2023-04-09 341 views
行到好倦,找間茶舍坐下,見到呢間有位點了個全日餐,有地瓜條,鹽酥雞,婆霸奶茶加多杯黃金烏龍。我不喜歡炸物,只是想飲杯野,我杯烏龍好濃味,不錯,婆霸奶茶的珍珠比天仁的多, 飲品不錯,食物就一般。
行到好倦,找間茶舍坐下,見到呢間有位
點了個全日餐,有地瓜條,鹽酥雞,婆霸奶茶加多杯黃金烏龍。

Intro: 好記得好耐以前食過賞茶嘅堂食,而果次嘅感覺都唔錯,而呢一日喺深水埗見到佢地有堂食,雖然menu唔同哂,但都好想一試重搭下以前嘅回憶~___________________🍽 台式滷肉排便當💰 53(配指定飲品)⭐️7/10✍🏻 便當嘅配料真係同台灣嘅差唔多,有薯仔絲、茄子同青瓜;✍🏻 飯粒係珍珠米,可惜呢個餐唔配滷肉送飯,比呢個餐嘅名誤導左;✍🏻 滷肉排嘅口感好奇怪,肉質就太冧,應該係煮得太過火,無左肉排應有嘅咬口,同埋塊而滷水味過重;✍🏻 想像唔到配料幾好食,而滷肉排就比較失色。🍹 極品賞奶茶💰 跟餐+0 ⭐️7/10✍🏻 叫嘅時候揀左少糖,但結果都係過甜,下次可能要轉無糖先得;✍🏻 奶味都幾香幾滑,熱嘅比凍嘅更易入口;✍🏻 但茶底完全比奶味同糖蓋過哂,建議唔叫糖。___________________🏠 賞茶📍 深水埗欽州街94號黃金中心地下4-5號舖⭐️ 7/10___________________
Intro:
🍽 台式滷肉排便當
💰 53(配指定飲品)⭐️7/10
✍🏻 便當嘅配料真係同台灣嘅差唔多,有薯仔絲、茄子同青瓜;
✍🏻 想像唔到配料幾好食,而滷肉排就比較失色。

🍹 極品賞奶茶
💰 跟餐+0 ⭐️7/10
✍🏻 奶味都幾香幾滑,熱嘅比凍嘅更易入口;
✍🏻 但茶底完全比奶味同糖蓋過哂,建議唔叫糖。
🏠 賞茶
📍 深水埗欽州街94號黃金中心地下4-5號舖
⭐️ 7/10
2022-08-21 267 views
無堂食都唔出句聲,門口出面個水牌睇咗幾分鐘,入到去叫嘢食無堂食都唔出句聲,攞嘢食時至同你講無堂食係,有貼到出來嫁。大佬你無堂食唔係問題,貼張紙出來話比人知唔該貼個好少少嘅位置啦!係唔係應該貼係水牌位置比人睇有咩食時見到,而不是貼係啲唔覺眼嘅位置。宜家攞住盒飯下午一點都唔知點算。伙記做野無腦間嘢真係black list 無下次。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2022-08-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2022-03-06 450 views
📍「賞茶」- 深水埗今次食食食之旅黎到深水埗😌好耐無飲過珍珠奶茶🧋啦,今日決定放肆一下獎勵自己🤣🍴小時侯波霸奶茶🧋(熱、微糖)💰HK$22✨推薦指數:4/10因為天氣太凍嘅關係,所以嗌咗杯熱嘅試吓🧋呢度既奶茶同平時飲開珍珠奶茶嘅味道有啲唔同,奶味比較重,茶味比較淡,👦🏻就唔係太中意🙈如果茶味重返少少🤏🏻會比較好🤪👧🏻同👦🏻都唔中意太甜,所以嗌咗微糖,點知都仲係好甜🥶珍珠食落幾煙韌有咬口,唔會太硬實又唔會太淋,甜度岩岩好,呢度加返分🤣👌最欣賞係佢嘅茶底無咖啡因,岩哂👧🏻呢啲太晏飲茶夜晚會失眠嘅人🥰😍
📍「賞茶」- 深水埗

今次食食食之旅黎到深水埗😌
好耐無飲過珍珠奶茶🧋啦,今日決定放肆一下獎勵自己🤣

🍴小時侯波霸奶茶🧋(熱、微糖)
💰HK$22
✨推薦指數:4/10
因為天氣太凍嘅關係,所以嗌咗杯熱嘅試吓🧋
👧🏻同👦🏻都唔中意太甜,所以嗌咗微糖,點知都仲係好甜🥶
2021-11-30 313 views
我係餐廳叫左杯仙草奶茶,當時果2位員工態度已經唔係甘好,我俾左錢然後係到等飲品;當時有一位員工係洗手盆洗煲具,另一位員工就幫我沖飲品,我見飲品杯就甘放係洗手盆邊,d污糟水好大機會整落杯到🤮我同個員工講:不如你沖過杯俾我,佢好似聽唔到甘大大聲講:你講咩話?唉…最後我冇再講咩,走左….冇下次
2021-04-07 781 views
其實呢間奶茶店周圍都有,但係多數做外賣冇堂食,偏偏深水埗呢一間就有少量位置可以堂食,疫情期間都堅持唔做晚市💛💛畢竟佢係奶茶店,對佢啲食物唔可以有太大要求,但係佢啲套餐都唔貴,午餐同埋下午茶都算多選擇。有時下都攰一攰,過嚟坐低食個tea都唔錯自己搵到位坐低,就可以去收銀處買嘢食啦。店員會好好咁幫你送餐煎豬扒好大塊,即炸,花枝丸都幾好食,個個都唔算大碗,但食落都夠飽嘅,個樣感覺上好似車仔麵咁,味道都算係咁鹽酥排骨都係新鮮即炸,唔知點解佢另外拎個袋裝住,不過咁樣唔使比啲湯浸到林晒👀飲品同你平時外賣買到嘅一模一樣,不過佢局限左餐牌幾個選擇,但都一樣咁好飲☺️

煎豬扒花枝丸湯烏冬

日式魚餅湯米粉

鹽酥排骨

2021-03-28
$50 (Tea)
煎豬扒花枝丸湯烏冬
日式魚餅湯米粉
鹽酥排骨
2021-03-12 374 views
早排買左一套賞茶出既新年套票,最近我而有野食既分店就係呢度,所以走黎買個外賣返屋企慢慢食。鹽酥一口雞併貢丸沙茶乾拌烏冬🤪外賣價只係$45,買果陣心心眼😍睇個名非常吸引,價格竟然咁抵🤩返到屋企已經凍曬,烏冬好難食,沙茶醬極少,以致拌唔起個烏冬,質感亦好唔樂觀。個鹽酥雞啲鹽,好集中咁出現曬係中間,唔均勻,外皮淋,中間咸,外圍淡,好差。兩粒貢丸就係普通既凍左既貢丸。跟餐既冬瓜茶就比較出色,清新,微糖左之後冬瓜味清香,解咸正🤪好彩佢仲有杯飲品拉返高個印象😂
早排買左一套賞茶出既新年套票,
最近我而有野食既分店就係呢度,
所以走黎買個外賣返屋企慢慢食。

鹽酥一口雞併貢丸沙茶乾拌烏冬🤪
外賣價只係$45,買果陣心心眼😍
睇個名非常吸引,價格竟然咁抵🤩
返到屋企已經凍曬,烏冬好難食,
沙茶醬極少,以致拌唔起個烏冬,
質感亦好唔樂觀。個鹽酥雞啲鹽,
好集中咁出現曬係中間,唔均勻,
外皮淋,中間咸,外圍淡,好差。
兩粒貢丸就係普通既凍左既貢丸。
跟餐既冬瓜茶就比較出色,清新,
微糖左之後冬瓜味清香,解咸正🤪
好彩佢仲有杯飲品拉返高個印象😂

2021-02-17
2020-12-31 460 views
唔記得上openrice睇食評 , 飲品同食物真係好恐怖。1.) 首先100%Sugar正常糖佢係畀無糖2.) 加咗波霸珍珠,佢畀支幼飲管管我,珍珠塞住支飲管,完全飲唔到。3.) 肉燥係只有奇怪嘅腐乳味4.) 菜比飯更加凍5.) 沙茶醬烏冬 , 烏冬淋betbet沙茶醬淡茂茂6.) 無論排骨同鹽酥雞, 好似用唔夠熱嘅油炸唔夠,同食到滿口油7.) 呢個價錢有更加多好嘅選擇呢間嘢真係唔得,呢間嘢真係唔得,呢間嘢真係唔得,唔好嘅嘢真係要講多幾次。
唔記得上openrice睇食評 , 飲品同食物真係好恐怖。
1.) 首先100%Sugar正常糖佢係畀無糖
3.) 肉燥係只有奇怪嘅腐乳味
4.) 菜比飯更加凍
5.) 沙茶醬烏冬 , 烏冬淋betbet沙茶醬淡茂茂
7.) 呢個價錢有更加多好嘅選擇

2020-12-31
Waiting Time
40 Minutes (Delivery)
$60.8
  • 自己煮
2020-09-01 398 views
賞茶位於九龍大角咀海庭道18號(奧海城內)在奧運站即可前往奧海城內📍鹽酥小派對(一口雞、花枝丸、薯條)黎自台灣嘅賞茶 雖然係手搖飲品店 但係小食做得都幾好食 呢份鹽酥小派對入面嘅一口雞炸得一啲都唔柴 仲好多汁 花枝丸炸到表皮金黃酥脆 咬落去又好彈牙 薯條就炸得中規中矩啦 不過呢一份鹽酥派對的確係抵食嘅~📍荔枝烏龍芝士奶蓋賞茶嘅大多數嘢飲嘅茶味都好濃 今次嗌嘅呢杯荔枝烏龍芝士奶蓋都係咁樣茶味好濃 飲落去冇嗰種甜到膩感覺 清清爽爽 奶蓋非常濃厚香甜 荔枝烏龍嘅清爽同埋奶蓋嘅香甜碰撞係一齊 飲落去嘅口感好有層次 點飲都唔會膩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
賞茶
📍鹽酥小派對(一口雞、花枝丸、薯條)
📍荔枝烏龍芝士奶蓋
TakeAway
2020-06-16 449 views
今日叫外賣返屋企食,一打開個肉燥新竹米粉,入面有隻好核突既曱甴,仲要唔係細隻,好彩食之前睇到,但都覺得好嘔心。簡直係唔可以接受,好差!!!想食既話檢查清楚啲先好食!

Delivery
又到食晏時間,本身想試新開嘅印尼餐廳,但已經滿座,唯有即刻轉場。我同同事見大家都未食過賞茶,又唔洗等位,就一於試下吧😜。以我所知,唔係間間賞茶都有得堂食,有啲淨係賣茶飲;而深水埗呢間就有大約廿個座位。客人係自行去收銀處點餐,再等店員送餐🙏🏻。座位唔多,但都尚算坐得舒服,環境以綠色為主色,望落好放鬆🍀。餐廳有做午市套餐同下午茶餐,午餐有十款揀,清一色$53,包一杯500ml指定飲品🥤,例如極品賞奶茶、蜂蜜綠、黃金烏龍、冬瓜茶等。如果轉餐牌上其他飲品就加$10,同大杯啲。我要咗L7鹽酥一口雞拼貢丸沙茶乾拌新竹米粉,唔係馬後砲,就咁望個賣相都已經覺得唔好食,勁唔吸引。貢丸得兩粒,🐔鹽酥一口雞就有三至四件,但每件個炸皮都厚過港女個妝,啲肉就鞋過老火湯豬肉😡。除咗餸之外,沙茶乾拌新竹米粉都好唔掂下...。首先佢唔係新竹米粉,我認知中應該係比較幼同無咁淋身。再者就係個沙茶醬簡直不知所謂,正常應該比沙嗲醬更要濃,但佢淡而無味得嚟,仲要勁水、勁少😑。唯一無劣評嘅地方就係份量無想像中咁少。L4台式肉燥排骨飯,呢個係我同事點嘅,我食咗淡,味道就普普通通😶,好似都有啲油...。最搞笑嘅地方係店員送餐時放低咗
鹽酥一口雞拼貢丸沙茶乾拌新竹米粉
鹽酥一口雞拼貢丸沙茶乾拌新竹米粉
台式肉燥排骨飯
排骨
最搞笑嘅地方係店員送餐時放低咗個紙袋,後來先醒起係跟飯個排骨🐷,原來唔係原塊上,係好似鹽酥雞咁一粒粒,但斬件上都竟然仲有骨,排骨比鹽酥雞更差、肉質更鞋。
極品賞奶茶
飲品方面,我同事要咗冬瓜茶,我就要咗極品賞奶茶,本身以為轉珍珠奶茶都要加$10,但原來可以就咁加$3要波霸😳(即係珍珠)。飲品比食物質素好太多了,奶茶幾滑幾香,最緊要係真係做到微甜,唔會太漏,珍珠口感就還好。
服務方面,店員們態度正常,但手腳好似比較慢,趕時間的話唔建議食。主食等咗大約20分鐘,但飲品竟然等得仲耐。我見店員係等埋好多訂單先一次過沖,怪不得啦😅...。
總括嚟講,去賞茶都係買杯嘢飲算,食物真係不了,唔好食又唔平。不過買茶飲的話,你都要預起碼15分鐘至穩陣😆。但聽講賞茶係撐香港人嘅小店嚟,同埋又會分享啲正面思想,有興趣嘅都可以支持下💛。
2020-06-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
極品賞奶茶
2020-05-03 424 views
玉米蛋餅*開胃前菜,皮厚香脆, 有啲似印度薄餅,蛋味濃郁,加上略帶酸味的醬汁粟米, 好開胃。台南小食套餐*小食派對:鹽酥雞、鹽酥薯條、香炸花枝丸我幾鍾意佢味道適中,鹽酥雞鹹淡適中。 鹽酥薯條新鮮,但沒有醬汁,有點乾。 花枝丸裏面的蜜丸味濃郁,彈性有咬口。波霸奶茶*套餐配送。我要左微甜,甜到剛剛好。唔鍾意食甜野嘅人,揀微甜係最好。配蛋餅一齊飲, 會好正。如果夜晚冇咩胃口食嘢,但又想搵地方坐下,同朋友傾吓計,可以選擇呢個。
玉米蛋餅*
開胃前菜,皮厚香脆, 有啲似印度薄餅,
蛋味濃郁,加上略帶酸味的醬汁粟米, 好開胃。

台南小食套餐*
小食派對:鹽酥雞、鹽酥薯條、香炸花枝丸

波霸奶茶*

2020-05-02
  • 波霸奶茶
  • 蛋餅
2020-03-26 388 views
要去黃金買電腦野,一入到去就唔捨得走,因為實在太多嘢睇,快樂不知時日過,一行就行咗幾個鐘,晏晝食嘅嘢好快就已經消化左,買完野滿足人心靈,但係滿足唔到我食慾,又攰又肚餓又口渴,一行出黎就見到台灣飲品店,仲有小食賣,再睇下見到有一啲套餐,坐低慢慢食都可以,我就揀咗一個髯鬚雞扒肉燥手作麵,雞扒炸得非常香脆,好香又juicy, 手作麵用肉燥汁撈埋一齊食,唔會太鹹,天氣開始熱,加埋一杯蜂蜜綠茶,非常之啱呢啲時間食
2020-01-18 399 views
突然之間好想食下台灣野,行吓行吓就見到依家賞茶。本身以為淨係會賣嘢飲,點知原來仲可以叫晚飯!睇啱食咩之後就排隊買番位食,喺收銀位置留意到原來餐廳幫緊窰匠做籌款,幫助柬埔寨貧窮家庭嘅小朋友,加分!叫咗台式肉操鹵雞腿飯同埋煎雞扒拼花枝丸卡邦尼起司飯,飲品方面就叫咗蜂蜜綠茶同埋冬瓜茶。鹵雞腿老雞腿飯當然唔會差得去邊,略嫌隻雞腿有少少生。最令我驚喜嘅係卡邦尼起司飯真係好好好好食!卡邦尼意粉平時就食得多,但係卡邦尼飯就真係第一次食,個汁唔會太膩,淡淡既起司味為個汁增色不少,值得推介!價錢方面兩個餐都係$53,包一杯飲品,如果想飲珍珠奶茶或者其他飲品就要另外再加錢。環境方面今日唔算好多人,坐到九半就收舖。另外,臨近新年,所以買一個餐就送一套利是封!下次會再嚟捧場!

2019-12-24 294 views
每次去到長沙最想食就係佢個炸薯條, 有時係鹽酥粉, 有時係芝士醬, 諗起就開心啦 希望嚟緊多啲機會經過想查再食過啦, 如果個炸雞可以唔係咁油,隔多陣就好啦。 德國杯珍珠奶茶都係出色嘅