椒 一味 七味 蒜鹽 粉紅鹽

各適其適的五色調料板,麻 辛 甜 香 鹹,非常特別

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

雞下心$38
心血管的部分入口帶絲絲血的味道,口感比心臟🫀淋軟,有趣

雞頸肉$38
嫩肉比想像中多,入口肉多但不肥膩

雞胸軟骨$38
雞胸肉瘦,胸軟骨脆,當中形成的三角部位十分下酒!

雞上髀肉$38
跟雞頸肉一樣嫩滑

糯米雞肉棒$48

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

鱈魚乾$48
燒過的鱈魚乾口感爽脆,配上七味粉跟蛋黃醬,下酒良菜!

水牛芝士煙肉卷$48
水牛芝士🧀️口味比想像中鹹香濃郁,入口即化,煙肉🥓肥美!

🫑唐辛子$38
秋葵$38
在漫長的雞肉串燒旅程中,增添一些蔬菜的甜味

🍙醬油燒飯團$38
好稔軟的飯團!紫菜爽脆無比,入口鹹甜皆備,比想像好吃

🥠抹茶厥餅$38
簡單的厥餅不配黃豆 配上抹茶🍵粉,甜度驟降,更具日式風味

火赤 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
火赤 Yakitori 是一家位於尖沙咀的隱世燒鳥店,主打由日本農場直送🐓,以多種刁鑽雞部位串燒為特色🤩餐廳提供五色調味粉,包括七味粉、柚子鹽、辣椒粉、咖喱粉和山椒粉,讓食客可以根據個人口味自由搭配😍首先,燒鱈魚干是開胃的好選擇,經過烘烤後,魚乾香脆可口,配上沙律醬更添風味🍻雞頸肉🐓燒至金黃色,口感彈牙,滴上幾滴青檸汁後更是美味😋雞食道和雞掌心都是少見的部位,前者脆口,後者軟筋煙靭🤤提燈絕對是呢到燒鳥特色之一🏮由母雞的輸卵管和未成熟的蛋黃組成,咬下去瞬間在口腔中爆發出滿滿的蛋黃香氣,令人驚喜🤩糯米雞肉棒外層糯米香脆,內裡包裹著嫩滑的雞肉,口感豐富!煙肉芝士卷水牛芝士包裹在煙肉中,烤至焦香,味道濃郁香口😆醬油燒飯團外脆內軟🍙,燒秋葵鋪上大量木魚碎,增添了鮮味燒蘆筍則保持了蔬菜的清甜和脆嫩搭配一大杯白啤酒🍺,與串燒更是相得益彰抹茶厥餅🍡作為甜品,為這頓豐盛的燒鳥餐劃上完美的句號!!

雞頸肉🐓
燒至金黃色,口感彈牙,滴上幾滴青檸汁後更是美味😋

雞食道和雞掌心都是少見的部位,前者脆口,後者軟筋煙靭🤤

提燈絕對是呢到燒鳥特色之一🏮

糯米雞肉棒
外層糯米香脆,內裡包裹著嫩滑的雞肉,口感豐富!

煙肉芝士卷
水牛芝士包裹在煙肉中,烤至焦香,味道濃郁香口😆

醬油燒飯團外脆內軟🍙,燒秋葵鋪上大量木魚碎,增添了鮮味

燒蘆筍則保持了蔬菜的清甜和脆嫩

搭配一大杯白啤酒🍺,與串燒更是相得益彰

抹茶厥餅🍡作為甜品,為這頓豐盛的燒鳥餐劃上完美的句號!!
2024-07-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 提燈
  • 雞食道
  • 糯米雞肉棒
  • 醬油燒飯糰
早排朋友帶左我去寶勒巷既-間高質隱世燒鳥店樓上鋪度食飯飯😊呢間燒鳥店用既都係日本農場直送既香草雞肉同本地新鮮食材,最特別系好多稀有嘅雞部位呢度都有得食❗️我地特登過嚟,都係為咗呢一口‼️坐底冇耐,店員就先上四色調味(七味粉、柚子鹽、辣椒粉、粉紅海鹽)比我地點串燒,真係好細心!我地食左:👉🏻✨鱈魚干✨鱈魚干上枱個時仲系暖暖地,入口脆到不得了,好似食緊薯片咁🫰🏻✨水牛芝士煙肉卷 ✨ $48水牛芝士🧀️既軟滑質感同奶香,配搭脆邊既咸香煙肉🥓呢個組合真係超有層次!送酒一流!✨雞頸肉✨肉質細緻兼有恰到好處的彈牙感,正❗️✨雞尾✨冇令人擔心嘅怪味😆食落表皮香脆,咬落去仲爆哂油咁,甘香到-個點❗️✨雞肉軟骨棒✨免治雞肉中間夾雜啲脆脆軟骨碎,食落又軟又脆幾得意‼️點埋生雞蛋食質感仲更加滑‼️✨雞食道✨集柔韌、軟、脆於-身既雞食道真係勁少地方有得食,小妹都係第一次試❗️比我想像中鮮味同好食❗️✨飯團✨飯團外脆內軟好口感!有埋味粉調味超香口‼️✨番薯✨甜蜜蜜、暖笠笠又軟綿綿嘅燒番薯🍠真心超正,小妹覺得都係必食之一✨翠玉瓜✨🛑火赤 (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓#香港 #香港美食 #尖沙咀#尖沙咀美食#日本料理
早排朋友帶左我去寶勒巷既-間高質隱世燒鳥店樓上鋪度食飯飯😊

我地食左:👉🏻

✨鱈魚干✨

✨水牛芝士煙肉卷 ✨ $48

✨雞頸肉✨

肉質細緻兼有恰到好處的彈牙感,正❗️

✨雞尾✨

✨雞肉軟骨棒✨

✨雞食道✨

✨飯團✨

飯團外脆內軟好口感!有埋味粉調味超香口‼️

✨番薯✨

✨翠玉瓜✨

🛑火赤 (尖沙咀)

📍尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

#香港 #香港美食 #尖沙咀#尖沙咀美食#日本料理 #串燒#燒鳥#高質 #美食 #美食推薦 #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hk #hklover
  • 燒鱈魚乾
  • 法國水牛芝士煙肉卷
  • 雞食道
  • 雞肉棒
2024-07-12 112 views
Needed a yakitori fix and have read a lot of positive reviews on Akai Honoo lately. Let's give it a try!◆たら棒 Cod Fish Cracker◆もも Thigh◆せせり Neck◆はつ Heart◆ぼんじり Tail◆もち米のつくね Chicken Meat Ball w/ Glutinous Rice ◆ベーコンチーズ巻き Bacon Cheese Roll◆アスパラ Asparagus ◆オクラ Okra◆醤油おにぎり Shoyu Rice Ball◆抹茶わらび餅 Matcha Warabi MochiMost skewers were served piping hot and grilled to the right point, especially the thigh and neck which were still slightly pinkish inside, tender and juicy.The seasoning of those grilled wi

◆たら棒 Cod Fish Cracker

◆アスパラ Asparagus
◆オクラ Okra
◆醤油おにぎり Shoyu Rice Ball

◆抹茶わらび餅 Matcha Warabi Mochi

The seasoning of those grilled with salt was pretty heavy which would be best to pair with beer.

Tried tsukune with glutinous rice for the first time. The chicken meat of the tsukune itself was rather firm, which was mixed with soft bones and chopped onions. The glutinous rice on the outside was crunchy and sticky which added an interesting texture.

On top of what we ordered, they also offer rare parts like chicken testicles, chicken feet meat and achilles tendon. Would also love to have sweet fish if we weren't already too full!
今日放工同朋友去尖沙咀食串燒,🔥主打 𝐘𝐚𝐤𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢的火赤(𝘈𝘬𝘢𝘪 𝘏𝘰𝘯𝘰𝘰)由入行近廿年𝐊𝐢𝐧師傅主理,精選食材日本農場直送🇯🇵主打雞各種部位嘅串燒,除左有平時常見嘅雞皮、雞翼、雞軟骨棒之外,亦都有啲較為罕見嘅部位(例如提燈、雞尾、雞冠等),店內堅持人手穿串,每日挑選新鮮食材🍢🍢 爐火上「吱吱」聲,保留食材的原汁原味外,仲帶出烹調火候豐富質感的滋味,匠心製作日式燒物料理😍每一根串燒都經過細緻入微的烹飪工藝🐥發揮傳統日本烹飪的極致表現👏🏻👏🏻 細味品嚐每一道精緻串燒嘅同時,仲可以欣賞師傅精湛的燒烤技巧🤲🏻👨🏻‍🍳⋄⋄====—====—====—====—✦ 佐酒小食 ✦🐟燒鱈魚乾($48)烤得香脆可口的鱈魚乾,每一口都散發著濃郁的魚肉風味,再配上卡夫醬,鮮味和口感完美結合👅⋄✦ 串燒 ✦7味色彩繽紛的鹽係配上串燒食用😜柚子鹽|七味粉|Wasabi粉|一味粉|山椒粉|咖哩鹽⋄✦ 燒鳥✦🍗雞腿肉($38)雞腿肉嫩滑帶有微微香草味,比一般雞更有雞味彈牙在烤的過程中的雞皮香而不膩,完美保留雞肉的原有肉汁,令味覺上更完美滿足😌—🐣雞頸肉($38)一隻雞只有一塊嘅雞肉,因為呢個部分係經常轉

====—====—====—====—
✦ 佐酒小食 ✦
🐟燒鱈魚乾($48)

✦ 串燒 ✦
7味色彩繽紛的鹽係配上串燒食用😜
柚子鹽|七味粉|Wasabi粉|一味粉|山椒粉|咖哩鹽

✦ 燒鳥✦
🍗雞腿肉($38)

🐣雞頸肉($38)

一隻雞只有一塊嘅雞肉,因為呢個部分係經常轉動,因此食落特別嫩滑有彈,肉質紮實且富彈性,口感爽口美味👻

🐤雞下心($38)

雞下心就係雞心血管,因為有大量血液所以呈黑色。一口咬下香氣四溢心,食落有脆嫩有嚼勁😜

🪱食道($38)

有咬口,爽脆有嚼口,口感不錯😜

🐥糯米雞肉棒($48)

粒粒香脆嘅糯米外層包裹住軟熟嫩滑嘅免治雞肉團,口感外脆內軟😋雞肉嘅調味亦啱啱好,唔會好鹹🤩

✦ 燒豚 ✦
🧀🥓水牛芝士煙肉卷($48)

採用法國水牛芝士🧀煙韌有口感,配上烤得香脆的煙肉🥓層次豐富,香而不膩👍🏻

✦ 野菜燒✦
🫛蘆筍($38)
翠綠爽脆,新鮮美味😋

🍠福岡安納芋($58)

安納芋又有蜜甜番薯之稱,食落去甜中帶點蜜香,口感綿密,軟糯可口😻

✦ 飯糰 ✦
🍘醬油燒飯糰($38)

飯糰外層燒到焦脆可口,醬油與飯的配搭比例剛好,每一口都散發著醬油香氣,香而不膩😉

甜品
🍵抹茶蕨餅($38)

以濃郁的抹茶粉製成,內裡軟綿,非常滋味😋
====—====—====—====—
  • 法國水牛芝士煙肉卷
  • 燒鱈魚干
  • 蘆筍
  • 醬油燒飯糰
今日放工同朋友食燒鳥,呢間餐廳有分室外同埋室內,室內多數係吧枱位,而室外好有氣氛,感覺好chill🥰放工之後同朋友傾偈好適合。食完之後最欣賞就係每一串串燒師傅都會用唔同嘅方法突出佢哋嘅優點,唔會串串都一樣味道❤️🌟調味粉七味粉、一味粉、山葵粉、柚子鹽、咖喱粉,個人最鍾意點生葵粉🌟鱈魚乾鱈魚乾非常香口,脆卜卜攞嚟送酒一流🌟雞心雞心彈牙煙韌,有雞心獨有的味道但唔會腥😍🌟雞頸肉未食過呢個部位,口感彈牙估唔到咁好食🫶🏻🌟雞髀肉雞上髀好嫩滑👍🏻多汁加上雞皮香口🌟雞皮串燒來講,雞皮一定係必要的✅燒得香脆充滿油脂香🌟水牛芝士煙肉卷煙肉鹹香加上水牛芝士呢個配搭好特別🥓半溶的芝士好吸引🧀🌟福岡秋葵秋葵上面有好多木魚碎同埋醬汁,不點味粉都好夠味✌🏻🌟雞軟骨炸雞軟骨就食得多,燒軟骨未食過,一半肉一半軟骨,好有口感🌟燒蘆筍蘆筍燒得唔會太腍,依然是爽脆🌟醬油燒飯團醬油燒飯團外層燒得焦香🍙塗上醬油及味粉,加埋紫菜好好食🌟抹茶蕨餅作為飯後甜品非常合適🍵冰冰涼涼又煙靭,上面的抹茶粉都足夠,為完美的一餐畫上句號😁

🌟調味粉
七味粉、一味粉、山葵粉、柚子鹽、咖喱粉,個人最鍾意點生葵粉

🌟鱈魚乾
鱈魚乾非常香口,脆卜卜攞嚟送酒一流

🌟雞心
雞心彈牙煙韌,有雞心獨有的味道但唔會腥😍

🌟雞頸肉
未食過呢個部位,口感彈牙估唔到咁好食🫶🏻

🌟雞髀肉
雞上髀好嫩滑👍🏻多汁加上雞皮香口

🌟雞皮
串燒來講,雞皮一定係必要的✅燒得香脆充滿油脂香

🌟水牛芝士煙肉卷
煙肉鹹香加上水牛芝士呢個配搭好特別🥓半溶的芝士好吸引🧀

🌟福岡秋葵
秋葵上面有好多木魚碎同埋醬汁,不點味粉都好夠味✌🏻

🌟雞軟骨
炸雞軟骨就食得多,燒軟骨未食過,一半肉一半軟骨,好有口感

🌟燒蘆筍
蘆筍燒得唔會太腍,依然是爽脆

🌟醬油燒飯團
醬油燒飯團外層燒得焦香🍙塗上醬油及味粉,加埋紫菜好好食

🌟抹茶蕨餅
2024-07-02 59 views
尖沙咀日式串燒店———火赤餐廳裝潢簡約,設有吧枱及室外!我同朋友選擇坐吧枱位置,可以欣賞廚師🧑‍🍳既廚藝!餐廳主打雞以外,仲會有較為稀有嘅雞部位,有雞下心,雞白子,雞橫隔模,雞腳筋等刁鑽部位一坐低 店員端上調味粉,碟上有7味粉、柚子鹽、咖喱粉,山椒粉及辣味粉來配搭唔同串燒,當中我最鐘意柚子鹽,味道唔太濃,食出每款串燒的原汁原味燒雪魚乾$48 脆卜卜,好香口!雞頸肉$38 好嫩滑 點咖喱粉更惹味!水牛芝士煙肉卷$48,煙肉表面燒至外脆包住香滑芝士,簡單材料,造出驚喜雞下心$38、雞上髀肉$38雞下心估唔到口感係軟滑多汁推薦💢提燈$48 極稀少部位💡我第一次食🏮提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,口感🥚吃起來有超濃郁雞蛋的味道,還有肉質的香氣。糯米雞肉棒$48 表面用糯米包住雞肉棒再燒至少少🤏焦香味,搽上燒汁,糯米口感煙靭雞肉有軟骨,有非常棒口感味噌翠玉瓜$38醬油燒飯團$38甜品抹茶厥餅,口感煙韌
尖沙咀日式串燒店———火赤

燒雪魚乾$48 脆卜卜,好香口!

雞頸肉$38 好嫩滑 點咖喱粉更惹味!

雞下心$38、雞上髀肉$38
雞下心估唔到口感係軟滑多汁

推薦💢提燈$48 極稀少部位💡我第一次食

味噌翠玉瓜$38

醬油燒飯團$38

甜品抹茶厥餅,口感煙韌

2024-06-27 43 views
🍱餐廳:火赤🏫地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓上次同老公食過呢度嘅串燒,念念不忘,今晚老公唔得閒,但係唔緊要,同阿仔來撐枱腳也相當唔錯😊其實呢間店舖主打雞以外,仲會有較為稀有嘅雞部位,例如雞皮同內臟,所以今日特登黎試咗我從未食過嘅雞尾,雞尾其實燒得十分脆同滑,偶爾食吓滿足下食慾,冇問題啦😊今次試咗不同嘅嘢食,包括鱈魚乾、雞心、雞尾、雞食道、雞皮、水牛芝士煙肉卷、青椒仔、秋葵、糯米雞肉棒、醬油燒飯團、及綠茶蕨餅🥰,鱈魚乾外皮微焦,脆卜卜很香口;所有串燒上枱熱辣辣的,香氣四溢,肉質嫩滑多汁,每一串都燒得恰到好處,亦不失食物本身的鮮味,我會將呢間店舖歸類為美味的高級串燒店😄;醬油燒飯團上枱擺得好靚,用紫菜包住燒得香口的飯團來吃,飽肚又美味;最後食埋甜甜地及煙靭的抹茶厥餅,非常滿足❤️另外值得一提的是兩位師傅笑容滿面,燒烤的廚藝精湛,調味適中,根本不需要落擺盤精美的調味如柚子鹽、七味粉、山椒粉等已經十分美味❤️
🍱餐廳:火赤
🏫地址:尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓

一間位於尖沙咀嘅隱世燒鳥店🥳我成日都好好奇呢座大廈係咩嚟因為成日都見到啲人出出入入, 原來呢度有間隱世嘅日式居酒屋🏮, 鍾意食串燒嘅我當然要來試吓啦🥰我哋就選擇坐喺吧枱望住個廚師燒串燒🔥氣氛又好好, 我哋就叫做一系列串燒同埋燒飯團🍙我都係第一次食燒雞嘅肉, 我覺得比起雞腿肉更加好食😋口感好彈牙啊我好鍾意😍個芝士煙肉卷都好出色, 因為熱辣辣所以啲芝士係流心🫶🏻呢度仲有糯米雞肉棒🐥出面燒過所以外脆內軟,口感好好👍🏻當然唔少得抹茶蕨餅, 抹茶嘅回甘, 蕨餅甜甜地煙煙韌韌,QQ感好正😍🫶🏻✨呢餐好滿足🤩👍🏻

個芝士煙肉卷都好出色, 因為熱辣辣所以啲芝士係流心🫶🏻

呢度仲有糯米雞肉棒🐥出面燒過所以外脆內軟,口感好好👍🏻

呢餐好滿足🤩👍🏻

2024-06-26 568 views
岩岩去日本食完燒鳥專門店,呢排都仲心掛掛想食燒鳥原來係尖沙咀寶勒巷嘅樓上鋪有一間高質隱世燒鳥店店內裝潢黑色作主調、設計簡約,設有吧枱及和風卡位,仲有戶外位置,燒鳥店黎講真係比較少見餐廳由經驗豐富廚師主理,精選由日本農場直送的香草雞肉,以及本地新鮮食材,炮製火候十足的串燒食物方面:餐廳會提供山椒粉、七味粉柚子鹽、咖喱粉及辣味粉比大家調味,食出自己喜愛嘅味道鱈魚乾 : 燒到脆卜卜夠香口,加上蛋黃醬已經好好食雞頸肉 : 肥瘦均勻,肉質彈性十足,嚼勁有口感雞心 : 口感有彈性,富有嚼勁又多汁雞皮 : 雞皮燒到香脆,蘸少少調粉就好好味食道 :第一次試,食道烤得香口,口感非常爽彈,幾特別秋葵 : 秋葵鋪上大量木魚碎,口感爽脆,有魚鮮香味唐辛子 : 唐辛子鋪上大量木魚碎,柔軟厚肉,辣味柔和水牛芝士煙肉 : 煙肉燒得香脆,再包住軟身嘅水牛芝士,口感有驚喜仲好邪惡呀糯米雞肉棒 : 外層糯米燒到焦脆,包住免治雞肉,雞肉入便仲有雞軟骨,口感豐富醬燒飯糰 : 飯團燒得熱辣辣上枱,外層燒得香脆有飯焦,再塗上醬油及用紫菜包住食,味道剛剛好抹茶厥餅 : 厥餅夠曬冰凍,口感彈牙煙韌,濃濃嘅抹茶味
岩岩去日本食完燒鳥專門店,呢排都仲心掛掛想食燒鳥

原來係尖沙咀寶勒巷嘅樓上鋪有一間高質隱世燒鳥店

食物方面:

鱈魚乾 : 燒到脆卜卜夠香口,加上蛋黃醬已經好好食
雞頸肉 : 肥瘦均勻,肉質彈性十足,嚼勁有口感

雞心 : 口感有彈性,富有嚼勁又多汁
雞皮 : 雞皮燒到香脆,蘸少少調粉就好好味
食道 :第一次試,食道烤得香口,口感非常爽彈,幾特別
秋葵 : 秋葵鋪上大量木魚碎,口感爽脆,有魚鮮香味
唐辛子 : 唐辛子鋪上大量木魚碎,柔軟厚肉,辣味柔和

抹茶厥餅 : 厥餅夠曬冰凍,口感彈牙煙韌,濃濃嘅抹茶味
2024-06-25
2024-06-23 36 views
係尖沙咀寶勒巷嘅日式燒鳥店-火赤🔥專係食刁鑽雞串燒,雞心、雞橫膈膜、雞食道、雞掌心、雞腳筋、雞冠等通通都有得食👏🏻店內仲有好多唔同品牌清酒🍶啱晒配串燒。除咗坐係吧台睇住師傅燒,仲有闊落嘅室外位置。坐低就會附上七彩調味盤,有七味粉、咖喱鹽、生椒鹽、胡椒鹽、柚子鹽,可以按喜好配串燒食😝🐟燒鱈魚乾脆卜卜嘅鱈魚乾加上蛋黃醬,唔覺唔覺就會係咁食🤣🍢雞心、雞頸肉、雞尾嚟到呢度一定要叫雞內臟,雞心同雞頸都幾爽彈😙雞尾已經燒到逼晒油份出嚟,所以食落唔會油,每款本身都配上唔同調味去燒,食嘅時候再沾啲唔同口味嘅鹽,層次更豐富😚🍗雞上髀肉雞皮燒到焦香,肉質幾嫩,鹹鹹香香咁幾過癮😆🍚糯米雞肉棒糯米包住免治雞肉,糯米燒到焦脆😚唔會有糯米本身嘅黏糯感,裡面嘅雞肉加入不少雞軟骨,口感豐富😛🧀水牛芝士煙肉卷除咗雞串燒,呢個都唔錯👍🏻煙肉包住燒至軟身嘅芝士,口感好好,神來之筆係紫蘇葉,食落多咗一種香氣,仲可以解膩👏🏻🥒福岡秋葵爽脆秋葵鋪上大量木魚碎,正好係食完肉類之後解一解膩😗🍘醬油燒飯團飯團燒得剛好,面層全是香脆飯焦,塗上燒汁,即使入面無餡料都唔覺寡。🍵抹茶蕨餅經典日式甜品😛人均消費:$400推介指數(10分為滿分)

🐟燒鱈魚乾
脆卜卜嘅鱈魚乾加上蛋黃醬,唔覺唔覺就會係咁食🤣

🍢雞心、雞頸肉、雞尾

🍗雞上髀肉
雞皮燒到焦香,肉質幾嫩,鹹鹹香香咁幾過癮😆

🍚糯米雞肉棒

🧀水牛芝士煙肉卷

🥒福岡秋葵
爽脆秋葵鋪上大量木魚碎,正好係食完肉類之後解一解膩😗

🍘醬油燒飯團

🍵抹茶蕨餅
經典日式甜品😛

人均消費:$400
推介指數(10分為滿分):7.5分

2024-06-21
今日我地又去咗尖沙咀食野喇,今次係一間樓上嘅日式燒鳥。野食未嚟之前,店員畀左咗碟幾特別嘅五色調味粉畀我地先,分別有山椒粉、七味粉、抹茶鹽 、柚子鹽 同 辣味粉。🌟燒鱈魚乾依個燒鱈魚乾同我地之前食過嘅烤魚乾唔同,除咗濃郁嘅燒魚香味之外,有一個燒到好鬆脆嘅質感,送酒一流!🌟水牛芝士煙肉卷喺坐低嘅時候我地已經見到店員預備緊一堆煙肉,再拎咗包芝士逐件逐件即場人手包,所以我地都叫咗兩串試下,烤香嘅煙肉包住軟滑嘅芝士心,邪惡得嚟食落又唔會有個好油膩嘅感覺,值得推介!之後一碟過上嚟就係四式雞雞雞雞,包括有雞頸肉、雞食道、雞下心同雞尾。🌟雞頸肉就咁聽雞頸肉我仲以為係好似鴨脖咁成條頸上,原來係將雞頸最多肉嘅部份起咗肉上來串燒,雞頸中間嘅雞食道就起上來做另一道菜。🌟雞食道雞食道又真係第一次食,味道同質地有少少似雞軟骨,但形狀就好似一條好幼嘅通粉咁,係一個幾特別嘅菜式。🌟雞下心煙韌多汁,又唔會有腥味,唔錯!🌟雞尾雞pat pat 係近來嘅至愛,燒香咗嘅雞尾有油香味之餘個唔會有肥膩嘅感覺,火喉掌握得好好!🌟糯米雞肉棒近排我地都試過幾款唔同嘅免治雞肉棒,依個係用糯米包住嚟燒,同一枝雞肉棒提供到脆、煙韌、軟熟三層
今日我地又去咗尖沙咀食野喇,今次係一間樓上嘅日式燒鳥。
🌟燒鱈魚乾
🌟水牛芝士煙肉卷
🌟雞頸肉
🌟雞食道
🌟雞下心
煙韌多汁,又唔會有腥味,唔錯!
🌟雞尾
🌟糯米雞肉棒
近排我地都試過幾款唔同嘅免治雞肉棒,依個係用糯米包住嚟燒,同一枝雞肉棒提供到脆、煙韌、軟熟三層質感!
🌟醬燒飯團
飯團加上飯索表面搽上醬油,燒到焦香脆脆之後加埋嘅紫菜香味係一種享受!
🌟秋葵、唐辛子
兩個烤蔬菜都配上會郁下郁下嘅木魚,烤秋葵唔會有太過滑孱孱嘅感覺,烤唐辛子味道有少少似青椒。
🌟蕨餅
最後嘅甜品係一個抹茶蕨餅,就完滿結束依一個回合喇!
📍火赤
尖沙咀寶勒巷29號寶昌商業大廈5樓
10分滿分
味道:8/10
環境:8/10
價格:7.5/10
2人總數💰800(已加一)400
2024-06-20 27 views
餐廳分有室內同室外座位。而我哋今次就坐喺吧枱,可以欣賞師傅嘅手勢。👩🏻好鐘意佢哋嘅水牛芝士煙肉卷,嗰種濃郁又有層次嘅香味,真係令人好想食多幾串。✨燒鱈魚乾 $48味道香甜而且燒得脆口。一定係最早燒好,所以啱晒做前菜!✨雞心$38肉質彈牙(平時自己燒好易又乾又韌😭),有內臟獨有嘅鐵質味道,但一啲都唔腥。✨雞尾$38👩🏻最鍾意嘅雞串部位~肉質好嫩滑,雞皮燒得脆口。✨味噌翠玉瓜$38翠玉瓜爽脆多汁。有甜甜哋嘅味噌所以完全唔覺有青味。✨雞軟骨棒$48雞肉唔使點蛋汁已經特別滑🤤。我鍾意佢哋嘅軟骨特別大粒同有咬口。✨雞頸肉$38唔肥但好嫩,鹽燒就最好味。✨雞上髀肉$38肉質有彈性,最緊要連埋燒得焦香脆口嘅雞皮。✨水牛芝士煙肉卷$48煙肉嘅煙燻香、油脂配埋半融嘅水牛芝士,真係邪惡到誇張。✨唐辛子 $38有椒甜味又唔青,燒得有少少焦香,配木魚絲味道更加豐富。✨醬油燒飯團$38飯團吸收晒甜甜地嘅醬油,仲燒到少少脆口。

✨燒鱈魚乾 $48
味道香甜而且燒得脆口。一定係最早燒好,所以啱晒做前菜!

✨雞心$38

✨雞尾$38
👩🏻最鍾意嘅雞串部位~肉質好嫩滑,雞皮燒得脆口。

✨味噌翠玉瓜$38
翠玉瓜爽脆多汁。有甜甜哋嘅味噌所以完全唔覺有青味。

✨雞軟骨棒$48

✨雞頸肉$38
唔肥但好嫩,鹽燒就最好味。

✨雞上髀肉$38
肉質有彈性,最緊要連埋燒得焦香脆口嘅雞皮。

✨水牛芝士煙肉卷$48
煙肉嘅煙燻香、油脂配埋半融嘅水牛芝士,真係邪惡到誇張。

✨唐辛子 $38
有椒甜味又唔青,燒得有少少焦香,配木魚絲味道更加豐富。

✨醬油燒飯團$38
飯團吸收晒甜甜地嘅醬油,仲燒到少少脆口。
2024-06-19 9 views
呢到主要係食雞🐥🐥🐥串燒種類多 而且仲要熱辣辣燒到出嚟出晒煙💛吧枱形式 一坐低已經有一碟🌈六款顏色嘅鹽,可以根據口味配搭不過本身食材已經有調味,基本上唔使再添置1/ 燒鱈魚乾,新鮮咁燒,真係脆卜卜熱辣辣,配啤酒一流2/ 水牛芝士煙肉🥓 煙肉包住流心芝士,食一粒已經好滿足,啲芝士黐住個口一串仲要有三粒,triple 享受😋😎3/ 福岡秋葵,新鮮嘅秋葵上面鋪滿木魚乾碎,食落好鮮甜💚4/ 雞上髀肉,脆卜卜嘅雞皮配軟腍腍嘅雞肉,一路食一路出煙,好正5/ 雞心,舖頭最特別嘅就係可以食到雞嘅內臟,呢個雞心好有口感,配合醬汁別有一番風味6/雞尾,即係雞pat pat🤪😜原來係咁軟腍腍😝 好搞笑7/ 雞肉軟骨棒,食串燒必嗌既月見,又肥又脹卜卜嘅棒,一路食都食到啲軟骨喺入邊,食晒成條真係好有飽肚感食剩嘅雞蛋仲陪伴咗我食之後嘅串燒添😝8/ 雞腎好大粒又入味9/ 唐辛子,即係青椒🫑10/ 醬燒飯團🍙 外殼燒到有少少焦,入邊就好軟熟,醬汁沾滿每一粒米,一路食都好滋味最後仲叫咗抹茶甜品

呢到主要係食雞🐥🐥🐥
串燒種類多 而且仲要熱辣辣燒到出嚟出晒煙💛
吧枱形式
一坐低已經有一碟🌈六款顏色嘅鹽,可以根據口味配搭
不過本身食材已經有調味,基本上唔使再添置
1/ 燒鱈魚乾,新鮮咁燒,真係脆卜卜熱辣辣,配啤酒一流

一串仲要有三粒,triple 享受😋😎

3/ 福岡秋葵,新鮮嘅秋葵上面鋪滿木魚乾碎,食落好鮮甜💚

6/雞尾,即係雞pat pat🤪😜原來係咁軟腍腍😝 好搞笑

食剩嘅雞蛋仲陪伴咗我食之後嘅串燒添😝

8/ 雞腎好大粒又入味