2023-05-12 680 瀏覽
前幾日去sogo見到呢間pop up store, 佢個畫風好得意吸引左我去睇下! 雖然我平時唔係好中意食曲奇類既野, 但係就幾中意食scone! 平時去high tea好中意食佢外脆內軟既口感, 搽埋d clotted cream真係好正🤭 今次呢間做緊優惠$100/3舊 (原價好似係$38/舊), 咁我就買左3舊試下.冧酒提子味 (試食) - pop up store個到都有盤切左細細舊既俾大家試食, 個隻係冧酒提子味. 我平時係麻麻地冧酒提子味既野, 平時一定唔會主動買. 因為我好怕酒味太濃, 同埋唔係好中意食提子乾製品 (我中意齋食提子乾多d😂). 但係試食左之後覺得好驚人地好好食!😍 佢既冧酒提子味係淡淡地, 有d清新有d甜甜地咁, 係我食過最特別又好食既scone味道!芋頭麻糬 - Scone入面包左d芋泥同麻糬, 麻糬都好軟淋都有彈性可以有dd拉絲咁, 但因為太少所以都唔係好食得出夠唔夠煙un. 芋泥其實都偏少, 佢應該係淨係原味scone包住芋泥餡咁, 所以芋頭味唔係好重. 中意濃郁芋頭味既我就有d失望蕃茄乾巴馬臣芝士🍅 - 呢個店主/店員話似pizza味, 所以揀左黎

蕃茄乾巴馬臣芝士🍅 - 呢個店主/店員話似pizza味, 所以揀左黎試下. 食落雖然唔係好似pizza味, 但有少少蕃茄乾既香味, 好似d橄欖油浸蕃茄乾個隻味咁, 芝士味就唔算好突出. 不過佢難得係芝士味都唔會好漏好heavy, 雖然個味淡淡地, 我又幾中意佢個輕盈既感覺. 不過芝士迷就可能會失望

麵豉白朱古力🍫 - 呢個我問左店主/店員係咸定甜既, 佢話其實係咸既scone黎, 麵豉味會突出過白朱古力. 一咬第一啖覺得佢係偏濃味同偏咸, 會有想即刻飲水既衝動😂白朱古力味真係唔係好食得出. 我覺得呢隻味有少少太咸, 如果多少少甜味就好啦

其實本身諗住買伯爵茶味, 但試食完佢咁特別既冧酒提子之後忍唔住揀d平時少見既味道! 試完之後最後排名我竟然係最中意係佢既冧酒提子! 我覺得整體黎講呢間店既scone係比較輕盈d, 淡味d ge, 同幾岩我口味! 因為之前真係試過有d食落覺得太漏太heavy. 同埋我中意佢入面仲有少少濕潤. 我諗之後有機會既話我都會想試下佢其他味!

我試左即刻食, 雪雪櫃之後用焗爐焗熱食同埋微波爐叮熱食, 建議一定要即刻食或者用焗爐焗呀! 真係唔可以太懶用微波爐叮😂會即刻冇左個脆面架🙊
外賣送餐