2022-10-27 699 views
不知道這家和牛頭角那一家, 是不是本店和分店的關係, 但菜式選擇和裝修差不多, 唯一不同的是這裡用竹籮, 而牛頭角那一家用普通碟盛載飯/炒麵/炒河, 更有特色但清潔應該更困難, 因為竹條間的罅隙易藏污漬. 除了牛腩菜式外, 它的川醬牛河也相當吸引, 河粉偏幼但不會黏在一起, 也不會炒得太碎, 上色夠深. 川醬麻辣香惹味, 鑊氣十足帶焦香, 底部的油不多, 不會浸著河粉, 也沒有吃起來成口油, 很油膩的感覺.牛腩沒有點特別位置, 肉香夠但吃起來肉質有點韌, 在處理時可多加留意. 汁醬處理和其他同類茶餐廳多元化及特別, 咖喱汁椰香偏重, 辣度柔和. 除了基本咖喱外, 也有加上新鮮蔬果蓉的健康咖喱汁. 麻辣三寶有牛脷, 牛肚和牛腩, 前兩者口感爽中帶嫩, 比牛腩吸引, 麻辣汁是滷水加上椒碎, 咸香為主, 麻度和辣勁柔和, 除了更易入口, 也更能感受到醬汁和食材調合的味道.Macau Curry King Beef Brisket is not only famous for her beef brisket. The stirred fried beef rice noodle are ni

Macau Curry King Beef Brisket is not only famous for her beef brisket. The stirred fried beef rice noodle are nice with the spicy sauce. The rice noodles are not sticky and the spicy taste can completely fill the noodles. The beef is nice as well. Curry with coconut taste and spicy soy sauce are also nice and mild in spicy than others.

2022-10-18 592 views
🔸️ 澳門咖喱王新鮮腩 🌍 粉麵📍佐敦白加士街63號地舖黎到佐證敦大把好野食啦。今次試下呢間比人讚到上天既牛腩舖先~時間晏1:30左右,仲有一半座位吉左,可能食完走左,加上寫明只收現金,實在太唔與時代進步,啲人亦有機會係外賣app叫呱?🗨️ 澳門咖哩牛腩伊麵(牛坑腩) $78份量好足,加錢轉坑腩,但都係比較肥,夠淋,軟。湯底既清湯淡淡牛香味,正。伊麵質地唔淋,仲有啲咬口,無後悔叫麵。不過個咖哩汁配落麵到,唔太突出得到,只係覺得咖哩味正常,可能配番飯好啲。睇到啲相,下次想試埋個乾炒牛河先!不過咖哩牛腩唔洗預我喇
🔸️ 澳門咖喱王新鮮腩 🌍 粉麵
📍佐敦白加士街63號地舖

黎到佐證敦大把好野食啦。
今次試下呢間比人讚到上天既牛腩舖先~

🗨️ 澳門咖哩牛腩伊麵(牛坑腩) $78

睇到啲相,下次想試埋個乾炒牛河先!不過咖哩牛腩唔洗預我喇
2022-10-17
$80 (Lunch)
2022-09-28 658 views
招牌咖哩薯仔爽腩飯 $74咖哩有唔太辣, 大大份,份量好夠因為爽腩多肉啲,食落爽口又啖啖肉,注意爽腩上有薑絲薯仔好軟好味,加分好味指數 : 8/10.招牌咖哩薯仔牛腩伊麵 $69本身以為伊麵係撈既,點知係湯麵,有小小唔夾牛腩好淋,但有啲根,注意牛腩上有薑絲呢個薯仔就好硬,好似未熟甘,有啲失手好味指數 : 6.5/10(不含加一服務費).- 整體評分 -環境 : 8/10味道 : 7/10 抵食 : 7.5/10.澳門咖喱王新鮮腩 佐敦白加士街63號地舖
招牌咖哩薯仔爽腩飯 $74
咖哩有唔太辣, 大大份,份量好夠
因為爽腩多肉啲,食落爽口又啖啖肉,注意爽腩上有薑絲
薯仔好軟好味,加分
好味指數 : 8/10
招牌咖哩薯仔牛腩伊麵 $69
本身以為伊麵係撈既,點知係湯麵,有小小唔夾
牛腩好淋,但有啲根,注意牛腩上有薑絲
呢個薯仔就好硬,好似未熟甘,有啲失手
好味指數 : 6.5/10

(不含加一服務費)
- 整體評分 -
環境 : 8/10
味道 : 7/10
抵食 : 7.5/10
澳門咖喱王新鮮腩
佐敦白加士街63號地舖
".教えていただいたお店でひとりランチ普段よく通っていた通り。教えていただかなかったら行ってなかった!!何度通り過ぎていたことか。お肉が柔らかくて美味しい。葱が塩気があるからご飯が進むこと。そして店のおじさんが優しい。私は広東語ができないので、ろくに注文ができなくて、それでもニコニコしながら対応してくださって。
".
教えていただいたお店でひとりランチ

普段よく通っていた通り。
教えていただかなかったら行ってなかった!!
何度通り過ぎていたことか。

お肉が柔らかくて美味しい。
葱が塩気があるからご飯が進むこと。

そして店のおじさんが優しい。
私は広東語ができないので、
ろくに注文ができなくて、
それでもニコニコしながら対応してくださって。
2022-09-21 610 views
店內,播住903晴朗。晨早依然想食崩沙腩坑腩,偏偏冇,話最快要朝早10:30先有。唯有嚟一碗普通牛腩,揀個蔥油味嘅重慶小麵。估唔到招牌腩又唔曳,首先慶幸佢俾到偏肥嘅腩嚟(冇半肥瘦我寧願要肥,倪匡先生話齋:「食雞要食皮;食肉要食肥」同意至極:「否則冇嚟聞味」),牛腩三四大舊,腍身,肥膏有牛香,麵係扁麵線,好索汁,撈埋撮肉燥,喺生蒜多蔥情況下,完全唔寂寞。嗌碗麵已當跟餐,飲品冷熱都係加$4。濃郁滿足一碗早餐。
2022-09-19
Type of Meal
Breakfast
招牌蔥油牛腩重慶小麵
招牌蔥油牛腩重慶小麵
2022-09-10 603 views
今日咁岩行過佐敦、梗係要食之前經常幫襯嘅良心牛腩店啦☺️這間牛腩店主打清湯腩、紅酒計肉碎牛腩同埋咖喱牛腩、以上小弟其實全部都試過、但係今日想請清清地、所以叫咗個清湯牛腩飯因為今日中秋節所以店舖只係得普通牛腩賣、冇其他特別部位嘅牛腩🥹話雖如此, 但佢哋講嘅普通牛腩一啲都唔失禮、肥瘦適中、唔黐牙👍而且文得好淋🥳一碗清湯腩大大份、連埋蘿蔔只係$58 !佢哋比好多標榜整牛腩嘅專家都好味得多💪而且CP值高👍絕對值得推介
清湯牛腩飯
清湯牛腩飯
2022-08-16 649 views
🥵 小編依日下午喺佐敦做完嘢,天氣又焗又熱,又有少少肚餓,諗住喺附近食個下午茶,小休一下![ 亂闖試飲試食 ]🍜 招牌清湯牛腩河 😋😋😋😋😋牛腩好軟腍,好易咬,肉質又嫩,正!另外有兩大舊白蘿蔔,清甜微爽冇渣,而河粉軟硬度適中,可以掛湯食。🍹 凍檸檬茶 😋😋😋😋正常發揮嘅凍檸茶,夏天就緊係飲凍嘢啦!💁🏻‍♀️ 以為下午茶餐會細份啲,但又同普通一般午餐嘅份量差唔多,喺附近返工嘅朋友,如果晏咗放飯,可以考慮去食下午茶㗎!下午茶 💵 約港幣$50/人🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲試食 ]
🍜 招牌清湯牛腩河 😋😋😋😋😋

🍹 凍檸檬茶 😋😋😋😋
正常發揮嘅凍檸茶,夏天就緊係飲凍嘢啦!

下午茶 💵 約港幣$50/人

招牌清湯牛腩河
2022-07-22
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
招牌清湯牛腩河
2022-07-02 965 views
今日趁住三號風球休息專登去食佢嘅川醬乾炒牛河因為佢有佢嘅優勝之處雖側係下午茶但一樣夠足料呢度嘅河粉係幼身嘅望上去有啲似金邊粉牛肉片唔會韌,口感恰到好處炒得剛剛好一齊嘅配料種類好多,有洋蔥,蔥椰菜絲,韮黃,紅蘿蔔絲同埋少少芽菜令到口感無咁單一食得出碟牛河係即炒所以唔會乾爭爭師傅火候控制得好好唔會炒到碎濕濕川醬乾炒牛河上枱仲係熱辣辣聞到佢嘅香味已經食指大動加埋杯凍飲先至$49坦白講,呢個價錢係即炒,我已經好滿意仲要啲牛肉質地都唔錯,牛肉份量可以接受相信其他餐廳都未必做到佢嘅效果食物環境抵食
今日趁住三號風球休息

專登去食佢嘅

因為佢有佢嘅優勝之處

雖側係下午茶但一樣夠足料

呢度嘅河粉係幼身嘅

望上去有啲似金邊粉

牛肉片唔會韌,口感恰到好處

炒得剛剛好

一齊嘅配料種類好多,有洋蔥,蔥

椰菜絲,韮黃,紅蘿蔔絲同埋少少芽菜

令到口感無咁單一

川醬乾炒牛河上枱仲係熱辣辣

聞到佢嘅香味

已經食指大動

加埋杯凍飲先至$49

坦白講,呢個價錢係即炒,我已經好滿意

仲要啲牛肉質地都唔錯,牛肉份量可以接受

相信其他餐廳都未必做到佢嘅效果

食物

2022-05-28 917 views
岀開佐敦,夜晚食咩好呢🤔見到哩間食牛,聲稱用新鮮牛整,而且店裡頗多人,就試下🤓我系食肉醬牛坑腩飯($78)朋友食咖喱薯仔牛腩飯($65)黎到試舊牛先,都炆得幾冧,牛肉顏色好粉嫩,食落口好有牛味👍🏻肉醬就似港式茶餐廳嗰款,配飯食一流😋😋而朋友咖哩,我覺得比一般茶餐廳辣😵(利申:我系廢廢辣),牛腩一樣炆得好得👍🏻不過我都鐘意我個肉醬牛坑腩飯多啲😙🤨飯份量多,下次可以嗌少飯🙈味道😛😛😛😛/5價錢💸💸💸/5環境💈💈💈/5 👨🏻‍🍳澳門咖喱王新鮮腩 (佐敦)👨🏻‍🍳📍佐敦白加士街63號地舖
岀開佐敦,夜晚食咩好呢🤔

見到哩間食牛,聲稱用新鮮牛整,而且店裡頗多人,就試下🤓

我系食肉醬牛坑腩飯($78)

朋友食咖喱薯仔牛腩飯($65)

肉醬就似港式茶餐廳嗰款,配飯食一流😋😋

不過我都鐘意我個肉醬牛坑腩飯多啲😙🤨

飯份量多,下次可以嗌少飯🙈

味道😛😛😛😛/5

價錢💸💸💸/5

環境💈💈💈/5

👨🏻‍🍳澳門咖喱王新鮮腩 (佐敦)👨🏻‍🍳

📍佐敦白加士街63號地舖
2022-05-18 743 views
咖哩牛腩伊麵呢個配搭係比較少見,原來都幾襯,當日下午3點 牛坑腩牛爽腩崩沙腩都已經賣哂,但招牌牛腩都已經好好食好淋好入味,而且仲好大兜,piggy一嚿牛腩一啖麵,食曬啲麵都仲有牛腩淨🤣🤣唯一失望係太少薯仔,piggy本身係想食薯仔嘅🤪
上次早上來只吃早餐,未能試下他出名的新鮮牛腩,今日中午專誠去試下,和之前食過的清湯腩店作一比較。可能午膳時間尚早,大约12点幾店内人流只有一枱,坐下看過餐牌,叫咗個清湯腩飯$59加$9轉牛爽腩。一碗白飯一碗清湯腩多葱👍,先品嘗一下牛腩湯,湯底甜美充滿淡淡牛味,碗底墊著煲淋了蘿蔔,好味😋,蓋著碗面是牛爽腩,份量足可以送上一碗白飯有餘,都有七至八舊,件件入味,但是火候可能過了多少,有些柴柴地,吃起來有些渣,白色的牛筋膜卻有些韌。整体是不錯的,新鮮入味,但還有進步空間

整体是不錯的,新鮮入味,但還有進步空間
2022-05-03
$78 (Lunch)
在疫情期間,有一天,我去了澳門.. . . . . . 咖喱王新鮮腩。雖然這間店在佐敦不太顯眼的位置,但是原來很出名。出名到,我把食物相片放上社交媒體,很多網民食過,也說好味。先叫了招牌牛腩河,試真點清湯,牛腩好腍、不黏牙,牛腩要煮得好食並不容易。我在其他店通常會叫崩沙腩,因為半肥瘦牛腩,瘦牛腩會有點硬,肥的會很肥。不過這裡的崩沙腩完全不同,瘦牛腩好腍,已經好好味。崩沙腩是牛的橫膈膜,筋膜連著少許肉。河粉大好味,我加了底加$7。再來鮮茄招牌牛腩泡飯,$63,牛腩同上好味,鮮茄真的有蕃茄,泡飯份量足夠。食牛腩,除了配河粉、泡飯外,還可以配印度咖哩薄餅 $35。原來牛腩河,不一定要加腩汁,清湯已經夠好味。不一定要叫崩沙腩,瘦牛腩好腍,已經好好味。網民介紹,除了清湯腩真係不得了,還有茶餐沙爹牛肉麵、川醬乾炒牛河、炒飯。酒糟肉餅都好味。下次再食。總評味道:牛腩好腍,清湯已夠好;環境:佐敦特色小店;服務:服務好,上菜快;衛生:可以;價錢:性價比高。
招牌牛腩河

崩沙腩河

食牛腩,除了配河粉、泡飯外,還可以配印度咖哩薄餅 $35。

總評
味道:牛腩好腍,清湯已夠好;
環境:佐敦特色小店;
服務:服務好,上菜快;
衛生:可以;
價錢:性價比高。
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
招牌牛腩河
崩沙腩河
上次路過食過一次之後就念念不忘,成日心思思想再食,佢個咖哩底好濃厚好味,唔會死辣,食完都唔會口乾,同其他店真係好大分別。今次試咖哩牛舌,真係成碗牛舌超足料,煮得好淋夠入味,不過其實我都好鍾意食薯仔架,無諗過個菜名無薯仔就真係一粒薯仔都無,如果食肉獸一定好開心,因為堅係啖啖肉,成碗滿晒牛舌一d都無呃稱。公眾假期加8蚊有野飲好超值,冷熱飲品同價,雖然飲品味道只係一般,無食物咁出色,不過8蚊咋仲想點。服務好ok親切,上菜好快,只收現金,一定會再幫襯。
服務好ok親切,上菜好快,只收現金,一定會再幫襯。
2022-04-05
$72 (Lunch)
  • 咖哩牛舌
👦🏻 一直尋找出色既乾炒牛河尋尋覓覓最後搵到呢間位於佐敦既餐廳星期日放假就去試試佢🍝必食獲獎川醬干炒牛河 $𝟺𝟿(下午茶)落單店員會問你想要 大/中/小/ 𝚋𝚋辣最後叫左小辣 因為 👧🏽 平時食開譚仔十小即叫即炒 熱辣辣上枱色夠 香味有 配料充足餐廳選擇幼河粉 無炒到溶溶爛爛咁上碟對於茶餐廳長大既 👧🏽 感覺上差咁啲鑊氣河粉愈食愈辣 開始蓋過原先味道食開譚仔小辣既 👦🏻 表示無難度不過整體上都有 𝟾𝟶 分樓上🍛 澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯 $𝟼𝟻另一個招牌菜 賣相不錯咖喱汁唔係好澀 但食得出落重咖喱粉對比牛河 唔算好辣牛腩燜到好腍又入哂味 😋 唔奀唔黐牙薯仔🥔口感唔算腍 有啲美中不足整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛💚價錢 ❤️🧡💛環境 ❤️🧡💛💚
👦🏻 一直尋找出色既乾炒牛河
尋尋覓覓最後搵到呢間位於佐敦既餐廳
星期日放假就去試試佢

🍝必食獲獎川醬干炒牛河 $𝟺𝟿(下午茶)
落單店員會問你想要 大/中/小/ 𝚋𝚋辣

價錢 ❤️🧡💛
環境 ❤️🧡💛💚
2022-03-27
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2022-02-21 377 views
之前去咗佐敦行街,行吓行吓去咗呢一間澳門咖喱王新鮮腩!叫咗呢個川醬乾炒牛河!呢一份乾炒牛河真係非常滋味,牛肉亦都好好食,好林!最重點嘅係呢度嘅乾炒牛河一啲都唔會好油,但係非常香非常惹味!