2024-01-18 319 views
作為一個火鍋控,火鍋就真係食唔少,但係炭爐火鍋就真係第一次,感覺好地道好有懷舊氣息,一路打邊爐嘅過程中會額外有一種炭火嘅香味。少少唔好處係冇得調校火嘅大小,但整體上火候都幾均勻。湯底叫咗馳名豬骨鍋,係有誠意嘅。飲得出熬咗好耐好入味,絕對唔係求其加水嗰種。呢度海鮮都幾出名,我哋叫咗手打墨魚滑、鱔片同南非孔雀鮑魚,質素唔錯。最喜歡個鮑魚,大大隻好爽口彈牙,一啲都唔韌。另外再叫埋特級安格斯肥牛同鵝腸,呢兩樣我打邊爐,基本上必叫。尤其碟鵝腸幾肥美。
少少唔好處係冇得調校火嘅大小,但整體上火候都幾均勻。

2024-01-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
炭爐邊爐之《金和記海鮮菜館》好耐無食過炭爐邊爐,依家用炭爐邊爐真係少之有少,深水埗九江街竟然仲有間,餐廳位置不多,無限時,記得要book定位,唔係有機會白行一倘,環境雖少,但坐得好舒服,餐廳基本上全場滿座,不過食完件衫同頭髮都有陣燒炭味,哈,花雕醉雞鍋:湯底揀咗花雕醉雞鍋,一上台已聞到花雕味,雞件肉質滑,食完花雕醉雞鍋好暖胃,飲左幾啖湯十分暖身,而且湯底飲落唔油膩,鮮雞味加上香濃花雕酒香,令人想飲多幾啖,新鮮鱔片:鱔片切得好薄,一碌即熟,入口鮮美滑嫩,口感緊實,餐廳夠細心,鱔片起左骨,特級安格斯肥牛:牛肉紋理平衡,油脂分佈好靚,牛肉味濃郁,手打鮮蝦滑:手打鮮蝦滑特別彈牙,入口食到蝦肉鮮味,真係材實料證明唔係溝面粉,總捨價錢唔貴,有風味,下次可以再食。
炭爐邊爐之《金和記海鮮菜館》
餐廳基本上全場滿座,不過食完件衫同頭髮都有陣燒炭味,哈,

特級安格斯肥牛:牛肉紋理平衡,油脂分佈好靚,牛肉味濃郁,
總捨價錢唔貴,有風味,下次可以再食。
2024-01-15
2024-01-17 174 views
咁啱出去搵朋友行街🤣,行到肚餓但唔知食咩好😂,我哋就見到有間用炭爐打邊爐既火鍋覺得幾得意🤔,就諗住試吓😆,第一次炭爐火鍋,感覺真係好地道,好有懷舊味道馳名豬骨鍋🐷鍋內有大量蘿蔔🥕,粟米🥔,大豬骨🐖配料,因為花咗長時間熬製,湯底味道鮮甜👅,豬骨香味的滲晒落湯底,✨建議大家可以最後先食蘿蔔咁先係最入味,足料靚湯,飲完之後都唔覺口乾,唔係味精湯👍🏻南非孔雀鮑魚😆鮑魚大大隻,大約有手掌心咁大✋,味道鮮甜,值得叫黎試下😍特級安格斯肥牛🐮脂肪與牛肉比例剛剛好😛,肥牛牛香味濃郁☺️,入口軟淋,冬天真係好適合烚牛肉打邊爐😝真係冇諗到誤打誤撞食到一間港式老字號炭爐邊爐😎,以前真係從來未試過😂,好有風味,等我下次再黎食先金和記海鮮菜館地址: 深水埗九江街145號地舖

馳名豬骨鍋🐷

南非孔雀鮑魚😆
鮑魚大大隻,大約有手掌心咁大✋,味道鮮甜,值得叫黎試下😍

特級安格斯肥牛🐮

金和記海鮮菜館
地址: 深水埗九江街145號地舖
2024-01-17 125 views
朋友最近帶左我去深水埗食海鮮,我地揀左「馳名豬骨鍋」。呢個鍋湯底濃郁,豬骨熬煮得岩岩好,湯汁鮮甜,入口醇厚。搭配新鮮的海鮮,讓人回味無窮。呢到既特級安格斯肥牛都好鮮嫩,口感極佳,絕對是令人驚艷鵝腸都唔錯,肉質爽口,配上特製的醬汁,口感味道更加豐富最後可以試下新鮮鱔片,鱔片十分鮮嫩,值得推薦聽老闆講佢地每日入貨,絕對唔擺過夜,貨源新鮮👍🏻 訂位時可以提早一日預先留定貨,我們今次就無特別預留,好彩都有😋 另外,想讚下員工熱情有禮,服務周到,上食物都好快。

呢到既特級安格斯肥牛都好鮮嫩,口感極佳,絕對是令人驚艷

鵝腸都唔錯,肉質爽口,配上特製的醬汁,口感味道更加豐富

最後可以試下新鮮鱔片,鱔片十分鮮嫩,值得推薦

2024-01-16 60 views
深水埗真係好多餐廳,唔係有人介紹都唔知搵邊間食好,好彩鐘意食海鮮既朋友介紹左呢間金和記海鮮菜館雖然係小店,但係對貨源嘅要求都好高,聽店員講海鮮每日新鮮買貨 不會擺過夜搞到我未食都好有期待我哋叫咗馳名豬骨鍋($98)好足料,入邊有幾舊大大嘅豬骨,加埋幾嚿粟米,個湯底好鮮甜,好啱配新鮮嘅海鮮火鍋配料都有好多,咁我哋當然要試吓啲海鮮啦😆新鮮鱔片同特級安格斯肥牛鱔片睇落非常新鮮,食落超鮮甜,肉質亦都非常彈牙。安格斯牛一盤份量超多,紋理好靚,肥瘦適中,食落果然肉質鮮嫩多汁,牛肉味香濃😋😋南非孔雀鮑魚我哋仲試咗南非鮑魚,鮑魚超大隻,肉質肥美啖啖肉,口感都相當爽滑,好正😙感覺呢間小店好有誠意,食材都好新鮮,加上店員服務都唔錯,有禮貌又好肯幫手,上菜又快最後問番原來可以訂位,提早一日預先留定就得,好方便呀,趁冬天未完搵日再同朋友嚟先😆😆

搞到我未食都好有期待

我哋叫咗馳名豬骨鍋($98)

火鍋配料都有好多,咁我哋當然要試吓啲海鮮啦😆

新鮮鱔片同特級安格斯肥牛

南非孔雀鮑魚

2024-01-12 116 views
我同朋友都好鐘意去深水埗呢間海鮮菜館聚舊,貪佢啲嘢食料靚新鮮,而且服務態度又好。佢哋每日都會入新鮮嘅海鮮,所有海鮮都唔會擺過夜。所以要食海鮮要記得打去訂位訂海鮮,walkin就要睇運氣。冬天最啱就係食花雕醉雞鍋,有酒香又暖胃,雞件仲好嫩滑。手打鮮蝦滑鮮甜又彈牙,每份嘅份量都好多㗎。好彩食到佢哋嘅南非孔雀鮑魚,大隻到喺其他地方好少見,味道仲好鮮甜。我哋仲叫咗特級安格斯肥牛,油脂嘅分佈好靚,肉味特別濃郁。📍金和記海鮮菜館 (深水埗)深水埗九江街145號地舖

我哋仲叫咗特級安格斯肥牛,油脂嘅分佈好靚,肉味特別濃郁。

📍金和記海鮮菜館 (深水埗)
深水埗九江街145號地舖
2024-01-12 82 views
突然好想食新鮮靚海鮮,問朋友有咩好店推介,朋友就介紹我地去深水埗🌟 金和記🌟 果然不負所望🥴👍 一入到去,馬上有伙記上黎招呼帶位,好有禮貌超級熱情👍🫶 之後伙記仲非常熱心,超詳細咁介紹佢地的拿手好菜🤩 啱曬有選擇困難症既我地🥴 我地㨂左個花雕醉雞鍋🐥 一上菜已經聞到勁香既酒味🤭 超級醉人😚 即刻飲啖湯試下個湯底😚 飲落一D 都唔油膩😳 幾驚喜😚 雞味濃濃加埋花雕既酒香,超級足料😘 最想食既海鮮就㨂左新鮮鱔片同埋南非孔雀鮑魚😙 鱔片一碌即熟,食落鮮美又滑嫩👍 南非飽隻隻都肥美又厚肉,超級新鮮,食落煙韌又彈牙,真係食唔停口呀🥰🥰🥰🥰 我地仲㨂左特級安格斯肥牛、自製韭菜餃同埋鵝腸,全部都幾新鮮幾靚👍👍👍 食得我地好滿足😋 最後伙記仲提我地,下次黎早一日book 定位,留定D 靚海鮮俾我地🥴❤️ 不過今次walkin D 海鮮都非常新鮮超級靚😚👍 下次一定會再黎幫襯❣️

2024-01-11 68 views
平時食開麻辣或者台式火鍋邊爐多,港式都係一個唔錯既選擇。最近就去左【金和記海鮮菜館】打邊爐,餐廳係好傳統港式粵菜/海鮮果D裝修,夠曬地道。今次邊爐兩個人食,所以就唔係叫好多。花雕醉雞鍋:好特別,花雕既酒味唔會好重、反而好香。都有好多舊鷄肉。一開始食多幾件,因爲都好嫩滑。手打鮮蝦滑:非常彈牙、蝦肉好多,都算好鮮甜。南非孔雀鮑魚:非常新鮮,就算煲完都完全唔會韌,湯底又唔會蓋過佢D香味。新鮮鱔片:片得好薄,熟左之後超級滑嫩,肉質緊實。

手打鮮蝦滑:非常彈牙、蝦肉好多,都算好鮮甜。

新鮮鱔片:片得好薄,熟左之後超級滑嫩,肉質緊實。
2024-01-11 75 views
好耐冇試過炭爐邊爐,見到深水埗呢間金和記有炭爐邊爐,梗係第一時間約嚟試吓,果然正,冇令我失望!我哋比較人多,又多問題發問,好彩侍應哥哥都好有耐性答我哋問題冇嫌煩,抵讚!特級安格斯牛肉牛肉紋好靚,食完一碟要再encore,入口即溶!必食!手打鮮蝦滑夠晒蝦味,又夠彈牙!新鮮鱔片食鱔片最怕有骨,最鍾意佢嘅相片冇骨,切得又靚!冇得輸!花雕醉雞鍋冬天食個花雕醉雞鍋,個人即刻暖笠笠!溫馨提示: 因為海鮮每日新鮮買貨不會擺過夜,所以最好訂位時講定想預留咩海鮮!

特級安格斯牛肉

牛肉紋好靚,食完一碟要再encore,入口即溶!必食!
手打鮮蝦滑

夠晒蝦味,又夠彈牙!
新鮮鱔片

食鱔片最怕有骨,最鍾意佢嘅相片冇骨,切得又靚!冇得輸!
花雕醉雞鍋

冬天食個花雕醉雞鍋,個人即刻暖笠笠!

2023-10-13 1086 views
又話 WS 可訂位,一早問佢話比較,問我可唔可以 1800-2030。1630 想打去再 confirm 又無人聽。之後都識打返嚟但又話無位!問佢做乞唔一早講!又話老闆娘唔識覆 WS !咁你唔好叫客用 WS 訂位啦無位一早講嘛!又要趕頭趕命搵第二間!

2023-10-13
用炭爐打邊爐嘅火鍋店~超特別!不過燒嘅時候勁驚啲火花彈落嚟🤣.▪️馳名豬骨鍋($98) +($35炭火火鍋)有好多蘿蔔,粟米,大豬骨熬製飲唔出有味精~足料靚湯幾件大豬骨入面仲有好多骨髓😍▪️美國桶蠔($128)🦪肥美滑溜✨配埋豬骨湯嘅鮮甜,大大啖放落口好滿足!▪️脆肉鯇魚肉質結實,清爽,爽口彈牙,啖啖都係膠原蛋白,打邊爐必食之選!▪️本地手切牛肉 ($78)每一片都好新鮮配落豬骨湯咸咸地好入味▪️卜卜大蜆($88)吐沙功夫做到好足!完全食吾到有沙粒每一粒蜆肉都大大粒,又清甜,一個字鮮!放落鍋小心啲殼彈出黎🤣▪️自家製鮮蝦雲吞($42)有六粒雲吞全部入面大大粒蝦✨.✍🏻整體:港式老字號炭爐邊爐真係少之有少湯底都有好多選擇 好值得一試😋記得一定要提前一個禮拜book位🤣
用炭爐打邊爐嘅火鍋店~超特別!
不過燒嘅時候勁驚啲火花彈落嚟🤣
▪️馳名豬骨鍋($98) +($35炭火火鍋)
有好多蘿蔔,粟米,大豬骨熬製
飲唔出有味精~足料靚湯
幾件大豬骨入面仲有好多骨髓😍

▪️美國桶蠔($128)🦪
肥美滑溜✨
配埋豬骨湯嘅鮮甜,大大啖放落口好滿足!

▪️脆肉鯇魚

▪️本地手切牛肉 ($78)
每一片都好新鮮
配落豬骨湯咸咸地好入味

▪️卜卜大蜆($88)
吐沙功夫做到好足!完全食吾到有沙粒
每一粒蜆肉都大大粒,又清甜,一個字鮮!
放落鍋小心啲殼彈出黎🤣

▪️自家製鮮蝦雲吞($42)
有六粒雲吞
全部入面大大粒蝦✨
✍🏻整體:
港式老字號炭爐邊爐真係少之有少
湯底都有好多選擇 好值得一試😋
記得一定要提前一個禮拜book位🤣
2023-03-25 979 views
今次係我第一次食炭爐邊爐,食金和記位於深水埗九江街,位置不多,好彩我朋友一早book定位😉今次我哋叫左湯底係冬瓜瑤柱螺頭鍋!湯底好足料有冬瓜,瑤柱,螺頭,排骨,湯底十分鮮甜好味,一啲都唔味精然後同朋友叫咗粟米,貴妃蚌,鵝腸,娃娃菜,芋絲,牛柏葉,仲有牛肉打邊爐一流!不過食完成身好大浸炭爐邊爐味道,哈哈😂

2023-03-20
2023-01-13 2643 views
呢度地方唔大座位唔多, 分夜晚6點同8點兩個時段, 所以黎之前記得一定要卜位, 如果唔係好大機會食唔到🙈 因為部分海鮮每日新嘅入貨, 所以記得要同老細留定想要既海鮮呀😉 冬瓜瑤柱螺頭鍋($150)湯底好足料有量既冬瓜, 瑤柱, 螺頭, 排骨, 湯頭飲落都幾甜一啲都唔味精🥰 打邊爐最緊要係個爐, 一場黎到點都要加$35試下炭火火鍋啦, 火喉好猛, 所以啲野都會好快滾, 但係味道就冇太大既分別😅三色油炸鬼($52)小食就揀左呢個分別鑲左蝦滑, 魚滑, 墨魚滑係油炸鬼度三色油炸鬼, 食落超級脆身, 個人最鐘意食墨魚滑果款, 食落比較夾同口感好啲😊五頭南非孔雀鮑魚($58/隻) 鮑魚每隻都有一隻女性手掌咁大, 好厚肉同埋鮮甜, 完全唔洗點任何醬汁都好食😍桂花蚌($148) 到今日我都仲好記得佢係勁快熟同埋超級無敵爽脆🤩即切墨魚片($158) 墨魚片白色一片片好似短版既河粉咁, 食若超彈牙同埋好新鮮🤤台式鴨紅($55)鴨血切成一條條砌到好靚, 食落係有種獨特既味道, 口感偏挺身🤓本地手切牛肉(大)($218)牛肉相對黎講比較普通, 牛味唔係特別濃😔牛爽肉($78)第一次食牛爽肉, 食落帶少少滑身

冬瓜瑤柱螺頭鍋($150)

三色油炸鬼($52)

五頭南非孔雀鮑魚($58/隻)
[預留海鮮] 鮑魚每隻都有一隻女性手掌咁大, 好厚肉同埋鮮甜, 完全唔洗點任何醬汁都好食😍

桂花蚌($148)
[預留海鮮] 到今日我都仲好記得佢係勁快熟同埋超級無敵爽脆🤩

即切墨魚片($158)
[預留海鮮] 墨魚片白色一片片好似短版既河粉咁, 食若超彈牙同埋好新鮮🤤

台式鴨紅($55)

本地手切牛肉(大)($218)
牛肉相對黎講比較普通, 牛味唔係特別濃😔

牛爽肉($78)
第一次食牛爽肉, 食落帶少少滑身非常爽口, 印象幾深刻😎

黑柏葉($98)
牛柏葉漂白之前既就係黑柏葉, 切到一絲絲食落勁爽口🥳

自製鮮蝦雲吞拼韭菜餃($58)
加$10就可以要雙拼每樣三粒既餃, 個人覺得韭菜餃比較出色😌

花雕雞片($65)
好入味既花雕雞片熟左之後都會食到淡淡既花雕味, 連個湯底都會有, 之後食菜既時候都食到😂

自製四寶丸(大)($115)
豬肉, 鯪魚肉, 牛肉, 墨魚肉整成既4款肉丸, 最好食既係墨魚丸會比較彈牙同埋味濃啲, 其他三款個人就覺得正常😅

因為炭爐比較高身, 所以呢度既枱會比較矮身, 食野既時候可能會冇咁方便, 不過食物質素係唔錯既🤩
2023-01-08
  • 牛爽肉
  • 黑柏葉
  • 花雕雞片
2023-01-03 1179 views
炭爐打邊爐,香港真係石果緊存唔夠10間,深水埗金和記海鮮酒家就係其中一間,不過真係好難定位,頭頭尾尾我用左一個月時間⋯今日終於嚟到,坦白講環境係係唔太理想,不過希望食物質數搭夠⋯大部分海鮮要前一日預訂,如果唔係你就只有睇住人食,不過佢D海鮮又真係好新鮮,所以絕對值得咁⋯先上咗個炭熣,陣陣嘅炭香味,同普通石油氣火煱,真係冇得比⋯因為有海鮮所以叫咗豬骨湯底,嘩啦啦!超足料,淡淡嘅胡椒味真係好正!海鮮入面我最鍾意個5頭南非鮑魚,生猛到呢$58絕對物有所值!至於蟶子王就有D失望,$158雙隻,普通冇驚喜囉⋯ 另外-個亮點,嚟呢度個個都話唔好叫肥牛,因為又貴又唔抵,相對叫鮮牛肉仲有意外驚喜,肉質又滑價錢又平$88⋯另外值得一試嘅係水魷$65,今日好新鮮,又彈口正!整體來講係可以返頭再試!
先上咗個炭熣,陣陣嘅炭香味,同普通石油氣火煱,真係冇得比⋯
另外值得一試嘅係水魷$65,今日好新鮮,又彈口正!
整體來講係可以返頭再試!
2022-11-01 2749 views
📍#金和記海鮮菜館 #金和記 #MFJ深水埗 #MFJ中菜人均消費: HKD515有日講起炭爐邊爐,結果就去左食 😂餐廳喺深水埗,有啲似大排檔!為咗食,大家已經冇理室內燒炭呢件事😂 海鮮要提前預訂,另外要比$100訂金!因為個炭爐比較高,張枱特別矮,坐起來唔係太舒服,好驚整反張枱😅湯底:💯花雕醉雞鍋 $148湯底揀咗花雕醉雞喎,花雕味勁香,個鍋一上枱已經流晒口水!啲雞又幾滑幾入味,仲驚佢會韌添!海鮮類:🆗 養顏花膠 $108🆗 即切墨魚片 $148🆗 八爪魚切片 $50🆗卜卜大蜆 $88💯 新鮮鱔片 $128⭐️ 美國桶蠔 $178💯 手打墨魚滑 $104💯 桂花蚌 $138💯 珊瑚蚌 $128我哋訂咗10幾款海鮮,有兩款冇!海鮮來講有幾款我覺得比較普通,但係鱔片,墨魚滑,桂花蚌同珊瑚蚌都好好味 !至於其他我覺得可以唔點肉類:⭐️ 新鮮田雞 $68🆗 鵝腸 $84🆗 極地手切牛肉(大) $198⭐️ 蒙古羊肉片 $118💯 西班牙黑毛豬頸肉 $118⭐️ 新鮮掛骨 $50👎🏻 鮮滑牛肉 $75肉類整體來講就普通,最失望係牛肉,因為首設牛肉食落去冇口感,肉味好淡喂,另外朝鮮滑牛肉都唔得!鵝腸就

📍#金和記海鮮菜館 #金和記

#MFJ深水埗 #MFJ中菜

人均消費: HKD515

有日講起炭爐邊爐,結果就去左食 😂

湯底:

⭐️ 蒙古羊肉片 $118
💯 西班牙黑毛豬頸肉 $118
⭐️ 新鮮掛骨 $50
👎🏻 鮮滑牛肉 $75
肉類整體來講就普通,最失望係牛肉,因為首設牛肉食落去冇口感,肉味好淡喂,另外朝鮮滑牛肉都唔得!鵝腸就韌都食唔到!田雞同羊肉OK 㗎,最好味係豬頸肉,超級爽口!

丸類:
💯 自製蟹籽蝦丸 $104
💯 江南魚腐 $50
丸類冇乜點叫,叫咗個自家製蟹子蝦丸,超級好味!蝦味勁濃,而且爽口又彈牙!另外佢個江南魚腐都好正,魚腐吸晒啲湯好正,而去裏面個餡都好爽口!唔錯唔錯!

餃類:
⭐️ 自製韭菜餃 $90
韭菜餃還可以,略嫌餃皮有少少厚,韭菜唔夠多

蔬菜類:
⭐️ 炸枝竹 $42
⭐️ 娃娃菜 $42
⭐️ 唐生菜 $42
🆗 蘿蔔片 $30
蔬菜類正正常常,炸枝竹同娃娃菜都幾好味

其他:
💯 三色油炸鬼 $48
佢有個三色油炸鬼小食,係除渣油炸鬼上邊有鯪魚滑同蝦滑!佢係即食小食,個油炸鬼咬落去脆到不得了,必食

雜項:
🔴 花生 $10/碟
🟠 醬油 $12/位
🟡 瓦煲 $28
🟢 夏枯菜 $12/枝
🔵 藍妹 $36/枝
🟣 王老吉 $12/罐
$12/位醬油有少少唔抵,因為配料就只有生熟蒜,蔥同辣椒😅

雖然食物有啲好好食,有啲麻麻哋,但有部份食物真係幾出色,整體嚟講我覺得係值得一試嘅!
服務尚算可以啦,反而啲姐姐比較熱情!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesefood #chinesecuisine #hotpot #相機食先 #深水埗美食 #中餐 #打邊爐
2022-10-21
  • 花雕醉雞鍋