2016-05-28 184 views
今日去咗油麻地食泡飯。個味道真係好鮮甜,好新鮮呀。叫咗個上等龍蝦泡飯。一上菜,就見到大大個龍蝦頭浸係個新鮮湯底度,睇咗都開胃。原來龍蝦泡飯仲有好多海鮮係入邊架,有扇貝,魷魚,蜆,仲有好多新鮮海鮮。真係超級正,個湯底一入口,個海鮮既鮮味即刻出曬嚟,媽呀,超級幸福!即刻將飯倒入海鮮湯度,d飯好快就同海鮮湯混埋一齊!好正呀!呢碗真係男人既浪漫!加咗個魚皮,同埋杯嘢飲,只需要加多$6咋。估唔到呢度嘅嘢食咁抵啊!自己一個男人,好快就將成個泡飯K.O.晒!一個落雨嘅夜晚,食一碗熱辣辣既泡飯,下次一定要再食過!
今日去咗油麻地食泡飯。
個味道真係好鮮甜,好新鮮呀
。叫咗個上等龍蝦泡飯。

一個落雨嘅夜晚,食一碗熱辣辣既泡飯,下次一定要再食過!
  • 龍蝦泡飯
細細個吃飯時,媽媽總會阻止說不可以湯撈飯~說是大人才可以!!現在長大成人了,湯泡飯雖然不會在家裡吃到~但偶而外出見到有還是會心思思想吃沒想到在我之前上學地方的對面開了一家專門店 Σ( ・д・。)2話不說就相約同是喜歡吃湯泡飯的朋友另外這裡除了主打龍蝦湯外,還有其他的湯可以選擇~像豬骨湯( *・ω・)ノ 當然也有其他的中式湯喔,配料也是有很多~而且竟然有內臟我點的是 魚片豬潤龍蝦湯泡飯 ($48)+$7 可加配響鈴而且會有多一杯飲品,感覺像升級成為套餐那樣子吧本來以為飯一早已經倒進湯內,但沒想到是分開上 (´∀`*)襯湯還熱的時間先吃響鈴~如果想保留爽脆感記得不要浸太久但個人覺得浸耐一點讓響鈴沾滿湯的吃法更開心豬潤切得也算厚身,因為烹調的時間剛剛好~所以口感呈半融化狀態魚片鮮美~不過細骨真的有點多 (つД')既然是湯飯的話,飯果然是要一粒粒的乾身比較好只要細味一下會嚐到龍蝦的鮮甜味~跟西式湯不同,這種飲法比較清而且即使將整碗湯飲光也不會覺得口喝 (´ー`)但可能因為我那碗有豬潤的關係~會有不少薑絲!另外還有生菜朋友點的則是 自選生滾湯(龍蝦湯底)泡飯 ($48)可選兩個餸 + 一款時菜~
2話不說就相約同是喜歡吃湯泡飯的朋友
另外這裡除了主打龍蝦湯外,還有其他的湯可以選擇~像豬骨湯
我點的是 魚片豬潤龍蝦湯泡飯 ($48)
本來以為飯一早已經倒進湯內,但沒想到是分開上 (´∀`*)
魚片豬潤龍蝦湯泡飯
襯湯還熱的時間先吃響鈴~如果想保留爽脆感記得不要浸太久
但個人覺得浸耐一點讓響鈴沾滿湯的吃法更開心
魚片鮮美~不過細骨真的有點多 (つД')
既然是湯飯的話,飯果然是要一粒粒的乾身比較好
而且即使將整碗湯飲光也不會覺得口喝 (´ー`)
但可能因為我那碗有豬潤的關係~會有不少薑絲!另外還有生菜
朋友點的則是 自選生滾湯(龍蝦湯底)泡飯 ($48)
可選兩個餸 + 一款時菜~朋友選了鮮牛肉、豬腰、勝瓜
本來朋友說想要豬心的,但說賣光了 Q-Q 看來內臟類的應該賣得頗快
朋友那碗還找到龍蝦腳呢 ( ̄▽ ̄)/可見這湯並沒有欺場啊
自選生滾湯(龍蝦湯底)泡飯
我那杯飲品選了凍奶茶 (+$3) 若果是選熱飲則不需要再加錢
茶味很濃,但口感超香滑~即使冰溶了也沒有變淡
Other Info. : 價錢以近旺角來說~是很不錯的選擇,而且並不是只有位於彌敦道的大街才有好吃的喇
2016-05-20
$53 (Dinner)
魚片豬潤龍蝦湯泡飯
2016-05-24 146 views
前陣子一人走到油麻地鬧市就是剛巧一人順路來醫肚加試試好多在附近上班的朋友都推介的泡飯果真抵食非常,且湯是用龍蝦'坳'出來鮮雞鮑片雜菌龍蝦湯泡飯HKD58加凍檸茶HKD3共HKD61份量不少龍蝦湯好濃郁香氣豐溢入口鮮甜 好好飲再加入嫩滑鮮雞湯底鮮甜更加鮮更加甜仲有雜菌木耳,口感十足再加入白飯泡上用料十足湯飯,味道一流有野食有野飲都不過數十元扺食夾大件而凍檸茶亦不會求求其其,茶夠濃,不錯呢!

前陣子一人走到油麻地鬧市

就是剛巧一人

順路來醫肚加試試好多在附近上班的朋友都推介的泡飯

果真抵食非常,且湯是用龍蝦'坳'出來

鮮雞鮑片雜菌龍蝦湯泡飯HKD58加凍檸茶HKD3

共HKD61

份量不少
龍蝦湯好濃郁

香氣豐溢

入口鮮甜

好好飲
再加入嫩滑鮮雞湯底鮮甜更加鮮更加甜

仲有雜菌木耳,口感十足
再加入白飯泡上用料十足湯飯,味道一流
有野食有野飲都不過數十元

扺食夾大件

而凍檸茶亦不會求求其其,茶夠濃,不錯呢!
$61 (Dinner)
2016-05-23 575 views
是日男友要到油麻地上興趣班,於是便預先去openrice睇下附近一帶有咩好野食。竟然比我搵倒呢間0差評既餐廳,一於去馬!間餐廳好近地鐵站,行5分鐘就到,位置好方便(附近仲有間村爺爺係食車仔麵既)。一去到,唔駛等,即該有位。有位疑似係太子爺既後生仔serve我地,笑容滿面仲好有禮貌。好快就落左order,叫左呢度既招牌既極上海鮮龍蝦湯泡飯($68),同一個魚腩鮮雞雜菌泡飯($48),加一個炸魚皮($6)同2杯野飲,一杯係男友嗌既凍檸茶(走糖) ,另一杯係我嗌既朱古力。疑似太子爺仲好好咁提醒我地魚腩鮮雞雜菌泡飯係豬骨湯底唔係龍蝦湯底。咁仲好呀,可以一次過試2種唔同既湯底~~另外佢仲搞笑地問我杯朱古力駛唔駛走糖……碗炸魚皮即速上枱,雖然係一小碗只有幾塊,但都幾大塊,份量都夠兩個人食。魚皮炸到脆卜卜又充滿咸香,好快比我地清哂。冇耐我地嗌既飲品都到左,一飲落肚,發現原來我嗌既朱古力變左阿華田,雖然係差唔多既野,但其實佢地係唔同架……杯華田有d稀稀地,唔係特別好飲。冇幾耐個極上海鮮龍蝦湯泡飯都黎埋,咁大隻龍蝦頭緊係要相機食先啦。由於見過有其他食評話個龍蝦頭好多膏,所以一影完即急不及待夾起佢,點知…

冇幾耐個極上海鮮龍蝦湯泡飯都黎埋,咁大隻龍蝦頭緊係要相機食先啦。由於見過有其他食評話個龍蝦頭好多膏,所以一影完即急不及待夾起佢,點知……個龍蝦頭入面空蕩蕩冇任何膏,只有d霉霉爛爛既灰黑色物體,感覺好似滾左好耐……一諗到個龍蝦頭可能係好似萬年油/波蘿炒飯個波蘿咁不斷Recycle,我已經冇勇氣再將佢放返入碗泡飯入面……而係張佢打入冷宮(放係原本裝魚皮個碗)。
極上海鮮龍蝦湯泡飯
講返個泡飯,份量幾大亦好足料,撇除個龍蝦頭唔講,有扇貝一隻、青口兩隻、墨魚仔數隻,蜆多隻,全部味道都幾好又彈牙,唔會話煮到好老好un。另外有d生菜,但d生菜有苦味…所以d菜大部分都係交由男友處理。

至於湯底,味道好清好鮮甜,絕對唔係西餐個種味道怪怪既濃味龍蝦湯,亦唔似係味精湯,我相信佢真係用真材實料(海鮮)淆出黎既靚湯,可以放心用黎撈飯。

之後魚腩鮮雞雜菌泡飯都黎左(忘記左影相),魚腩係用黎打邊爐個種冇骨既薄切魚腩,肉質幾滑,但冇咩味,所以可以點d鼓油來食 (男友話呢間餐廳d鼓油特別好味……我自己就覺得冇咩特別……) 雞就普普通通,而菇有幾種,有d冬菇,有d唔知叫咩菇(好似放大版金菇咁既……) d菇菇吸收左d湯既精華,好好味!

呢個豬骨湯底一樣唔似係味精湯,幾清甜。男友話相比起個龍蝦湯底,佢更鍾意呢個豬骨湯底。豬骨湯底味道係幾好既,但我覺得龍蝦湯底冇咁common,所以黎呢度我仍然推薦嗌龍蝦湯底既泡飯。
2016-05-13
$60 (Dinner)
2016-05-18 118 views
路過油麻地不知吃什麼好,查到附近有村爺爺,不用等位,所以進來試試看。餐廳貼了很多老闆跟明星的合照。店員推介豬雜撈麵,用了和牛油製成。看似吸引而且喜歡吃撈麵,點了來試試。撈麵很快便上枱,很大碗。有豬潤,豬腸,豬肚,撈麵是油麵。醬汁有少少辣,像沙嗲醬,很惹味。油麵雞蛋味濃,煙韌彈牙,有淡淡的和牛油香。份量多,味道不錯,價錢親民。
餐廳貼了很多老闆跟明星的合照。

店員推介豬雜撈麵,用了和牛油製成。
看似吸引而且喜歡吃撈麵,點了來試試。
撈麵很快便上枱,很大碗。
有豬潤,豬腸,豬肚,撈麵是油麵。
醬汁有少少辣,像沙嗲醬,很惹味。
油麵雞蛋味濃,煙韌彈牙,有淡淡的和牛油香。
份量多,味道不錯,價錢親民。
Type of Meal
Dinner
2016-05-17 131 views
極上海鮮龍蝦泡飯.龍蝦是近期的大熱 但價錢通常都是走貴價路線 這間茶餐廳格局的村爺爺就有性價比頗高的龍蝦湯泡飯🦂 內有不同的海鮮配料 龍蝦頭內有大量膏😈 帶子魷魚墨魚仔蜆青口就正正常常 飯是另上的 每次可以放少許飯 飯泡耐了都不會變軟變糊呢 若果不喜歡泡飯 可選麵類😉 龍蝦湯非常鮮味 整碗喝畢也完全不口渴 如果你和我一樣是湯怪 就快來試試😋 人均消費大約五十至六十元 推薦👍🏼

極上海鮮龍蝦泡飯.
上星期,同朋友去朗豪坊睇<<美國隊長3>>,睇晚上九點,所以就早d去附近睇下有咩好食,朋友就話試過一間食龍蝦湯飯幾好食,又唔算好貴,所以大家就去試下。由朗豪坊大約行十分鐘,就去到間餐廳-「村爺爺」。一入門口,就見到佢標榜自己係「龍蝦湯、泡飯、燉湯專家」,再睇睇餐牌,佢主要賣既都係湯泡飯,咖哩飯,鹵水撈麵,煲仔燉湯。因為第一次黎,唔係好識叫,之後有一個四眼哥哥走過黎介紹有咩出名,有咩好食。佢好好介紹完之後,我地就點左以下野食:(最後見到佢個樣,同餐廳個logo極似,原來佢就係餐廳老闆-村爺,好年青…)極上海鮮龍蝦湯泡飯老闆仔推介「鎮店之寶」,亦都係全間餐廳最貴既一種泡飯,但老闆介紹係用新鮮龍蝦煮出黎既龍蝦湯,而且有好多海鮮料,所以就試一下。唔洗好耐,食物就送上,我當堂「嘩~」左一聲,因為我見到成個龍蝦頭浸左在湯上,旁邊仲有不少海鮮,慢慢撩黎睇下,發展除左龍蝦頭,仲有扇貝、青口、鮑魚片、八爪魚仔、蜆等等,十分足料。成碗龍蝦湯都係橙橙地色,而飯同湯係分開上,岩哂我同朋友不同既要求。急不及待放入口試下先,湯真係不錯,龍蝦味好重好濃,而且充斥住龍蝦的清甜味,連一口

極上海鮮龍蝦湯泡飯

老闆仔推介「鎮店之寶」,亦都係全間餐廳最貴既一種泡飯,但老闆介紹係用新鮮龍蝦煮出黎既龍蝦湯,而且有好多海鮮料,所以就試一下。唔洗好耐,食物就送上,我當堂「嘩~」左一聲,因為我見到成個龍蝦頭浸左在湯上,旁邊仲有不少海鮮,慢慢撩黎睇下,發展除左龍蝦頭,仲有扇貝、青口、鮑魚片、八爪魚仔、蜆等等,十分足料。成碗龍蝦湯都係橙橙地色,而飯同湯係分開上,岩哂我同朋友不同既要求。急不及待放入口試下先,湯真係不錯,龍蝦味好重好濃,而且充斥住龍蝦的清甜味,連一口飯黎食,真係不錯。其他海鮮都大大隻,味道鮮甜。但可惜,整碗湯飯入面,我搵不到一粒龍蝦肉,只見一個好似裝飾既龍蝦頭,我試試從龍蝦頭上撩d龍蝦膏黎試下,但發現味道一舨,偏苦,相信龍蝦頭係最後放上作裝飾之用。日式咖哩牛筋牛腩飯

第二樣點既就係咖哩飯,老闆有提點我地,如果完全唔食辣,唔建推薦叫,好在我同朋友都食少少辣。而另外,老闆介紹話,d牛筋牛腩用日本和牛油煮過,所以會好有牛味,雖然唔係聽得好名,但佢話好食就得啦!咖哩飯黎到,賣相是一般,顏色味道都有d似日式咖哩,入口一試,果然,老闆無介紹錯,咖哩味十分特別,先先是辣,之後就有甜味,辣味點到即止,辣的感覺只有一下,並不會留在味蕾上太耐,之後既甜味令到好想再食多啖。牛筋牛腩很重牛味,牛筋十分好食,很軟。但牛腩我覺得不夠林,未至於咬唔開,但如果再軟一點,整體口感會更好。魚頭咸蛋芥菜湯

見到佢寫明係燉湯專家,我從細就鐘意飲湯,加上出黎返工,好耐無飲屋企人煲既湯,所以有機會就會點黎飲。今次點既係魚頭咸蛋芥菜湯,魚湯永遠都係我既最愛,今次都無令我失望,一見到煲湯就成個魚頭,都知道味道唔會太差。湯既味道十分鮮甜甘甜,唔會太有味精味,亦見唔到有層油在面咁。但可能有咸蛋關係,飲多左,會覺得有d咸,但如果加埋d芥菜一齊,味道就岩岩好。整煲湯係二人份量,兩個人飲用岩岩好。食到口乾,竟然見到佢可能賣啤酒,一問之下,竟然係賣哈爾濱啤酒,而且同某間人氣大牌檔餐廳一樣,係用冰碗上。我都忍唔住叫左一枝黎飲。總括,兩個人食左兩個主食,再加一個湯,再加飲品。極上海鮮龍蝦湯泡飯是$68;日式咖哩牛筋牛腩飯是$42;

而魚頭咸蛋芥菜湯是$48。絕對經濟,一d都唔貴,而且在旺角區黎講,位置十分方便,味道好,應會係我openrice收藏餐廳上的一員。

2016-05-16 133 views
這陣子吃得有點放肆,和朋友決定要吃得清淡健康一點。知道油麻地有一間村爺爺是吃泡飯的,便順路來試試。看到牆上貼滿了明星和老闆的合照,就知道有信心保證啦!menu上主打泡飯,湯,問過老闆後,推介我們吃及第撈油麵,原來是用和牛油去做,特別香,入口特別滑,配上手打油麵和自製沙嗲醬,入口香香辣辣,豬雜不腥,仍然彈牙。魚腩豬潤勝瓜湯,選了配飯,湯很清新,感覺很滋潤,魚肉很大塊,沒有味精味道,吃完不會口乾。極上龍蝦海鮮米線,一聽名就覺得吸引,湯底是龍蝦湯,海鮮有蜆,青口,八爪魚。湯底龍蝦鮮味濃,與朋友讚不絕口,連喝了幾口。覺得村爺爺的湯都是用心做的,而且眼看似份量不多,但與朋友一行3人都吃不完,還在說以後如果急要吃完晚飯有事做,可以再來這裏,不用再吃快餐或者油膩的茶餐廳了。
這陣子吃得有點放肆,和朋友決定要吃得清淡健康一點。
知道油麻地有一間村爺爺是吃泡飯的,便順路來試試。

看到牆上貼滿了明星和老闆的合照,就知道有信心保證啦!
湯底龍蝦鮮味濃,與朋友讚不絕口,連喝了幾口。

$60 (Dinner)
  • 極上龍蝦海鮮米線
2016-05-16 811 views
在一個平日的晚上,走到油麻來,閒逛後就尋找食店,來到村爺爺,就停下腳走,就走了入去。打開餐牌,有著泡飯,湯品,甘味咖哩等主食,亦有和食。從中對於泡飯頗有興趣,於是就從中點選一個來食。極上海鮮龍蝦湯泡飯是今晚的主食,食材包括了龍蝦頭,蜆,墨魚,魷魚,帶子等。還未把飯倒在湯裡,先呷一下湯頭。湯頭富有清甜而有龍蝦湯的味道,龍蝦湯雖為沒有西式般的濃厚,但亦濃郁。當中的清甜味道,則來自海鮮的鮮味,加上與豬骨一起熬製,味道層次豐富。當與米飯一起吃時,味道不錯。當中海鮮是頗為鮮味的。用上龍蝦湯泡飯,味覺換然一新,是一個新的嚐試。
用上龍蝦湯泡飯,味覺換然一新,是一個新的嚐試。
2016-04-27
2016-05-15 606 views
油麻地出名多小店,今天上完興趣班步行去地鐵站之制,突然傳來一陣海鮮的香氣。回看四周原來是村爺爺發出的,走近翻開餐牌看。「馳名龍蝦湯泡飯」,極度飢餓的我看到當然立即入去擦返餐。店內貼滿老闆與藝人的照片,相信不少名人曾經光顧。有別於其他小店,村爺爺除了奶茶汽水可供選擇外,還有啤酒🍺店員推介煲仔湯也不錯。留返下次試除了泡飯還有撈麵等食物。總有一款岩自己極上海鮮龍蝦泡飯 $68一上枱蝦頭非常搶鏡,立即相機食先📸📸📸泡飯香氣撲鼻,傳來很濃郁的龍蝦香味。呷入口完全感覺到什麼是真材實料,沒花沒假真真正正是以原隻龍蝦淆制。龍蝦湯底鮮甜美味,配上新鮮的八爪魚,青口,蜆肉等,鮮嫩可口,實在令人回味無窮!想不到在租金高昂的香港還有60多元的龍蝦泡飯,而且又便宜又好吃,簡直物超所值,下次一定會再幫襯
回看四周原來是村爺爺發出的,走近翻開餐牌看。
「馳名龍蝦湯泡飯」,極度飢餓的我看到當然立即入去擦返餐。
店內貼滿老闆與藝人的照片,相信不少名人曾經光顧。
有別於其他小店,村爺爺除了奶茶汽水可供選擇外,還有啤酒🍺
店員推介煲仔湯也不錯。留返下次試
除了泡飯還有撈麵等食物。總有一款岩自己
極上海鮮龍蝦泡飯 $68
一上枱蝦頭非常搶鏡,立即相機食先📸📸📸
泡飯香氣撲鼻,傳來很濃郁的龍蝦香味。

2016-05-15
$70 (Dinner)
2016-05-14 195 views
去旺角朗豪坊睇戲,周圍行下睇下有咩食,呢間油麻地地鐵站一出去行一陣就見到呢間,門口有部電視不停播老闆介紹D食物,見熱熱地食湯泡飯都幾好阿!見最貴果個都係68呢個極上龍蝦泡飯就豪一豪,冇諗過真係有甘隻龍蝦頭,同甘多海鮮,有青口,扇貝,八爪魚仔,蜆肉,同菜,68有甘多料真係好抵!而且個樣好吸引,啖湯鮮味得好緊要,我鐘意佢D蜆仔肉,D料好似食極都食唔完甘!我仲用6蚊加魚皮,6蚊加埋響玲,浸落D湯到索晒D味,正!下次試埋豬骨湯底龍蝦頭入面仲有D龍蝦膏,不過D膏有小小苦味,D生菜都索晒D湯味,所以都好甜!朋友叫左咖哩牛腩牛根飯,初時一睇D汁好似好小甘,仲驚唔夠,朋友以為係日本甜咖哩,食第一啖就知唔係,一入口甜中帶辣,而且辣到剛剛好,牛腩同牛根都好淋鹹蛋芥菜魚頭湯,呢個略為咸左D,但又係材料好足,好大個魚頭,D魚味好新鮮,魚肉係白色的,好多芥菜好淋,呢個湯仲用個鍋煲住總括呢間舖頭好食份量又夠,幾十蚊有甘既質數,唔怪知得,好多熟客入黎坐低,就係照舊啦!
極上龍蝦泡飯
咖哩牛腩牛根飯
咸蛋芥菜魚頭湯

極上龍蝦泡飯
咖哩牛腩牛根飯
2016-05-14 222 views
龍蝦湯底味道不錯,龍蝦頭夠大,賣相吸引;蜆份量算合理,新鮮;白飯上少量的黑芝麻,少少心思令整盤菜賣相更吸引;湯底開胃,撈飯超易入口。建議如加入更多海鮮類肉食如鮮蝦,帶子,會感覺更抵食。推介極上龍蝦海鮮湯飯。正評
正評
極上海鮮龍蝦湯飯
2016-05-13
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
極上海鮮龍蝦湯飯
2016-05-07 104 views
好正既泡飯 , 茶餐廳格局 主推燉湯既泡飯 . 龍蝦湯係招牌極上海鮮 龍蝦湯泡飯 68 蚊湯同飯分開上 飯大大碗 有d黑芝麻吊味 而 龍蝦湯 落足料 有幾塊魷魚, 好多粒蜆肉 一隻大扇貝, 兩舊八爪魚 , 望落已食指大動。 而且龍蝦湯 香味四溢, 飲落去充滿住龍蝦既蝦肉同蝦膏味 但又帶點鮮甜 , 將飯倒入湯一齊食用 再連埋蝦頭既膏一齊撈飯,就好似法式龍蝦湯變成中湯 同飯一齊食甘,當然冇法式甘多cream 同奶油 ,但 感覺創新, 而值得一讚係 全部海鮮新鮮不在話下, 而且煮到剛熟 又唔會俾龍蝦湯醃蓋鮮味, 令我可以食到哂全部食物既味道, 甘既價錢 好抵食另外點左個既豬骨湯飯 但我只點淨餸 既豬肉丸 鯪魚球同鮮牛肉 32 蚊豬骨湯當然冇龍蝦湯甘鮮 但亦飲得出係落足料既燉湯 豬骨味濃 配以煙韌既鮮牛肉 , 手打既鯪魚球 同豬肉丸 , 就好似用緊豬骨湯打緊邊爐甘, 鯪魚丸新鮮固然出色 但估唔到豬肉丸好有驚喜, 豬肉手打 軟林林 好似山竹牛肉但係豬肉板甘, 勁正。 如果可以外賣 我會買番屋企打邊爐!P.s. 大家不要忘掉枱上既醬料, 辣油, 豉油 同 醋, 食得出全部經過秘心調味 . 要黎撈落
極上海鮮 龍蝦湯泡飯 68 蚊
P.s. 大家不要忘掉枱上既醬料, 辣油, 豉油 同 醋, 食得出全部經過秘心調味 . 要黎撈落泡飯同餸菜度令到泡飯既鮮味更突出!
2016-05-03
$50 (Tea)
68蚊龍蝦湯飯我真係食過@村爺爺油麻地砵蘭街72號地下油尖旺吃東西真是超高性價比, 村爺爺主力賣湯飯,務求食到飽飽的平實作風, 一間普通的菜餐廳,也要花心思集中火力賣拿手的東西才有打響名堂。極上海鮮龍蝦湯泡飯 $68 已是最奢的了,大大的龍蝦殼沉在湯飯中, 橙紅的顏色好搶,龍蝦頭入面有D膏的, 淋上湯撈好加入米粒一起吃下,鹹味以外會多了份甘味哦。飯粒軟硬適中, 連同湯一起吸下,有米飯的咬口外並同時喝到湯的鮮甜哦。更有好多海鮮好似帶子,大大隻又多肉沒有欺場,湯中加了薑絲去腥, 好多蜆食真的鹹鮮無比。加多6元更有炸魚皮同飲品, 魚皮好脆無油壓味,沉入湯中更傳出噠噠聲。74元可以吃到龍蝦海鮮, 告訴你我真係食過,拿出一百元已經可以窮風流吃龍蝦了,支持店家日後推加小食, 幾個人來可以額外點上小食過口癮嘛!
68蚊龍蝦湯飯我真係食過@村爺爺
油麻地砵蘭街72號地下
油尖旺吃東西真是超高性價比, 村爺爺主力賣湯飯,
務求食到飽飽的平實作風, 一間普通的菜餐廳,
也要花心思集中火力賣拿手的東西才有打響名堂。
極上海鮮龍蝦湯泡飯 $68 已是最奢的了,
大大的龍蝦殼沉在湯飯中, 橙紅的顏色好搶,
龍蝦頭入面有D膏的, 淋上湯撈好加入米粒一起吃下,
鹹味以外會多了份甘味哦。
飯粒軟硬適中, 連同湯一起吸下,
有米飯的咬口外並同時喝到湯的鮮甜哦。
更有好多海鮮好似帶子,大大隻又多肉沒有欺場,
湯中加了薑絲去腥, 好多蜆食真的鹹鮮無比。
加多6元更有炸魚皮同飲品, 魚皮好脆無油壓味,
沉入湯中更傳出噠噠聲。
74元可以吃到龍蝦海鮮, 告訴你我真係食過,
拿出一百元已經可以窮風流吃龍蝦了,
支持店家日後推加小食, 幾個人來可以額外點上小食過口癮嘛!

$74 (Dinner)
2016-04-27 250 views
今晚放工落咗油麻地搵食,好耐無行入砵蘭街,原來而家開咗好多餐廳!見到轉角位有間車仔麵叫村爺爺,行多幾步又見到村爺爺,再望真D,原來大間嘅係有泡飯食打架!好啦~咁今晚就喺度開餐啦!入到去感覺似茶餐廳,坐得舒服,而且餐牌上嘅菜式好多!有生滾湯泡飯、和牛油鹵水、日式咖哩等等,好多選擇,選擇困難又出現喇!最後揀咗古法煲仔湯嘅<豬膶魚腩>,再加$10多個飯、油菜同埋飲品! 加埋$58!本身湯頭清甜,再加埋豬膶同魚腩去滾,個湯鮮味十足,仲有腐竹吸收曬個湯,呢個組合確係幾唔錯!好味!下次要試下佢哋嘅<和牛油鹵水>先得呀!
入到去感覺似茶餐廳,坐得舒服,而且餐牌上嘅菜式好多!
下次要試下佢哋嘅<和牛油鹵水>先得呀!
$58 (Dinner)