2017-10-22 76 views
上次同朋友食完呢間小菜好回味,今日女朋友又去土瓜灣做野,啱晒接完佢收工一齊再食過。幾個月前已經聽咗老闆娘係咁同隔離枱推介佢哋嘅蝴蝶魚,所以今次一坐低就即刻叫咗。牛魔王女朋友就叫咗個芥末一口牛,另外就叫咗個蝦煲。即炒小菜最啱就配啤酒啦,藍妹夠晒冰凍正!以為炸魚都需要時間,點知最先上嘅就係椒鹽蝴蝶魚~比自己想像中大條好多,足足有兩隻手掌咁長,炸到金黃色好靚,非常吸睛。魚上邊鋪左青紅椒洋蔥酸酸甜甜嘅醬汁,開胃又提鮮。炸嘅火候好準確,筷子一夾外邊脆卜卜卡卡聲,但入面嘅魚肉依然細緻嫩滑!原來蝴蝶魚係肉嫩鮮甜而且冇細骨,唔識食有骨魚嘅女朋友都讚好!芥末一口牛又係份量十足!芥末味夠刺激而唔過鹹。牛肉有脂肪根位,有咬口而且牛脂香味濃重。連薯仔都好入味,咁香口惹味嘅菜式,即刻要返碗飯先夠完美。干扁粉絲蝦碌煲粉絲煙靭入味,蝦碌新鮮爽彈。如果豉油汁入邊加返少少辣椒就更加惹味啦。總括嚟講呢間小菜館水準高,而且部份小菜有特色,下次去開附近都會返食。

即炒小菜最啱就配啤酒啦,藍妹夠晒冰凍正!

以為炸魚都需要時間,點知最先上嘅就係椒鹽蝴蝶魚~

干扁粉絲蝦碌煲

粉絲煙靭入味,蝦碌新鮮爽彈。
如果豉油汁入邊加返少少辣椒就更加惹味啦。

我好鍾意食片皮鴨,平時同屋企人都會喺酒樓食。但係男朋友上網搵到唔太貴嘅片皮鴨,佢就帶我去到非凡小廚試下。☺我哋六點去到,鋪頭唔算好多人。一去到店舖阿姨就斟茶比我地,因為我哋勁口渴,一去到就已經飲哂。之後我哋冇叫過阿姨,佢都會主動行埋黎斟茶俾我哋。服務態度好好,已經好少見到鋪頭會咁主動。👏🏻👏🏻因為我同男朋友都食好多野,嗌左片皮鴨都驚未夠飽,所以再嗌咗一個蜆蚧鯪魚球同白飯。埋單都係$300,唔使加一。❤❤因為我哋嗌既都要等,不過又唔算耐。都只係等左20分鐘,就見到我既片皮鴨。片皮鴨有好多塊,啱啱好夠我同男朋友食。佢哋嘅麼麼同平時酒樓食嘅唔同,佢哋嘅麼麼比較薄。所以唔會淨係食麼麼就食到飽,仲更加容易食到片皮鴨,咬落去嘅感覺更加正。😝😝😝😝汁都同平時酒樓同餐廳既唔同,值得一試。之後個蜆蚧鯪魚球先係大驚喜,喺我男朋友仲沉迷緊片皮鴨嘅時候,我就食咗蜆蚧鯪魚球。佢個皮超脆,裏面又啖啖鯪魚肉,真係超好食。我即刻叫男朋友試下,佢都話超正超鍾意。一個野食哂成大碟。食咗碗飯同蜆蚧鯪魚球之後已經超飽,片皮鴨係兩食的,另外一食係銀芽炒鴨絲,我食咗呢小小,都好好食但真係超飽,所以打包左返屋企慢慢食。好滿足💕味

味道唔錯食物又多選擇,係一家大小食飯嘅好選擇👨‍👩‍👦‍👦
2017-10-16 77 views
土瓜灣一直是庶民美食天堂這種街坊小店別具風味是日餐廳推薦原條烤魚鍋烤魚鍋有麻辣及酸辣之選天氣炎熱我選了酸辣開開胃問過老闆原來是魽魚雖然是河鮮但無泥味無腥味魚肉肉質很滑鮮甜美味配有酸菜冬瓜金菇和荳卜增加口感還加了大份芫茜在上面連湯放在爐上枱現場烹煮味道微酸帶辛辣十分惹味另外點了酥炸生蠔半打老版説是用上廣島蠔呷一口果然鮮美沒有半點腥味脆槳鬆化香口作餐前小吃最適合不過蒜香骨是比較失色的一環雖然很入味但肉質很乾柴及稍硬可能炸得有點過火了充滿本土味道的一頓晚膳土瓜灣其實還有許多小店等待你我去發掘
土瓜灣一直是庶民美食天堂
土瓜灣其實還有許多小店等待你我去發掘
酥炸生蠔半打
蒜香骨
2017-10-12
$150 (Dinner)
酥炸生蠔半打
My families and I went to a Chinese restaurant called "Flavor"(非凡小廚 ) located in G/F, 22 Pak Tai Street, To Kwa Wan (土瓜灣北帝街22號地下)The interior of this restaurant is relatively new, neat and tidy comparing with other Chinese eateries / Cha Chaan Teng.Prawns Scrambled egg with Hotbed chives 韮黃滑蛋蝦仁HKD$88Big size prawns are springy and bouncy....The egg is just cooked by Chinese stir fried method. Very creamy and smooth....Im quite pleased by this dish.Wasabi bite size beef cube芥末一口牛HKD$88..The beef

韮黃滑蛋蝦仁
HKD$88

Wasabi bite size beef cube
芥末一口牛
HKD$88
The beef is tender.
This dish is definitely suitable for spicy addicts as the Wasabi gives you a strong kick.

Stir fried beef flat rice noodles
乾炒牛河
HKD$58
Big portion.
Generous amount of beef.
Definitely can be shared by two ppls.

Ice cream & Red bean pancake
豆沙鍋餅加雪糕
HKD$28
The pancake is springy, gluey.
Texture is very similar to the mochi with a bit of bites.

The waitress and the restaurant owner are quite friendly and helpful.
Dinner
  • Prawns Scrambled egg with Hotbed chives 韮黃滑蛋蝦仁
今日係土瓜灣收工,難得男友黎接我,而且收工時已經好肚餓,就係土瓜灣搵下有咩岩食。本身諗住食下小菜,就黎左非凡小廚度試試。非凡小廚係北帝街,又近近地,不過發覺北帝街變左好多,而家呢條街好似冇咩食,但非凡小廚係轉角位,地理位置唔錯,幾容易搵到。👑皇牌推介孜然豬脾仔 $68~見到皇牌推介,點都要叫一樣食下,上菜時聞到好香的孜然味,好興奮! 🦆巧手小菜鐵板辣子雞 $88~有驚喜! 鍾意食濃味野的岩哂! 煮得夠入味,而且唔會太辣。鐵板夠熱,上菜時老板娘怕雞件會燶,即刻上前來幫手翻拌。呢個可encore👍🏽🍆惹味小菜醬爆茄子斑腩煲 $88~不過不失,份量大。本身寫住係辣,但一d辣味都食唔出😂整體唔錯,會再黎食! 平日晚飯時間雖然唔洗等位,但始終座位有限,建議早點開餐或者訂座會比較合適。大檯會比較多,適合一家人或一班朋友用餐。今晚叫左三款小菜,味道都係偏濃味,超級香又好味👍🏿下次點個炒清菜之類的平衡一下味覺先得!🤣仲有其他小菜想試,不過兩個人真係食唔到咁多。例如鐵板黑椒咸豬手同黑金蜜糖蝦球都好吸引,下次再黎試下其他!

👑皇牌推介
孜然豬脾仔 $68

🦆巧手小菜
鐵板辣子雞 $88

🍆惹味小菜
醬爆茄子斑腩煲 $88
~不過不失,份量大。本身寫住係辣,但一d辣味都食唔出😂

2017-09-21 95 views
今日叫左媽媽唔好煮飯休息一下,去左屋企附近搵食,本身媽媽都愛食小菜,所以去左依間有得叫餸食飯既小菜館食晚飯。一黎到店內已全場滿座,我地兩個等左一陣就有枱可入座店內設有電視,可以睇住電視送飯一流,最後我地叫左三道菜同一碗白碗一齊食,少飯多菜最好不過先上依道秘製茶香雞半隻,離遠已聞到好香茶燻味,雞肉煮得剛剛好,骨位仲有少許紅,先食第一口,口感嫩滑軟熟,濃郁既茶香味,有少少似煙燻火腿既味道,再點下蒜味醬汁,更加滋味然後再來椒鹽軟殻蟹,本身我同媽媽都好愛食軟殻蟹,依度既軟殻蟹以中式炸法炸成,外皮酥脆,軟殻蟹味亦幾香,食到停唔到口,夠哂惹味食完肉點少得菜,叫左依道家鄉小炒王,蒜芯、魷魚鬚、蝦乾同腰果一齊炒煮,食落好香好惹味,送飯一流啊食飽飽再同媽媽叫左杯大檸茶,真係啤酒杯咁大杯,飲落同茶餐廳既一樣味道,爽啊整體而言,菜式選擇多,食物味道唔錯,價錢合理份量多,店員亦好有禮貌,仲有大枱比大班人黎食可以叫多點菜齊齊開心食

2017-09-18 84 views
早幾天去朋友家打遊戲機,打完後就在樓下的餐廳醫醫肚子,朋友知道我喜歡吃豬手,所以就跟著他走吧。餐牌上的食物蠻多,但有一些精選推介不在餐廳上。椒鹽軟殼蟹外面炸得很酥脆,令軟殼蟹吃起來很香口,肉汁飽滿。鐵板黑椒咸豬手上枱後,先淋一下黑椒汁,肥瘦部份滿均勻,肉質十分嫰口,是我最喜歡的口感個人覺得黑椒味更濃會更佳。啫啫芥蘭煲吃一個芥蘭煲減減油膩感,炒得夠火喉,不會炒得太淋。Somesby(Apple)想不到這裡也有Somesby(Apple),那麼熱,喝一下是必須的。

餐牌上的食物蠻多,但有一些精選推介不在餐廳上。

椒鹽軟殼蟹
外面炸得很酥脆,令軟殼蟹吃起來很香口,肉汁飽滿。

鐵板黑椒咸豬手
個人覺得黑椒味更濃會更佳。

啫啫芥蘭煲
吃一個芥蘭煲減減油膩感,炒得夠火喉,不會炒得太淋。

Somesby(Apple)
2017-08-30 1982 views
話說揾食真係幾艱難,老公遲收工似乎係極度例牌的事,成日等佢食飯都等到九、十點,食得消夜.... 今日叫做比較幸運,可以八點幾同佢喺土瓜灣會合,本來我哋係諗住食呢頭附近嗰間韓國嘢(之前黎過覺得幾好) ,可惜見到太多人,太肚餓唔想等位,在附近行,路過呢一間餐廳有位,就入去試吓。芥末一口牛我選咗兩道菜,老公就想食芥末一口牛,本身都唔為意,一食落口,芥末果種刺激感簡直衝上雲霄啊!我實在太低估呢個芥末了!一口牛切得幾厚身,牛味幾香,外面香煎過,中間保持彈牙,幾好𡁻, 呢道菜嘅辣度雖然遠超我想像,但係對於喜歡食芥末嘅老公十分之喜愛。 店員都幾好招呼,不時為我地添茶,而且見我食芥末一口牛時想整走啲Wasabi醬,就問我係咪唔食得太辣,於是比碗水我洗走啲醬!干煸粉絲蝦碌煲真係煮得幾乾身幾香嘅,粉絲好入味,煮得軟硬適中,口感幾好。發現呢個粉絲煲都真係好多蝦,夾起啲粉絲見到下邊仲有兩隻蝦。欖菜蜜糖骨幾新鮮的菜式,排骨外面炒到少少脆,不錯,蜜糖落得幾重手,比我想像中甜,整舊肉都索到甜味,至於欖菜,可能份量比較少,未食到佢發揮出來的味道。

芥末一口牛

干煸粉絲蝦碌煲

欖菜蜜糖骨

2017-08-29
$152 (Dinner)
2017-08-28 93 views
很久沒有來過這裡吃東西,自從頂手後,由上海菜轉為小菜,裝修格局跟之前的食肆,沒有太大分別,無特別裝修過,普通小廚的樣子。茶餐有沙律、三文治、公仔麵、麵包、炒粉麵,都有廿幾種選擇,我揀了干炒牛河配合凍鴛鴦,共$36。凍鴛鴦的茶味及咖啡味都唔濃,仲好甜。干炒牛河的河粉炒得好濕,雖然有少少鍋氣,不過味道不算凸出,牛肉醃過,沒有甚麼味道,整體來說,只是一般。網上見到很多好評都是晚飯時段,有機會試試晚餐如何,希望和下午茶不一様。

凍鴛鴦的茶味及咖啡味都唔濃,仲好甜。
凍鴦

干炒牛河

近近地去咗附近嘅非凡小廚,以下有呢五款菜當晚食咗都覺得幾好。呢到既餐飲唔錯夠哂大杯,飲凍檸茶一流既選擇😁。酥炸軟殻蟹,大件夾低食,鮮嫩多汁,勁多肉,連殼都食得先係重點,炸粉份量岩岩好,如果有多幾件可以食就正。椒鹽鮮魷,唔會太咸配埋酸酸尾尾既汁一齊食,超好食。記得要叫碗飯,椒鹽鮮魷同飯既配搭超好食,完美既傑作。海鮮抄飯,海鮮全部切件大大粒,而且個飯唔會太多油而又保留海鮮既味道,無懈可擊。即使無餸送飯,都無問題。個飯係色香味俱全。鐵板辣雞,鐘意食辣同重口味既朋友仔可以食下呢味餸。花椒加辣椒再加唔同顏色既椒一齊去做呢個鐵板餐,五顏六色。味道同口感都好夾酥炸大生蠔,生蠔唔至新鮮,而且咬落去d汁會流出黎,本身自己都鐘意食海鮮,呢味餸簡直係我既心頭好😎。

呢到既餐飲唔錯夠哂大杯,飲凍檸茶一流既選擇😁。

2017-08-27 824 views
朋友在土瓜灣工作, 今日終於有時間相約食飯, 來到這區當然由她帶路搵食, 於是我們就來了這間小菜館。菜單上好多皇牌之選, 看起來頗吸引, 好難選擇。涼瓜炆火腩 $78- 火腩肥肉均稱, 火喉十足, 與下火涼瓜一齊炆, 再跟埋啤酒, 麻甩得黎夠地道。薑蔥魚腩煲 $78- 魚腩啖啖肉, 不算多骨, 如果可以煎得更香口, 更有鑊氣就好。椒鹽軟殼蟹 $68- 軟殼蟹炸得剛剛好, 亦很新鮮, 椒鹽並唔係炸到乾身果一種, 而係炒香後淋面, 也是一個不錯的作法。大漠風沙雞(半隻) $138- 像"風沙"一樣的香蒜鋪滿脆皮雞, 色澤金黃, 皮脆肉厚, 愛食肉的人仕一定會很滿足。SOMERSBY APPLE CIDER $30- 估唔到小菜館都有倒轉APPLE CIDER,  特飲配小炒, 呢個配搭好有新鮮感!地方舒適寬敞, 亦有好多唔同小菜選擇, 難怪平日夜晚都坐滿一家大小。

菜單上好多皇牌之選, 看起來頗吸引, 好難選擇。

涼瓜炆火腩 $78

薑蔥魚腩煲 $78

椒鹽軟殼蟹 $68

大漠風沙雞(半隻) $138

SOMERSBY APPLE CIDER $30

2017-08-14
$150 (Dinner)
2017-08-22 192 views
剛要去土瓜灣做野放工, 行過北帝街, 估唔到成條街都係食肆, 不同菜色都有, 見到呢間小菜館-非凡小廚, 入去一試, 座為有大圍枱的, 也有4人枱的, 見到有精選推介的菜式,所以照跟住叫, 叫了2款- 鐵板黑椒鹽豬手$110, 茄子炆倉魚$78, 金蒜蒸中蝦$128, 二人食剛好, 先來鐵板黑椒鹽豬手:用鐵板上,好大隻, 店員慢慢倒入黑椒汁,熱燙燙的, 侍應即時將豬手分拆, 見到肉身好腍, 容易切, 試左一啖, 成口漿住, 充滿骨膠原,  肉質夠腍, 豬皮又滑,蘸了黑椒汁好惹味! 再上茄子炆倉魚$78,呢個價錢咁大條倉魚超值,而且魚身厚肉,夠滑鮮甜,淋滿蠔油醬汁,面鋪埋茄子,有魚有菜,好豐富。到金蒜蒸中蝦$128, 有7至8隻,用粉絲蒜蔥一齊蒸,蝦肉彈牙。最後到甜品,我們選了夠晒特色既,炸雪糕 ,淋了焦糖味、外面炸至金黃色,外脆內軟,雪糕係雲呢拿味,好香,面滲透焦糖醬味。好完美,夠晒穫氣的小菜王,菜色巧手夠特別。

鐵板黑椒鹽豬手

茄子炆倉魚
金蒜蒸中蝦
炸雪糕

好完美,夠晒穫氣的小菜王,菜色巧手夠特別。
2017-08-02
$180 (Dinner)
鐵板黑椒鹽豬手
茄子炆倉魚
金蒜蒸中蝦
炸雪糕
想當年還是小學生的時候,出外食飯的機會不多,所以每次都很珍惜,當時的滋味至今也是刻在腦海中這次下午因公事來到土瓜灣,放工後晚飯便順道跟兩個同事三個人,簡簡單單在這邊解決,最初路經此店是被其門口的小看板吸引左咸水鴨才$68咋,仲有鐵板黑椒咸豬手,連砵仔焗魚腸這種懷舊菜式也有呢~~餐廳其中一向的特色馬賽克牆上,掛着一個大大的圓形鐘,甚有懷舊氣息餐牌中除了門口小看板中的推介菜式外,還有一頁皇牌推介呢~~煮法廣泛,新舊菜式,大江南北,統統都有咸水鴨是不容錯過的~~~再點了一個炒飯,在翻餐牌的時候,發現近年在餐廳少見的羮,我小時候的最愛 -- 西湖牛肉羮西湖牛肉羮($58)小時候出外吃飯,也不會點太多肉類在家也甚少食牛肉,西湖牛肉羮仿似是食牛的唯一機會通常是在上海菜等江南菜館才有,是經典的江南杭州菜系,不過近幾年甚少見到呢,所以甚是懷念難得看到有,當然不可錯過,而且同事們都異口同聲話好耐冇食過呢當是大家一同尋回記憶中的味道的機會吧攪拌之間,湯羹晶瑩剔透,配料豐富,有牛肉、草菇、蛋白,儘管用上碎牛肉,其牛肉甜味亦不會流失,碎牛肉咬落有口感,肉質柔軟易入口,湯羮加了蛋白花,增加清甜味道,生粉埋芡要有
想當年還是小學生的時候,出外食飯的機會不多,
所以每次都很珍惜,當時的滋味至今也是刻在腦海中

這次下午因公事來到土瓜灣,
放工後晚飯便順道跟兩個同事三個人,簡簡單單在這邊解決,
最初路經此店是被其門口的小看板吸引左
咸水鴨才$68咋,仲有鐵板黑椒咸豬手,
連砵仔焗魚腸這種懷舊菜式也有呢~~

餐廳其中一向的特色馬賽克牆上,
掛着一個大大的圓形鐘,甚有懷舊氣息

餐牌中除了門口小看板中的推介菜式外,
還有一頁皇牌推介呢~~
煮法廣泛,新舊菜式,大江南北,統統都有

咸水鴨是不容錯過的~~~
再點了一個炒飯,
在翻餐牌的時候,發現近年在餐廳少見的羮,
我小時候的最愛 -- 西湖牛肉羮

西湖牛肉羮($58)

小時候出外吃飯,也不會點太多肉類
在家也甚少食牛肉,西湖牛肉羮仿似是食牛的唯一機會

通常是在上海菜等江南菜館才有,是經典的江南杭州菜系,
不過近幾年甚少見到呢,所以甚是懷念
難得看到有,當然不可錯過,
而且同事們都異口同聲話好耐冇食過呢
當是大家一同尋回記憶中的味道的機會吧

攪拌之間,湯羹晶瑩剔透,配料豐富,有牛肉、草菇、蛋白,

儘管用上碎牛肉,其牛肉甜味亦不會流失,
碎牛肉咬落有口感,肉質柔軟易入口,
湯羮加了蛋白花,增加清甜味道,
生粉埋芡要有心機,才不致羹的質地呈一團團
入口質感細滑,
加上葱花及芫茜,令到整鍋西湖牛肉羮氣味芳香
小時候的記憶都浮現眼前
不消一會,大家把整鍋都喝光光
回憶是繼肚餓後,另一個最佳調味料

咸水鴨 ($68)

以$68來說,這份量是超抵食
鴨肉微咸鮮甜,加上肉質頗嫰,

皮下脂肪不多,所以入口比較清爽,

咸味適中,就算不沾醋汁也是OK
沾醋汁就更有風味

因為這裡的醋汁應該是特別再調製
比坊間的白醋味多了一分甜味,令到鴨肉的味道更為提升

晚飯少不了要食飯,這樣才夠飽嘛~~
瑤柱蛋白炒飯 ($68)

飯底炒得夠乾身,
用料足份量夠,咸淡適中
配埋咸水鴨食啱啱好

這餐不單是尋回回憶中的味道,
價格也十分實惠,抵食又好味
  • 西湖牛肉羮
  • 咸水鴨
現在暑假,豆丁不用上學,要為豆丁安排一系列的暑期活動,到處遊玩,真係几頭痛!今天在馬頭圍那邊工作,豆丁之父就順道帶豆丁過來這邊晚餐。6時左右,太陽還未下山,來到豆丁之父所選的中菜餐廳。餐廳位於街角,容易找到。可能這几天特別酷熱,餐廳本身有冷氣,也加了風机。點了几道菜後,先帶豆丁去洗手,然後待食物來到。  雖然餐廳有兒童餐具,但是豆丁長大了,已經可以使用瓷碟瓷碗! 鉢仔焗魚腸       門前餐牌有鉢仔焗魚腸,想起小時候<姨丈和魚腸>的急口令。魚腸不貴,可是魚腸需要經過繁複的處理過程,所以這款風味菜色,賣的是手工錢。加上在家没有焗爐,肯定做不到焗魚腸,既然難得遇上,當然要來一份。金黃色的蛋漿底下就是魚腸,應該還有魚的其他部份。豆丁看到焗蛋,就想要食。未知豆丁是否接受焗魚腸的味道,先給豆丁一小部份焗蛋,而豆丁表示焗蛋少少苦味。這鉢仔,除了圓管狀的魚腸,可能還有魚肝等等的東西,就是那堆深色的物體。灑上胡椒粉,來嚐一口焗魚腸,確是有甘味。可能就是豆丁所講的苦味了!不過這個功夫菜,內裡没有油炸鬼來充斥場面,魚腸份量真夠多!一定要灑上胡椒粉來辟除腥味。焗魚腸這種功夫菜,只能說~可遇不可求。   椒
今天在馬頭圍那邊工作,豆丁之父就順道帶豆丁過來這邊晚餐。
6時左右,太陽還未下山,來到豆丁之父所選的中菜餐廳。
餐廳位於街角,容易找到。
可能這几天特別酷熱,餐廳本身有冷氣,也加了風机。
點了几道菜後,先帶豆丁去洗手,然後待食物來到。
雖然餐廳有兒童餐具,但是豆丁長大了,已經可以使用瓷碟瓷碗!

鉢仔焗魚腸
門前餐牌有鉢仔焗魚腸,想起小時候<姨丈和魚腸>的急口令。
鉢仔焗魚腸
金黃色的蛋漿底下就是魚腸,應該還有魚的其他部份。
灑上胡椒粉,來嚐一口焗魚腸,確是有甘味。
可能就是豆丁所講的苦味了!
不過這個功夫菜,內裡没有油炸鬼來充斥場面,魚腸份量真夠多!
一定要灑上胡椒粉來辟除腥味。
焗魚腸這種功夫菜,只能說~可遇不可求。

椒鹽軟殼蟹
68元一份軟殼蟹,真的好抵食。雖然脆漿很厚,也不減對軟殼蟹的喜愛。
鹹香的軟殼蟹,今天就放縱一下吧!
豆丁想來一份甜品,於是點了炸雪糕。
非同凡響炸雪糕
雪糕外圍包了麵糰,炸過後還要淋上朱古力,真係好邪惡呀!
大人可以食焗魚腸,炸軟殼蟹,豆丁可以食炸雪糕。

今晚全都是邪惡的美食,這個晚餐真係好放縱呀!
2017-08-06 75 views
非凡小廚,果然如鋪名一樣非同凡響,裹面除左有大家平時食既小抄外,仲會有其他茶餐廳無既菜式,例如酥炸軟殻蟹、鐵板辣雞。呢五味餸都好滿意呢到既野飲凍檸茶,勁大杯,保證飲到你飲唔哂😂,而且支裝啤酒,店員會幫你搵個杯加冰落去,超細心。如圖所示酥炸軟殻蟹,唔至連殻都食得,最重要既係,唔會太油膩,而且炸粉唔會太厚,咬落全部啖啖蟹肉,而且d肉吸收左粉粉油,食落去更加香。椒鹽鮮魷,去到食小抄必叫之選,味道同其他小抄店差唔多,唯一唔同既係,呢間店份量好多,而且有椒鹽既配搭,「一之班」海鮮抄飯,油有點多,但係抄得都幾香🤤,加上有好多炸野送呢碟飯,簡直係完美既配搭,值得一提係,海鮮抄飯既料絕對唔吝嗇,而且好大份😋。鐵板辣雞,怕辣既朋友仔要小心,超級辣之餘,又好好食,又愛又恨,而且有醃料醃過,食落去咸咸地又辣辣地,拎黎送飯一流,份量都幾大。酥炸生蠔,勁大舊,仲要好多汁又酥脆,而且生蠔咬落好鮮甜,而且好新鮮,不過如果有醬點就好,因為份量太大既原因,食到有d濟😂,值得一試。呢間鋪落足料去煮每味餸,包你有驚喜。

呢間鋪落足料去煮每味餸,包你有驚喜。