2024-04-11 121 views
打邊爐就打得多但炭爐邊爐就真係第一次😳一路食一路聞到炭香味,超有懷舊港式風味▫️ 花雕醉雞鍋👉🏻 雞件好嫩滑,花雕酒湯底好香濃,有淡淡嘅藥材味,非常清甜香醇,忍唔住不停飲佢個湯,真係好暖胃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️手打墨魚滑👉🏻 墨魚滑非常爽口彈牙,質感滑溜,鮮味十足⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️黑柏葉👉🏻 黑百葉份量都幾多,口感爽脆有咬口⭐️⭐️⭐️⭐️——————📍 深水埗九江街145號地舖 #foodblogger #hkfoodblogger #foodphotography #hkrestaurant #hkfoodshare #香港好去處 #香港美食 #香港美食推介 #香港美食指南 #香港美食地圖 #相機食先 #吃貨 #香港美食 #深水埗美食 #深水埗 #打邊爐 #火鍋 #炭爐火鍋 #炭爐邊爐 #食好西 #今晚食乜好 #金和記海鮮菜館

▫️ 花雕醉雞鍋

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️手打墨魚滑
👉🏻 墨魚滑非常爽口彈牙,質感滑溜,鮮味十足

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️黑柏葉
👉🏻 黑百葉份量都幾多,口感爽脆有咬口

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
📍 深水埗九江街145號地舖

2024-04-08 70 views
呢日放工同事話帶我去食好嘢,原來係嚟到呢間懷舊小店,呢度用炭爐打邊爐,好有風味,佢話早一日就已經WhatsApp預訂,去到店員仲詳細講點樣淥先至最好食,服務好好。 馳名豬骨鍋:豬骨鍋散發著濃郁的湯底香氣,豬骨經過長時間熬製,兩大嚿豬骨,豬骨拎出嚟,可以用飲管絕到佢啲汁,好正!豬骨的鮮甜味道完美地融入湯中,賦予了湯底濃郁的口感。自製的四寶丸:自製的四寶丸,包括芝心墨魚丸、蟹籽蝦丸、芝心牛丸和麻辣豬肉丸。這些丸子都是精心製作的,口感鮮嫩彈牙。芝心墨魚丸散發著墨魚的獨特鮮味,蟹籽蝦丸則有鮮蝦的鮮甜滋味。芝心牛丸則以嫩滑的牛肉為主,入口即化。最後,麻辣豬肉丸帶來了一抹辣味,令人興奮。這些丸子的多樣化口感和豐富的風味使得品嚐時刻更加驚喜。本地手切的牛柳邊:以新鮮的牛肉切成薄片,保持了肉質的嫩滑和鮮美。牛柳邊可以在湯底中迅速煮熟,保持了牛肉的鮮嫩口感。每一口牛柳邊都帶來濃郁的牛肉風味,令人回味無窮。

馳名豬骨鍋:

自製的四寶丸:

本地手切的牛柳邊:
2024-04-08 58 views
放假就梗係去食餐勁嘅獎勵下自己,聽講咧間餐廳嘅海鮮唔錯,一於去試下!補身雞子碌熟之後質地爽滑,入口即溶,補身又補腎,值得一試喇!南非孔雀鮑魚個個肉質都好實好飽,而且鮮嫩多汁,又唔會好韌,大大隻咁好抵食啊蘇格蘭蟶子皇呢個真係上等貨色,蟶子非常香非常鮮。淨係睇都知份量十足客訂新鮮魚頭好新鮮,而且一份有好多,份量夠曬一家人食,而且住過魚頭嘅湯頭非常鮮美,魚肉質地幼滑,食落真係好滿足喔!新鮮豬潤滑爽之餘,有啲豬香味。拾一陣就食得,又嫩又彈牙,正啊!雞片每塊都好入味,質感爽身啲,一啖食落,非常香非常滑,值得一試~花雕牛肉用嘅新鮮牛肉加上花雕酒醃製得好好,肉質軟滑有咬勁。冬瓜瑤柱螺頭鍋入面嘅材料無論係冬瓜、瑤柱抑或螺頭肉,全部都好新鮮。而且有螺頭同紅棗令到成個湯好鮮甜。我最中意係咧間餐廳啲海鮮每日都新鮮送到,唔會放過夜,所以最好嚟之前要提早訂位,留定想食嘅菜式。不過就算臨時walkin去大部分情況都會有嘅~ 仲有就到餐廳嘅時候whatsapp留定煲,嚟到就食得😆😆另外要服務員嘅態度都好好,好熱情。

花雕牛肉用嘅新鮮牛肉加上花雕酒醃製得好好,肉質軟滑有咬勁。

2024-04-05 41 views
呢日路經深水埗買嘢,見到呢間小店,係用炭爐鍋,即刻入去食,實在太有風味。聽呢度啲夥計講,海鮮係每日新鮮買貨,絕對唔會放過夜,正!下次去可以WhatsApp留定個煲同海鮮,咁就可以即滾即食!花雕醉雞鍋:花雕醉雞鍋的湯底帶有濃郁的酒香,令人垂涎欲滴。花雕酒的獨特風味融入到雞肉中,使得每一口都充滿了酒的芳香和味道。花雕醉雞鍋的雞肉質地鮮嫩多汁,入口即化。雞肉經過醉酒處理後,酒的滋潤使得肉質更加細軟,並且能夠保持豐富的口感。每一口雞肉都帶有濃郁的花雕酒味,令人愛不釋口。新鮮鱔片:鱔魚肉質細嫩且有彈性,咬下去時帶有一種嚼勁。鱔片切成薄片,更好地吸收湯底的味道,讓口感更加順滑。淥完即刻食,更加突出鱔片嘅鮮味。

花雕醉雞鍋:

新鮮鱔片:

新鮮鱔片
朋友話好想試呢間地道炭爐火鍋 炭火食火鍋真係第一次食 好港式懷舊風味 一路食聞到陣陣炭香味😍🔸花雕醉雞煲雞件煮得剛剛好 肉質鮮嫩好滑 花雕酒的香氣滲入雞肉 微微酒香仲好食 湯汁濃郁醇厚完全不油膩 湯頭暖身又暖胃🙌🏻 🔸秘製牛鞭牛鞭肉質鮮嫩彈牙👍🏻口感唔錯 滿滿濃郁既牛肉味道😍😍雞片好大碟🫣 切成薄片既雞肉 口感鮮嫩 入口即化 一D都唔鞋口😌同職員傾開計佢地話餐廳啲海鮮係每日新鮮買貨 唔會擺過夜 Walk in 都可以食到新鮮食材🤪 由於比較Full Booking訂位時可以提早一日講定預先留定就最好啦又可以Whatsapp留定煲湯 一黎到就可以即滾即食🤪另外 佢地服務態度好好🙌🏻主動問推介返有咩正野俾我地 啱晒我地呢D選擇困難症既人啦🫣
朋友話好想試呢間地道炭爐火鍋

另外 佢地服務態度好好🙌🏻
主動問推介返有咩正野俾我地
啱晒我地呢D選擇困難症既人啦🫣
2024-04-05 13 views
這位於深水埗的餐廳,是香港少有還用上炭爐的火鍋店! 地道風味滿滿!店員亦好親切!先選湯底,餐廳有多款揀,由清淡到重口味有,例如雲吞雞鍋、花雕醉雞鍋等。我們就揀了店員推介馳名豬骨鍋! 豬骨鍋真的很足料,有多件大豬骨、清甜白蘿蔔粟米等,湯頭濃郁,味道不太重,配肉類及海鮮都合適! 火鍋配料方面,推介嫩滑手切牛肉,另外仲有新鮮豬潤,厚身大件,煮熟後仍然保持爽脆淋滑,不會有腥味至於海鮮,我就覺得廣島蠔很好味,每隻都新鮮飽滿,火鍋炙過後,爽身甜美!呢度嘅海鮮每日新鮮買貨,唔會留過夜,所以我建議最好提早一日預留!

• 豬骨煲
2024-04-05 15 views
{炭爐打邊爐 - $740}作為二轆麻甩,定期去九江街整電單車都整咗十年,有樣嘢係唔會變,就係每次行過都會好想入去金和記打邊爐!佢真係全香港極少數仲保留炭爐打邊爐嘅餐廳!而且老闆話仲要係每日新鮮買貨,從來都唔會擺隔夜!所以我哋每次去到啲嘢食都超新鮮!炭爐打邊爐嘅瘋狂之處就係恆溫,永遠能夠保持湯底滾熱辣,但係又唔會大滾!用咁樣嘅水溫嚟煮嘅食材,我話你聽係超級好味!通常我哋都係早一日訂位,不過聽老闆講Walk in都會盡量安排,不過訂位有樣好處就係可以一早WhatsApp老闆,佢預準時間準備定個爐同埋滾定個湯,埋到位即時有得食,試問呢啲咁嘅服務態度邊度有😆美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #金和記海鮮菜館 (深水埗)深水埗九江街145號地舖
{炭爐打邊爐 - $740}

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #金和記海鮮菜館 (深水埗)
深水埗九江街145號地舖
2024-04-03 31 views
今晚朋友帶我黎左呢度打邊爐好有特色,使用炭火食火鍋真係第一次食,感覺好地道港式懷舊風味,用炭爐打邊爐一路食仲聞到陣陣炭香味。花雕醉雞鍋湯底揀咗花雕醉雞鍋,上枱時已經聞到好香濃花雕酒香,雞件肉質鮮嫩好滑,飲左幾啖湯頭暖身又暖胃,湯底完全不油膩,鮮雞味加上香濃花雕酒香,最後我飲咗3碗湯。手打鮮蝦滑 用鮮蝦打到起曬膠,啖啖新鮮蝦肉好彈牙,調味方面恰到好處。聽職員講呢度嘅海鮮都係每日新鮮來貨,不會擺過夜👍🏻訂位時可以提早一日預先留定海鮮,咁就可以食到自己想食嘅海鮮,無特別預留當日都有海鮮供應,同埋可以Whatsapp留定火鍋煲安排餐廳起定,咁來到即刻滾即刻食。值得一讚呢度嘅店員服務周到,好熱情招待,上菜有效率。

手打鮮蝦滑
用鮮蝦打到起曬膠,啖啖新鮮蝦肉好彈牙,調味方面恰到好處。

2024-04-02
Dinner
坊間火鍋店選擇眾多,但懷舊嘅炭燒火鍋店就買少見少!呢間老字號港式火鍋店秉持住香港懷舊風格,內部裝潢似舊式酒樓,可以選擇以真炭爐及瓦煲打邊爐。伙記非常熱情,坐底就詳細介紹店舖拿手好菜!🌟🍲 湯底有10款選擇,今次叫咗🥢馳名豬骨鍋~ 用上地道香港特色炭爐,火鍋受熱均勻,有大豬骨配料,慢燉出濃郁鮮甜的火鍋湯底。再加上微微炭味,值得一試!足料靚湯,超好喝!火鍋海鮮配料有超過15款,桂花蚌、聖子、鯇魚、仲有時令海鮮。佢地每日購買新鮮的海鮮,確保食材的新鮮度和品質。意味著住可以享受到最新鮮嘅海鮮,唔洗擔心食材放置過夜。牛魔王嚟到一定食到舔舔脷,只係牛肉都有差唔多13款,🥢本地手切牛柳邊 係最多人叫。牛肉紋理平衡,油脂分佈均勻,牛肉味濃郁,入口軟淋,必點!想試呢個真香港風味炭火火鍋,最好訂座時留定煲,去到就可以即刻滾即刻食👍🏻

-心思思好耐冇打過邊爐😝聽朋友介紹有間地道得黎又重人情味既邊爐店 即刻收工去試下先😏順帶一提!!book位個時店員勁貼心原來可以提早Ws定佢地留定煲 咁樣一到就可以快啲有得食😍今次黎到就花雕醉雞鍋🤩湯底用左花雕酒為基底,經過熬煮後,湯汁鮮美濃郁🤪口感滑順,帶有微微的甜味 同埋都有成5-6件雞件🥰雞件入鍋後煮熟後保持了肉質的嫩滑口感🤓係開始打邊爐前 店員都提我地記得要飲左湯先🥳夠晒養生又足料 唔好晒😏其他就一樣叫番啲打邊爐必點食物 蔬菜 蝦滑 墨魚滑等等~樣樣都唔錯 粟米勁爆甜🌽另外!! 十分推薦大家叫佢地既 南非孔雀鮑魚 同 特級安格斯肥牛❤️‍🔥❤️‍🔥南非孔雀鮑魚一上枱貼心既店員即刻教我哋滾幾多秒先至係最好味😋傾開計先知原來餐廳啲海鮮每日新鮮買貨 唔會擺過夜😌 難怪啲鮑魚嘅大隻又新鮮彈牙😉特級安格斯肥牛肥牛油花均勻分佈😆肉質細軟嫩滑 入口即溶☺️同埋未擺入口都聞到濃郁的牛肉香味😝份量都比想像中多!金和記海鮮菜館 (深水埗)📍深水埗九江街145號地舖
心思思好耐冇打過邊爐😝
順帶一提!!book位個時店員勁貼心
原來可以提早Ws定佢地留定煲 咁樣一到就可以快啲有得食😍

今次黎到就花雕醉雞鍋🤩
湯底用左花雕酒為基底,經過熬煮後,湯汁鮮美濃郁🤪
口感滑順,帶有微微的甜味 同埋都有成5-6件雞件🥰
雞件入鍋後煮熟後保持了肉質的嫩滑口感🤓

係開始打邊爐前 店員都提我地記得要飲左湯先🥳
夠晒養生又足料 唔好晒😏

其他就一樣叫番啲打邊爐必點食物 蔬菜 蝦滑 墨魚滑等等~
樣樣都唔錯 粟米勁爆甜🌽

特級安格斯肥牛
肥牛油花均勻分佈😆
肉質細軟嫩滑 入口即溶☺️
同埋未擺入口都聞到濃郁的牛肉香味😝
份量都比想像中多!

金和記海鮮菜館 (深水埗)
📍深水埗九江街145號地舖
🥩本地手切牛柳邊 $218牛柳上半邊位aka梅頭肉肉味濃之餘白色嘅脂肪比例都偏高輕輕祿幾十秒就食得 肉質鬆化得嚟又有咬口 無平時嗰啲cheap cheap肥牛嘅肥膩感🍲馳名豬骨鍋 $98嚟到梗係要試試佢哋嘅馳名豬骨鍋聽講好多人都係山長水遠喺新界區嚟為咗食佢!落咗大量骨髓 玉米同埋白蘿蔔熬製嘅豬骨湯底鮮甜味超突出 口感濃厚但唔油膩 落咩配料煮都好合適🦪南非孔雀鮑魚 鮑魚連殼上 新鮮滋味嗌嘅四隻都大大隻肥美肉厚啖啖肉 肉質彈牙鮮嫩放湯煮完之後索哂豬骨湯嘅鮮甜味海鮮味混合豬骨鮮甜味湯汁爆棚好jengs🤤呢間餐廳嘅海鮮都係即日買貨絕對唔會放過夜 所以餐廳都會建議食客早幾日打電話去預定 確保有自己想食嘅嘢😉所以其他嗌嘅生蠔鯇魚片都好新鮮
本地手切牛柳邊
🥩本地手切牛柳邊 $218
牛柳上半邊位aka梅頭肉
肉味濃之餘白色嘅脂肪比例都偏高
輕輕祿幾十秒就食得 肉質鬆化得嚟又有咬口
無平時嗰啲cheap cheap肥牛嘅肥膩感
🍲馳名豬骨鍋 $98
嚟到梗係要試試佢哋嘅馳名豬骨鍋
聽講好多人都係山長水遠喺新界區嚟為咗食佢!
落咗大量骨髓 玉米同埋白蘿蔔熬製嘅豬骨湯底鮮甜味超突出

呢間餐廳嘅海鮮都係即日買貨絕對唔會放過夜
所以其他嗌嘅生蠔鯇魚片都好新鮮
本地手切牛柳邊
2024-04-02 10 views
金和記海鮮菜館係一間以打邊爐為主打嘅餐廳,晚市時份非常受歡迎。餐廳提供炭爐打邊爐服務,令食材更加香味十足。湯底選擇豐富,其中花雕醉雞鍋係一道獨特而美味嘅選擇。金和記海鮮菜館嘅打邊爐食材非常豐富多樣化。例如鵝腸,佢嘅質感彈牙,加入打邊爐中烹煮後更加鮮美。另外,手打鮮蝦滑同手打墨魚滑都係非常受歡迎嘅選擇。鮮蝦滑質感幼滑,墨魚滑則帶有獨特嘅海鮮味道,兩者都能夠增添打邊爐菜式嘅風味。如果你鍾意牛肉,金和記海鮮菜館嘅本地牛肉特級手切吊龍絕對值得一試。牛肉質地鮮嫩,口感極佳,每一口都能夠品嚐到牛肉嘅鮮美。係金和記絕對可以俾到你一個好特別的打邊爐體驗。

係金和記絕對可以俾到你一個好特別的打邊爐體驗。
2024-03-10 125 views
呢幾項有啲離譜?!瓦煲$38你本身都要俾個煲人啦,唔通人哋自己帶嚟?醬油每位$18出前一丁(兩個)$45其實香港啲食肆搞成咁係有原因雖然係地道冇裝修冇特別Service呢啲價錢真係好離譜👎🏻👎🏻👎🏻
呢幾項有啲離譜?!
瓦煲$38你本身都要俾個煲人啦,唔通人哋自己帶嚟?
醬油每位$18
出前一丁(兩個)$45
其實香港啲食肆搞成咁係有原因
2024-03-05 123 views
呢間餐館非常地道有舊香港嘅感覺嚟到呢個地方已經唔係講裝修係講風味朋友仔們如果未嚟過嘅真係盡快去試一試啦第日應該唔會再有呢類咁嘅餐館就算有,啲風味都唔同循例形容下呢度地方算企理彷彿坐了時光機返咗以前嘅香港餐館裏面嘅夥計都好客冬天嚟呢度做,簡直係一流嗰日叫咗個炭燒火鍋醉雞湯底啲炭非常火焰基本上個煲枕住都熱辣辣朋友仔可以順便嚟打埋卡叫咗啲牛肉同埋海鮮生蠔同埋蜆都新鮮牛肉都有肉味建議同一大班朋友嚟可以食多幾款東西呢度都幾旺場啊所以最好打電話嚟訂枱
呢間餐館非常地道
有舊香港嘅感覺
嚟到呢個地方
已經唔係講裝修
係講風味
朋友仔們如果未嚟過嘅
真係盡快去試一試啦
第日應該唔會再有呢類咁嘅餐館
就算有,啲風味都唔同
循例形容下呢度
地方算企理
彷彿坐了時光機
返咗以前嘅香港
餐館裏面嘅夥計都好客
冬天嚟呢度做,簡直係一流
嗰日叫咗個炭燒火鍋
可以食多幾款東西
呢度都幾旺場啊
所以最好打電話嚟訂枱

2024-01-18 477 views
花雕醉雞鍋.係個爐上面滾到熱辣辣~ 真材實料!首先食左隻雞, 再加料打邊爐! 宜家打邊爐愈食愈刁鑽… 唔再一定係食牛,食丸!今次叫左鵝腸!無沙, 食得安心!新鮮鱔片, 切到好薄,手功一流!手打鮮蝦滑 同 手打墨魚滑都好靚仔, 彈牙!海鮮新鮮!待應話佢地店既海鮮每日新鮮買貨 不會擺過夜!所以訂位時可以諗定想食咩新鮮食材,提早一日講定預先留定…就唔會走寶啦!不過當日無留,就咁walkin都有嘅~服務態度良好( 宜家香港食野成日要受氣🥹) , 但呢間唔會.

新鮮鱔片, 切到好薄,手功一流!
手打鮮蝦滑 同 手打墨魚滑都好靚仔, 彈牙!

不過當日無留,就咁walkin都有嘅~