位於灣仔駱克道的中華小館主打明爐燒味,亦有多款特色小菜。店舖裝潢富中國風,牆身掛上不少名畫,是灣仔酒吧街小有嘅中式餐廳!燒味雙拼 $208 叉燒同燒腩仔雙拼!半肥瘦叉燒油光十足,而且蜜汁纏繞,濃郁多汁好味道;燒腩仔帶帶微微炭香,肉汁豐富,肥肉分明,如果外皮再脆啲就更加好了!鳳凰展翅 (酥炸小黃魚) $138上枱每人一對手套,直接揸住食!小黃魚口感又酥又脆,香酥不油腻,連骨食都冇問題!包你撈起 (豬筋撈粗麵) $188撈起撈起,撈到風生水起!豬筋大約有兩小舊,唔係好夠喉,不過值得一讚嘅係配埋個味香且麻的花椒油用嚟撈粗麵,超香超惹味!
燒味雙拼 $208
鳳凰展翅 (酥炸小黃魚) $138
包你撈起 (豬筋撈粗麵) $188
2023-02-05
2023-02-08 183 views
呢日繼續陪英國返黎嘅朋友行街之前搵左間係佢酒店附近嘅中菜✨呢間中菜環境都幾舒服,牆身掛左好多畫❣️燒味雙拼我地叫左燒腩仔拼叉燒🤩燒腩仔個皮燒到脆卜卜,肥膏部分唔算多,腩肉軟腍,正!叉燒肥瘦適中,每一嚿厚切叉燒都沾滿蜜汁😚仲帶點濃邊!鳳凰展翅小黃魚小黃魚炸到金黃色,好靚仔!成條魚包埋魚骨都炸到酥脆酥脆,可以整條食哂😋調味方面係有大量炸蒜粒,好香口好有椒鹽避風塘嘅風味!豬筋撈粗充滿着骨膠原,入口即溶嘅豬筋!粗麵微微帶點梘水味,麵質爽口彈牙每條粗麵都掛滿豉油王嘅味道😋仲有好多蔥絲可以撈埋一齊食夠哂惹味!中華小館 (灣仔)灣仔駱克道128號地下及1樓
呢日繼續陪英國返黎嘅朋友

行街之前搵左間係佢酒店附近嘅中菜✨

呢間中菜環境都幾舒服,牆身掛左好多畫❣️

我地叫左燒腩仔拼叉燒🤩
燒腩仔個皮燒到脆卜卜,肥膏部分唔算多,腩肉軟腍,正!
叉燒肥瘦適中,每一嚿厚切叉燒都沾滿蜜汁😚仲帶點濃邊!

鳳凰展翅小黃魚

小黃魚炸到金黃色,好靚仔!
成條魚包埋魚骨都炸到酥脆酥脆,可以整條食哂😋
調味方面係有大量炸蒜粒,好香口好有椒鹽避風塘嘅風味!

豬筋撈粗

充滿着骨膠原,入口即溶嘅豬筋!

粗麵微微帶點梘水味,麵質爽口彈牙
每條粗麵都掛滿豉油王嘅味道😋
仲有好多蔥絲可以撈埋一齊食夠哂惹味!

中華小館 (灣仔)
灣仔駱克道128號地下及1樓
  • 燒腩仔
  • 叉燒
  • 鳳凰展翅小黃魚
  • 豬筋撈粗
正月都係中意食中餐,多意頭菜式更有節日感覺。牛筋撈粗麵(包你撈起)撈起捞起喻意撈到風生水起將麵條連醬汁由底到面撈勻放埋些少葱花切絲添香牛筋幾軟腍入味按個人喜好落幾滴花椒油麵條食落更香滑更有椒氣新一年有魚有肉好意頭鳳凰展翅小黃魚一如其名,原條小黃魚開肚瓣開外層炸衣上得好薄乾身生動游弋姿態活現眼前魚身色澤金黄酥香仲有少少辛香炸蒜爆脆感覺一咬就感受得出魚肉嫩滑,尢其魚骨炸到接近脆化魚鰭魚尾魚頭仲幾夠咸香喎燒味雙拼叉燒燒腩仔叉燒係瘦底唔會肥淋淋皮邊帶玫瑰紅又有焦香肉質Juicy幾有層次上埋自家製蜜汁甜甜地入口好惹味腩仔皮燒到卜卜脆埋口又有油香皮下脂唔會成層厚細嚼回彈仲有脂香點少少芥末醬食更添香
正月都係中意食中餐,
多意頭菜式更有節日感覺。

牛筋撈粗麵(包你撈起)
撈起捞起喻意撈到風生水起
將麵條連醬汁由底到面撈勻
放埋些少葱花切絲添香
牛筋幾軟腍入味
按個人喜好落幾滴花椒油
麵條食落更香滑更有椒氣

新一年有魚有肉好意頭
鳳凰展翅小黃魚
一如其名,原條小黃魚開肚瓣開
外層炸衣上得好薄乾身
生動游弋姿態活現眼前

魚身色澤金黄酥香
仲有少少辛香炸蒜
爆脆感覺一咬就感受得出
魚肉嫩滑,尢其魚骨炸到接近脆化
魚鰭魚尾魚頭仲幾夠咸香喎

皮下脂唔會成層厚
細嚼回彈仲有脂香
點少少芥末醬食更添香
2023-02-06 230 views
放假去咗灣仔食午市中菜,茶樓格局,主打懷舊菜式,新派煮法製作而成,所有菜式賣相精緻,適合打卡🔥火焰叉燒燒腩仔一上枱就俾佢吸引住,因為用火焰熱爐放置叉燒燒腩仔,有保暖作用,但小心易燶啊好鐘意燒腩仔,燒肉勁脆皮,唔肥膩叉燒燒得香又腍,唔會太甜,亦都有蜜汁嘅微甜味🥢包你撈起個名改得好聽,襯返新正頭,實際上係豬筋撈粗麵,加埋少少蔥絲更香口,鮑汁撈麵好夠味,豬筋夠腍,仲配上花椒油加埋落去更加惹味🐠鳳凰展翅小黃魚餐廳招牌菜之一,用上小黃魚,醃好後炸至金黃色脆卜卜,連魚骨都可以食,加上炸蒜口感更豐富,另外要讚埋佢嘅炸羽衣甘藍,加咗少少鹽調味,個人認為生色不少🚩中華小館 (灣仔) @theorientcuisine 📍灣仔駱克道128號地下及1樓

🔥火焰叉燒燒腩仔

好鐘意燒腩仔,燒肉勁脆皮,唔肥膩
叉燒燒得香又腍,唔會太甜,亦都有蜜汁嘅微甜味

🥢包你撈起

🐠鳳凰展翅小黃魚

🚩中華小館 (灣仔) @theorientcuisine
📍灣仔駱克道128號地下及1樓
2023-02-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-02-06 232 views
平時食日式同西式野多,今次就同朋友去食下中菜🐷燒味雙拼叉燒厚切而且夠冧身,燒腩仔個芝麻皮夠香脆,而且仲係肥瘦相間🐷豬筋撈粗牛筋食得多,豬筋都係第一次食,冧滑黏口,感覺充滿骨膠原。口感似牛筋但幼身d。醬油經過特別調製,味道甜甜地好開胃,撈麵用既係粗梘水麵,比幼麵掛到更多既醬汁。而且生熟度岩岩好,唔會過淋亦都唔會過硬。食之前仲可以加d花椒油,除左提香,仲有麻麻地既感覺,幾有趣。🐟酥炸小黃魚其花魚炸得好香脆透身,連朋同魚尾、魚鰭都可以食,但魚肉仲保持到肉汁,加埋辣辣地既椒鹽,令黃魚更惹味香口👍
平時食日式同西式野多,今次就同朋友去食下中菜

🐷燒味雙拼
叉燒厚切而且夠冧身,燒腩仔個芝麻皮夠香脆,而且仲係肥瘦相間

🐷豬筋撈粗

🐟酥炸小黃魚

1K
2023-02-05 235 views
《精緻粵菜盛宴🌟》———————————————-#中華小館 🏮-呢間位於灣仔嘅中菜裝修典雅,木系座位寬敞舒適,環境光猛🏮 餐廳將傳統菜式轉變以新派煮法製作,賣相尤其精緻,啱哂打卡📸-🔥 火焰叉燒拼腩仔用火爐烘住燒味雙併,燒腩仔同叉燒都熱辣辣,香氣撲鼻~燒腩仔皮香肉脆,半肥瘦叉燒略有焦香,啖啖肉🥰-🐽 豬筋撈粗麵撈麵附上花椒油,同埋蔥絲一齊撈勻之後食幾惹味,麵質爽彈,配搭豬筋十分特別😚-👑 鳳凰展翅小黃魚個名夠哂響!餐廳好貼心,會提供膠手套可以直接用心拎住食,原條小黃魚炸至金黃色,外皮口感酥脆,魚肉仍然保持嫩滑毫不油膩,軟連骨同皮一齊食都得😝上面鋪滿香蒜同辣粉,味道濃郁☺️-🍌 抵deal指數:7/10
《精緻粵菜盛宴🌟》
👑 鳳凰展翅小黃魚
🍌 抵deal指數:7/10
2023-02-04
2023-02-05 173 views
灣仔c出口轉左行一兩分鐘就到呢間懷舊中菜館木系裝修 傳統風味配合現代手法黎改良菜式鳳凰展翅小黃魚💛💛💛💛💛餐廳嘅招牌菜 好精緻 跟埋手套 好細心用手食仲方便外層炸到金黃色 好脆 炸到骨都可以食埋好似薯片咁中間魚肉好滑 肉都多 有啲炸蒜 有小小似避風塘風味 明爐燒味 古法蜜汁叉燒💛💛💛💛💛兩樣都半肥瘦好正叉燒好甜 好厚肉🤪燒腩仔 外皮香脆 有焦香包你撈起💛💛💛💛鮑汁豬筋寛麵 份量多個名好正 好好意頭 跟左碟花椒油 更惹味配豬筋 充滿骨膠原 好有彈性 層次豐富
灣仔c出口轉左行一兩分鐘就到呢間懷舊中菜館

鮑汁豬筋寛麵 份量多
個名好正 好好意頭 跟左碟花椒油 更惹味
配豬筋 充滿骨膠原 好有彈性 層次豐富
2023-02-04 153 views
今日去灣仔同朋友食飯。餐廳裝修得好中式古風,紅木和字畫的裝飾。我們點了炸小黃魚包你撈起~豬筋撈粗麵燒腩仔叉燒雙拼炸小黃魚炸小黃魚,鬆鬆脆脆骨都可以食埋,魚小小,店員給了手套我們可以手拿住食,香香脆脆。包你撈起~豬筋撈粗麵豬筋撈粗麵,豬筋香香淋滑,撈粗麵爽口彈牙!味道香濃!汁都好好味。但是豬筋會的太小了,😓燒腩仔皮脆脆,肉嫩香滑。叉燒雙拼叉燒~肥瘦均衡,帶一點根好好味!👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋😋😋😋😋
今日去灣仔同朋友食飯。
餐廳裝修得好中式古風,紅木和字畫的裝飾。
我們點了
炸小黃魚
包你撈起~豬筋撈粗麵
燒腩仔
叉燒雙拼

炸小黃魚

包你撈起~豬筋撈粗麵
但是豬筋會的太小了,😓

燒腩仔
皮脆脆,肉嫩香滑。
叉燒雙拼
叉燒~肥瘦均衡,帶一點根好好味!👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋😋😋😋😋

2023-01-31 230 views
中華小館既大閘蟹任食套餐係區內享負盛名!身為灣仔居民既我,今晚都忍唔住係第N次黎捧場!🥰侍應先捧左碟泡椒鮮魚皮🐟做前菜!呢碟前菜好食都飛起!魚皮勁爽勁滑又無腥味,仲要一啖就吞左落肚,加埋啲花椒浸泡過,令魚皮鮮更鮮味!❤️蟹粉小籠包🦀貨真價實,每啖鮮味無比,而且有濃濃清甜既肉汁同蟹粉充滿小籠包,我同我朋友一路食一路一路讚👍👍小籠包🦀絕對無得輪,非常香,蟹汁漏晒出黎,非常肥美,而且每粒勁新鮮,完全唔會令你失望!!😗😗

2023-01-31 244 views
終於都黎到秋天,係時候食下乳鴿,我同一班三五知己約埋黎一齊食呢度既乳鴿套餐!以下係我地最推介嘅食物🤩楊州炒飯🍚飯粒分明,飯同配料炒得非常香口,而且沒有油膩感我地好快就食晒!清蒸鮑魚🐠鮑魚簡單清蒸下鮮味已經散發晒出黎,完全無味,仲要勁爽口同彈牙!醋香雲耳青瓜🥒雲耳同青瓜醃得非常惹味,唔會太酸,仲有啲微辣添!雲耳同青瓜非常爽脆,食到爽爽聲紅燒乳鴿🕊️乳鴿燒得脆卜卜,肉質軟冧香口,入口啲油咇晒出嚟,好食到嘩嘩聲!😝環境🍴👩‍🍳不得不提,呢度環境闊落清幽,充滿古色古香味🌅,我地坐得非常舒服😌

楊州炒飯🍚

清蒸鮑魚🐠

醋香雲耳青瓜🥒

紅燒乳鴿🕊️

環境🍴👩‍🍳
2023-01-30 264 views
今日朋友推薦左一間係灣仔既中華小館,話佢地既乳鴿套餐非常物超所值,於是今日就約左我呢黎到食飯🍚無諗過有鴿食之餘亦有鮑魚食🤫呢碟「清蒸鮑魚」簡單既清蒸已經令鮑魚非常鮮甜!而且鮑身嫩滑多肉,好正!🤤有鮑魚食亦有鮮蝦食🦐「椒鹽海蝦」隻隻新鮮彈牙,用啲椒鹽煮過之後啲蝦更爽更惹味😝「紅燒乳鴿」🦆大大隻,啖啖肉,燒得皮光肉滑不特止,仲要每啖充滿油脂乳鴿香,簡直令人垂涎三尺🤤唔洗驚唔夠飽,呢個套餐仲包埋碟「楊州炒飯」飯炒得乾身,軟硬適中,好味!🥰
📸中華小館灣仔最近有間片皮鴨放題男朋友最中意食 所以即刻帶咗佢去食🤣👉🏻$498 任食2小時預約時段為5:30/7:30兩位起計 另收茶芥加一5️⃣款菜式無限量添加▶片皮鴨片皮鴨同嬤嬤薄麵皮即叫即整鴨皮香脆又唔會太肥膩薄麵皮包住片皮鴨 青瓜絲 甜醬一啖食晒 好滿足🥹🥹🥹▶足料碗仔翅食落啖啖都係配料 冬菇 荀 肉絲▶臘腸卷懷舊點心 細細舊唔會太飽又可以過口癮▶燒味飯燒腩仔配叉燒 肥瘦均勻燒腩仔外皮香脆 蜜汁叉燒外邊微焦香▶蒜蓉炒白菜仔仲有餐前小食:▷桂花鮮淮山桂花糖微微甜 配上爽口淮口清新得黎又開胃▷泡椒鮮魚皮第一次食唔係炸既魚皮口感好得意 似食緊海浙 煙煙韌韌泡椒又辣又麻 食落令魚皮又惹味👉🏻每位仲奉送鮑魚花菇扣鴨掌鴨掌炆得好入味又夠淋身花菇大大隻爽口之餘又索汁💛中意食片皮鴨既你 仲唔快啲訂座☎️ Whatsapp訂座:54980106📍灣仔駱克道128號地下及1樓地鐵站C出口即達#wwh食勻灣仔#wwh中菜
📸中華小館

地鐵站C出口即達
#wwh食勻灣仔
#wwh中菜

2022-12-23
$500 (Dinner)
  • 片皮鴨
  • 鮑魚花菇扣鴨掌
  • 屋村碗仔翅
2023-01-27 195 views
今日Lunch 突然間好想食燒味,於是外賣自取叉燒燒鵝飯加燉湯,我自己早到諗住搏下希望早啲有得攞,不過真係要等,咁佢其實係準時嘅,等攞食物嘅時候,見到幾次有客入嚟企左喺收銀處想落單但一直冇人招呼,等得太耐走咗,可能午市又年假後生意好,舖面都真係好忙… 燒味我覺得普普通通,或者小炒小菜嗰啲會出色啲?反而個燉湯放喺外賣兜雖然其貌不揚(我冇影相),不過飲落幾滿意,入面有蟲草花同埋細細粒排骨肉粒,個湯算係幾好味。
叉燒燒鵝飯
TakeAway
2023-01-26 269 views
餐廳夠近地鐵站,遊客唔知食咩好,喺出口一出行多幾步見到有餐廳就入。 餐廳木系裝潢。 明爐燒味在火滅前盡快將燒腩仔襯暖時啪晒入口。叉燒半肥瘦,可以慢慢食。 餐廳會每人派兩隻膠手套俾你進食呢條炸魚仔。魚薄身,似食緊薄脆乾片,散上濃烈香料味粉。 超級大大一盤麵,裡面有麵、麵and麵,仲有豬根,食法係將麵和豬根一齊撈呀撈。豬根好強豬豬既感覺。 P.S. 原來沒有點心供應已一年了! - - - 完 - - - 灣仔駱克道128號地下及1樓

餐廳木系裝潢。

明爐燒味
在火滅前盡快將燒腩仔襯暖時啪晒入口。
叉燒半肥瘦,可以慢慢食。

P.S. 原來沒有點心供應已一年了!

- - - 完 - - -

灣仔駱克道128號地下及1樓
2023-01-24 213 views
 在灣仔總部上班的朋友最近發現一家翻新的老店有抵食外賣而且堂食的小菜都多選擇於是找了天去灣仔陪她吃飯燒味雙併:燒腩仔、叉燒明火上台,有熱辣辣的香氣飄出燒腩仔皮香肉脆,叉燒夠香甜,肉汁多     醬烤欖角骨炸得香口,甜度適中,有肉汁,有骨香係好下飯的選擇   羽衣甘藍炒飯米飯粒粒分明,蝦子大大隻好有熱度的飯飯2個人吃剛剛好

在灣仔總部上班的朋友

最近發現一家翻新的老店有抵食外賣

而且堂食的小菜都多選擇

於是找了天去灣仔陪她吃飯
燒味雙併:燒腩仔、叉燒

明火上台,有熱辣辣的香氣飄出

燒腩仔皮香肉脆,叉燒夠香甜,肉汁多

醬烤欖角骨

炸得香口,甜度適中,

有肉汁,有骨香

係好下飯的選擇

羽衣甘藍炒飯

米飯粒粒分明,蝦子大大隻

好有熱度的飯飯

2個人吃剛剛好