又到食晏時間,本身想試新開嘅印尼餐廳,但已經滿座,唯有即刻轉場。我同同事見大家都未食過賞茶,又唔洗等位,就一於試下吧😜。以我所知,唔係間間賞茶都有得堂食,有啲淨係賣茶飲;而深水埗呢間就有大約廿個座位。客人係自行去收銀處點餐,再等店員送餐🙏🏻。座位唔多,但都尚算坐得舒服,環境以綠色為主色,望落好放鬆🍀。餐廳有做午市套餐同下午茶餐,午餐有十款揀,清一色$53,包一杯500ml指定飲品🥤,例如極品賞奶茶、蜂蜜綠、黃金烏龍、冬瓜茶等。如果轉餐牌上其他飲品就加$10,同大杯啲。我要咗L7鹽酥一口雞拼貢丸沙茶乾拌新竹米粉,唔係馬後砲,就咁望個賣相都已經覺得唔好食,勁唔吸引。貢丸得兩粒,🐔鹽酥一口雞就有三至四件,但每件個炸皮都厚過港女個妝,啲肉就鞋過老火湯豬肉😡。除咗餸之外,沙茶乾拌新竹米粉都好唔掂下...。首先佢唔係新竹米粉,我認知中應該係比較幼同無咁淋身。再者就係個沙茶醬簡直不知所謂,正常應該比沙嗲醬更要濃,但佢淡而無味得嚟,仲要勁水、勁少😑。唯一無劣評嘅地方就係份量無想像中咁少。L4台式肉燥排骨飯,呢個係我同事點嘅,我食咗淡,味道就普普通通😶,好似都有啲油...。最搞笑嘅地方係店員送餐時放低咗
鹽酥一口雞拼貢丸沙茶乾拌新竹米粉
鹽酥一口雞拼貢丸沙茶乾拌新竹米粉
台式肉燥排骨飯
排骨
最搞笑嘅地方係店員送餐時放低咗個紙袋,後來先醒起係跟飯個排骨🐷,原來唔係原塊上,係好似鹽酥雞咁一粒粒,但斬件上都竟然仲有骨,排骨比鹽酥雞更差、肉質更鞋。
極品賞奶茶
飲品方面,我同事要咗冬瓜茶,我就要咗極品賞奶茶,本身以為轉珍珠奶茶都要加$10,但原來可以就咁加$3要波霸😳(即係珍珠)。飲品比食物質素好太多了,奶茶幾滑幾香,最緊要係真係做到微甜,唔會太漏,珍珠口感就還好。
服務方面,店員們態度正常,但手腳好似比較慢,趕時間的話唔建議食。主食等咗大約20分鐘,但飲品竟然等得仲耐。我見店員係等埋好多訂單先一次過沖,怪不得啦😅...。
總括嚟講,去賞茶都係買杯嘢飲算,食物真係不了,唔好食又唔平。不過買茶飲的話,你都要預起碼15分鐘至穩陣😆。但聽講賞茶係撐香港人嘅小店嚟,同埋又會分享啲正面思想,有興趣嘅都可以支持下💛。
2020-06-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
極品賞奶茶