2018-09-18 112 views
終於打完風,可以約埋班朋友出黎食飯啦!今晚就揀左呢間位於長沙灣既日式居酒屋,店舖唔算好大,一round大概坐廿幾三十人左右,如果唔早d黎肯定有排等。。雖然餐廳唔係好大,但佈局擺設都別有用心,好有日本昭和時代既風格👍🏻我特別中意呢個筷子托🥢🐱喵~~事不宜遲,叫野食先!先黎一個沙律,富士🍎清新爽甜,配合埋其他蔬菜,呢個餐前小食真係好開胃。食親日本野,芝士年糕真係必點項目😍呢個就做得幾出色啦,新鮮滾熱辣,即叫即整,一咬落去d芝士流心就bi晒出嚟🤤🤤好正好邪惡呀!黎得呢度,原條炭燒鰻魚飯就一定係膽拖,好似一舊放大左既鰻魚壽司🍣。呢條鰻魚煮得太林,同埋無炭燒既香味,當然無左炭燒特有個種香脆既感覺,就好似超市擺出黎賣個d既質素,所以只可以話不過不失!對比起鰻魚飯,呢個香煎鵝肝集菌石鍋飯做得更出色。鵝肝嘅油分慢慢咁滲落去d飯度,每一啖飯都食到佢既香味,真係不得了🤤最後就叫左我最愛既牛舌,又話厚切既。。牛舌薄就已經輸左一半了總括黎講,呢間日式居酒屋性價比都幾高,配合埋呢度嘅環境,真係好似去咗日本咁。
終於打完風,可以約埋班朋友出黎食飯啦!

我特別中意呢個筷子托🥢🐱喵~~

富士蘋果沙律

食親日本野,芝士年糕真係必點項目😍

流心芝士年糕

原條炭燒鰻魚飯

香煎鵝肝雜菌石鍋飯

最後就叫左我最愛既牛舌,又話厚切既。。
牛舌薄就已經輸左一半了

鹽燒厚切特上牛脷

富士蘋果沙律
流心芝士年糕
香煎鵝肝雜菌石鍋飯
  • 富士蘋果蟹子沙律
2018-09-18 86 views
今日帶朋友黎呢間食lumch 之前都係食晚飯 知道質素好(不過價錢較貴) 所以要再黎光顧 lunch set包茶蒸蛋、沙律同miso soup個set有好多主菜揀 任君選擇 我就揀左最平既牛舌溏心蛋飯 朋友揀左燒鯖魚飯 個牛舌飯一黎 我心裡哇左一大聲 好大塊牛舌!以為會係好似出面d鋪頭一樣 薄薄幾塊 點知係好厚又大條 有成4塊咁多 仲係有埋唎尖 可以將成條唎甹返出黎味道好好 重牛味 好淋 一d都唔un 不過個溏心蛋可以再溏心d 哈哈 連加一我成個set都只係$65! 至於朋友個set 條鯖魚即叫即燒 製作需時 味道我地都覺得比較鹹 肉質un唔滑 同其他餐廳比就真係遜色左幾多下 環境好好 居酒屋細細間 我地去到既時候店員都有提醒我地早d點餐因為3點佢地就收午市 之前晚餐時段有食過個鰻魚飯 都勁爆正呢間居酒屋質素好 Overall: 9/10
lunch set包茶蒸蛋、沙律同miso soup
之前晚餐時段有食過個鰻魚飯 都勁爆正
呢間居酒屋質素好
Overall: 9/10
2018-09-15 98 views
今晚晚飯,揀咗呢間居酒屋,因為今晚嘅飯腳最鍾意撐小店。先嚟池魚刺身,魚肉一啲都唔腥,食落好有鮮味。黑松露糖心蛋,黑松露同蛋都幾夾。又係黑松露,呢次係野菌帆立貝。鹽燒厚切牛脷,燒出嚟熱辣辣,牛脷好 juicy,加兩滴檸檬汁,正。串燒鷄軟骨都唔錯。壽司類方面,叫咗海膽,火炙左口魚,蟹膏帆立貝同軟殼蟹卷。海膽好鮮,左口魚要趁熱食,蟹膏夠濃,軟殼蟹卜卜脆。飲埋杯白桃燒酌梳打,咁就過咗個 perfect night.
今晚晚飯,揀咗呢間居酒屋,因為今晚嘅飯腳最鍾意撐小店。

先嚟池魚刺身,魚肉一啲都唔腥,食落好有鮮味。

黑松露糖心蛋,黑松露同蛋都幾夾。

又係黑松露,呢次係野菌帆立貝。

串燒鷄軟骨都唔錯。

2018-09-10
$350 (Dinner)
2018-09-14 69 views
本身野食係好食既~ 但d 職員態度麻麻,係咁催我地走,叫得做居油屋居然咁早收,呢間真係黎一次就夠,係咁執我地d 野走,我都比左成$9xx幾蚊(3個人) ,比返d 應有態度我都得掛
2018-09-11 111 views
愛好日本料理既我今日專登黎到屋沙灣搵食,日本料理健康之餘又好味,絕對岩識食既你😊 今次有口福,食到呢間價錢平之餘又高質既日本餐廳。嘩,一上到黎個感覺就係咁,條鰻魚好大大阿,而且燒得好香,醬汁既味道岩岩好,唔會過濃,鰻魚亦都無咩骨雖然啲蠔細細粒,但絕對鮮甜,唔知係唔係因為size 較細既原因,餐牌寫4粒,但黎左5粒比我,而且上面有大量櫻花蝦同三文魚唔同,佢既油脂比較少,食落無咁膩,但係魚味好濃,點少少豉油好囉,唔係就會蓋左個魚既鮮味😊呢個絕對推介,其貌不揚,不過好好食,年糕外脆內軟 (要做到呢點一啲都唔易), 一咬落去,芝士就流出黎,好耐未食過咁高質既年糕了炒雜菜偏向有啲遜色,覺得有少少咸最後,溫馨提示: 記得訂位,我聽到隔離有人話等左成個鐘先入得🤦
今次有口福,食到呢間價錢平之餘又高質既日本餐廳。
鯪魚飯

櫻花蝦煙肉燒蠔

深海池魚薄切

芝士年糕

炒雜菜

炒雜菜偏向有啲遜色,覺得有少少咸

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
鯪魚飯
  • 池魚刺身
  • 煙肉櫻花蝦煎廣島蠔
  • 鰻魚飯
2018-09-07 103 views
今次慶祝生日選左間特式的日本居酒屋,因為係星期六晚餐的時間,為左冇咁多人特地訂左檯同埋book 左早少少6點30的時間。餐廳門面係木門的設計,好有親切的感覺,入到去整間餐廳設計都係舊式和風。餐具重有可愛的貓貓快子托同埋魚的碟,未食心情已經好了~~望住餐牌,我地四個人已經叫左唔少野食:原條成田醤炭火燒鰻魚飯應該係招牌菜,我見全店差唔多每一檯都一定會叫lee樣!因為CP值好高$128 已經有成條鰻魚而且好肥美!必定係必食之選!煙肉櫻花蝦日本播磨蠔 & 雙色芝士燒日本播磨蠔我地每款叫左三隻,岩岩好兩款蠔都試到,煙肉櫻花蝦果款有少少咸但就明顯食到蠔的味道雙色芝士果款就好濃芝士味,但蠔的味道就唔多食到芝麻雞翼入面軟身,但外面脆口,出黎舷時候熱騰騰火灸北海道帆立貝蟹膏卷Lee款比較普通帆立貝同蟹膏都唔算濃味軟殼蟹反卷唔算特別,軟殼蟹的量唔多食完曬之後我地重發現like Facebook 重每人有半隻黑松露糖心蛋送呢!總括黎講食物多選擇,原條成田醤炭火燒鰻魚飯係必食之選,但如果兩個人來食叫完個飯同一個小食應該已經飽了!
今次慶祝生日選左間特式的日本居酒屋
餐具重有可愛的貓貓快子托同埋魚的碟,未食心情已經好了~~

望住餐牌,我地四個人已經叫左唔少野食:

煙肉櫻花蝦日本播磨蠔 & 雙色芝士燒日本播磨蠔
雙色芝士果款就好濃芝士味,但蠔的味道就唔多食到

芝麻雞翼
入面軟身,但外面脆口,出黎舷時候熱騰騰

火灸北海道帆立貝蟹膏卷
Lee款比較普通帆立貝同蟹膏都唔算濃味
火灸北海道帆立貝蟹膏卷

軟殼蟹反卷
唔算特別,軟殼蟹的量唔多
軟殼蟹反卷

黑松露糖心蛋

總括黎講食物多選擇,原條成田醤炭火燒鰻魚飯係必食之選
,但如果兩個人來食叫完個飯同一個小食應該已經飽了!
2018-08-18
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-09-07 50 views
昨天放工約左老朋友到長沙灣食飯,老友話想試下開左一段時間既日式居酒屋,餐廳內的佈置真的好有日本感覺,不用直飛日本了😎餐廳食物上菜的速度也很快,值得一讚!柚子酒$48,柚子的香甜氣息一下就聞得出來, 喝起來略感到酒味但其實味道更似雞尾酒的水果酒深海池魚王刺身(薄切)$128,切成了13薄片,每片也切得薄薄的呈半透狀,入口帶點爽身,口感實在,味道鮮甜完全沒有腥味,再沾醬汁令味道更鮮,非常適合。海膽壽司(兩件)$76,壽司方面唔算太大件,一啖一件啱啱好!海膽壽司好足料,食落 Creamy 鮮甜。香炸日本池魚仔 $48,時令池魚,魚仔細細,出奇厚肉,炸得透可以連骨吃,炸魚更會灑上檸檬皮、檸檬汁提鮮,再淋上辣椒、花椒,吃時蘸些蛋黃醬,配搭出色。黑松露糖心蛋(一隻),黑松露的淡淡香氣,配上醬汁滷進到蛋裡,與雞蛋交織著,吃起來超香。池魚王壽司(兩件)$48,這是我第一次吃池魚王原來池魚王口感像三文魚但很有魚香,很新鮮和美味。火炙帆立貝蟹膏卷 $88,火燒過後的帆立貝肉質爽、大粒厚實、鮮甜。蟹膏入口香滑,味道蠻香濃的。火炙左口魚邊壽司(兩件) $48,油脂豐香,而經炙燒後更將魚油溶化,食落軟滑甘香,油

火炙左口魚邊壽司(兩件) $48,油脂豐香,而經炙燒後更將魚油溶化,食落軟滑甘香,油香充滿口腔,美味至極。

黑蒜黑豚肉卷 燒物$48,今次豚肉燒得香脆,而且上面佈滿黑蒜,味道更為濃郁。值得一試!!
2018-08-28 103 views
長沙灣好多小店,在橫街小巷中,一有時間我就會在附近覓食,朋友介紹這間店舖,就一於試試。店內環境採用日式設計,坐靠窗邊更感悠閒。星期六店舖有提供午餐餐牌,我們就從午餐餐牌中選擇。海膽大葱吞拿魚蓉赤蝦丼丼飯份量十足,有又大隻又新鮮的赤蝦,有新鮮入口即溶的海膽,有用新鮮肥美吞拿魚打成的魚蓉,也有魚油十足的魚子,配上軟硬適中的壽司飯、不嗆鼻的Wasabi及味道調得剛好的豉油,美味。壽司定食配日式湯烏冬壽司定食非常豐富,即叫即做,軍艦壽司的紫菜是脆口的,好感動。壽司定食有新鮮入口即溶的海膽軍艦,有充滿魚油而且咬落卜卜脆的三文魚籽軍艦,有又大隻又新鮮的赤蝦壽司,有鮮嫩厚身的帶子壽司,有濃郁鮮甜魚味的油甘魚壽司,有香港人至愛的三文魚壽司及不同的卷物。而日式湯烏冬爽滑彈牙配上味道調製得好好的湯底,好滿足。
2018-08-25
$170 (Lunch)
2018-08-28 95 views
哇⋯巧遇見到唔錯喎好有日本feel入去試試自問貪靚乾淨環境餐牌價錢合理梗係要入去試一試啦!的而且確有意外驚喜!好多地方華而不實呢間食完之後會記住下一次再嚟睇到餐牌幾好豐富吖又岩食我就試咗個鰻魚飯非常震撼味道好好⋯鰻魚香又林汁就剛好值得推薦再叫了池魚好香脆唔錯還有少量七味粉味又叫了一個剌身飯新鮮份量剛剛好再叫了一個牛舌飯好豐富喔有四片厚切牛舌好飽吖這些全部午餐有頭盆沙律、麵鼓湯、蒸蛋成個餐簡直就係攬住個肚走下次真係要試吓晚餐服務員友善環境乾淨光猛繼續努力啦!
哇⋯巧遇見到唔錯喎好有日本feel入去試試

再叫了池魚好香脆唔錯還有少量七味粉味

又叫了一個剌身飯新鮮份量剛剛好

再叫了一個牛舌飯好豐富喔有四片厚切牛舌
好飽吖

這些全部午餐有頭盆沙律、麵鼓湯、蒸蛋
成個餐簡直就係攬住個肚走

下次真係要試吓晚餐

服務員友善環境乾淨光猛

繼續努力啦!

2018-08-27
$100 (Lunch)
  • 原條成田醬炭火燒鰻魚飯
2018-08-26 61 views
原條炭火燒鰻魚飯$98巨巨巨巨型的鰻魚,岩哂平時鍾意食餸唔食飯的老友記,鰻魚一睇就知厚身肥美,口感嫩滑,啖啖肉,正海膽三文魚籽甜蝦蓉丼 $98唔知係咪午市優惠,海膽俾得太吝嗇,得兩小束,由於豬記一來就撈埋成個飯,發現成兜飯俾三文魚籽的咸搶哂風頭,食唔到甜蝦的美味仲叫左香煎雞扒拼糖心蛋冷蕎麥面配芝麻醬$68雞扒略為乾身,唔夠juicy,面有啲蟹柳蛋絲青瓜絲,都幾清新,味道就係日本個集天使版芝麻醬味😂唔會差得去邊評分:7🐷(平日午市套餐仲有沙律、蛋、湯,抵)#hkfooddetector
原條炭火燒鰻魚飯$98

海膽三文魚籽甜蝦蓉丼 $98

仲叫左
香煎雞扒拼糖心蛋冷蕎麥面配芝麻醬$68

評分:7🐷(平日午市套餐仲有沙律、蛋、湯,抵)

#hkfooddetector

• 原條炭火燒鰻魚飯
2018-08-18 4578 views
今日約媽咪試試聞名已久的日式居酒屋, 位於舊區長沙灣元州街的味道樂居酒屋!香港有過百間日式居酒屋, 證明大受歡迎!居酒屋~意指小酒館, 是指供酒類和飯菜的料理店, 與只提供酒類為中心點的普通酒館不同, 居酒屋提供比較有質量的飯菜, 但卻不同於小吃店! 居酒屋是具有日本特色的飲食店!!我們點了兩個假日午餐, 媽咪比較喜歡食魚, 可能覺得魚肉健康又美味!是日燒魚是燒油甘魚鮫, 油甘魚是其中一種我愛吃的鮮魚之一, 富含DHA, 營養豐富!燒魚鮫黏著不少肥美的魚肉, 魚油甘香, 魚肉滑嫩, 配上酸酸蘿蔔絲醬汁, 味蕾大開, 轉眼間媽咪只食剩魚骨!而我則點了壽司定食配湯烏冬, 壽司勝在用料新鮮, 高質精良, 而且有很多不同款式的壽司, 有爽甜的蝦肉帶上絲絲魚油香的牡丹蝦壽司; 入口溶化兼creamy 的海膽壽司; 脆卜卜的三文魚籽壽司; 新鲜有彈性的三文魚壽司; 粉嫩濃味的大蔥吞拿魚蓉壽司; 鲜甜油香的油甘魚壽司; 肉質細緻鮮美的吞拿魚壽司; 肉質彈牙加上脆卜卜的三文魚籽壽司同清新怡人的加州飯卷, 巳飽上八成, 加配上滑滑昆布彈口烏冬, 滿足十成胃口!!室內佈置令你仿如置身日本的地道居酒屋, 相

香港有過百間日式居酒屋, 證明大受歡迎!

室內佈置令你仿如置身日本的地道居酒屋, 相當有特色!!
2018-08-15 126 views
由於朋友的bb 滿月,要去長沙灣玩bb 同bb 慶祝下,由朋友口中介紹了這間食店,一於去試試,朋友強力推介一入食店,滿是日本的佈置,十分有趣的廣告令我們進入了古代的日本似的,店員也介紹了店內最受歡迎的食物,也附上熱熱的茶,感覺良好。我們點了兩個魚生的餐,壽司係連一個十分滑的烏冬,也有三文魚及大蝦等,我就點了一個海膽加魚蓉飯,十分足料又新鮮,魚生分量叫多,朋友的介紹不錯,小店質數比大集團好得多,服務又佳。

🍴火灸芝士鐵板餃子🍴$68芝士用火槍燒過先出 溫度岩岩好🤗餃子外皮重要係脆皮 同軟綿綿既芝士好夾🤤餃子入面有韭菜 成個感覺無咁膩👍🏼食完都好想encore🙌🏻.🍴芝士魚餅🍴$48雖然都估到係急凍野 但食得出唔係用叮叮整嘅 係用燒嘅😆🤤芝士流心狀態😆👍🏼之前食過出邊有啲餐廳就咁用叮叮整入邊啲芝士好快會變乾同硬😩🙅🏻‍♀️.🍴黑松露和牛炒飯🍴$88都估到食居酒屋唔會食得飽所以都要嗌碗飯😂碗飯整體比較乾 主要係和牛炒到冇晒水份🙁😩係唔係和牛都值得斟酌🤨🙈有黑松露膏喺面頭 我諗要撈勻成碗 其實個味唔係好出🤭如果想食得飽喺附近食碗糖水好過😂😂😂食咗5道餸最後埋單$430幾蚊🤣餐廳環境都算OK嘅 裝修行日式居酒屋style😆但坐既位有啲迫🙈.地點:味道樂居酒屋 (長沙灣)長沙灣元州街498號青華閣地下C舖幸福指數:6/10人均消費:$200-300 .#foodahoolic荔枝角 #居酒屋 #日本菜 #廣島蠔#foodahoolic.hk#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#
🍴火灸芝士鐵板餃子🍴$68
係唔係和牛都值得斟酌🤨🙈
有黑松露膏喺面頭 我諗要撈勻成碗 其實個味唔係好出🤭
如果想食得飽喺附近食碗糖水好過😂😂😂
食咗5道餸最後埋單$430幾蚊🤣
地點:味道樂居酒屋 (長沙灣)
長沙灣元州街498號青華閣地下C舖
幸福指數:6/10
人均消費:$200-300 .
#foodahoolic.hk#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#instalove#delicious#food#相機食先#食好西#吃貨
芝士魚餅
芝士魚餅
火灸芝士鐵板餃子
蟹膏醬燒虎蝦
2018-08-01 2899 views
元洲街是一條深水埗至長沙灣的長街。估不到在盡頭位置,靜靜巷尾有一間居酒屋不是朋友在貿易廣場工作,帶我來晚餐也不知道店內有傳統日本文化的擺設,餐牌木板製,有很多選擇,店員還介紹今日最新鮮的食材。雞泡魚的杯,碟很可愛呢感覺店員都很專業,很貼心推介like facebook送黑松露糖心蛋超濃松露和醬油味道,比平時糖心皮蛋重味迷李火灸左口魚邊 ,火灸燒過的左口魚,油脂肥美,魚肉半熟特別滑溜,帶出燒過香味。清酒煮蜆,很大隻蜆約3cm,我還以為是花甲?但原來由日本來的蜆,每隻肉肥美,沒有縮水情況。大蔥特上吞拿魚腩卷。 櫻花造型很漂亮!吞拿魚蓉很綿,同紫菜和飯最夾蟹膏帶子壽司 , 三文魚籽甜蝦蓉壽司 2者的味道完全不到,蟹膏味道很咸香濃烈的。 三文魚籽和甜蝦蓉第1次食,覺得味道很驚喜,甜蝦味道又綿又鮮甜,大愛芝士焗餃子,上桌鐵板好特別,每件餃子很脆。鹽燒雞翼,雞翼的肉很嫩,外面燒得又乾又脆,完全不肥膩。整體感到服務員精心推介食物,都不錯,沒有偏差而且很有耐性解釋。
元洲街是一條深水埗至長沙灣的長街。

估不到在盡頭位置,靜靜巷尾有一間居酒

不是朋友在貿易廣場工作,帶我來晚餐也不知道

雞泡魚的杯,碟很可愛呢

感覺店員都很專業,很貼心推介

like facebook送黑松露糖心蛋
超濃松露和醬油味道,比平時糖心皮蛋重味

迷李火炙左口魚邊丼

大蔥特上吞拿魚腩卷。 櫻花造型很漂亮!
吞拿魚蓉很綿,同紫菜和飯最夾

蟹膏帶子壽司 , 三文魚籽甜蝦蓉壽司
2者的味道完全不到,蟹膏味道很咸香濃烈的。

芝士焗餃子,上桌鐵板好特別,每件餃子很脆。

鹽燒雞翼,雞翼的肉很嫩,外面燒得又乾又脆,完全不肥膩。

2018-08-01
$230 (Dinner)
Celebration
Birthday
迷李火炙左口魚邊丼
朋友愛吃鰻魚飯,所以定時都會帶我到不同的日式餐廳吃飯,久而久之便成為了習慣,這次,我們就來到長沙灣的一間日式居酒屋吃鰻魚飯。 居酒屋的佔地挺大,大概可容約30人左右,而且全店以木為主調,感覺蠻有日本風情。 假日午餐的選擇挺多,不過,午餐不包括茶碗蒸、麵豉湯或前菜等定食配料。 原條成田醬炭火燒鰻魚飯 鰻魚飯份量非常巨型,原條鰻飯大大塊的放在飯面上,賣相一流,鰻魚肥美厚身,口感軟嫩,帶有淡淡的炭燒香味,配上成日醬汁,味道甜甜的,令口感更濕潤,一口鰻魚一口飯,非常滋味。 壽司定食配日式湯烏冬壽司定食內共有10款壽司,當中有海膽、牡丹蝦及三文魚籽壽司,海膽入口即滆,口感creamy,三文魚籽晶瑩飽滿,口感清新,牡丹蝦是半透明的,鮮甜爽滑。日式湯烏冬烏冬口感煙韌,富有彈性,入口彈牙,口感挺滑溜,配上紫菜及蒽花,令味道變得豐富,個人認為挺好吃的。

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

日式湯烏冬

2018-07-28
$175 (Lunch)