2021-04-26 2174 views
呢間自家整手工水餃麵🥟 d餃子真係好足料!又大隻又juicy又真材實料😍😍呢一間全部水餃都有得選擇湯餃🍲🥟定係煎餃🍳🥟後生仔鐘意香口d🤤兩個人都係揀左煎.煎餃水餃套餐$40(8隻) 雙拼就加$2.韭菜豬肉餃🐷 (推薦指數:😋😋😋😋😋).洋蔥豬肉餃🧅🐷🥟(推薦指數:😋😋😋😋😋).香菇粟米雞肉餃🌽🍄🐔🥟(推薦指數:😋😋😋😋😋)冬菇香味加粟米甜味,配埋淡口d雞肉,成件事好清新。👍🏼.芫荽豬肉餃(推薦指數:😋😋😋😋😋)⭐️⭐️⭐️⭐️✨小編最推薦芫茜餃,如果你都係一個”茜”人,呢隻餃你一定會愛上,好多芫茜😍😍😍加埋香煎的豬肉味,十個讚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼.鹵水雞翼(推薦指數:😋😋😋😋).淨豬手 (推薦指數:😋😋😋😋😋)豬手炆得林,亦炆得入味,同時有少少咬口。👍🏼.麻辣豬肚(推薦指數:😋😋😋)🌶又麻又辣,愛食辣既朋友一定鐘意。小編我唔太食得辣,比佢辣親左😂.全個深水埗出名自家製芝士蛋糕🍰(推薦指數:😋😋😋😋😋)全個深水埗都知呢間芝士蛋糕好食,有好多唔同味,放工一早去買返屋企做飯後甜品,今日食飯時間未到七點,有幾隻味已經賣晒。我哋叫咗抹茶味、同埋冧酒,真係非常出色,果然名不虛傳。

後生仔鐘意香口d🤤兩個人都係揀左煎
煎餃水餃套餐$40(8隻) 雙拼就加$2

韭菜豬肉餃🐷 (推薦指數:😋😋😋😋😋)

洋蔥豬肉餃🧅🐷🥟(推薦指數:😋😋😋😋😋)

香菇粟米雞肉餃🌽🍄🐔🥟(推薦指數:😋😋😋😋😋)
冬菇香味加粟米甜味,配埋淡口d雞肉,成件事好清新。👍🏼

芫荽豬肉餃(推薦指數:😋😋😋😋😋)⭐️⭐️⭐️⭐️✨

鹵水雞翼(推薦指數:😋😋😋😋)

淨豬手 (推薦指數:😋😋😋😋😋)
豬手炆得林,亦炆得入味,同時有少少咬口。👍🏼

麻辣豬肚(推薦指數:😋😋😋)🌶

全個深水埗出名自家製芝士蛋糕🍰
(推薦指數:😋😋😋😋😋)
  • 芫茜豬肉餃
2021-04-23 1871 views
嚟基隆街買布就買得多上網見到好多人都介紹呢間小店決定都去試一試😛🌟洋蔥豬肉餃+雲耳椰菜豬肉餃套餐($57)餃子皮薄爆餡仲好juicy🥟好欣賞佢肉同菜嘅比例非常好 唔會太多肉好膩洋蔥豬肉餃係驚艷嘅真係估唔到爽甜嘅紫洋蔥包落餃子都咁夾雲耳椰菜都係比較爽口所以餃子咬落去好有口感 蔬菜嘅鮮甜味都好出🌟是日飯糰(跟餐)揀左套餐B跟是日飯糰🍙嗰日係健康嘅牛蒡豬肉飯糰平日啲飯糰餡喺晒中間好驚食到尾剩返白飯但呢度嘅飯糰一定唔會令你失望😎調好味嘅牛蒡豬肉同啲飯一齊搓成飯糰粒粒米都充滿牛蒡嘅香味🌟日式炸雞($25)炸雞好有日本炸雞嘅感覺用上雞髀肉所以肉質嫩滑老闆推介我哋試埋點泰式甜辣醬嘅香港style食法😆中日fusion出黎都幾得意🌟秘制炸雞翼($25)炸雞太好賣冇晒所以俾多2隻炸雞翼我地😂炸雞翼都幾正 隻隻都夠大隻而且炸粉夠脆夠薄 食多幾隻都仲得😛🌟是日油菜($20)估唔到時菜除咗菜心生菜仲有津白津白索晒上湯真係夠晒鮮甜好食🌟日式手作芝士蛋糕($25)食之前做過功課 知道依度芝士蛋糕好出名一試果然名不虛傳💕面頭焗得夠焦香但入面嘅cream cheese仲好濕潤食落去感覺比較light所以食晒成件都唔會
嚟基隆街買布就買得多
上網見到好多人都介紹呢間小店
決定都去試一試😛
雲耳椰菜豬肉餃

🌟洋蔥豬肉餃+雲耳椰菜豬肉餃套餐($57)
餃子皮薄爆餡仲好juicy🥟
好欣賞佢肉同菜嘅比例非常好 唔會太多肉好膩
洋蔥豬肉餃係驚艷嘅
真係估唔到爽甜嘅紫洋蔥包落餃子都咁夾
雲耳椰菜都係比較爽口
所以餃子咬落去好有口感 蔬菜嘅鮮甜味都好出
🌟是日飯糰(跟餐)
揀左套餐B跟是日飯糰🍙
嗰日係健康嘅牛蒡豬肉飯糰
平日啲飯糰餡喺晒中間好驚食到尾剩返白飯
但呢度嘅飯糰一定唔會令你失望😎
調好味嘅牛蒡豬肉同啲飯一齊搓成飯糰
粒粒米都充滿牛蒡嘅香味
🌟日式炸雞($25)
炸雞好有日本炸雞嘅感覺
用上雞髀肉所以肉質嫩滑
老闆推介我哋試埋點泰式甜辣醬嘅香港style食法😆
中日fusion出黎都幾得意
🌟秘制炸雞翼($25)
炸雞太好賣冇晒所以俾多2隻炸雞翼我地😂
炸雞翼都幾正 隻隻都夠大隻
而且炸粉夠脆夠薄 食多幾隻都仲得😛
上湯浸白

🌟是日油菜($20)
估唔到時菜除咗菜心生菜仲有津白
津白索晒上湯真係夠晒鮮甜好食
日式手作芝士蛋糕

🌟日式手作芝士蛋糕($25)
食之前做過功課 知道依度芝士蛋糕好出名
一試果然名不虛傳💕
面頭焗得夠焦香
但入面嘅cream cheese仲好濕潤
食落去感覺比較light
所以食晒成件都唔會好膩
即磨咖啡

🌟即磨咖啡(跟餐+$10)
咖啡香味撲鼻 配埋芝士蛋糕一齊食好夾
上湯浸白
即磨咖啡
  • 日式炸雞
2021-04-17 96 views
生活忙碌,一有時間就要對自己好點🥰今次去食既係深水埗家後,招牌菜係每日新鮮自家做的手工水餃🥟韭菜豬肉湯餃米線(豬肉湯)賣相無得輸😍水餃皮薄望到餡料,煮完個皮都係完整🥟味道同樣出色🥰酥脆炸肉丸好食😋一口肉丸,配上薯蓉炸,表面脆入邊軟軟😋鹵水雞翼可能我食開的鹵水雞翼,雞翼浸鹵水鹵到雞皮淋哂。所以見到家後的鹵水雞翼,甘淺色,一度以為5夠味🤪#家後 #深水埗美食 #自家製水餃 #手工水餃 #皮薄餡靚 #親民小店

韭菜豬肉湯餃米線(豬肉湯)

酥脆炸肉丸
好食😋一口肉丸,配上薯蓉炸,表面脆入邊軟軟😋

鹵水雞翼

#家後 #深水埗美食 #自家製水餃 #手工水餃
#皮薄餡靚 #親民小店
2021-04-12 89 views
家後,不止食店咁簡單仲有一份家嘅感覺,間餐廳係家庭式經營,主打冇味精湯底(赤小豆粉葛豬骨湯)配白菜豬肉餃。食落去好清甜餡料好平均,皮唔算薄亦都唔算厚適中,是日例湯係去濕良物,甜品當然係老闆娘親自製造原味芝士蛋糕。

2021-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-04-10 120 views
今日係黃金買完啲淋嬸野, 肚仔有少少餓, 打算上openrice search下附近有咩美食, 無意中發現左依間零負評既餃子店, 都係抱住一個”唔信邪”既心態去挑戰一下😤✨洋蔥豬肉煎餃$40/8隻(配套餐另加錢)店鋪招牌菜就唔洗講一定要嗌, 話明”唔信邪”麻, 碟餃一黎到就已經比左個好印象😳唔知張相影唔影到, 但個碟上面係無咩油, 個人黎講係加分! 最怕食煎餃成口油, 咬完第一下就已經好surprised, 塊皮超級薄! 餡料亦十分之足料, 佢洋蔥係較生, 但咁樣食落先會有咬口, 而且一咬之後係”咇”哂汁出黎, 係幾滿足🤤我自己就鐘意沾佢依間既醋黎食, 平時我係唔會, 但心血來潮試完覺得不錯, 佢唔會好酸, 可以trytry, 諗諗下40蚊都真係抵到爛!👍🏻👍🏻✨芫茜豬肉煎餃$40/8隻 (配套餐另加錢)見到芫茜兩個字就知唔係個個人都鐘意食, 但不得不說既係佢芫茜既份量控制得不錯! 個口未至於好重芫茜味, 反而好易入口, 同豬肉配合又幾夾, 總之感覺好特別, 好好食! 😍絕對推介大家試下, 始終市面上都好少聽到有芫荽餃子! 如果係芫茜控既你必食👍🏻🤤✨日式住家飯團(套餐+$15)飯粒都

✨洋蔥豬肉煎餃$40/8隻(配套餐另加錢)

✨芫茜豬肉煎餃$40/8隻 (配套餐另加錢)

✨日式住家飯團(套餐+$15)
飯粒都煙韌有咬口, 望到隻色會下意識覺得好濃味, 但比我想像中淡, 牛蒡味唔重, 但味道係幾特別,因為未試過係其他地方食到依種味道, 未試過可以一試🤪

✨秘製炸雞翼$25/4隻
炸得岩岩好有少少JUICY得黎仲要熱辣辣上枱, 我一口氣食左兩隻先食番餃子,哈哈🤣味道超香口而且無乜炸粉, 佢既優點亦都係佢既缺點, 就係好想食多幾隻!!!可以再大隻啲😏

✨鹵水雞翼 $25/4隻
有少少失望, 色水唔夠, 望落應該唔太入味, 食左之後比想像中好, 但鹵水味唔太濃, 肉質正正常常, 個人認為可以不試, 始終有比較底下更加特顯炸雞翼更加美味🤭

✨日式手作芝士蛋糕 $25
一望件Cake就知係巴斯克芝士蛋糕😍CHEESE味好濃, 重點係個口感, 好綿, 真係好綿, 我自己唔太鐘意食好厚實既CHEESECAKE, 佢頂部同底部係較中間硬身, 又有少少焦香味, 兩重口感, 好好味! 雖然有D錯重點, 但依個係必食!!!👍🏻

價錢親民 而且食材高質用料十足👍🏻
2021-04-08
$80 (Dinner)
  • 芫茜豬肉餃
2021-04-07 71 views
我覺得呢間餃子舖個名改得非常之好,因為喺度食飯的確有家嘅感覺。舖頭細細間但係好企理,執得好乾淨。舖頭主要賣餃子,麵食,少少飯類,同埋少少蛋糕。我試晒網上食評推介嘅食物:煎洋蔥豬肉餃,飯團, 日式手作芝士蛋糕,麻辣滑雞翼,酥脆炸肉丸😂😂😂 再加多碗雙拼湯麵。首推嘅係佢嘅洋蔥豬肉餃,餃子入面嘅洋蔥好甜,令到個餃子甜左,有咬口左。洋蔥同豬肉嘅比例剛剛好,令到個餃子好好食。第二要讚嘅係佢嘅芝士蛋糕!芝士味濃, 蛋糕質地滑口creamy,令你忍唔住一口一口咁食。 最搞笑嘅係,我食飯嘅時候突然之間有班女仔衝咗入嚟聲稱佢地留咗蛋糕,跟住拎咗幾個食物盒出嚟裝走咗好多個蛋糕。睇嚟佢啲蛋糕係公認好食的! 麻辣雞翼都幾好食。 浸鹵水嘅煮法令到雞翼好滑。再加少少辣油喺面,令到隻雞翼超級野味,非常之送飯。正!食物好食之餘,定價亦都好合理!叫曬所有嘢都只係大概二百幾蚊,非常之抵食!

舖頭細細間但係好企理,執得好乾淨。

舖頭主要賣餃子,麵食,少少飯類,同埋少少蛋糕。

2021-04-01 387 views
很少在深水埗一帶吃飯,但早一陣子已經對這家小店有興趣,今日終於有機會啦。晚市要排隊等位,因為店內的座位不是很多。餐牌選擇很多,有飯、麵或湯餃子,想不到連日式甜品都有呢!⭐️家後鮮大腸羹$35用新鮮大腸製成的大腸羹,配料非常豐富,有豬紅、豆腐、黑木耳、蔥花等。新鮮大腸入口較爽脆,需要多咀嚼,但我頗喜歡新鮮大腸的口感。⭐️湯餃$36洋蔥豬肉餃隻隻大大隻,非常飽滿。內餡是洋蔥和豬肉,洋蔥香甜爽口配上豬肉意外地清新好味道。配麻辣雞翼,雞翼略辣,味道是港式的麻辣程度。⭐️煎餃$42芫荽豬肉餃配韭菜豬肉餃,煎餃子外脆內軟,肉汁都鎖在餃子內,十分美味。配日飯團,飯糰用的是日本米,真的十分高質,值得一試! ⭐️日式手作芝士蛋糕$25芝士蛋糕口感很滑,淡淡的芝士忌廉味道,香醇可口,可以媲美甜品店的芝士蛋糕! ⭐️日式手作冧酒芝士蛋糕$25加入冧酒提子的芝士蛋糕帶有淡淡的酒味,口感稍微豐富一些。⭐️凍檸賓⭐️熱檸水▫️十分抵食,餃子足料多口味選擇,小食夠多元化,想不到芝士蛋糕也很高質。

晚市要排隊等位,因為店內的座位不是很多。

餐牌選擇很多,有飯、麵或湯餃子,想不到連日式甜品都有呢!

⭐️家後鮮大腸羹$35
家後鮮大腸羹

新鮮大腸入口較爽脆,需要多咀嚼,但我頗喜歡新鮮大腸的口感。

⭐️湯餃$36
湯餃

麻辣雞翼

配麻辣雞翼,雞翼略辣,味道是港式的麻辣程度。

⭐️煎餃$42

日飯團

配日飯團,飯糰用的是日本米,真的十分高質,值得一試!

⭐️日式手作芝士蛋糕$25

⭐️日式手作冧酒芝士蛋糕$25
日式手作冧酒芝士蛋糕

加入冧酒提子的芝士蛋糕帶有淡淡的酒味,口感稍微豐富一些。

⭐️凍檸賓

⭐️熱檸水

湯餃
日飯團
2021-04-01 73 views
作為餃子控,今日嚟到嘅間小店試試先🤓🔖雲耳椰菜豬肉餃及香菇粟米雞肉餃 (雙拼)💰40湯底係粉葛老火湯,飲落去好有屋企嘅感覺🥰一啲味精都無~餃子每隻都漲卜卜,餃子皮又夠滑😌雲耳同椰菜味道鮮甜,豬肉充滿肉汁🐽至於香菇粟米雞肉餃都好好味😋清清甜甜🌽配上雞肉都好夾🐥💫推薦指數: 8.5/10🔖韮菜豬肉餃💰38韮菜味道好濃郁,同樣都係好juicy😍店員都有特別推介呢款餃子煎嘅話會更加好食🤓下次再嚟試過先🤗💫推薦指數: 8/10🔖開心果芝士蛋糕💰30好少見嘅口味😚一食落去又好香濃嘅開心果味😍有驚喜😙入口綿密軟滑😋食到最後會帶有少少焦香嘅味道,好正🥳💫推薦指數: 9/10🔖日式住家飯團(日本米使用)💰+15 (餃子加配價)由於用咗日本米嘅關係,口感相對會比較煙韌~食到有肉絲,牛篣同燒汁🙈味道唔會話好濃味,都唔錯🤗💫推薦指數: 7.5/10
作為餃子控,今日嚟到嘅間小店試試先🤓

🔖雲耳椰菜豬肉餃及香菇粟米雞肉餃 (雙拼)
💰40
💫推薦指數: 8.5/10

🔖韮菜豬肉餃
💰38
💫推薦指數: 8/10

🔖開心果芝士蛋糕
💰30
💫推薦指數: 9/10

🔖日式住家飯團(日本米使用)
💰+15 (餃子加配價)
💫推薦指數: 7.5/10

• 日式住家飯糰
  • 雲耳椰菜豬肉湯餃
2021-03-31 53 views
其實我真係好鍾意食餃子,依家越來越多專賣餃子嘅小店,今次比我搵到深水埗呢間高質餃子小店我同朋友都叫左餃子套餐,因為比散叫抵食我叫左煎餃,朋友就叫左湯餃同樣地大家都揀左配麻辣雞翼煎餃就係雲耳椰菜豬肉餃,外皮真係煎到脆卜卜,餃子皮唔厚,咬落去好多肉汁流出黎,而且餡料好足,成隻餃子脹卜卜湯餃就揀左粟米雞肉餃,湯底係足料靚湯!同樣地餃子大大粒,皮薄餡靚,有粟米嘅話令餃子多左一層甜味麻辣雞翼嘅雞翼係滷水雞翼,上面掃咗一層秘製嘅麻辣油,除咗滷水嘅香味之外多左一重麻辣既味道,令味道更加豐富最令我已想不到嘅係餃子店竟然有日式甜品,仲要係日本師傅每日新鮮製造!我就試咗原味日本芝士蛋糕,個蛋糕好滑,甜度岩岩好,個蛋糕真係好好味,唔怪之得我見到幾乎每一枱都會叫蛋糕,除咗原味之外仲有抹茶味,可惜好飽飽食唔落食蛋糕配埋杯即磨咖啡就最正!呢間絕對係會回頭既餃子店

我同朋友都叫左餃子套餐,因為比散叫抵食

我叫左煎餃,朋友就叫左湯餃
同樣地大家都揀左配麻辣雞翼

食蛋糕配埋杯即磨咖啡就最正!
呢間絕對係會回頭既餃子店

Type of Meal
Lunch
2021-03-30 60 views
位於深水埗基隆街,附近以賣布為特點。 家後招牌相當搶眼,主打手工餃子及家的味道平日都有不少街坊光顧及不少外賣訂單。麻雀雖少但五臟俱全,佈置帶有復古味道,樓底夠高,不會感到焗促個人最喜歡光顧小店,因為獲獲有驚喜餐牌有一系列既食物,餃子車仔麵多種小食及甜品花多眼亂同友人商量後決定先試下列食物洋蔥豬肉餃 & 芫茜豬肉餃 (煎)皮煎得好脆口,最重要係洋蔥經過煎後,甜度好出眾。絕對必試之作!芫茜份量亦好充足,茜人會愛上芹菜豬肉餃 & 香菇粟米雞肉餃 (湯)芹菜味好濃,口感爽脆 ;香菇粟米比例上亦剛剛好有滿足感當日選上例湯為粉葛湯,老火靚湯媽媽味道日本飯團餃子加$15可有飯團及飲品,特色為日本米,但我認為更出色既係醬汁味及肉碎菇好好食炸雞塊及麻辣雞翼(微辣)熱度十足,唔會係預炸再叮熱。有需要可要求酸甜醬雞翼帶有少麻辣,相當過引芝士冧酒提子蛋糕呢個係隱藏menu ,餐牌上只有芝士蛋糕,但小店當日會提供唔同味道。冧酒提子帶有微苦中和芝士蛋糕甜味,提子提升整體口感下次會再試試車仔麵

平日都有不少街坊光顧

個人最喜歡光顧小店,因為獲獲有驚喜
餐牌有一系列既食物,餃子車仔麵多種小食及甜品

花多眼亂
同友人商量後決定先試下列食物
洋蔥豬肉餃 & 芫茜豬肉餃 (煎)
芫茜份量亦好充足,茜人會愛上

芹菜豬肉餃 & 香菇粟米雞肉餃 (湯)
芹菜味好濃,口感爽脆 ;香菇粟米比例上亦剛剛好
有滿足感
當日選上例湯為粉葛湯,老火靚湯媽媽味道

日本飯團

炸雞塊及麻辣雞翼(微辣)
熱度十足,唔會係預炸再叮熱。有需要可要求酸甜醬
雞翼帶有少麻辣,相當過引

芝士冧酒提子蛋糕
冧酒提子帶有微苦中和芝士蛋糕甜味,提子提升整體口感

下次會再試試車仔麵
2021-03-29 71 views
一路都想食依間餐廳嘅芝士蛋糕😍😍韮菜豬肉湯餃套餐 配麻辣雞翼是日嘅湯底係蕃茄薯仔湯 湯頭有好甜好甜嘅蕃茄味 食餃有配埋辣菜甫 好惹味😍😍我好鐘意佢哋住家式嘅靚老火湯湯底 咁食完湯餃飲埋啲湯都唔會覺得口渴😋😋😋麻辣雞翼同樣出色 食落條脷會有少少痺 好過癮🤤🤤雙拼煎洋蔥豬肉餃&雲耳椰菜豬肉餃煎餃咬落好多肉汁 💪🏻💪🏻💪🏻洋蔥餃真係喺出面好少見到 可以嚟試吓依間鋪嘅特色餃子🥟🥟滷水豬大腸口感好有嚼勁 滷水嘅味道帶有咸香、味道濃郁 大腸好入味秘製炸雞翼雞翼真係炸得好香脆👍🏻👍🏻脆皮入面嘅雞肉仲好嫩滑 火喉控制得好好同埋雞翼嘅調味都啱啱好 炸得好出色 下次嚟會encore🥳原味芝士蛋糕+冧酒提子芝士蛋糕原來蛋糕係出自老闆娘嘅手 兩個蛋糕都好綿滑 芝士味好出 👏🏻👏🏻而餃子就係出自老闆嘅巧手 真係各有各所長👍🏻
一路都想食依間餐廳嘅芝士蛋糕😍😍

韮菜豬肉湯餃套餐 配麻辣雞翼

雙拼煎洋蔥豬肉餃&雲耳椰菜豬肉餃

滷水豬大腸
口感好有嚼勁 滷水嘅味道帶有咸香、味道濃郁 大腸好入味

秘製炸雞

原味芝士蛋糕+冧酒提子芝士蛋糕

而餃子就係出自老闆嘅巧手 真係各有各所長👍🏻
2021-03-17 97 views
想食好耐嘅家後,終於食到喇!!!!好開心呀🤣一放工就過咗去食,ssp mtr 行過去10分鐘內就到,都好易搵嘅!!一入到去好有格調,好有舊香港嘅味道!我地大約6點半去到,都坐滿人,而且有人叫外賣!叫咗2碗湯餃!白菜豬肉/韮菜豬肉各8隻個湯係粉葛紅豆湯去濕,偏淡嘅!餃子就很不錯,都好大隻,而且包得隻隻都均勻好得!!再叫咗8隻煎嘅試下!我個人覺得煎嘅好食啲🤣個皮唔lone但又脆卜卜,試咗粟米香菇雞同洋蔥豬肉!!我好鐘意洋蔥豬肉,佢仲好dum本用紫洋蔥!好濃,而且係味道好夠!重口味人士必叫!!!日式炸雞見好多人推就試下!一試難忘!!真係好得!!啲雞肉好juicy!!明顯係自家調味嘅,好特別,好好食!!都唔貴25蚊有4大舊!!我其實想encore🙈最後當然叫咗個日式芝士蛋糕!!好好食!佢有3個layer,我地一食就問點解可以咁滑好smooth又唔會好甜!!我地坐咗大概45分鐘,都不停有人入嚟叫外賣cheesecake 睇黎真係好出名!!!絕對唔貴!30蚊咋~~~

叫咗2碗湯餃!白菜豬肉/韮菜豬肉各8隻

再叫咗8隻煎嘅試下!

日式炸雞

• 日式炸雞
2021-03-12 65 views
🌽香菇粟米雞肉煎餃🥟 (外賣) $40餃子控表示好鍾意食煎餃🤣 外賣拎到返屋企仲熱辣辣🤤 煎餃有八隻 餃子皮薄 咬落去仲好熱 煎到金黃香脆 加埋辣菜甫食好惹味😋😋 香菇同粟米都幾多 入面仲有椰菜同雲耳絲 可以平衡返煎餃嘅油膩👍🏻👍🏻 下午茶時間都有好多人 下次再試下個芝士蛋糕先😆
🌽香菇粟米雞肉煎餃🥟 (外賣) $40
2021-03-11 77 views
今日放工去咗搵爸爸食飯等爸爸期間見到呢間鋪都一直有人流出入就知道應該係好嘢呢間鋪以手工水餃出名 有好多唔同款嘅水餃揀 可以湯餃可以煎餃 亦有雲吞面嗰啲除此之外 仲有好多小食 雞翼豬大腸嗰啲 有滷水同麻辣兩款口味 最緊要係價錢唔貴 嗌多幾碟都唔肉赤😄終於我哋嗌左牛筋牛肚豬大腸面 老闆拎咗啲辣椒油俾我哋試 點少少已經好麻好正爸爸話牛筋好淋 牛肚豬大腸都好好食👍🏼 滷水雞腎 切咗薄片 軟硬適中 亦好入味 $20仲要好多 抵食芫荽豬肉煎餃 最好食係煎餃 外脆內軟 皮唔會過厚 大大隻 又多餡料又多汁 芫荽豬肉好食 後尾見到原來可以雙拼味道架 下次一定要試埋其他味👍🏼湯小雲吞12粒 嗌湯小雲吞嘅時候老闆都有話雲吞好細粒 我都預咗 因為$20咋 但都有驚喜 佢唔係黃色嘅雲吞皮 可以當係BB餃子 一啖一粒 同爸爸一路傾一路食 好快就食晒了阿華田茶記水準 爸爸飲汽水 甜品就嗌多兩件巴斯克芝士蛋糕 一路食正餐時見到一路好多人叫 幾驚賣晒🙁爸爸本來話好飽唔食 但又食咗好多啖😆 最後都嗌多一件 哈哈
今日放工去咗搵爸爸食飯

甜品就嗌多兩件巴斯克芝士蛋糕
一路食正餐時見到一路好多人叫 幾驚賣晒🙁
爸爸本來話好飽唔食 但又食咗好多啖😆 最後都嗌多一件 哈哈
2021-03-11 51 views
而家係香港越來越多餃子小店, 咩類型款式都有, 但質素亦都好參次。而呢間係深水埗既 “家後”係我今期既心水推介之一。值得一提既係, 佢地既湯餃係用粉葛赤小豆湯做湯底, 無味精之餘, 食完餃子仲可以飲埋個湯, 好有益, 好有家既感覺。湯餃 $36 /8隻 , 煎餃 $40 /8隻, 雙拼味道只需加$2。我地分別叫左湯餃同煎餃, 每款都係雙拼, 可以試多幾個唔同味道。芫荽豬肉餃 (湯餃) - 芫荽豬肉比例剛剛好, 隻隻都好飽滿, 一咬落去勁多肉汁, 芫荽味道非常清香, 係芫荽迷必叫。雲耳椰菜豬肉餃 (湯餃) - 雲耳同椰菜食得出係好新鮮而且爽脆, 加上豬肉啖啖肉汁, 唔錯。煎餃即叫即煎, 煎得餃子底部金黃香脆, 讚! 洋蔥豬肉餃 (煎餃)- 紫洋蔥既甜味配上豬肉既鮮味, 味道濃郁又爆多汁, 成個配搭好正。香菇粟米雞肉餃 (煎餃)- 粟米餃就相對較為清淡, 味道好清甜, 食落感覺無負擔,  2款都各有特式。酥脆炸肉丸 (10-12粒, $25) - 細細粒, 一口一啖剛剛好, 炸得好鬆脆, 同埋加左少少薯蓉落去, 感覺無咁肥膩。家後鮮大腸羹 ($35) - 店舖標榜豬大腸係新鮮制作, 配料豐

而呢間係深水埗既 “家後”係我今期既心水推介之一。

芫荽豬肉餃 (湯餃)

雲耳椰菜豬肉餃 (湯餃)

煎餃即叫即煎, 煎得餃子底部金黃香脆, 讚!

洋蔥豬肉餃 (煎餃)

香菇粟米雞肉餃 (煎餃)

酥脆炸肉丸 (10-12粒, $25)

家後鮮大腸羹 ($35)
- 店舖標榜豬大腸係新鮮制作, 配料豐富, 湯羹濃稠順口, 只係大腸口感比較韌, 可以一試。

家後
深水埗基隆街211號地舖