2025-06-30 140 views
#乜乜吉吉 $45下午茶有麵有菜送野飲又真係幾抵====== Highlight 特色 ======🔺適合1-4人 🔺下午茶抵🔺冷氣都幾凍====== Food 食物 ======見Openrice好多好評,又講到必試雞湯底,就入去試下。坐底研究咗餐牌一陣咁啱2:30 下午茶紫菜四寶由49蚊無野飲減至$45,仲送油菜+飲品--好抵!🫢🍊紫菜 - 都幾襯湯底🍊汕尾馬餃豬肉丸 - 正常🍊賴尿牛筋丸 - 有肉汁有肉味Ok的🍊有魷魚粒的魷魚丸 - 幾好食🍊幼麵底 - 正常腐乳通菜 - 好似淥得耐咗,少少削,但免費份量黎講算係咁🫢+$5 秘製黃金雞湯: 未驚豔到拉麵嗰啲白雞湯,性價比Ok,個人覺得可加可唔加檸檬茶有3塊檸檬,好足~讚!😌好想試炸韮菜餃同叉燒🧐門口個車仔檔打卡一流
#乜乜吉吉 $45下午茶有麵有菜送野飲又真係幾抵

====== Highlight 特色 ======
🔺適合1-4人 🔺下午茶抵🔺冷氣都幾凍

====== Food 食物 ======
見Openrice好多好評,又講到必試雞湯底,就入去試下。

坐底研究咗餐牌一陣
咁啱2:30 下午茶

🍊紫菜 - 都幾襯湯底
🍊汕尾馬餃豬肉丸 - 正常
🍊賴尿牛筋丸 - 有肉汁有肉味Ok的
🍊有魷魚粒的魷魚丸 - 幾好食
🍊幼麵底 - 正常

腐乳通菜 - 好似淥得耐咗,少少削,但免費份量黎講算係咁🫢

檸檬茶有3塊檸檬,好足~讚!😌

好想試炸韮菜餃同叉燒🧐門口個車仔檔打卡一流
2025-06-29 161 views
一睇碗麵就知中伏!腩汁杰撻撻黐住晒啲麵,食落粉感超重,完全冇牛腩應有嘅油香,似足溝稀咗嘅芡粉水,仲帶住陣古怪嘅油膱味。 最離譜係60幾蚊碗麵竟然用煮到爛晒嘅幼麵,淋到夾都夾唔起,同啲假腩汁撈埋一pat嘢咁。豬大腸算係全碗唯一正常,但都救唔返呢個災難。湯底淡到似水,飲咗一啖就唔想再掂。 街邊$30碗車仔麵都好食過佢!收得呢個價錢但求其成咁,簡直當食客係水魚。以後都係幫襯返地道小店,至少人哋啲麵唔會煮到糊晒!

2025-06-29
$60 (Lunch)
2025-06-24 136 views
原來重慶大廈隔離地庫既位置,搭扶手電梯落一層,有好多好嘢食。其中有一間車仔麵舖,價錢貼地,深受遊客同附近打工仔喜愛,佢就係 一喜車仔麵😊 店舖面積好大,好闊落,店舖有好多香港情懷嘅裝修,好有港式風味。 呢度除咗有車仔麵,仲有好多小食,種類十分之豐富!1) 車仔麵:可以按個人喜好而選擇餸菜,上枱時大大碗,非常滿足!!😍今次叫左: 豬手、炸蝦條、白蘿蔔及紫菜配米粉(咖哩汁)。 瀨尿牛丸、秘製蜜汁叉燒及生菜配幼麵(黃金雞湯)湯底濃郁,唔會過鹹,雞湯好滋補。 米粉同幼麵質地柔軟,好掛湯。🧡炸蝦條好厚身,爽滑彈牙🧡瀨尿牛丸有爆漿效果,好彈牙,好個隱😁 🧡秘製蜜汁叉燒,招牌菜,肥瘦適中,咬落鬆軟,非常可口! 🧡白蘿蔔軟淋,好鮮甜2)🍢咖哩三寶-魚蛋魷魚牛柏葉 咖哩汁入口眉甜,醬汁濃郁。三寶都索曬咖哩汁,好有咬口。3)🐬涼拌爽滑魚皮 魚皮爽脆,配上花生、椰菜絲,再配上秘製麻辣汁,食落好惹味好有層次感!4)🥬椒絲腐乳通菜-通菜好鮮嫩,爽脆清甜,配上鹹香嘅腐乳醬,好美味!

今次叫左: 豬手、炸蝦條、白蘿蔔及紫菜配米粉(咖哩汁)。
瀨尿牛丸、秘製蜜汁叉燒及生菜配幼麵(黃金雞湯)
🧡炸蝦條好厚身,爽滑彈牙
🧡瀨尿牛丸有爆漿效果,好彈牙,好個隱😁
🧡秘製蜜汁叉燒,招牌菜,肥瘦適中,咬落鬆軟,非常可口!
🧡白蘿蔔軟淋,好鮮甜

喺尖沙咀重慶大廈附近嘅慶方商場地庫,搵到一間港式車仔麵小店,真係有驚喜!由彌敦道慶方嘅大門口入去商場,沿住電梯落到底,店面就喺地庫嘅角落,門口有個懷舊車仔麵檔裝飾,木製推車同舊式招牌,彷彿帶我哋穿越回昔日嘅街頭小食時代。店內格局保留咗傳統麵檔嘅簡約風,木桌木椅,牆上貼滿咗舊式菜單,氣氛親切又充滿人情味。今次試咗幾款小食跟車仔麵,香辣單骨雞中翼煎得外脆內嫩,辣味不過火,啖啖肉香。生菜魚肉新鮮滑嫩,配上清甜嘅生菜,簡單又開胃。惹味豬手,肉質軟糯,南乳味滲透入味,食落滿足感十足。自選車仔麵揀咗米粉,加入豬紅、鳳爪、冬菇同水魷魚,湯底濃郁香濃,米粉啖啖爽口,鳳爪滷得軟腍,膠質豐富,咬落有彈性同入味嘅滷香;冬菇吸滿湯汁,味道鮮甜,口感軟滑;水魷魚新鮮彈牙,配上沙嗲汁嘅微辣,層次感十足。多蔥加進去提味,鮮香撲鼻,平衡咗整體嘅油膩感。另一碗滷水豬大腸牛腩車仔麵同樣出色,米粉爽滑,湯底同樣濃郁,豬大腸滷到軟滑入味,帶出獨特嘅蒜香;牛腩肉質嫩滑,滷汁滲透每吋肉纖,配上沙嗲汁同多蔥,香辣同鮮甜完美融合。無論邊款餸,沙嗲汁嘅微辣總係能提升整碗麵嘅風味,令人食得滿足又回味。支裝無糖烏龍茶清新解膩,凍奶茶,則濃

生菜魚肉新鮮滑嫩,配上清甜嘅生菜,簡單又開胃。

惹味豬手,肉質軟糯,南乳味滲透入味,食落滿足感十足。

支裝無糖烏龍茶清新解膩,凍奶茶,則濃滑香甜,絲絲奶香令人回味。

2025-06-22 102 views
今日dinner突然好想食車仔麵,所以第一時間就諗起位於彌敦道慶方嘅一喜車仔麵,呢到落地庫商場好快就會見到門口有個打卡位,就係以前車仔麵檔嘅模型還得意!鍾意呢間多選擇而且超好味!上湯韭菜餃有6隻,外皮薄,但係餡料好飽滿,咖哩魚蛋夠彈牙,最主要就係咖喱夠香濃!生菜魚肉完全冇腥味,正!菜方面就叫咗一碟韭菜超新鮮,完全冇渣!你得就梗係要叫車仔麵啦,今次叫咗兩碗,第一碗係准山麵配秘製黃金雞湯加汕尾小米粿,其實就係豬肉粉粿,口感QQ,幾特別,外面好少見。汕尾馬鮫豬肉丸同深海粒粒墨魚丸都幾正,真係有好多墨魚,就連個自製韭菜餃都係鄙薄餡靚,好香韭菜味。 厚叉燒個叉燒汁條配得幾好,甜甜地,我要咗全瘦,都唔會太嚡。呢到d支裝豆漿都幾好味,好濃黃豆味,唔會太甜。至於另外嗰本車仔麵,覺得最出色嘅兩個餸就係特級瀨尿牛筋丸 同生炸豬扒。瀨尿牛筋丸真係好彈牙,咬落去真係要小心啲,真係會彈汁㗎炸豬扒亦都炸得酥脆又唔會油膩,超厚一塊好正!

2025-06-22 172 views
今日星期日lunch time喺尖沙咀試咗一間汕尾風味嘅車仔麵,食品有特色兼且味道都唔錯。第一碗兩餸車仔麵就叫咗自家製韮菜餃同埋汕尾馬鮫豬肉丸,面底就揀油麵,要多蔥,湯底就要返普通嘅清湯。各韭菜餃同埋汕尾馬鮫豬肉丸味道都唔錯,係個size細粒咗少少。第二碗兩餸車仔麵就揀咗冬菇同埋魷魚丸,冬菇好厚身,魷魚丸入面有魷魚粒所以味道都唔錯,面底揀咗米粉,都係清湯。另外就叫咗個小食,叫做汕尾小米粿,其實即係當地人叫嘅燒賣,呢個好好食。飲品叫咗支黑豆漿。

飲品叫咗支黑豆漿。

2025-06-13 157 views
呢間餐廳環境勁闊落,座位好多,位於重慶大廈隔離既新商場慶方地庫。我地叫左一碗牛腩飯,入面有好多蘿蔔,蘿蔔好入味,牛腩大大塊,食落口感煙韌,份量好多。牛腩飯既飯底都係自己餐廳煲既食落無甘硬。好多反工既人午餐都會黎買嫁。炸物小食呢度既款式真係好多,我地叫左一份炸汕頭魚蛋,三款特色既丸類食落彈牙又好味。炸豬扒份量超大塊又鬆脆嫩滑。一喜車仔麵地址: 九龍尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫慶方S19-21號舖

炸豬扒份量超大塊又鬆脆嫩滑。

一喜車仔麵
重慶大廈隔籬呢個地下food court開咗幾年,多數都係見啲遊客會去嗰度食蘭香園茶記,近排行過見到有間幾有特色嘅車仔麵店,Menu仲有唔少創新車仔餸~自選車仔麵一睇個menu實在太多樣餸都太吸引,今次一口氣叫7樣餸😆🤭有韭菜、豬皮、蘿蔔、豬手、魷魚丸、瀨尿牛丸同酸齋。麵底當然唔少得油麵,湯底就揀咗出面少有嘅沙嗲,沙嗲味唔太濃,覺得下次可以試吓叫多汁咁應該嗰啲沙嗲汁會落得多啲再濃啲,但就算湯底唔濃味,豬手豬皮等等已經醃好有味道嘅餸都好入味,加上我最鍾意食嘅韭菜有淡淡韭菜香呢碗車仔麵好滿足🤭😋(成七樣餸好難唔滿足😆)推介車仔麵餸:真係有魷魚嘅魷魚丸出面好少叫有魷魚丸,佢唔同墨魚丸咁,佢用魷魚打成,質地比較再彈口啲有粒粒嘅魷魚肉會爆醬嘅瀨尿牛丸牛丸入面有粒肉餡,包住好多湯汁,真係一咬開啲汁就會唧晒出嚟😋大大嚿南乳豬手南乳豬手整得好入味,炆得夠腍惹味酸齋孫仔麵筋味道啱啱好,都係食車仔麵必叫嘅經典

自選車仔麵

推介車仔麵餸:
真係有魷魚嘅魷魚丸

會爆醬嘅瀨尿牛丸

大大嚿南乳豬手
南乳豬手整得好入味,炆得夠腍

惹味酸齋
孫仔麵筋味道啱啱好,都係食車仔麵必叫嘅經典
尖沙咀|濃郁黃金雞湯 特級瀨尿牛筋丸🍜重慶大廈隔離嘅慶方商場原來好多餐廳!價錢好親民💗車仔麵$12起!小食都係$20起!🔸必叫推介🔸1️⃣超正特級瀨尿牛筋丸,咬開真係爆汁🤤!第一次見,牛丸入面仲有牛肉餡料,唔同口感!後悔無單點小食(6粒) 🥹2️⃣黃金雞湯(+$5)一定要加!奶白色湯底超濃郁🐔飲到雞嘅鮮甜味!一啖麵一啖湯好正!3️⃣炸韭菜餃🥟皮薄!炸到超脆!柔軟韭菜豬肉餡,配泰式辣醬好惹味!★ 自選車仔麵/飯 $71(粗麵$12/ 豬紅$13/ 蘿白$13/ 汕尾小米粿3粒$13/ 特級瀨尿牛筋丸$15/ 秘製黃金雞湯+$5)★ 椒絲腐乳通菜 $20★ 炸韭菜餃(6隻)$30★ 瑞士汁雞中翼(4隻)$30★ 咖喱三寶(魚蛋、魷魚、牛柏葉) $45★ 叉燒燒肉飯 $59
尖沙咀|濃郁黃金雞湯 特級瀨尿牛筋丸🍜
重慶大廈隔離嘅慶方商場原來好多餐廳!
價錢好親民💗車仔麵$12起!
小食都係$20起!

🔸必叫推介🔸
2️⃣黃金雞湯(+$5)一定要加!奶
白色湯底超濃郁🐔飲到雞嘅鮮甜味!一啖麵一啖湯好正!

★ 自選車仔麵/飯 $71

• 炸韭菜餃
  • 瑞士汁雞中翼
  • 椒絲腐乳通菜
尖沙咀|濃郁黃金雞湯 特級瀨尿牛筋丸🍜
重慶大廈隔離嘅慶方商場原來好多餐廳!
價錢好親民💗車仔麵$12起!
小食都係$20起!

🔸必叫推介🔸
2️⃣黃金雞湯(+$5)一定要加!奶
白色湯底超濃郁🐔飲到雞嘅鮮甜味!一啖麵一啖湯好正!

★ 自選車仔麵/飯 $71

• 瑞士汁雞中翼
  • 椒絲腐乳通菜
  • 特級瀨尿牛丸
2025-06-09 106 views
天氣熱辣辣又唔太想食飯,食吓香港特有嘅車仔麵都係一個好選擇😊車仔麵湯底通常都係麻辣/沙嗲汁/清湯,秘製黃金雞湯真係好少見,雞湯仲可以完全掛喺米線上面🤤每啖都充滿濃郁雞湯味😋米線煮得啱啱好,夠晒彈牙👍🏻陳皮魚蛋好香陳皮味😋豬大腸夠入味;牛柏葉爽口;瀨尿牛丸真係會瀨尿㗎🤣咖哩三寶(水魷、魚蛋,牛柏葉) $45好有咖哩味,但不太辣厚叉燒 (半例)$39上枱熱辣辣,味道不過不失爆餡叻喱角 $20 (必食)夠大件,即叫即炸,裡面係叻喱薯蓉,好香生炸潮汕三寶(馬鮫豬肉丸、深海墨魚丸、尤魚丸) $39炸得啱啱好,唔會太乾椒絲腐乳通菜 $20新鮮,一啲都唔老值得再encore

米線煮得啱啱好,夠晒彈牙👍🏻

咖哩三寶(水魷、魚蛋,牛柏葉) $45
好有咖哩味,但不太辣

厚叉燒 (半例)$39
上枱熱辣辣,味道不過不失

爆餡叻喱角 $20 (必食)
夠大件,即叫即炸,裡面係叻喱薯蓉,好香

生炸潮汕三寶(馬鮫豬肉丸、深海墨魚丸、尤魚丸) $39
炸得啱啱好,唔會太乾

椒絲腐乳通菜 $20
新鮮,一啲都唔老

值得再encore
想係尖沙咀食返啲貼地嘢又唔想太貴無論係一個人定幾個人,晏晝定夜晚都可以去試吓呢間價格親民友善多款選擇又keep到質素嘅車仔麵!一段時間冇去又多咗啲飯類嘅選擇依家仲有埋燒味雙拼~感覺應有盡有而我最鍾意嘅依然係金雞湯銀針粉🤤買少見少嘅銀針粉真係不能錯過鍾意食辣嘅話加埋辣菜甫或者麻辣汁但記得就住加~留意返真係幾辣吓雞湯本身其實都好夠味~我幾乎成碗飲晒餸我推薦豬皮、蘿蔔、冬菇😍再加支黑芝麻黑豆豆漿真係一流~除咗飯類之外仲有唔同嘅小食選擇我自己就比較鍾意咖喱三寶~有魚蛋、水魷魚、牛柏葉味道係香港以前有嘅車仔檔嘅醬汁好惹味又有啲辣可以撈飯或者車仔麵瑞士汁雞中翼好入味唔會太甜~生炸潮汕三寶係豬肉丸、墨魚丸,魷魚丸加埋碟椒絲腐乳通菜真係望到已經開心香港越嚟越少呢啲有特色又唔貴嘅餐廳仲要係尖沙咀中間道嘅黃金地段~如果係附近唔知食咩好都推介你去試吓對我嚟講就真係好啱心水😆✨
想係尖沙咀食返啲貼地嘢又唔想太貴
無論係一個人定幾個人,晏晝定夜晚
都可以去試吓呢間價格親民友善
多款選擇又keep到質素嘅車仔麵!
一段時間冇去又多咗啲飯類嘅選擇
依家仲有埋燒味雙拼~感覺應有盡有

而我最鍾意嘅依然係金雞湯銀針粉🤤
買少見少嘅銀針粉真係不能錯過
鍾意食辣嘅話加埋辣菜甫或者麻辣汁
但記得就住加~留意返真係幾辣吓
雞湯本身其實都好夠味~我幾乎成碗飲晒
餸我推薦豬皮、蘿蔔、冬菇😍
再加支黑芝麻黑豆豆漿真係一流~

除咗飯類之外仲有唔同嘅小食選擇
我自己就比較鍾意咖喱三寶~
有魚蛋、水魷魚、牛柏葉
味道係香港以前有嘅車仔檔嘅醬汁
好惹味又有啲辣可以撈飯或者車仔麵
瑞士汁雞中翼好入味唔會太甜~
生炸潮汕三寶係豬肉丸、墨魚丸,魷魚丸
加埋碟椒絲腐乳通菜真係望到已經開心
香港越嚟越少呢啲有特色又唔貴嘅餐廳
仲要係尖沙咀中間道嘅黃金地段~
如果係附近唔知食咩好都推介你去試吓
對我嚟講就真係好啱心水😆✨
$100 (Dinner)
2025-05-27 144 views
香港美食多,除了燒賣、魚蛋夠代表性之外,車仔麵絕對也是其中之一!最近放工跟朋友去到重慶大廈附近,沒想到地庫竟然藏了不少食肆,其中一間門口擺滿車仔麵配料的店舖特別吸引,當然要去試試看啦~店鋪空間闊落,店員超熱情,不只主動遞上餐牌,還會推薦心水菜式,服務一流!最讚的是,這家店有「純餸」選擇,對於晚上不想吃澱粉的我來說,簡直是福音。酸齋、滷水蛋、魚皮、通菜、蝦條,再加上親手包的韭菜餃和汕尾馬餃豬肉丸,每樣都好有水準!這裡的味道不會太鹹,湯底也沒有太多味精,在這個講求速食文化的地方,能夠堅持原汁原味,真心難得。另外,一字骨雞翼超有驚喜,炸得超脆,口感一流,配車仔麵簡直是黃金組合!一定要嘗試它的菜普,很餸飯這次意外發現,讓我更加欣賞香港街頭美食的多樣性,每一碗麵背後,都是對地道風味的用心堅持。😋
一定要嘗試它的菜普,很餸飯
平時話去重慶大廈,淨係諗起食咖喱🤪今次去隔離Health慶坊個地庫商場,原來都有幾多野睇,仲有好多間食肆。。。。今日買咗對鞋,見到對面有間寫住厚切义燒飯既舖頭,門面都幾光鮮乾淨,就入去試下🤩點之佢主打係車仔面😂😂佢既選擇好多,不同湯底,撈底,面底,配餸,任你配搭,飯類都有好多款,試過比預期出色,店員仲好好人好細心介紹,佢太多款式一次過試唔晒,下次會再encore😋今次就試咗下面幾款:-1. 豪華9寶車仔面 💰$59 懶人之選🤩唔洗諗乜餸,只係諗配咩面同汁,幫你配搭好既9款餸包括:牛腩,瀨尿牛筋丸,魷魚丸,雞翼,紅腸,豬紅,豬皮,蘿蔔,時菜。。。。值得一提既係佢既瀨尿牛筋丸,裡面真係爆汁,爽彈,超好食👍🏻仲有佢既魷魚丸,平常墨魚丸就聽得多,魷魚丸第一次食,魷魚味好香口。油面既面質好好,呢個係車仔面靈魂PS: 佢地既辣菜脯超好食🤩🤩我落咗差唔多半樽😆2. 無得輸飯💰$79呢個飯如其名,真係無得輸👍🏻👍🏻除咗飯仲可改配麵,超多餸有午餐肉,芝士腸,蔥油豬扒,蔥油雞扒,全部都好食,感覺有炸過但一d 都唔油,仲好香口,碗飯超大碗,蔥油餸飯好正😋3.必食厚义燒(半例) 💰$39比例牌再細一半既半例,
平時話去重慶大廈,淨係諗起食咖喱🤪

點之佢主打係車仔面😂😂
今次就試咗下面幾款:-

1. 豪華9寶車仔面 💰$59

PS: 佢地既辣菜脯超好食🤩🤩我落咗差唔多半樽😆

2. 無得輸飯💰$79
呢個飯如其名,真係無得輸👍🏻👍🏻

3.必食厚义燒(半例) 💰$39
比例牌再細一半既半例,好岩2 人份,肉質夠軟淋,唔怪得門口大字標題做signature😆佢個义燒汁用黎送飯一流🤩🤩

4. 香辣單骨雞中翼 💰$35
雞翼控既我點會唔點雞翼😆不過可能單骨既關係略微乾身同唔夠辣味,相對其他就無咁出色

飲品揀咗自家製石斛竹蔗茅根水及豆漿

食咗咁多野都係200 蚊多d,大份夾抵食😋
豪華9寶車仔面
秘製辣菜脯
無得輸飯
必食厚义燒
香辣單骨雞中翼
豆漿及自家製石斛竹蔗茅根水
$110 (Dinner)
豪華9寶車仔面
秘製辣菜脯
無得輸飯
必食厚义燒
香辣單骨雞中翼
豆漿及自家製石斛竹蔗茅根水
2025-05-17 85 views
之前喺土瓜灣已經成日幫襯,見到尖沙咀開咗,一於就試吓!一喜車仔麵嘅招牌10寶配河粉真係超級豐富,咩都有,魚蛋、牛丸、墨魚丸、紅腸、豬皮、雞翼尖、魷魚、蘿蔔、豬紅、牛腩,食到真係好滿足!講到牛丸,佢哋嘅「爆漿瀨尿牛丸」真係一絕,咬落去好彈牙,裡面嘅湯汁一啖爆出嚟,真係令人開心!同埋加咗豬皮,脆脆嘅口感同牛丸一齊食,真係好搭,咬落去有層次感,超級過癮!我特別鍾意佢哋嗰個豆豉辣椒醬,炒得好香又唔會辣到你受唔到,食嘢嘅時候加一啲,味道立刻升級!河粉煮得剛剛好,唔會腍到斷晒,真係好好食。講到瑞士汁雞翼,簡直係絕配!肉嫩得嚟又好入味,咬落去軟綿綿,完全無抵抗力,食完一啖又一啖,真係唔夠!仲可以試埋佢既小食,好多選擇,今次試香辣單骨雞翼同涼拌魚皮,夏天食落去好清爽開胃。驚熱氣仲可以叫埋自家製石斛竹蔗茅根水,配埋雞翼,match!

之前喺土瓜灣已經成日幫襯,見到尖沙咀開咗,一於就試吓!